227-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:19 У Японії зустріли рішення українського парламенту і Президента щодо Південно-Курильської гряди як справедливий крок дружньої держави. Про це заявив посол України в Японії Сергій Корсунський. "Японія не має намірів здійснювати повернення Північних територій силою, проте спільні дії України і Японії у політико-правовому полі, особливо з урахуванням агресії Росії проти України, мають сприяти покаранню агресора, поверненню всіх окупованих ним територій", - прокоментував Корсунський для "Укрінформу". Посол нагадав, що СРСР незаконно окупував чотири острови, які належали Японії. Радянська влада виселила звідти корінних жителів, здійснюючи анексію території іншої держави. "Росія є спадкоємницею СРСР і продовжує політику окупації. Але це не стосується України, як і всього іншого демократичного світу. Тепер позиція України чітка і зрозуміла - ми визнаємо суверенітет Японії над Еторофу, Кунаширі, Шикотаном і Хабомаї і закликаємо світове співтовариство сприяти їх поверненню Японії", - підкреслив дипломат. 

 

 

20:51 Російське опозиційне видання "Агенство" проаналізувало відео вибухів на Керченському мості і підважує офіційну версію фури з вибухівкою: покадровий перегляд моменту вибуху показує, що засвітлення кадру починається за мить до того, як вантажівка зникає у вогні вибуху, можливо, це свідчення того, що джерело вибуху було не у вантажівці.

 

 

Крім того, на кадрах вибуху видно, що полум'я піднімається не лише з мосту, а й ніби з-під нього.

 

 

На відео, яке записала камера, що знаходиться під залізничним мостом, видно, що за момент до вибуху з-під моста з'являється якийсь об'єкт, можливо човен.

 

 

 

19:41 Росіяни відкрили для проїзду одну з двох смуг – вцілілу – Керченського моста. Переправа доступна для легких авт. 

 

 

19:06 Збройні Сили України завдали удару по залізничному вузлу в окупованому росіянами Іловайську. Російські окупаційні сили заявляють, що по цілях прилетіло шість ракет із HIMARS. Унаслідок ударів пошкоджено залізничну інфраструктуру, зруйновано резервуари з паливом, розлилися пальні матеріали.

 

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву контрнаступальних дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим, періодично веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних рубежів та позицій на окремих напрямках та веде повітряну розвідку БпЛА.

Російські окупанти порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, продовжують завдавати ударів по критичній інфраструктурі та житлу цивільного населення.

Є загроза завдання противником авіаційних та ракетних ударів на всій території України. Протягом поточної доби окупанти завдали три ракетних та шістнадцять авіаційних ударів, здійснили понад двадцять обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Вогневого ураження зазнали понад п’ятнадцять населених пунктів. Зокрема, Біловоди, Грабовське, Славгород, Уди, Чугунівка, Харків, Часів Яр, Білогорівка, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. В республіці білорусь до 15 жовтня продовжено заходи з перевірки військ. Також, вчергове, продовжили закриття повітряного простору у південних областях цієї країни.

На інших напрямках противник продовжив обстріли з мінометів та ствольної артилерії в районах населених пунктів:

на Сіверському напрямку – Сеньківка, Блешня і Миколаївка Чернігівської області, а також Бачівськ, Старикове, Кіндратівка та Біловоди Сумської області;

на Слобожанському напрямку – Уди, Козача Лопань, Красне, Глибоке, Огірцеве, Варварівка, Нескучне, Тернова та Дворічна;

на Краматорському напрямку – Терни, Новоєгорівка, Макіївка, Ямполівка, Дронівка, Серебрянка, Білогорівка, Веселе та Григорівка;

на Бахмутському напрямку – Верхньокам’янське, Роздолівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Майорськ та Нью-Йорк;

на Авдіївському напрямку – Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник наступальних дій не проводив. Від ворожих обстрілів постраждала інфраструктура понад двадцяти населених пунктів. Серед них –Темирівка, Зелене Поле, Времівка, Нескучне, Вугледар, Павлівка, Ольгівське, Залізничне, Гуляйпільське, Чарівне та Мирне.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони понад сорока населених пунктів. Зокрема, для атаки на інфраструктуру Нікополя та територій Миколаївської області ворог знову задіяв іранські безпілотники-камікадзе.

Противник продовжує зазнавати втрат. Місцеві лікарні в тимчасово окупованих районах Херсонської області не можуть впоратися з потоком поранених окупантів.

Підтверджено прибуття до дитячої клінічної лікарні в місті Лисичанськ Луганської області до тридцяти поранених загарбників. До вказаного закладу направлено додатковий медперсонал.

За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Білогорівка, Бахмутське, Бахмут, Майорськ, Красногорівка та Терни.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала сім точних ударів по зенітних ракетних комплексах противника. Крім того, українські підрозділи протиповітряної оборони збили один БпЛА “Орлан”.

Ракетні війська і артилерія за поточну добу уразили вісім районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, два склади з боєприпасами та десять інших важливих об’єктів.

 

 

17:51 Радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк натякнув, що вибухи на Кримському мосту влаштували самі росіяни під час протистояння приватних військових компаній, зокрема "Вагнер" ("Ліга") та ФСБ із Міноборони та Генштабом РФ. "Тепер серйозно. ФСБ/ПВК намагаються з‘їсти керівництво МО/ГШ. За мить до зміни кадрів ФСБ йде у нокдаун: прогледіли вибух на мосту Путіна. Тепер МО зможе звинуватити ФСБ у майбутніх поразках на півдні. Ще не очевидно, хто підірвав міст? Нагадаю – фура заїхала з РФ", – написав Подоляк у twitter.

 

 

17:41 У Москві розпочався комплекс «заходів», спрямованих проти військових. Рух у центрі перекрито, в місто увійшли підрозділи "елітарної" дивізії росгвардії оперативного призначення імені Дзержинського, вони рухаються до центру спільно з підрозділами поліції, відомо про численні арешти, затримання та блокування військових, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Всі військові підрозділи по периметру Москви приведено у підвищену бойову готовність. Підтверджень цієї сенсаційної інформації наразі нема.

 

 

16:01 Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас вважає, що Росія може використати чоловіків, які зараз тікають від мобілізації, як "наступну зброю" у своїй гібридній війні проти Європи:

"Я б радше непокоїлася через страждання українців, а не тих, хто зараз тікає з Росії. Та ми маємо розуміти, що перебуваємо в гібридній війні з Росією, і це означає, що вона використовує різноманітні елементи як зброю проти нас. Енергетику ми вже бачили, а міграція  наступна зброя.

Якщо зараз ці люди приїжджають до Естонії й Латвії, то російська меншина зростає і Росія далі говорить: ми повинні «звільнити» їх. Це все – частина ширшої імперіалістичної картини, і ми ставимось до цього з великою пересторогою".

 

 

15:57 Міністерство оборони РФ призначило Сєргєя Суровікіна командувачем об'єднаного угруповання військ в Україні. Суровікін – головнокомандувач повітряно-космічних сил.

 

 

15:41 У рамках сертифікації 28% учителів початкових класів не змогли пройти зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), ще 7% зареєстрованих на ЗНО педагогів не з'явилося на проходження першого етапу сертифікації.

 

 

 

14:55 Потік на виїзд із України через західний її кордон з 1 до 7 жовтня скоротився приблизно на 6 тисяч – до 253 тис. осіб, тоді як потік на в'їзд зріс на 28 тисяч – до 265 тис., повідомила Держприкордонслужба. Таким чином, зафіксований минулого тижня вперше з 10 травня чистий тижневий відтік із країни (сальдо – 22 тис. осіб) не став новою тенденцією.

 

 

13:13 Укрпошта випускає нову марку, присвячену палаючому Кримському мосту. Про дату випуску повідомлять окремо.

 

 

 

12:01 Офіційний Київ наполягає: Курильські острови є суверенною територією Японії, незаконно окупованою Росією. Міністерство закордонних справ України заявило, що ухвалення Верховною Радою звернення до міжнародного співтовариства щодо Північних територій Японії та підписання Президентом указу № 692/2022, що підтверджує повагу до суверенітету і територіальної цілісності Японії, включно з її Північними територіями, які продовжують перебувати під окупацією РФ, "є важливими кроками, які відновлюють історичну справедливість та підтверджують відданість України загальновизнаним принципам та нормам міжнародного права". "МЗС України послідовно наголошує, що у сучасному світі немає місця для застосування сили з метою порушення суверенітету і територіальної цілісності будь-якої держави світу всупереч міжнародному праву. Росія як країна-агресор має понести усю відповідальність за свої дії з порушення суверенних кордонів України та інших держав світу", – підкреслили в українському зовнішньополітичному відомстві.

 

#офіційно

 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №692/2022

 

Про питання Північних територій Японії

 

Виходячи з необхідності забезпечення та дотримання норм і принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй від 26 червня 1945 року, Декларації ООН про принципи міжнародного права стосовно дружніх відносин та співробітництва між державами відповідно до Статуту ООН від 24 жовтня 1970 року, Заключного акта Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року,

 

керуючись загальновизнаними нормами і принципами міжнародного права, включаючи принцип територіальної цілісності,

 

беручи до уваги заяву Верховної Ради України від 7 жовтня 2022 року щодо Північних територій Японії,

 

відповідно до статті 18, пункту 3 частини першої статті 106 Конституції України постановляю:

 

1. Україна підтверджує свою повагу до суверенітету і територіальної цілісності Японії, включно з її Північними територіями, які продовжують перебувати під окупацією Російської Федерації.

 

2. Кабінету Міністрів України відповідно до Домовленості між Урядом України і Урядом Японії про встановлення дипломатичних відносин (у формі обміну листами) від 26 січня 1992 року в своїй діяльності виходити з позиції, що зазначені у статті 1 цього Указу Північні території є невід'ємною частиною суверенної території Японії.

 

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

 

7 жовтня 2022 року

 

 

11:12 Секретар РНБО Олексій Данілов опублікував кумедне відео з піснею Happy Birthday, Mr President у виконанні Мерилін Монро на своїй сторінці у Facebook, котре натякає на те, що вибух на Кримському мосту був презентом президенту РФ Владіміру Путіну на уродини. Віцепрем'єр Михайло Федоров оприлюднив у Telegram дотепну картинку із HIMARS на надувному матраці. Державна прикордонна служба порадила підписникам у Telegram вважати, бо на мосту "спекотно". А Служба безпеки України перефразувала вірш Тараса Шевченка так, що можна припустити, наче до вибуху причетні саме українські спецслужби: "Світає, // Міст гарно палає; // Соловейко у Криму // СБУ зустрічає".

 

 

10:39 На відео з камер спостережень на Кримському мосту видно, що вибух пролунав у момент проїзду дорожнім полотном російської військової вантажівки (або навіть колони військових вантажівок: про рух кортежу може свідчити мигання фар). Чітко помітно, що на вантажівці попереду є знак російської збройної агресії Z.

 

 

 

10:09 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 62 060 (+380) осіб,

танків – 2472 (+6) од.,

бойових броньованих машин – 5111 (+18) од.,

артилерійських систем – 1459 (+4) од.,

РСЗВ – 345 (+1) од.,

засобів ППО – 180 (+3) од.,

літаків – 266 (+0) од.,

гелікоптерів – 234 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1079 (+12) од.,

крилатих ракет – 246 (+0) од.

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

автомобільної техніки – 3875 (+13) од.,

спеціальної техніки – 136 (+1) од.,

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому, Бахмутському та Краматорському напрямках. Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

72,3% танків (з них 2,8% за минулий тиждень),

29,5% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

64,6% автомобільної техніки (з них 1,3% за минулий тиждень),

47,4% артилерійських систем (з них 1,8% за минулий тиждень),

31,0% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

21,3% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

26,3% гелікоптерів (з них 0,8% за минулий тиждень),

12,8% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Після постійних невдач Росії на полі бою протягом останніх двох тижнів усе більше різних гравців російської системи об’єдналися в критиці керівництва російського МО. Серед критиків – чеченський лідер Рамзан Кадиров, власник приватної військової компанії "Група Ваґнера" Євгеній Пріґожин, офіційні телеведучі, поп-зірки та дедалі гучніша спільнота ультранаціоналістичних військових блогерів.

Кадиров і Пріґожин, виглядає, сприймаються як неформальні глави "провоєнного" блоку, чия критика ґрунтується на аргументах більшого одержавлення та готовності до ескалації. Обидва, ймовірно, досягли певної довіри, ґрунтуючись на значному розгортанні бойових підрозділів як чеченських, так і ваґнерівських військ на місцях.

Критика, як і раніше, спрямована на вище військове командування, а не на вище політичне керівництво, але вона є тенденцією публічного вираження незгоди з російським істеблішментом, до якої принаймні частково ставляться терпимо і яку, ймовірно, її буде важко цофнути.

 

 

09:15 У Національному антитерористичному комітеті Росії повідомили, що на Кримському мосту біля 6-ої години ранку «відбувся підрив вантажного автомобіля», внаслідок чого спалахнули сім цистерн вантажного поїзда. Внаслідок вибуху обвалилася частина автомобільного мосту, у воду впало кілька прольотів дорожнього полотна. Залізничний та автомобільний рух мостом зупинено.

Російська влада повідомила, що через Керченську протоку вони готуються запустити поромну переправу, яка діяла до будівництва Кримського мосту.

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж усієї лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборони на окремих напрямках та веде повітряну розвідку.

Противник продовжує порушувати норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, завдає удари по критичній інфраструктурі, а також домівках цивільного населення.

Залишається загроза завдання противником авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

Протягом доби окупанти завдали 7 ракетних та 12 авіаційних ударів, здійснили близько 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів противника зазнали понад 20 населених пунктів. Зокрема, Славгород, Біловоди, Вугледар, Рідкодуб, Гуляйпільське, Новоандріївка, Запоріжжя та Миколаїв.

Для ударів по українських містах протягом минулої доби противник також використав сім безпілотних літальних апаратів іранського виробництва “Shahed-136”. Три з них були збиті, а чотири досягли міст Запоріжжя та Миколаїв.

Щоб надалі підтримувати збройну агресію проти України, у російській федерації триває мобілізація. Місцеві органи влади деяких районів намагаються виконати її план за рахунок безробітних чоловіків призовного віку, тим самим вирішити внутрішню проблему.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії в районах населених пунктів Блешня, Гай і Сеньківка Чернігівської області та Старикове Сумської області;

на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах 18 населених пунктів, в тому числі Глибоке, Уди, Огірцеве, Стрілеча, Колодязне, Дворічне, Нескучне;

на Краматорському напрямку – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Спірне, Білогорівка, Верхньокам’янське, Роздолівка, Серебрянка, Григорівка, Дронівка, Веселе;

на Бахмутському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Яковлівка, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Іванград, Опитне, Майорськ, Нью-Йорк, Виїмка, Роздолівка, Веселе та Одрадівка;

на Авдіївському напрямку – вогневого впливу зазнали Авдіївка, Красногорівка, Первомайське та Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник наступальних дій не проводив. Від ворожого вогню постраждала інфраструктура в районах 16 населених пунктів. Серед інших Времівка, Темирівка, Ольгівське, Гуляйпільське та Залізничне.

На тимчасово захоплених територіях Запорізької області противник намагається активізувати заходи з дискредитації підрозділів Збройних Сил України. Для створення фейкового контенту додатково залучаються спеціальні кореспонденти російських ЗМІ.

На Південнобузькому напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони понад 27 населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення.

Противник активно залучає БпЛА різних типів для ведення розвідки та завдання ударів. Минулої доби наші захисники на різних напрямках збили вісім БпЛА: п’ять типу “Орлан-10” та три типу “Shahed-136”.

Підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Виїмка, Бахмутське, Красна Гора, Бахмут, Майорськ, Озерянівка, Зайцеве, Одрадівка, Андріївка, Первомайське, Красногорівка, Веселе, Кам’янка, Побєда, Невельське, Новомихайлівка та Тернові Поди.

Збройні Сили України продовжують тримати під вогневим контролем об’єкти логістики противника та артерії їх постачання. За минулу добу знищено ще одну понтонну переправу противника. Крім того, підтверджено інформацію про знищення складів з боєприпасами ворога, 5 жовтня поточного року, поблизу населеного пункту Кінські Роздори.

Підрозділи противника продовжують зазнавати втрат. Так, в районах населених пунктів Пологи та Токмак Запорізької області, внаслідок обстрілів підрозділами Сил оборони районів скупчення живої сили противника, ворог втратив близько 85 осіб пораненими. Інформація про загиблих уточнюється.

У Луганській області до місцевої лікарні у Новосвітлівці доправлено близько трьохсот поранених осіб із числа ув’язнених, які погодились воювати на території Україні.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 30 ударів. Підтверджено ураження 24 місць зосередження озброєння та військової техніки, а також 6 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони збили два ворожих гелікоптери.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу уразили два пункти управління, один район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, два райони вогневих позицій артилерії, радіолокаційну станцію та комплекс радіоелектронної боротьби противника.

 

 

08:26 Вранці на залізничній гілці Кримського мосту виникла сильна пожежа цистерн із пальним, зруйновано частину дороги, повідомляють Повітряні сили Збройних Сил України.

 

 

 

08:06 Російські війська після опівночі завдали нічного удару по Харкову ракетами С-300, випущеними з російського Бєлгорода, є поранений та значні руйнування інфраструктури, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов: 4 ракетні удари по Салтівському району Харкова, один – по Основ’янському району. В результаті ракетного удару пошкоджено спорткомплекс, нежитлові приміщення, є влучення у відкриті території.

 

 

07:59 Російські окупанти вночі о 00:59 обстріляли Запорізьку АЕС, станцію повністю знеструмлено: пошкоджено і відімкнулася остання лінія зв'язку з енергосистемою 750кВ ЗАЕС Дніпровська, в автоматичному режимі увімкнулися дизель-генератори, запасів дизельного пального для їхньої роботи в такому режимі вистачить на 10 днів, повідомляє  НАЕК "Енергоатом".

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Західні та російські повідомлення про розбіжності всередині Кремля набирають обертів у російському інформаційному просторі, підриваючи видимість стабільності режиму президента Росії Путіна.

• Російський президент Путін, можливо, чекав, щоб оголосити про те, що він змінив командувача Східним військовим округом Алєксандра Чайка, поки йому не знадобилося використовувати Чайка як офірного цапа за невдачі російської армії в Харківській області та Лимані Донецької області.

• Ймовірно, українські війська продовжували контрнаступальні дії на трасі КреміннаСватове на заході Луганської області.

• Російські війська продовжували займати оборонні позиції на півночі Херсонської області, а українські та російські джерела повідомляли про триваючі бої на північ і північний захід від Херсона.

• Російські війська продовжили наземні обстріли Донецької області.

• Анекдотичні повідомлення про погані умови для мобілізованого персоналу в російському інформаційному просторі продовжують підживлювати правдивий наратив про некомпетентність Кремля та російського Міністерства оборони.

• 7 жовтня російські чиновники запропонували базові пільги для мобілізованих чоловіків та їхніх сімей, але продовжують покладати надання підтримки новомобілізованим, зокрема харчування та навчання, на місцеві органи влади та інші нефедеральні інституції.

• Російська окупаційна влада в Донецькій області продовжує примусову мобілізацію мирного українського населення, спростовуючи заяви Росії про те, що жителі новоприєднаних територій не будуть мобілізовані.

• Українські чиновники у щойно звільненій Харківській області продовжують виявляти російські камери тортур та інші порушення прав людини.

• Російська окупаційна влада, ймовірно, вчасно не відремонтувала необхідну цивільну інфраструктуру в окупованих і незаконно анексованих частинах України до зими, коли буде зниження температури.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Противник веде оборонні дії з метою утримання захоплених територій у Херсонській та Миколаївській областях та недопущення розвитку наступу наших підрозділів.

Продовжує наносити вогневе ураження і по наших позиціях, і по територіальних громадах вздовж лінії зіткнення, і по тилових районах з мирними жителями. Триває психологічний, вогневий та техногенний терор: ворог тримає в напрузі населення України багатоваріантністю загроз.

Відчуваючи витискання Силами оборони із займаних позицій, рашисти створюють нові, визнаючи провал оборони на кількох ділянках. Новий рубіж оборони облаштовується у вигляді траншей та радіолокаціонного захисту в районі Берислав — Нова Каховка.

Активність ворожої повітряної розвідки корегується нашими підрозділами протиповітряної оборони. Черговий летючий шпигун «Орлан-10» був влучно знищений в районі селища Червоне на Бериславщині.

Протягом бойового дня ворог наніс 2 авіаційні удари по наших позиціях в районі щойно звільнених територій. Без втрат.

Двічі протягом дня противник намагався наступати мотострілецьким взводом за підтримки танка в районі Давидова Броду і Малої Олександрівки. Внаслідок стрілецького бою та вогню артилерії, противник поніс втрати та вимушено відійшов.

Пізно увечері, окупаційні війська атакували трьома дронами-камікадзе "Shahed-136" Одещину та Миколаївщину. Всі три крилаті самогубці було збито силами та засобами протиповітряної оборони.

Ввечері окупаційні війська вкотре обстріляли Нікопольський район з реактивних систем залпового вогню і важкої артилерії.

В райцентрі в наслідок обстрілу пошкоджено 2 приватні будинки, 2 господарчі споруди, опора ЛЕП.

В прилеглих населених пунктах пошкоджено 16 приватних будинків, 19 господарчих споруд, автотранспорт. Одна людина загинула, троє поранено.

Нашою авіацією нанесено 15 авіаційних ударів, а ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 360 вогневих завдань по засобах ППО противника, по трьох районах зосередження ворожих сил і техніки, а також по опорному пункту в Бериславському районі.

Підтверджені втрати противника зафіксовано на рівні: 110 рашистів, 6 танків, 8 крупнокаліберних гаубиць «Мста-Б» і «Мста-С», реактивна система залпового вогню «Град», 2 пускові установки ЗРК С-300, 9 одиниць авто-бронетехніки, мінометний комплекс «Сані», самохідна артилерійсько-мінометна установка «Нона-С». Ще 9 одиниць ворожої техніки, зокрема – танк, авто-бронетехніка та артилерійське озброєння, суттєво пошкоджено.

В Чорному морі вороже угруповання з 14 кораблів має напоготові 4 ракетоносії, серед яких 2 підводних. Сумарне спорядження «Калібрами» 24 ракети. Також на чергуванні великий десантний корабель і десантний катер.

 

 

08.10.2022