224-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:21 Владімір Путін підписав указ про захоплення Росією Запорізької атомної електростанції – він розпорядився створити російське підприємство "Запорізька АЕС". Українська компанія "Енергоатом" наголосила в своїй заяві, що вважає "вважає нікчемними, абсурдними та неадекватними указ путіна та інші видані в росії «документи» щодо Запорізької АЕС". "Запорізька АЕС продовжуватиме працювати в Україні, згідно з українським законодавством, в українській енергосистемі, в Енергоатомі", – заявили у компанії.

 

 

20:58 На Донеччині під час бою загинув історик, завідувач інформаційно-видавничого відділу Національного заповідника “Хортиця”, депутат Запорізької міської ради останніх двох скликань В’ячеслав Зайцев. Про це повідомив Вахтанг Кіпіані. "Всі запоріжці, які його знають, – зараз плачуть", – прокоментував Кіпіані. В'ячеслав Зайцев був ветераном іще після 2014 року. Мав два поранення. За бойові заслуги отримав державну нагороду – орден “За мужність” третього ступеня. У В'ячеслава залишились дружина і маленька донька.

 

 

#цитата

 

Жахлива звістка з Донеччини.

Я, звичайно, багато чув про В'ячеслава Зайцева, читав інтерв'ю і дивився фільми. Але познайомився з ним особисто лише рік тому, коли він водив нас стежками й музеями Хортиці так, як це вмів робити тільки він.

Неперевершений екскурсовод. Професійний дослідник. Активний громадянин, безумовно, один із кращих людей Запоріжжя.

Відважний воїн.

Не хочеться вірити, що це правда.

Це дуже, дуже велика втрата для Запоріжжя і всієї України.

 

Тарас Шамайда

 

20:24 Голова Верховного Суду Всеволод Князєв відрахував суддю Богдана Львова після того, як Служба безпеки України знайшла у нього російський паспорт. Про це йдеться у повідомленні ВС. У суді нагадали, що Конституція передбачає припинення суддівських повноважень, якщо суддя отримує громадянство іншої держави. У такому разі відрахування зі штату суду здійснює голова суду. "У часи повномасштабної війни з РФ, коли на фронті та в тилу гинуть наші найкращі громадяни, ми не можемо дозволити навіть найменший сумнів в об’єктивності, незалежності та неупередженості Верховного Суду та всіх його суддів", – прокоментував Князєв.

 

 

19:59 Українське військо звільнило шість поселень на Луганщині, заявив голова обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

 

 

19:11 Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі вирушив до Києва. Він заявив, що проблема з безпекою довкола Запорізької атомної електростанції є найбільш нагальною за весь дотеперішній час.

 

 

18:33 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках, не припиняє спроб ведення наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Ворог здійснює перегрупування підрозділів своїх військ на окремих напрямках.

Противник продовжує обстріли позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює дистанційне мінування території на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирних жителів, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України. Протягом поточної доби окупанти завдали три ракетні та два авіаційні удари, здійснили понад п’ятнадцять обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Від ворожих ударів постраждали об’єкти та цивільне населення більш ніж 20 населених пунктів. Серед них – Біла Церква, Рідкодуб, Сіверськ, Соледар, Білогірка, Карлівка, Запоріжжя, Нікополь, Кривий Ріг та Мирне.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Голишівське та Писарівка Сумської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Івашки, Гур’їв Козачок, Уди, Рідкодуб, Вовчанськ та Дворічна;

на Краматорському напрямку – в районах населених пунктів Ківшарівка, Кам’янка, Новолюбівка, Терни, Торське, Іванівка, Серебрянка, Спірне та Білогорівка;

на Бахмутському напрямку – в районах населених пунктів Роздолівка, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Іванград, Зайцеве, Одрадівка, Нью-Йорк та Юр’ївка;

на Авдіївському напрямку – в районах населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних наступальних дій не вів. Завдав обстрілів в районах населених пунктів Володимирівка, Новосілка, Времівка, Шахтарське, Золота Нива, Пречистівка, Павлівка, Веселе, Червоне, Дорожнянка та Мала Токмачка.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує здійснювати заходи з перегрупування та відведення своїх підрозділів. Обстріляв понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Зокрема, Велике Артакове, Білогірка, Благодатівка, Андріївка, Новогреднєве, Сухий Ставок, Луч, Степова Долина, Солдатське, Правдине та Мирне.

За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Виїмка, Бахмутське, Бахмут, Майорськ та Новомихайлівка.

В тимчасово захопленому місті Енергодар окупанти продовжують здійснювати морально-психологічний тиск на працівників Запорізької АЕС. Так, за наявною інформацією, працівників погрозами примушують отримувати російські паспорти та укладати трудові договори з державною корпорацією з атомної енергії “Росатом”.

В результаті успішних дій Сил оборони на Херсонському напрямку, підрозділи противника зазнали втрат та намагаються евакуювати поранених та техніку до найближчих переправ через річку Дніпро. Зокрема, у населений пункт Веселе, біля Каховської ГЕС, ворог перемістив до 150 поранених військовослужбовців та близько 50 одиниць пошкодженої військової техніки.

На тимчасово окупованій території Луганської області, через велику кількість поранених та перевантаження місцевих лікувальних закладів, противник облаштував та використовує школу як військовий шпиталь. За попередньою інформацією там перебуває до 200 поранених військовослужбовців.

Командування підрозділів російських окупаційних військ продовжує вербувати в’язнів з метою поповнення втрат особового складу. За попередньою інформацією, понад 650 в’язнів з виправних колоній суворого режиму Ставропольського краю погодилися взяти участь у бойових діях на території України.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала понад десять ударів. Підтверджено ураження дев’яти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також двох зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили сім ворожих БпЛА. Шість із них – іранського виробництва.

Ракетні війська і артилерія за поточну добу уразили два пункти управління, дванадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також десять інших важливих об’єктів ворога.

 

 

16:21 Збройні Сили України ввійшли у село Греківка, що на Луганщині.

 

 

 

15:48 Народному депутатові Ренатові Кузьміну повідомили про підозру у державній зраді. Про це повідомила пресова служба Державного бюро розслідувань. ДБР зазначає, що Кузьмін розміщував пропагандистські матеріали на шкоду Україні. "Зокрема, починаючи з березня 2021 року та навіть після повномасштабного вторгнення Росії до України, Ренат Кузьмін озвучував у своїх виступах, повідомленнях у соціальних мережах та на власному сайті інформацію, яка мала пропагандистський характер. Їх метою було формування у суспільстві антиукраїнського настрою та інформаційного впливу для шкоди суверенітету, територіальній цілісності, недоторканості та безпеці держави", – повідомили у бюро.

 

 

15:13 Рада ЄС досягла згоди щодо восьмого пакета санкцій проти Росії. Про це під час засідання Європейського парламенту у Страсбурзі від імені Ради ЄС повідомив чеський міністр у справах Європи Мікулаш Бек, передає "Укрінформ". "Високий представник ЄС Боррель розповів про новий, восьмий, пакет санкцій. Зараз я радий вас проінформувати, що посли Європейського Союзу та Coreper (Рада постійних представників ЄС, – ред.) кілька хвилин тому підтвердили узгодження цього пакета", – сказав Бек.

 

 

14:55 Збройні Сили України розпочали деокупацію українських територій на Луганщині, повідомив голова обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. "Ну що ж, зараз вже офіційно – деокупація Луганської області розпочалася. Декілька населених пунктів вже звільнені від російської армії, і там вже Збройні Сили України піднімають український прапор", – поінформував Гайдай. Назв поселень він не розголошував.

 

 

14:38 Владімір Путін підписав "закони" про "ратифікацію" "договорів" про "приєднання" та "прийняття" як "суб'єктів РФ" чотирьох реґіонів України – Донеччини, Луганщини, Запорожжя і Харківщини, повідомляють кремлівські пропаґандистські медії.

 

 

14:01 Президент України Володимир Зеленський скликав ставку Головнокомандувача. "Представники розвідки, штабу ЗСУ та командувачі військ оперативних напрямків доповіли про актуальну ситуацію на фронті. Серед інших важливих розглянутих питань – стабілізація на щойно деокупованих територіях, подальше звільнення наших земель, протидія новим видам зброї, які почав використовувати агресор, та підготовка нашої армії до зимового періоду", – повідомив Офіс президента.

 

 

13:48 У місті Гуляйполе внаслідок ракетного обстрілу загинуло двоє людей, зокрема заступник голови. Про це повідомив очільник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух. "Сьогодні ворог вбив двох наших земляків. Внаслідок ракетного обстрілу міста Гуляйполе загинули Олександр Анатолійович Савицкий, заступник голови місцевої громади, та керівник КП "Благоустрійсервіс" Олександр Анатолійович Косаренко", – написав він. Старух зазначає, що ці люди "нікуди не тікали, до останнього були на своїх робочих місцях" і захищали та підтримували "нескорене місто-герой Гуляйполе".

 

 

 

13:21 60% громадян країн – членів Європейської Унії виступає за подальше постачання озброєнь Україні, свідчать результати опитувань громадської думки Eupinions, проведених Фондом Бертельсмана спільно з бельгійським фондом King Baudouin. У Польщі такої позиції дотримується 84% населення, в Німеччині – 61%. Єдиною країною, де ідея подальших постачань озброєнь Україні має підтримку менше половини населення, є Італія: за 42% італійців.

 

 

12:55 Після Харківської офензиви 52% здецидованих громадян Словаччини воліють перемоги України у війні з Росією, тоді як 27% байдуже на те, як вона закінчиться, а 21% бажали би перемоги Росії (10% респондентів не відповіли на це питання), свідчать результати нового опитування аналітичного центру GLOBSEC та соціологічного центру Focus 21–29 вересня:

 

Байдуже ставлення до війни найбільше помітне в молоді (33%), найменше – в найстарших респондентів (19%).

Якщо до варіантів відповіді на питання про бажане закінчення війни додати "за домовленістю сторін, що вооють", то кількість невизначених зменшиться до 3%, а варіант домовленості виберуть всі байдужі та небезумовні прихильники перемоги однієї чи іншої сторони:

Найбільше перемоги Росії у війні з Україною хочуть виборці праворадикальної партії "Республіка" (55% в першому наборі відповідей та 29% – в другому, перемоги України відповідно – 21% і 18%) та популістської SMER-SD колишнього прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо (36% і 18%, України – 21% і 11%). Більшість виборців інших партій схилялася до перемоги України, а електорат Прогресивної Словаччини – аж у пропорції 84% до 4%.

 

 

11:05 У вашингтонському Інституті дослідження війни вважають малоймовірним, що Росія застосує ядерну тактичну зброю в Україні. Росія безперечно намагається залякати Україну й змусити її відступити, а також залякати західних партнерів, щоби припинити їхню допомогу, проте насправді не хоче застосовувати ядерну зброю. На це є кілька причин.

По-перше, це призведе до серйозної відповіді з боку НАТО та США –були досить чіткі меседжі від Білого дому та інших партнерів НАТО, що застосування ядерної зброї спровокує масштабну конвенційну, не ядерну, відповідь з боку США та НАТО, ціллю якої стануть російські війська на території України.

По-друге, Росія не зможе ефективно застосувати ядерну зброю на полі бою, адже російські сили не в найкращій формі. Вони не зможуть використати шкоду, якої ймовірно зазнає українська армія, на свою користь. З точки зору ядерної тактичної доктрини Росії, потрібно завдати ядерного удару по ключових позиціях української армії, а далі користуватися його наслідками й атакувати. Проте російські війська перебувають у настільки поганому стані, що малоймовірною є їхня змога воювати на зараженому радіаційними викидами від ядерного вибуху полі бою. До того ж бойовий дух та воля України настільки сильні в цей момент війни, що малоймовірно, що Україна здасться.

 

 

10:22 Унаслідок російської атаки по Запоріжжю зруйновано інфраструктурні об'єкти міста, повідомив секретар міськради Анатолій Куртєв. "Від ранкової ворожої атаки руйнувань зазнали інфраструктурні об‘єкти міста. За попередньою інформацією, є постраждалі. На місцях працюють відповідні служби", – написав він у телеграм.

 

 

10:00 Пентагон не має інформації, яка підтверджує повідомлення про те, що Росія може перевозити тактичну ядерну зброю залізницею, повідомила заступник помічника міністра оборони США, що фокусується на Росії та Україні, Лора Купер.

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Україна продовжує досягати поступу у наступальних операціях як на північно-східному, так і на південному фронтах. На північному сході, що на Харківщині, Україна закріпила за собою значну ділянку території на схід від річки Оскіл. Українські формування просунулися за річку до 20 км в зону оборони Росії до логістичного вузла у місті Сватові.

Цілком ймовірно, що Україна тепер може завдати удару по ключовій дорозі Сватове–Кремінна з використанням більшості своїх артилерійських систем – це додатково обмежує можливості Росії щодо поповнення запасів своїх підрозділів на сході.

У політичному плані російські лідери, найімовірніше, будуть стурбовані тим, що провідні українські підрозділи тепер наближаються до межі Луганської області, яку Росія офіційно анексувала минулої п’ятниці.

 

 

09:14 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 61 000 (+370) осіб,

танків – 2435 (+11) од.,

бойових броньованих машин – 5038 (+20) од.,

артилерійських систем – 1414 (+7) од.,

РСЗВ – 341 (+1) од.,

засобів ППО – 177 (+0) од.,

літаків – 266 (+0) од.,

гелікоптерів – 232 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1032 (+4) од.,

крилатих ракет – 246 (+0) од.

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

автомобільної техніки – 3841 (+18) од.,

спеціальної техніки – 132 (+1) од.,

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Криворізькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

71,3% танків (з них 3,2% за минулий тиждень),

29,0% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

64,0% автомобільної техніки (з них 1,5% за минулий тиждень),

45,9% артилерійських систем (з них 0,9% за минулий тиждень),

30,6% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

21,3% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

26,0% гелікоптерів (з них 0,9% за минулий тиждень),

12,6% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

              

 

 

09:02 У ніч на середу Миколаївський район атакували шість дронів-камікадзе, всі збито силами ППО, повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

 

 

08:20 Російські війська вночі завдали 6 ударів дронами-камікадзе типу Shahed-136 по Білій Церкві, пошкоджено інфраструктуру, постраждала одна людина, повідомив голова київської ОВА Олексій Кулеба.

 

 

07:43 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках, не припиняє ведення наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Ворог здійснює перегруповування підрозділів своїх військ на окремих напрямках.

Противник обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює дистанційне мінування окремих ділянок території та веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирних жителів, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України. Так, протягом минулої доби окупанти завдали 9 ракетних та 6 авіаційних ударів, здійснили понад 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Від ворожих ударів постраждали об’єкти та цивільне населення понад 27 населених пунктів. Зокрема, Харків, Шипувате, Краматорськ, Бахмут, Майорськ, Гуляйполе, Залізничне, Андріївка, Білогірка, Вознесенськ, Придніпровське.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – зі ствольної артилерії, в районах населених пунктів Писарівка та Голишівське Сумської області;

на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Гранів, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ та Білий Колодязь;

на Краматорському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Білогорівка, Серебрянка та Спірне.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Соледар, Бахмут, Бахмутське, Одрадівка, Зайцеве, Опитне, Яковлівка та Юр’ївка.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках від ворожих обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії постраждала інфраструктура понад 24 населених пунктів, в тому числі: Авдіївка, Водяне, Мар’їнка, Новопіль, Ольгівське, Первомайське.

На Південнобузькому напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Вищетарасівка, Добра Надія, Іллінка, Марганець, Червоногригорівка, Нікополь, Покровське, Велике Артакове, Андріївка, Степова Долина, Безіменне, Мирне, Луч, Широке, Білогірка та Лозове.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стрілеча, Зелене, Майорськ, Спірне, Зайцеве, Бахмутське, Бахмут, Курдюмівка, Новомихайлівка та Вугледар.

Під час залишення противником населених пунктів Херсонської області ворог мінує об’єкти інфраструктури та приватні помешкання, забороняє будь-яке переміщення місцевих жителів.

За наявною інформацією, на тимчасово окупованій території АР Крим, в медичних закладах міста Євпаторії, бракує медичних засобів для лікування поранених окупантів.

Противник має проблеми з окремими видами забезпечення під час проведення так званої “часткової мобілізації”. Так, було відправлено мобілізований особовий склад з навчального центру Молькино Краснодарського краю назад до Приморсько-Ахтарська, у зв’язку з неспроможністю розмістити, одягнути та забезпечити харчуванням зазначену категорію військовослужбовців.

Російська окупаційна влада намагається компенсувати втрати особового складу за рахунок призову місцевого населення тимчасово зайнятих та окупованих територій України. Так, за наявною інформацією, чоловіків з Луганська, без проведення медичної комісії та підготовки, після мобілізації одразу направляють на доукомплектування підрозділів, що зазнали найбільших втрат.

Увечері, 3 жовтня поточного року, Сили оборони України завдали ударів по понтонній та паромній переправах противника через річку Дніпро в Херсонській області. Загальні втрати ворога уточнюються.

Підтверджено знищення зенітного ракетного комплексу С-300 в районі міста Токмак, а також ураження ворожих позицій в районах населених пунктів Гуляйполе та Оріхів Запорізької області.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 17 ударів. Підтверджено ураження 4 опорних пунктів, 11 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 2 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках збили один гелікоптер та 2 БпЛА ворога.

Ракетні війська і артилерія уразили 2 пункти управління, 4 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, один зенітний ракетний комплекс, а також мостову та понтонну переправу ворога.

 

 

07:06 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська продовжували досягати значних успіхів у Херсонській області, водночас продовжуючи наступ у Харківській та Луганській областях.

• Оголошення російського президента Путіна про часткову мобілізацію має радше значний короткостроковий вплив на внутрішній контекст Росії, ніж на війну в Україні, каталізуючи розломи в інформаційному просторі, які заплутують і підривають наративи Путіна.

• 4 жовтня українські війська продовжували досягати значних успіхів у північній частині Херсонської області, розпочавши знищення мало укомплектованих російських військ у цьому районі.

• 4 жовтня українські війська продовжували досягати успіхів у східній частині Харківської області на захід від Сватового, просуваючись повз річку Оскіл і дедалі більше загрожуючи російським позиціям у Луганській області.

• Російські війська 4 жовтня продовжували завдавати артилерійські, авіаційні та ракетні удари на захід від Гуляйполя, а також у Дніпропетровській та Миколаївській областях.

• Російські війська 4 жовтня продовжили наземні обстріли Донецької області.

• Кремль фактично наказав місцевим російським адміністраціям і установам, що не належать до Міністерства оборони, фінансувати значну частину мобілізаційних зусиль із місцевих бюджетів.

• Російські силовики намагаються зберегти свій внутрішній апарат безпеки, оскільки часткова мобілізація Путіна виснажує російський сектор безпеки, щоб створити додаткові сили для боротьби в Україні.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Обстановка у південнобузькій операційній зоні залишається складною, але контролюється Силами оборони.
За результатами ретельно спланованої та блискуче реалізованої військової операції із визволення територій Херсонщини з-під окупації, нашими підрозділами звільнено, закріплено і відновлено державний прапор України в Любимівці, Хрещенівці, Золотій Балці, Біляївці, Українці, Великій і Малій Олександрівках, а також в Давидовому Броді Бериславського району. На різних ділянках фронту вдалось заглибитись від 10 до 20 км.
Противник намагається утримати окуповані території, зосереджує зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони. На окремих напрямках, здійснює перегрупування, намагається підтягувати резерви, а подекуди залишає позиції, відходить на безпечну відстань, знищує власні запаси боєприпасів, намагається знищити мости та переправи, аби уповільнити темпи наступу наших військ.
Ворог активно веде повітряну розвідку, продовжуючи техногенний шантаж і тиск на цивільне населення, завдає ударів по цивільній інфраструктурі житлових районах тилових населених пунктів. По наших позиціях продовжує вести артилерійський вогонь, наносити ракетні удари.
Надвечір двома ракетами С-300 наніс ракетний удар по Березнегуватській громаді Миколаївщини, без втрат. Півтора десятки снарядів важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню випустив по Очакову, маючи на меті пошкодження портової інфраструктури. Постраждалих нема.
Реактивними системами залпового вогню обстріляно і Марганецьку громаду на Дніпропетровщині. Попередньо, пошкодження не критичні, постраждалих нема.
Нашою авіацією нанесено 7 ударів по противнику, підрозділами ж протиповітряної оборони знищено 3 безпілотних розвідники «Орлан-10» в Бериславському та Миколаївському районах та 2 гелікоптера Мі-8 та Мі-24 в районі Костромки й Брусківського. Ракетно-артилерійськими підрозідлами Сил оборони півдня виконано 290 вогневих завдань.
Орієнтовні втрати противника за добу складають: 31 рашист та понад чотири десятки ворожої техніки, серед яких 8 танків, 26 одиниць авто-бронетехніки, крупнокаліберна гаубиця «Мста-Б» і гармата-гаубиця.
В Чорному морі вороже корабельне угруповання з 9 кораблів продовжує маневрувати без зміни району плавання та ступеню загрози. На бойовому чергуванні 3 надводних та 2 підводних ракетоносії 
Загрози ракетних ударів, атак дронами-камікадзе та ракетно-артилерійських обстрілів по районах, що в зоні досягання відповідної ворожої зброї, залишаються актуальними.
Не нехтуйте власною безпекою будьте пильними і свідомими. За алгоритмом дій при сигналах повітряних тривог дійте чітко і оперативно.
Пам’ятайте про підступність ворога в використанні маніпуляцій свідомістю. Не довіряйте сумнівним джерелам інформації, не поспішайте поширювати навіть самі хороші новини, щоб не нашкодити проведенню військової операції.
 Ми продовжуємо вивільняти наші землі від окупантів, вдячні кожному, хто реально допомагає, хто має витримку і гарт справжнього патріота.
Разом ми сильніші. І все в нас буде – Україна!

 

05.10.2022