284-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:52 Президент Володимир Зеленський заявив про те, що Україні для перемоги треба стійко прожити цю зиму. "Все ж варто сприймати цю зиму не як випробування, а як час – час, що наближає нас до головного – до перемоги. Кожен із цих 90 зимових днів. Ворог дуже сподівається використати зиму проти нас: зробити зимовий холод і труднощі частиною свого терору. Ми ж маємо зробити все, щоб вистояти цю зиму, як би це не було важко. Вистояти – і ми вистоїмо. Вистояти цієї зими – це відстояти все", – сказав Зеленський у вечірньому зверненні.

 

 

19:50 Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс розкритикував підхід іноземних лідерів, котрий пропонує відмовитися від ідеї поразки Росії. "Тактика не доводити Росію до поразки і готуватися до майбутнього партнерства є токсичною. Вона провадить до закликів закінчити війну переговорами замість того, щоб закінчити її перемогою України. Дехто навіть пропонує як подарунок поступитися українськими територіями загарбникам. Так не працює усправедливлений міжнародний порядок. Росія не може отримувати запрошення на "мирні" переговори як нагороду за те, що вона вторгується, окуповує і вбиває своїх сусідів знову і знову. Плазуюча нормалізація російських вчинків є засадничо помилковою", – написав Ландсбергіс у twitter'і.

 

 

18:14 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони. На Авдіївському та Бахмутському напрямках продовжує вести наступ, та активно задіювати авіацію для підтримки наземних угруповань.

Протягом доби окупанти завдали 2 ракетних удари, а також здійснили більше 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах вздовж лінії зіткнення. Зокрема, знову ударів зазнали об’єкти цивільної інфраструктури міст Нікополь та Херсон.

Зберігається загроза ворожих ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з мінометів населені пункти Сопич, Сваркове та Заруцьке Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник продовжує утримувати свої війська в прикордонних районах Бєлгородської області. Обстрілів з різнокаліберної артилерії зазнали, зокрема, райони Шевченка, Стрілечої, Красного, Огірцевого, Вовчанська, Бочкового, Малої Вовчої, Дворічної та Богданівського на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Під вогневе ураження танків та артилерії потрапили райони населених пунктів Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове і Вишневе Харківської області; Макіївка і Площанка на Луганщині та Ямполівка Донецької області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій і намагається покращити тактичне положення. Обстрілів з танків та всього спектру артилерії зазнали райони населених Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Курдюмівка, Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Марʼїнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог обороняється. Обстріляв з мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони Нескучного, Золотої Ниви та Пречистівки на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямку ворог веде оборонні дії. Його артилерійські обстріли зафіксовано у районах понад двадцяти п’яти населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Це, зокрема, міста Нікополь Дніпропетровської області та Херсон.

Окупанти обмежують права і свободи цивільних громадян на тимчасово зайнятій території Херсонської області. Так, під виглядом проведення заходів боротьби з диверсійними розвідувальними групами, окупанти встановили блокпост на річці Чайка та заборонили прохід для приватних човнів.

В тимчасово зайнятому Скадовському районі працівники пошти припинили доставку виплат пенсіонерам. У відділеннях пошти для отримання пенсій загарбники примушують літніх людей писати заяви та отримувати паспорти і громадянство російської федерації.

Ворог продовжує зазнавати втрат на Донецькому та Луганському напрямках. Відомо, що лікувальні заклади міста Донецьк переповнені пораненими військовослужбовцями противника. Планові операції цивільним пацієнтам перенесли на невизначений термін, нових поранених не приймають. В Новопсковське територіальне медичне об’єднання тимчасово зайнятої території Луганської області за останні дні доставлено до 300 поранених російських окупантів.

 

 

16:02 Дніпровська зенітна ракетна бригада Повітряного командування "Схід" збила російський гелікоптер Ка-52. Відео збиття оприлюднило командування Повітряних сил ЗСУ.

 

 

15:20 Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов розкритикував заяви європейських політиків про те, начебто Росії доведеться надати гарантії безпеки під час переговорів про мир в Україні. "Країні-терористу та вбивці хочуть надати гарантії безпеки? Замість Нюрнберга – підписання угоди з рф і рукостискання? Українська кров на руках путіна не завадить business as usual? Дивна логіка підкилимної дипломатії, час якої скінчився. Питання – гарантувати безпеку світу від т.зв. росії, а не навпаки. Досвід Будапешту вам в пригоді. Коли ти беззбройний, ти не становиш загрозу. Ми, на жаль, знаємо. Денуклеаризована й демілітаризована т.зв. росія – найкраща гарантія миру для Європи та світу", – заявив Данілов.

 

 

14:31 У Великій Британії завершилася остання серія тренувань у 2022 році, які проводили із середини літа інструктори збройних сил Канади операції UNIFIER UK у тісній координації з армією Британії. "Українські солдати успішно пройшли сувору програму навчання під керівництвом спеціалістів канадської та британської армії та тепер повернуться до служби в Україні. Повернувшись на війну, українські солдати використають на практиці важливі уроки, які вони засвоїли з права збройних конфліктів, тренувань з надання допомоги та евакуації поранених на полі бою, надання першої медичної допомоги, польових умінь, стрільби, убезпечення та розпізнавання вибухової загрози, а також навчання веденню бою як у міських умовах, так і в окопах", – поінформували у Генштабі ЗСУ.

 

 

12:44 Війна Росії проти України є не наслідком, а причиною розширення НАТО, заявив міністр оборони США Ллойд Остін. "Росію не провокували, Росії не погрожували, на Росію не нападали. Натомість одна людина обрала війну. Путінська війна не є наслідком розширення НАТО – вона є причиною розширення НАТО, і тепер через тугу кремля за зниклою імперією Європа зіткнулася з найбільшою кризою безпеки від часів закінчення Другої світової війни", – заявив Остін у виступі на Форумі національної оборони у Каліфорнії, передає "Укрінформ".

 

 

12:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 91 150 (+550) осіб,

танків – 2922 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 5892 (+6) од.,

артилерійських систем – 1908 (+2) од.,

РСЗВ – 395 (+0) од.,

засобів ППО – 210 (+0) од.,

літаків – 281 (+1) од.,

гелікоптерів – 262 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1573 (+1) од.,

крилатих ракет – 531 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4479 (+7) од.,

спеціальної техніки – 163 (+0) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Лиманському та Бахмутському напрямках. Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

85,5% танків (з них 0,4% за минулий тиждень),

34,0% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

74,7% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

61,9% артилерійських систем (з них 0,3% за минулий тиждень),

35,5% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

22,5% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

29,4% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

14,9% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

11:51 Російські військові витрачають боєприпаси в Україні швидше, ніж їх виробляє оборонна промисловість Росії, вважає директор Національної розвідки США Авріл Гейнс, однак відмовилася назвати точні цифри.

Коментуючи її заяву, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко зазначив, що сьогодні російські війська на всій лінії фронту в Україні роблять у середньому 20 тисяч пострілів на добу – при тому, що на початковому етапі повномасштабного вторгнення це могло бути 70–80 тисяч пострілів. За його оцінкою, виробничі потужності Росії дозволяють випускати 1–1,5 мільйона артилерійських пострілів тих чи інших калібрів на рік, тобто, розраховуючи на своє внутрішнє виробництво, Росія здатна забезпечити лише 2,5–4 тисячі пострілів на добу. Тому виснаження запасів боєприпасів доведе російські війська до тактичного голоду: "Артилерія російських військ значно гірша за ту, що зараз використовує Україна. Менша дальність, значно нижча точність, вироблений ресурс стволів і не тільки. Вся ця купа недоліків компенсувалася великою кількістю снарядів і тактикою вогневого валу. Тобі не потрібна точність, коли кількість БК дозволяє тобі просто стирати з лиця землі міста, села, лісові масиви. Але коли твій БК тобі цього не дозволяє робити, ти не можеш ні наступати, ні оборонятися, а артилерія перетворюється на тягар. Тобто в найближчі 3–4 місяці російська артилерія не матиме якої-небудь ефективності та критичного впливу на перебіг бойових дій, як раніше".

 

 

11:12 До порту Дорале в Джибуті прибуло перше судно з пшеницею, котре Україна відправила в рамках гуманітарної продовольчої програми Grain from Ukraine. Зерно прямує до Ефіопії. "Відправляємо їжу. Відправляємо надію", – прокоментував Президент України Володимир Зеленський.

 

 

10:47 Служба безпеки України опублікувала повний список пов'язаних з УПЦ (МЦ) осіб, які за її поданням потрапили під санкції РНБО, що були затверджені Президентом Володимиром Зеленським:

• Новинський Вадим Владиславович (клірик УПЦ);

• Лебідь Петро Дмитрович (митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври);

• Швець Ростислав Пилипович (Лазар, митрополит Сімферопольський і Кримський); 

• Удовенко Володимир Петрович (Платон, митрополит Феодосійський і Керченський); 

• Опанасенко В’ячеслав Олександрович (єпископ Коктебельский Агафон);

• Овсянніков Олександр Олександрович (єпископ Джанкойський і Роздольненський Олексій);

• Чернишов Костянтин Валерійович (єпископ Бахчисарайський Калленік);

• Таранов Олександр Борисович (архієпископ Ровеньківський і Свердловський Аркадій); 

• Іванов Олег Олександрович (колишній митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей); 

• Масленіков Олексій Олександрович (колишній митрополит Роменський і Буринський Iосиф).

Фігуранти санкційних списків виступали з різними ініціативами, зокрема:

• запропонували приєднати очолювані ними єпархії до рпц;

• погодились на співпрацю з окупаційною владою;

• просувають проросійські наративи;

• виправдовують військову агресію росії в Україні.

Обмежувальні заходи щодо цих осіб запроваджуються строком на п’ять років і стосуватимуться блокування активів, обмеження торговельних операцій, блокування на виведення капіталів за межі України, набуття у власність земельних ділянок, приватизації державного майна та права інтелектуальної власності тощо. Усі вони позбавляються державних нагород України, а також інших форм відзначення. 

 

 

10:32 Міністри оборони Росії та Білорусі Сєрґєй Шойґу і Віктор Хренін підписали протокол про внесення змін до договору між двома країнами про спільне забезпечення регіональної безпеки у військовій сфері від 19 грудня 1997 року. Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська прокоментувала: “Білоруський суверенітет передається Росії. Втім усі угоди, підписані незаконним режимом, є нелеґітимними. Ми зробимо все, щоб не допустити втягування білоруських військ у війну".

 

 

10:09 Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі закликав дуже обережно ставитися до ініціатив довкола переговорів із Росією, оскільки Москва чинить "недобросовісно" і прагне використати тимчасове перемир'я для продовження війни. "Ми мусимо бути дуже, дуже обережними, коли йдеться про "мирні" переговори (а слово "мирні" я використовую тут у лапках), котрі пропонує Владімір Путін", – цитує The Telegraph.

 

 

09:49 Заступниця державного секретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд завершила дводенний візит до України із ночівлею у Києві. Представниця Державного департаменту США зустрілася з Президентом, прем’єр-міністром, членами уряду, менеджментом "Укренерго", парламентаріями, а також громадськими активістами. "Мій головний меседж – це меседж солідарності з народом України у цей важкий час, коли путін перейшов до нового рівня варварства, позбавляючи домівки цивільних людей електрики, тепла і води. Однак Україна перемагає у цій війні, а путін її програє... Ми усебічно бачимо слабкість російської армії. Подивіться, що відбувається у Бахмуті. Це виглядає як окопна війна часів Першої світової. "Могутня", якою її вважали, російська армія бере нових мобілізованих і змушує їх виходити з окопів назустріч смерті щодня. Це жорсткість і тільки. Українська лінія ... лише пережовує всю цю нову людську силу", – сказала Нуланд.

 

 

09:28 Розвідка США очікує, що зниження темпів бойових дій в Україні збережеться в найближчі кілька місяців, і не бачить ознак ослаблення волі України до опору, незважаючи на атаки на її енергосистему та іншу критично важливу зимову інфраструктуру, заявила директор Національної розвідки США Авріл Гейнс на щорічному форумі національної оборони імені Рейгана.

 

 

09:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Нещодавні соціологічні опитування свідчать про те, що підтримка населенням Росії "спеціальної військової операції" суттєво знижується.

Незалежне російське медіа отримало доступ до даних, зібраних Федеральною службою охорони Росії для внутрішнього використання. Ці дані свідчать про те, що 55% росіян виступають за мирні переговори з Україною, і лише 25% заявляють про підтримку продовження конфлікту. Ці результати узгоджуються з іншим опитуванням, проведеним у жовтні 2022 року, в якому 57% респондентів висловилися на користь переговорів. У квітні 2022 року близько 80% росіян заявляли про підтримку операції.

Незважаючи на зусилля російської влади, спрямовані на забезпечення повсюдного контролю над інформаційним середовищем, конфлікт стає все відчутнішим для багатьох росіян після "часткової мобілізації" у вересні 2022 року. Оскільки Росія навряд чи досягне значних успіхів на полі бою в найближчі кілька місяців, Кремлю, ймовірно, буде дедалі важче підтримувати навіть мовчазне схвалення війни серед населення.

 

 

08:57 Служба безпеки України у Чернівецькій області внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження №22022260000000116 стосовно невстановлених осіб Чернівецько-Буковинської єпархії Української православної церкви (МП), в діях яких наявні ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст. 301-1 Кримінального кодексу – одержання доступу до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження. За результатами обшуків у приміщеннях єпархіального управління на ноутбуці було виявлено порнографічні матеріали за участі неповнолітніх (дитячу порнографію), які за попередніми даними, не були завантажені з мережі інтернет, а відзняті на відеокамеру, пише LB.ua.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Площанка і Білогорівка на Луганщині та Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Водяне, Первомайське, Веселе, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

Протягом минулої доби противник завдав 10 ракетних, 16 авіаційних ударів, а також здійснив понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах вздовж лінії зіткнення. Ракетних ударів зазнали об’єкти цивільної інфраструктури населених пунктів Шевченкове Харківської області та Краматорськ на Донеччині.

Зберігається загроза завдання ворогом ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з мінометів населені пункти Сопич та Тимофіївка Сумської області.

На Слобожанському напрямку обстрілів з артилерії зазнали райони понад десяти населених пунктів. Серед них – Одноробівка, Стрілеча, Нескучне, Тернова, Стариця, Огірцеве, Черняків, Чугунівка та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Здійснив обстріли з танків та різнокаліберної артилерії по районах Синьківки, Табаївки, Берестового і Вишневого Харківської області та Макіївки, Площанки і Білогорівки на Луганщині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках окупанти зосереджують основні зусилля на веденні наступальних дій, намагаються покращити тактичне положення. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали, зокрема, райони Серебрянки, Верхньокам’янського, Білогорівки, Яковлівки, Соледара, Бахмута, Курдюмівки, Південного, Авдіївки, Опитного, Водяного, Первомайського, Невельського, Красногорівки, Веселого, Марʼїнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог веде оборону. Вогневому впливу він піддав райони населених пунктів Велика Новосілка, Вугледар, Пречистівка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог обороняється. Артилерійські обстріли зафіксовано, зокрема, біля Оріхова Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти також ведуть оборону. Здійснюють обстріли з мінометів, ствольної і реактивної артилерії по позиціях наших військ, а також населених пунктах Дніпропетровської та Херсонської областей. Не припиняється вогневий терор мирних жителів Херсона.

Щодо втрат російських окупантів. За уточненою інформацією, у період з 28 по 30 листопада цього року до 70 поранених та понад 230 загиблих російських загарбників доправлено до лікарняних закладів тимчасово окупованих населених пунктів Донецької та Луганської областей. Окрім того, 2 грудня до місцевої лікарні Мелітополя привезли чергову партію поранених та тіла загиблих окупантів.

Триває мародерство та грабіж місцевого населення на тимчасово зайнятих ворожими військами територіях. Із місцевих магазинів Нової Каховки російські загарбники вивозять весь товар та обладнання, включно з морозильними камерами та касовими апаратами. А в Новомиколаївці Запорізької області окупанти чисельністю до 100 осіб 2 грудня поточного року організували перевірку документів місцевих жителів, вилучення особистих цінних речей та побутової техніки.

Крім того, в населених пунктах тимчасово зайнятої Херсонської області російські загарбники погрозами позбавлення батьківських прав примушують місцеве населення віддавати дітей до навчальних закладів для навчання за російською програмою.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 22 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Також українські воїни збили ворожий літак “Су-25” та безпілотний літальний апарат типу “Орлан-10”.

Підрозділи українських ракетних військ і артилерії за минулу добу уразили 2 пункти управління, склад боєприпасів, 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки а також район зосередження засобів артилерії.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• За повідомленнями, українські війська вийшли на східний (лівий) берег ріки Дніпро навпроти міста Херсон.

• Президент Франції Емманюель Макрон у телевізійному інтерв'ю 3 грудня посилив російські інформаційні операції щодо необхідності для НАТО розглянути питання про "гарантії безпеки", які будуть надані Росії під час передбачуваних переговорів.

• Умови на сході України, ймовірно, стають сприятливішими для більш високих темпів операцій з настанням зими.

• Міністри оборони Росії та Білорусі зустрілися в Мінську, щоб, ймовірно, ще більше зміцнити двосторонні зв'язки у сфері безпеки між Росією та Білоруссю.

• Українські війська, ймовірно, продовжують наступ на північний захід від Кремінної.

• Російські війська продовжили наземні атаки навколо Бахмута, в районі Авдіївки-Донецька, а також у західній частині Донецької та східній частині Запорізької областей.

• За повідомленнями, російська влада евакуювала російських колаборантів з м. Олешки.

• Організаційно-штабне управління Національної гвардії Росії підтвердило, що мобілізація триває, незважаючи на те, що президент Путін оголосив про формальне завершення часткової мобілізації 31 жовтня.

• Російська влада продовжує використовувати судові заходи для зміцнення адміністративного контролю над окупованими територіями.

 

 

04.12.2022