221-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:30 Збройні Сили України звільнили село Хрещенівка на Херсонщині. У соцмережах також поширюють відео з українськими військовослужбовцями у сусідній Золотій Балці.

 

 

 

21:13 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відбув телефонну розмову із головою об’єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі. "Обговорили питання забезпечення потреб Сил оборони України у відсічі російської збройної агресії", - прокоментував пан Залужний.

 

 

20:48 Події на фронті доводять, що Збройним Силам України під силу витіснити росіян із окупованих територій. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ в інтерв'ю телеканалу NBC. “Цього тижня ЗСУ змогли взяти ще одне місто - Лиман. Це свідчить, що українці досягають прогресу, що вони здатні витіснити російські сили завдяки своїй хоробрості, вмінням та сучасному озброєнню”, - сказав Столтенберґ.

 

 

20:12 Папа Римський Франциск перед проказуванням молитви "Ангел Господній" у Ватикані в неділю закликав Путіна зупинити війну, а Зеленського - пристати на "серйозні пропозиції"

 

 

#цитата 

 

Перебіг війни в Україні став настільки серйозним, нищівним і загрозливим, що викликає велике занепокоєння. Тому сьогодні я хочу присвятити цій темі все роздумування перед молитвою «Ангел Господній». У дійсності, ця жахлива та неймовірна рана людства, замість того, щоби зарубцьовуватися, і далі ще більше кровоточить, загрожуючи розширитися.

 

Мене глибоко мучать ріки крові та сліз пролиті протягом цих місяців. Я засмучений тисячами жертв, особливо, серед дітей, і великими руйнуваннями, що залишили без домівки багато людей і сімей, несучи загрозу холоду та голоду на великих територіях. Певні вчинки ніколи не можна виправдати! Ніколи! Це жахливо, що світ вивчає географію України через такі назви як Буча, Ірпінь, Маріуполь, Ізюм, Запоріжжя та інші місцевості, що стали місцями невимовних страждань та страху. Що вже й говорити про той факт, що світ знову стоїть перед ядерною загрозою? Це абсурд.

 

Що ще повинно трапитися? Скільки крові ще повинно пролитися, щоби ми зрозуміли, що війна ніколи не є вирішенням, а лише знищенням? У Боже ім’я та в ім’я почуття людяності, що мешкає в кожному серці, повторюю заклик, аби негайно досягнути припинення вогню. Нехай замовкне зброя та шукаймо умови для того, щоби розпочати переговори, здатні привести до вирішень, які не нав’язані силою, а є узгодженими, справедливими та стабільними. Такими вони будуть, якщо ґрунтуватимуться на пошані до священної цінності людського життя, як також до суверенітету та територіальної цілісності кожної країни, як теж до прав менших і законних побоювань.

 

Я рішуче засуджую серйозну ситуацію, що останніми днями створилася через чергові дії, суперечні з принципами міжнародного права. Вона, в дійсності, посилює загрозу ядерної ескалації, аж до побоювання неконтрольованих і катастрофічних наслідків на світовому рівні.

 

Мій заклик, насамперед, звернений до президента Російської Федерації, благаючи його зупинити, також і з любові до свого народу, цю спіраль насильства та смерті. З іншого боку, засмучений величезними стражданнями українського населення внаслідок зазнаної агресії, скеровую такий же сповнений довіри заклик до Президента України бути відкритим на серйозні мирні пропозиції. Усіх активних діячів міжнародного життя та політичних лідерів країн наполегливо прошу зробити все те, що в їхніх силах, щоби покласти край триваючій війні, не дозволивши втягнутися в небезпечну ескалацію та просувати й підтримувати ініціативи діалогу. Будь ласка, зробімо так, щоб молоді покоління дихали здоровим повітрям миру, а не забрудненим повітрям війни, яка є божевіллям!

 

Нехай же після семи місяців бойових дій будуть введені в дію всі дипломатичні засоби, навіть ті, які, можливо, не застосовувалися досі, щоби покласти край цій величезній трагедії. Війна сама у собі є помилкою та жахіттям!

 

Уповаймо на милосердя Бога, Який може перемінити серця, та на материнське заступництво Цариці миру, у період, коли підноситься благальна молитва до Богородиці Розарію в Помпеях, духовно єднаючись із вірними, що зібралися в Її санктуарію та в багатьох частинах світу.

 

 

19:59 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонні переговори із французьким президентом Еммануелем Макроном. Під час бесіди йшлося про посилення оборонної підтримки України. "Торкаючись теми ядерного шантажу Росією, обговорили ситуацію на Запорізькій АЕС, її негайну демілітаризацію", - повідомив Офіс Президента. Зеленський подякував Макрону за рішуче засудження незаконних референдумів і спроби анексії агресором областей України. "Очікуємо на жорстку реакцію світу щодо незаконних дій Росії, зокрема шляхом посилення санкційного тиску", - підкреслили в ОП.

 

 

19:44 Верховна Рада планує на найближчому засіданні проголосувати за законопроєкт щодо націоналізації російського майна, повідомив голова українського парламенту Руслан Стефанчук. Очікується, щ опонад 900 об'єктів, які належать Росії та список яких підготував Кабмін, будуть націоналізовані за особливою процедурою.

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні тимчасово захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Залишається загроза завдання противником авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

За поточну добу російські окупанти завдали чотири ракетні та три авіаційні удари, здійснили понад п’ятнадцять обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах на території України.

Від ворожих ударів постраждало понад п’ятнадцять населених пунктів. Серед них - Рідкодуб, Кривий Ріг, Запоріжжя, Залізничне та Миколаїв.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Хрінівка і Бучки Чернігівської області та Середина Буда, Муравейня, Фотовиж Сумської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Вовчанськ та Гатище;

на Краматорському напрямку – Білогорівка та Верхньокам’янське;

на Бахмутському напрямку – Роздолівка, Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Одрадівка, Зайцеве, Майорськ, Нью-Йорк та Юр’ївка;

на Авдіївському напрямку – в районах населених пунктів Авдіївка, Нетайлове, Первомайське, Водяне, Опитне, Красногорівка, Курахове, Мар’їнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних наступальних дій не вів. Здійснив обстріли у районах населених пунктів Новопіль, Новосілка, Времівка, Велика Новосілка, Нескучне, Новоукраїнка, Залізничне та Гуляйполе.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 40 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Для ведення розвідки та наведення артилерії ворог здійснив понад сімдесят вильотів БпЛА.

Завдяки успіхам Сил оборони, на окремих напрямках відзначено зниження рівня морально-психологічного стану ворожого особового складу, що призводить до численних випадків здачі військовослужбовців в полон та залишення своїх позицій. Перед звільненням населеного пункту Лиман окремі підрозділи противника намагалися відійти вглиб тимчасово окупованих територій. Так, 30 вересня, в районі населеного пункту Щастя була виявлена колона із цивільних автомобілів та мікроавтобусів, в якій налічувалось понад 200 військовослужбовців зі складу 2 армійського корпусу російських окупаційних військ.

Негативно впливають на військовослужбовців збройних сил російської федерації затримки та зниження рівня обіцяних виплат за участь у так званій “спеціальній військовій операції” на території України.

За уточненою інформацією, підтверджено ураження особового складу та військової техніки противника за перше жовтня, а саме – знищення складу з боєприпасами окупантів в районі населеного пункту Таврійське Херсонської області та знищення семи танків і до десяти одиниць автомобільної техніки в районі Чернігівки Запорізької області. Інформація щодо втрат особового складу уточнюється.

За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Зайцеве, Бахмутське, Бахмут, Одрадівка, Первомайське, Спірне та Виїмка.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала чотири удари. Підтверджено ураження двох місць скупчення озброєння та військової техніки, а також двох зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, українські підрозділи протиповітряної оборони збили вісім іранських ударних безпілотних літальних апаратів “Shahed”.

Ракетні війська і артилерія за поточну добу, зокрема, уразили п’ять командних пунктів, чотирнадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, три склади з боєприпасами та паливо-мастильними матеріалами, а також понад п’ятнадцять інших важливих об’єктів окупантів.

 

 

17:23 США готові до кінця війни виділяти Україні щомісяця $1,5 мільярда для дофінансування бюджету і спонукає Євросоюз до виділення співмірних сум, пише Bloomberg. Лідери ЄС цього тижня планують обговорити фінансові потреби України, союзники обговорюють створення більш регулярного механізму допомоги, який допоможе утримати економіку України на плаву без касових розривів. У вересні Мінфін України подав до Верховної Ради проект бюджету з трильйонним дефіцитом. Міністр Сергій Марченко пояснив, що Кабмін розраховує на $38 мільярдів ($3,17 місячно) від партнерів.

 

 

16:42 Данія, Словаччина, Норвегія та Німеччина підписали лист про намір спільно здійснити фінансовий внесок для виробництва і передачі Україні словацьких самохідних артилерійських установок Zuzana 2. Ідеться про 16 машин.

 

 

16:27 Лукашенко боїться участі Білорусі в розв'язаній Росією війні проти України, він зробить усе, щоб цього не сталося, вважає керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов: "Керівництво РФ намагалося умовити Лукашенка вступити у війну. Там є певний формат, який їм запропонували, на що Лукашенко у властивих йому рисах характеру дуже красиво намагається "зпетляти" з цього. Тобто, він і не відмовляється, і не погоджується, і робить насправді все, щоб цього не сталося. Лукашенко зробив дуже багато лиха для України, це правда. У першу чергу він надав свою територію, щоб РФ вела вторгнення в Україну і обстріли. Але він боїться участі у війні. Він зробить все, щоб Білорусь туди не вступила. І вони будуть озиратися і питати виключно на Китай. Найближчим часом, напевно, і Росію перестануть питати про щось... Китай на відміну від Росії зараз дійсно впливова держава. Росія – виключно залежна територія, не більше".

 

 

15:42 Збройні Сили України звільнили нові території у Бериславському районі на Херсонщині. І зазнимкувалися із легендарним кавуном.

 

 

15:00 Станом на нині відбулося 24 обміни полоненими, Україна повернула з російського полону 808 людей, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

 

 

14:11 Президенти дев'яти країн-членів НАТО виступили за те, щоб Україна стала членом Альянсу. У спільній заяві президенти "висловили тверду підтримку рішенню Бухарестського саміту НАТО 2008 року щодо майбутнього членства України в Альянсі" і закликали всіх членів Альянсу суттєво збільшити військову допомогу Україні.

Заяву підписали президент Чехії Мілош Земан, президент Естонії Алар Каріс, президент Латвії Егілс Левітс, президент Литви Гітанас Науседа, президент Північної Македонії Стево Пендаровський, президент Чорногорії Міло Джуканович, президент Польщі Анджей Дуда, президент Румунії Клаус Йоганніс та президентка Словаччини Зузана Чапутова.

 

 

13:02 Станом на 12:30 Лиман зачищено повністю, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

 

 

12:55 Кількість біженців з України зі статусом тимчасового захисту в Європі досягла майже 4,184 мільйона, повідомило управління верховного комісара ООН у справах біженців  на своєму сайті. За місяць ця кількість зросла на 214 тисяч. Найбільше біженців зі статусом тимчасового захисту в Польщі (1,409 млн), Німеччині (709 тисяч) та Чехії (439 тисяч).

 

 

11:03 Міністерка оборони Німеччини Крістіне Лямбрехт під час вчорашнього несподіваного візиту до Одеси підтвердила, що перше постачання німецької системи ППО IRIS-T SLM в Україну відбудеться вже незабаром. Цієї сучасної системи ще не має на озброєнні навіть бундесвер. Розробка німецького оборонного концерну Diehl використовує радари останнього покоління і може збивати повітряні цілі – літаки, гелікоптери та ракети – на відстані до 40 кілометрів та на висоті до 20 кілометрів.

Глава міноборони ФРН зізналася, що на собі пережила, як "безпілотниками мучать населення". Під час її перебування в Одесі у місті пролунала повітряна тривога, і їй довелося спуститися у бомбосховище.

 

 

10:41 ФСБ Росії була проти обміну "азовців" на Медведчука, але на цьому наполіг Путін, незважаючи на те, що обмін 215 полонених, в тім числі 5 командирів "Азову", на Віктора Медведчука і 55 росіян з українського полону викличе негативну реакцію серед його прихильників, пише Washington Post з посиланням на американські та українські джерела. Посередником був російський олігарх Роман Абрамович, який перебуває під санкціями Європейського Союзу за його тісні зв'язки з Путіним. Абрамович протягом декількох місяців курсував між Ер-Ріядом і Москвою, щоб домовитися про обмін, обговорюючи питання з директором ФСБ Бортніковим і главою ОП Єрмаком. В операції брав участь де-факто лідер Саудівської Аравії Мухаммед, який прагне поліпшити своє реноме на Заході після вбивства саудівськими агентами журналіста Джамаля Хашоггі. Саудівський кронпринц направив свою особисту команду охорони і свій літак, щоб забрати ув'язнених.

 

 

10:08 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

1 жовтня 2022 року російські війська в місті Лиман Донецької області відступили перед українським наступом. Ймовірно, Лиман захищали неукомплектовані підрозділи Західного та Центрального військових округів Росії, а також контингенти добровільно мобілізованих резервістів. Сили, можливо, зазнали значних втрат, коли відійшли єдиною дорогою з міста, яка все ще була в руках росіян.

Оперативно Лиман важливий, оскільки він контролює ключову дорогу через річку Сіверський Донець, за якою Росія намагається зміцнити свою оборону. Вихід Росії з Лиману також є серйозною політичною невдачею, адже він розташований у Донецькій області – регіоні, який Росія нібито мала на меті «звільнити» і намагалася незаконно анексувати.

Виведення призвело до чергової хвилі публічної критики російського військового керівництва з боку високопосадовців. Подальші втрати незаконно окупованих територій майже напевно призведуть до посилення цієї публічної критики та посилять тиск на старше командування.

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 60 110 (+500) осіб,

танків – 2377 (+23) од.,

бойових броньованих машин – 4975 (+26) од.,

артилерійських систем – 1405 (+8) од.,

РСЗВ – 337 (+1) од.,

засобів ППО – 176 (+0) од.,

літаків – 264 (+0) од.,

гелікоптерів – 227 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1015 (+6) од.,

крилатих ракет – 246 (+0) од.

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

автомобільної техніки – 3796 (+10) од.,

спеціальної техніки – 131 (+0) од.,

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

69,6% танків (з них 2,5% за минулий тиждень),

28,7% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

63,3% автомобільної техніки (з них 1,4% за минулий тиждень),

45,6% артилерійських систем (з них 1,2% за минулий тиждень),

30,3% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

21,2% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

25,5% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

12,5% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

 

09:22 Вранці росіяни обстріляли Запоріжжя та передмістя чотирма ракетами С-300. Внаслідок атаки зруйновано промислову інфраструктуру, жертв немає, повідомив голова ОВА Олександр Старух.

 

 

08:59 Вночі російські війська атакували Миколаївщину та Дніпропетровщину сімома дронами-камікадзе "Shahed-136". П’ять із них було знищено силами зенітної ракетної Одеської бригади та Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряного командування "Південь". Зруйновано два поверхи ліцею в Кривому Розі, жертв немає. 

Нікопольський район росіяни обстріляли  з "Ураганів", "Градів" і важкої артилерії, у Нікополі пошкоджено приватні будинки, господарські будівлі та лінії електропередач, у Червоногригорівській громаді масштаби руйнувань уточнюють.

 

 

08:52 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник і надалі зосереджує зусилля на спробах окупації Донецької області, утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Залишається загроза завдання противником авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

За минулу добу противник завдав 4 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснив понад 75 обстрілів з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України. Крім того, для ударів по об’єктах інфраструктури ворог застосовує БпЛА іранського виробництва “Shahed-136”.

Минулої доби від ворожих ударів постраждало більш ніж 30 населених пунктів. Серед них –Білогорівка, Бахмут, Красногорівка, Мар’їнка, Водяне, Трудове, Богоявленка, Новоукраїнка, Оріхів, Залізничне, Іллінка, Нікополь, Благодатівка, Миколаїв, Очаків та Одеса.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник продовжив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Середина Буда, Фотовиж та Будки Сумської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Вовчанськ та Гатище Харківської області;

на Краматорському напрямку – Григорівка, Білогорівка, Верхньокам’янське та Роздолівка;

на Бахмутському напрямку – Соледар, Бахмут, Бахмутське, Одрадівка, Опитне, Яковлівка, Юр’ївка та Новоселівка;

на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Красногорівка, Опитне, Первомайське, Мар’їнка, Новомихайлівка та Водяне.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог завдав вогневого ураження в районах населених пунктів Новоукраїнка, Парасковіївка, Пречистівка, Павлівка, Нескучне, Шахтарське, Велика Новосілка, Новоандріївка, Залізничне, Гуляйполе, Гуляйпільське, Полтавка, Новопіль та Времівка.

На Південнобузькому напрямку обстрілів з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали райони двадцяти восьми населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення.

Противник продовжує зазнавати втрат на українській землі в результаті ефективних дій Сил оборони. Підтверджено знищення складу боєприпасів після вогневого ураження 30 вересня в районі населеного пункту Чернігівка Запорізької області та поранення близько 50 осіб.

Тривають заходи часткової мобілізації, оголошеної військово-політичним керівництвом російської федерації. З 30 вересня цього року військові частини противника, що базуються на тимчасово окупованій території Криму приведені у бойову готовність “повна”, проводяться заходи з розосередження підрозділів. Відомо про формування на території півострова мотострілецької дивізії за рахунок відмобілізованого чоловічого населення автономної республіки Крим, Краснодарського краю та республіки Адигея.

Відзначено прибуття до пункту постійної дислокації 810-ї окремої бригади морської піхоти, що базується в місті Севастополь близько двох тисяч відмобілізованих осіб.

У місті Будьонновськ Ставропольського краю, до 205 окремої мотострілецької бригади 49 загальновійськової армії Південного військового округу, за мобілізацією прибуло близько 5 тисяч осіб. Відомо, що в пункті постійної дислокації частини розміщено близько 3 тисяч, решта - у наметовому містечку на полігоні Ніколо-Олександрівський. З зазначеним особовим складом розпочались заняття з бойової підготовки.

За добу підрозділи Сил оборони відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Козача Лопань, Виїмка, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина та Первомайське.

Для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 29 ударів. Підтверджено ураження опорного пункту противника, 22 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 6 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили 2 БпЛА.

Ракетні війська і артилерія за добу уразили 8 командних пунктів, 10 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки. Крім того, в зону ураження потрапили 3 склади з боєприпасами та 2 зенітних ракетних комплекси С-300.

 

 

07:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська звільнили Лиман і, ймовірно, з 1 жовтня зачищають населений пункт.

• Росія, ймовірно, висуває умови для взяття на себе юридичної відповідальності за Запорізьку атомну електростанцію.

• Українські війська продовжують вести контрнаступальні дії в Херсонській області та створювати умови для подальшого наступу.

• Російські війська здійснили наземні удари в районі Бахмуту та Авдіївки Донецької області.

• Російські війська продовжували регулярні удари по українських тилах на півдні.

• Російське військове керівництво продовжує йти на компроміс щодо майбутнього відновлення сил, ставлячи пріоритетом негайну мобілізацію якомога більшої кількості військ для теперішніх бойових дій в Україні.

• Російські мобілізаційні органи продовжують проводити дискримінаційну мобілізаційну практику.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Противник і далі зосереджує зусилля на утриманні власних позицій. Активно здійснює повітряну розвідку безпілотними літальними апаратами. Але влучність наших підрозділів знищила 3 безпілотні шпигуни в Миколаївському і Баштанському районах без можливості реалізації набраних фото/відео даних.

Ворог намагається вишукувати способи для покращення логістичного забезпечення своїх військ, продовжує налагодження альтернативних переправ та ремонтні роботи в районі Антонівського та Каховського мостів. Водночас наносить ракетно-артилерійські та авіаційні удари по позиціях наших військ та мирних населених пунктах.

Протягом бойового дня ворогом нанесено 7 авіаційних ударів по наших позиціях, з реактивних систем залпового вогню вчергове вдарили по двох громадах Нікопольського району. Без жертв та постраждалих.

Двічі за день був обстріляний Очаків із 120 мм міномета та реактивної системи залпового вогню "Град". Били по портовій акваторії та інфраструктурі. Без людських втрат.

В Миколаєві при розборі завалів ураженого житлового будинку дістали загиблу жінку.

Нашою авіацією нанесено 9 ударів по ворогу, а ракетно-артилерійськими підрозділами відпрацьовано близько 550 вогневих завдань, зокрема по ворожих логістичних центрах та районах зосередження живої сили й техніки.

Втрати ворога за бойовий день складають знищені 64 рашисти, склад з боєприпасами,

самохідні гаубиці «Мста-С», 2 протитанкові ракетні комплекси, 16 танків та 11 одиниць іншої авто-бронетехніки. Один БТР затрофеєний.

Корабельне угруповання ворожого флоту у зменшеному до 8 одиниць складі тримається у ракетно безпечному для себе районі, але підступно утримує напоготів 24 "Калібри".

 

02.10.2022