238-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:36 Завтра, 20 жовтня, по всій Україні запроваджуватимуться обмеження постачання електроенергії. "Сьогодні ворог знову зруйнував генеруючі об‘єкти енергетики. Прошу поставитись до цього серйозно. Починаючи із 07:00 до 23:00 необхідно мінімізувати користування електроенергією. Це стосується жителів усіх областей країни. Якщо цього не зробити, слід готуватися до тимчасових відключень. Також від завтра в містах буде обмежене використання вуличного освітлення. Це вимушені кроки", – поінформував заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

 

 

21:17 Президент України не виключає виведення з ладу енергосистеми України. Про це йшлося під час стратегічної наради щодо безпеки на об'єктах енергозабезпечення. "Обговорили необхідні кроки з ліквідації наслідків у разі виведення з ладу енергосистеми України. Працюємо над створенням мобільних пунктів живлення для критичної інфраструктури міст, селищ та сіл. Готуємось до різних сценаріїв можливих наслідків. Україна захистить себе. Хоч би що планував і робив ворог", – написав Володимир Зеленський у Facebook. ОП поінформував, що на нараді йшлося про сценарії можливих наслідків і моделі підтримки населення під час імовірних загроз різного ступеня небезпечності. Учасники погодили необхідні заходи на випадок відсутності електроенергії в населених пунктах.

 

 

20:51 На Львівщині тривалість комендантської години зменшили на дві години – відтепер обмеження на пересування реґіоном діятимуть від 00:00 до 05:00. Про це повідомив голова Львівської обласної військово-цивільної адміністрації Максим Козицький. "У цей час заборонено перебувати на вулиці без спеціальних перепусток та документів, які посвідчують особу. Продовжуємо жити в умовах воєнного стану", – прокоментував Козицький.

 

 

20:14 Володимир Зеленський подякував Європейському парламенту за присудження народові України премії імені Андрія Сахарова "За свободу думки". "Свою вірність цінностям свободи й демократії українці щодня доводять на полі бою проти держави-терориста – РФ. І на цьому шляху для України дуже важлива підтримка народів Європи", – прокоментував Зеленський.

 

 

19:47 Збройні Сили України продовжують закріплюватися на звільнених територіях Херсонської області, заявила керівник об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк в етері національного телемаратону. "Ми продовжуємо закріплюватися на територіях, які вже вивільнено. Є плани з просування, але поки що інформація про реалізацію цієї частини військової операції абсолютно таємна. Ворог продовжує дистанційну контрбатарейну протидію, обстріли на далеких відстанях та застосування авіаційних ударів", – сказала Гуменюк. Представниця південних сил ЗСУ заявила, що так звана "евакуація" – то спроба прикриватися місцевим населенням як "живим щитом". "Це стала тактика цієї окупаційної влади. Так вони робили на півночі країни і на сході, а зараз намагаються використати її тут. По школах і через дитячі заклади розіслані повідомлення про те, що треба евакуювати дітей в першу чергу, щоб за ними прямували батьки. Це таке намагання створити штучно депортацію населення для того, щоб потім застосовувати свої наративи про нібито обстріли ЗСУ", – наголосила Гуменюк.

 

 

19:18 Указ Владіміра Путіна про "воєнний стан" на тимчасово окупованих територіях є нікчемним і не має правових наслідків для України, йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України. Натомість такий крок є черговим прикладом злочинів російського керівництва проти Української держави та українців і підготовки терору. "Оголошення так званого «воєнного стану» з боку РФ має на меті придушити опір мешканців Луганщини, Донеччини, Запоріжжя та Херсонщини, які виступають проти російської окупації. Навіть масована російська пропаганда не здатна замаскувати провал зусиль Росії з «анексії» українських територій", – наголосили у відомстві. МЗС підкреслило, що "незважаючи на агонії режиму у Кремлі, Україна продовжуватиме звільняти окуповані території та рятувати своїх людей".

 

 

18:52 Премію Європейського парламенту імені Андрія Сахарова "За свободу думки" присудили мужньому народу України. Про це під час засідання Європейського парламенту у Страсбурзі повідомила президентка Європарламенту Роберта Мацола, передає "Укрінформ". Вона акцентувала на героїзмі, з яким українці вже дев’ять місяців захищають свою країну. “Вони також захищають весь наш континент, наші цінності, свободу, верховенство права і демократію”, – наголосила президентка Європарламенту. Згідно з описом номінації, український народ протистоїть загарбницькій війні Росії, переживаючи колосальні втрати у вигляді втрачених життів та зруйнованих міст і сіл, і бореться за захист свого дому, свого суверенітету, своєї незалежності та територіальної цілісності. Але щодня він також бореться за свободу, демократію, верховенство права та європейські цінності.

Номінація відзначає Президента України Володимира Зеленського за його мужність, витримку та відданість своєму народу, і згадує про роль окремих людей, представників ініціатив громадянського суспільства та державних і громадських інституцій: Державну службу України з надзвичайних ситуацій, Юлію Паєвську (засновницю медичної евакуації "Ангели Тайри"), правозахисницю Олександру Матвійчук, рух громадянського опору окупації "Жовта стрічка", міського голову Мелітополя Івана Федорова.

 

 

18:40 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ: 

 

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим не полишає спроб вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних позицій та рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.

Протягом поточної доби противник завдав чотири ракетних та одинадцять авіаційних ударів, здійснив понад десять обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ворог вчергове завдав масованого удару крилатими ракетами та іранськими ударними БпЛА по цивільній інфраструктурі в Київській Чернігівській, Вінницькій, Івано-Франківській, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій та Миколаївській областях. Вночі окупанти також атакували Умань Черкаської області та Коблеве Миколаївської області п’ятьма безпілотними літальними апаратами іранського виробництва “Shahed-136”. Всі вони успішно збиті Силами оборони України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України. Протягом дня противник задіяв дев’ять ударних БпЛА “Shahed-136” з території білорусі. Вісім з них збито.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в межах населених пунктів Гай та Хрінівка Чернігівської області;

на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вовчанські Хутори, Терни, Красне, Огірцеве, Стрілеча та Хатнє;

на Куп’янському напрямку – зі ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Дворічна, Кам’янка та Кислівка;

на Лиманському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Греківка, Гряниківка, Надія, Новоєгорівка, Зарічне, Серебрянка, Терни, Торське та Ямполівка;

на Бахмутському напрямку – з танків та артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Майорськ, Нью-Йорк, Опитне, Роздолівка, Соледар, Спірне та Яковлівка;

на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Бердичі, Первомайське, Карлівка, Красногорівка, Марʼїнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському, Запорізькому та Південнобузькому напрямках противник активних наступальних дій не вів. Завдав обстрілів у районах понад 45 населених пунктів вздовж всієї лінії зіткнення.

Окупаційне керівництво тимчасово захопленої території Запорізької області організувало проведення так званої інвентаризації житлового фонду та «перепис» населення. Заходи проводять з метою пошуку та відчуження житла місцевих мешканців, які виїхали за межі захоплених територій.

Поповнення втрат підрозділів російських окупаційних військ за рахунок ув’язнених осіб завдало додаткових проблем командуванню. Так, завербовані військовослужбовці з місць позбавлення волі, після отримання зброї залишають підрозділи та шукають можливість повернутися на територію російської федерації. За наявною інформацією, після ураження складу з боєприпасами в Херсонській області 17 жовтня цього року, частина підрозділу, що залучалася до його охорони, отримала поранення, а решта вдалася до втечі. Підрозділи росгвардії, під виглядом боротьби з диверсійно-розвідувальними групами, проводять заходи з пошуку дезертирів.

Окупанти продовжують практику примусового залучення місцевого населення для проведення фортифікаційних робіт в районі міста Херсон, нібито з числа порушників комендантської години та нелояльних до окупаційної влади громадян.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала десять ударів. Підтверджено ураження шести районів зосередження озброєння та військової техніки, а також чотирьох позицій зенітних ракетних комплексів противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили чотири крилатих ракети, один гелікоптер Ка-52 та тринадцять БпЛА “Shahed-136”.

Воїни ракетних військ і артилерії уразили три пункти управління, чотири райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, станцію РЕБ, один міст та одну понтонну переправу противника.

 

18:36 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом. Голова Української держави подякував колезі за непохитну позицію з підтримки територіальної цілісності й суверенітету України, а також відзначив особливу роль Туреччини в зерновій ініціативі та її продовженні. 

 

 

17:45 Міністерство закордонних справ України сумнівається, що Китай направду нічого не знає про атаку російських дронів на Київ, як про це сказав спікер МЗС КНР. "Мені важко уявити, що посол Китаю, який перебуває в Україні, не інформує свій уряд про атаки на українську столицю. Наше посольство в Пекіні також регулярно надсилає в китайське зовнішньополітичне відомство інформацію про злочини Росії в Україні. Вдавати, що нічого не відбувається, коли про це говорить весь світ, некоректно", – прокоментував речник зовнішньополітичного відомства Олег Ніколенко. Михайлівська площа очікує більш проактивної ролі Китаю як постійного члена Ради Безпеки ООН. "Не може бути компромісів чи політичних нюансів, коли йдеться про засудження варварських злочинів проти цивільного населення", – додав Ніколенко.

 

 

17:20 Росіяни завдали ракетного удару по Бурштинській ТЕС, на станції виникла пожежа. "Наша область знову зазнала ракетних обстрілів. Маємо влучання по Бурштинській ТЕС, унаслідок якого виникла пожежа. Усі служби працюють, рятувальники на місці. Жертв немає. Вкотре прошу реагувати на сигнали повітряної небезпеки", – повідомила голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук. Зі слів посадовиці, дорогу біля Бурштинської ТЕС перекрито, організовано об’їзд прилеглими селами.

 

 

16:09 На Вінниччині пролунали вибухи. "Знову ворог б’є по енергетичних об’єктах", – констатував голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

 

 

15:21 Над Києвом пролунали вибухи. Як повідомив міський голова Віталій Кличко, то робота систем протиповітряної оборони. У небі над містом бачили спалахи вибухівки –очевидно, від влучання ППО по напасницьких цілях.

 

 

15:02 Президент Росії Владімір Путін поширив норми російського закону про воєнний стан на незаконно окуповані території Донецької, Луганської, Херсонської і Запорізької областей. Про це сам Путін повідомив під час засідання радбезу РФ. Путінський указ не передбачає нічого такого, чого російські окупанти не робили би досі – посилення контролю цивільних, депортація, обмеження виїзду, огляд транспорту, використання ЗМІ "для потреб оборони".

 

 

14:26 Російська православна Церква придбала кілька об’єктів нерухомості у Норвегії, розташованих неподалік військових об'єктів. Про це пише видання Dagbladet. Парафія в Бергені освоїлася поблизу бази військово-морського флоту, Хоконсверна, одного з найважливіших об’єктів збройних сил Норвегії.  

 

 

13:43 Ізраїльська газета Haaretz пише: Ізраїль скасував заплановану телефонну розмову міністра оборони Бенні Ганца з українським колегою Олексієм Резніковим. Напередодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що офіційний Київ готує ноту Ізраїлю з пропозицією надіслати військову допомогу українцям.   

 

 

13:01 Верховна Рада прийняла заяву про засудження Ірану через підтримку збройної агресії Російської Федерації проти України. Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, "за" проголосували 303 народні обранці.

 

 

12:35 Проєкт "Беларускі Гаюн" пише, що білорусам почали надходити повістки до військових комісаріатів. У міноборони Білорусі заявили, що розсилання повісток спрямоване на "уточнення даних" і не пов'язане з мобілізацією. При тім відомо, що повістки отримали демобілізовані військовозобов'язані сил спеціальних операцій. Спецсили міста Мар'їна Гірка збирають на військові збори, котрі мають тривати від 21 жовтня до 4 листопада. Є дані, що повістки отримують колишні міліціонери, а також десантники.

 

 

12:13 Міністерство закордонних справ Китаю стверджує, що нічого не знає про російську атаку на Київ дронами-камікадзе у понеділок. Про це заявив на пресовій конференції речник МЗС Китаю Ван Веньбінь. "Я не в курсі, про що ви згадали, – сказав спікер китайської дипломатії, відповідаючи на запитання журналіста. – Китайська позиція у темі України є послідовною і чіткою – всі залучені сторони мають поводитися виважено і стримано, заохочувати й підтримувати всі дипломатичні зусилля".

 

 

11:41 Росіяни почали збирати людей у Херсоні для евакуації вглиб окупованої території. Відео з великою чергою опублікувало російське пропаґандистське видання "Ізвєстія". Український журналіст Денис Казанський коментує: "Є передчуття, що не даремно вони ось так збирають натовпи людей. Можливі провокації, тому я наполегливо не рекомендую мешканцям Херсона у цьому брати участь. Якщо хочете виїхати, робіть це самостійно".

 

 

11:19 Голова Миколаївської обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Кім отримав інформацію, що росіяни лаштують укріплення для своєї артилерії на півдні. Зокрема облаштовують позиції у Чаплинці. "Враховуючи заяви росіян, що ЗСУ будуть обстрілювати Херсон, є враження, що вони готуються бити по місту. На жаль", – прокоментував очільник адміністрації.

 

 

10:52 Міський голова Дніпра Борис Філатов підтвердив інформацію про те, що народний депутат VIII скликання Максим Микитась пропонував йому хабар розміром у 22 мільйони євро за можливість будувати метро в місті. "Звісно, ви вже прочитали цю новину. Так, підтверджую, це – правда. Як особа процесуальна і та, яка перебуває під підпискою про конфіденційність, я не особливо вдаватимуся в деталі", – написав Філатов у Facebook. "Коли мені запропонували хабар, то я спочатку витріщив очі від такого нахабства, а потім пішов у НАБУ, як цього прямо вимагає від чиновників закон "Про запобігання корупції". Після цієї історії сподіваюся, що всякі шахраї нарешті перестануть лізти до мене з непристойними пропозиціями, а деякі мої підлеглі все-таки зрозуміють, що якщо хтось прокрадеться, то я нікого не прикриватиму", – розповів Філатов.

 

 

10:34 Президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Петра Врублевського з посади посла України в Казахстані. Указ опубліковано на сайті голови держави. На початку жовтня МЗС Казахстану оголосило, що передало українській стороні "принципову позицію щодо провокаційної поведінки пана Врублевського", і повідомило, що Україна отримала прохання про призначення нового амбасадора. Приводом для скандалу стало серпневе інтерв'ю Врублевського, в котрому він, зокрема, сказав: "Намагаємося вбити їх (тобто росіян, – ред.) якнайбільше. Що більше ми вб'ємо росіян зараз, то менше доведеться вбивати нашим дітям".

 

 

10:13 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Через вісім місяців після вторгнення щораз посилюється дисфункційність основних елементів російського військового керівництва. На тактичному рівні майже напевно спостерігається загострення дефіциту спроможних для організації та керівництва новомобілізованими резервістами російських молодших офіцерів.

Свідчення очевидців кажуть, що 15 жовтня 2022 року товариш по службі розстріляв 11 російських солдатів під Бєлгородом після того, як офіцер образливо висловився на адресу новобранців із числа національних меншин. Погане керівництво нижчого рівня, ймовірно, погіршує низький моральний дух і погану згуртованість підрозділів у багатьох частинах російських сил.

Чотири з п'яти генералів, які безпосередньо керували елементами вторгнення в лютому 2022 року, на нині звільнені. Їхня заміна наразі мало допомогла покращити бойові характеристики Росії. Відсутність безперервності командування, ймовірно, буде більш руйнівним, ніж у західній армії, оскільки згідно з російською доктриною розробка планів здебільшого залежить від командира особисто, а не як колективна робота ширшого штабу.

 

 

09:48 Росіяни обстріляли об'єкти енергетичної інфраструктури у Криворізькому районі. "У Криворізькому районі ракети влучили по енергетичній інфраструктурі. Серйозні руйнування. Без електрики залишилися міста та села в Апостолівській, Зеленодольській, Широківській та Софіївській громадах та одному з районів Кривого Рогу. Знеструмлено насосні станції місцевих водоканалів. У цих же громадах перебої з водою. Тривають відновлювальні роботи", – повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко. У Кривому Розі в результаті атаки отримав ушкодження двоповерховий будинок. Росіяни всю ніч обстрілювали із "Градів", "Ураганів" та важкої артилерії Нікопольський район. На Марганецьку та Червоногригорівську громади було направлено до 60 снарядів.

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 66 280 (+430) осіб,

танків – 2554 (+6) од.,

бойових броньованих машин – 5235 (+16) од.,

артилерійських систем – 1637 (+15) од.,

РСЗВ – 372 (+0) од.,

засобів ППО – 189 (+1) од.,

літаків – 269 (+1) од.,

гелікоптерів – 242 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1286 (+10) од.,

крилатих ракет – 323 (+5) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 3999 (+14) од.,

спеціальної техніки – 146 (+2) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Краматорському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

74,7% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

30,2% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

66,7% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

53,1% артилерійських систем (з них 2,6% за минулий тиждень),

33,4% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

21,6% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

27,3% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

13,4% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:01 Вночі на середу росіяни обстріляли об'єкт критичної інфраструктури в одному із селищ на Запорожжі. "Окупант застосував ракети С300. На об'єкті виникла пожежа, оперативно ліквідована рятувальниками. Постраждалих немає", – поінформував голова Запорізької обласної військово-цивільної адміністрації Олександр Старух у телеґрамі.

 

 

08:34 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ: 

 

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим не залишає спроб вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

За добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Огірцеве і Дворічна Харківської області; Білогорівка на Луганщині; Новокалинове, Майорськ, Одрадівка, Нью-Йорк, Новомихайлівка, Невельське, Опитне та Мар’їнка Донецької області.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних позицій та рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.

Протягом доби противник завдав 10 ракетних та 18 авіаційних ударів, здійснив понад 76 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів противника зазнали райони понад 10 населених пунктів. Серед них – Київ, Житомир, Харків, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Курахове Донецької області, Трихати Миколаївської області та Миколаїв.

Для цього ворог використав крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети. Крім того, окупанти використали 14 безпілотних літальних апаратів іранського виробництва “Shahed -136”, 10 з яких збили підрозділи Сил оборони.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, зберігається загроза завдання ракетних та авіаударів, а також запуск ударних БпЛА “Shahed-136” з її території.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в межах населених пунктів Гай Чернігівської області та Юнаківка, Хотінь, Товстодубове і Демченкове Сумської області;

на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вовчанські Хутори, Волохівка, Гатище, Красне, Огірцеве, Стариця, Стрілеча та Хатнє;

на Куп’янському напрямку – з танків, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Дворічна, Гряниківка, Кам’янка, Кислівка, Котлярівка та Стельмахівка;

на Лиманському напрямку – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Греківка, Зарічне, Новоєгорівка, Серебрянка, Терни, Торське та Ямполівка;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Званівка, Курдюмівка, Майорськ, Опитне, Роздолівка, Соледар, Спірне та Яковлівка;

на Авдіївському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Карлівка, Красногорівка, Марʼїнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстрілів зазнали райони населених пунктів Велика Новосілка, Вугледар, Времівка, Микільське, Нескучне, Павлівка, Ольгівське, Степове та Пречистівка.

На Південнобузькому напрямку противник намагається покращити логістичне забезпечення, здійснює артилерійські обстріли в районах більш як 20 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Від ворожого вогню найбільше постраждала інфраструктура Вищетарасівки Дніпропетровської області.

Окупанти вживають заходів для прихованого переміщення військової техніки та особового складу. З цією метою, у населених пунктах Таврійськ та Нова Каховка Херсонської області, противник блокує роботу операторів мобільного зв’язку та інтернету.

Загарбники продовжують знищувати українську культурну спадщину на тимчасово окупованих територіях, грабують музеї, спалюють українську літературу та підручники, що надруковані українською мовою.

За наявною інформацією, в російській федерації існують значні проблеми з грошовими виплатами військовослужбовцям, які беруть участь у бойових діях на території України. Зазначеній категорії затримують виплати грошових надбавок за участь у бойових діях. Родичі загиблих не можуть отримати обіцяну компенсацію.

Авіація Сил оборони України протягом попередньої доби завдала 24 удари. Підтверджено ураження 16 районів зосередження озброєння та військової техніки, опорного пункту, а також 8 позицій зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони збили 5 крилатих ракет та літак Су-25.

Воїни ракетних військ і артилерії уразили 4 пункти управління, 5 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 об’єкти ППО та 1 – артилерії, 2 склади боєприпасів, станцію РЕБ, а також інші військові цілі противника.

 

08:18 НАТО найближчим часом надасть Україні засоби для боротьби з безпілотниками. Про це заявив генеральний секретар організації Єнс Столтенберґ. "Жодна держава не повинна підтримувати злочинну війну Росії проти України, і це послання від НАТО, послання від союзників, від ЄС та багатьох інших… НАТО протягом наступних днів або невдовзі доставить системи з боротьби проти дронів, сотні установок, які допоможуть їм протидіяти загрозі дронів, включаючи безпілотники іранського виробництва, які зараз приносять Україні велику шкоду та страждання. Ми доставимо ці засоби у найближчому майбутньому", – заявив Столтенберґ, згідно з "Укрінформом". З його слів, найкраще, що НАТО може зробити в умовах варварських атак росії на цивільні об’єкти в Україні, – це наростити та збільшити поставки систем протиповітряної оборони для протидії різним загрозам, включаючи удари балістичних ракет, крилатих ракет, дронів тощо. І всі ці види зброї потребують систем протиповітряної оборони різного типу. "Україна – це велика країна з багатьма містами. Тож перед нами величезне завдання – допомогти захистити всі частини України від різних повітряних загроз", – наголосив Столтенберґ.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська продовжували завдавати удари з повітря, ракет і безпілотників по критично важливій цивільній інфраструктурі України.

• Російські війська здійснили обмежену наземну атаку на півночі Харківської області –мабуть, натякаючи на те, що російські війська можуть зберегти прагнення до територіальних завоювань у Харківській області, незважаючи на значні втрати під час останніх українських контрнаступів.

• Нинішні та колишні офіційні особи США підтвердили, що члени Корпусу вартових ісламської революції Ірану перебувають в окупованому Росією Криму, щоб навчати російські війська, як користуватися закупленими іранськими безпілотниками, тим самим сприяючи ймовірним військовим злочинам Росії.

• Білорусь продовжує надавати свою територію та повітряний простір для підтримки російського вторгнення в Україну, але навряд чи вступить у війну від імені Росії.

• Російські джерела стверджували, що російські сили здійснили обмежені наземні атаки на північному сході Харківської області, щоб повернути втрачені позиції.

• Російські джерела повідомили, що українські війська продовжують контрнаступальні дії по всій лінії фронту в Херсонській області.

• Українські війська продовжували обстрілювати російські наземні лінії комунікацій та склади боєприпасів у центрі Херсонської області.

• Російські війська продовжили наземні атаки поблизу Бахмута й Авдіївки.

• Російська влада намагається впоратися зі своїми логістичними обмеженням через Крим після атаки на Керченський міст.

• Російська окупаційна влада викрала персонал Запорізької атомної електростанції –ймовірно, щоб посилити фізичний контроль над роботою ЗАЕС.

• Міністерство оборони Росії підтвердило, що 17 жовтня в Московській області завершилася мобілізація; цивільні росіяни продовжують висловлювати своє невдоволення російською мобілізацією.

• Російські окупаційні чиновники намагаються стимулювати українських громадян, які перебувають під контролем Росії на півночі Херсонської області, тікати до Росії; оскільки українські війська просуваються, окупаційна влада найближчими днями може все частіше змушувати українських цивільних переселятися далі за лінію фронту або до Росії.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

 

У Південнобузькому операційному районі обстановка суттєвих змін не зазнала. Вона стабільно контролюється Силами оборони.

Противник веде оборону та намагається утримати зайняті рубежі. Продовжує вогневе ураження по наших позиціях вздовж лінії бойового зіткнення із застосуванням авіації, РСЗВ, ствольної артилерії, мінометів.

З метою уточнення положення наших військ та корегування вогню артилерії ворог активно проводить аеророзвідку.

Двічі були обстріляні з реактивних систем залпового вогню «Град» і «Ураган» нещодавно звільнені населені пункти Петропавлівка і Трифонівка в Бериславському районі. Без втрат.

Ворожою авіацією нанесено 3 удари в район Давидового Броду.

Нашою авіацією відпрацьовано 15 ударів в райони опорних пунктів та місць зосередження сил та засобі противника.

Ворожі втрати складають 84 рашисти, 2 самохідні крупнокаліберні гаубиці типу «Акація» та «Мста-С», танк, 3 одиниці авто-бронетехніки, а також 3 склади з боєприпасами у Бериславському і Баштанському районах.

В Чорному морі корабельне угруповання ворожого флоту складає 9 одиниць, з яких напоготові до активних дій 2 вдк та 2 ракетоносії з 16 ракетами «Калібр».

Наші побажання і рекомендації стабільні: не наражайте себе на зайву небезпеку, ігноруючи сигнали повітряної тривоги, пильнуйте інформаційний простір, сповіщайте компетентні органи про підозрілих людей, які збирають інформацію, просувають антиукраїнську пропаганду. Не наближайтесь до підозрілих предметів, убезпечте себе і оточуючих, зокрема дітей. Небезпечну роботу довірте професіоналам.

 

 

00:54 Президент України Володимир Зеленський сприймає російське звернення по військову допомогу до Ірану як визнання свого банкрутства. "Сам факт звернення Росії по таку допомогу до Ірану є визнанням Кремлем свого військово-політичного банкрутства. Десятиліттями вони витрачали мільярди доларів на свій ВПК, а в підсумку пішли на поклін у Тегеран, щоб отримати доволі прості дрони й ракети. Стратегічно це їм усе одно нічим не допоможе. Лише додатково доводить світу, що Росія – на траєкторії свого програшу й намагається втягнути у свої спільники в терорі ще когось", – сказав Президент у вечірньому зверненні. "На тактичному рівні завдяки іранським дронам у терористів іще можуть виникати певні надії, якісь там розрахунки, нові ілюзії. Все це розвалиться, як і попередні їхні розрахунки. 237 днів цієї війни доводять, що ми здатні знайти відповідь на будь-які загрози", – запевнив Зеленський.

 

 

00:02 Міський голова Білгорода-Дністровського Віталій Граждан устряв у бійку із правоохоронцями під час обшуку у своєму кабінеті. Як заявив Граждан, його нібито побили троє співробітників СБУ. "Я лежав в кайданках, побитий. І в цей час зайшов працівник прокуратури і почав вручення мені підозри у вчиненні кримінального правопорушення", – поскаржився Граждан у зверненні з лікарні. Медики нібито діагностували у нього струс мозку та розтягнення зв'язок на руці. У пресслужбі СБУ аґенції УНІАН повідомили, що 18 жовтня співробітники СБУ та Нацполіції проводили слідчо-оперативні дії у кабінеті Граждана. Обшук відбувався в рамках одразу двох кримінальних проваджень, розпочатих за ч.1 ст.296 (хуліганство) і ч.1, 2 ст.438 (порушення законів та звичаїв ведення війни) Кримінального кодексу України. "В умовах, коли справжні герої України гинуть на фронті, захищаючи Батьківщину, будь-які спроби місцевих "князьків" наживатися на війні та людському горі отримають швидку оцінку правоохоронних органів", – наголосили в СБУ.

 

19.10.2022