265-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:40 Польща офіційно підтвердила вибухи на території Грубешовського повіту Люблінського воєводства, в результаті яких загинуло двоє людей. Про це на брифінгу після наради силового блоку уряду оголосили речник уряду Польщі Пьотр Мюллер і голова Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра. "На території Грубешовського повіту стався вибух, що призвело до смерті двох громадян Польщі. На місці зараз перебувають наші служби, які з’ясовують, що сталося, і займатимуться цим цілу ніч, поки все не буде з’ясовано”, - заявив Мюллер. У Польщі запроваджено процедури, передбачені у зв’язку з цією ситуацією, зокрема підвищено готовність деяких військових частин на території Польщі, а також інших спецслужб. Очікується офіційна нарада на рівні НАТО. "Ми говорили про те, щоб перевірити, чи є підстави до введення в дію процедури відповідно до 4-ї статті Договору про НАТО”, - наголосив Мюллер, як передає Укрінформ. У 4-тій статті йдеться про консультації усіх членів Альянсу про належну відповідь.

 

 

 

23:16 Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький назвав ситуацію українській енергосистемі "найбільш серйозною" за весь час обстрілів. "Ситуація серйозна, найсерйозніша за всю історію, але ми зберігаємо керованість системою. Ворог знову вразив українську енергомережу - під вогнем опинилися об’єкти по всій країні... Атака здійснена з цинічним розрахунком — в момент початку пікового споживання, щоб енергетикам було важче впоратися з навантаженням", - заявив Кудрицький. З його слів, енергетики вже відновлюють об’єкти, проводять ремонтні роботи, щоб забезпечити електропостачання. Кудрицький закликав громадян зробити запаси води, заряджати акумулятори і мобільні телефони. "Це дасть нам час робити свою роботу: задіювати резервні схеми заживлення тримати баланс в енергомережі", - пояснив він.

 

 

22:41 Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що російська агресія виходить з-під контролю. ”Дуже стурбований падінням російських ракет у Польщі. Росія повинна пояснити, що сталося. Безглузді атаки на інфраструктуру мають припинитися негайно. Безрозсудні дії Росії виходять із-під контролю", - прокоментував Надь у твіттері.

 

 

22:16 Президент України Володимир Зеленський вважає дуже суттєвою ескалацією влучання російських ракет на територію Польщі і закликав альянсів діяти. "Сталося те, про що ми давно попереджали. Ми говорили про це. Терор не обмежується нашими державними кордонами. Вже поширювався на територію Молдови. А сьогодні російські ракети вдарили по Польщі, по території нашої дружньої країни. Загинули люди. Прийміть, будь ласка, співчуття від усіх українських братів! Скільки разів Україна говорила про те, що нашою країною держава-терорист не обмежиться? Польща, держави Балтії... Це питання часу, коли б російський терор пішов далі. Треба поставити на місце терориста! Що довше Росія відчуває безкарність, то більше буде загроз для всіх, кого можуть досягнути російські ракети. Бити ракетами по території НАТО... Це російський ракетний удар по колективній безпеці! Це дуже суттєва ескалація. Треба діяти", - заявив Зеленський. Він запевнив, що Україна готова всіляко підтримати поляків.

 

 

 

21:47 Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс звинуватив Росію в обстрілі польської території. "Мої співчуття нашим польським братам по зброї. Злочинний російський режим випустив ракети, які націлені не лише на українських цивільних, але й приземлилися на території НАТО в Польщі. Латвія повністю солідарна з польськими друзями і засуджує цей злочин", – прокоментував Пабрікс у Twitter.

 

Міністерство закордонних справ Естонії висловило готовність захищати країни НАТО після вибухів на території Польщі. "Останні новини з Польщі викликають неабияке занепокоєння. Ми тісно консультуємося з Польщею та іншими членами Альянсу. Естонія готова захищати кожен дюйм території НАТО. Ми повністю солідарні з нашим близьким союзником Польщею", – прокоментували в естонському МЗС.

 

 

 

21:18 Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розпорядився негайно скликати нараду з питань безпеки невдовзі після повітряної атаки на Україну. Про це у твіттері написав речник уряду Польщі Пьотр Мюллер. Перед цим з'явилися повідомлення, що на території Польщі неподалік кордону з Україною розірвалася ракета; загинуло двоє людей.

 

 

20:33 Командування Повітряних сил заявило, що по Україні у вівторок було випущено 90 крилатих ракет; 73 вдалося збити. "Близько 14:30 15 листопада російські окупанти вдарили по території України крилатими ракетами повітряного та морського базування. До чергового терористичного акту проти української держави було залучено 14 літаків-ракетоносців стратегічної авіації Ту-95, кораблі Чорноморського флоту росії та іранські ударні дрони-камікадзе "Shahed-136/131". Загалом було випущено понад 90 ракет: близько 70 крилатих ракет Х-101/Х-555 авіаційного базування з півночі Каспійського моря та з району Волгодонська (Ростовська область), а також близько 20 ракет "Калібр" морського базування з акваторії Чорного моря та 10 дронів-камікадзе. За попередніми даними, Протиповітряною обороною знищено 73 крилаті ракети ворога та усі 10 дронів-камікадзе", – йдеться у повідомленні.

 

 

19:45 Внаслідок російської повітряної атаки пошкоджено 15 об’єктів енергетичної інфраструктури, повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

 

 

18:39 90% Тернопільської області залишилося без світла після обстрілу України росіянами, повідомив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш.

 

 

16:12 У Львові пролунало кілька вибухів, частина міста без електроенергії, повідомив мер міста Андрій Садовий. Голова Львівської ОВА Максим Козицький потім додатково повідомив, що російський ворог вразив об‘єкт критичної енергетичної інфраструктури на Львівщині, у Львові є проблеми з електропостачанням, перебої в роботі мобільних операторів. 

 

 

15:52 У Києві пролунали два вибухи через влучання російських ракет у житлові будинки в Печерському районі, 4 ракети збито, повідомив міський голова Віталій Кличко.

 

 

14:21 Воєнізовані формування глави Чечні Рамзана Кадирова і керівника приватної військової компанії "Група Ваґнера" Євгенія Прігожина створювалися для придушення антиурядових виступів у Росії, але згодом їх застосували у війні проти України, пояснив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Черняк. У російсько-українській війні кадирівців використовують в якості "загороджувальних загонів", основне їхнє завдання – не допустити відступу мобілізованих та контрактників із поля бою.

 

 

13:04 Російські окупаційні війська на Херсонщині розтягуються вглиб на 15–20 кілометрів від облаштованих рубежів на лівому березі Дніпра, щоб убезпечитися від обстрілів ЗСУ. Втім Сили півдня беруть під вогневий контроль логістику ворога, заявила начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк. "Гіпотетично, вони можуть загрожувати (Херсону), тому що відстань дозволяє використовувати різні види зброї, але ми теж не стоїмо на місці та використовуємо контрбатарейну боротьбу, також маємо чим відповісти. У зв’язку з чим спостерігається певна активність ворожих військ на лівому березі Дніпра щодо посунення вглиб від берега на 15–20 кілометрів", – сказала Гуменюк в інтерв'ю "Еспресо".

 

 

12:20 Українські захисники поступово просуваються ближче до великих міст Луганщини, зокрема до Рубіжного і Кремінної. Про це заявив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в етері національного телемаратону. "Доволі запеклі і важкі бої відбуваються зараз на Луганщині. У місцевих пабліках ми читаємо про те, що місцеві мешканці чують вже достатньо голосно бої біля великих міст – і в Рубіжному, і в Кремінній. Це свідчить про те, що лінія фронту потрохи просувається до наших великих міст", – сказав Гайдай в етері національного телемаратону.

 

 

11:57 Президент Франції Емманюель Макрон та лідер Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін закликали поважати територіальну цілісність і суверенітет України. Про це Макрон написав у twitter за підсумками двосторонньої зустрічі на Балі на марґінесі саміту G20. "Разом із президентом Сі Цзіньпіном ми закликаємо до поваги територіальної цілісності та суверенітету України. Наслідки цього конфлікту виходять за межі європейських кордонів: ми їх подолаємо завдяки тісній координації між Францією та Китаєм", – прокоментував Макрон. Натомість китайське телебачення повідомило: "Сі Цзіньпін наголосив, що позиція Китаю щодо української кризи зрозуміла й послідовна, він виступає за припинення вогню, припинення війни та мирні переговори", – цитує CNN.

 

 

11:39 Британський художник Banksy підтвердив своє авторство семи робіт в Україні, повідомляє The Art Newspaper.

 



 

 

11:04 Президент України Володимир Зеленський привітав ухвалення резолюції про репарації у зв’язку з російською агресією проти України. "На майданчику ООН наші дипломати дуже довго працювали з партнерами, щоб погодити та ухвалити дві дуже важливі резолюції. Перша з них сьогодні підтримана – щодо створення міжнародного компенсаційного механізму, який дасть змогу відшкодувати всі збитки, завдані російською війною, причому за рахунок російських же активів. Репарації, які Росії доведеться заплатити за скоєне, – це тепер частина міжнародно-правової реальності. Другу резолюцію –для створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України – ще погоджуємо з нашими партнерами. Зробимо все, щоб вони обидві запрацювали", – сказав Зеленський.

 

 

10:51 15 листопада до залізничного вокзалу в Миколаєві прибув потяг №122/121 із Києва. Це перший пасажирський потяг на вокзалі з 24 лютого, повідомляє "Суспільне". Як розповів начальник пасажирського потягу Богдан Стадник, у вагонах усього було орієнтовно 50 пасажирів. "Було продано дев’ять плацкартних та сім купейних квитків. Також їхали залізничники, іноземні журналісти та організовані групи волонтерів – "Лікарі без кордонів" і "World Central Kitchen", – розповів Стадник.

 

 

10:29 Європейський Союз розпочав перегляд майбутніх відносин із Росією, високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель представив міністрам закордонних справ ЄС нову концепцію, яка, зокрема, полягає в:

• ізоляції Росії на міжнародному рівні, введенні та здійсненні непереборних обмежувальних заходів проти Росії, щоб не дати їй вести війну;

• забезпечення відповідальності шляхом притягнення Росії, виконавців та спільників до відповідальності за порушення міжнародного права та воєнні злочини, скоєні в Україні;

• підтримці України та інших сусідів ЄС, зокрема через політику розширення;

• зміцненні стійкості ЄС, у тому числі у сфері енергетичної безпеки та критичної інфраструктури, шляхом протидії кіберзагрозам та гібридним загрозам, маніпулюванню інформацією та втручанню з боку Росії;

• підтримці громадянського суспільства, правозахисників та незалежних медіа всередині та за межами Росії, одночасно усуваючи зростаючі загрози безпеці та громадському порядку в ЄС.

 

 

10:12 США розглядають можливість модифікації багатоцільового безпілотника Gray Eagle для постачання Україні, повідомляють джерела CNN. Зміни спрямовані на те, щоби можлива втрата безпілотників з їхніми «чутливими технологіями» була менш небезпечною. Такі модифікації збільшать ймовірність того, що цю зброю спрямують до України.

 

 

10:03 Президент України Володимир Зеленський у виступі перед учасниками G20 представив пропозиції України щодо досягнення миру з Росією, які передбачають 10 пунктів:

1) радіаційна та ядерна безпека. Ніхто не має права шантажувати світ радіаційною катастрофою.

2) продовольча безпека. Кожна країна може долучитися з конкретним внеском і стати співтворцем перемоги над голодом і продовольчою кризою.

3) енергетична безпека. Якщо Росія намагається позбавити Україну, Європу та всіх споживачів енергії у світі передбачуваності й стабільності цін, відповіддю на це має бути примусове обмеження експортних цін для Росії.

4) звільнення всіх полонених і депортованих. Ми маємо обʼєднатися заради єдиної реалістичної моделі звільнення полонених – «всіх на всіх».

5) виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку. Росія повинна підтвердити територіальну цілісність України в межах відповідних резолюцій Генеральної Асамблеї ООН і відповідного масиву договірно-правових документів.

6) виведення російських військ і припинення бойових дій. Росія має вивести всі свої війська та збройні формування з території України, має бути відновлений контроль України над усіма ділянками нашого державного кордону з Росією.

7) справедливість. Світ має визнати спеціальний трибунал щодо злочину агресії Росії проти України та створення міжнародного механізму для відшкодування за рахунок російських активів усіх збитків, завданих цією війною.

8) це екоцид, потреба негайного захисту природи. Це все не просто українська проблема. Це виклик для усього світу.

9) недопущення ескалації. Ми потребуємо дієвих гарантій безпеки. Тому підготували проєкт договору Kyiv Security Compact і вже запропонували його партнерам.

10) фіксація закінчення війни. Коли всі антивоєнні кроки будуть реалізовані, коли безпека й справедливість почнуть відновлюватися, сторони мають підписати документ про фіксацію закінчення війни.

 

09:43 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

До 12 листопада 2022 року російські військові майже напевно завершили виведення сил, які утримували територію на захід від Дніпра.

Залишивши Херсон, Росія зробила портове місто Генічеськ на азовському узбережжі "тимчасовою столицею" окупованого регіону. Росія, ймовірно, також передислокує військові командні пункти в район Генічеська.

Вибір цього району як командного вузла натякає на пріоритети і занепокоєння російського командування, що зміцнює свою оборону на півдні України.

Він добре розташований для координації дій проти потенційних загроз для України як з боку Херсона на заході, так і через Мелітополь на північному сході, а також для отримання підкріплень з Криму.

Крім того, наразі він перебуває поза зоною дії українських артилерійських систем, які завдали значних ушкоджень російським польовим командним пунктам.

 

 

09:31 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 82 080 (+710) осіб,

танків – 2861 (+13) од.,

бойових броньованих машин – 5773 (+25) од.,

артилерійських систем – 1850 (+11) од.,

РСЗВ – 393 (+0) од.,

засобів ППО – 208 (+2) од.,

літаків – 278 (+0) од.,

гелікоптерів – 261 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1511 (+2) од.,

крилатих ракет – 399 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4351 (+35) од.,

спеціальної техніки – 160 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

83,7% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

33,3% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

72,5% автомобільної техніки (з них 2,1% за минулий тиждень),

60,0% артилерійських систем (з них 1,6% за минулий тиждень),

35,3% РСЗВ (з них 0,0% за минулий тиждень),

22,3% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

29,3% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

14,8% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російські окупанти намагаються утримати тимчасово захоплені території, зосереджують зусилля на стримуванні дій Сил оборони України на окремих напрямках, продовжують обладнувати оборонні рубежі на лівому березі Дніпра. Водночас, ведуть наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів: Новоселівське Луганської області; Білогорівка, Бахмут, Бахмутське, Времівка, Красногорівка, Мар’їнка, Новокалинове, Новомихайлівка, Первомайське Донецької області.

Ворог не припиняє обстрілів населених пунктів та позицій підрозділів Сил оборони України вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Продовжує завдавати удари по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом минулої доби противник завдав 4 ракетних та 23 авіаційні удари, здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, надаючи їй інфраструктуру, територію та повітряний простір.

Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів, зокрема із застосуванням ударних БпЛА з території та повітряного простору республіки білорусь.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Ворожба, Миколаївка, Ромашкове, Степок, Юнаківка Сумської області;

на Слобожанському напрямку – з артилерії різних типів в районах населених пунктів Глибоке, Огірцеве, Охрімівка, Різникове, Стариця, Стрілеча, Тернова Харківської області;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Дворічна, Загризове, Кислівка, Колодязне, Копанки, Котлярівка, Табаївка Харківської області; Берестове, Іванівка Донецької області; Макіївка, Невське, Новоселівське, Площанка, Стельмахівка Луганської області;

на Бахмутському напрямку – з танків та артилерії різних типів в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Верхньокам’янське, Григорівка, Озарянівка, Кліщіївка, Курдюмівка, Серебрянка, Соледар, Спірне, Торецьк, Яковлівка Донецької області;

на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Мар’їнка, Невельське, Новомихайлівка, Новоселівка Друга, Первомайське Донецької області;

на Новопавлівському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Богоявленка, Велика Новосілка, Времівка, Вугледар, Золота Нива, Нескучне, Новопіль, Павлівка, Парасковіївка, Пречистівка Донецької області;

на Запорізькому напрямку – з танків та всього спектру артилерії в районах населених пунктів Білогір’я, Дорожнянка, Залізничне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новопокровка, Темирівка;

на Херсонському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Вищетарасівка, Добра Надія, Іллінка Дніпропетровської області; Дудчани, Новоолександрівка, Одрадокам’янка та Томарине Херсонської області.

На тимчасово окупованій території Луганської області ворог шукає залишені приватні будинки для заселення в них військовослужбовців, які прибули для поповнення втрат окупаційних підрозділів. В населеному пункті Новоайдар російські загарбники, з метою уточнення інформації про покинуте житло, роздають місцевим жителям повідомлення з вимогою прибути до так званої «адміністрації» для уточнення даних.

Підтверджено ураження підрозділів противника за попередні дні на окупованій території Луганської області. Так, в населеному пункті Мілуватка, Сили оборони України знищили штаб підрозділу російських окупаційних військ. Нині відомо про 30 загиблих та більш як 20 поранених російських загарбників.

В тимчасово окупованому Криму відзначається поступове відновлення руху автомобільного транспорту через Керченський міст. Дозвіл на проїзд через нього мають водії легкових автомобілів після ретельної перевірки. Решта транспортного сполучення здійснюється через поромні переправи.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала по ворогу 21 удар. Під ураження потрапили 18 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 позиції зенітно-ракетних комплексів противника.

За минулу добу Сили оборони України збили 2 БпЛА типу “Орлан”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за минулу добу уразили 3 пункти управління, 19 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, позицію протиповітряної оборони та 2 склади боєприпасів російських окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• 13 і 14 листопада міністерство оборони Росії посилило заяви про російські територіальні завоювання в Донецькій області, ймовірно, щоб підкреслити, що російські війська активізують операції в Донецькій області після відходу з правого берега Херсонської області.

• Російські мілблогери використали візит Президента України Володимира Зеленського до Херсона 14 листопада, щоби критикувати російську військову потужність більш суттєво, ніж у попередні дні під час відходу Росії з правого берега Дніпра.

• Фінансист "Групи Ваґнера" Євгеній Прігожин продовжує утверджувати себе як дуже незалежний сталінський полководець у Росії, стаючи ще більш помітною фігурою в націоналістичній провоєнній спільноті.

• Українські війська продовжували контрнаступальні дії на рубежі Сватове – Кремінна і зіткнулися з російськими військами в районі Білогорівки.

• Російські війська безуспішно намагалися відновити позиції на північному сході Харківської області.

• Російські війська активізували наступальні операції в Донецькій області та заявили, що завоювали територію навколо Бахмута та на південний захід від Донецька.

• Російські джерела стверджували, що українські війська здійснили невдалий рейд на Кінбурнську косу.

• Президент Росії Путін підписав додаткові укази, що уточнюють мобілізаційні протоколи та розширюють положення про призов до армії, ймовірно, у рамках постійних спроб посилити військові зусилля Москви.

• Російські окупанти продовжували здійснювати «евакуацію» та примусове переселення мешканців окупованих територій та докладали зусиль для переміщення окупаційних елементів подалі від Дніпра.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Противник завершує перегрупування військ на лівому березі Дніпра, продовжує облаштування рубежів оборони, веде ракетно-артилерійський вогонь по наших позиціях і мирних населених пунктах, атакує дронами-камікадзе, веде щільну повітряну розвідку, протягом бойового дня на різних напрямках зафіксовано до 40 дронів різної модифікації.

Серед дня 4 ударними дронами типу «Ланцет» атаковано напрямки деокупованих населених пунктів в Бериславському районі. Понад 30 снарядів реактивних систем залпового вогню «Ураган» і «Град», а також важкої артилерії випущено протягом дня по Нікопольському району.

В населеному пункті Мирівської громади постраждало десять житлових будинків, п'ять господарських споруд, лінії газо- та електромережі.

В населених пунктах Марганецької громади пошкоджено три приватних будинки, господарчу споруду та приватне підприємство. Люди не постраждали.

З Кінбурнської коси ворог реактивними системами залпового вогню “Град” намагався атакувати Очаків. Удари по акваторії та пірсах. Без втрат.

Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами відпрацьовано 50 вогневих завдань, зокрема по дислокації ворожих підрозділів, місцях зосередження озброєння та техніки, складу з боєприпасами в Олешках.

Там же підтверджено знищення пускової установки С-300, зенітно-ракетного комплексу «Тор-М2» та 3 одиниць авто-бронетехніки. Решта втрат ворога дорозвідується.

Корабельне угруповання ворожого недофлоту складається з 10 кораблів, серед яких 1 підводний ракетоносій, споряджений 4 ракетами «Калібр».

15.11.2022