290-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:25 Вісім із дев'яти енергоблоків на контрольованих "Енергоатомом" атомних станціях уже працюють в енергосистемі, повідомив голова Держінспекції з ядерного регулювання Олег Коріков. "Два тижні тому внаслідок обстрілів та цілеспрямованої атаки на енергоінфраструктуру сталося зниження частоти й аварійно відключилися всі вісім енергоблоків, які на той час працювали. У міру відновлення енергосистеми України роботу енергоблоків було відновлено повністю, і на сьогодні у нас працюють 8 із 9 енергоблоків, що знаходяться на підконтрольній території України", – сказав Коріков в етері національного телемаратону.

 

 

18:59 Служба безпеки України у ході слідчих дій на об’єктах УПЦ МП у Харківській області виявила бібліотеки із прокремлівською літературою, матеріали, що вихваляють країну-агресора, і велику кількість готівки у різній валюті, включно з російськими рублями. "В одній із церков навіть зберігались сухпайки російських окупаційних угруповань. Там же викрили монаха з паспортом РФ. Наразі правоохоронці перевіряють його можливу причетність до розвідувально-підривної діяльності спецслужб країни-агресора", –поінформували у пресцентрі СБУ. 

 

 

18:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ: 

 

Протягом доби противник завдав 15 авіаційних ударів, а також здійснив понад 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Вночі ворог завдав ударів імовірно іранськими ударними БпЛА “Шахед-136” по об’єктах енергетичної інфраструктури в Одеській та Миколаївській областях. 10 з 15 БпЛА вдалося перехопити.

Загроза завдання ворогом ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України зберігається і надалі.

Республіка білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України, надає інфраструктуру для підготовки підрозділів противника.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Слобожанському напрямку ворог здійснив обстріли з мінометів та ствольної артилерії по районах населених пунктів Зелене, Стариця, Огірцеве, Варварівка, Чугунівка, Дворічна та Рідкодуб Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Кислівка, Табаївка, Піщане, Крохмальне, Берестове, Харківської області; Терни на Донеччині та Площанка, Діброва, Макіївка, Невське і Стельмахівка Луганської області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник продовжує здійснювати спроби прориву оборони наших військ. Здійснив обстріли позицій Сил оборони з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах понад двадцяти населених пунктів. Серед них – Верхньокам’янське, Спірне, Веселе, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Біла Гора, Курдюмівка, Залізне та Авдіївка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог веде оборону та здійснює обстріли наших позицій з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії поблизу населених пунктів Велика Новосілка, Нескучне, Пречистівка та Вугледар на Донеччині.

На Запорізькому напрямку противник обстріляв понад 15 населених пунктів. Зокрема, Зелене Поле і Времівку Донецької області та Гуляйполе, Дорожнянку, Залізничне і Малу Токмачку на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли низки населених пунктів Херсонської області, що поблизу лінії зіткнення. Вчергове вогневого ураження зазнало місто Херсон та його околиці.

З метою протидії численним випадкам дезертирства в підрозділах російських окупаційних військ на територіях Луганської області проводиться розсилка смс повідомлень абонентам мобільної мережі “Лугаком” з попередженням щодо кримінальної відповідальності за залишення місць несення служби та пунктів постійної дислокації військових частин.

Підтверджено ураження району зосередження окупантів на тимчасово зайнятій території Запорізькій області. Так, до 150 загарбників отримали поранення, 50 з них доставлено до лікарні у місті Мелітополь. Інформація щодо ліквідованих уточнюється.

На блокпостах навколо міста Бердянськ посилено контрдиверсійні заходи, зросла кількість військовослужбовців російських окупаційних військ, перевірки цивільних осіб стали проводити більш ретельно. Людей без місцевої реєстрації не пропускають до міста.

На тимчасово окупованій території Донецької області, в місті Горлівка, з 8 грудня поточного року окупаційна адміністрація пропонує представникам малого та середнього бізнесу переходити на віддалений режим роботи, у зв’язку з підвищенням ризику обстрілів нібито з боку Сил оборони. Для залякування місцевих жителів російські окупанти здійснили чотири обстріли центру міста із артилерії калібру 152 мм.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили 7 пунктів управління, 6 районів зосередження особового складу, район зосередження артилерії та склад боєприпасів противника.

 

 

17:34 Президент Литви Ґітанас Наусєда відкинув пропозицію Білорусі організувати коридор для експорту українського зерна через територію Білорусі до Литви. "Українське зерно вже йде через Польщу та інші країни до портів Балтії. Це пастка. Не потрапляймо в неї", – написав Наусєда у Twitter.

 

 

16:50 Будівлю Миколаївської обласної державної адміністрації знесуть. "На жаль, є експертиза, що вона не підлягає відновленню", – сказав Кім в інтерв'ю "Радіо Свобода". З його слів, на розгляд обласної ради винесуть питання про списання нерухомості та втраченого майна. "Я думаю, що це призведе до його знесення та нового будівництва", – додав Кім. Вранці 29 березня внаслідок обстрілу Миколаївської ОДА зруйнувалася центральна секція споруди із дев’ятого по перший поверх. Загинуло 28 людей.

 

 

16:19 В Осло пройшла церемонія вручення Нобелівської премії миру українській правозахисній організації "Центр громадянських свобод", російській організації "Меморіал" та білоруському правозахиснику Алесю Біляцькому, від імені яких її отримали керівник ЦГС Олександра Матвійчук, представник "Меморіалу" Ян Рачинський та дружина політв’язня Біляцького Наталія Пінчук. У своїй промові Олександра Матвійчук, зокрема, сказала:

"Цього року оголошення Премії миру чекала вся Україна. Ми розцінюємо її як визнання зусиль усього українського народу, що сміливо вистояв проти спроб зруйнувати мирний розвиток Європи.

Ми пишаємося, що сьогодні вперше українська мова прозвучить на офіційній церемонії.

"Ми отримали Нобелівську премію миру під час війни, яку розпочала Росія. Ця війна триває вже 8 років, 9 місяців і 21 день".

"Росія повірила, що може робити все, що захоче. Тепер Росія прагне зламати спротив та окупувати Україну через умисне завдання болю цивільному населенню. Російський народ буде нести відповідальність за цю ганебну сторінку своєї історії та прагнення силоміць відродити колишню імперію".

"Але мир не настає, коли країна, на яку напали, складає зброю. Тоді це не мир, а окупація... 

Ми не залишимо людей на окупованих територіях на смерть та тортури. Життя людей не може бути "політичним компромісом". Боротися за мир – це не піддаватися на тиск агресора, а захищати людей від його жорстокості".

 

 

15:42 На даний час у таборі в Оленівці залишається 150 громадян України. Це не тільки військові, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець.

 

 

14:31 Внаслідок нових російських ударів по енергетичних об'єктах в Одеській області нині вночі пошкоджено частину магістральних високовольтних мереж та обладнання і споживачів було знеструмленоповідомили в "Укренерго". Поки що ситуація в регіоні дуже складна, ремонтні бригади НЕК "Укренерго" працюють над поданням електроживлення на об'єкти критичної інфраструктури: лікарні, водоканал, очисні споруди. Але відновлення електроживлення для побутових споживачів може зайняти більше часу через великий обсяг пошкоджень. 

 

 

13:10 Міністр закордонних справ Німеччини Тобіас Лінднер заявив, що не бачить слушності в тому, щоб надавати якісь додаткові гарантії безпеки росіянам. "По-перше, на даний момент я не бачу жодних ознак з боку Росії, жодних ознак від Путіна, що він справді готовий вести переговори. Те, що він називає переговорами, є чимось на кшталт продиктованого миру. Якщо ви подивитеся на установчий договір НАТО–Росія, там роз’яснено, що країни можуть стати членами НАТО, але НАТО не буде розміщувати війська значного розміру на постійній основі в цих країнах. Тож це вже були певні гарантії безпеки Росії", – сказав Лінднер у інтерв'ю "Голосу Америки", коментуючи пропозицію Емманюеля Макрона про те, що Росії слід дати "гарантії власної безпеки в той день, коли вона повернеться за стіл переговорів".

 

 

12:39 Азербайджан надіслав до України 45 електротрансформаторів і 50 генераторів для допомоги українцям, які потерпають від наслідків війни.

 

 

12:01 Британський художник Banksy створив 50 трафаретних картин, які продасть для допомоги українцям. Продажем трафаретів заопікується благодійна фундація Legacy of War. Одна картина вартуватиме 3 тис. фунтів стерлінгів (приблизно 3,5 тис. євро). "В Україні я бачив, як команда Legacy of War прибула та надала медичну допомогу, обігрівачі, свіжу воду та доброзичливе ставлення згорьованим людям у розбомбленій будівлі", – прокоментував Бенксі. На картині, опублікованій на сайті фундації, зображено щура, який сповзає по коробці, і здирає частину літер слова fragile ("крихкий") на пакунку, залишаючи слово agile ("хвацький").

 

 

 

11:45 Марокко стало першою державою Африки, котра надала військову допомогу Україні – за рекомендацією США атлантичноокеанська країна передасть українцям запчастини для танків Т-72, повідомляє Le Journal de l'Afrique. Варто зазначити, що Марокко бере участь у зустрічах міністрів оборони у форматі “Рамштайн”. А під час усіх голосувань в ООН марокканські дипломати стабільно голосують за підтримку територіальної цілісності України. Як пише "Мілітарний", нині на озброєнні країни є приблизно 40 танків T-72, отриманих раніше із Білорусі, 54 китайські танки MBT-2000, а також близько 350 застарілих танків M60A1/M60A3. У деяких джерелах також згадується ще 60 танків Т-72 на зберіганні.

 

 

11:22 Після масових російських ударів по інфраструктурі України США більше не наполягають на тому, щоб ЗСУ не завдавали ударів по російській території, оскільки менше побоюються ескалації з боку Москви, пише Times, посилаючись на джерело в Пентагоні: "Ми не кажемо Києву не завдавати ударів по Росії. Ми не можемо вказувати, що їм робити. Те, як вони будуть використовувати свою зброю, залежить від них. Ми лише наполягаємо, щоб, використовуючи надану зброю, українські військові дотримувалися міжнародних законів війни та Женевських конвенцій". Єдине обмеження полягає в тому, що цілями не повинні бути російські сім'ї та конкретні особи – й Україна дотримується цих умов. Раніше в США з більшою настороженістю ставилися до таких українських атак через побоювання, що Кремль відповість застосуванням ядерної зброї або ударом по сусідніх країнах, що входять до НАТО.

 

 

11:04 Співробітники Служби безпеки України спільно з Національною гвардією та Державною прикордонною службою України у межах системної роботи з протидії підривній діяльності російських спецслужб у нашій державі для унеможливлення використання релігійних громад як осередку «русского мира» та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів проводять контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ (МП) у Харківській області, зокрема

у Харківській єпархії це:

• Свято-Покровський чоловічий монастир;

• Свято-Благовіщенський кафедральний собор;

• Свято-Казанський храм;

• Храм ікони «Взискання загиблих»;

• Свято-Успенський храм;

• Свято-Петро-Павлівський храм;

• Свято-Миколаївський храм;

• Свято-Валентинівський храм;

• Ольгінський храм;

• Храм цариці Тамари;

• Свято-Архангело-Михайлівський храм;

• Храм Георгія Переможця;

• Свято-Володимирський храм;

в Ізюмській єпархії це:

• Свято-Вознесенський кафедральний собор.

 

 

 

10:51 Підрозділи командування "Південь" Повітряних сил Збройних Сил України збили 10 з 15 ворожих дронів-камікадзе "Shahed-136/131", що атакували Херсонську, Миколаївську та Одеську області. На Одещині пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури та житлового фонду, внаслідок чого практично в усій області немає світла.

 

 

10:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Після того, як Росія вторглася в Україну, Іран став одним із головних військових спонсорів Росії.

• Підтримка Іраном російських військових, ймовірно, зростатиме в найближчі місяці: Росія намагається отримати більше зброї, зокрема сотні балістичних ракет. У відповідь Москва, найімовірніше, запропонує Ірану безпрецедентно високий рівень військово-технічної підтримки, що трансформує їхні оборонні відносини.

• Росія, швидше за все, витратила значну частину своїх запасів власних балістичних ракет малої дальності СС-26 «Іскандер», які несуть боєголовку вагою 500 кг на відстань до 500 км. Якщо Росії вдасться поставити на озброєння велику кількість іранських балістичних ракет, вона, найімовірніше, використає їх для продовження та розширення своєї кампанії ударів по критично важливій інфраструктурі України.

 

 

09:51 Пентагон оголосив деталі нового пакета військової допомоги для України: боєприпаси для систем HIMARS; 80 тисяч 155-мм артилерійських снарядів; обладнання для протидії БПЛА; засоби протиповітряної оборони; панцеромобілі HMMWV; машини "швидкої допомоги" та медичне обладнання; 150 генераторів; польове обладнання.

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 93 760 (+370) осіб,

танків – 2940 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 5917 (+5) од.,

артилерійських систем – 1927 (+1) од.,

РСЗВ – 397 (+2) од.,

засобів ППО – 211 (+0) од.,

літаків – 281 (+0) од.,

гелікоптерів – 264 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1603 (+0) од.,

крилатих ракет – 592 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4535 (+4) од.,

спеціальної техніки – 167 (+3) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Лиманському напрямках. Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

86,0% танків (з них 0,5% за минулий тиждень),

34,1% бойових броньованих машин (з них 0,1% за минулий тиждень),

75,6% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

62,5% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

35,6% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

22,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

29,5% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

15,0% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

08:55 "G7 взяли до уваги відставку трьох суддів КСУ. Для призначень на посаду судді необхідне ухвалення нового порядку відбору. Важливо, щоб законопроєкт 7662 передбачав значне залучення незалежних експертів, зокрема право вирішального голосу", – заявили посли країн "Великої сімки".

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів Площанка, Невське, Білогорівка Луганської області та Яковлівка, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Опитне, Курдюмівка, Дружба, Невельське, Побєда і Новомихайлівка на Донеччині.

Протягом минулої доби противник завдав 5 ракетних та близько 20 авіаційних ударів, а також здійснив понад 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ракетних ударів зазнали населені пункти Велика Писарівка Сумської області, а також Комишуваха, Григорівське і Юльївка на Запоріжжі.

Надалі зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку мінометних обстрілів зазнали населені пункти Ходине та Басівка Сумської області.

На Слобожанському напрямку обстрілів з мінометів та ствольної артилерії зазнали райони населених пунктів Стрілеча, Красне, Зелене, Тернова, Стариця, Огірцеве, Чугунівка та Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Дворічна, Синьківка, Куп’янськ, Кислівка, Табаївка, Піщане, Крохмальне, Берестове і Першотравневе Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку противник здійснив обстріли з танків та різнокаліберної артилерії по районах населених пунктів Греківка, Макіївка, Площанка, Невське і Червонопопівка Луганської області та Торське і Григорівка – Донецької.

На Бахмутському напрямку під вогневе ураження російських окупантів потрапили райони понад двадцяти населених пунктів. Серед них – Верхньокам’янське, Берестове, Білогорівка, Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Андріївка, Біла Гора, Курдюмівка, Озарянівка, Диліївка, Дружба та Залізне Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог здійснив обстріли районів Авдіївки, Бердичів, Первомайського, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Новопавлівському напрямку артилерійські та мінометні обстріли зафіксовано неподалік Вугледара, Пречистівки, Новоукраїнки, Золотої Ниви, Великої Новосілки, Времівки та Новополя Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав вогневого ураження по населених пунктах Червоне, Дорожнянка, Залізничне, Гуляйпільське, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське, Червонодніпровка Запорізької області та Вищетарасівка на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Херсонської області, що неподалік з лінією зіткнення. Артилерійських обстрілів зазнали Антонівка, Чорнобаївка та місто Херсон, постраждали мирні жителі.

Окрім значних втрат військовослужбовців російських окупаційних військ на території України внаслідок дій підрозділів Сил оборони України, ворог також зазнає втрат від так званого “дружнього вогню”. Це наслідок низької підготовки танкових та артилерійських екіпажів, а також відсутності взаємодії та звʼязку між підрозділами.

Підрозділи українських ракетних військ і артилерії за минулу добу уразили 4 пункти управління та 5 районів зосередження особового складу, озброєння і військової техніки окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін продовжує обговорювати переговори з Україною як засіб відокремити Україну від її західних прихильників, зображуючи Київ таким, що не бажає йти на компроміс або навіть вести серйозні переговори.

• Позиціонування Путіна в російському інформаційному просторі продовжує коливатися між підтримкою міністерства оборони Росії та підтримкою націоналістичної і провійськової спільноти мілблогерів.

• Незалежне розслідування з відкритих джерел, проведене російською службою BBC та незалежним російським виданням "Медіазона", показало, що з російських національних республік на війну відправляють в Україну непропорційно більшими темпами, ніж з етнічно російських областей, але етнічні росіяни гинуть пропорційно їхньому представництву в населенні Російської Федерації – всупереч попереднім оцінкам ISW.

• Російські чиновники загострили чинне законодавство для придушення інакомислення всередині країни.

• Високопосадовці США заявили, що Росія надає військово-технічну підтримку Ірану безпрецедентно високого рівня в обмін на системи озброєнь іранського виробництва.

• Російські війська встановили оборонні рубежі біля Сватового, а російські та українські війська вели наземні наступи поблизу Кремінної.

• Російські війська продовжили наземні атаки поблизу Бахмута й Авдіївки.

• Російські війська, можливо, зайняли позиції на острові на південний захід від міста Херсон на річці Дніпро.

• Кампанія українських сил з блокування російських військових об'єктів та логістичних центрів на півдні України, ймовірно, погіршила стан російських військ, їхніх логістичних ліній та моральний дух російських військ в цілому.

• Путін на тлі постійного занепокоєння російського суспільства посилив свої заяви про те, що Росія не буде проводити другу хвилю мобілізації,

• Російська окупаційна влада продовжувала посилювати фізичний, правовий та соціальний контроль над окупованими територіями.

 

10.12.2022