281-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:07 Рада національної безпеки та оборони України ініціювала законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні у четвер. З його слів, учасники Радбезу розглянули "численні факти зв’язків окремих релігійних кіл в Україні з державою-агресором". "На жаль, навіть російський терор і повномасштабна війна не переконали деяких діячів у тому, що варто подолати спокусу зла. Що ж, маємо створити такі умови, коли будь-які залежні від держави-агресора діячі не матимуть жодної можливості маніпулювати українцями й послаблювати Україну зсередини", – сказав Зеленський, додавши, що в Україні "ніколи й нікому" не дозволять "будувати імперію всередині української душі". Державна служба з етнополітики та свободи совісті отримала доручення провести релігієзнавчу експертизу Статуту про управління УПЦ МП на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом. Окрім того, фахівці мають перевірити "наявність правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника".

 

 

22:18 Президент США Джо Байден і президент Франції Еммануель Макрон під час зустрічі у Вашінґтоні обговорювали хід війни в Україні. Байден, відповідаючи на питання щодо можливих мирних перемовин, зауважив, що російських президент Путін може завершити війну "забравши свої війська з України", повідомляє "Голос Америки". Макрон наголосив, що тривалий мир можливий, лише якщо міжнародна спільнота поважатиме умови українців. "Ми ніколи не закликатимемо українців до компромісу, який не буде прийнятним для них. Тому що вони настільки хоробрі, і вони захищають свої життя, свою націю, і наші принципи. І тому що це ніколи не створить стійкий мир. Якщо ми хочемо стійкого миру, ми маємо поважати право українців самим визначити момент і умови, на яких вони будуть вести переговори про свою територію і своє майбутнє", – заявив Макрон.

 

 

21:29 Окрім посольства України в Іспанії, ще три українські дипломатичні представництва отримали листи із погрозами, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. "По-перше, не два, а вже три (йдеться про посольства, котрі отримали листи із погрозами, – Ред.), по-друге, листи не з вибухівкою, але з іншою речовиною. Не коментуватиму поки що, ми скоро вийдемо з офіційною позицією на цю тему. Скажімо так, усередині цих конвертів символічна погроза, передана Україні. Можу лише сказати, що всі конверти в момент їх одержання були просякнуті червоною рідиною", – повідомив Кулеба в етері національного телемаратону. Міністр назвав те, що сталося, залякуванням України та українських дипломатів. "Я роблю один простий висновок: якщо вже почали атакувати посольства, значить бояться нас, намагаються нас зупинити. Але нас ніщо не зупинить", – цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

20:40 Президент Європейської ради Шарль Мішель на зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпіном у Пекіні закликав КНР використати вплив на Росію для припинеяння війни в Україні. Зустріч тривала три години; під час розмови також ішлося про торгівельні відносини, клімат, права людини, протидію COVID-19, Тайвань, передає Reuters. "Я закликав президента Сі, як ми це робили на саміті ЄС-Китай у квітні, використати свій вплив на Росію, щоб вона поважала статут ООН", – сказав Мішель. Як повідомив раніше речник Євроради, обидва лідера наголосили на тому, що "ядерні погрози є безвідповідальними і вкрай небезпечними". 

 

 

20:11 Культовий режисер Мартін Скорсезе та акторка Віра Фарміґа стануть ведучими концерту з нагоди столітньої річниці прем’єри "Щедрика" у Нью-Йорку. Імпреза відбудеться 4 грудня у Carnegie Hall, повідомляє Український інститут. У концерті візьмуть участь український дитячий хор "Щедрик" із Києва, український хор "Думка" із Нью-Йорка, українська капела бандуристів Північної Америки ім. Тараса Шевченка, хор "Трініті Вол-Стріт", американська оперна співачка Джанай Брюггер, українська фолк-співачка Марічка Марчик. Kомпозитор Тревор Вестон представить свою нову композицію на вірш Сергія Жадана, написаний під час повномасштабного вторгнення Росії. На концерті також звучатиме музика Еріка Вітакра, Леонарда Бернштейна, Валентина Сильвестрова та Джорджа Гершвіна.

 

 

 

19:50 Британський мандрівник, фахівець із виживання в диких умовах, телеведучий популярного телешоу Man vs. Wild Беар Ґріллз відвідав із візитом Україну. На своїй сторінці у Facebook він повідомив, що записав із Володимиром Зеленським спеціальну програму. "То був досвід, не подібний ні на що. В той час, коли країна поринає в зиму, а її інфраструктури зазнає атак, для мільйонів виживання – це справа щоденної боротьби", – прокоментував Беар Ґріллз.

 

 

 

 

19:26 Німеччина планує передати Україні додаткові сім зенітних самохідних установок Gepard. Про це йдеться в списку допомоги, який щотижня оновлюють на сайті німецького уряду. Напередодні медії писали, що "Гепарди" можуть передати із запасів Krauss-Maffei Wegmann або з Катару, де вони захищають стадіони чемпіонату світу з футболу від можливих терористичних атак із повітря. Наразі Україна має 30 систем Gepard від Німеччини, підсумовує портал "Мілітарний". Утім поставки боєприпасів до них обмежені, оскільки Швейцарія, яка є країною-виробником боєприпасів до них, не хоче видавати дозвіл на передачу їх Україні.

 

 

18:19 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

За добу противник завдав ракетного удару по позиціях наших військ на території Харківської області. Здійснив 16 авіаційних ударів, зокрема по населеному пункту Білогір’я Запорізької області, обстріляв з реактивних систем залпового вогню місто Херсон.

Зберігається загроза завдання ворогом ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Костобобрів і Грем’яч Чернігівської області та Гаврилова Слобода, Середина Буда, Пустогород, Бачівськ, Вільна Слобода, Будки, Білопілля та Краснопілля на Сумщині.

На Слобожанському напрямку противник продовжує утримувати свої війська в прикордонних районах Бєлгородської області. Обстрілів ворожої артилерії різних типів зазнали райони населених пунктів Гур’їв Козачок, Красне, Зелене, Слобожанське, Огірцеве, Бочкове, Мала Вовча, Бударки, Дворічна та Западне Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обороняється. Обстріляв з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Табаївка, Крохмальне і Берестове Харківської області; Стельмахівка, М’ясожарівка, Макіївка і Площанка Луганської області та Торське на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник надалі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Вогневого ураження з танків та артилерії зазнали обʼєкти в районах Серебрянки, Верхньокам’янського, Спірного, Роздолівки, Білогорівки, Яковлівки, Соледара, Бахмутського, Бахмута, Залізного та Нью-Йорка Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник продовжує спроби покращити тактичне положення. Ворожого вогневого впливу з танків та артилерії різних типів зазнали обʼєкти в районах Авдіївки, Первомайського, Водяного, Веселого, Красногорівки та Мар’їнки на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку ворог веде оборонні дії. Зафіксовано обстріли окупантами районів населених пунктів Времівка, Велика Новосілка, Богоявленка, Парасковіївка, Золота Нива, Пречистівка, Вугледар та Павлівка Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог також обороняється. Здійснив артилерійські обстріли по районах Нікополя, Кам’янського, Новоандріївки, Залізничного, Гуляйполя, Дорожнянки і Білогір’я Запорізької області та Ільїнки на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку ворог веде оборону раніше зайнятих рубежів. Обстрілів зазнали, зокрема, Качкарівка, Республіканець, Матросівка, Токарівка та Антонівка Херсонської області. Не припиняє ворог тероризувати з артилерії і жителів міста Херсон.

За наявною інформацією, російські окупаційні війська відводять окремі підрозділи та готують до евакуації персонал окупаційних адміністрацій населених пунктів тимчасово зайнятої території Запорізької області. Так, з населеного пункту Михайлівка, виїхали підрозділи, що базувалися у місцевому відділку поліції та одному з навчальних закладів. В населених пунктах Пологи та Інженерне окупанти виїжджають з будинків, де вони були розквартировані, вивозять викрадене майно. У населеному пункті Бурчак окупаційна влада проводить перепис для так званої добровільної евакуації населення.

Підтверджено вогневе ураження підрозділами Сил оборони місць зосередження живої сили противника за попередні дні. В населених пунктах Мирне, Токмак, Інженерне, Пологи, Ясне та Кінські Роздори Запорізької області втрати противника склали понад 230 осіб пораненими, знищено більше 15 одиниць військової техніки різних типів та склад боєприпасів. Інформація щодо ліквідованих окупантів уточнюється.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 удари по позиціях зенітних ракетних комплексів противника.

 

 

17:50 Європейська Унія, попередньо, погодила обмеження ціни на російську нафту – $60 за барель, повідомляє Reuters.

 

 

17:39 Посольство США в Іспанії отримало такий самий пакунок із вибухівкою, який раніше вибухнув на території української амбасади. Про це повідомляє Associated Press. Таку ж коробку надіслали до супутникового центру, розташованого на базі повітряних сил у Торрехон-де-Ардос, і компанії Instalaza, котра виробляє реактивні гранатомети C90, що надсилалися Україні.

 

 

17:14 Парламент затвердив міністра інфраструктури Олександра Кубракова на новій посаді – віце-прем’єр-міністра з відновлення України, міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

 

 

16:51 Верховна Рада України заявила про нелеґітимність перебування Росії в Організації Об’єднаних Націй. Про це йдеться у заяві "щодо визнання російського режиму терористичним, нелегітимності перебування російської федерації в Організації Об’єднаних Націй і її реформування, відповідальності членів російських політичних партій, що підтримують агресію", схваленій на засіданні парламенту у четвер. "Хоча Росія претендує на продовження членства СРСР, насправді 26 грудня 1991 року Рада Республік Верховної Ради СРСР чітко зазначила, що "зі створенням Співдружності Незалежних Держав СРСР як держава і суб’єкт міжнародного права припиняє своє існування", і тому Російська Федерація не може набути статусу держави-продовжувача СРСР. Питання реформи та обмеження впливу держави-агресора на ухвалення рішень в Організації Об’єднаних Націй безпосередньо пов’язані з національними інтересами України та безпекою українського народу", – йдеться у документі.

 

 

16:40 У середу й четвер два посольства України за кордоном, крім посольства в Іспанії, отримали листи з “дуже конкретними погрозами”, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у межах засідання Ради міністрів ОБСЄ в Лодзі. “Це однозначно нова форма терору. Ми спільно з іспанською владою дуже активно працюємо над тим, щоб встановити, хто за цим стоїть. У нас, безумовно, є здогадка, хто за цим стоїть, але потрібно прослідкувати всю мережу агентів і людей, залучених до цієї кампанії”, – підкреслив Кулеба, згідно з повідомленням "Укрінформу". Він додав: крім того, що відбулося в середу в Мадриді, “сталися й інші тривожні події, не пов’язані з вибухівкою, проте з надсиланням у посольства України дуже конкретних погроз”. Кулеба наголосив, що відбувається “цілеспрямована широкомасштабна кампанія” проти України.

 

 

16:11 Із російського полону звільнили 50 захисників України. "Ми повертаємо оборонців Маріуполя та «Азовсталі», повертаємо полонених, що були в Оленівці, поранених, зокрема, в боях на Донецькому, Луганському, Запорізькому напрямках", – поінформував керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

 

 

15:58 Співробітники Служби безпеки України повідомили про підозру організаторам богослужіння у Києво-Печерській лаврі, на котрому вихваляли "русскій мір". "У ході досудового розслідування встановлено факт протиправних дій одного із священнослужителів і його спільників, які брали участь у тій службі", – поінформували у СБУ. Чоловіка підозрюють у виправдовуванні збройної агресії РФ проти України, глорифікації її учасників.

 

 

15:43 З початком війни в Росії різко виріс попит на програми навчання низки іноземних мов, що вказує на масштаби еміграції з Росії та країни, куди збираються виїжджати. Піки припали на березень, початок повномасштабного вторгнення, та жовтень, після оголошення про мобілізацію.

Навесні попит на репетиторів з івриту, грузинської та сербської мов виріс порівняно з січнем-лютим втричі, китайської – вдвічі, болгарської, турецької та вірменської – приблизно у півтора раза.

Восени ж (якщо ж порівняти жовтень із серпнем) виріс попит на репетиторів сербської (221%), турецької (69%), івриту (68%), вірменської (60%), грузинської (51%), болгарської (50%) та китайської (15%).

Якщо порівнювати дані рік до року, то цього року найсильніше зріс попит на сербську (майже вчетверо) та грузинську (майже втричі) мови.

 

 

14:31 У місті Ізмаїл на Одещині демонтували пам'ятник російському полководцю Алєксандру Суворову.

 

 

 

14:09 Служба безпеки України нагодилася з контррозвідувальними заходами до Свято-Кирило-Мефодіївського жіночого монастиря Мукачівської єпархії УПЦ МП. СБУ зазначає у повідомленні, що "попри заборону керівника єпархії, в монастирі продовжували згадувати під час молебнів патріарха рпц кирила гундяєва, який «благословив» російських військових убивати українців", а навіть розробили так звану "пам’ятку", в котрій аргументували, чому саме не можна відмовлятися від згадки московського патріарха. Під час обшуків співробітники СБУ знайшли велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів, книжки ксенофобського змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії. Також СБУ знайшла тексти проросійських пісень, якими прославляли "русскую зємлю" і закликали до "пробудження матушки-Руси".

 

 

13:32 Президент "Енергоатому" Петро Котін звільнив в.о. головного інженера Запорізької АЕС Юрія Чернічука через "колабораційну та зрадницьку діяльність". "Із сумом маю констатувати черговий удар під дих вітчизняній енергетиці загалом та Запорізькій атомній станції зокрема. юрій чернічук, заступник головного інженера ЗАЕС, який під час війни виконував його обов’язки, зрадив Україну та перейшов на бік ворога", – прокоментував Котін.

 

 

13:19 У місті Шепетівка на Хмельниччині демонтували пам'ятник комуністові Ніколаю Островському. "Як очищаємо площу перед Шепетівським музеєм, так очистимо всю Україну від тоталітарного спадку!" – прокоментував голова обласної адміністрації Сергій Гамалій. 

 

 

 

13:00 Мобілізований особовий склад військ російських загарбників не виявляє бажання брати безпосередню участь у бойових діях, оцінила заступник міністра оборони України Ганна Маляр: "У перших же боях з’ясувалося, що пріоритетом для прибулих є бажання уникнути участі в бойових діях. Через низький рівень їхньої підготовки збільшуються втрати особового складу, зокрема військовослужбовців з бойовим досвідом, що призводить до масового невдоволення у підрозділах російських окупаційних військ".

 

 

12:19 В Іспанії виявили ще два конверти з вибухівкою, надіслані невідомими зловмисниками на адресу стратегічно важливих установ, після вибуху в амбасаді України. Міністерство оборони повідомило, що сили безпеки знайшли пакунок із детонаційним механізмом у супутниковому центрі, розташованому на базі повітряних сил у Торрехон-де-Ардос, передає Reuters. Жоpеп Боррель раніше називав такі системи "очима Європи". Сам пристрій зауважили після сканування кореспонденції рентгенівськими променями. Також стало відомо, що конверт отримала компанія Instalaza, котра виробляє зброю (зокрема реактивні гранатомети C90, які надсилали Україні).

 

 

12:07 Станом на нині Росія прибрала носіїв крилатих ракет типу "Калібр" з бойового чергування у Чорному та Азовському морях, повідомляє командування ВМС ЗСУ.

 

 

 

11:46 Чутки про масований удар, для якого росіяни використають декілька сотень ракет, є елементами гібридної війни, наголосила керівник Об'єднаного координаційного пресцентру Сил охорони та оборони півдня Наталія Гуменюк: "Ми знаємо, скільки ракет у них залишилося і якого класу. Ми розуміємо, що вони здатні застосовувати їх максимально сильно, потужно і за конкретним напрямком. Але ми також усвідомлюємо, що зношення тих засобів, за допомогою яких вони так часто випускають ракети, теж має свої показники. І це також враховується нашими аналітиками, Інститутом вивчення війни і так далі".

 

 

11:01 Російські військові під час дорозвідки цілей для своїх ракетних ударів по Україні активно моніторять українські соцмережі, наголосив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі інформаційного телемарафону: "Вони комплексно підходять до цієї справи, у них є серйозна армія моніторників, яка постійно вивчає передусім те, що пишуть українці у своїх соцмережах. Тому завжди інформаційна гігієна в різних її проявах повинна бути у нас, тому що дійсно ворог читає коментарі, дивиться Telegram-канали різних діячів і пересічних громадян. Також ворог має космічну розвідку, ворог проводить розвідку із застосуванням БПЛА. Ну і, безумовно, це агентура, яка є в Україні".

 

 

10:26 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Від жовтня 2022 року Росія неодноразово атакувала, передусім крилатими ракетами, розподільчу електромережу України. Ймовірно, це перший приклад спроби Росії реалізувати концепцію стратегічної операції зі знищення критично важливих цілей –ключового компонента військової доктрини, яку вона прийняла в останні роки.

За задумом Росії, ця концепція передбачає використання ракет дальнього радіусу дії для завдання ударів по критично важливих об'єктах національної інфраструктури ворожої держави, а не по її збройних силах, з метою деморалізації населення і, зрештою, змушення керівництва держави капітулювати.

Удари Росії продовжують спричиняти дефіцит електроенергії, що призводить до невибіркових масових гуманітарних страждань по всій Україні. Однак його ефективність як стратегії, ймовірно, притупилася, оскільки Росія вже витратила велику частину своїх відповідних ракет проти тактичних цілей. Крім того, враховуючи, що Україна успішно мобілізувалася протягом дев’яти місяців, матеріальний і психологічний ефект від цієї кампанії є очевидно меншим, ніж якби він був розгорнутий на початковому етапі війни.

 

 

10:00 Компанія Raytheon Co. в Тьюксбері, штат Массачусетс, отримала контракт із фіксованою ціною на суму $1,216 мільярда на закупівлю передових зенітно-ракетних систем NASAMS, а також відповідного обладнання, послуг і запчастин для підтримки зусиль для України, офіційно повідомило Міністерство оборони США. Орієнтовна дата завершення робіт – 28 листопада 2025 року. Кошти на контракт виділені в межах Ініціативи зі сприяння безпеці в Україні.

 

 

09:48 Свіжі супутникові знімки показують незвичайну кількість рухів у ключовому російському військовому аеропорту Енгельс-2 під Саратовом, що вказує на підвищену там готовність і можливість нової потужної повітряної атаки на Україну, висновковують опитані німецьким виданням Spiegel експерти. На знимках видно цистерни з пальним біля бомбардувальників, великі ящики з боєприпасами, транспортні засоби та ремонтні матеріали, багато великих вантажних літаків припарковано на асфальті, що вказує на недавню велику партію на базу – можливо, це крилаті ракети. Виглядає, що два десятки дальніх бомбардувальників Ту-95 і Ту-160 готують до чергової атаки.

 

 

 

09:32 Влада США розглядає можливість розширення підготовки українських військовослужбовців, повідомляють обізнані джерела CNN. У разі схвалення новий режим тренувань проходитиме на базі армії США у Графенвері (Німеччина). Програма передбачає "набагато інтенсивнішу і всеосяжну" підготовку, ніж Україна отримувала у Польщі чи Великій Британії: розширення передбачає і кількісне збільшення – до 2,5 тисячі на місяць, і якісне поглиблення – навчатимуть більш складній тактиці ведення бою, включно з координацією маневрів піхоти з артилерійською підтримкою. Пропозиція ще перебуває на міжвідомчому розгляді адміністрації США.

 

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 89 440 (+560) осіб,

танків – 2915 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 5877 (+5) од.,

артилерійських систем – 1904 (+2) од.,

РСЗВ – 395 (+0) од.,

засобів ППО – 210 (+0) од.,

літаків – 280 (+0) од.,

гелікоптерів – 261 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1562 (+0) од.,

крилатих ракет – 531 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4441 (+12) од.,

спеціальної техніки – 163 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

85,3% танків (з них 0,5% за минулий тиждень),

33,9% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

74,0% автомобільної техніки (з них 0,6% за минулий тиждень),

61,8% артилерійських систем (з них 0,3% за минулий тиждень),

35,5% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

22,4% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

29,3% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

14,9% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує збройну агресію проти нашої держави, не припиняє завдавати ударів по об’єктах цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів: Новоселівське, Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Білогорівка, Яковлівка, Бахмут, Курдюмівка, Красногорівка, Кам’янка, Водяне, Первомайське і Мар’їнка на Донеччині.

З метою недопущення просування українських воїнів на Сватівському та Лиманському напрямках, противник здійснює інженерне обладнання лінії оборони. Продовжує переміщення особового складу, боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів для комплектування та забезпечення нових підрозділів і тих, що зазнали втрат.

Протягом минулої доби ворог завдав 2 ракетні удари по цивільних об’єктах в населеному пункті Комишуваха Запорізької області, здійснив 41 авіаційний удар та 28 обстрілів з РСЗВ по позиціях наших військ і населених пунктах, зокрема і місту Херсон.

Зберігається загроза завдання окупантами ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка окремих підрозділів ворога.

На Сіверському напрямку загарбники здійснили артилерійські обстріли населених пунктів Середина Буда, Бачівськ, Білопілля, Будки та Краснопілля Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник продовжує утримувати свої війська в прикордонних районах Бєлгородської області. Обстрілів з російської артилерії зазнали райони населених пунктів Ветеринарне, Козача Лопань, Висока Яруга, Стрілеча, Красне, Стариця, Огірцеве, Бударки, Чугунівка, Дворічна та Западне Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Зафіксоване вогневий вплив ворога по районах населених пунктів Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне Берестове, Дружелюбівка Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка і Білогорівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку противник надалі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали обʼєкти в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Виїмка, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Часів Яр, Опитне, Кліщіївка, Північне, Залізне та Нью-Йорк.

На Авдіївському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення. Вогневого ураження з танків та артилерії різних типів зазнали обʼєкти в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельске, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог обороняється. Зафіксовано обстріли з усього спектру артилерії по районах Вугледара, Богоявленки, Пречистівки, та Великої Новосілки на Донеччині.

На Запорізькому напрямку ворог веде оборонні дії. Здійснив артилерійські обстріли по районах населених пунктів Загірне, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки і Плавні Запорізької області та Нікополь на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку ворог обороняє раніше зайняті рубежі. Артилерійських та танкових обстрілів зазнали райони населених пунктів, що розташовані на правому березі річки Дніпро в Херсонській області. Ворог не припиняє обстрілювати передмістя та саме місто Херсон.

Спостерігається зменшення кількості російських військових та військової техніки у населеному пункті Олешки. З окремих населених пунктів Херсонської області війська противника виведено та розосереджено у лісосмугах вздовж ділянки автошляху Олешки – Гола Пристань. Основа частина військ – це мобілізовані особи.

Російські окупанти продовжують використовувати цивільні об’єкти на тимчасово захоплених територіях. Так, в приміщені школи одного із населених пунктів Запорізької області загарбники облаштували польовий шпиталь. Водночас протягом 28-29 листопада фіксувалася евакуація поранених загарбників колоною з вантажівок та автобусів, що рухалася у бік Мелітополя.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога, а також 4 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

В той же час, українські підрозділи збили БпЛА (ймовірно типу “Орлан-10”). Інформація уточнюється.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за минулу добу уразили 7 районів зосередження особового складу та ОВТ, склад паливно-мастильних матеріалів, а також 5 інших важливих об’єктів противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Зусилля російських військових навколо Бахмута свідчать про те, що російські сили не зробили висновків з попередніх високозатратних кампаній, зосереджених на оперативно неважливих населених пунктах.

• Росенергоатом призначив нового директора Запорізької атомної електростанції.

• Кремль продовжує зусилля з придушення внутрішнього інакомислення шляхом розширення заходів, нібито спрямованих проти «іноземних агентів».

• Російські соціологічні опитування свідчать про те, що російська громадськість, виглядає, втомилася від війни Росії в Україні.

• Російські війська продовжували оборону від українських контрнаступальних операцій на лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували поступово закріплюватися в районі Бахмута та проводити наступальні операції в районі Авдіївки–Донецька.

• Український урядовець визнав, що українські сили проводять операцію на Кінбурнській косі.

• Російські та українські джерела повідомили, що російська влада продовжує проводити заходи часткової мобілізації.

• Зусилля російських посадовців щодо інтеграції незаконно анексованих територій до складу Російської Федерації, ймовірно, є дуже дезорганізованими.

 

 

01.12.2022