У Львові присвоїли назви двом площам, п'ятьом скверам, провулку і перейменували вулицю.

 

Депутати Львівської міської ради під час засідання сесії у вівторок, 6 грудня, присвоїли назви п'ятьом скверам у центральній частині міста. Як повідомляє пресслужба ЛМР, ім’я українського письменника, політичного та громадського діяча Романа Іваничука носитиме сквер біля пам’ятника Товариству “Просвіта”, що на вул. Лисенка, 12.

 

На честь фундатора львівської школи фізіології, доцента, професора Адольфа Бека отримав назву сквер на вул. Академіка Олександра Богомольця – «Рондо Адольфа Бека». Скверу на вул. Князя Романа присвоїли ім'я Леоніда Штейна – відомого шахіста, міжнародного гросмейстера. Сквер, який розташований на розі вулиць Лисенка та Винниченка отримав назву Наукового товариства імені Шевченка, поруч з який знаходиться будівля Інституту українознавства ім. І.Крип'якевича, що у міжвоєнні роки перебував у власності НТШ. Сквер на території Стрийського парку поруч з Українським Католицьким Університетом поміж Центром Шептицького та Колегіумом ім. Йосипа Сліпого названий на честь Героя російсько-української війни та студента УКУ Артемія Димида.


У межах деколонізації нову назву отримала вулиця Сергія Боткіна: тепер вона носитиме ім’я українського громадського та політичного діяча, члена Української Національної Ради, державного секретаря з охорони здоров’я при уряді ЗУНР, голови Українського лікарського товариства Івана-Теодозія Куровця.

 

Окрім того отримали назву ще кілька досі безіменних локацій у місті.

 

Провулок між вулицями Дорошенка та Коперника, через який пролягає трамвайна колія названо на честь адвоката, громадського діяча, чільного представника "адвокатської доби" в історії Галичини, державного секретаря харчових справ уряду ЗУНР Степана Федака-старшого.

 

Площа, обмежена вулицею Коперника, Провулком Степана Федака, будівлею акціонерного товариства “Укрпошта“ та географічного факультету ЛНУ тепер носитиме назву Весни народів - знакових революційних подій в Австрійській імперії 1848-1849 рр., які дали почато процесам української модернізації в Галичині

 

Площа між вулицями Руфа та Чернігівською, що розташована перед будівлею Львівської обласної клінічної лікарні названа на честь лікаря, організатора та довголітнього голови Українського лікарського товариства, піонер охорони здоров'я в Західній Україні Мар’яна Панчишина.

 

Нагадаємо, що раніше у межах деколонізації перейменовано 53 вулиці у Львівській міській територіальній громаді, у Львові – 39. З тих, що виносилися на громадське голосування, залишилися ще дві вулиці:

 

вул. Братня (пропозиції: Глухівська, Ігумені Йосифи (Олени Вітер), Любомира Пирога);

вул. Переможна (пропозиції: Марії Білецької, Михайла Брилинського, Миколи Плав’юка, Омеляна Пріцака).

 

07.12.2022