245-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:09 Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що президента Росії Владіміра Путіна особисто попереджено про наслідки у випадку застосування ядерної зброї. "Ми висловилися дуже чітко й прямо росіянам, включно з президентом Путіним", – сказав Блінкен у інтерв’ю аґенції Bloomberg. Він підкреслив, що заяви РФ про "брудну бомбу" є "черговою вигадкою" Москви. Він нагадав, що з боку Росії і раніше були схожі заяви, і вона починала звинувачувати інших у тому, що готувалася робити сама.

 

 

21:51 На визволеній території Харківщини правоохоронці розпочали ексгумацію на місці масового поховання українських військовослужбовців. Як повідомив очільник ГУНП у Харківській області Володимир Тимошко, через несприятливі погодні умови вдалося вилучити лише три тіла. Згідно з попередньою інофрмацією, там поховано 17 військовослужбовців. "За свідченнями місцевих мешканців, рашисти збирали тіла у дві вантажівки. На кладовищі скинули в яму. Насипом. Як дрова. Не зробили жодної позначки про поховання", – прокоментував поліцейський очільник.

 

 

 

21:11 Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро України повідомили про підозру 15 особам, причетним до запровадження та дії так званої формули "Роттердам+". Правоохоронці зазначають, що через цю схему споживачі електроенергії переплатили понад 20 млрд грн упродовж 2018-2019 років.

 

 

20:38 Президент Гвінеї-Бісау Умару Сісоку Ембало під час зустрічі з Володимиром Зеленським повідомив про те, що він був у Росії, і там російський президент Владімір Путін передав йому меседж, "важливий для продовольчої безпеки". "Він мені сказав, що «я готовий до переговорів з Президентом Зеленським»", – зазначив Умару Сісоку Ембало. Зеленський у відповідь сказав, що заяви Путіна про переговори є спланованою риторикою. "Щоб у принципі говорити про будь-який діалог, треба, щоб одна держава поважала іншу державу, її територіальну цілісність, суверенітет і її кордони. Я думаю, що саме з таких дуже простих фундаментальних речей починається будь-що", – сказав Зеленський. Голова держави поінформував на пресовій конференції, що детально розповів гостеві про ситуацію в Україні. Зеленський також розповів про зусилля України щодо подолання глобальної продовольчої кризи, зокрема, експорту українського продовольства з чорноморських портів.

 

 

20:06 Керівник Офісу президента Андрій Єрмак і головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний відбули телефонну розмову з радником прем’єр-міністра Великої Британії з питань національної безпеки Тімоті Барроу. Під час переговорів ішлося про абсурдність заяв російського керівництва на тему "брудної бомби", а також подальшу підтримку української армії. 

 

 

19:50 Президент України Володимир Зеленський підтвердив інформацію про передачу Ізраїлем розвідувальних даних Україні щодо іранських дронів. "Усіх бентежать наші відносини [з Ізраїлем]. Хоча останнім часом вони стали теплішими. Після паузи ми бачимо кроки вперед", – заявив Зеленський на пресовій конференції, згідно з повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна". Як зазначив Президент, співпраця з Ізраїлем щодо надання даних про іранські дрони "розпочалася декілька днів тому", проте деталі наразі розголошувати не варто. "Дані [ізраїльської] розвідки підтверджують, що наша розвідка знала, що понад 400 іранських дронів Росія використала проти України", – сказав Зеленський. "Ізраїль знає, що таке війна. Ми вважаємо, що Ізраїль має більше підтримувати Україну. Ми чекаємо на це ще з 24 лютого. Ми бачимо, що ізраїльський народ підтримує українців, але нам потрібне політичне лідерство Ізраїлю", – резюмував він.

 

 

19:18 Уряд Словенії на своєму офіційному акаунті у Twitter спростував звинувачення МЗС Росії в бік України про "брудну бомбу", наголосивши на тому, що російська дипломатія використала для дезінформації фотографії сховища радіоактивних відходів АЕС у Словенії за 2010 рік.

 

 

 

18:44 Міністр оборони Індії Раджнат Сінгх у розмові з Сєрґєєм Шойґу назвав неприпустимим застосування ядерної зброї в Україні. "Жодна зі сторін не може вдаватися до ядерного варіанту, оскільки перспектива застосування ядерної чи радіологічної зброї суперечить засадничим принципам людства", – заявило міноборони Індії. Індійська сторона повідомила, що розмова відбулася з ініціативи Шойґу. Той розповідав про підготовку Україною "брудної бомби".

 

 

18:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Разом з тим не припиняє вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Бахмутське, Бахмут, Іванград, Андріївка, Соледар, Курдюмівка, Красногорівка, Новомихайлівка, Невельське, Мар’їнка та Кам’янка Донецької області.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання позицій на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.

Протягом доби противник завдав ракетного удару та здійснив 11 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь і надалі продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України. Зберігається загроза завдання ракетних ударів та задіяння ударних БпЛА з території республіки білорусь.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Слобожанському напрямку – з використанням мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Бочкове, Вільхуватка, Бударки, Чугунівка, Шевченкове, Стрілеча та Дворічна;

на Куп’янському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Кислівка, Котлярівка, Піщане, Першотравневе, Фиголівка та Крохмальне;

на Лиманському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вишневе, Греківка, Григорівка, Невське, Сергіївка та Зарічне;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Бахмут, Бахмутське, Соледар, Іванград, Торецьк, Курдюмівка, Майорськ та Озарянівка;

на Авдіївському напрямку ворожі обстріли зафіксовано в районах населених пунктів Мар’їнка, Водяне, Новомихайлівка, Первомайське, Авдіївка, Красногорівка, Невельське та Новокалинове.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснив артилерійські обстріли у районах населених пунктів Оріхів, Времівка, Вугледар, Гуляйполе, Залізничне, Новопіль, Нескучне та Полтавка.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Безпосередньо від вогню ворожої реактивної артилерії постраждало місто Нікополь.

Противник продовжує обладнання оборонних рубежів на лівому березі річки Дніпро.

Російські загарбники обмежують право вільного пересування цивільних на тимчасово зайнятих територіях. Так, місцевим жителям населеного пункту Першотравневе Харківської області, заборонено залишати селище.

В російській федерації триває робота щодо поповнення бойових втрат. Відзначено вербування представниками приватних військових кампаній увʼязнених в закладах відбування покарання міста Брянськ та Брянській області.

За уточненою інформацією, підтверджено результати вогневого ураження противника протягом останніх днів. Так, в районах населених пунктів Коржове та Миколаївка Луганської області втрати окупантів склали до 60 осіб загиблими, не менше 10 осіб з них - офіцери.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала удару по району зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління, 6 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 склади з боєприпасами та 5 інших важливих військових об’єктів ворога.

 

17:43 Сенат Польщі схвалив резолюцію, котра визнає владу Росії терористичним режимом. "Україна сьогодні захищає демократію і свободу. Російські загарбники тероризують жителів українських міст, бомбардуючи цивільні об'єкти: дитячі садки, школи, театри та житлові масиви. Бандити в російській формі катують і вбивають військовополонених і мирних жителів окупованих територій. Викрадають українських дітей, щоб виховати їх на режимі яничарів. Депортують, переселяють і відправляють українських громадян у віддалені райони Росії", – йдеться у резолюції. "Сенат Республіки Польща вкотре рішуче засуджує російську агресію і закликає всі країни, які виступають за мир, демократію та права людини, визнати уряд Російської Федерації терористичним режимом", – цитує "Польське радіо".

 

 

17:09 Офіційна Москва хизується тим, що провела ядерні військові навчання. Як повідомив Кремль, "під керівництвом Владіміра Путіна проведено тренування наземних, морських і авіаційних стратегічних сил стримування, під час якого відбулися практичні пуски балістичних і крилатих ракет". Міністр оборони РФ Сєрґєй Шойґу сказав, що Росія провела навчання із масованим ядерним ударом стратегічними ядерними силами ЗС РФ "у відповідь на ядерний удар противника".

 

 

16:55 Росіяни намагаються побудувати лінію оборони на Сватовському напрямку, повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий. "Ми продовжуємо натиск на Сватовському напрямку, сьогодні там вогнем нашої артилерії була знищена колона з п'яти автомобілів. Також у селі Новоіванівка Луганської області був знищений склад боєприпасів та, за попередніми даними, десять чоловік з так званого підрозділу "кадирівців". Там ворог будує оборону, намагається максимально використовувати місцевість, інженерні засоби. Відтак ми зараз працюємо над тим, у першу чергу артилерія, щоб знищити ці його можливості", – сказав Череватий в етері національного телемаратону. 

 

 

16:31 В Україні вперше збили ракету за допомогою додатка "єППО". Про це повідомив один із творців додатку Геннадій Сульдін. "22.10.22 вранці на півдні України відбулося перше бойове застосування додатку "єППО" по російській крилатій ракеті. "Калібр" летів на дуже малій висоті, завдяки особливостям рельєфу місцевості локально не спостерігався. Але кілька пильних громадян побачили бля*іну і сповістили військових за допомогою програми "єППО". Наші зенітники за кілька секунд отримали цілевказівки, мали достатньо часу і без зайвих проблем, як на тренажері, збили "Калібр" з ПЗРК "Ігла", – написав Сульдін у Facebook. 

 

 

16:16 "Все набагато страшніше, ніж ми собі уявляємо в Німеччині. Мене шокували історії, які нам розповідали", – сказав президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр в інтерв'ю німецькому виданню Tagesschau після візиту до України. Він поділився, що його шокували історії, котрі розповідали українці, зокрема під час спілкування у бомбосховищі в Корюківці.

 

 

15:59 Із російського полону визволили десятьох військовослужбовців – одного офіцера та дев'ять рядових і сержантів. Також українській стороні передали тіло американського добровольця, ветерана армії США Джошуа Алана Джонса, який воював за Україну і загинув у бою з окупантами, повідомив керівник ОП Андрій Єрмак.

 

 

15:26  У Херсоні з гранатомета обстріляли будівлю райвідділку поліції. Російські пропаґандисти стверджують, що була спроба захопитти арсенал зброї.

 

 

15:12 Головне управління розвідки України не виключило ані перспективи нищення дамби Каховської ГЕС, ані використання ядерної бомби. Наразі нема підстав вважати, що загарбники планують підірвати дамбу. "Стосовно Каховської ГЕС, сьогодні... не проведені необхідні роботи, не замінована ГЕС і дамба настільки, щоб можна було зробити підрив", – сказав Юсов в етері національного телемаратону. Коментуючи застосування ядерної зброї, представник розвідки зазначив, що "Путін буде брязкати нею максимально гучно, щоб його почули, на нього звернули увагу". "Але якщо уявити собі, що Путін наважиться застосувати ядерну зброю – це, власне, останній козир, який він використає. Питання – що далі", – заявив Юсов, додавши, що це малоймовірний сценарій, і в разі його реалізації це наблизить кінець Росії, передає "Укрінформ".

 

 

15:00 Міжнародний валютний фонд наразі перебуває в переговорах із Україною, проте до появи визначеності з грошовою програмою пропонує підтримувати країну, яка потребує значних обсягів фінансування, через спеціально створений та адміністрований Фондом рахунок, повідомила директор-розпорядник МВФ Кристаліна Георгієва.

 

 

14:11 Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що українське військо продовжує контрнаступальну кампанію на Півдні, незважаючи на те, що тепер цьому заважають погодні умови – сезон дощів. "Ми використовуємо тактику крок за кроком повертати наші села, метри і кілометри, і продовжуватимемо це робити", – сказав Резніков у інтерв'ю Fox News. Він наголосив, що для росіян залишатися в Херсоні – це "реальний ризик", тому що в них не буде змоги втекти.

 

 

13:53 Стосовно мобілізованих Росія покладається на "дарвіністські" принципи, вважаючи, що основна частина мобілізованих військ буде вбита або поранена, а ті, що виживуть, стануть загартованими бійцями, – вважає керівник розвідки Естонії Мікк Марран.

 

 

13:34 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що "брутальна і протиправна війна Росії проти України перебуває у поворотному моменті". "Президент Путін відповідає на свої невдачі на полі бою ще більшою агресією. Удари по цивільному населенню, по цивільній енергетичній інфраструктурі, удари безпілотниками і ракетами по житлових кварталах. Тепер Росія неправдиво стверджує, що Україна готується застосувати радіологічну "брудну бомбу" на своїй же території. Союзники НАТО відкидають це відверто неправдиве твердження", – заявив Столтенберґ під час перебування на борту американського авіаносця "Джордж Буш", який зараз бере участь у навчаннях НАТО Neptune Strike 2022 у Середземному морі. Столтенберґ звернув увагу на те, що всі "бачили цей паттерн раніше" – "Росія звинувачує інших у тому, що сама планує зробити". "Росія не може використовувати брехливі приводи для подальшої ескалації. Світ уважно спостерігає", – наголосив Столтенберґ.

 

 

12:26 Росіяни вивезли із Херсона памʼятник російському військовому і політичному діячеві Ґріґорію Потьомкіну.

 

 

12:02 Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з Франком Вальтером-Штайнмаєром закликав президента Німеччини посприяти визнанню Бундестагом Голодомору геноцидом українського народу. Це, на думку Зеленського, є особливо важливим цього року.

 

 

11:39 Тридцятеро членів "прогресивного крила" демократів у Палаті представників Конгресу США відкликали свого скандального листа до американського президента Джо Байдена, в котрому вони закликали до прямих переговорів із Росією, щоби припинити війну в Україні. "У сьогоднішньому листі до президента Байдена мої колеги та я виступили за те, щоб адміністрація продовжувала надавати військову та економічну підтримку українцям, водночас прагнучи дипломатичної підтримки України, щоб переконатися у тому, що ми є корисними партнерами в зусиллях із досягнення рішення, «ухваленого для народу України». Я чітко заявляю, що представники Демократичної партії єдині в нашій відданості підтримці України в її боротьбі за демократію та свободу перед обличчям незаконного та обурливого вторгнення, і в листі ніде не йдеться про зміну цієї позиції", – йдеться у заяві конгресвумен Праміли Джаяпал, яка очолює "прогресивне крило" демократів.

 

 

11:12 Президент США Джо Байден заявив, що Росія вчинить велику помилку, коли застосує ядерну зброю – навіть "брудну". Байден сказав у інтерв'ю CNN, що саме того дня він провів багато обговорень на цю тему. "Я скажу, що Росія зробила б неймовірно серйозну помилку, якби використала тактичну ядерну зброю. Я не даю гарантії, що це була б операція "під фальшивим прапором". Ми не знаємо. Це була б серйозна, серйозна помилка", – заявив американський президент.

 

 

11:05 Президент Ізраїлю Іцхак Герцог під час візиту в США навів докази, що підтверджують застосування Росією іранських дронів-камікадзе Shahed-136, замаскованих під дрони з російською назвою «Герань-2», на війні в Україні. Він також заявив, що готовий надати секретні розвіддані.

 

 

10:53 Уряду США кілька тижнів тому вже передали перші дві системи NASAMS для України, комплекси розгорнуть незабаром, повідомив директор компанії-виробника Raytheon Technologies Ґрег Гейз.

NASAMS − це розроблений норвезькою компанією Norwegian Kongsberg та американською Raytheon рухомий зенітно-ракетний комплекс, призначений для перехоплення ракет, літаків та інших повітряних цілей на малих і середніх висотах з дальністю та висотою ураження, відповідно, від 2,5 км до 40 км і від 30 м до 16 км.

 

 

10:31 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

24 жовтня 2022 року губернатор Бєлгородської області Росії заявив, що вибуховий пристрій пошкодив залізницю біля селища Новозибків, приблизно за 15 км від російсько-білоруського кордону. Лінія є основним залізничним сполученням між Росією та південною Білоруссю.

Відповідальність взяла на себе російська антивоєнна група «Стоп вагони». Це щонайменше шостий інцидент диверсії на інфраструктурі російської залізниці, про який «Стоп вагони» заявила з червня. Це частина ширшої тенденції дисидентських нападів на залізниці як у Росії, так і в Білорусі. Російська влада раніше обмежувала присутність «Стоп вагони» в інтернеті.

Російські військові для розгортання сил в Україні покладаються передусім на залізничний транспорт, але з мережею, яка простягається на понад 33 000 км, здебільшого через безлюдні території, систему надзвичайно складно захистити від фізичних загроз. Російське керівництво буде дедалі більше стурбоване тим, що навіть невелика група громадян може бути настільки налаштована проти конфлікту, що вдаватиметься до фізичних диверсій.

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 68 900 (+480) осіб,

танків – 2628 (+17) од.,

бойових броньованих машин – 5351 (+30) од.,

артилерійських систем – 1686 (+12) од.,

РСЗВ – 379 (+2) од.,

засобів ППО – 192 (+2) од.,

літаків – 271 (+0) од.,

гелікоптерів – 248 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1379 (+7) од.,

крилатих ракет – 350 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4076 (+22) од.,

спеціальної техніки – 149 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

76,9% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

30,9% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

67,9% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

54,7% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

34,0% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

21,7% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

27,9% гелікоптерів (з них 0,6% за минулий тиждень),

13,7% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим не полишає спроб вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Іванград, Бахмут, Бахмутське, Соледар, Курдюмівка, Красногорівка, Новомихайлівка, Невельське та Тернова.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання позицій на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.

Протягом минулої доби противник завдав 5 ракетних та до 30 авіаційних ударів, здійснив понад 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ворожих ударів зазнали райони більш як 40 населених пунктів. Серед них - місто Дніпро і область, Приколотне на Харківщині та Велика Олександрівка Херсонської області.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України. Зберігається загроза завдання ракетних ударів та застосування ударних БпЛА по території України.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Старикове, Середина-Буда, Басівка, Миколаївка, Рижівка. Також задіяв ударні БпЛА;

на Слобожанському напрямку – з використанням мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вільхуватка, Бударки, Шевченкове, Стрілеча та Дворічна;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Першотравневе, Невське, Білогорівка, Сергіївка та Спірне;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Бахмут, Бахмутське, Соледар, Іванград, Кліщіївка, Курдюмівка, Майорськ та Одрадівка;

на Авдіївському напрямку – з танків та артилерії різних типів, в районах населених пунктів Новомихайлівка, Первомайське, Авдіївка, Красногорівка, Невельське та Новокалинове.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках здійснив обстріли позицій Сил оборони та цивільній інфраструктурі у районах населених пунктів Времівка, Вугледар, Залізничне, Новопіль та Полтавка.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 15 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Для ведення повітряної розвідки ворог здійснив до 20 вильотів БпЛА різних типів.

В російській федерації здійснюється пошук додаткових джерел поповнення бойових втрат. Триває робота зі звільненими через поранення військовослужбовцями. Їм пропонують пройти перенавчання на облікові спеціальності, пов’язані з меншим обсягом фізичного навантаження.

За уточненою інформацією, в результаті точкових ударів артилерії Сил оборони, в населеному пункті Новоіванівка Луганської області знищено склад боєприпасів та понад 10 так званих “кадирівців”. В населеному пункті Сватове також знищено до 10 окупантів та близько 5 вантажних автомобілів з боєкомплектом.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 21 удар. Підтверджено ураження 17 районів зосередження озброєння та військової техніки, 2 опорних пунктів, а також 2 позицій зенітних ракетних комплексів противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили 5 ворожих БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, два райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, радіолокаційну станцію та інші важливі військові об’єкти окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Фракції російських силовиків продовжують висловлювати невдоволення воєнними зусиллями Росії в Україні − ймовірно, це свідчить про те, що президент Путін намагатиметься заспокоїти провоєнну фракцію.

• Прямі протистояння між Путіним і силовиками щодо війни в Україні ілюструють значення фракцій силовиків у російських владних структурах.

• Російські офіційні особи, ймовірно, риторично перебудовують війну в Україні з релігійними ідеалами, нібито доступними як християнам, так і мусульманам, щоб задовольнити релігійні та етнічні меншини.

• Російські окупаційні чиновники продовжують стверджувати, що евакуація в Херсонській області є частиною більшої програми переселення.

• Опитування Левада-центру показують, що настрої російської громадськості щодо російського уряду принципово не змінилися, незважаючи на суспільний тиск, пов’язаний із війною в Україні.

• Російські джерела стверджують, що 25 жовтня українські війська здійснили наземні атаки на захід від Сватового та на Кремінну.

• Російські війська продовжували створювати запасні й оборонні позиції на східному березі Дніпра.

• Російські війська здійснили безуспішні наземні атаки в Донецькій області.

• Російські військові продовжують мобілізацію особового складу з порушенням правил призову. Російські мобілізаційні зусилля також створюють навантаження на російський ринок праці.

• В окупованій Росією Запорізькій області українські партизани здійснили атаку проти глави окупаційного режиму.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Противник веде оборонні дії та намагається утримати зайняті рубежі. Наносить вогневе ураження наших військ із застосуванням авіації, РСЗВ, ствольної артилерії, мінометів вздовж лінії бойового зіткнення.

 Так, по обіді ворог атакував наші позиції з неба. У відповідь нашою авіацією тричі завдано удар по районах зосередження живої сили, озброєння та техніки.

 А у другій половині дня двічі силами до взводу на різних напрямках, десь за підтримки бойових машин піхоти, противник, намагаючись покращити свої позиції, здійснив спроби прориву наших позицій. Двічі був даний стрілецький бій. Напади відбито, одну БМП знищено, противник відступив із втратами.

 В наших підрозділах − без втрат. А втрати ворога уточнюються.

 Два рази за бойовий день були обстріляні мирні населені пункти. В тому числі нещодавно звільнена на Херсонщині Трифонівка – з танку, а Вищетарасівка, на Нікопольщині, опинилась під вогнем реактивних систем залпового вогню. В Трифонівці є пошкодження житлових будинків, поранено одну цивільну особу. На Нікопольщині інформація про посраждалих і руйнування уточнюється.

 Пізно ввечері над Херсонщиною силами протиповітряної оборони збито 2  ворожих дрони-камікадзе, випущених з кримського напрямку.

 Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 217  вогневих завдань.

 Підтверджені втрати ворога: 26  рашистів, 4  міномети, зенітно-ракетний комплекс «ТОР», 6  одиниць авто-бронетехніки та склад з боєприпасами. Решта втрат дорозвідується.

 В Чорному морі вороже угруповання кількісно зменшилось до 9, але якісно посилилось підводним човном. Таким чином, напоготові – 3 ракетоносії, один з яких підводний, а значить і 20 «Калібрів».

 

26.10.2022