Графіки вимкнень електроенергії можуть змінюватися без попередження.

В Обленерго пояснили, чому графіки вимкнень можуть змінюватися протягом дня і без попереджень.

 

Щовечора диспетчери НЕК «Укренерго» аналізують показники споживання електроенергії в енергосистемі України за попередній період, зіставляють дані з інформацією про можливості генерації електроенергії вцілілими електростанціями та надають обленерго величину навантаження, яке прогнозовано необхідно буде зняти з мереж.

 

На кожну годину прогнозують різне навантаження. Відповідно до того, скільки навантаження необхідно зняти з мереж, кожній годині присвоюють свої черги вимкнень, пояснюють на сторінці “Прикарпаттяобленерго”. 

 

Через похолодання та масове використання електрообігрівачів зараз спостерігається ріст споживання, яке значно перевищує виробництво електроенергії. Тому протягом доби ситуація в енергосистемі може ускладнитися, а передбачити наперед усі обставини неможливо.

 

Диспетчер НЕК «Укренерго» моніторить стан енергосистеми, і коли розуміє, що знятого навантаження не достатньо, телефонує диспетчерам обленерго з вказівкою збільшити величину навантаження, яке необхідно зняти.

 

“В диспетчера обленерго є 15 хвилин на те, щоб проаналізувати, до якої черги застосувати додаткові вимкнення так, щоб не допустити довготривалих вимкнень для однієї черги та зняти доведене навантаження. Саме тому у графіки зміни вносяться екстрено та без попереджень. Такі зміни – вимушена реакція на стан енергосистеми”, – йдеться у повідомленні. 

 

22.11.2022