222-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:54 Президент України Володимир Зеленський передбачає втечу російській армії. "Сьогодні продовжився наступальний рух нашої армії, усіх наших захисників. Є нові звільнені населені пункти в кількох областях. Тривають жорсткі бойові дії на багатьох ділянках фронту. Але перспектива цих бойових дій залишається очевидною – дедалі більше окупантів намагаються втекти, дедалі більше втрат зазнає ворожа армія, дедалі більше розуміння того, що Росія зробила помилку, пішовши війною проти України", – сказав Зеленський у вечірньому зверненні.  

 

 

22:39 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Сенегалі зустрівся з президентом країни Макі Саллом. "Україна сподівається на побудову взаємоповажних і довірливих відносин із Сенегалом. Вдячний Сенегалу за рішучу підтримку територіальної цілісності України", – прокоментував голова МЗС. Кулеба також мав переговори із міністеркою економіки Уліматою Сарр. "Обговорили шляхи подальшого сприяння торгівлі між Україною та Сенегалом. Ми також зосередилися на шляхах розвитку співпраці у сферах цифрової трансформації, ІТ, сільського господарства та фармацевтики", – підсумував український дипломат.

 

 

21:48 Президент Болгарії Румен Радєв виступив проти прискореного вступу України до НАТО. Болгарський президент вважає, що до цієї теми слід вернутися лише після мирного врегулювання конфлікту між Росією та Україною, так, щоб рішення Альянсу не втягувало союзників у війну із РФ, передає BNR.

 

 

21:32 Президент України Володимир Зеленський відповів жартівливим опитуванням на твіт Ілона Маска із баченням "мирної угоди" між Україною та Росією. "Який Ілон маск вам більше подобається?" - запитав Зеленський, із варіантами відповіді: "Той, який підтримує Україну"; "Той, який підтримує Росію". 

 

 

 

20:56 П'ятеро командирів із "Азовсталі" одержали в руки ордени "Золота Зірка", які вручаються достойникам зі званням Героям України. Урочистості відбулися у Туреччині; ордени вручав керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. Нагадаємо, Президент України іще весною удостоїв звання "Героя" командира окремого загону спеціального призначення Національної гвардії "Азов" Дениса Прокопенка (позивний "Редіс"). До того ж, голова держави удостоїв його заступника Святослава Паламаря ("Калина"), в. о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергія Волинського ("Волина"), старшого офіцера "Азова" Олега Хоменка і командира 12-ої бригади НГУ Дениса Шлегу.

 

 

20:39 Ілон Маск виклав на своїй сторінці у twitter візію "миру" між Україною і Росією, котра, на його думку, мала би передбачати: вибори на окупованих територіях під наглядом ООН ("Якщо є воля народу, Росія йде"); Крим формально входить до складу Росії ("як це було з 1783 року (до помилки Хрущова)"); Крим отримує водопостачання; Україна дотримається нейтральності.

 

 

 

19:43 Офіс президента оприлюднив фотографії зустрічі командирів із "Азовсталі", визволених із російського полону, зі своїми рідними у Туреччині.

 

 

 

19:22 Росіяни звільнили з полону директора ЗАЕС Ігоря Мурашова, повідомив керівник МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

 

 

18:59 Російська армія завдала ракетного удару по лікарні у Куп‘янському районі на Харківщині. Загинув лікар-анестезіолог; поранено медсестру. Про це повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

 

 

 

18:36 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

За добу окупанти завдали 2 ракетних та 7 авіаційних ударів, здійснили понад 35 обстрілів з РСЗВ. 

Від ворожих ударів постраждало більш ніж 20 населених пунктів. Серед них – Дніпро, Запоріжжя, Бахмут, Спірне, Мар’їнка, Соледар, Білогорівка, Благодатівка та Залізничне.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли з танків та артилерійських систем різних типів:

на Сіверському напрямку – в районі населеного пункту Велика Писарівка Сумської області;

на Краматорському напрямку – в районах населених пунктів Білогорівка, Дружелюбівка, Дворічна, Роздолівка та Ямпіль;

на Бахмутському напрямку – в районах населених пунктів Соледар, Бахмутське, Бахмут, Майорськ та Веселе;

на Авдіївському напрямку – Первомайське, Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка та Водяне.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстрілів з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали райони понад 30 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Зокрема, Вугледар, Микільське, Времівка, Гуляйполе, Гуляйпільське та Залізничне.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

За уточненою інформацією, підтверджено вогневе ураження противника за попередні дні. Так, в районі населеного пункту Кирилівка Донецької області, знищено до 20 одиниць військової техніки, значні ушкодження отримали до 8 бойових вертольотів ворога.

За наявною інформацією, російське військово-політичне керівництво, з метою виграшу часу на підготовку та проведення бойового злагодження мобілізованого особового складу, прийняло цікаве рішення. Втрати підрозділів, які перебувають безпосередньо на лінії зіткнення, поповнюють за рахунок представників так званих “силових структур”, що діють на тимчасово окупованій території Донецької області. Забезпечення адміністративно-поліцейського режиму на тимчасово окупованій території буде покладатися на підрозділи федеральної служби безпеки російської федерації. 

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Майорськ, Нью-Йорк, Зайцеве, Невельське та Побєда.

Авіація Сил оборони завдала 19 ударів. Підтверджено ураження двох опорних пунктів, чотирнадцяти місць зосередження озброєння та військової техніки, а також трьох зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили вертоліт Ка-52 та штурмовик Су-25 противника.

Ракетні війська і артилерія за добу уразили чотири пункти управління, сімнадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, два склади з боєприпасами та матеріально-технічними засобами, два об’єкти протиповітряної оборони, а також десять інших важливих об’єктів противника.

 

 

17:48  Чехи зібрали кошти для придбання модернізованого танка Т-72, призначеного для української армії. Як повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс, "Чехія стала першою країною, де звичайні люди купили для української армії танк – модернізований T-72 AVANGER", – написав дипломат у твіттері. Танку дали ім'я Томаш. "33 млн крон (понад $1,3 млн) через ініціативу "Подарунок для Путіна" зібрали понад 11 тис. людей", – підсумував Перебийніс.

 

 

17:26 77,5% росіян підтримують приєднання до Росії українських територій і лиш 16% не підтримують, свідчить загальноросійське телефонне опитування недержавної російської соціологічної служби Russian Field, проведене 29 вересня – 1 жовтня 2022 року (вибірка 1610 респондентів); найменша підтримка (62%) – у Москві, найвища (83%) – у Сибірському федеральному окрузі.

 

 

62% росіян вважає допустимим проводити референдуми на територіях, де бойові дії ще не завершені (27% вважають недопустимим).

46% опитаних вважають за необхідне продовжувати "спеціальну військову операцію" на території України, практично стільки ж (44%) виступають за перехід до мирних переговорів. Частка прихильників продовження війни за два місяці (в порівнянні з дослідженням 28–31 липня) знизилася на 6% у порівнянні з дослідженням 28–31 липня, на стільки ж зросла частка прихильників мирних переговорів.

Близько третини опитаних (33%) хотіло би, повернувшись у минуле, скасування рішення про початок військової операції на території України, 51% не скасовували б.

60% опитаних потенційно готові підтримати рішення Путіна щодо початку нового наступу на Київ, але 75% готові підтримати його рішення про підписання мирної угоди.

Частка перших за два місяці не змінилася, других – зросла на 10%.

64% опитаних підтримують рішення щодо часткової мобілізації, 31% – не підтримує.

На думку приблизно половини (51%) опитаних, треба мобілізовувати жінок, які мають військово-облікові спеціальності, 40% – що треба мобілізовувати тих, які служили в армії, нехай і без бойового досвіду, 35% – всіх здорових громадян.

При цьому 43% чоловіків вважають, що вони не можуть потрапити під мобілізацію.

 

 

16:57 128-ма бригада оприлюднила відео встановлення державного прапора у Миролюбівці на Херсонщині.

 

 

16:22 Судді Касаційного господарського суду відмовилися звільняти Богдана Львова з посади голови суду, незважаючи на те, що Служба безпеки України виявила в нього російське громадянство. Забракло одного голосу.

 

#коментар

 

Громадянство іншої держави=припинення повноважень судді. Автоматично.

Тож судді Касаційного господарського суду сьогоднішнім голосуванням визначали власне майбутнє. Якого в них, як виявилось, нема.

Бо суспільство не може і не буде толерувати російського громадянина на ключовій судовій посаді в країні. Таке рішення непростиме.

Хоч голосування було таємне, сподіваюсь, судді, які мали сміливість ініціювати звільнення і голосували за, озвучать свою позицію публічно.

Підтримка Богдана Львова – це один із ключових критеріїв для майбутнього очищення Верховного Суду.

 

 

Галина Чижик,

членкиня Громадської ради доброчесності

 

 

16:00 Підтримка вступу України до НАТО – найвища за історію спостережень: на референдумі за цю ініціативу проголосувало би 95,4%. За результатами загальнонаціонального опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» 1–2 жовтня 2022 року підтримує вступ 83%, проти 4%, не проголосували б 9%, решта – не визначилися. На сході України на референдумі за вступ голосувало би 88,5%, на заході – 96,6%.

 

 

96,7% громадян України проголосувало би за вступ до ЄС: 86% опитаних підтримали би вступ, проти – 3%, не голосували б – 7%.

 

 

15:48 Російська ґосдума проголосувала за "входження" окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької і Херсонської до складу РФ. Як пишуть тамтешні державні медії, російські депутати проголосували за це рішення одноголосно.

 

 

15:33 Американський сенатор з комітету з розвідки Марко Рубіо припускає, що після низки поразок російської армії на полі бою Путін може віддати наказ атакувати місця розподілу військової допомоги у Польщі: "Якщо Путін вирішить, наприклад, що озброєння НАТО, озброєння Європи й озброєння США для України не просто призведе до того, що він програє війну, але й підірве його контроль над владою, то цілком можливо, що він може в кінцевому підсумку завдати удару по деяких з цих місць розподілу, через які надходять ці постачання, в тому числі на території Польщі". На його думку, можливість атаки на території країни НАТО більша, ніж можливість ядерного удару.

 

 

14:34 Кремль не переймається тим, що проголосив анексію Херсонщини і Запоріжжя у невідомо яких межах. Прессекретар Владіміра Путіна Дмітрій Пєсков сказав, що кордони окупованих територій іще не визначені та залежатимуть "від волі населення"

 

 

14:08 Збройні Сили України офіційно підтверджують визволення села Торське на Донеччині. "Учора нашими військами було підтверджено взяття села Торське, противник відступив, залишки тих, кого не знищили при спробі відступу в Кремінну, намагаються там будувати укріплення. Відповідно, наші ракетні війська, артилерія, авіація намагаються зробити все, щоб у них не вийшло побудувати укріплення”, – сказав речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий. Офіцер додав, що ворог на сході обстрілює одночасно кількадесят населених пунктів, у середньому від 30 до 50. “Але у них немає сил вести саме атакуючі дії по широкій лінії фронту, і вони на Авдіївському і Бахмутському напрямку їх спрямовують. Там крім обстрілів, активної артилерійської, ракетної роботи ще намагаються атакувати, в тому числі силами приватних (військових) компаній”, –констатував Череватий.

 

 

13:42 Повітряні сили повідомили про збиття російського штурмовика Су-25 опівдні у Бериславському районі на Херсонщині.

 

 

13:11 Служба безпеки України підтвердила, що в голови Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдана Львова є російське громадянство. Про це повідомила пресова служба суду. Сьогодні у ВС відбудуться збори через проблему з суддею-росіянином.

 

 

12:21 Українське військо ввійшло у село Борова на Харківщині на лівому березі Осколу

 

 

 

 

11:54 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вирушає в багатоденне турне до країн Африки. Поїздка триватиме до 12 жовтня і розпочнеться із візиту до Сенегалу. "Ключовою темою переговорів міністра стане консолідація політичної підтримки України з боку країн глобального півдня на тлі російської агресії, зокрема останньої спроби анексії українських територій". – поінформували у МЗС. Іще одним пріоритетом переговорів буде зміцнення ролі України як гаранта світової продовольчої безпеки. "Візити глави МЗС відкриють новий розділ співпраці з країнами Африканського континенту та сприятимуть втіленню глобальної та проактивної дипломатії України. Турне міністра також стане підготовкою до проведення масштабної конференції Україна–Африка", – зазначили на Михайлівській площі.

 

 

11:09 У понеділок у Бучі ховатимуть військового льотчика полковника Збройних Сил України Михайла Матюшенка, який, як тепер розповідає міський голова Бучі Анатолій Федорук, керував легендарним підрозділом "Привид Києва". "Військовий льотчик керував багатьма типами військових та цивільних літаків. До війни працював керівником однієї з українських авіакомпаній. Свій безцінний досвід роботи Михайло Матюшенко – позивний «Дід» – передавав молодшому поколінню. І лише тепер ми маємо право розказати правду: «Привид Києва» очолював льотчик з Бучі. Згодом він прийняв рішення посилити південний та східний фронти", –розповів Федорук. Матюшенко загинув іще 26 червня у повітряному бою на півдні; тіло повернули лише тепер.

 

 

 

10:26 У Стамбулі відбулися тристоронні переговори політичних радників президентів України, Сполучених Штатів Америки й Туреччини. Україну репрезентував керівник Офісу президента Андрій Єрмак, США – радник президента з питань національної безпеки Джейк Салліван, Туреччину – головний радник президента Ібрагім Калин. Співрозмовники обговорили перебіг ситуації на фронті та координацію заходів із реагування на останні агресивні дії РФ, повідомив Офіс Зеленського. Єрмак акцентував на необхідності отримання Україною надійних міжнародних гарантій безпеки до набуття нашою державою членства в НАТО. Представник Банкової також наголосив на важливості жорсткої реакції на проведення Росією "псевдореферендумів" на тимчасово окупованих українських територіях та ухвалення незаконного рішення про анексію. 

 

  

 

10:17 Віцепрем'єрка Ірина Верщук написала у Facebook короткий пост про майбутні українські успіхи: "Маю людську пораду для колаборантів: тікайте!

 

 

09:52 У Туреччині спустили на воду корвет "Гетьман Іван Мазепа", який будується для українського флоту. Про це повідомила пані президентова Олена Зеленська. "Сьогодні у Туреччині мала честь спустити на воду корвет, який служитиме Україні й водночас матиме турецьке серце... Отже, корвете «Гетьман Іван Мазепа», бажаю тобі з честю нести український прапор. Попутного вітру, спокійного моря й лише перемог! Завжди пам’ятай свою турецьку батьківщину і неси славу Україні!" – прокоментувала Зеленська. Перший корвет для ВМС ЗС України заклали у Туреччині у вересні 2021 року. Наприкінці грудня на суднобудівному підприємстві в Стамбулі почали збирати корпус корвета.

 

 

 

 

09:31 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 60 430 (+320) осіб,

танків – 2380 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 4991 (+16) од.,

артилерійських систем – 1405 (+0) од.,

РСЗВ – 338 (+1) од.,

засобів ППО – 176 (+0) од.,

літаків – 265 (+1) од.,

гелікоптерів – 228 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1026 (+11) од.,

крилатих ракет – 246 (+0) од.

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

автомобільної техніки – 3811 (+15) од.,

спеціальної техніки – 131 (+0) од.,

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Бахмутському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

69,7% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

28,8% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

63,5% автомобільної техніки (з них 1,4% за минулий тиждень),

45,6% артилерійських систем (з них 0,9% за минулий тиждень),

30,3% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

21,2% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

25,6% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень),

12,5% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

              

 

09:21 Речник Східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий підтвердив звільнення Торського та, відповідаючи на запитання про оточення великої кількості окупантів на Лиманському напрямку, повідомив, що "частина з них фізично знищена, частина взята в полон, а частина змогла певними колонами або малими групами вийти. Зараз якась частина з них намагається займати оборону в Кремінній. Відповідно, наші підрозділи продовжують там роботу, тому що залишки їхні є по лісах".

 

 

09:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

29 вересня 2022 року президент Путін звернувся до Ради національної безпеки щодо "часткової мобілізації", яку він оголосив 21 вересня. За його словами, "під час цієї мобілізаційної кампанії виникає дуже багато питань, і ми повинні оперативно виправляти свої помилки і не повторювати їх".

Надзвичайно швидке визнання Путіним проблем підкреслює неефективність мобілізації протягом першого тижня. Місцеві чиновники, ймовірно, не мають чіткого уявлення про точні масштаби та правове обґрунтування кампанії. Вони майже напевно призвали певний персонал, який виходить за межі визначень, заявлених Путіним і Міністерством оборони.

Оскільки призвані резервісти продовжують збиратися в наметових пересильних таборах, російські чиновники, ймовірно, намагаються забезпечити навчання та знайти офіцерів для керівництва новими підрозділами.

 

 

08:58 Російські окупанти вранці завдали удару ракетами С-300 по Запоріжжю та довколишніх селах, в місті зруйновано інфраструктурні об'єкти та реабілітаційний центр для дітей з особливими потребами, одну людину госпіталізовано; поза містом ракети впали за межами сіл, повідомили у Запорізькій ОВА.

 

 

08:51 Вночі російські окупанти обстріляли Нікопольський і Криворізький райони Дніпропетровської області, постраждала інфраструктура, жертв нема; вранці обстріляли Дніпровський район області, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Залишається загроза завдання противником авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

За минулу добу окупанти завдали 11 ракетних та 10 авіаційних ударів, здійснили понад 65 обстрілів з РСЗВ.

Від ворожих ударів постраждало більш як 35 населених пунктів. Серед них – Рідкодуб, Слов’янськ, Краматорськ, Білогорівка, Бахмут, Нетайлове, Водяне, Мар’їнка, Времівка, Кривий Ріг, Запоріжжя, Залізничне та Миколаїв.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли з танків та артилерії різних типів:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Українське Чернігівської області та Басівка, Писарівка і Кияниця Сумської області;

на Краматорському напрямку – в районах населених пунктів Новосадове, Терни, Ямпіль, Сіверськ, Верхньокам’янське та Спірне;

на Бахмутському напрямку – в районах населених пунктів Федорівка, Роздолівка, Веселе, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Одрадівка, Зайцеве, Торецьк, Майорськ, Неліпівка та Юр’ївка;

на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Первомайське, Водяне, Карлівка, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстріляв з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Времівка, Велика Новосілка, Нескучне, Новоукраїнка, Пречистівка, Вугледар, Павлівка, Микільське, Рівнопілля, Ольгівське, Залізничне та Мала Токмачка.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони понад 45 населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

За уточненою інформацією, підтверджено ураження особового складу та військової техніки противника в Запорізькій області за попередні дні. Це - один район зосередження особового складу, три склади з боєприпасами, понад двадцять одиниць озброєння та військової техніки, один зенітний ракетний комплекс С-300. Загалом, понад двісті п’ятдесят окупантів отримали поранення. Інформація щодо ліквідованих уточнюється.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Зайцеве, Бахмутське, Бахмут, Одрадівка, Виїмка, Спірне, Невельське та Первомайське.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала сім ударів. Підтверджено ураження пункту управління, п’яти місць зосередження озброєння та військової техніки, а також зенітного ракетного комплексу противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили один гелікоптер Ка-52, один штурмовик Су-25 та вісім безпілотних літальних апаратів.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу, зокрема, уразили два командних пункти, чотирнадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, три склади з боєприпасами та паливо-мастильними матеріалами, а також вісім інших важливих об’єктів противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська продовжили звільнення населених пунктів на схід і північний схід від Лиману та звільнили Торське Донецької області. Російські джерела стверджували, що російські сили відійшли зі своїх позицій на північний схід від Лиману, ймовірно, на позиції навколо Кремінної та вздовж траси Р-66 Сватове–Кремінна.

• Українські війська продовжили наступ на населені пункти на схід від Куп’янська та звільнили Ківшарівку Харківської області. 

• Російські війська продовжували безуспішні штурми Бахмуту, Виїмки й Авдіївки.

• Українські війська відновили контрнаступ на півночі Херсонської області й закріпили позиції в Золотій Балці та Хрещенівці. Російські джерела стверджували, що українські сили також звільнили Шевчеківку та Любимівку, відкинувши російські сили на нові оборонні позиції навколо Михайлівки.

• Російські війська продовжили обстріли Кривого Рогу та Миколаївської області з безпілотників іранського виробництва «Шахед-136».

• Депутати Держдуми Росії відкликали закон, який передбачав одноразову виплату мобілізованим 300 тисяч рублів (близько 4980 доларів) та інші пільги, не пояснюючи причини свого рішення. Українські військові офіційні особи заявили, що російські сили формують мотострілецьку дивізію з мобілізованих чоловіків з Криму, Краснодарського краю та Республіки Адигея.

• Президент Росії Владімір Путін вніс до Держдуми законопроєкт про входження Донецької та Луганської народних республік, Запорізької та Херсонської областей до складу Російської Федерації.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Обстановка в зоні відповідальності Сил оборони півдня динамічна та напружена. Наші підрозділи продовжують активні дії, тримають ініціативу на закріплених територіях і в просуванні. Мають частковий успіх на півночі.

Нашою авіацією нанесено 7 ударів по ворогу, силами протиповітряної оборони в Бериславському районі збитий ворожий ударний гелікоптер Ка-52.

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 340 вогневих завдань.

Знищено 40 рашистів, 2 танки та 7 одиниць іншої авто-бронетехніки.

На тимчасово окупованих територіях продовжуються заходи з мобілізації, в ході яких окупаційні війська здійснюють подворові обходи, складають списки чоловіків призовного віку. На блокпостах посилено перевірку документів, виїзди з підконтрольних рашистам територій максимально ускладнені: вимагають безконечний перелік документів, влаштовують довготривалі огляди транспортних засобів та речей, вилучають гаджети та інші коштовні предмети, гроші, змушують чекати результатів перевірки від кільканадцяти годин до 7 - 10 діб і часто просто розвертають автівку в зворотному напрямку.

В Чорному морі функціонування зернових коридорів відбувається за планом. Корабельне угруповання ворожого флоту складається з 8 бойових кораблів, які як і раніше маневрують, укриваючись за Кримським півостровом. Напоготові 3 надводних і 2 підводних ракетоносії, на борту яких 32 крилаті ракети «Калібр».

Посилення шторму в морі підвищує мінну небезпеку.

 

 

00:21 Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні підтвердив звільнення Архангельського та Миролюбівки.

 

03.10.2022