297-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:21 У суботу українським енергетикам вдалося повернути електрику майже шести мільйонам українців, заявив Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні. "Ремонтні роботи тривають зараз, вони тривають без перерви після вчорашнього удару терористів. Звичайно, іще багато роботи, щоб стабілізувати систему. Є проблеми з постачанням тепла, є великі проблеми з постачанням води. Найбільш складна ситуація – це Київ та область, Вінниця та область, Львів та область. Але і в багатьох інших регіонах є, на жаль, масштабні відключення", – сказав Зеленський. Президент закликав партнерів знайти спосіб забезпечити Україні надійний захист неба. "Коли це буде, основна форма російського терору – ракетний терор – стане просто неможливим", – заявив голова держави.

 

 

22:43 Росіяни обстріляли штаб гуманітарної допомоги у селі Степанівка у передмісті Херсона. Ворожий удар пошкодив будівлю школи, лікарні та церкви. Одна жінка загинула, двоє людей у лікарні. 

 

 

21:17 Росія отримала від Ірану нову партію безпілотників Shahed-136, заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов. "Це нова партія, але порівняно з початковим масованим використанням "Шахедів" вона явно менша. Ми не коментуємо зараз кількість, але бачимо, що, наприклад, під час вчорашніх масованих терористичних ракетних ударів "Шахеди" не використовувалися", – сказав Юсов в етері національного телемаратону. Щодо ймовірної передачі Іраном Росії балістичних ракет, то наразі розвідка такої інформації не має, але відомо про попередні домовленості між країнами та "надзвичайні зусилля, які Кремль докладає для початку передачі".

 

 

20:12 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. На Лиманському напрямку намагається відновити втрачене положення. На інших напрямках ворог зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України.

Протягом поточної доби противник завдав 5 ракетних ударів. Під вогонь, зокрема, потрапила цивільна інфраструктура міст Дружківка та Краматорськ Донецької області. Дві ракети типу “Онікс”, запущені з тимчасово окупованого Криму по Одеській області, успішно знищені силами протиповітряної оборони. Окрім того, окупанти здійснили понад 10 обстрілів з РСЗВ по позиціях наших військ на різних напрямках і цивільній інфраструктурі Херсона.

Зберігається загроза ворожих авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли позицій наших військ в районах населених пунктів Гай, Зернове, Яструбине і Кіндратівка Сумської області та Стрілеча, Красне, Стариця, Захарівка, Мілове, Фиголівка, Новомлинськ і Западне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку обстрілів з танків та всього спектру артилерії зазнали райони Кислівки, Котлярівки і Табаївки Харківської області та Стельмахівки і Невського на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог здійснив обстріли позицій наших військ з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Макіївка, Площанка, Червонопопівка, Діброва Луганської області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник безуспішно продовжує спроби прорвати оборону наших військ. Обстріляв райони понад двадцяти населених пунктів. Серед них –Андріївка, Берестове, Благодатне, Бахмут, Кліщіївка, Часів Яр, Авдіївка, Водяне, Карлівка, Мар’їнка і Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог намагався уразити позицій наших військ поблизу Пречистівки, Вугледара та Шахтарського Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує обстрілювати наші позиції та цивільну інфраструктуру населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Вогневого впливу зазнали 32 населених пункти. Зокрема, Времівка і Новопіль Донецької області; Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка і Кам’янське на Запоріжжі та Херсон, Республіканець, Новокаїри, Чарівне і Ольгівка Херсонської області.

15 грудня, в районах населених пунктів Токмак і Пологи, противник втратив понад 100 осіб пораненими і склад боєприпасів. Інформація щодо ліквідованих окупантів уточнюється.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили п’ять районів зосередження особового складу, пункт управління та три склади боєприпасів загарбників.

 

 

16:31 Головний комендант поліції Польщі Ярослав Шимчик повідомив, що джерелом вибуху в його офісі став один із двох гранатометів, подарованих очільниками Нацполіції та ДСНС України. Шимчик сказав кореспондентові RMF24, що один із тубусів, перероблений під музичну колонку, йому презентував голова Національної поліції України Ігор Клименко. Такі вироби стали вже традиційними сувенірами серед українських посадовців. Клименко сам вмикав колезі музику. Аналогічний тубус – щоправда, без жодних додаткових викрутасів, але нібито безпечний – йому вручив заступник голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Дмитро Бондар. В Україні поляків запевнили, що гранатомети відстріляні, вони є фактично брухтом, і їх навіть не треба декларувати. "Коли я переставляв використані гранатомети, які були подаровані українцями, тоді й пролунав вибух", – розповів Шимчик. З його слів, вибух пробив підлогу кабінету і пошкодив стелю.

 

 

15:49 У Збройних Силах України не виключають, що в лютому буде новий наступ із півночі. "Ми припускаємо можливість наступу з боку Білорусі наприкінці лютого, можливо, пізніше. Ми передбачаємо такі варіанти, такі сценарії, й готуємося", – сказав командувач ОК "Південь" Андрій Ковальчук в інтерв’ю Sky News

 

 

14:20 Пам’ятник Леніну у тимчасово окупованому Мелітополі облили червоною фарбою. Про це повідомив леґітимний міський голова Іван Федоров. "Окупанти щосили намагаються занурити місто у радянські часи – повертають вулицям колишні назви та розставляють пам'ятники тоталітарного режиму. Але навіть після десяти місяців окупації жителі Мелітополя показують рашистам: їхній «русскій мір» ніколи не приживеться на українській землі. Незламні мелітопольці обливають пам’ятники російським ідолам фарбою прямо перед очима окупантів. Сьогодні «почервонів» пам’ятник Леніну", – прокоментував Федоров.

 

 

13:39 На Софіївській площі у Києві монтують "Ялинку незламності". Святкове дерево є штучним і заввишки 12 метрів. 

 

 

11:47 Станом на 17 грудня 450 українських дітей загинуло внаслідок збройної агресії РФ, згідно з офіційною інформацією ювенальних прокурорів. Щонайменше 863 дітей було поранено. Найбільше дітей постраждало у Донецькій області – 428, Харківській – 267, Київській – 117, Миколаївській – 80, Запорізькій – 78, Херсонській – 74, Чернігівській – 68, Луганській – 65, Дніпропетровській – 39.

 

 

11:25 У лікарні померло ще двоє черкаських правоохоронців, які раніше підірвалися на ворожих мінах у Херсонській області, – водій взводу №1 роти №2 батальйону поліції особливого призначення Віктор Мазуренко та інспектора взводу №2 роти №2 Михайло Пустовіт. Таким чином, число загиблих унаслідок цього інциденту зросло до шести осіб. Серед померлих був керівник обласного управління поліції.

 

 

10:56 Атака іранськими дронами "Шахед" за день до масованого російського ракетного удару була покликана виявити розташування нашої ППО, заявив в етері національного телемаратону речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. "Це, зокрема, робиться для того, щоб дізнатися, де саме були збиті ті "Шахеди", де саме дістала їх наша протиповітряна оборона. Тому що збивають "Шахеди" вночі, і передусім це роблять зенітні ракетні комплекси. Зрозуміло, що вони визначають їх місце розташування та роблять потім корективи для своїх вже ракетних атак", – пояснив Ігнат.

 

 

10:41 Вночі рятувальники дістали з-під завалів у Кривому Розі тіло загиблого півторарічного хлопчика. Таким чином кількість жертв російського ракетного удару зросла до чотирьох. Під руїнами загинули молоді батьки малюка; також померла 64-рiчна жінка. Тринадцятеро людей поранені.

 

 

10:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 97 690 (+420) осіб,

танків – 2985 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 5958 (+6) од.,

артилерійських систем – 1947 (+1) од.,

РСЗВ – 410 (+0) од.,

засобів ППО – 211 (+0) од.,

літаків – 281 (+0) од.,

гелікоптерів – 264 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1648 (+0) од.,

крилатих ракет – 653 (+61) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4577 (+14) од.,

спеціальної техніки – 174 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

87,4% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

34,4% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

76,3% автомобільної техніки (з них 0,6% за минулий тиждень),

63,2% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

36,8% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

22,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

29,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

15,0% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Останніми днями спостерігається активізація російської кампанії дальніх ударів по критично важливих об'єктах національної інфраструктури України.

Хвилі ударів в основному складаються з крилатих ракет повітряного і морського базування, але включають також і надані (майже напевно) Іраном безпілотні літальні апарати (БПЛА), що запускаються з Краснодарського краю Росії.

Раніше ці БПЛА запускалися переважно з території окупованого Криму. Зміна місця запуску, ймовірно, пов'язана із занепокоєнням Росії щодо вразливості Криму, але також і зі зручністю для поповнення запасів із ймовірного пункту прибуття зброї в Росії, в Астрахані.

 

 

08:00 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах понад двадцяти населених пунктів. Зокрема це  Площанка, Червонопопівка, Білогорівка Луганської області та Бахмут, Опитне, Зеленопілля, Андріївка, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка Донецької області.

В той же час російські загарбники завдали масованого ракетного удару по цивільній та енергетичній інфраструктурі нашої держави. Всього ворог випустив 98 ракет та здійснив понад 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза авіаційних та ракетних ударів противника по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.

На Волинському, Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках окупанти обстріляли з артилерії райони населених пунктів Гай Чернігівської області; Гаврилова Слобода, Середина-Буда, Яструбине і Кіндратівка на Сумщині та Стрілеча, Стариця, Амбарне, Вільхуватка, Дворічна і Красне Харківської області.

На Куп’янському напрямку вогневого впливу зазнали райони Синьківки, Орлянки, Табаївки, Берестового і Вишневого Харківської області та Володимирівки і Стельмахівки  Луганської.

На Лиманському напрямку ворог здійснив обстріли позицій наших військ поблизу Макіївки, Площанки, Червонопопівки, Діброви та Гірського Луганської області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник обстріляв райони понад двадцяти п’яти населених пунктів. Серед них  Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Веселе, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Залізне, Мар’їнка і Первомайське на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку ворог завдав вогневого ураження поблизу населених пунктів Богоявленка, Нескучне, Пречистівка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує нищити з артилерії цивільну інфраструктуру населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Обстріляно понад 35 населених пунктів. Зокрема, Плавні, Гуляйполе, Дорожнянка, Ольгівське і Нікополь Запорізької області та Чорнобаївка, Антонівка, Херсон і Милове на Херсонщині.

Противник здійснює передислокацію окремих підрозділів та відводить частину своїх військ з Каховки та Нової Каховки Херсонської області в район населеного пункту Нижні Сірогози. Серед місцевих жителів військовослужбовці поширюють інформацію, що Каховка буде залишена російськими військами до кінця цього року, тому, лояльним до окупантів місцевим, пропонують переїзд до тимчасово окупованого українського Криму.

У Луганській області окупанти продовжують здійснювати тиск на місцевих підприємців та примушують їх перереєстровувати бізнес за законодавством російської федерації.

Підрозділи українських ракетних військ і артилерії за минулу добу уразили 5 районів зосередження особового складу, один пункт управління та склад боєприпасів противника.

Віримо в Збройні Сили! Разом переможемо! Слава Україні!

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська здійснили чергову серію широкомасштабних ракетних ударів по всій території України та одну з найбільших ракетних атак на Київ на сьогоднішній день.

• Російські удари продовжують становити значну загрозу українському цивільному населенню, незважаючи на те, що вони не призвели до покращення спроможності Росії проводити наступальні операції.

• Дмітрій Мєдвєдєв виступив з провокаційними, але нерелевантними коментарями на підтримку поточних інформаційних операцій, які мають на меті послабити підтримку України з боку Заходу.

• Президент Росії Путін, ймовірно, чинитиме на зустрічі в Мінську 19 грудня тиск на президента Білорусі Лукашенка з метою подальшої підтримки російської війни в Україні.

• Лукашенко вже створює інформаційні умови для відхилення російських інтеграційних вимог.

• Майбутній візит Путіна до Мінська може свідчити про те, що він створює умови для нового наступу з білоруської території.

• Зустріч Путіна і Лукашенка, ймовірно, просуне окрему російську інформаційну операцію, спрямовану на те, щоб зламати українську волю і готовність Заходу підтримати Україну.

• Повідомляється, що Президент Росії Путін перед початком повномасштабного вторгнення в Україну проігнорував найгірші оцінки потенційної шкоди російській економіці.

• Росія продовжує стикатися з економічними проблемами, що є прямим наслідком війни в Україні.

• Російські війська провели контратаки в районі Сватового та Кремінної.

• Російські війська продовжували наступальні операції на Бахмутському та Авдіївсько-Донецькому напрямках.

• Російські війська продовжували здійснювати оборонні заходи на лівому (східному) березі річки Дніпро.

• Російське керівництво, незважаючи на постійні зусилля, ймовірно, матиме труднощі з набором додаткових військовослужбовців за контрактом.

• Російська окупаційна влада продовжувала захоплювати об'єкти цивільної інфраструктури для лікування поранених російських військовослужбовців та надання допомоги російським військам, що діють на окупованих територіях.

 

 

07:02 Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак дав доручення провести аудит британської військової допомоги Україні. Повідомлення про це з’явилося в телевізійній програмі Newsnight на каналі ВВС. Як повідомило одне з джерел, аудит, якого вимагає Сунак, має на меті оцінити хід конфлікту та значимість військового внеску Великої Британії в Україну та перевірити, як використовується військова допомога Лондона. Ця новина, зазначили модератори програми Newsnight, викликала побоювання, що «прем'єр-міністр може дотримуватись надмірно обережного підходу» щодо України та військових поставок Києву.

 

17.12.2022