262-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:21 Міністерство закордонних справ України закликало уряд Угорщини засудити заяви угорського депутата Ласло Тороцкоі, який побажав полякам на День незалежності Польщі повернути спільний кордон із Угорщиною. "Заклик угорського депутата Ласло Тороцкоі до перегляду державних кордонів є неприйнятним. Закликаємо уряд Угорщини засудити такі безвідповідальні висловлювання, які підважують двосторонні відносини та не відповідають духу добросусідства", – прокоментував речник МЗС Олег Ніколенко. У п'ятницю депутат від угорської партії "Наша батьківщина" Ласло Тороцкоі опублікував у twitter пост із побажанням полякам знову мати спільний кордон із Угорщиною і проілюстрував його фотографією, знятою після захоплення Угорщиною Закарпаття у 1939 році, де поляк і угорець тиснуть руку біля прикордонного стовпа.

 

 

19:09 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

В звільнених населених пунктах Херсонської області підрозділи Сил оборони проводять стабілізаційні заходи. Також до Херсона повернулись та розпочали там роботу представники обласної військової адміністрації.

Противник удосконалює фортифікаційне обладнання оборонних рубежів на лівому березі Дніпра. Водночас, продовжує наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках

Протягом доби російські окупанти завдали 14 авіаційних ударів, здійснили до 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Ударів зазнали понад 15 населених пунктів Донецької, Дніпропетровсько та Сумської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України.

Триває формування російсько-білоруського угруповання військ на території республіки білорусь. Залишається небезпека ракетних та авіаційних ударів з території та повітряного простору цієї країни.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:
на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, по районах населених пунктів Славгород і Ромашково Сумської області;
на Слобожанському напрямку – зафіксовано 23 артилерійських обстріли районів населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення;
на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків та усього спектру артилерії, по районах населених пунктів Берестове, Макіївка, Площанка, Кислівка, Білогорівка, Стельмахівка та Сіверськ;
на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Опитне, Білогорівка та Нью-Йорк;
на Авдіївському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, по районах Мар’їнки, Авдіївки, Новомихайлівки та Опитного; 
на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з танків та артилерії різних типів, по районах населених пунктів Времівка, Вугледар, Щербаки, Степове та Пречистівка.

На Південнобузькому напрямку ворог, після підривів Антонівського автомобільного та залізничного мостів, дороги через греблю Каховської ГЕС та інших, раніше наведених мостових переправ, здійснює інженерне обладнання позицій на лівому березі річки Дніпро.

Російське військово-політичне керівництво не припиняє спроби інтеграції тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей у правовий простір російської федерації. Так, з 11 листопада, на цій території припиняється видача документів самопроголошених територіальних утворень, зокрема щодо участі у бойових діях. Командуванню 1-го та 2-го армійських корпусів Південного військового округу збройних сил рф надано розпорядження про централізоване переведення грошових розрахунків з особовим складом до фінансових установ та на банківські картки російської федерації. Військовослужбовцям цих підрозділів запропоновано продовжити службу на контрактній основі за російським законодавством. Разом з тим, ці особи висловлюють побоювання щодо ануляції документів та пільг, призначених фейковими республіками, в разі відмови від нового контракту.

На тимчасово захоплених територіях Херсонської області погіршується морально-психологічний стан та дисципліна російських солдатів. У населеному пункті Генічеськ введено “сухий закон”, а окупаційна влада вилучила та вивезла спиртні напої зі складів, магазинів, ресторанів та інших місць громадського харчування. 

За уточненою інформацією, підтверджено ураження Силами оборони району зосередження окупантів у Луганській області, в районі населеного пункту Гірське. Після високоточного удару втрати ворога склали 27 осіб загиблими та 18 –пораненими.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала по ворогу 11 ударів. Під ураження потрапили 8 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 позиції зенітно-ракетних комплексів противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони уразили один пункт управління, 11 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки та інші важливі військові об’єкти окупантів.

 

 

18:47 Державний секретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою у кулуарах саміту АСЕАН у Камбоджі обговорив способи захисту критичної інфраструктури від російських атак. “Ми зустрічаємось сьогодні, коли Україна щойно визволила місто Херсон та регіон, і цей успіх – ще одне свідчення надзвичайної хоробрості українських Збройних Сил, народу України та потужної підтримки, яку Україна має від усього світу, включаючи, звичайно, Сполучені Штати – підтримки, яка триватиме стільки, скільки буде необхідно – безпекової, гуманітарної, економічної”, – сказав Блінкен. Державний секретар США відзначив великі ризики для енергетичної інфраструктури України через постійні атаки з боку РФ. "Ми так само рішуче налаштовані допомогти Україні захистити критичну інфраструктуру, а також, звичайно, замінити й відремонтувати ту, що пошкоджена”, – сказав він.

 

 

18:14 У звільненому Херсоні почали працювати обласна та міська військові адміністрації, а також Національна поліція та Служба безпеки України. Про це повідомив голова обласної військово-цивільної адміністрації Ярослав Янушевич. "Займаємося поверненням міста до звичайної життєдіяльності", – прокоментував чиновник.

 

 

15:09 Депутати Ізмаїльської міської ради вирішили перенести пам'ятник російському генералу Олександру Суворову на територію міського водопровідно-каналізаційного господарства. Пам'ятник стоятиме там доти, допоки депутати вирішать, де йому зберігатися постійно, повідомляє "Суспільне".

 

 

14:12 Українські воїни відвідали у звільненому Херсоні могилу Катерини Гандзюк – ікони проукраїнського руху Херсонщини. 

 

 

 

13:43 На формування спеціального морського флоту зі ста морських дронів українського виробництва вчора, у перший день кампанії, зібрали понад 120 мільйонів гривень, тобто на 12 дронів, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

 

 

13:20 У Литві зібрали 250 тисяч доларів на морський дрон-камікадзе для України у рамках кампанії збору на флот морських безпілотників. Про це оголосив литовський журналіст Андрюс Тапінас, який раніше збирав кошти на Bayraktar. "Президент України Володимир Зеленський запустив ініціативу зібрати армію з 100 морських безпілотників для захисту українських міст і ударів по російських кораблях у Чорному морі. Литовці зібрали подарунок для Путіна та приєдналися до цієї армії з 250 тисячами доларів, щоб купити перший такий дрон", – написав Тапінас.

 

 

12:39 Російські війська можуть завдати масованого ракетного удару по Україні під час саміту G20, який відбудеться в Індонезії 15–16 листопада. Про це повідомив спікер Командування Повітряних сил Юрій Ігнат в етері національного телемаратону. "Усі ж події насуваються, і саміт „двадцятки“. Вони дуже люблять приблизно на такі дні провести якісь провокації", – сказав Ігнат. 

 

 

12:00 Бенксі опублікував у інстаграмі своє графіті на зруйнованому будинку в Бородянці, підтвердивши свій приїзд в Україну.

 

 

У Бородянці є ще одне графіті, яке може бути його авторства.

 

 

Ще одна робота в стилі Бенксі є в Ірпені.

 

 

 

11:40 Мапа досяжності ударів на окупованій території снарядами М142 HIMARS (84 км) та M777 (30 км).

 

 

 

11:28 Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван назвав звільнення Херсона "надзвичайною перемогою" України. "Українці щойно здобули надзвичайну перемогу, коли єдиний регіональний центр, котрий Росія захопила під час цієї війни, повернувся під український прапор", – заявив радник Білого дому.

 

 

11:03 Через пошкодження, яких зазнала енергетична інфраструктура під час вчорашньої атаки росіян, Укренерго додатково застосувало аварійні відключення споживачів у м. Києві, у Київській, Чернігівській, Черкаській, Сумській, Житомирській, Харківській, Полтавській та Донецькій областях. Перевантаження може стати причиною нових пошкоджень та збільшення термінів ремонту, тож аварійні відключення запобігають необхідності застосовувати ще більші обсяги обмежень.

Після стабілізації ситуації в цих регіонах продовжать діяти планові відключення.

 

 

10:52 Херсонська обласна окупаційна адміністрація проголосила, що після втрати Херсона адміністративним центром вважатиме місто Генічеськ.

 

 

10:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 80 210 (+810) осіб,

танків – 2838 (+24) од.,

бойових броньованих машин – 5730 (+34) од.,

артилерійських систем – 1829 (+12) од.,

РСЗВ – 393 (+0) од.,

засобів ППО – 205 (+0) од.,

літаків – 278 (+0) од.,

гелікоптерів – 261 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1506 (+1) од.,

крилатих ракет – 399 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4279 (+20) од.,

спеціальної техніки – 160 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

83,1% танків (з них 2,1% за минулий тиждень),

33,0% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

71,3% автомобільної техніки (з них 1,5% за минулий тиждень),

59,3% артилерійських систем (з них 1,6% за минулий тиждень),

35,3% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

22,3% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

29,3% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

14,6% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

11 листопада 2022 року міноборони Росії заявило про завершення виведення своїх сил із Херсона. Ймовірно, у рамках цього процесу російські війська зруйнували автомобільні та залізничні мости через річку Дніпро.

Завершення відступу відбулося лише через два дні після його оголошення. Цілком ймовірно, що процес виведення розпочався ще 22 жовтня 2022 року, коли чиновники росіян у Херсоні закликали мирних жителів покинути місто. Існує реалістична ймовірність того, що російська військова техніка та сили в цивільному евакуювалися разом із заявленими 80 тисячими евакуйованих цивільних осіб протягом останніх тижнів.

Херсон був єдиним обласним центром, захопленим російськими військами з лютого, тому відступ завдає значної репутаційної шкоди. Відступ є публічним визнанням труднощів, з якими зіткнулися російські війська на західному березі Дніпра.

Очевидно, що Україна вже повернула значні території Херсонської області на західному березі річки Дніпро і що тепер її сили в основному контролюють саме місто Херсон. Цілком ймовірно, що Росія все ще намагається евакуювати сили з інших районів області через річку до оборонних позицій на східному березі.

 

 

08:05 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

В звільнених населених пунктах Херсонської області підрозділи Сил оборони України проводять стабілізаційні заходи.

Противник удосконалює фортифікаційне обладнання оборонних рубежів на лівому березі Дніпра та намагається утримати тимчасово захоплені території. Водночас веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Масютівка та Орлянка Харківської області; Новоселівське, М’ясожарівка, Макіївка і Білогорівка на Луганщині та Соледар, Бахмут, Красногорівка, Верхньокам'янське, Первомайське, Невельське, Мар’їнка і Павлівка Донецької області.

Ворог не припиняє обстрілів підрозділів Сил оборони вздовж усієї лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом минулої доби противник завдав 4 ракетних і 23 авіаційні удари, здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Ударів зазнали понад 25 населених пунктів Харківської, Луганської, Донецької, Вінницької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Триває формування російсько-білоруського угруповання військ на території республіки білорусь. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Слобожанському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Бологівка, Вільхуватка, Красне, Огірцеве та Стариця Харківської області;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Білогорівка, Кислівка, Крохмальне, Макіївка, Невське, Новоселівське і Стельмахівка Луганської області; Берестове, Куп’янськ і Табаївка на Харківщині та Серебрянка і Терни Донецької області;

на Бахмутському напрямку – з танків та всього спектру артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Верхньокам’янське, Залізне, Кліщіївка, Майорськ, Опитне, Соледар та Яковлівка Донецької області;

на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Веселе, Водяне, Кам’янка, Костянтинівка, Красногорівка, Мар’їнка, Невельське і Новомихайлівка на Донеччині;

на Новопавлівському напрямку – з танків та артилерії різних типів, у районах населених пунктів Богоявленка, Велика Новосілка, Времівка, Вугледар, Нескучне, Павлівка та Пречистівка Донецької області;

на Запорізькому напрямку – з танків та всього спектру артилерії, в районах населених пунктів Дорожнянка, Гуляйполе, Зелений Гай, Малинівка, Ольгівське, Степове, Чарівне, Червоне та Щербаки Запорізької області;

на Південнобузькому напрямку – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Вищетарасівка Дніпропетровської області та Гаврилівка, Дудчани, Золота Балка, Михайлівка і Новоолександрівка на Херсонщині.

На тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської та Запорізької областей ворог продовжує використовувати будівлі та територію релігійних організацій, закладів освіти і охорони здоров’я для розміщення військовослужбовців, військової техніки та обладнання вогневих позицій мінометів і артилерії.

На тимчасово окупованій території Донецької області залишаються напруженими взаємини між мобілізованими військовослужбовцями та окупантами з території чеченської республіки. Так, чергова сутичка в місті Макіївка Донецької області призвела до поранення 3 осіб.

Підтверджено ураження Силами оборони району зосередження окупантів у Запорізькій області 10 листопада поточного року. В результаті нього ворог втратив пораненими понад 100 осіб. Інформація щодо загиблих уточнюється.

Українська авіація протягом минулої доби завдала по ворогу 16 ударів. Під ураження потрапили 13 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 позиції зенітно-ракетних комплексів противника.

За минулу добу наші воїни збили мінімум один ворожий БпЛА “Орлан”. Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони уразили 2 пункти управління, 9 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки та 2 інші важливі військові об’єкти окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська завершують звільнення західного (правого) берега Дніпра в Херсонській області.

• 11 листопада українські війська здобули значні територіальні здобутки по всій Херсонській області та продовжать консолідацію контролю над західним берегом найближчими днями.

• Російські мілблогери критикували заяви російського міноборони про відхід росіян на Лівобережжя, але загалом більш стримано ставилися до українських здобутків.

• Російські джерела стверджували, що українські війська продовжували контрнаступальні операції в напрямку Кремінної та Сватового Луганської області, а українські сили завдавали ударів по логістиці Росії в тилу Луганської області.

• Російські війська продовжували штурм Бахмута, Авдіївки та Вугледара.

• Українські сили продовжували обстрілювати зосередження російських військ у Запорізькій області.

• Фінансист "Групи Вагнера" Євґеній Прігожин продовжив формування паралельних військових структур у Білгородській та Курській областях, хоча загрози сухопутного вторгнення України на територію Росії немає.

• Неадекватне проведення міністерством оборони Росії часткової мобілізації продовжує породжувати соціальну напругу.

• Українські партизани продовжували обстрілювати російську окупаційну владу.

 

Пошкоджена росіянами ділянка дамби в Новій Каховці, 11 листопада (клікнути для збільшення)

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Противник займає оборону вздовж лівого берегу річки Дніпро. Але й на правому тривають заходи протидії.

Ворог після відходу з правого берега основних підрозділів здійснив підрив Антонівських мостів з метою ускладнення подальшого пересування наших військ.

Сили оборони продовжують заходи з деокупації населених пунктів на Херсонському напрямку. В ході успішних наступальних дій передові підрозділи наших військ дісталися правого берега Дніпра. Тривають заходи з виявлення та знищення противника в низці населених пунктів. Розпочато роботу й по обласному центру.

Тим часом ворог продовжує терор тилових регіонів і мирного населення.

Протягом дня з «Градів», «Ураганів» та важкої артилерії атаковано Мирівську і

Марганецьку громади Нікопольщини. Близько 70 снарядів випущено по населених пунктах та відкритих територіях. Поранення отримали 2 цивільні особи.

З Кінбурнської коси ворог бив "Градом" по Куцурубській громаді Миколаївщини. Без людських втрат.

Нашою авіацією двічі нанесено удар по скупченню техніки противника в Бериславському і Херсонському районах.

Ракетними та артилерійськими підрозділами виконано 34 вогневих завдання по районах зосередження живої сили та техніки ворога.

Підтверджені втрати ворога складають 25 рашистів, 3 самохідні крупнокаліберні гаубиці “Мста-С”, 6 одиниць автотехніки. Знищено склад ворожих боєприпасів в Каховському районі.

В результаті точних ударів Сил оборони по штабу російських окупаційних військ у населеному пункті Червоний Маяк Херсонської області понад 30 окупантів загинуло, знищено 2 танки та 4 вантажівки.

В ворожому корабельному угрупованні в Чорному морі, що наразі складається з 21 корабля, на бойовому чергуванні 2 надводні ракетоносії. Загальна кількість готових до застосування «Калібрів» – 16.

 

12.11.2022