У Білорусі заборонили гасло «Жыве Беларусь!».

Влада визнала його нацистським, чимось на кшталт Heil Hitler.

 

 

У Білорусі каратимуть за гасло «Жыве Беларусь!». Міністерство внутрішніх справ республіки внесло його до переліку нацистської символіки й атрибутики. Про це повідомив у своїх новинах на Youtube білоруський канал Nexta з покликом на постанову МВС Білорусії, опубліковану на Національному правовому інтернет-порталі.

 

Вигук «Жыве Беларусь!», відповідно до постанови, потрапив до переліку заборонених поряд зі свастикою та нацистським партійним гаслом Heil Hitler.

 

«Колабораціоністське вітання є символом 13-го Білоруського поліцейського батальйону при СД і 30-ї гренадерської (піхотної) дивізії Ваффен-СС (російська 2, вона ж – білоруська 1) нарівні з нацистським партійним вітанням "Гайль Гітлер" і представляє супроводження піднятої руки з розпрямленою долонею вигук "Жыве Беларусь" та відгук " Жыве"», – зазначено в постанові білоруського МВС.

 

Гасло «Жыве Беларусь!» почало активно використовуватися з початку ХХ століття на хвилі національно-патріотичного руху в Білорусі, пізніше – серед білоруської еміґрації. У БРСР його було трансформовано на вигук «Няхай жыве Савецкая Беларусь!». З кінця 1980-х гасло стала використовувати білоруська опозиція, зокрема Білоруський народний фронт. Гасло «Жыве Беларусь!» стало одним зі символів протестів проти режиму Олександра Лукашенка, особливо після сфальшованих виборів 2020 року.

 

До списку нацистської символіки влада Білорусі хоче внести також біло-червоно-білий прапор, який використовує опозиція (був державним прапором Білорусі в 1991–1995 роках), проте поки що цього не сталося.

11.11.2022