234-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:11 У Росії на полігоні в Бєлгородській області мобілізовані перестріляли одне одного – загинуло одинадцять людей, а ще п'ятнадцятьох поранено. Про це повідомляє міністерство оборони Росії. Відомство Сєрґєя Шойґу трактує стрілянину яко теракт, і стверджує, що вогонь відкрили "двоє громадян однієї з країн СНД". Їх начебто ліквідовано. 

 

 

21:37 Ілон Маск заявив, що компанія продовжить безкоштовно забезпечувати супутниковий зв’язок Starlink в Україні: "До біса з цим… хоча Starlink все ще втрачає гроші, а інші компанії отримують мільярди доларів від платників податків, ми просто продовжуватимемо безкоштовно фінансувати український уряд".

 

 

20:50 У Приморському краю Росії знайшли мертвим районного військового комісара. Згідно з офіційною версією, в офіцера Романа Малика зупинилося серце. Але у соцмережах пишуть, що на тілі воєнкома були сліди, котрі свідчать про суїцид, повідомляє місцеве видання "Байкал 24".

 

 

20:07 У Варшаві провели "референдум" про передачу посольства Росії у власність столиці Польщі. У плебісциті взяли участь сотні українців, поляків, які прийшли з українськими прапорами і плакатами проти російської агресії, передає "Укрінформ". У "виборчому бюлетені" запитували: "Чи пан/пані виступають за анексію будинку та прилеглої території посольства російської федерації за адресою Бельведерська, 49 і передачі їх польській владі для створення там постійного центру польсько-української співпраці?" Учасники скандували гасла "Херсон – це Україна", "Крим – це Україна", "Донецьк – це Україна", "Луганськ – це Україна". Організатори підкреслили, що на сьогоднішній референдум прийшло більше людей, ніж на всі російські псевдореферендуми, проведені на окупованих територіях України. На референдумі також були "міжнародні спостерігачі", зокрема з Італії та Чехії.

 

 

 

19:20 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав західні компанії піти з російського ринку після того, як стало відомо, що працівники американської нафтосервісної компанії Schlumberger почали отримувати у Росії повістки. "Компанія Schlumberger фінансує військові злочини та геноцид, залишаючись у Росії. Зараз вона співпрацює з органами влади у наборі працівників. Я попередив про це всі західні компанії. Єдиний спосіб врятувати залишки своєї репутації – піти з Росії зараз", – написав Кулеба у твіттері.

 

 

19:11 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Агресор продовжує зосереджувати зусилля на спробах виходу на адміністративний кордон Донецької області, а також утриманні захоплених районів Харківської, Луганської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж усієї лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання позицій на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, завдає ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.

Протягом доби окупанти завдали 4 ракетні та 17 авіаційних ударів, здійснили до 10 обстрілів з РСЗВ.

Ударів противника зазнали об’єкти та мирні громадяни більш ніж 20 населених пунктів. Серед них - Костянтинівка, Білогір’я, Іванівка, Нікополь, Бахмут, Соледар, Яковлівка, Давидів Брід та Наливайківка.

В зону ураження потрапили інфраструктурні об’єкти на території Запорізької, Київської та інших областей. Для ударів противник використав крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети. Крім того, ворог продовжує використовувати безпілотні літальні апарати іранського виробництва “Shahed -136”.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаударів, а також запуск ударних БпЛА з території республіки білорусь.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Сеньківка, Прогрес Чернігівської області та Павлівка, Дмитрівка, Мезенівка, Бачівськ, Соснівка Сумської області.

на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вовчанські Хутори, Гатище, Липці, Огірцеве, Стариця, Уди. Також ворог задіяв БпЛА для корегування вогню артилерії;

на Краматорському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Вишневе, Зарічне, Надія, Першотравневе, Терни та Торське;

на Бахмутському та Авдіївському напрямках противник здійснював обстріли з танків та артилерії різних типів вздовж всієї лінії зіткнення.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти наступальних дій не проводили. Вогневого ураження з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали понад 20 населених пунктів. Зокрема, Білогір’я, Вугледар, Времівка, Залізничне, Микільське, Новоукраїнка, Нескучне, Оріхів, Чарівне та Ольгівське.

На Південнобузькому напрямку вогневого впливу зазнали райони понад 35 населених пунктів вздовж всієї лінії зіткнення. Для ведення повітряної розвідки ворог здійснив більш як 60 вильотів БпЛА.

В збройних силах російської федерації продовжується робота з пошуку можливих варіантів поповнення підрозділів, що зазнали втрат в боях на території України. Так, за наявною інформацією, командири всіх рівнів військово-морського флоту російської федерації розпочали агітаційну роботу з особовим складом строкової служби щодо перспектив переходу на контрактну службу.

Військовослужбовцям пропонуються високі виплати, покращений соціальний пакет та гарантія служби поза лінією зіткнення.

Залишається проблемним питання матеріального забезпечення військовослужбовців окупаційних військ, призваних за мобілізацією. Так, ввідзначено прибуття в місто Пологи Запорізької області підрозділу російської федерації, особовий склад якого частково одягнений у цивільний одяг.

Підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Новосадове на Краматорському напрямку, Яковлівка, Берестове, Бахмут, Бахмутське та Опитне на Бахмутському напрямку, Красногорівка, Невельське, Первомайське, Мар’їнка та Побєда на Авдіївському напрямку.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 30 ударів. Підтверджено ураження 23 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 7 позицій зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили 6 БпЛА та один вертоліт ворога.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу уразили 5 пунктів управління, 7 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів. Також в зону вогневого ураження потрапили позиції ворожої артилерії та інші важливі військові цілі.

 

 

18:32 Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав до розширення Європейського Союзу, заявивши, що тоді він зможе краще брати участь у глобальних справах: «ЄС з 27, 30, 36 державами, з більш ніж 500 мільйонами вільних і рівноправних громадян, може посилити його вагу в світі. Я відданий розширенню ЄС. Те, що ЄС продовжує розширюватися на схід, є безпрограшним для всіх нас».
Нині ЄС налічує 27 членів, статус держав-кандидатів мають Албанія, Молдова, Північна Македонія, Сербія, Туреччина, Україна та Чорногорія, а Боснія і Герцеговина та Косово є потенційними кандидатами.

 

 

18:20 Глава МЗС Литви Ґабріелюс Ландсбергіс закликав створити коаліцію для фінансування роботи Starlink в Україні або знайти альтернативного постачальника. 

 

 

17:58 У Бєлгороді палає нафтобаза. Губернатор Бєлгородської області РФ Вячеслав Гладков заявив, що то через обстріл ЗСУ.

 

 

16:22 За минулу ніч сили української ППО на півдні країни збили 13 російських дронів, повідомляє оперативне командування "Південь": над Миколаївською областю – 6 дронів, над Херсонською областю – 2, над півднем Дніпропетровської області – 5.

 

 

15:03 Міністерство культури та інформаційної політики України відреагувало на вбивство росіянами диригента Юрія Керпатенка::

14 жовтня стало відомо про жорстоке вбивство головного диригента Херсонського музично-драматичного театру імені Миколи Куліша.

Після того, як Юрій Керпатенко відмовився співпрацювати з окупантами, російські військові застрелили його у власному будинку. Про це повідомила журналістка Олена Ваніна.

Юрій Керпатенко з 2000-го року працював у Херсонській обласній філармонії. У 2004-му він став головним диригентом Херсонського музично-драматичного театру імені Миколи Куліша. Виступав головним диригентом камерного оркестру "Гілея".

Юрій Керпатенко відкрито проявляв свою громадянську позицію і відмовився виїжджати з окупованого Херсона.

Як повідомляє сайт Херсон.онлайн, до 1 жовтня, міжнародного Дня музики, окупанти разом з колаборантами у філармонії планували у Херсоні святковий концерт за участю знаменитого камерного оркестру “Гілея”. Цей концерт мав, за задумом окупантів, продемонструвати так зване “налагодження мирного життя” в Херсоні. Проте диригент оркестру Юрій Керпатенко категорично відмовився співпрацювати з окупантами.

 

 

14:24 Вінницька обласна рада оприлюднила фотографію пілота, літак котрого зазнав аварії на Вінниччині. Льотчик збив п'ять іранських безпілотників, які використовує РФ, і дві ракети, а після ушкодження літака катапультувався. "Це наш пілот, який, захищаючи небо Вінниччини, збив 5 "шахідів" та 2 ракети! Ім'я героя – Вадим. Дякуємо!" – прокоментував голова обласної ради Вячеслав Соколовий. 

 

 

 

14:01 У Кропивницькому демонтували пам'ятник "Героям громадянської та Великої вітчизняної воєн". Акція була самовільною. Монумент мали демонтувати давно, адже він підпадав під закон про декомунізацію, проте міська влада не виділила грошей на демонтаж, повідомляє "Суспільне". Комунальні служби зауважили, що на місці працювала важка техніка. 

 

 

 

13:45 Тривалі періоди з сильним морозом цієї зими малоймовірні, прогнозує завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС Віра Балабух. За даними розрахунків світових прогностичних центрів, зокрема Центру кліматичних прогнозів Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США ( NOAA) та Європейського центру середньотермінових прогнозів, очікується, що зима 2022/2023 в Україні буде теплою з середньою за зиму температурою на 2 градуси вищою, ніж у середньому за 1991–2020 роки.

Ось уже третій рік поспіль відзначається активність холодної фази Ла-Нінья в Тихому океані, що триватиме упродовж осені та зими з ослабленням на початку наступного року, з переходом до нейтральної фази. Тому можна очікувати, що процеси в атмосфері взимку 2022/2023 можуть бути схожими на процеси, які характерні для цієї фази і спостерігалися взимку 2020/2021 та 2021/2022 років. Відповідно, вони формуватимуть додатні аномалії приземної температури повітря в Україні – і, як наслідок, аномально теплу зиму, що була характерна і для попередніх років.

 

 

Очікується, що найхолоднішим місяцем цієї зими буде січень, середня за місяць температура може на 2 градуси Цельсія перевищувати кліматичну норму й коливатись у межах від +1…+2 °С на півдні країни до -2… -3 °С на північному сході та сході.

У грудні середня за місяць температура – від -1...-2 °С до +3 °С і вище. При цьому на значній території країни, за винятком північних, східних областей і Карпатського регіону, середня температура повітря у грудні може бути додатною — від 0 до +3 °С.

У лютому середня за місяць температура повітря – від +2 °С на півдні до -2 °С на північному сході.

Слід зазначити, що на тлі досить високої температури можливі затоки арктичного повітря, проте вони, ймовірно, будуть короткочасними й неінтенсивними. Ймовірність того, що впродовж зими можливі аномально високі температури, становить 40–50% і більше, тоді як імовірність аномально низьких температур (коли мінімальна температура повітря опускатиметься нижче -10 … -15 °С) – 10–30% і менше. 

Оскільки на значній частині території України переважатимуть плюсові температури, то й опади очікуються у вигляді дощу та мокрого снігу. Отже, стійкий сніговий покрив цієї зими може утворюватися не на всій території країни, а його висота, за оцінками Європейського центру середньотермінових прогнозів (ECMWF), очікується меншою від кліматичної норми 1991–2020 рр., особливо в січні та лютому.

 

 

12:27 У Києві сьогодні можливі відключення у зв'язку з ранковими ударами росіян по об'єктах енергетики, повідомила директорка з комунікацій СКМ Наталія Ємченко: "Сьогодні черговий важкий для енергетики день. Маємо скоротити споживання на 35–40%, щоб скоротити вірогідність відключень".

 

 

12:11 Російський військово-промисловий комплекс відчуває дефіцит критично важливої мікроелектроніки через введені Заходом санкції, заявив заступник міністра фінансів США Воллі Адеемо на зустрічі країн, що вводять економічні обмеження щодо Росії: "У Росії закінчується мікроелектроніка, що має вирішальне значення для їх військово-промислового комплексу, і російські чиновники стурбовані тим, що їм не вистачає іноземних компонентів. Два найбільші російські виробники мікроелектроніки були змушені тимчасово призупинити виробництво через відсутність критично важливих іноземних технологій". Адеемо підкреслив, що США готові вводити санкції проти країн, які постачають Росію боєприпасами або підтримують російський ВПК.

 

 

11:48 Ілон Маск попередив, що Росія намагається знищити роботу системи супутникового інтернету Starlink: " Велика різниця між мирними комунікаціями та комунікаціями на фронті. Starlink – єдина система зв'язку, яка все ще працює на фронті, всі інші мертві. Росія активно намагається вбити Starlink. Для захисту SpaceX скерувала величезні ресурси. Попри це, Starlink все одно може загинути".

 

 

11:22 Володимир Зеленський телефонічно переговорив зі спадкоємним принцом і прем’єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом, котрий повідомив про додатковий пакет гуманітарної допомоги для України в розмірі 400 млн дол.

 

 

10:51 Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров запевнив, що термінали супутникового зв'язку Starlink продовжуватимуть працювати в Україні. "Термінали Starlink працювали, працюють і працюватимуть. Не турбуйтеся", – написав Федоров у Telegram. Перед тим радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна знайде рішення, щоби система супутникового зв'язку Starlink американської компанії SpaceX продовжила роботу на українській території.

 

 

10:20 Головою ради керуючих Світового банку та Міжнародного валютного фонду на 2023 рік обрано міністра фінансів України Сергія Марченка. "Таке рішення було ухвалено одностайно всіма керуючими країнами – членами Групи Світового банку та Міжнародного валютного фонду. Це сталося вперше за 30 років членства України в СБ та МВФ", – повідомив Марченко у Facebook. Він зазначив, що Україна за тривалий час створила надійні та прозорі партнерські відносини. "Це велика честь представляти Україну на міжнародній фінансовій арені. Новий статус дозволить збільшити ефективність співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та країнами – членами Світового банку та МВФ", – прокоментував голова Мінфіну.

 

 

10:06 Президент Сполучених Штатів Джо Байден доручив вчора Міністерству оборони виділити 725 мільйонів доларів на критичні безпекові та оборонні потреби України. До пакета увійдуть:

• додаткові боєприпаси для систем HIMARS;

• 23 тисячі артилерійських снарядів калібру 155 міліметрів;

• 500 високоточних 155-міліметрових снарядів;

• 5 тисяч 155-міліметрових снарядів RAAM (дистанційних протиброньових мін);

• 5 тисяч протитанкових засобів;

• швидкісні протирадіолокаційні ракети;

• понад 200 високомобільних багатофункціональних колісних транспортних засобів;

• стрілецьку зброю та понад 2 мільйони боєприпасів;

• медичні товари.

 

 

10:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

За останні два тижні в Україну перекинули контингенти мобілізованих російських резервістів. Їхній середній рівень особистого спорядження майже напевно нижчий, ніж і без того погане забезпечення раніше розгорнутих військ.

Багатьом резервістам, ймовірно, доведеться придбати власні бронежилети, особливо сучасний бронежилет 6Б45, який призначений для загальної видачі бойових підрозділів у рамках програми індивідуального спорядження «Ратник». Цей жилет продається в російських інтернет-магазинах за 40 тисяч рублів (приблизно $640), порівняно з приблизно 12 тисяч рублів ($190 доларів США) у квітні.

У 2020 році російська влада оголосила, що російським військовим було поставлено 300 тисяч комплектів бронежилетів «Ратник», яких було достатньо для оснащення сил, які зараз дислокуються в Україні. Ендемічна корупція та погана логістика залишаються одними з основних причин поганої продуктивності Росії в Україні.

 

 

09:52 Вчора ввечері в Мелітополі у районі аеродрому пролунали 4 потужні вибухи з подальшою детонацією. За попередніми даними, ворожа військова база, яку окупанти безуспішно намагаються відновити, вкотре зазнала втрат, повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

 

 

09:44 Російські окупанти вночі біля першої години намагалися атакувати Кривий Ріг дронами-камікадзе. Усі були збиті: три дрони – над Криворізьким районом, два – над Нікопольським, про це повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

 

 

09:31 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 64 700 (+400) осіб,

танків – 2524 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 5179 (+7) од.,

артилерійських систем – 1582 (+16) од.,

РСЗВ – 365 (+3) од.,

засобів ППО – 186 (+0) од.,

літаків – 268 (+0) од.,

гелікоптерів – 242 (+2) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1210 (+11) од.,

крилатих ракет – 316 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 3951 (+7) од.,

спеціальної техніки – 142 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

73,9% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

29,9% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

65,9% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

51,3% артилерійських систем (з них 2,4% за минулий тиждень),

32,8% РСЗВ (з них 1,5% за минулий тиждень),

21,5% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

27,3% гелікоптерів (з них 0,9% за минулий тиждень),

13,2% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:20 Вночі Нікопольщину обстріляли понад 50 снарядами з "Градів", "Ураганів" та важкої артилерії, поранено двох людей, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

 

 

09:15 Вночі та вранці суботи російські окупанти атакували Запоріжжя чотирма дронами-камікадзе, а також обстріляли десятьма ракетами С-300. Внаслідок ракетного обстрілу Запоріжжя у суботу вранці пошкоджено 21 багатоквартирний будинок, 15 будинків приватного сектору, навчальний заклад та автостоянку, жертв нема, повідомив секретар міськради Анатолій Куртєв.

 

 

09:10 Російські війська вранці 15 жовтня влучили ракетою по одній із громад Київської області, повідомив очільник ОВА Олексій Кулеба. Попередньо обійшлося без жертв.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Агресор продовжує зосереджувати зусилля на спробах виходу на адміністративний кордон Донецької області, а також утриманні захоплених районів Харківської, Луганської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей.

Ворог не припиняє завдавати ударів по критичній інфраструктурі та цивільних об’єктах нашої країни. Протягом минулої доби постраждала інфраструктура та мирні громадяни Харкова, Костянтинівки, Соледара, Бахмута, Чумаків, Лебединського, Запоріжжя, Давидового Броду та Мирного. Дніпропетровська область та місто Очаків піддано ударам іранських ударних БпЛА. Шість із дев’яти вдалося збити нашим захисникам.

Для своїх злочинів противник продовжує використовувати крилаті, авіаційні, зенітні керовані ракети та ударні БпЛА.

За минулу добу, окупанти завдали шість ракетних та тридцять авіаційних ударів, здійснили сорок вісім обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з реактивної артилерії, в районі населеного пункту Рожковичі Сумської області. Також окупанти проводили розвідку в районі населеного пункту Блешня Чернігівської області з використанням БпЛА, який вдалося збити;

на Слобожанському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Гатище, Вовчанські Хутори, Стариця та Дворічне;

на Краматорському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Вишневе, Греківка, Григорівка, Зарічне, Ковалівка, Макіївка, Надія, Нововодяне, Ольгівка, Першотравневе, Роздолівка, Табаївка, Терни та Ямполівка;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Одрадівка, Зеленопілля, Курдюмівка, Майорськ та Нью-Йорк;

на Авдіївському напрямку – з танків та артилерії, в районах населених пунктів Кам’янка, Тоненьке, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Опитне, Невельське, Мар’їнка та Красногорівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник наступальних дій не вів та продовжує інженерне обладнання оборонних рубежів та позицій. Обстріляв з мінометів, ствольної та реактивної артилерії понад двадцять районів населених пунктів. Серед них - Велика Новосілка, Времівка, Золота Нива, Вугледар, Павлівка, Микільське та Новоданилівка.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад тридцяти населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

За наявною інформацією, в медичні заклади на тимчасово окупованих територіях надходить велика кількість поранених. Так, в одну з лікарень міста Донецьк, за цей тиждень надійшло близько 100 поранених. В місті Токмак Запорізької області лікарні переповнені. За інформацією від місцевих жителів, цивільних в лікарнях не приймають через завантаженість лікарів та відсутність ліжкомісць. Через низьку якість медичної допомоги та відмову командування російських окупаційних військ евакуйовувати тяжко поранених на територію росії, смертність серед них перевищує 50%.

За уточненою інформацією, підтверджено знищення особового складу та техніки противника за попередні дні у Запорізькій області. Так, в результаті ефективних дій Сил оборони в районах населених пунктів Оріхів, Кінські Роздори та Токмак, уражено близько 100 окупантів. Серед них понад 25 щойно мобілізованих. В районі населеного пункту Бердянськ знищено 4 комплекси С-300.

Силам оборони вдалося успішно відбити атаки противника в Донецькій області. Зокрема, в районах населених пунктів Берестове, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Іванград, Спірне, Невельське, Мар’їнка, Білогорівка, Терни, Новомихайлівка та Красногорівка.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала близько тридцяти ударів. Підтверджено ураження двадцяти п’яти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також трьох зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили дев’ять БпЛА.

Ракетні війська і артилерія за добу уразили чотири пункти управління, п’ятнадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, дванадцять складів з боєприпасами, одну артилерійську установку та двадцять інших важливих цілей.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Владімір Путін оголосив, що його «часткова» мобілізація завершиться «приблизно через два тижні» — ймовірно, щоб звільнити бюрократичну пропускну здатність для звичайного осіннього циклу призову, який розпочнеться 1 листопада.

• Путін може мати намір, щоб мобілізований персонал закривав прогалини на передовій Росії достатньо довго, аби осінній призовник пройшов певну підготовку та сформував додаткові підрозділи для покращення бойової потужності Росії у 2023 році.

• Українські та західні офіційні особи продовжують повторювати, що не помітили жодних ознак підготовки білоруського вторгнення в Україну, незважаючи на тривожні повідомлення в білоруському інформаційному просторі про те, що президент Олександр Лукашенко запровадив режим «контртерористичної операції».

• Президент Росії Владімір Путін 14 жовтня заявив, що наразі немає додаткової потреби в подальших масованих ударах по Україні.

• Російська влада продовжує брати участь у схемах соціального програмування «русифікації», спрямованих на українських дітей.

• Відомий російський мілблогер 14 жовтня звинуватив невідомих високопосадовців у Міністерстві оборони Росії у підготовці цензури російських мілблогерів, але офіційного підтвердження щодо розслідування чи судового переслідування цих мілблогерів немає.

• Російські джерела продовжували стверджувати, що українські війська ведуть контрнаступальні дії на північному сході Харківської області на схід від Куп'янська.

• Російські війська провели обмежені наземні атаки на захід від Кремінної з метою повернення втрачених позицій.

• З метою відновлення втрачених позицій російські війська здійснили обмежені наземні удари на північному заході Херсонської області.

• Російські війська продовжили наземні атаки в районі Бахмута та Донецька.

• Російська влада висловила зростаюче занепокоєння з приводу українських ударів по тилу Росії на півдні Донецької області.

• Російська окупаційна влада продовжує посилювати контроль над Запорізькою атомною електростанцією шляхом посилення заходів безпеки на тлі переговорів щодо створення на станції зони ядерної безпеки та захисту.

• Російські чиновники продовжували називати переміщення населення з Херсонської області рекреаційними «гуманітарними поїздками», а не евакуацією.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Противник веде активну оборону та намагається утримати зайняті рубежі.

Протягом бойового дня наносив вогневе ураження наших військ із застосуванням авіації, РСЗВ, ствольної артилерії, мінометів вздовж лінії бойового зіткнення.

З метою уточнення положення наших військ та корегування вогню артилерії активізував повіряну розвідку, зокрема в Баштанському та Бериславському районах.

Реактивними системами залпового вогню «Град» та «Ураган» надвечір випущено з десяток снарядів по Марганцю та Добрій Надії, що на Нікопольщині в Днвпропетровській області. Масштаби пошкоджень уточнюються, попередньо люди не постраждали.

Штурмовою та армійською авіацією 6 разів атаковано напрямок Давидова Брода.

Нашою авіацією нанесено 13 ударів у відповідь, в тому числі по опорних пунктах, місцях зосередження живої сили, озброєння та техніки, зокрема, по позиціях протиповітряної оборони, по пунктах управління і збереження боєзапасу.

Підтверджені втрати противника складають 18 рашистів, 2 самохідні гаубиці «Мста-С», 2 реактивні системи залпового вогню «Град», 1 самохідна гармата 203 калібру «Піон», 4 одиниці авто-бронетехніки, 1 склад з боєприпасами в Бериславському районі.

Пошкоджено ще 3 самохідні гаубиці «Мста-С», ще 1 «Град», 1 крупнокаліберну гармату «Гіацинт-Б», 1 танк та іншу броньовану техніку.

В деокупованих населених пунктах Херсонщини продовжуються стабілізаційні заходи, в ході яких були виявлені арсенали зброї окупаційних військ. Понад пів тисячі артилерійських снарядів, боєприпасів до реактивних систем залпового вогню «Град» та «Ураган», більше ста протитанкових керованих ракет і протитанкових мін найближчим часом буде скеровано по їх власникам найкоротшим способом доставки.

Тим часом на окупованих територіях рашисти посилюють перевірки на блокпостах, фільтраційні заходи стали жорсткіші – ретельно перевіряють вміст телефонів та інших гаджетів, проводять детальний обшук автівок, особистих речей, вдираються в будинки.

У Скадовському та Херсонському районах районі рашисти викрали двох людей за їх проукраїнську позицію.

В центрі Херсона окупанти з одного з офісів викрали спецодяг, взуття та гроші.

В Бериславському районі з території сільськогосподарського підприємства викрали техніку, лабораторні прилади, побутову та оргтехніку інше майно.

Всі факти злочинів навіть на окупованій території ретельно фіксуються і будуть розслідувані правоохоронними органами України, передані до міжнародних правових інституцій.

Корабельне угруповання ворожих сил в Чорному морі складається з 12 кораблів та катерів, які вже звично маневрують поблизу Криму, ховаючись від шторму та нашої зброї за мисом Тарханкут. Напоготові 3 ракетоносії, серед яких один підводний, споряджені частково використаним запасом «Калібрів» у кількості 12 штук.

 

15.10.2022