282-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:49 На вечір п'ятниці зафіксовано 18 випадків погроз українським дипломатам у 12 країнах: замах на теракт в Іспанії, пакети зі збоченими погрозами у вигляді вирваних очей тварин в Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, Австрії, Чехії, Ватикані, Франції, повідомлення про мінування в Казахстані, а також підозрілий лист у США. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Голова МЗС поінформував, що безпеку дипломатичних установ посилили, дипломати працюють із правоохоронними органами іноземних країн та СБУ, щоби знайти і покарати негідників. 

 

 

22:19 Президент України Володимир Зеленський заявив, що виступає за зміцнення української ідентичності після років радянського забуття. "Сьогодні все суспільство об’єднане й дуже хоче відновлювати все те, що було забуте: і назви, і пам’ятники, і важливі історичні знання, і пам’ять про людей, які були забуті довгі часи завдяки радянській владі", – сказав Зеленський під час культурно-мистецького форуму "Сковорода 300" у Переяславі. Президент певен, що Україна спроможна віднайти свою справжню спадщину завдяки роботі науковців і фахівців, які мають глибокі знання з історії. "Сьогодні хочеться найбільше забутого, але нашого, українського. Нашу ідентичність треба підтримувати", – заявив Зеленський.

 

 

21:37 Унаслідок вибуху в Одесі постраждало семеро осіб – двоє цивільних громадян і п’ятеро поліціянтів. Правоохоронці повідомили, що інцидент стрався після того, як патрульні зупинили автомобіль на вулиці Прохорівській і під час перевірки виявили у багажнику вибухонебезпечні предмети. Коли до автомобіля приїхала слідчо-оперативна група, тоді і пролунав вибух.

 

 

21:10 Іспанія вже передала Україні перші ЗРК Hawk. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков після зустрічі зі своєю іспанською колегою Маргаритою Роблес в Одесі.

 

 

20:38 Дипломати Європейського Союзу остаточно погодили граничну ціну на російську нафту, котра транспортується морем, – 60 доларів за барель. Про це повідомив постійний представник Польщі при ЄС Анджей Садос.

 

 

20:21 Верховний суд визнав незаконною передачу палацу Терещенків у селі Червоне на Житомирщині єпархії УПЦ Московського патріархату.

 

 

20:03 Поліція повідомила про те, що групу вандалів, котрі зрізали графіті британського художника Бенксі з будинку в Гостомелі, затримали на місці правопорушення. "Слідчо-оперативна група відразу виїхала на місце, там виявили 8 осіб, які нині встановлені. Усім від 27 до 60 років. Це жителі Києва і Черкас. Картину поліцейські вилучили", – поінформував очільник обласної поліції Андрій Нєбитов. Представники поліції розповіли "Українській правді", що затримані пояснили, начебто хотіли продати витвір мистецтва, а гроші передати на потреби ЗСУ.

 

 

19:49 Державні служби внесли до Єдиного державного реєстру відомості про реєстрацію статуту релігійної організації – чоловічого монастиря "Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра" – у складі Православної Церкви України. Про це повідомив архієпископ Чернігівський і Ніжинський, речник Священного синоду Євстратій Зоря. Він нагадав, що Синод постановив створити релігійну організацію 23 травня і тоді ж доручив Блаженнішому митрополиту Епіфанію звернутися до Кабінету Міністрів з проханням надати один з храмів Лаври у її верхній частині для богослужінь, а певні приміщення – для монастирської діяльності. "Митрополит Київський і всієї України за посадою є священно-архімандритом, тобто канонічним і духовним керівником Київської лаври. Також рішенням Синоду Блаженніший митрополит Епіфаній призначений очолювати монастир як юридичну особу", – прокоментував Зоря.

 

 

19:23 Служба державної безпеки Латвії розпочала перевірку після висловлювання ведучого телеканалу "Дождь" про те, начебто редакція допомагає російській армії із забезпеченням. На думку спецслужби, висловлювання росіянина (телеканал мовить із Латвії) викликають підозри, що "Дождь" допомагає російським окупаційним силам і терористам. Міністр оборони Артіс Пабрікс відреаґував у твіттері ремаркою, що колектив каналу має повернутися до Росії, і співробітників належить позбавити посвідки на проживання. "Чашу переповнено", – обурився голова міноборони. Ведучи "Дождя" Алєксєй Коростєльов бовкнув в етері: "Ми надіємося, що багатьом військовослужбовцям у тому числі ми змогли допомогти, наприклад, із обладнанням і просто елементарними зручностями на фронті". Телеканал відмежувався від слів Коростєльова і звільнив його.

 

 

18:38 Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель під час поїздки до Польщі відвідав тренувальний табір українських військовослужбовців, створений у рамках місії ЄС (EUMAM Ukraine). Боррель мав зустрітися із першою групою вояків, відібраних для вишколу.

 

 

18:12 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

За поточну добу російські окупанти завдали 13 авіаційних ударів по позиціях наших військ вздовж лінії зіткнення; 4 ракетних удари по цивільних об’єктах міст Дніпро і Запоріжжя, населеного пункту Зарічне Запорізької області та міста Костянтинівка на Донеччині. Також ворог здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по цивільній інфраструктурі Херсона, Антонівки та позиціях наших військ вздовж лінії зіткнення.

Зберігається загроза ракетних ударів загарбників по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Грем’яч і Гай Чернігівської області та Нововасилівка, Ходине, Вовківка, Юнаківка та Запсілля на Сумщині.

На Слобожанському напрямку обстрілів з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Гур’їв, Ветеринарне, Козача Лопань, Висока Яруга, Глибоке, Огірцеве, Вовчанськ, Бочкове, Бударки та Бологівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник веде оборону. Обстріляв райони населених пунктів Берестове, Вишневе, Дворічна, Кислівка, Котлярівка і Табаївка на Харківщині та Новоселівське і Стельмахівка Луганської області. Також завдав авіаударів неподалік Кислівки та Новоселівського.

На Лиманському та Бахмутському напрямках ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів з усього спектру артилерії зазнали обʼєкти в районах населених пунктів Площанка, Макіївка і Терни Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Нью-Йорк та Опитне на Донеччині.

На Авдіївському напрямку противник намагається покращити тактичне положення. Вогневого ураження з артилерії різних типів зазнали обʼєкти в районах Авдіївки, Водяного, Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Новопавлівському напрямку окупанти ведуть оборонні дії. Здійснили обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах Вугледара, Павлівки та Пречистівки Донецької області. Також, неподалік Вугледара, зафіксовано ворожі авіаудари.

На Запорізькому напрямку противник посилює передові позиції та веде оборону. Вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Времівка Донецької області; Дорожнянка, Загірне, Залізничне, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки і Кам’янське на Запоріжжі та Нікополь і Шолохове Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку ворог обороняється. Обстріляв з артилерії населені пункти, що розташовані на правому березі річки Дніпро, зокрема, Золота Балка, Гаврилівка, Качкарівка, Іванівка, Інгулець, Микільське, Дарʼївка, Молодіжне, Зеленівка та Дніпровське Херсонської області. Також окупанти не припиняють тероризувати обстрілами цивільне населення у Херсоні та його передмістях.

У населеному пункті Михайлівка, що на тимчасово зайнятій території Запорізької області, ворог, з метою звинувачення Сил оборони України у знищенні цивільної інфраструктури, підпалив будівлю навчального закладу “Михайлівське вище професійне училище”.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, підтверджено вогневе ураження 1 грудня поточного року району зосередження живої сили противника на тимчасово зайнятій території Запорізької області, неподалік населеного пункту Кам’янське. Втрати окупантів склали до 100 осіб пораненими. Крім того, в той же день, в Куп’янському районі Харківської області було збито ворожий гелікоптер.

В місто Горлівка Донецької області, в результаті бойових дій на Бахмутському напрямку, у період з 30 листопада по 1 грудня доставлено до 70 тіл загиблих окупантів.

Українська авіація протягом поточної доби завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 удари по позиціях зенітних ракетних комплексів противника, а також удар по його взводному опорному пункту.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони уразили 5 пунктів управління, позицію засобів протиповітряної оборони ворога, 2 склади боєприпасів, 9 районів зосередження особового складу і ОВТ та 4 інших важливих об’єкти противника.

 

 

17:42 В Одесі на перетині вулиць Прохорівської та М'ясоїдівської пролунав вибух. Очевидці повідомляють, що начебто підірвалася граната. "Суспільне" зазначає, що серед травмованих є поліціянти із переломом та пораненням уламками. Двоє співробітників у тяжкому стані.

 

 

17:09 Рада національної безпеки і оборони застосувала персональні санкції проти намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла (Лебідя) та колишнього народного депутата Вадима Новінського. Також санкції застосовані проти щонайменше пʼяти повʼязаних із УПЦ (МП) осіб, повідомляє LB.ua

 

 

16:56 Росія начебто висловила умовою свого виходу із Запорізької АЕС надання ґарантій про безперебійний транзит нафти і газу територією України, пише "Мєдуза". Співрозмовники видання стверджують, що в Кремлі "є готовність до угоди". Речник президента Росії Дмітрій Пєсков це спростував.

 

 

16:20 Прокуратура передала до суду справу колишнього українського телеведучого, який підтримує російську війну проти України. Пропаґандиста звинувачують у державній зраді, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Після Євромайдану він переїхав до Москви і працює на російському державному телебаченні. "У своїх виступах у ЗМІ та публікаціях в месенджерах він підтримує керівництво РФ та початок воєнних дій в Україні... Його пости містять заклики до захоплення окупантами всієї території України", – повідомили у прокуратурі. Правоохоронці не називають імені обвинуваченого, проте видання "Детектор медіа" стверджує, що йдеться про Юрія Кота, колишнього конферансьє Партії регіонів.

 

 

15:58 Вандали зрізали графіті Бенксі зі стіни зруйнованого будинку в Гостомелі. 

 

Фото Сергія Жука

 

 

15:39 Канцлер Німеччини Олаф Шольц відбув телефонну розмову з президентом Росії Владіміром Путіним. Шольц закликав якнайшвидше знайти дипломатичне вирішення конфлікту в Україні, "включаючи виведення російських військ". Канцлер засудив, зокрема, російські авіаудари по цивільній інфраструктурі в Україні та наголосив на рішучості Німеччини підтримувати Україну в забезпеченні її обороноздатності проти російської агресії, повідомляє офіс канцлера.

 

 

14:40 У Чехії зареєстрували петицію з пропозицією відключити електроенергію будівлям, котрі використовує посольство Росії. Ініціативу чехів підтримав міністр оборони України Олексій Резніков. "Ця ініціатива може стати гарним прикладом для наших держав-партнерів у Європі та в усьому світі", – прокоментував Резніков.

 

 

14:17 Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі сподівається, що йому вдасться досягнути домовленості про створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо Запорізької атомної електростанції до кінця року. "Моя мета – знайти рішення якомога швидше. Сподіваюся, що до кінця року", – сказав Гроссі в інтерв'ю італійській газеті La Repubblica. Він додав, що йому йдеться "про уникнення ядерного інциденту, а не про створення військової ситуації на користь однієї чи іншої сторони".

 

 

13:44 Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту Кіровоградської єпархії УПЦ МП – йому закидають порушення ч.1 ст.161 Кримінального кодексу (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). "Єпископ входив до найближчого оточення московського патріарха кирила, з яким координував поширення прокремлівських поглядів в регіоні. Для цього митрополит був на постійному зв’язку з очільником РПЦ і виконував його доручення щодо виправдовування російської агресії та захоплення частини території України, зокрема АР Крим", – поінформували у СБУ. Встановлено, що вказівки з Москви надходили у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території РФ. Встановлено, що у церквах громади людям роздавали ворожу пропагандистську літературу, у котрій автори ставили під сумнів українську державність і вихваляли кремлівський режим. Експерти встановили, що злочинна діяльність митрополита загрожує державній безпеці України. 

 

 

13:19 Після теракту в Іспанії до посольств в Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, генеральних консульств в Неаполі та Кракові, консульства в Брно надійшли закривавлені пакунки. У пакунках були очі тварин. Самі пакунки були просякнуті рідиною характерного кольору та мали відповідний запах. Як повідомило МЗС, вхід до помешкання посла у Ватикані зазнав вандалізму, посольство в Казахстані отримало повідомлення про мінування, яке згодом не підтвердилося, амбасада в США отримала лист із ксерокопією критичної статті про Україну. "Маємо підстави вважати, що відбувається добре спланована кампанія терору та залякування посольств і консульств України. Не маючи змоги зупинити Україну на дипломатичному фронті, нас намагаються залякати. Однак можу одразу сказати, що ці спроби марні. Ми й надалі ефективно працюватимемо на перемогу України", – прокоментував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

 

 

13:03 Збройні Сили України підтвердили, що Росія почала використовувати радянські ракети, здатні нести ядерний заряд. Як повідомив представник Центрального воєнно-наукового управління Генерального штабу ЗСУ Микола Данилюк, після обстрілу в районах сіл Субіч та Княжпіль Хмельницької області та в селі Заставне Львівської області виявили фрагменти крилатих ракет, які до цього часу противником не застосовувались. "У результаті проведеної ідентифікації мобільною групою офіцерів Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки було встановлено що дані фрагменти належить «ядерній» стратегічній крилатій ракеті Х-55. Це радянська ракета, яка призначена для завдавання ударів по стратегічних цілях, координати яких завчасно відомі. Вона здійснює політ на гранично малій висоті, на дозвуковій швидкості зі спроможністю огинання рельєфу місцевості", – повідомив полковник Данилюк.

 

 

12:50 Аналіз супутникових знімків за кілька місяців вказує, що зростання кількості російських бомбардувальників на авіабазі Енгельс-2 біля Саратова не корелює з наступними обстрілами України, зробив висновок Джозеф Тревітік у The War Zone:

 

 

 

12:30 Після початку війни в Україні пісні російських виконавців втратили популярність майже у всіх пострадянських країнах, в тім числі і в Росії.

Минулого року в 10 з 14 пострадянських країн (дані з Грузії відсутні) вони займали більше половини місць у топовій десятці композицій, що найбільш прослуховуються на сервісі Apple Music. А цього року – лиш у Росії. Найбільше падіння відбулося в Україні (від 9 до 1), Киргизстані (від 6 до нуля) та Казахстані (від 7 до 1), на чотири позиції – ще в чотирьох країнах (Молдові, Білорусі, Узбекистані, Азербайджані); крім Киргизстану, російські виконавці відсутні в топ-10 і у Литві. В українській десятці, щоправда, з шести пісень українських виконавців одна на російській мові.

 

11:41 Польський Сейм ухвалив резолюцію, котрою вшанував пам’ять жертв Голодомору в Україні 1932–1933 років. За резолюцію проголосували 442 депутати нижньої палати, "проти" був лише депутат радикальної “Конфедерації” з проросійськими поглядами Ґжеґож Браун. У документі зазначено, що Голодомор був “свідомою, спланованою та послідовно здійснюваною акцією деспотичного більшовицького режиму, що панував у Радянському Союзі, спрямованою на подолання опору українського населення та підпорядкування його державі-гнобителю”, повідомляє "Укрінформ". Польські депутати наголосили, що через 90 років після цих трагічних подій росія знову використовує голод як зброю, шантажує світ перспективою його виникнення, повністю ігноруючи вплив на товарні ринки збройної агресії, котру вона розв'язала в Україні.

 

 

11:24 Росіяни завдали удару по Запоріжжю. Ціллю атаки був об'єкт інфраструктури. "Вночі ворог вкотре завдав ракетного удару по Запоріжжю. Його метою було руйнування промислової та енергетичної інфраструктури обласного центру. Як наслідок – зайнялася пожежа. За наявними даними жертв немає. Пожежу оперативно загасили наші рятувальники", – поінформував голова Запорізької обласної адміністрації Олександр Старух.

 

 

11:07 Президент України Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Кабміну доручено внести у двомісячний термін на розгляд Верховної Ради законопроєкт про неможливість – відповідно до норм міжнародного права у сфері свободи совісті та зобов'язань України у зв'язку зі вступом до Ради Європи – діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в РФ релігійних організацій, а Державній службі з етнополітики забезпечити у двомісячний термін відповідно до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом, за необхідності вжити передбачених законом заходів.

Уряду також необхідно забезпечити у двомісячний термін перевірку наявності правових підстав і дотримання умов використання релігійними організаціями майна, що розміщується на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Щодо певних осіб будуть застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи та санкції.

 

 

11:00 У Росії розбився винищувач МіГ-31. Літак зазнав аварії у Приморському краї відразу після вильоту. Це дванадцята небойова втрата військового літака Росії з початку війни в Україні.

 

 

10:26 Співробітники СБУ продовжують контррозвідувальні заходи на об'єктах УПЦ (МП) з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні, зокрема для унеможливлення використання релігійних громад як осередку «русского мира» та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів, цього разу – у Житомирській, Рівненській та Закарпатській областях, це зокрема:

Свято-Миколаївський чоловічий монастир Хустської єпархії УПЦ (МП) на Закарпатті;

Свято-Анастасіївський ставропігійний жіночий монастир (м. Житомир);

Скит Свято-Анастасіївського ставропігійного жіночого монастиря (Житомирська область);

Скит Іверської ікони Божої Матері Чоповичського Афонського ікони Божої Матері жіночого ставропігійного монастиря (Житомирська область);

Рівненсько-Острозьку єпархію (Рівненська область),

Городоцький жіночий монастир (Рівненська область),

Свято-Георгіївське подвір’я (Рівненська область),

Храм всіх волинських святих (Рівненська область),

Свято-Воскресенський храм (Рівненська область),

Свято-Успенський храм (Рівненська область).

 

 

10:10 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Відхід Росії із західного берега річки Дніпро минулого місяця дав Збройним Силам України можливість завдати удару по додаткових російських логістичних вузлах і лініях комунікацій.

Цілком ймовірно, що ця загроза спонукала російських логістів перенести вузли постачання, в тім числі пункти перевалки на залізниці, далі на південь і схід. Російським логістичним підрозділам доведеться виконувати надто трудомісткі роботи розвантаження із залізниці та навантаження на автомобільний транспорт. Автомобільні перевезення для забезпечення передових оборонних позицій Росії надалі залишатимуться вразливими для української артилерії.

Нестача боєприпасів у Росії (посилена цими логістичними проблемами), ймовірно, є одним із головних чинників, що наразі обмежує потенціал Росії щодо відновлення ефективних широкомасштабних наземних наступальних операцій.

 

 

09:51 Картина диверсії на газопроводах "Північних потоків" почала прояснюватися, заявив шведський прокурор Матс Юнгквіст, який веде попереднє розслідування. Доцент у галузі оборонних систем шведського Науково-дослідного інституту оборони Ганс Лівонг пояснив, що організатори диверсії на газопроводах "Північний потік" могли спустити вибуховий пристрій із надводного корабля: "Це не маленький високоточний заряд, а значний заряд, який був розміщений на дні поруч із трубами".

 

 

09:25 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 90 090 (+650) осіб,

танків – 2916 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 5883 (+6) од.,

артилерійських систем – 1905 (+1) од.,

РСЗВ – 395 (+0) од.,

засобів ППО – 210 (+0) од.,

літаків – 280 (+0) од.,

гелікоптерів – 262 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1564 (+2) од.,

крилатих ракет – 531 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4464 (+23) од.,

спеціальної техніки – 163 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

85,3% танків (з них 0,4% за минулий тиждень),

33,9% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

74,4% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

61,8% артилерійських систем (з них 0,3% за минулий тиждень),

35,5% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

22,4% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

29,4% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

14,9% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Стельмахівка, Червонопопівка і Білогорівка Луганської області та Григорівка, Виїмка, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Курдюмівка, Північне, Первомайське, Красногорівка та Мар’їнка на Донеччині.

Протягом минулої доби противник завдав 5 ракетних ударів по цивільній інфраструктурі Харківської та Донецької областей. Здійснив 30 авіаційних ударів по позиціях наших військ та понад 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по районах населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

Зберігається загроза завдання ворогом ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах республіки білорусь продовжується підготовка окремих підрозділів противника.

На Слобожанському напрямку противник продовжує утримувати свої війська в прикордонних районах Бєлгородської області. Ворожих артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Слобожанське, Огірцеве, Бочкове, Мала Вовча, Бударки, Стрілеча, Тернова, Чугунівка, Дворічне та Западне Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Здійснив обстріли з танків та різнокаліберної артилерії по районах населених пунктів Табаївка, Крохмальне і Берестове Харківської області; Стельмахівка, М’ясожарівка, Макіївка і Площанка на Луганщині та Новоселівка і Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали об’єкти в районах населених пунктів Андріївка, Серебрянка, Верхньокам’янське, Дружба, Спірне, Роздолівка, Білогорівка, Яковлівка, Північне, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Курдюмівка, Кліщіївка, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку окупанти намагаються покращити тактичне положення. Вогневого ураження з танків та артилерії різних типів зазнали райони Авдіївки, Первомайського, Веселого, Красногорівки та Мар’їнки на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку ворог обороняється. Обстріляв з артилерії райони населених пунктів Времівка, Велика Новосілка, Богоявленка, Парасковіївка, Золота Нива, Пречистівка, Вугледар та Павлівка Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог веде оборонні дії. Вогневого ураження зазнали Нікополь, Кам’янське, Гуляйполе, Дорожнянка, Білогір’я Запорізької області та Ільїнка на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку ворог також в обороні. Артилерійського впливу зазнали райони населених пунктів, що розташовані на правому березі річки Дніпро, зокрема, Качкарівка, Токарівка та Антонівка Херсонської області. Ворог не припиняє обстрілювати передмістя та місто Херсон.

На тимчасово зайнятій території Херсонської області ворог посилив фільтраційні заходи. Зокрема, на пропускних пунктах на в’їзд та виїзд з міста Генічеськ окупанти перевіряють всі транспортні засоби, документи та телефони місцевих жителів.

На тимчасово окупованій території АР Крим співробітники військових комісаріатів проводять підготовку до чергової хвилі мобілізації. За наявною інформацією, в місті Керч проводяться звірки даних військовозобов’язаних осіб на державних підприємствах.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 19 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

За минулу добу наші воїни збили 1 БпЛА типу “Орлан-10”. Окрім того, підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 пункти управління, район зосередження особового складу та ОВТ, а також 5 інших важливих об’єктів окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

Президент Білорусі Олександр Лукашенко продовжував створювати інформаційні умови для протистояння тиску Росії щодо вступу у війну проти України.

Російські війська продовжували оборонятися від українських контрнаступальних операцій на лінії Сватове–Кремінна.

Російські війська продовжували нарощувати успіхи навколо Бахмута та вести наступальні дії в районі Авдіївки–Донецька.

Російські війська продовжували оборону та переміщення особового складу на східному березі Дніпра в Херсонській області.

Пересування російських військових у Запорізькій області може свідчити про те, що російські війська не в змозі захистити критичні райони при посиленні українських ударів.

Російські війська тримають резерви в Криму для підтримки оборонних операцій у Запорізькій області та на східному березі Дніпра.

Фінансові труднощі Кремля продовжують підживлювати внутрішні заворушення.

З'являються докази продовження часткової мобілізації в умовах низького морального духу та високого рівня дезертирства серед російських військ.

Фінансист "Групи Ваґнера" Євгеній Прігожин продовжив спроби зміцнити репутацію цієї групи.

Російські окупаційні чиновники продовжували діяльність з інтеграції окупованих територій у російський фінансовий та правовий простір.

Російські війська продовжували експлуатувати українське цивільне населення й об'єкти цивільної інфраструктури для підтримки військових дій Росії в Україні.

 

02.12.2022