294-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:59 Сенат Чехії у середу визнав Голодомор геноцидом українців. Президент України Володимир Зеленський привітав рішення чехів. "Вдячний чеським друзям за утвердження правди та відновлення історичної справедливості. Покарання за всі минулі та сучасні злочини Росії неминуче", – прокоментував Зеленський.

 

 

20:30 У рамках обміну поневоленими Україна в середу передала російській стороні священника Московського патріархату. Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов. "Громадянин США – це активіст, який залишався в Херсоні й був незаконно заарештований окупаційною владою. Можу цікаву деталь повідомити. Сьогодні росіяни у своїх телеграм-каналах повідомили, що вони забрали до себе священника УПЦ (МП), який в Україні отримав вирок за державну зраду. Скажу, що не без його допомоги в цьому контексті повернувся сьогодні й громадянин США до України і може повернутися додому", – розповів Юсов в етері національного телемаратону.

 

 

19:47 Під час контррозвідувальних заходів на об’єктах УПЦ МП у Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Миколаївській, Сумській, Львівській, Житомирській і Херсонській областях Служба безпеки України виявила російські паспорти, "георгіївські стрічки", "методички" Кірілла щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, склади з прокремлівською літературою. Зокрема, в єпархії на Львівщині знайдено фото прихованих російських документів "об обеспечении взаимодействия с военными комиссариатами РФ". На території одного з монастирів Рівненщини викрито послушника з російським паспортом і контактами в РФ.

 

 

19:19 На тимчасово окупованих територіях росіяни створюють катівні для дітей, заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. "Я думав, дно пробити не можна після Бучі, Ірпеня. Я в Балаклії побачив дві катівні. Один хлопець там перебував 90 днів, його виводили на розстріл. В Херсоні – десять катівень, в одній окрема камера, де тримали дітей", – розповів Лубінець на брифінґу. Омбудсмен додав, що дітей в катівнях не годували, воду давали через день. Окупанти розповідали неповнолітнім, що батьки від них відмовилися. "Був один затриманий хлопчик, який на телефон сфотографував російську техніку, – тримали в катівні зі застосуванням тортур", – додав Лубінець.

 

 

18:38 Європейський парламент ухвалив у другому читанні рішення про виділення Україні надзвичайної макрофінансової допомоги у 2023 році обсягом у 18 мільярдів євро. Напередодні Рада ЄС одноголосно погодила пакет макрофінансової допомоги Україні. Угорщина, яка певний час блокувала прийняття такого рішення, зняла заперечення після переговорів. МФД+ надається Україні в формі кредиту на вигідних умовах. Термін погашення кредиту розрахований на 10 років із можливістю продовження, при цьому гарантії за кредитом сплачуватимуться за рахунок бюджетних резервів Євросоюзу.

 

 

18:19 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Намагається покращити тактичне положення на Куп’янському та Лиманському напрямках.

Протягом поточної доби противник завдав 23 авіаційних та 7 ракетних ударів по цивільній інфраструктурі міст Курахове та Костянтинівка Донецької області. Також окупанти здійснили понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема і по місту Херсон.

Ворог завдав ударів іранськими ударними БпЛА “Шахед-136/131” з напрямку східного узбережжя Азовського моря по об’єктах критичної інфраструктури Київської області. Всі 13 БпЛА окупантів збито.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог обстріляв райони населених пунктів Леонівка, Бучки і Гай Чернігівської області; Середина-Буда та Кучерівка на Сумщині та Глибоке, Стариця, Новомлинськ і Дворічна Харківської області. Задіяв ударний БпЛА біля Кіндратівки Сумської області.

На Куп’янському напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали позиції наших військ в районах Кислівки і Котлярівки Харківської області та Новоселівського і Стельмахівки на Луганщині.

На Лиманському напрямку від вогневого впливу окупантів постраждали райони Площанки, Невського, Червонопопівки Луганської області та Діброви і Григорівки на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли, зокрема, по районах населених пунктів Андріївка, Благодатне, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Диліївка, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області. Завдав авіаудару неподалік Ступочки.

На Авдіївському напрямку зафіксовано обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії позицій наших військ біля Невельського, Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку вогневого ураження зазнали наші позиції біля Вугледара, Новоукраїнки, Пречистівки, Великої Новосілки та Нескучного Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямку російські окупанти продовжують обстрілювати цивільну інфраструктуру населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Вогневого впливу зазнали райони 28 населених пунктів. Серед них – Времівка і Новосілка Донецької області; Гуляйпільське, Новоданилівка, Малі Щербаки і Кам’янське – Запорізької; Тягинка, Херсон, Токарівка, Молодіжне та Берегове на Херсонщині.

Підтверджено вогневе ураження 12 грудня поточного року району зосередження загарбників біля Вербового Запорізької області. Знищено до 10 одиниць озброєння і військової техніки різного типу, втрати серед військовослужбовців противника уточнюються.

Ворог і далі використовує мережу цивільних закладів охорони здоров’я на тимчасово окупованій території для лікування поранених військовослужбовців окупаційних військ та найманців приватних військових кампаній. Так, у місті Луганськ, на території міського шкірно-венерологічного диспансеру проходять лікування поранені представники ПВК “вагнер”.

Українська авіація протягом поточної доби завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України, в тойже час, уразили 2 пункти управління та 8 районів зосередження особового складу ворога.

 

 

17:41 Чехія планує працевлаштувати в секторі військової промисловості тисячі українців для того, щоб розпочати виробництво зброї у великих обсягах. Про це заявив заступник міністра оборони Чехії Томаш Копечний. Програму має профінансувати НАТО. "Це не є секретною інформацією. Громадяни України вже працюють у чеській промисловості, в тому числі й оборонній промисловості. Ми не почали їздити до України вчора чи минулого року, ми робимо це від 2015 року. Тоді ми намагалися відповісти на російську агресію посиленням обороноздатності України. Для українців війна почалася одразу після Майдану. Йдеться про поступове збільшення українських працівників", –заявив Копечний.

 

 

17:19 Франція й Італія прийняли заявку України на постачання системи ППО Mamba SAMP/T, повідомляє французьке видання Challenges. "Це дуже наполегливе прохання Президента Зеленського, й італійці підтвердили нам, що готові його виконати. У такий спосіб ми можемо задовольнити їхні потреби", – сказав посол Франції в Україні Етьєн де Понсен. Міністр оборони України Олексій Резніков 9 грудня заявляв, що "Україна просить SAMP/T та франко-італійську систему Mamba", нагадує аґенція "Інтерфакс-Україна". "Французька сторона позитивно відреагувала на наше прохання, але переговори з італійською стороною ще не завершені", – сказав він.

 

 

16:44 Російські компанії у грудні почали продавати нафту в Індії собі у збиток, лиш би не глушити свердловини, повідомляє Reuters із посиланням на джерела у торгових колах. Індія не приєдналася до цінової стелі на російську нафту, яку з 5 грудня ввели країни G7, й акцептує російське страхування, якого в Європі вже не визнають. Але після введення європейського ембарго та цінової стелі індійські покупці, які тепер забирають майже 1 млн барелів денно (54% танкерної нафти РФ), почали вимагати збільшення знижок на Urals: якщо в жовтні Індія закуповувала барель Urals на $5-8 дешевше за Brent, то на грудневі поставки дисконт зріс до $12-15. З урахуванням транспортних витрат ($5,5-6 – прокачування нафти із Західного Сибіру до портів Балтійського моря, $11-19 доларів – танкерне перевезення із західних портів Росії), фактичні доходи нафтових компаній становлять $35-39 за барель, з яких $20-$30 йде на податок на видобуток корисних копалин, а ще $6 – експортне мито на нафту.

 

 

16:06 Президент України Володимир Зеленський закликав Європейський парламент ухвалити окрему резолюцію про спеціальний трибунал щодо злочинів агресії РФ проти України. "Суд повинен запрацювати. Європарламент уже підтримав цю ідею. Треба якнайшвидше втілити її в реальність. Зокрема, через ухвалення окремої резолюції Європарламенту на підтримку створення трибуналу, через вашу підтримку та підтримку вашими країнами відповідної резолюції Генасамблеї ООН", – сказав Зеленський під час виступу на церемонії вручення премії Андрія Сахарова.

 

 

15:40 В будівлі Європейського парламенту відбулася церемонія вручення премії Сахарова “За свободу думки” за 2022 рік, яку було присуджено народу України. “Цього року ми з честю вітаємо мужній народ України в особі її Президента, обраних лідерів та громадянського суспільства. Українці важко борються і вже так багато пожертвували за свою свободу та наші цінності”, – сказала у виступі голова Європейського парламенту Роберта Мецола. Під час церемонії у залі показали відео зруйнованих українських міст та представили лауреатів – зокрема волонтерку парамедикиню Юлію Паєвську (Тайру), голову Центру громадянських свобод Олександру Матвійчук, міського голову Мелітополя Івана Федорова, Державну службу України з надзвичайних ситуацій.  

 

#цитата

 

“Українці демонструють неймовірний опір. Коли звичайні громадяни готові вийти та протистояти колоні танків, протистояти російським солдатам, їхня зброя – національна гордість. Вагітні жінки народжують дітей на станціях метро, і вся Європа сьогодні стоїть поряд з українцями, ми їх підтримуємо. Україна бореться не лише за незалежність, вона бореться і за цінності, які лежать в основі нашого життя. Ми часто говоримо про демократію, свободу та цінності, ніби вони є якісь абстрактні поняття, які насправді не мають великого значення на практиці. Але здатність голосувати та навіть читати незалежну журналістику, збиратися і говорити те, що хочете сказати в житті, жити і любити без наслідків – це те, що означає демократія, свобода та цінності. Український народ теж на це заслуговує”.

 

Роберта Мецола

 

 

15:29 Ставка Верховного головнокомандувача ЗСУ у середу заслухала доповіді щодо оперативної ситуації на фронті та розглянула нагальні потреби сил оборони, котрі беруть участь у відсічі збройній агресії РФ. Учасники зустрічі також проаналізували останні дії ворога та шляхи протидії. Окрему увагу приділили забезпеченню безпеки на державному кордоні України. "Продовжилася робота над питаннями посилення протиповітряної та протиракетної оборони нашої держави й захисту енергетичної інфраструктури. Учасники також розглянули перебіг відновлення енергетичної системи України", – додали в ОП.

 

 

15:12 «Поновляймо нашу близькість з мученицьким українським народом, залишаючись витривалими в молитві за цих наших братів і сестер, які багато страждають», – сказав Папа Франціск, завершуючи свої вітання, виголошені наприкінці нинішньої загальної аудієнції, а тоді додав, промовляючи експромтом:

«Браття і сестри, кажу вам, що в Україні багато страждань, багато, багато… І я хотів би дещо звернути увагу на Різдво, що наближається, на святкування. Святкувати Різдво, влаштовувати свято – прекрасно. Але знизімо трохи рівень так званих видатків на Різдво, проведімо скромніше Різдво, зі скромнішими подарунками. А заощаджене відправмо українському народові, який цього потребує. Там великі страждання, там голодують і страждають від холоду. Багато людей помирають через те, що поблизу немає лікарів і медперсоналу. Не забуваймо: Різдво – так, у мирі з Господом – так, але з українцями в серці. І зробімо цей конкретний жест для них».

 

 

14:43 Михайло Діанов, морський піхотинець, що зазнав на «Азовсталі» кульового поранення в березні цього року, захищаючи Маріуполь, успішно переніс операцію плеча в Сент-Луїсі (США). Операція пройшла успішно, після реабілітації права рука повноцінно функціонуватиме.

 

 

 

 

14:17 Відбувся черговий обмін полоненими. 64 воїни ЗСУ, які воювали на Донецькому та Луганському напрямках, зокрема брали участь в обороні міста Бахмут, їдуть додому, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Це офіцери, рядові та сержанти. Вдалося також звільнити громадянина США, який допомагав нашим людям, – Мурекезі Суеді.

 

 

 

13:21 74% громадян ЄС схвалюють підтримку ЄС України після російського вторгнення, свідчать дані опитування "Євробарометра", проведеного Європейським парламентом з 12 жовтня до 7 листопада 2022 року. Найвища підтримка зафіксована на півночі ЄС (Швеція – 97%, Фінляндія – 95%), найнижча – на південному сході (Болгарія та Греція – по 48%).

 

 

 

13:03 Російська армія завдала удару по будівлі Херсонської обласної адміністрації. Як повідомив у телеграм-каналі заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, росіяни вели вогонь із реактивних систем залпового вогню. Пошкоджено два поверхи. За попередньою інформацією, постраждалих немає.

 

 

 

12:42 У Росії з'явився попит на українські паспорти, і їх вже за півтори тисячі доларів продають на інтернет-сервісі оголошень "Авито", пишуть російські незалежні видання "Можем объяснить" і "Полигон". Серійний номер на документі, який продавці відправляють покупцям в якості підтвердження, належить Луганській області. В адміністрації Херсонської області журналістам підтвердили, що бланки й обладнання оформлення біометричних паспортів були вкрадені, але український уряд зафіксував номери загублених бланків для паспортів і передав їх європейським країнам, тож ці паспорти будуть нечинні.

 

 

12:12 Під час ранкової атаки росіяни цілилися по критичній інфраструктурі Києва та області, заявив голова Київської ОВА Олексій Кулеба. Завдяки успішній роботі ППО всі об'єкти вціліли, проте уламки завдали ушкоджень одному приватному будинку. 

 

 

11:55 Завдяки блискучій роботі Сил протиповітряної оборони жоден об’єкт енергетичної інфраструктури не зазнав ушкоджень від масованої атаки дронів, повідомили в "Укренерго". Вчора було введено в роботу ще один блок на атомній станції, що допомогло не застосовувати минулої доби аварійних відключень для збалансування енергосистеми. Але ситуація в енергосистемі України все ще залишається складною – через великий обсяг пошкоджень в енергетичній інфраструктурі значний дефіцит електроенергії зберігається. Найскладніша ситуація на сході: через майже щоденні обстріли енергооб’єкти постійно зазнають пошкоджень, ремонтні роботи сповільнюються, бо є небезпека для життя ремонтників.

 

 

11:29 Служба безпеки України у середу проводить контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ (МП) у Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Миколаївській, Сумській, Львівській, Житомирській та Херсонській областях, це:

▪️ Кафедральний Свято-Воздвиженський собор (м. Ужгород);
▪️ Свято-Покровська церква (м. Ужгород);
▪️ Свято-Іоанно-Богословський Хрещатицький чоловічий монастир (Чернівецький район);
▪️ Свято-Успенський чоловічий монастир (Чернівецький район);
▪️ Свято-Успенський чоловічий монастир (Рівненський район);
▪️ Жіночий монастир на честь Іверської ікони Божої Матері урочища «Юзефін» (Сарненський район);
▪️ Святогірський Успенський Зимненський ставропігійний жіночий монастир (с. Зимне, Володимирський район);
▪️ Чоловічий монастир Святих рівноапостольних Костянтина і Єлени (с. Костянтинівка Миколаївського району);
▪️ Свято-Духівський кафедральний Собор (м. Ромни);
▪️ Архидияконо-Стефанівську церкву (м. Ромни);
▪️ Свято-Троїцький храм (м. Львів);
▪️ Храм преподобного Амфілохія Почаївського (м. Мостиська);
▪️ Церкву Покрови Пресвятої Богородиці (м. Борислав);
▪️ Кафедральний собор Різдва Христового (м. Коростень);
▪️ Свято-Преображенський кафедральний собор (м. Овруч);
▪️ Овруцько-Коростенську єпархію (м. Овруч);
▪️ Свято-Василівський собор (м.Овруч);
▪️ Свято-Василівський жіночий монастир (м. Овруч);
▪️ Церкву Ікони Казанської (смт Чорнобаївка).
 

 

10:54 Литва прийняла "закон про дерадянізацію", котрий забороняє пропаганду тоталітарних і авторитарних режимів. Як повідомляє LRT, закон створить правову основу для демонтажу тоталітарних пам'ятників, меморіальних об'єктів, перейменування вулиць, площ та інших громадських об'єктів. Назви організацій, подій або дат, які символізують тоталітарні або авторитарні режими та їхню ідеологію, муситимуть видалити із громадських об'єктів. Запроваджується заборона розміщувати знаки військової агресії, знаки радянської окупації Литви у 1940–1941 і 1944–1990 роках, нацистської окупації у 1939–1944 роках.

 

 

10:39 Сили оборони у середу збили всі дрони-камікадзе, випущені по Україні, повідомив Президент України Володимир Зеленський. "Цей ранок терористи почали з 13 "шахедів". Попередньо: усі 13 збито нашими українськими ППО! Молодці! Пишаюся!" – сказав Зеленський.

 

 

10:25 Служба безпеки України проводить контрдиверсійні заходи в осідку Львівської єпархії УПЦ МП – церкві Святого Великомученика Георгія, повідомив заступник голови Львівської облради Юрій Холод.

 

 

 

10:17 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

6 грудня 2022 року Ігор Гіркін, відомий російський націоналіст і колишній офіцер військової розвідки, заявив, що провів два місяці у складі батальйону «ДНР» на передовій. Він сказав, що його останній досвід виявив «кризу стратегічного планування» операції Росії в Україні.

Після свого призначення Гіркін також висміював нинішній акцент російської армії на будівництві великих позиційних оборонних споруд, ставлячи під сумнів їх корисність у сучасній війні. Його коментарі підкреслюють бурхливі дебати щодо ведення війни, які тривають у безпековій спільноті Росії.

Чутки, які протягом останніх 48 годин поширювалися в соціальних мережах про те, що начальника генштабу Росії генерала Валєрія Герасімова могли звільнити, неможливо перевірити. Однак напруга між фракціями ймовірно поширюється на найвищі щаблі російської військової ієрархії.

 

 

09:59 "Приватна військова компанія Вагнера" завербувала 23 тисячі в'язнів у Росії, йдеться у повідомленні Центру національного спротиву. Зеків кидають у бій як "гарматне м'ясо". "З ув’язнених формують штурмові загони, при штурмі використовують аеророзвідку, завдяки цьому командири груп спостерігають за діями “підлеглих”. При цьому такі втрати не деморалізують ПВК “Вагнер”, адже кваліфікований особовий склад й керівництво не бере участі в штурмі", – зазначають у центрі. Смерть цих в'язнів не викликає збурень у російському суспільстві ; це дозволяє російським командирам не думати про втрати.

 

 

09:45 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 96 000 (+740) осіб,

танків – 2970 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 5937 (+7) од.,

артилерійських систем – 1931 (+0) од.,

РСЗВ – 404 (+0) од.,

засобів ППО – 211 (+0) од.,

літаків – 281 (+0) од.,

гелікоптерів – 264 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1617 (+0) од.,

крилатих ракет – 592 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4562 (+13) од.,

спеціальної техніки – 171 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

86,9% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

34,2% бойових броньованих машин (з них 0,1% за минулий тиждень),

76,0% автомобільної техніки (з них 0,6% за минулий тиждень),

62,6% артилерійських систем (з них 0,2% за минулий тиждень),

36,3% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

22,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

29,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

15,0% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:33 Київ зазнав атаки ударними дронами Shahed. Як повідомив начальник міської військово-цивільної адміністрації Сергій Попко, завдяки роботі підрозділів ППО та РЕБ було знищено 13 ворожих дронів. "Уламки від збитих БПЛА влучили в одну адмінбудівлю, ще чотири житлові будівлі зазнали незначних ушкоджень (Шевченківській район столиці). Люди не постраждали”, – поінформував Попко.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки російських загарбників в районах населених пунктів Гряниківка Харківської області; Новоселівське, Червонопопівка, Серебрянське і Білогорівка на Луганщині та Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Курдюмівка, Невельське, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка Донецької області.

В той же час противник завдав 1 авіаційний та 11 ракетних ударів, з них 3 - по цивільній інфраструктурі Харківської, Донецької та Запорізької областей. Також окупанти здійснили понад 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог обстріляв райони населених пунктів Леонівка, Бучки і Гай Чернігівської області; Кучерівка і Кіндратівка на Сумщині, а також Стрілеча, Стариця, Тихе, Амбарне, Вільхуватка, Хатнє, Мілове, Дворічна та Красне Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Куп’янськ, Котлярівка, Табаївка і Берестове на Харківщині; Новоселівське, Стельмахівка, М’ясожарівка, Греківка, Площанка, Невське, Червонопопівка і Піщане Луганської області та Новосадове Терни – Донецької.

На Бахмутському напрямку противник завдав вогневого ураження, зокрема, біля Серебрянки, Верхньокам’янського, Спірного, Білогорівки, Веселого, Яковлівки, Соледара, Бахмутського, Бахмута, Опитного, Кліщіївки та Курдюмівки Донецької області.

На Авдіївському напрямку окупанти здійснили обстріли з танків та артилерії в районах майже двадцяти населених пунктів. Серед них – Авдіївка, Первомайське, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог завдав вогневого впливу поблизу населених пунктів Времівка, Вугледар, Нескучне, Пречистівка Донецької області та Плавні, Гуляйполе, Дорожнянка і Ольгівське на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку противник продовжує обстрілювати наші позиції та цивільну інфраструктуру населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Ураження зазнали понад двадцять населених пунктів. Зокрема, Чорнобаївка, Антонівка, Микільське, Токарівка, Новокаїри, Республіканець, Милове Херсонської області та місто Херсон.

У звʼязку зі значною кількістю поранених загарбників, так званим “указом” окупаційної влади, під потреби військових передаються лікарня №15 у населеному пункті Ювілейне Луганської області та лікарня №3 в місті Луганськ.

В ніч з 12 на 13 грудня, в районі населеного пункту Новоайдар Луганської області, знищено понад 15 військовослужбовців збройних сил російської федерації. В Запорізькій області втрати ворога складають до 100 поранених окупантів, знищено склад боєприпасів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 2 пункти управління та 4 райони зосередження особового складу противника.

 

 

08:00 Петиція з вимогою ветувати законопроєкт 5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності за годину набрала необхідні 25 тисяч голосів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Білоруські війська, як і раніше, навряд чи нападуть на Україну, незважаючи на раптову перевірку боєготовності білоруських збройних сил 13 грудня.

• Українські офіційні особи продовжують оцінювати, що Білорусь навряд чи нападе на Україну станом на 13 грудня.

• Високопоставлені ізраїльські посадовці заявили, що Іран прагне обмежити дальність ракет, які він планує надати Росії, щоб не викликати санкцій ООН у відповідь.

• Українська розвідка повідомила, що російські війська завдають ударів по Україні ракетами, які Україна передала Росії в 1990-х у рамках міжнародної угоди, за якою Москва, зокрема, визнала Крим та Донецьку і Луганську області частиною України і зобов'язалася не загрожувати і не нападати на Україну.

• Офіційні особи США заявили 13 грудня, що Пентагон завершує підготовку планів щодо відправки в Україну систем протиракетної оборони Patriot.

• Росія продовжує використовувати концепцію тероризму як правову основу для внутрішніх репресій.

• Російські війська провели обмежені контратаки поблизу Сватового та Кремінної.

• Російські війська здійснили незначне просування в межах Бахмута та продовжили наземні атаки поблизу Авдіївки та Вугледара.

• Російські війська, можливо, відходять із певних районів на південь від Дніпра, продовжуючи укріплювати тилові позиції в окупованій Херсонській області.

• Ймовірно, українські військові зруйнували міст у Мелітополі Запорізької області на тлі збільшення протягом останніх кількох днів кількості повідомлень про українські удари по російських військових об'єктах поблизу Мелітополя.

• "Група Вагнера" продовжує спроби використовувати новобранців з числа російських ув'язнених для поповнення бойового складу.

 

14.12.2022