230-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:04 США прагнуть прискорення поставок Україні систем протиповітряної оборони NASAMS, заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі. "Ми точно зацікавлені в тому, щоб пришвидшити доставку NASAMS в Україну та доставити їх настільки швидко, наскільки це можливо... Ми на шляху до того, щоб доставити перші дві системи найближчим часом", - сказав Кірбі, якого цитує "Голос Америки"

 

 

22:14 За дві доби зенітний ракетний дивізіон збив в українському небі 9 із 11 запущених російською армією дронів Shahed-136. Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. "Це результат якісної підготовки наших зенітників, що її проводили польські побратими", - поінформував генерал. Залужний зауважив, що саме Польща надала комплекси, з яких радянськими ракетами українці збивають іранські дрони. "Це реалії сьогоднішньої війни. Дякую братам-полякам!" - прокоментував Залужний.

 

 

21:39 Росіяни обстріляли місто Оріхів і селище Степногірськ у Запорізькій області із реактивних систем залпового вогню. Як повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко, внаслідок атаки загинуло семеро мирних мешканців.

 

 

 

21:11 Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі зустрівся у Москві із президентом Росії Владіміром Путіним. Російський президент поскаржився йому, що захоплення русскіми Запорізької атомної електростанції надміру політизують - "спостерігаються елементи зайвої небезпечної політизації всього, що пов'язане з атомною діяльністю". 

 

 

20:49 Президент Володимир Зеленський запропонував країнам G7 надіслати спостережну місію на українсько-білоруський кордон, аби недопустити провокацій із втягненням Білорусі у пряму війну з Україною. "Росія намагається прямо втягнути Білорусь у цю війну, розігруючи провокацію з тим, що ми нібито готуємо удар по цій країні. Опосередковано вона вже втягнула їх. А прагне втягнути безпосередньо. Україна не планувала й не планує військових заходів проти Білорусі. Нас цікавить лише відновлення нашої територіальної цілісності. Але, щоб повністю зняти цю провокацію, щоб зняти ці наративи, які звучать від Лукашенка, щоб зняти навіть припущення щодо будь-якої загрози нібито від нас, ми пропонуємо своє рішення. На кордоні України й Білорусі може бути розміщена місія міжнародних спостерігачів для моніторингу безпекової ситуації", - сказав Зеленський під час розмови з лідерами країн "Групи семи" у вівторок.

 

 

20:09 У Жовкві демонтували два монумента, присвячені радянській армії. Про це повідомляє проєкт "Декомунізація Львівщини".

 

 

 

 

 

19:43 Україна і Росія провели черговий обмін полоненими. У ході обміну вдалося звільнити 32 наших воїнів. Серед звільнених – офіцери, сержанти та солдати ЗСУ. "Всі вони були у місцях, де тривали жорсткі бойові дії. Багато з цих людей вважалися зниклими безвісти. У кожного полоненого своя історія. Є такі, що розривають зсередини", – прокоментував керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Українські служби також повернули на вільну територію тіло ізраїльтянина Дмитра Фіалки, який працював дитячим тренером із футболу у клубі "Динамо" (Львів), мав в Україні сім'ю і пішов за неї воювати.

 

 

19:16 Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що на ремонт ушкоджених Росією ТЕЦ знадобиться кілька місяців. “Ця атака призвела до дуже серйозних наслідків. Фактично, чотири підстанції в межах Львівської області виведено з ладу. І для того, щоб їх привести до пуття, потрібні не дні, а місяці. Це дуже складне обладнання", – констатував Садовий на спільному брифінґу з головою Львівської ОДА Максимом Козицьким. Бурмістр заявив, що місто, попри все, готуватиметься до опалювального сезону. "Ми повинні просто вижити!” – закликав Садовий.

 

 

18:51 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Не досягаючи успіху, ворог продовжує завдавати ракетних ударів та застосовувати ударні БпЛА для ураження критичної інфраструктури і житлових районів міст нашої країни.

Протягом поточної доби окупанти знову завдали масованого ракетного удару, застосували по нашій країні майже тридцять крилатих ракет, завдали сім авіаційних ударів та здійснили близько двадцяти п’яти обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Тридцять дві повітряні цілі було знищено підрозділами протиповітряної оборони України на різних напрямках. Це 21 крилата ракета та 11 безпілотних літальних апаратів.

Внаслідок масованого ракетного удару постраждала інфраструктура понад десяти населених пунктів у Львівській, Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій та Донецькій областях. Вночі ворог задіяв вісім іранських ударних БпЛА, намагаючись завдати шкоди об’єктам критичної інфраструктури у Миколаївській області. Всі ці «безпілотники» знищено силами протиповітряної оборони Збройних Сил України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів:

на Сіверському напрямку – Тимоновичі і Янжулівка Чернігівської області;

на Слобожанському напрямку – Сотницький Козачок, Одноробівка, Уди, Ветеринарне та Козача Лопань;

на Краматорському напрямку – Райгородок, Новоєгорівка, Греківка, Макіївка, Нове, Новолюбівка, Ямполівка, Торське та Спірне;

на Бахмутському напрямку – Веселе, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Одрадівка, Опитне, Майорськ та Нью-Йорк;

на Авдіївському напрямку – Бердичі, Авдіївка, Кам’янка, Первомайське, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – Успенівка, Нескучне, Полтавка, Вугледар, Залізничне, Малинівка, Чарівне та Білогірʼя.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує обстріли позицій наших підрозділів для стримування контрнаступу по всій лінії зіткнення. Вогневого впливу зазнали райони більш ніж двадцяти населених пунктів. Серед них – Давидів Брід, Нова Кам’янка, Благодатівка, Широке, Шевченкове, Любомирівка, Тернові Поди, Правдине, Мирне та Олександрівка.

Мобілізація та перекидання противником резервів не дають можливості здолати супротив захисників і захисниць нашої країни. Тим часом, в росії продовжуються бунти серед мобілізованих. Так, за наявною інформацією, на одному з навчальних полігонів східного військового округу, через низький рівень забезпечення, недотримання санітарних норм, неналежне харчування та відсутність нормальних умов для проживання, понад сто мобілізованих відмовляються виконувати будь-які накази командування та залишати казарму.

За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Миколаївка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Майорськ та Первомайське.

Підтверджено ураження району зосередження живої сили та військової техніки противника у Херсонській області. За наявною інформацією, знищено до ста окупантів та близько тридцяти одиниць озброєння та військової техніки.

В Запорізькій області Силами оборони за попередні дні уражено зенітний ракетний комплекс С-300, до десяти одиниць військової техніки та близько шістдесяти військовослужбовців російських окупаційних військ.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала два удари по районах зосередження озброєння та військової техніки противника.

Ракетні війська і артилерія уразили один пункт управління, дев’ять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, п’ять систем протиповітряної оборони та чотири склади з боєприпасами.

 

18:23 Німецьке видання Spiegel пише, що Україна вже отримала від Німеччини першу з чотирьох обіцяних систем протиповітряної оборони IRIS-T SLM.

 

 

17:50 У місті Шебекіно у Росії палає електропідстанція. Губернатор Бєлгородської області заявив, що вона спалахнула після обстрілу Збройними Силами України.

 

 

 

17:22 Президент України Володимир Зеленський під час онлайн-засідання "Групи семи" закликав партнерів надати Україні системи ППО і достатню кількість боєприпасів для них. "Реагуючи на російський терор, на псевдореферендуми і спробу "анексії" нашої території, ми можемо застосувати формулу миру так, щоб у держави-терориста не залишилося жодного шансу. Перший пункт – оборонна підтримка. Повітряний щит для України. Це – частина гарантій безпеки, які є елементом нашої формули миру. Коли Україна отримає достатню кількість сучасних та ефективних систем ППО, ключовий елемент російського терору – ракетні удари – перестануть працювати", – заявив Президент. Голова держави подякував Німеччині і канцлеру Олафу Шольцу за прискорення постачання систем IRIS, США і президенту Джо Байдену – за рішення надати сучасні ПРО та ППО, а також усім, хто допоміг нам уже зараз забезпечити українську систему ППО. "Віримо, пане президенте, що це будуть і системи середнього та дальнього радіусу дії, які дозволять створити ешелоновану систему оборони", – звернувся Зеленський до Байдена. Президент повідомив, що ППО України знешкоджує частину російських ракет і безпілотників. Він поінформував, що самих "шахідів" Росія замовила в Ірані, за даними розвідки, 2400 одиниць, і для боротьби з ними потрібна достатня кількість боєприпасів. У той же час, звертаючись до президента Франції і премʼєр-міністра Італії, голова держави наголосив, що дуже очікує постачання систем SAMP-T.

 

 

16:56 Служба безпеки України провела обшуки у вінницького митрополита УПЦ МП Іонафана (Анатолій Єлецьких). "Співробітники СБУ проводять слідчо-оперативні заходи у рамках кримінального провадження, відкритого за статтею 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками)", – повідомили у службі. Згідно з інформацією LB.ua, в поле зору СБУ владика потрапив через публікацію матеріалів із закликом до міжконфесійної ворожнечі. Крім того, йому начебто інкримінують порушення ст.111 Кримінального кодексу України (державна зрада) та ст.111-1 (колабораційна діяльність). Керівник інформаційного відділу УПЦ митрополит Климент зазначив, що митрополит Іонафан проходить у справі як свідок. 

 

 

 

 

16:19 У понеділок і вівторок росіяни обстрілювали на Львівщині чотири електричні підстанції. Дві з них повністю знищено. Про це заявив на брифінгу голова Львівської військово-цивільної адміністрації Максим Козицький. "Ця атака – найважчий удар, який здійснювали по Львівщині. Наше основне завдання – забезпечити роботу критичних сервісних служб, щоб надавати екстрені послуги максимально швидко. Це своєрідна перевірка того, як працюють служби, до початку опалювального сезону. І бізнес, і влада мають бути готовими до найважчого періоду... Найголовніше – не панікувати, триматись разом. Між наступом 24 лютого та цією атакою є кардинальна різниця. Тепер ми всі знаємо, як зробити внесок у перемогу: продовжувати працювати, економити електроенергію, допомагати іншим та вірити і підтримувати ЗСУ", – заявив Козицький. 

 

 

15:42 У вівторок росіяни здійснили по території України 28 пусків ракет – Повітряним силам вдалося збити 20. Про це повідомляє командування ПС ЗСУ у Facebook. "Станом на 13:30 11 жовтня 2022 року російські окупанти завдали два масовані ракетні удари по містах та об’єктах критичної інфраструктури в різних регіонах України. Противник застосував високоточну зброю – крилаті ракети повітряного базування типу Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95мс, крилаті ракети морського базування типу «Калібр», іранські БпЛА-камікадзе «Shahed-136». Загалом противник здійснив 28 пусків КР: 16 крилатих ракет Х-101/Х-555; 12 крилатих ракет «Калібр». Силами та засобами Повітряних сил ЗС України знищено 33 повітряні цілі. Підрозділами зенітних ракетних військ, авіацією та мобільними вогневими групами знищено 20 крилатих ракет та 13 БпЛА «Shahed-136»", – поінформували у війську.

 

 

15:23 Громадський активіст, колишній командир взводу батальйону “Айдар” Євген Дикий певен, що масовані ракетні удари Росії по об'єктах енергетичної інфраструктури України є відповіддю на серію військових невдач росіян. Дикий вважає, що росіяни довго розробляли план занурення України в холод і темряву, втім понеділковий (а тепер уже й вівторковий) залпи вже не врятують Москву від поразки. Колишній "айдарівець" вважає, що ця осінь стане для росіян О.О.П. – "останньою осінню пуйла". Він закликав українців набратися сили і терпіння для того, щоб бути стійкими взимку.

 

#цитата

 

У наших опонентів слабнуть нерви, фронти тріщать, мости горять, мобіки тікають закрайсвіту, от і психонули завчасно, тим самим трохи нас попередили до чого готуватись на ближче майбутнє. Тепер ми бачимо, якою буде вона – Остання Осінь Пуйла (далі О.О.П. ).

Вона буде гарячою, бо палатиме по всьому фронту та навіть трохи по тилах. І водночас холодною, бо опалення буде далеко не повсюди і не весь час. Темною – і через віялові відключення, і тому, що перед світанком належиться бути найгустішій темряві.

Ця осінь принесе перемоги, одну за іншою. Ми аграрна країна, наша осінь завжди справедливо винагороджує за тяжку працю на полях весною та влітку – а цю тяжку працю наші захисники робили весь цей неймовірний рік по полях від Київщини до Херсонщини, і от він наближається, час врожаю та жнив.

Чи визріла вже та єдина Перемога з великої літери – хтозна, може вже й так, а може їй ще для стиглості треба пережити зимові морози, побачимо. Але дещо вже видно: ворог слабне з дня на день, чим більше слабне, тим більше істерить, а від істерики ще більше слабне. Тож О.О.П. точно буде нашою, а не їхньою порою року.

Чи повториться сьогоднішній салют? Так, впродовж О.О.П. ми побачимо ще не один подібний. Крім «ядрьоної бомби» (про яку іншим разом, бо поки вона не на часі), у ворога не лишилось жодного іншого «аргумента», здатного стримати наступ ЗСУ та відстрочити розгром окупантів. Сьогоднішній «аргумент» теж не такий вже і сильний (втім, його сила чи безсилля вповні залежить від нас з вами – українського тилу), але оскільки інших вже остаточно та незворотно нема, то цей піде в хід ще не одноразово.

Чи буде вся О.О.П. одним таким суцільним салютом? Ні, на це у ворогів нема ресурсу. В режимі щоденних салютів такого рівня, як сьогодні, ракети у рашистів закінчаться приблизно за два тижні, тож навряд чи вони на це підуть. Швидше за все салюти триватимуть день-два, потім довга перерва, потім після чергового обвалу якоїсь ділянки фронту – знову день-два, і так до повного розгрому окупаційної армії.

Наскільки холодною та темною буде О.О.П.? Заморозити та особливо знеструмити нас одразу на всю довгу зиму технічно доволі складно, швидше все відбуватиметься у «віяловому порядку» – почергові відключення світла та тепла в різних містах та областях тривалістю максимум тиждень-два поспіль (крім прифронтових міст, куди крім дефіцитних Іскандерів та Шахідів та раритетних Х-22 дістають більш масові С-300 та Торнадо; там, на жаль, можливі перебої тривалістю у весь холодний сезон ).

Чи можна цьому запобігти, і взагалі чому ми такі беззахисні перед масованими ракетними «салютами»? На жаль, швидше слід приємно дивуватись, що хоча б половину ракет прихитряються збивати. Наша ППО робить дива, нечувані раніше у світі. Маючи на озброєнні виключно радянський «вінтаж», щоб не сказати іржаву рухлядь (привіт всім, хто так десятиліттями фінансував нашу оборону), наші Повітряні сили прихитряються витиснути з наявного ресурсу набагато більше, ніж це теоретично можливо. Ефективність понад 50% по таких різних цілях та при такому масованому їх застосуванні – ще один із рекордів, поставлених українцями за цю війну.

Колись досвід нашого ППО вивчатимуть у військових академіях значно багатших та просунутіших країн. А ще колись у нас будуть зовсім інші засоби захисту нашого неба, відповідні до вимог 21 століття. Але поки що треба радіти кожній збитій ракеті чи заземленому «шахіду», і терпляче, зі зціпленими зубами пережити наслідки тої половини, яка все ж таки до нас долетить.

Ворог чекав, що масовані удари по тиловій інфраструктурі посіють паніку, та ми, тиловики, запросимо від нашої влади миру на будь-яких умовах, «аби лише більше не стріляли». Вони так нічого і не зрозуміли в українцях та нашій психології. Те, що мало зламати, вкотре вже викликає лише лють та бажання помститись.

 

Євген Дикий

 

14:50 Президент України Володимир Зеленський у вівторок скликав засідання ставки Верховного головнокомандувача ЗСУ. Ішлося про актуальну ситуацію на передовій та нещодавні дії ворога. Учасники відзначили професійну роботу підрозділів ЗСУ, які забезпечують протиповітряну оборону нашої держави. Присутні також наголосили на нагальній необхідності забезпечення армії сучасними системами ППО та ПРО. Обговорили кроки щодо подальшої деокупації тимчасово захоплених українських територій.

 

 

14:01 Русскі війська вдруге обстріляли Ладижинську ТЕС – акурат у момент, коли там працювали рятувальники після першої атаки. За попередньою інформацією, постраждало семеро осіб. "В результаті обстрілу знову пошкоджено енергетичне обладнання підприємства. Коли буде дозволяти безпекова ситуація, працівники теплоелектростанції почнуть роботи з відновлення", – поінформували у компанії ДТЕК.

 

 

13:36 Уповноважений зі зниклих безвісти Олег Котенко повідомив про повернення на українську землю тіл 62 полеглих героїв. Серед них є бійці з Оленівки – селища на Донеччині, в котрому функціонує колонія для військовоолонених. "Ми повернули тих, хто перебував у самому пеклі та захищав Україну", – прокоментував Котенко. 

 

 

13:20 Третина Львова позбавлена електроенергії через ракетний обстріл росіян, повідомив міський голова Андрій Садовий. Наразі виникли перебої з водопостачанням у Сихівському та Франківському районах міста. Садовий закликав містян зробити невеликий запас води: у найближчі години можуть відчуватися клопоти. 

 

 

13:11 Сили оборони України продовжують звільняти окуповані Росією території на Херсонщині, повідомила керівник об'єднаного пресцентру Сил оборони Оперативного командування Наталія Гуменюк: "Ми продовжуємо повертати території, ми продовжуємо відтісняти ворога на Херсонщині. Він уже змінює свої рубежі оборони на глибші". Вона розповіла, що російська армія за сім місяців укріпила лінію оборони залізобетонними конструкціями. Тому може здатися, що наше просування уповільнилося, але воно просто правильно розраховане... Триває наш вогневий контроль, який дуже суттєво впливає на можливості ворога продовжувати бойові дії – це знищення боєзапасів, ділянок скупчення техніки. Й у ворога дедалі менше шансів підтягувати для себе резерви, тому що Кримський міст, яким вони 75% резервів підвозили, не може працювати на повну силу.

 

 

12:50 Служба безпеки України ліквідувала дві групи диверсантів "ПВК Вагнера" на Харківщині. Одного росіянина вбито, ще чотирьох узяли в полон. "Серед них (полонених, – ред.) командир ДРГ, який уже передає СБУ важливу розвідінформацію, в тому числі – про влаштовані окупантами катівні українців", – поінформувала пресслужба СБУ.

 

 

12:09 У Львівській області відбувся ракетний удар по об‘єктах енергетики, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький. За попередніми даними, трьома ракетами уражені два об'єкти енергетичної інфраструктури – у північно-східній частині міста й у південному передмісті Львова.

 

 

12:00 Для масованого обстрілу російськими військами цивільних об'єктів у мирних українських містах є перевірене історією визначення: це гірше, ніж злочин — це помилка, вважає міністр оборони Олексій Резніков. Масована атака 10 жовтня красномовно свідчить про їхню розгубленість і знервованість. Адже вона контрпродуктивна і матиме для Росії руйнівні наслідки:

 

По-перше, Москва не досягла жодної військової мети. Жодної. Навпаки – наші захисники і захисниці отримали додаткову мотивацію швидше вигнати ворога, який обстрілює міста в тилу, де живуть їхні близькі.

По-друге, тепер не потрібні жодні додаткові аргументи, щоб доводити: Росія – це держава-терорист, держава – спонсор тероризму. Усі, хто після цього спробує співпрацювати з РФ, заперечувати терористичну сутність московського режиму, будуть мати очевидні проблеми з поясненнями. Більше того – усі російські лоялісти, відкриті та «гібридні» агенти впливу на Заході тепер опиняються на роздоріжжі. Вони повинні або засудити людожерські дії Кремля, або підтримати їх. Уникнення чіткої позиції – це фактична підтримка злочинів. Так само у російських діячів, які не схвалюють ці злочини, лишилося зовсім мало часу, щоб проявити свою незгоду і відмежуватися публічно. Бо потім доведеться ділити відповідальність.

По-третє, якщо останніми місяцями у розмовах з партнерами нам доводилося шукати способи не допустити «втоми» від України, то тепер росіяни все зробили за нас. Вони чітко показали, що свідомо влаштовують гуманітарну кризу, яка вдарить не тільки по Україні, а по всій Європі. Знищення інфраструктури життєзабезпечення може спровокувати нові хвилі біженців. Сотні тисяч людей, які повернулися з Європи, можуть бути змушені знову шукати там порятунку. До них приєднаються мільйони. Адже руйнування енергосистеми — це не тільки про опалення. Це про їжу і воду, каналізацію, про хвороби й усі супутні наслідки.

На цьому тлі значно простіше пояснювати, навіщо нам дуже швидко потрібна додаткова зброя, насамперед – засоби ППО та ПРО. Наші фахівці довели свою майстерність, збивши ледь не половину ракет та дронів-камікадзе. Надавши силам оборони України більше засобів, можна суттєво знизити рівень загрози з повітря.

Найближчими днями під час зустрічей у форматі «Рамштайну» та у штаб-квартирі НАТО буде потрібно менше слів. Росіяни самі роблять, щоб максимально розширити перелік законних цілей для нейтралізації ризиків.

 

 

11:54 Росіяни продовжують перекидати на територію Білорусі іранські дрони-камікадзе Shahed-136, повідомляє Головне управління розвідки. Станом на 10 жовтня до Білорусі перевезли 32 БПЛА, а до 14 жовтня планують завезти іще 8.

 

 

11:43 Після вчорашнього обстрілу території України Росія не матиме запасів крилатих ракет для подібних масованих атак, вважає військовий експерт Павло Лузін: "Крилаті ракети з числа 83-х Росія збирала кілька місяців. Старих радянських ракет Х-22, зенітних ракет від С-300, ракет «Точка-У», «Ураган» ще вистачає, але теж небагато. Для терору вистачає, але ні для чого більше. У Росії щорічно виробляється приблизно по 50 штук кожного типу далекобійних крилатих і оперативно-тактичних балістичних ракет: «Калібрів» морського і наземного базування, авіаційних X-101, протикорабельних ракет «Онікс» і ракет для комплексу «Іскандер»: всього – приблизно 200 штук на рік. Крім цього, протягом року у Росії продукують трохи більше 20 ракет повітряного базування Х-32. Різко наростити виробництво чи закупити ракети в інших країнах для таких масованих атак, як 10 жовтня, неможливо ні організаційно, ні технічно, ні технологічно. Можливі лише обстріли менш просунутими ракетами чи іранськими дронами, проте загалом вони ні на що не вплинуть".

 

 

11:09 Близько 7 ранку 11 жовтня з району Каспійського моря з ракетоносців Ту-95 та Ту-160 по території України було випущено ракети типу Х-101/Х-555, близько 9-ї години чотири з них знищили сили та засоби повітряного командування "Південь", повідомили Повітряні сили ЗСУ.

 

 

11:00 Устами речника Ради національної безпеки Білого дому Джона Кірбі Сполучені Штати фактично підтвердили вчорашню інформацію Головного розвідувального управління МО України, що Росія планувала масовані авіаудари по Україні ще до вибуху на Кримському мосту, хоча він міг прискорити деякі з їхніх планів.

 

 

10:40 Джеремі Флемінґ, керівник Центру урядового зв'язку Великої Британії (GCHQ) –спецслужби, що відповідальна за ведення радіоелектронної розвідки та забезпечення захисту інформації органів уряду й армії, вважає, що Україна переламує ситуацію на війні при "виснаженні" російських сил, пише BBC, цитуючи його ще не оголошену нинішню промову на щорічній лекції з питань безпеки Королівського інституту об’єднаних збройних сил.

Незважаючи на вчорашні ракетні обстріли, сер Джеремі Флемінґ стверджує, що у Москви закінчуються боєприпаси і "російські польові командири теж про це знають". Витрати Росії на війну в Україні – як з точки зору втрати людей, так і з точки зору втрати техніки – є "приголомшливими", всі попередні досягнення зведені нанівець, мобілізація в’язнів і недосвідчених чоловіків "свідчить про безвихідну ситуацію". Росіяни тепер починають розуміти проблеми, спричинені тим, що Флемінґ описує як "війну за вибором" Путіна: "при відсутності ефективних внутрішніх оспорювань його рішення виявилися помилковими. Це стратегія високих ставок, що призводить до стратегічних помилок у судженнях". Росіяни бачать, наскільки зле і неправильно Путін оцінив ситуацію, вони тікають від призову, розуміючи, що більше не можуть подорожувати, вони знають, що їхній доступ до сучасних технологій і зовнішнього впливу буде різко обмежений.

Але основна частина його лекції присвячена Китаю. Комуністична партія Китаю прагне маніпулювати технологією, яка лежить в основі життя людей, щоб закріпити свій вплив у власній країні та за кордоном і забезпечити можливості для стеження. Флемінґ попереджає, що Китай прагне створити "клієнтську економіку та уряди", експортуючи технології в країни по всьому світу, ці країни ризикують "заставити майбутнє", купуючи китайські технології з "прихованими наслідками". Та китайський контроль над цими країнами не є неминучим: "Наша майбутня стратегічна технологічна перевага залежить від того, що ми як спільнота зробимо далі".

 

 

 

09:49 Унаслідок понеділкових обстрілів загинуло 19 людей; іще 105 зазнали травмувань. Про це вранці у вівторок повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій. Станом на 07:00 знеструмленим було 301 поселення у Київській, Львівській, Сумській, Тернопільській та Хмельницькій областях.

 

 

09:42 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 63 110 (+240) осіб,

танків – 2504 (+9) од.,

бойових броньованих машин – 5162 (+13) од.,

артилерійських систем – 1496 (+10) од.,

РСЗВ – 353 (+0) од.,

засобів ППО – 181 (+0) од.,

літаків – 268 (+1) од.,

гелікоптерів – 235 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1114 (+17) од.,

крилатих ракет – 295 (+46) од.

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

автомобільної техніки – 3916 (+8) од.,

спеціальної техніки – 136 (+0) од.
Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському, Авдіївському та Краматорському напрямках.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

73,3% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

29,8% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

65,3% автомобільної техніки (з них 1,3% за минулий тиждень),

48,6% артилерійських систем (з них 2,7% за минулий тиждень),

31,7% РСЗВ (з них 1,1% за минулий тиждень),

21,5% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

26,4% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

12,9% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

09:24 Зранку близько 07:30 російська армія РФ атакувала двома дронами-камікадзе "Shahed-136" Ладижинську ТЕС, що на Вінниччині, повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

 

 

09:19 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із президентом США Джозефом Байденом. Голова держави поінформував американського колегу про наслідки російських масованих ракетних ударів по цивільній інфраструктурі. Президент наголосив, що нещодавні масштабні пошкодження критичної енергетичної інфраструктури становлять серйозні виклики напередодні зими та початку опалювального сезону. "Удари по цивільних об’єктах по всій Україні є ознакою слабкості російської армії, яка програє на полі бою. Це очевидний терор. Але ми не піддамося на російський ракетний шантаж", – запевнив Зеленський. Лідери обговорили важливість протиповітряної оборони та подальший внесок США у розширення такого потенціалу. У цьому контексті також було обговорено майбутню термінову зустріч лідерів G7, присвячену Україні, та найнеобхідніші заходи для підтримки нашої держави, яких може вжити міжнародна спільнота, інформує ОП.  

 

 

09:07 Російський ворог вночі знову обстрілював Запоріжжя, ударив 12 ракетами С-300. Вражено громадські об'єкти, зокрема дві ракети влучили в автосалон, внаслідок чого загинула людина, виникла пожежа. Інші ракети потрапили в навчальний заклад, пошкоджено школу, амбулаторію та житлові будинки, повідомив голова Запорізької військової адміністрації Олександр Старух.

 

 

09:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

8 жовтня 2022 року Міністерство оборони Росії повідомило, що генерала Серґєя Суровікіна призначено головним командувачем Об’єднаного угруповання сил, яке проводить «військову спецоперацію» в Україні. Раніше Суровікін командував Повітряно-космічними силами Росії, а нещодавно – Південним угрупованням військ в операціях в Україні.

Протягом більшої частини своєї операції Росії, ймовірно, не вистачало єдиного уповноваженого польового командира. Генерал Олександр Дворніков, ймовірно, обіймав цю посаду протягом періоду з квітня по серпень 2022 року, але незрозуміло, чи зміг він ефективно контролювати часто розрізнені та конкуруючі угруповання сил.

Призначення Суровікіна, ймовірно, відображає зусилля російської спільноти національної безпеки покращити проведення операції. Проте йому, ймовірно, доведеться змагатися з дедалі більш фракціонованим російським міноборони, яке має недостатні ресурси для досягнення політичних цілей, поставлених в Україні.

 

 

08:55 Вчора у вечірні години мешканці Києва та Київської області у відповідь на прохання влади зменшили споживання електроенергії на 26,5% від показників звичайного осіннього дня, повідомило Укренерго.

 

 

08:42 На світанку південні регіони ворог знов атакував дронами-камікадзе. Над Миколаївщиною силами протиповітряної оборони збито 5 Shahed-136, над Одещиною – 3, повідомляє Оперативне командування "Південь".

 

 

08:25 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Не досягаючи успіху, ворог завдає ракетних ударів та активно застосовує ударні БпЛА для ураження критичної інфраструктури та густонаселених міст нашої країни. Противник не здатен зупинити успішний контрнаступ Сил оборони на Харківському та Херсонському напрямках, тому намагається залякати та посіяти паніку серед населення України.

Мобілізація та перекидання противником резервів, також не дають можливості здолати супротив захисників і захисниць нашої країни.

Протягом попередньої доби окупанти завдали понад 61 ракетний та 32 авіаційних удари, здійснили близько 92 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

73 повітряні цілі було знищено підрозділами протиповітряної оборони на різних напрямках, з них - 46 крилатих ракет та 27 безпілотних літальних апаратів.

Внаслідок масованого ракетного удару за минулу добу постраждала інфраструктура більш ніж 30 населених пунктів. Це, зокрема, Київ, Львів, Рівне, Житомир, Тернопіль, Хмельницький, Івано-Франківськ, Вінниця, Прилуки, Ніжин, Конотоп, Харків, Кременчук, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Миколаїв, Одеса. Загинули та були поранені мирні громадяни України.

Загроза завдання ворогом ракетних ударів по критичній інфраструктурі та мирних кварталах залишається.

Також, окупанти не полишають спроб утримати тимчасово захоплені території, обстрілюють позиції наших військ, зосереджують зусилля на спробах зриву контрнаступальних дій підрозділів Сил оборони, намагаються вести наступальні дії на окремих напрямках.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. За наявною інформацією, керівництво республіки білорусь продовжує надавати підтримку російській федерації у війні проти України, надаючи російській федерації можливості використовувати повітряний простір та аеродромну мережу для завдання авіаударів по території України. На зазначених напрямках підрозділи Сил оборони України контролюють ситуацію, ознак формування наступальних угруповань на території республіки білорусь та пересування військ, станом на 06.00 11 жовтня поточного року, не спостерігається.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Янжулівка, Тимоновичі, Михальчина Слобода Чернігівської області та Білопілля і Миропілля Сумської області;

на Слобожанському напрямку – з артилерії та танків, в районах населених пунктів Івашки, Стрілеча, Гурівка, Кам’янка, Дворічна, Стельмахівка, Борщова, Сотницький Козачок, Гур’їв Козачок, Козача Лопань, Вільхуватка та Чугунівка;

на Краматорському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, вздовж всієї лінії зіткнення. Зокрема, в районах населених пунктів Білогорівка, Греківка, Новоєгорівка, Райгородок, Першотравневе, Новолюбівка, Макіївка, Нове, Зарічне, Терни, Серебрянка та Григорівка;

на Бахмутському напрямку противник завдав вогневого ураження по районах населених пунктів Сіверськ, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Майорськ, Курдюмівка, Нью-Йорк, Красна Гора, Часів Яр, Яковлівка, Зеленопілля та Одрадівка.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник наступальних дій не проводив. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали Авдіївка, Первомайське, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар, Невельське, Залізничне, Білогірʼя, Времівка, Зелене Поле, Новосілка, Щербаки, Новопіль, Новомиколаївка, Гуляйпільське, Дорожнянка, Темирівка та Червоне.

На Південнобузькому напрямку противник посилив обстріли з танків та артилерії різних типів. Вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Вищетарасівка, Новокиївка, Правдине, Мирне, Тернові Поди, Любомирівка, Широке, Киселівка, Червона Долина, Благодатівка, Давидів Брід та Нова Кам’янка.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Бахмут, Бахмутське, Майорськ, Соледар та Первомайське.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, 9 жовтня поточного року в районі населеного пункту Білозерка Херсонської області, наші воїни знищили близько 15 одиниць ворожої військової техніки. 10 жовтня, в районі населеного пункту Берислав, було уражено ангар з військовою технікою противника, втрати уточнюються.

Викладачам вузів Херсону, які співпрацюють з окупаційною владою, загарбники рекомендують переїжджати на територію Криму. Також відомо, що в разі “ускладнення” ситуації на тимчасово окупованій території українського Криму окупаційна влада має плани щодо евакуації родин представників керівництва силових структур, які проходять службу на зазначеній території.

У місті Старобільськ Луганської області окупанти проводять пошуки українських патріотів, затримання членів родин та друзів військовослужбовців, а також співробітників правоохоронних органів.

Крім того, за наявною інформацією, у Луганській області, під виглядом пошуку українських диверсантів, загарбники розшукують своїх дезертирів.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 6 ударів. Підтверджено ураження 4 місць зосередження озброєння та військової техніки, а також 2 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони знищили ворожий літак Су-25.

Ракетні війська і артилерія за попередню добу уразили пункт управління, чотири райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, один зенітний ракетний комплекс С-300 противника та один склад з боєприпасами.

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська завдали масованих скоординованих ракетних ударів по більш ніж двадцяти українських містах.

• Президент Путін заявив, що скоординовані ракетні удари були помстою за вибух на Керченському мосту – ймовірно, частково для того, щоб отримати схвалення «провоєнних» фракцій.

• Російські та білоруські сухопутні війська навряд чи атакуватимуть Україну з білоруської території на півночі.

• Українські війська станом на 10 жовтня ймовірно звільнили понад 200 кв. км території на заході Луганської області.

• Російські війська продовжували безуспішні спроби повернути нещодавно втрачену територію на північному заході Херсонської області, зміцнюючи прилеглі позиції розбитими та спішно мобілізованими підрозділами.

• Російські війська продовжили наземні обстріли Донецької області.

• Російські та окупаційні чиновники ставлять умови для переселення до 40 тисяч жителів із Херсонської області до окупованого Росією Криму та Російської Федерації.

• Російські війська не можуть постачати мобілізовані сили, ймовірно, через роки розкрадання запасів контрактниками та командирами.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Противник веде активну оборону та намагається утримати зайняті рубежі.

Протягом дня наносив вогневе ураження по наших позиціях, прилеглих до лінії фронту громадах, а також по тилових районах, де уражає об'єкти критичної інфраструктури, із застосуванням стратегічної та армійської авіації, реактивних систем залпового вогню, важкої артилерії, мінометів.

З метою уточнення положення наших військ та корегування вогню артилерії продовжує активно застосовувати БпЛА.

Парою гелікопртерів К-52 атакував наші позиції, без втрат.

В рамках масованого ракетного удару по всій території України, коли по Миколаївській області було випущено 14 ракет, а по Одещині – 3 ракети і 4 дрони-камікадзе, на Криворіжжі 2 ракети знищили 2 трансформаторні підстанції. Роботи із усунення наслідків тривають.

Надвечір Кривий Ріг був знов атакований двома дронами-камікадзе Shahed-136. Під загрозою знов опинилися об’єкти критичної інфраструктури. Але силами протиповітряної оборони дрони було знищено.

Водночас чотири Shahed-136 спрямовані на критичну інфраструктуру Черкащини протиповітряна оборона знищила в Черкаському районі, неподалік Канева.

Куцурубську громаду на Миколаївщині ворог системно тероризує обстрілами з Кінбурнської коси. Двічі за день вдарив «Градом» та важкою артилерією. Без людських втрат.

Нашою авіацією нанесено 4 удари по противнику, в тому числі по його системах ППО. Поблизу Дудчан і Червоного, на Бериславщині нашими підрозділами протиповітряної оборони збито 2 безпілотних шпигуни «Орлан-10» та російський штурмовик Су-25.

Підрозділи ракетних військ і артилерії виконали 205 вогневих завдань.

Відомі на даний час втрати ворога дорівнюють 174 рашисти, 2 гаубиці "Мста-Б",12 одиниць авто-бронетехніки, 2 танки, 2 міномети, 2 склади боєкомплекти.

Пошкоджено 5 одиниць броньованої техніки та крупнокаліберна гармата «Гіацинт-Б».

В Чорному морі корабельне угруповання ворога знов зменшено вдвічі. Загальна кількість – 6 бойових кораблів маневрують поблизу узбережжя Криму. 2 надводних ракетоносії напоготові із 16-ма «Калібрами» на бортах.

 

 

11.10.2022