289-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:08 Росіяни фактично знищили Бахмут, заявив Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні. "Фронтова ситуація залишається дуже важкою на ключових напрямках на Донбасі – Бахмут, Соледар, Мар'їнка, Кремінна... На землі цих районів уже давно не залишилося живого місця, не ушкодженого снарядами та вогнем. Окупанти фактично зруйнували Бахмут – ще одне місто Донбасу, яке російська армія перетворила на випалені руїни", – сказав Зеленський.

 

 

20:11 Державний департамент США оголосив про запровадження санкцій проти голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка, а також двох членів його родини. Вовк потрапив під санкції "за вимагання хабара в обмін на втручання в судові та інші публічні процеси".

 

 

18:58 Колишньому митрополиту Кіровоградської єпархії, вікарієві Київської митрополії УПЦ МП Іосафу (у миру – Петро Губень) обрали запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту, повідомляє аґенція УНН. Його підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі.

 

 

18:23 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на веденні наступу на Бахмутському напрямку. На Лиманському та Авдіївському напрямках намагається покращити тактичне положення. На інших напрямках ворог зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України, обстрілює позиції наших військ та цивільні об’єкти. Обладнує оборонні рубежі та позиції.

Протягом доби російські окупанти завдали 4 ракетних та 9 авіаційних ударів. Зафіксовано і 25 ворожих обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ракетних ударів зазнали мирні населені пункти Комишуваха, Григорівське та Юльївка Запорізької області.

Загроза завдання ворогом ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України зберігається і надалі.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. У містах Мозир, Гомель та Могильов відзначено збільшення російських мобілізованих військовослужбовців. У військкоматах Гомельської області тривають заходи з перевірки облікових даних військовозобов’язаних.

На Сіверському напрямку окремі підрозділи противника знаходяться у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Мінометного обстрілу зазнав населений пункт Ходине Сумської області.

На Слобожанському напрямку ворог обстріляв з мінометів та ствольної артилерії райони населених пунктів Стрілеча, Зелене, Тернова, Стариця, Чугунівка та Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив обстріли з танків та артилерії різних типів по районах населених пунктів Дворічна, Куп’янськ, Крохмальне, Першотравневе Харківської області; Новоселівське і Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку противник завдав вогневого ураження по районах населених пунктів Греківка, Невське і Червонопопівка Луганської області та Торське і Григорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони понад двадцяти населених пунктів. Серед них – Верхньокам’янське, Білогорівка, Веселе, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Андріївка, Біла Гора, Курдюмівка, Озарянівка, Диліївка та Залізне Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог здійснив обстріли по районах Авдіївки, Бердичів, Мар’їнки та Новомихайлівки на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку зафіксовано артилерійські та мінометні обстріли районів населених пунктів Вугледар, Новоукраїнка, Золота Нива, Велика Новосілка та Новопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку окупанти завдали вогневого впливу по населених пунктах Червоне, Дорожнянка, Залізничне, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка, Степове, Червонодніпровка Запорізької області та Вищетарасівка на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Херсонської області, що поряд з лінією зіткнення. Знову артилерійських обстрілів зазнало місто Херсон та його околиці, постраждали мирні громадяни.

Противник продовжує втрачати живу силу. Протягом минулої доби до центральної міської лікарні міста Кадіївка Луганської області було доправлено до 50 поранених найманців зі складу приватної військової кампанії.

Разом з тим, в окремих регіонах російської федерації тривають заходи з мобілізації. Так, зокрема, військовозобов’язаним в Самарській області продовжують вручати повістки.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки.

 

 

18:01 Президент Росії Владімір Путін сприймає "мінські домовленості" як обман Росії. В такий спосіб російський президент відреагував на слова Анґели Меркель про те, начебто "Мінськ" був потрібним Україні, аби краще підготуватися до захисту. "Я сподівався, що інші учасники цього процесу були щирими із нами. Виявляється, вони теж нас обманювали. Сенс полягав лише у тому, щоб наповнити Україну зброєю та підготувати до бойових дій. Очевидно, ми пізно зорієнтувалися, чесно кажучи. Може, й раніше все це вартувало починати", – сказав Путін.  

 

 

17:38 З березня до жовтня включно російське громадянство отримали майже 300 тисяч українців (за даними російського МВС); відразу після початку російського вторгнення кількість жителів України, які подавали заяви на паспорт РФ, різко скоротилася, проте з липня, коли президент Путін дозволив отримувати російське громадянство у спрощеному порядку всім громадянам України (а не лише мешканцям окупованих областей), воно знову виросло. З жовтня, коли Росія оголосила про анексію українських областей, всі мешканці цих територій автоматично – після складання присяги – отримали право вважатися російськими громадянами. Цією схемою скористалися більше сорока тисяч осіб, ще 30 тисяч паспортів видали за попередньою схемою вивезеним у Крим біженцям, яких фактично змушують отримувати паспорти, бо без російських документів майже неможливо отримати будь-які соціальні послуги.

 

 

17:05 СБУ продовжує перевіряти державну безпеку на об’єктах УПЦ (МП) на Київщині і спільно з Національною поліцією та добровольчими формуваннями територіальних громад у межах системної роботи з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні здійснює контррозвідувальні заходи на території Свято-Покровського кафедрального собору в Борисполі. Заходи проводяться для унеможливлення використання афілійованих із центрами впливу в РФ релігійних громад в якості осередку «русского міра» та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів та перевірки даних про використання приміщень УПЦ для переховування диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї тощо.

 

 

 

16:43 Болгарія вперше надішле військову допомогу Україні – у п'ятницю тамтешній парламент затвердив список озброєнь, котрий направлять українцям, повідомляє Reuters. Переважно йдеться про легке озброєння та боєприпаси. "Мій підхід був консервативним, адже мені потрібно забезпечити обороноздатність Болгарії. Допомога повністю відповідає пріоритетам України, але ми не надсилаємо ні системи С-300, ні літаки Міг-29 чи Су-25", – прокоментував в.о. міністра оборони Димитир Стоянов.

 

 

16:16 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. "Сьогодні обговорили реалізацію нашої формули миру, співпрацю щодо оборонних спроможностей та енергетичної стабільності України", – поінформував Зеленський. З його слів, під час розмови лідери синхронізували позиції перед онлайн-самітом G7.

 

 

16:02 За стрім про вбивство мирних жителів у Бучі під час російської окупації московський суд засудив російського опозиційного політика Іллю Яшина в РФ до 8½ року колонії загального режиму за звинуваченням у розповсюдженні "фейків" про російську армію.

 

 

15:52 Премʼєр-міністр Індії Нарендра Моді скасував очну зустріч із президентом Росії Путіним, яка мала відбутися у грудні, повідомляє Bloomberg. Рішення індійського премʼєра повʼязане з війною в Україні, зокрема з російськими погрозами застосувати ядерну зброю. Російсько-індійський саміт відбувався щороку з початку 2000-х і був скасований лише одного разу під час пандемії COVID-19 у 2020 році. У грудні 2021 року Путін заради зустрічі з Моді відвідав Індію – це була його перша поїздка за межі пострадянського простору після початку пандемії.

 

 

14:42 Фейкову інформацію про експорт української електроенергії після 11 жовтня розповсюджують в інформпросторі з подачі Росії, заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький. "Україна не експортує е/е з 11 жовтня. Крапка. Коли розганяють ці фейки, ми вважаємо, що це російська ІПСО. Ці наративи покликані відвернути увагу від одного простого факту: ми наразі маємо обмеження електроспоживання у всій країні не тому, що хтось її експортує, не тому, що хтось повільно ремонтує, а тому, що у нас практично щотижня відбувається масована ракетна атака РФ на українську енергосистему", – сказав Кудрицький. Він зазначив, що "Укренерго" навіть не розподіляє доступ до міждержавних ліній електропередач для експорту. Водночас він закликав не плутати комерційний експорт із технічними перетіканнями електроенергії, що виникають між об'єднаними енергосистемами. "Електроенергія, на жаль, не в курсі, що є кордони між державами", – пояснив голова національної енергокомпанії.

 

 

13:59 Україна ініціює створення міжнародної місії для моніторингу умов і стану українських громадян, які перебувають у російському полоні, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак. "Ми звернулися до омбудсменів світу, ми звернулися до міжнародних організацій, щоби вони приєдналися. І ми зараз працюємо над створенням такої місії, яка справді могла б потрапляти в місця, де знаходяться наші полонені", –сказав Єрмак на брифінгу. Керівник ОП обурився: не було жодного факту моніторингу та контролю за умовами перебування українських громадян у російському полоні з боку Міжнародного комітету Червоного Хреста, про що він прямо казав президентові МКЧХ.

 

 

13:33 Ірпінська міська рада проголосила британського художника Бенксі почесним громадянином міста. Артист намалював на одному зі зруйнованих рашистами будинків в Ірпені графіті, "привернувши увагу світової спільноти до масштабів руйнувань Ірпеня та увіковічнивши своєю творчістю історію боротьби Ірпеня й ідею його відродження", як ідеться у рішенні депутатів.

 

 

13:12 Приблизно половина росіян виступає за мирні переговори з Україною, а друга половина – за продовження війни; за два місяці це співвідношення не змінилося, свідчать дані загальноросійського телефонного опитування недержавної російської соціологічної служби Russian Field.

 

 

На питання "Як Ви вважаєте, зараз Росії необхідно продовжувати спеціальну військову операцію на території України чи переходити до мирних переговорів?" 45% респондентів висловилися за продовження війни, 44% – за перехід до мирних переговорів. Під час минулої хвилі опитування 29 вересня – 1 жовтня 2022 року думки респондентів поділилися, відповідно, на 46% і 44%.

Як і тоді, так і тепер серед чоловіків більше половини виступають за продовження війни, тоді як серед жінок – навпаки, за перехід до переговорів.

Більшість респондентів до 45 років підтримують перехід до переговорів, а більшість опитаних від 45 років і більше – продовження ВО.

Частка прихильників продовження війни цілком пропорційна прибутку респондентів: якщо у найменш забезпеченій групі 61% виступає за переговори, то у найзабезпеченішій така ж частка опитаних – за продовження війни.

Але на питання "Якщо Путін завтра підпише мирну угоду та зупинить військову операцію, Ви підтримаєте таке рішення?" ствердно відповіли вже 70% респондентів і лиш 22% було би проти: 30% серед чоловіків і 15% серед жінок. Рівень підтримки "мирної угоди від Путіна" знижується від молодших вікових груп до старших: якщо серед молоді цю ідею поділяють 82%, серед пенсіонерів – 57%. Підтримка мирної угоди майже не залежить від освіти (вища – 70%, середня –65%) і добробуту (своїми провоєнними – і в даному випадку "антипутінськими" – настроями випадає тільки найзабезпеченіша категорії опитаних: 57%).

За мир на будь-яких умовах виступають 24,6% росіян, на умовах капітуляції України – 3,9%. 74% росіян підтримують останню анексію українських територій (два місяці тому таких було 77%).

50% респондентів далі вважають, що "спеціальна військова операція" йде успішно (але за два місяці їхня кількість зменшилася на 12%), хоч у Москві таких лиш 34%.

 

 

12:13 Президент України Володимир Зеленський виступив на церемонії вручення титулу "Людина року" від журналу TIME. Він заявив, що для нього ця відзнака – це честь представляти боротьбу українців і дух України (нагадаємо, TIME нагородив не лише самого Зеленського, а й український дух). "Це дух свободи, який відгукується в душах стількох людей по всьому світу. Історії героїв, які воюють за незалежність, – це й ваші історії. Ви вже бачили дух України на обкладинках журналу Time – не на всіх, але на багатьох. Хоч то були не українці (маються на увазі герої інших передовиць, – ред.), але то були сміливість, волелюбність, солідарність, креативність і цілеспрямованість, які давно знайомі людству і які цьогоріч об’єднали світ кольорами нашого національного прапора і здобутками наших людей. Це дух вільного світу. І давайте зробимо все, щоб наш дух переміг!" – заявив Зеленський. 

 

 

11:46 Платформа Duolingo фіксує нечуваний сплеск інтересу до української мови у світі – понад 1,3 мільйона людей у всьому світі почали вивчати українську, висловлюючи солідарність з Україною на тлі російської агресії. Порівняно з минулим роком рівень вивчення української зріс на 2229% у Ірландії, на 1651% – у Німеччині, на 1615% – у Польщі, на 1515% – у Чехії. Зі спостережень укладачів звіту, найактивніший інтерес до нашої мови проявляють країни-сусідки, але також і далекі держави – Аргентина, Японія, В’єтнам.

 

 

 

11:29 На поштові адреси громадян Німеччини почали надходити листи нібито від імені генерального консульства України в Дюссельдорфі з пропозицією за грошову винагороду долучитися до іноземного легіону в Україні. Про це повідомив спікер МЗС України Олег Ніколенко. "Зазначені листи є підробкою. Жодних таких повідомлень українська консульська установа не надсилала... Розглядаємо розсилання фейкових листів як частину дезінформаційної кампанії ворога, яка має на меті дискредитувати українську дипломатію, підірвати підтримку України з боку Німеччини та її громадян", – прокоментував Ніколенко. Консули вже звернулися у німецьку поліцію для проведення розслідування.

 

 

11:07 СБУ повідомила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ (МП) у здійсненні антиукраїнської діяльності, запевнивши, що зібрала беззаперечні докази його вини: архієпископ поширював через соцмережі дописи, якими принижував національну честь та гідність українців, своїми діями він сприяв розпалюванню релігійної ворожнечі та ненависті. Щоб розганяти деструктивний контент, ректор установи використовував анонімний профіль у соцмережі Facebook, а для підготовки своїх публікацій користувався наративами російських пропагандистів. "Під час обшуків за місцем проживання фігуранта і в приміщеннях семінарії правоохоронці виявили літературу, яка повторювала «тези» Кремля щодо внутрішньої ситуації в Україні", – поінформували у спецслужбі. 

 

 

10:47 Словаччина планує налагодити у себе виробництво боєприпасів калібрів 120 і 155 мм, котрих бракує Україні, а також запустити центр із обслуговування техніки. Про це заявив словацький міністр закордонних справ Растислав Качер під час приїзду до України. "Центр – це один із пріоритетів. Ми зробимо все, щоб він запрацював якнайшвидше. Але ми ще й говоримо, як запустити наші виробничі потужності та виробляти боєприпаси необхідних калібрів – 120 мм, 155 мм. Ми маємо ці потужності, а запустити їх – це перший наш пріоритет", – заявив голова МЗС.

 

#цитата

 

"Тим, хто каже "ми хочемо миру, миру шляхом перемовин" ми відповідаємо: "Ми вже спробували з Гітлером, ми вже спробували перемовини". Це призвело до руйнації Чехословаччини, до Другої світової війни і втрат десятків мільйонів людей. Ми цього ніколи не повторимо. Ми знаємо науку історії, ми навчилися і будемо вас підтримувати до самого кінця. Кінець – це коли ви скажете. Це український варіант миру, український формат, українське рішення, й Україна повернеться у свої кордони повністю, забравши назад свою суверенну територію".

 

Растислав Качер

 

10:38 Україна атакувала російські аеродроми, використовуючи модифіковані модернізовані безпілотники радянського часу Ту-141, пише Politico. "Ключовим чинником успіху стала несподіванка. Нічого такого Росія не очікувала", – прокоментувало втаємничене джерело. Атака на стратегічні аеродроми вдосконаленими БПЛА свідчить про те, що українська оборонна промисловість здатна до інновацій, натомысть РФ змушена купувати дешеві іранські "мопеди".

 

 

10:25 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 93 390 (+310) осіб,

танків – 2937 (+0) од.,

бойових броньованих машин – 5912 (+1) од.,

артилерійських систем – 1926 (+1) од.,

РСЗВ – 395 (+0) од.,

засобів ППО – 211 (+0) од.,

літаків – 281 (+0) од.,

гелікоптерів – 264 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1603 (+0) од.,

крилатих ракет – 592 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4531 (+3) од.,

спеціальної техніки – 164 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

86,0% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

34,1% бойових броньованих машин (з них 0,1% за минулий тиждень),

75,5% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

62,5% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

35,5% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

22,5% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

29,5% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

15,0% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Вперше за три тижні з'явилися повідомлення про атаки безпілотних літальних апаратів (БПЛА) односторонньої дії ("камікадзе"), наданих Іраном. Ці події ще потребують перевірки, але цілком ймовірно, що Росія вичерпала свій попередній запас у кілька сотень Shahed-131 та Shahed-136 і наразі отримала поповнення.

• 6 грудня 2022 року Генеральний штаб України повідомив про збиті 17 БПЛА, в тому числі 14 "Шахед-136". 7 грудня 2022 року українські офіційні особи повідомили про використання наданих Іраном БПЛА-камікадзе при ударах на Запорізьку та Дніпропетровську області.

• Раніше про збиття іранських Shahed-136 в Україні востаннє повідомлялося 17 листопада 2022 року. Якщо це підтвердиться, то ймовірно, що Росія відновила атаки за допомогою нещодавно поставлених систем БПЛА-камікадзе.

 

 

08:47 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ: 

 

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах Білогорівки на Луганщині та Кліщіївки і Мар’їнки Донецької області.

За минулу добу противник завдав 5 ракетних та 3 авіаційних удари, а також здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

І надалі зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з мінометів населені пункти Ходине, Соснівка, Кіндратівка та Запсілля Сумської області.

На Слобожанському напрямку вогневого ураження з мінометів та ствольної артилерії зазнали райони населених пунктів Стрілеча, Тернова, Стариця, Огірцеве та Куп’янськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник обороняється. Зафіксовано обстріли з танків та різнотипової артилерії по районах населених пунктів Синьківка, Піщане і Першотравневе Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку противник здійснив артилерійські обстріли по районах Греківки, Макіївки, Площанки, Невського і Червонопопівки Луганської області та Торського і Григорівки на Донеччині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках ворог не припиняє спроб наступальних дій. Обстрілів з танків, мінометів ствольної та реактивної артилерії зазнали райони двадцяти п’яти населених пунктів. Серед них – Бердичі, Андріївка, Верхньокам’янське, Берестове, Білогорівка, Веселе, Соледар, Бахмут, Опитне, Авдіївка, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог веде оборону. Обстріляно Вугледар, Пречистівку, Золоту Ниву та Велику Новосілку на Донеччині.

На Запорізькому напрямку противник здійснив обстріли з танків та артилерії по районах чотирнадцяти населених пунктів. Зокрема, Времівки, Великої Новосілки і Новополя Донецької області та Дорожнянки, Гуляйполя, Новоданилівки і Степового Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог веде оборонні дії. Танкові та артилерійські обстріли фіксувалися по районах населених пунктів Берислав, Козацьке, Антонівка, Комишани, Дніпровське і Велетенське Херсонської області та околицях міста Херсон.

Противник продовжує зазнавати втрат. 7 грудня поточного року в результаті вогневого ураження районів зосередження окупантів у районах міст Бердянськ, Токмак, Мелітополь, Енергодар, Дніпрорудне, Пологи та Василівка Запорізької області, втрати ворога склали близько 240 осіб пораненими. Знищено 3 склади боєприпасів і близько 20 одиниць військової техніки різних типів. Розгорнутий на базі “Токмацького протитуберкульозного диспансеру” шпиталь повністю заповнений пораненими військовослужбовцями російських окупаційних військ.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 8 пунктів управління, 11 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 склади боєприпасів загарбників.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що ризик російської ядерної ескалації низький.

• Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив, що взимку бойові дії в Україні можуть посилитися.

• Кремль, ймовірно, не відмовився від своїх максималістських цілей в Україні, незважаючи на коментарі Дмітрія Пєскова щодо територіальних цілей Росії.

• Орієнтовані на Захід меседжі Кремля продовжують викликати обурення у провоєнній спільноті мілблогерів.

• Президент Росії Путін, можливо, дистанціює свою риторику від нереалістичних вимог націоналістів щодо російської війни в Україні.

• Високопоставлена чиновниця Кремля визнала, що Кремль зазнає критики з боку провоєнної спільноти мілблогерів через бажання звернутися до ширшої націоналістичної спільноти.

• Українські посадовці заявили про подальшу мілітаризацію російськими військами Запорізької атомної електростанції.

• На тлі продовження контрнаступальних дій українських військ на сході України російські війська зміцнили позиції біля Сватового та здійснили контратаки біля Кремінної.

• Російські війська продовжували наступальні дії в районі Бахмута й Авдіївки.

• Російський урядовець натякнув, що слово Путіна є законом, коли йдеться про військову мобілізацію російських громадян.

• Російські окупанти посилили заходи безпеки на окупованих Росією територіях в Україні.

 

09.12.2022