275-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:14 Унаслідок п'ятничних обстрілів Херсона загинуло 15 людей, повідомила начальниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова. "Сьогодні по прильотах – 74. Від ворожих обстрілів 15 херсонців загинули, 35 постраждали, серед яких одна дитина", – сказала Лугова.

 

 

20:31 Президент України Володимир Зеленський відвідав місто Вишгород у Київській області і побував біля чотириповерхівки, пошкодженої під час ракетної атаки Росії 23 листопада. Внаслідок обстрілу загинуло шість людей, постраждало щонайменше тридцятеро.

 

 

  

 

 

19:57 Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що розслідування на місці вибуху ракети у Переводові підтверджує, що на польській території розірвалася ракета української ППО. А російську ракету, виглядає, було збито в кордонах України. "Слідство триває, на місці усі слідчі дії уже завершились, зараз тривають лабораторні дослідження. Ніякі нові висновки не змінюють того, що я говорив раніше.... Знаю, що була спершу інформація про дві ракети. Після слідчих дій решток другої ракети на території Польщі не виявлено. Друга ракета стовідсотково була, тільки не впала на територію Польщі, а на територію України", – сказав Дуда. Президент Польщі наголосив, що "це був трагічний випадок, який стався із вини Росії", передає "Польське радіо".

 

 

19:20 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час розмови з Президентом України Володимиром Зеленським висловила солідарність з народом України, який страждає від "навмисних варварських бомбардувань цивільної інфраструктури". З її слів, Єврокомісія через канали Координаційного центру ЄС із реагування на надзвичайні ситуації готує якнайшвидшу поставку в Україну засобів у рамках програми надзвичайного реагування rescEU. Зокрема, йдеться про 200 трансформаторів середнього розміру та великих автотрансформаторів від Литви, автотрансформатори середнього розміру від Латвії, 40 важких генераторних установок з резервів rescEU, що дислокуються на території Румунії, кожен з яких може надавати безперебійне живлення, наприклад, для великих або середнього розміру лікарень. Також Єврокомісія опрацьовує створення нового енергетичного хабу в рамках rescEU у Польщі, що дозволить надавати Україні більш скоординовану допомогу від третіх країн, зокрема від партнерів ЄС по G7.

 

 

18:47 Міжнародна аґенція з атомної енергії підтвердила, що всі чотири українські АЕС, включно з окупованою росіянами Запорізькою станцією, знову підключено до національної енергетичної системи.

 

 

18:19 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби окупанти завдали 4 ракетних удари по Комишувасі Запорізької області, здійснили 7 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Республіка білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України, надаючи їй інфраструктуру, територію та повітряний простір.

На Сіверському напрямку, у прикордонних районах Брянської та Курської областей противник продовжує виконувати завдання з прикриття ділянки російсько-українського кордону, проведення демонстраційних і провокаційних дій.

На Слобожанському напрямку ворог завдав вогневого ураження з мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Висока Яруга, Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Вовчанськ, Амбарне, Фиголівка та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде активну оборону на захоплених раніше рубежах, здійснює обстріли з танків та ствольної артилерії, зокрема, в районах населених пунктів Берестове, Кислівка, Табаївка і Вишневе на Харківщині; Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка і Площанка Луганської області та Торське на Донеччині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках ворог зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстріляв з танків та всього спектру артилерії райони населених пунктів Верхньокам’янське, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Андріївка, Красногорівка, Бердичі, Авдіївка, Первомайське, Невельське та Мар’їнка Донецької області.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог веде активну оборону. Здійснив обстріли з танків та різнокаліберної артилерії позицій Сил оборони та районів населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Нескучне, Времівка, Новопіль і Зелене Поле Донецької області та Ольгівське, Гуляйполе, Гуляйпільське і Чарівне на Запоріжжі.

На Криворізькому та Херсонському напрямках окупанти не припиняють обстрілів по районах населених пунктів Зміївка, Берислав, Токарівка, Микільске, Антонівка, Чорнобаївка, Білозерка, Велетенське Херсонської області та міста Херсон.

Противник продовжує зазнавати втрат, зокрема і в центрах підготовки перед відправкою в район ведення бойових дій на території України. Так, зокрема, у населеному пункті Деревная Брестської області республіки білорусь, 22 листопада, внаслідок порушення заходів безпеки в нічний час один окупант загинув та один отримав поранення.

В населеному пункті Чаплинка Херсонської області загарбники шукають родичів військовослужбовців-учасників АТО/ООС та працівників силових структур. Крім того, триває пошук залишених житлових будинків для розквартирування особового складу підрозділів російських окупаційних військ.

Противник продовжує тиск на працівників Запорізької АЕС. За наявною інформацією, окремих працівників, які відмовляються співпрацювати з окупаційною владою, не допускають до робочих місць.

У Сімферополі окупаційна влада проводить заходи інформування населення про дії у разі повітряної тривоги, а також хімічної та бактеріологічної небезпеки.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, а також 3 удари по позиціях ворожих зенітно-ракетних комплексів.

Воїни ракетних військ і артилерії за поточну добу уразили пункт управління та 5 районів зосередження особового складу і ОВТ ворога.

 

 

17:41 Депутати із правлячої коаліції у німецькому Бундестазі, а також із найбільшої опозиційної фракції ХДС/ХСС підготували проєкт постанови, котрою Голодомор в Україні 30-х років минулого століття має бути визнано геноцидом. "Від голоду і репресій потерпала вся Україна, не лише ключові для виробництва зерна регіони. Таким чином з сьогоднішньої перспективи напрошується висновок про те, що це був геноцид", – зазначено у проєкті резолюції, котру цитує Spiegel. Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок підтвердила, що депутати домовилися визнати Голодомор геноцидом. "У Голодоморі мільйони українців загинули від систематичного голоду. Дякую, Дмитре Кулебо, за те, що спонукали нас назвати цей злочин його нинішньою назвою: геноцид. Спасибі всім, хто просував це в німецькому Бундестазі", – прокоментувала вона. Голосування у Бундестазі заплановане на 30 листопада.

 

 

17:12 В Україні не залишилося жодної теплової та гідроелектростанції, котра не була б обстріляна ворогом, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. "Попри це, наша енергосистема вийшла з тяжкої системної аварії. Наразі виробники електроенергії забезпечують 70% покриття потреб споживання", – сказав Шмигаль на засіданні уряду. Він повідомив, що електроенергію подають майже на всю критичну інфраструктуру в країні. "Магістральна високовольтна інфраструктура працює, але проблеми зберігаються у розподільчих мережах обленерго у всій країні", – сказав прем'єр.

 

 

16:31 Голова правління "Укрзалізниці" Олександр Камишін заявив, що залізниця пережила небачені в своїй історії затримки у русі через блекаут в енергосистемі. "Вчора (24 листопада, – ред.) був найгірший день для нас за рівнем приходу вчасно: загалом 37% поїздів прибуло за графіком. Я шкодую і вибачаюся перед усіма людьми, які постраждали від наших затримок", – поінформував Камишін. Очільник "УЗ" додав, що жодного поїзда не було скасовано і всі пасажири благополучно прибули до точок призначення. Згідно з узагальненими даними, зі 101 поїзда у четвер із запізненням вирушило 46, а прибули із затримкою 64. Найбільше затримався потяг Краматорськ–Київ – майже на 16 годин.

 

 

16:15 Вулицю Льва Толстого у Вінниці перейменували на вулицю Степана Бандери. Про це повідомила Вінницька міська рада. Безіменну вулицю, що тягнулася від Немирівського шосе до аеропорту, перейменували на честь Івана Трейка, генерала УПА. Ще шести вулицям громади присвоїли імена земляків, котрі полягли в боях із російськими загарбниками – Романа Балаби, Олексія Миргородського, Максима Шаповала, Олега Августюка, Вадима Галети, воїнів Климчуків. 

 

 

15:43 Під час обшуку Свято-Миколаївського собору в Чернівцях знайшли методички з РФ, російське громадянство та посвідчення окупантів. Правоохоронці також виявили документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур. Також викрито листування з московськими кураторами, в яких вони отримують методички щодо особливостей проведення церковних літургій уже після повномасштабного вторгнення. Також СБУ знайшла склади прокремлівської літератури і виявила фотокопії посвідчень росіян, які брали участь у бойових діях проти українських військ.

 

 

15:08 Президент України Володимир Зеленський наполягає на "енергетичному роззброєнні" Росії і закликає до зниження граничної ціни на нафту до 30 доларів за барель. "Цьогоріч Європа нарешті здійснює енергетичне роззброєння Росії. Залежність континенту від російських енергоресурсів почала зменшуватися. А має повністю зникнути. І один із ключових інструментів – це обмеження російських заробітків від експорту ресурсів. У Європі та у світі вже почали говорити про запровадження прайскепів, тобто про примусове обмеження ціни російської нафти. І звучать слова про рівень нібито в 60 чи 70 доларів. Безперечно, такі слова – це піддавки. Більше схоже на намагання щось зобразити, а не щось зробити... Обмеження ціни на рівні до 30 доларів за барель видається більш слушною пропозицією, і я дякую, що така пропозиція пролунала й захищається. Зараз час, щоб забезпечити й таке досягнення Європи", – заявив Зеленський у зверненні до учасників міжнародного симпозіуму "Європейська ідея".

 

 

14:44 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Альянс не бере участі в розмовах про розміщення систем ППО Patriot в Україні: питання надання Україні систем ППО, як це нещодавно обговорювала Польща, зокрема передання належних Німеччині Patriot, є компетенцією конкретної держави. "Конкретні рішення щодо конкретних систем – це національні рішення", – цитує Інтерфакс.

 

 

14:29 У Свято-Миколаївському соборі УПЦ МП у Чернівцях Служба безпеки України проводить обшуки. Про обшуки повідомив сам Московський патріархат. Коментарів від СБУ наразі немає.

 

 

14:18 На двері 44 із 58 депутатів Європарламенту, які проголосували проти визнання Росії спонсором тероризму, наклеїли плакати з написом «Своїм голосом я підтримую тероризм».

 

 

 

13:58 Голодомор 1932–1933 років визнають геноцидом українського народу 93% українців, випливає з результатів опитування соціологічної групи "Рейтинг", лише 3% заперечують це, вагалися з відповіддю 4%. За 11 останніх років відсоток тих, хто не схильний визнавати голодомор геноцидом, зменшився в шість разів.

 

 

13:11 Прямі військові витрати Росії за 9 місяців війни, за розрахунками Forbes, становлять приблизно $82 млрд. Ця оцінка включає безпосередні витрати, які необхідні для підтримки військових дій, не включає стабільних видатків на оборону та втрат, пов’язаних з економікою. Таким чином, РФ вже витратила на військові дії більше чверті торішніх бюджетних доходів, які становила $340 млрд.

 

 

 

12:26 Україна потребує надійних гарантій безпеки, важливим компонентом яких є безпека неба й ефективна протиповітряна оборона, заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак під час відеозустрічі Комісії Україна-НАТО відеоконференції: "Україна презентувала концепт Київського безпекового договору з нашими пропозиціями щодо гарантій безпеки. Наші пропозиції спрямовані на мобілізацію необхідних політичних, фінансових, військових і дипломатичних ресурсів для самозахисту України. Ці гарантії повинні захистити суверенітет і територіальну цілісність України та унеможливити нову агресію в майбутньому. Пізніше система ППО і ПРО України може бути інтегрована з системами НАТО та Європи".

 

 

12:15 Служба безпеки України затримала в Києві російського агента, який ще в січні прибув із Криму для підготовки диверсій. Під виглядом відвідування родичів він певний час перебував у "сплячому режимі", а коли отримав вказівку діяти – його затримали. Це колишній співробітник розформованої міліції, який у 2014 році залишився в Севастополі. Для виконання ворожих завдань зрадник намагався сформувати розгалужену мережу інформаторів, використовуючи свої зв’язки серед колишніх правоохоронців та криміналітету.

 

 

12:00 На 11:00 виробники електроенергії в Україні забезпечили понад 70% потреб споживання в країні, передусім заживлені об’єкти критичної інфраструктури в усіх областях, повідомили в Укренерго.

 

 

11:35 Президент Володимир Зеленський заявив, що Україну не влаштують варіанти завершення війни з Росією, котрі не передбачатимуть деокупації Криму. "Якщо хтось готовий запропонувати нам спосіб деокупації Криму невійськовим шляхом, то я буду лише за. Якщо рішення не передбачає деокупації, і що Крим буде у складі Російської Федерації, то нікому не варт витрачати на це свій час. Це марна трата часу", – сказав Президент в інтерв’ю Financial Times.

 

 

11:19 Українська енергосистема вже пройшла складний етап відновлення після останньої атаки росіян, всі області заживлені, наша енергосистема знову з'єднана з енергосистемою Євросоюзу, повідомив глава правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький. Всі три атомні станції, розташовані на неокупованій території, працюють. Через день-два вони вийдуть на свою нормальну планову потужність, і можна сподіватися планових, а не аварійних графіків відключень.

 

 

11:04 Число внутрішньо переміщених осіб в Україні зросло майже до семи мільйонів, повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. "Ми говоримо також про депортованих, у тому числі дітей, яких ми повертаємо. Ми говоримо про інші напрямки, якими ми займаємося – наприклад, військовополонені, родичі яких звертаються до нас. Отже, масштаб дійсно великий", – сказала Верещук "Громадському радіо".

 

 

10:49 До Києва прибув із візитом міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі. Голова королівської дипломатії опублікував у twitter свої знимки із зустрічей з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та Президентом Володимиром Зеленським. Клеверлі заявив, що його головний меседж для українців – Британія підтримуватиме Україну діями, а не просто словами. "Слів не достатньо. Слова не втримають світло цієї зими. Слова не захистять від російських ракет. Велика Британія не просто говорить про Україну – ми надаємо конкретну підтримку для захисту України", – прокоментував британський міністр.

 

 

 

 

10:31 Третина будинків Києва вже з теплом. Половина споживачів поки що без електроенергії. Протягом дня енергетики планують підключати електрику для всіх споживачів по черзі – на 3 години, – повідомив вранці міський голова Віталій Кличко.

 

 

10:26 Уряд Хорватії прийняв рішення про навчання української армії у Хорватії, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

 

 

10:05 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 86 150 (+430) осіб,

танків – 2899 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 5844 (+5) од.,

артилерійських систем – 1895 (+6) од.,

РСЗВ – 395 (+0) од.,

засобів ППО – 209 (+0) од.,

літаків – 278 (+0) од.,

гелікоптерів – 261 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1553 (+6) од.,

крилатих ракет – 531 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4404 (+4) од.,

спеціальної техніки – 163 (+2) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Лиманському напрямках. Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

84,8% танків (з них 0,4% за минулий тиждень),

33,7% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

73,4% автомобільної техніки (з них 0,6% за минулий тиждень),

61,5% артилерійських систем (з них 0,9% за минулий тиждень),

35,5% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

22,3% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

29,3% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

14,9% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:51 Парламент Нідерландів визнав Росію "державою  спонсором тероризму". Рішення відповідає загальному курсу країни: переважна більшість партій підтримує політику уряду щодо максимально можливої ​​підтримки України в гуманітарній, дипломатичній та військовій сферах. Глава МЗС Нідерландів Вопке Гукстра зазначив, що рішення парламенту є символічним, оскільки законодавство країни, на відміну від США, не передбачає жодних наслідків для тих, кого оголосили «спонсором тероризму».

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Через два місяці після того, як президент Путін оголосив "часткову мобілізацію", з'являються спільні теми в практиці мобілізованих російських резервістів. Їхнє розгортання часто характеризується плутаниною щодо придатності до служби, недостатністю підготовки й особистого спорядження, а також виконанням виснажливих бойових завдань.

Більшість – хоча й не всі – мобілізованих резервістів вже служили раніше; численні приклади свідчать про те, що стан здоров'я резервістів, найімовірніше, не був належним чином перевірений, і багатьох з них змушують служити з серйозними хронічними захворюваннями.

Мобілізовані резервісти, ймовірно, зазнали особливо важких втрат після того, як їх змусили рити амбітні системи окопів під артилерійським обстрілом навколо міста Сватове Луганської області. У Донецькій області велика кількість резервістів загинула під час лобових штурмів добре обладнаної української оборони навколо міста Бахмут. Кремль, ймовірно, буде стривожений тим, що все більше сімей резервістів готові йти на ризик арешту, протестуючи проти умов, у яких служать їхні родичі.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Діброва Луганської області та Білогорівка, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Первомайське, Красногорівка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.

В той же час противник завдав 6 ракетних та 14 авіаційних ударів, здійснив 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку окупанти обстріляли зі ствольної артилерії район населеного пункту Вовківка Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник здійснив обстріли з артилерії різних типів по районах населених пунктів Стрілеча, Красне, Зелене, Стариця, Огірцеве, Вовчанськ і Дворічна Харківської області. Поблизу Зеленого задіяв ударний БпЛА.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Берестове Харківської області; Макіївка, Новоселівське, Стельмахівка і Площанка на Луганщині та Торське Донецької області. В районі Новоселівського окупанти застосували ударний БпЛА.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілам з танків та різнокаліберної артилерії піддано райони населених пунктів Андріївка, Верхньокам’янське, Бахмут, Бахмутське, Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка, Невельське та Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог продовжує оборонятися. Здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по позиціях Сил оборони та районах населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Нескучне, Времівка, Зелене Поле Донецької області

і Ольгівське, Гуляйпільське та Чарівне на Запоріжжі. В районі Вугледара російські окупанти завдали авіаудару.

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник не припиняє артилерійських обстрілів позицій наших військ і населених пунктів на правому березі річки Дніпро. Задіяв танки, міномети, ствольну та реактивну артилерію для обстрілів населених пунктів Антонівка, Зміївка, Берислав, Токарівка, Микільске, Чорнобаївка, Білозерка і Велетенське Херсонської області та міста Херсон.

Підтверджено вогневе ураження підрозділами Сил оборони 23 листопада районів зосередження живої сили та військової техніки загарбників в населеному пункті Зелений Яр Запорізької області. Втрати противника склали 2 вантажних автомобіля, понад 15 поранених та 20 загиблих військовослужбовців.

В населеному пункті Мостове Запорізької області російські окупанти змушують місцеве населення переоформлювати документи на нерухомість та землю відповідно до законодавства російської федерації.

У разі відмови погрожують “націоналізувати”, тобто просто забрати це нерухоме майно.

Українська авіація продовжує нищити загарбників. Протягом минулої доби завдано 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 2 позиціях його зенітних ракетних комплексів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони в той же час уразили 4 пункти управління, 2 райони зосередження особового складу та ОВТ, станцію розвантаження озброєння та військової техніки, склад боєприпасів та ретранслятор ворога.

 

25.11.2022