235-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:29 Національна аґенція з питань запобігання корупції опублікувала допис у Facebook, у котрому повідомила, що державним службовцям цілковито леґально і безперешкодно можна отримати 100 тисяч доларів винагороди за захоплення російського диверсанта Іґоря Ґіркіна і то не вважатиметься порушенням податкового та антикорупційного законодавства.   

 

Чи можуть посадовці отримати винагороду за взяття в полон військового злочинця Ігоря Гіркіна і чи треба декларувати ці кошти?

 

Головне управління розвідки Міністерства оборони України сьогодні заявило, що гарантує виплату 100 000 доларів за передачу Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) в український полон.

Багато держслужбовців ще з початку російського вторгнення пішли захищати Україну зі зброєю в руках. НАЗК продовжує виконувати свою роботу та виступати надійним тилом для наших воїнів.

Отож, чи можна буде декларанту отримати винагороду за передачу терориста Гіркіна до ГУР?

Так, законом не забороняється отримання такої винагороди суб’єктами декларування.

Водночас, у декларації за 2022 рік обов’язково слід зазначити ці кошти як дохід.

Ігор Гіркін (Стрєлков) ще з 2014 року активно бере участь в російській агресії. Саме під його керівництвом тоді було захоплено адміністративні будівлі в місті Слов'янськ Донецької області і від імені терористів заявлено про створення так званої "ДНР". Він є колишнім міністром оборони так званої "ДНР" та одним з підозрюваних у справі про збиття малайзійського Боїнга MH17.

Вдалого полювання!

 

НАЗК

 

19:19 Центральний матч чемпіонату України з футболу між "Шахтарем" і "Динамо" у Львові відкрили знакові постаті із "Азовсталі" – Катерина Поліщук (відома як "Пташка") виконала державний гімн, а Михайло Діанов виконав перший символічний удар по м’ячу. "Шахтар" переміг із рахунком 3:1 і тримає першість у турнірній таблиці; "Динамо" опустилося аж на дев'яту сходинку.

 

 

 

 

18:50 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах стримування дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим намагається вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж усієї лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних позицій та рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, завдає ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.

Протягом поточної доби противник завдав одного ракетного та десять авіаційних ударів, здійснив вісім обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів російських окупантів зазнали райони понад десяти населених пунктів. Зокрема, Стрілеча і Терни Харківської області, Павлівка та Новосілка Донецької області і Правдине та Білогірка на Херсонщині.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Проводиться планова ротація підрозділів збройних сил республіки білорусь, що залучаються до охорони державного кордону. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаударів, а також застосування ударних БпЛА “Shahed -136” з території республіки білорусь.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Сеньківка, Гасичівка, Миколаївка і Прогрес Чернігівської області та Бачівськ, Соснівка і Покровка Сумської області;

на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Козача Лопань, Стрілеча, Огірцеве, Гатище, Вовчанські Хутори, Зибине, Липці, Зарічне та Куп’янськ-Вузловий Харківської області;

на Краматорському напрямку – з танків та артилерії вздовж лінії зіткнення. Зокрема, в районах населених пунктів Греківка і Білогорівка Луганської області та Зарічне, Роздолівка, Серебрянка і Яковлівка на Донеччині;

на Бахмутському та Авдіївському напрямках противник здійснював обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж всієї лінії зіткнення.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог обстріляв понад двадцять п’ять населених пунктів. Серед них - Вільне Поле, Времівка, Велика Новосілка, Новопіль, Золота Нива і Вугледар Донецької області та Зелений Гай, Щербаки, Оріхів і Чарівне Запорізької області.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад тридцять п’ять населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Зокрема, Білогірка, Новоолександрівка, Сухий Ставок Херсонської області та Широке, Киселівка, Тернові Поди і Степова Долина на Миколаївщині.

Окупанти посилюють фільтраційні заходи у Херсонській області та розпочали процес евакуації так званих “державних” установ. За наявною інформацією, з Херсона на тимчасово окуповану територію АР Крим вивозять співробітників та майно банків і пенсійного фонду.

Рівень морально-психологічного стану населення у прикордонних районах російської федерації значно знизився. Зокрема, це викликано відсутністю медичної допомоги для цивільних. За наявною інформацією, через мобілізацію медпрацівників та збільшення потоку поранених, цивільним відмовляють у наданні медичних послуг у лікарнях Бєлгородської області.

Наші захисники продовжують стримувати ворога та завдавати йому втрат у живій силі та техніці.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала понад двадцять ударів. Підтверджено ураження сімнадцяти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також чотирьох позицій зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили один ворожий БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії за поточну добу уразили один командний пункт противника. 

 

 

16:08 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що спроба Росії паралізувати минулого тижня українську енергетику не вдалася. Голова уряду запевнив, що офіційні служби готувалися до подібних сценаріїв і змогли мобілізувати зусилля для екстрених ремонтних робіт. Вдалося відновити електропостачання для чотирьох тисяч населених пунктів. Шмигаль також повідомив, що пересічно споживання електроенергії впало на 10%. "Українці проявили свідомість, добровільно зменшивши споживання електроенергії в середньому на 10%. 15 жовтня споживачі Києва та області разом зменшили споживання на 7%. Найсвідомішими щодо зменшення споживання стали мешканці Чернігівської області, їхній результат – майже 20%. Це дозволяє збалансувати постачання енергії в пікові години та не застосовувати планові відключення. Розраховуємо, що найближчими днями зранку та ввечері українці також утримаються від надмірного споживання електроенергії", – написав прем'єр у Facebook.

 

 

15:39 Неділя у Парку Шевченку в Києві. Діти граються у вирві, утвореній після вибуху. 

 

Фото Мирослави Барчук

 

 

14:42 Головне управління розвідки Міністерства оборони ґарантує $100 000 за передачу в полон російського воєнного злочинця Іґоря Ґіркіна (Стрєлкова). Напередодні Ґіркін зголосився взяти участь у війні проти нашої держави. У відповідь українці почали збирати кошти за живу голову Стрєлкова – загалом склали вже $50 000 (серед донаторів – Сергій Стерненко, Валерій Маркус, Тарас Тополя). ГУР нагадує: "Ігор Гіркін (Стрєлков) – російський терорист, колишній так званий «міністр оборони ДНР». Наразі СБУ та Генеральна прокуратура порушили проти Гіркіна низку справ за терористичну діяльність, тортури, вбивства та порушення державного суверенітету. Також оголошений Нідерландами в міжнародний розшук у справі про збиття цивільного Boeing 777 рейсу MH17. ГУР МО наголошує: жоден військовий злочинець не уникне покарання".

 

 

13:58 The Washington Post пише, покликаючись на посадовців у Вашінґтоні: Іран планує продовжувати підтримувати зброєю Росію, і йдеться про постачання не лише ударних дронів, а й балістичних ракет.

 

 

11:33 Росіяни знищили дві школи в Пологівському районі на Запоріжжі, повідомив очільник ОВА Олександр Старух. "Вночі окупант поцілив двома ракетами в школу села Воздвижівка. Навчальний заклад зруйновано майже весь. Ще одна ракета влучила в місцевий парк. Руйнувань зазнали також приватні будинки навколо. Також ракетами зруйнована школа в селі Добропілля", – поінформував він.

 

 

10:46 В окупованому Донецьку в будівлі місцевої адміністрації зафіксовано звуки вибухів та пожежу. Про це повідомляє Управління стратегічних комунікацій ЗСУ. Стратком не уточнює причини вибухів, але жартує із "хлопків"/"бавовни". 

 

 

 

10:02 Зґвалтування та сексуальне насильство, до яких вдаються російські військовики в Україні, є частиною "воєнної стратегії" РФ, заявила спеціальна представниця генсека ООН з питань сексуального насильства у конфліктах Праміла Паттен. З її слів, у росіян це "навмисна тактика з дегуманізації жертв". "Коли жінок утримують цілими днями і ґвалтують, коли починають ґвалтувати маленьких хлопчиків і чоловіків, коли ти бачиш генітальні обрізання, коли чуєш, як жінки свідчать про російських солдатів, які мають із собою віагру, – це явно воєнна стратегія", – сказала представниця ООН, згідно з повідомленням "Голосу Америки".

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 65 000 (+300) осіб,

танків – 2529 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 5193 (+14) од.,

артилерійських систем – 1589 (+7) од.,

РСЗВ – 365 (+0) од.,

засобів ППО – 186 (+0) од.,

літаків – 268 (+0) од.,

гелікоптерів – 242 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1224 (+14) од.,

крилатих ракет – 316 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 3959 (+8) од.,

спеціальної техніки – 143 (+1) од.

Найбільших втрат ворог зазнав на Криворізькому та Бахмутському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

74,0% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

29,9% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

66,0% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

51,6% артилерійських систем (з них 2,3% за минулий тиждень),

32,8% РСЗВ (з них 1,1% за минулий тиждень),

21,5% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

27,3% гелікоптерів (з них 0,9% за минулий тиждень),

13,2% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

10 жовтня 2022 року Росія, ймовірно, випустила по Україні понад 80 крилатих ракет. Президент Путін заявив, що удари були завдані у відповідь за атаку на Керченський міст.

Міністерство оборони України повідомило, що більше половини снарядів було збито, але десятки влучили в Київ та інші населені пункти, вбивши мирних жителів і завдавши шкоди цивільній інфраструктурі.

Російська оборонна промисловість, ймовірно, не в змозі виробляти передові боєприпаси з тією швидкістю, з якою вони витрачаються. Ці атаки свідчать про подальшу деградацію запасів російських ракет далекого радіусу дії, що, ймовірно, обмежить їхню здатність вражати бажану кількість цілей у майбутньому.

 

 

09:03 Вночі знову зазнали обстрілів з "Градів" та важкої артилерії Нікопольська та Марганецька громади, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко: "Найгарячіше було у Нікополі. Туди прилетіли понад 40 російських снарядів." Є поранений, пошкоджено майже 30 багатоповерхових та приватних будинків, промислове підприємство, автомобілі, кілька газопроводів та ліній електропередач.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах стримування дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим намагається вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж усієї лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних позицій та рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, завдає ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.

Протягом минулої доби противник завдав 5 ракетних та 23 авіаційні удари, здійснив до 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів противника зазнали об’єкти та мирні громадяни в районах більш ніж 30 населених пунктів. Зокрема це – Нікополь і Шахтарське Дніпропетровської області; Глушківка на Харківщині; Оріхів і Малі Щербаки Запорізької області; Дмитрівка – Київської; Білогірка на Херсонщині та Вугледар на Донеччині.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаударів, а також застосування ударних БпЛА “Shahed -136” з території республіки білорусь.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Миколаївка Чернігівської області та Покровка Сумської області. Використовував і ударні БпЛА;

на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Стрілеча, Огірцеве, Стариця, Гатище, Піщане, Кам’янка та Дворічна;

на Краматорському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії вздовж всієї лінії зіткнення. Зокрема, в районах населених пунктів Білогорівка, Чарівне, Мала Токмачка, Новоєгорівка, Роздолівка та Серебрянка;

на Бахмутському та Авдіївському напрямках противник здійснював обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення.

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог обстріляв понад 15 населених пунктів. Серед них – Вугледар, Времівка, Парасковіївка, Пречистівка та Щербаки.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

Порушення норм Міжнародного гуманітарного права, законів та звичаїв ведення війни на тимчасово захоплених територіях стали нормою для російських окупаційних військ. В населеному пункті Рубіжне Луганської області прибулі на посилення угруповання військовослужбовці з чеченської республіки, почали виселяти цивільних громадян з приватних помешкань для розміщення своїх офіцерів.

За уточненою інформацією, підтверджено результати вогневого ураження противника. В результаті точкових ударів артилерії Сил оборони в населеному пункті Марфопіль Запорізької області знищено склад боєприпасів та поранено більш як 20 окупантів. В населеному пункті Токмак знищено 10 одиниць військової техніки та поранено до 40 військовослужбовців. В населеному пункті Пологи – до 30 поранених окупантів. В Кам’янці-Дніпровській знищено 7 одиниць військової техніки та поранено близько 40 військовослужбовців противника. Кількість загиблих, що окупанти намагаються ретельно приховати, уточнюється.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Торське і Спірне на Краматорському напрямку, Берестове, Соледар і Бахмут на Бахмутському напрямку та Мар’їнка, Побєда і Невельське на Авдіївському напрямку.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 32 удари. Підтверджено ураження 24 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 8 позицій зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках збили 6 БпЛА та 1 вертоліт ворога.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу уразили 3 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, один склад боєприпасів, 7 об’єктів ППО противника та інші військові цілі.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Росія проводить примусову депортацію українців, що, ймовірно, є кампанією навмисної етнічної чистки на додаток до явних порушень Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

• Відомі російські мілблогери, які вчора оголосили про існування «списків розстрілів», нібито створених міністерством оборони Росії та націлених на мілблогерів через висвітлення ними операцій в Україні, 15 жовтня відмовилися від своєї заяви.

• Приватна військова компанія Wagner Group, ймовірно, продовжує намагатися утвердити свою вищість над міністерством оборони Росії та стандартними російськими сухопутними силами.

• Можливо, Росія уклала новий контракт з Іраном на постачання безпілотників Араш-2.

• Російські війська продовжували контратаки на захід від Кремінної.

• Російські мілблогери широко обговорювали ймовірність українського контрнаступу на Кремінну та Сватове.

• Російські джерела стверджували, що українські війська почали загальний контрнаступ на півночі Херсонської області.

• Російські війська продовжили наземні обстріли Донецької області.

• Українські сили, ймовірно, завдали ударів по російських військових об’єктах, розташованих уздовж російських наземних ліній комунікацій у Запорізькій та південній частині Донецької областей.

• Мобілізовані російські війська влаштували перестрілку між собою на полігоні в Бєлгородській області.

• Посадові особи російської та окупаційної адміністрації продовжували вводити обмеження на пересування та здійснювати сувору поліційну діяльність на окупованих Росією територіях.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Противник веде оборонні дії у спробі втримати зайняті рубежі. Протягом бойового дня наносив вогневе ураження із застосуванням ракетного озброєння, авіації, реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії, мінометів, танків вздовж лінії бойового зіткнення.

Здійснив мінування місцевості в районах імовірного просування наших військ.

Продовжував безперервну аеророзвідку з використанням безпілотних літальних апаратів. Два «Орлани-10» знищено нашими пильнувальниками небесного порядку при спробі розвідати успіхи Сил оборони на правому березі Дніпра.

Ворог атакував Миколаївську область з берегового ракетного комплексу «Бастіон» однією крилатою ракетою типу «Онікс» з тимчасово окупованого Криму. Без втрат.

Продовжував обстріли портової інфраструктури та акваторії Очакова з міномету 120-го калібру. Втрат не зафіксовано.

Надвечір противник спробував запустити диверсійно-розвідувальну групу, до 7 людей, в напрямку деокупованої Трифонівки. В стрілецькому бою, зазнавши втрат, відступив.

По наших позиціях ворог 4 рази спрямовував трійки ударних гелікоптерів та пару штурмовиків.

Протягом дня тривав обстріл майже двадцятьма реактивними снарядами деокупованої частини правого берега Дніпра Херсонщини. Ворог гатив системи залпового вогню «Град» з лівого берега. Втрати та руйнування інфраструктури уточнюються.

З Енергодару підступно обстрілював «Ураганами», «Градами», важкою артилерією Нікополь та Марганецьку громаду району.

Пошкоджено об’єкти промислової інфраструктури, міський Палац культури та його господарчі будівлі, гаражний кооператив, крамниці,

ремонтно-транспортне підприємство, багатоквартирні будинки, заклади освіти. Постраждало 5 цивільних осіб, яких госпіталізовано.

Нашою авіацією нанесено по позиціях ворога 13 уражень, зокрема по розгортанню протиповітряної оборони в Бериславському і Каховському районах, по зосередженням живої сили ворога і техніки – в Миколаївському і Баштанському районах.

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 426 вогневих завдань.

Підтверджені втрати ворога складають – 14 рашистів, 3 самохідні артустановки, гаубиця «Мста-Б», станція радіоелектронної боротьби.

Пошкоджено 8 одиниць техніки, серед яких ще 2  самохідні установки та гаубиця 122 калібру, танк та авто-бронетехніка.

В Чорному морі 12 бойових кораблів маневрують в спеціально визначеній ракетобезпечній зоні. В готовності до ракетного удару 3 ракетоносії, споряджені 12-ма «Калібрами».

 

16.10.2022