217-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:17 Міністерство оборони Сполучених Штатів Америки оголосило про додаткову безпекову допомогу Україні розміром у 1,1 мільярда доларів. У Пентагоні прокоментували, що цей пакет є інвестицією "в критично важливий потенціал для нарощування потужності Збройних Сил України, які продовжують захищати суверенітет і територію України перед обличчям російської агресії". США відправлять до України 18 додаткових ракетно-артилерійських систем високої мобільності HIMARS і боєприпаси до них; 150 броньованих багатоцільових машин високої мобільності (HMMWV); 150 тактичних машин для буксирування зброї; 40 вантажівок і 80 причепів для перевезення важкої техніки; два радари для безпілотних літальних систем, тактичні захищені системи зв'язку, системи спостереження, оптика, обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів, бронежилети та інше польове спорядження, перелічує "Голос Америки".

 

 

21:36 У середу ввечері росіяни завдали ракетного удару по Кривому Рогу. "Наслідки ракетної атаки: ракети Х-59 - одна ракета збита, інша влучила в об'єкт цивільної інфраструктури. Руйнування значні. Триває ліквідація наслідків", - повідомив голова міської військово-цивільної адміністрації Олександр Вілкул.

 

 

21:11 Міністр оборони України Олексій Резніков привітав появу на першій шпальті журналу Time Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного. “У вересні обкладинку Time присвятили Головнокомандувачу ЗСУ генералу Валерію Залужному, з чим його щиро вітаю. Це – знакова подія, визнання його особистих досягнень. А також доказ захоплення, яке викликають сили оборони України. Насамперед – на тлі блискучої операції на Харківщині, яка без перебільшення вразила багатьох у світі”, – написав Резніков у Facebook. При тім він похвалив командирів різних військ ЗСУ, наголосивши на внеску кожного. “У ЗСУ генерал Залужний як справжній лідер підтримує ініціативу, дає можливість проявити себе командирам. Тому наша армія здатна діяти нешаблонно і робити сюрпризи ворогу. Кожен воїн є цінним, від кожного залежить спільний успіх. Партнери бачать нашу єдність і стійкість, це є вагомим чинником, який дозволяє отримувати допомогу. Бо вселяє віру у нашу перемогу… Ми ще не раз здивуємо світ. Впевнений, що одна з наступних обкладинок Time буде присвячена нашим волонтерам або лікарям. Але точно українцям”, – написав міністр. 

 

 

20:38 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Лідери країн привітали операцію з обміну поневоленими, котра завершилася успішно "після тривалого підготовчого періоду". Ердоган утішений, що домовленості про транспортування українського зерна у Чорному морі виконуються, і сказав, що "схожий підхід можна було б застосувати і щодо Запорізької АЕС". Турецький президент повідомив про готовність стати посередником у формуванні демілітаризованої зона навколо електростанції. Як випливає із повідомлення Анкари, Ердоган засудив російську ініціативу з псевдореферендумами. "Проведення самочинних референдумів в українських регіонах, котрі перебувають під російським контролем, підірвуть зусилля, спрямовані на відновлення дипломатичного процесу", - сказав Ердоган.

 

 

20:01 Кабінет Міністрів України постановив перейменувати Южно-Українську АЕС у Миколаївській області на Південноукраїнську АЕС. Про це йдеться у постанові від 27 вересня №1061.

 

 

19:48 Британська розвідка припускає, що Росія, ймовірно, сама підірвала свої газопроводи з використанням вибухового пристрою відкладеної дії, скинутого підводним дроном у морі за кілька тижнів до вибуху, задля провокування енергетичної кризи в Європі, пише The Times.

 

 

19:29 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із прем’єр-міністеркою Великої Британії Ліз Трасс. "Велика Британія завжди була одним із лідерів підтримки України. Очікуємо на лідерство Лондона і в реакції на російські псевдореферендуми. Відповіддю має бути лише посилення військової та фінансової підтримки України", – прокоментував Володимир Зеленський.

 

 

18:20 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує виконувати завдання з повної окупації Донецької області та утримання тимчасово захоплених територій, веде оборонні дії на зайнятих рубежах, а також намагається не допускати активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та будинках мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

За поточну добу окупанти завдали 2 ракетних та 3 авіаційних удари, здійснили понад 6 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Від ворожих ударів постраждало понад 8 населених пунктів. Зокрема, Сіверськ, Білогорівка, Мар’їнка, Миколаїв, Вищетарасівка, Тернові Поди, Мирне та Новогригорівка.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли населених пунктів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії:

на Сіверському напрямку – в районі населеного пункту Сеньківка Чернігівської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Стрілеча, Соснівка, Красне, Грушівка та Сенькове;

на Краматорському напрямку – Старий Караван, Слов’янськ, Закітне, Діброва та Озерне;

на Бахмутському напрямку – Спірне, Сіверськ, Серебрянка, Нью-Йорк, Андріївка, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Одрадівка, Зайцеве, Весела Долина, Опитне, Яковлівка, Майорськ, Юр’ївка, Білогорівка, Веселе та Роздолівка;

на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Опитне, Водяне, Первомайське, Тоненьке, Красногорівка, Карлівка, Мар’їнка, Єлизаветівка, Новомихайлівка, Парасковіївка та Георгіївка;

на Новопавлівському напрямку – Павлівка, Микільське, Вугледар, Володимирівка, Єгорівка, Пречистівка, Золота Нива, Шевченко, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Нескучне та Времівка;

на Запорізькому напрямках обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів. Серед них - Степове, Павлівка, Новопіль, Оріхів, Темирівка, Ольгівське та Гуляйполе.

На Південнобузькому напрямку обстрілів з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення, зокрема і Нікополь. З метою ведення розвідки, коригування вогню та завдання ударів по об’єктах цивільної інфраструктури ворог здійснив на даному напрямку до 40 вильотів БпЛА.

У російській федерації та тимчасово окупованих росією частинах областей України тривають заходи так званої “часткової” мобілізації. У віддалених населених пунктах російської федерації мобілізації підлягає все чоловіче населення визначеної вікової категорії, незважаючи на відсутність досвіду проходження військової служби в минулому та бойового досвіду. Непоодинокі випадки мобілізації осіб з інвалідністю, онкохворих, багатодітних батьків та осіб старших за шістдесят років. В окремих регіонах населення намагається чинити спротив такій примусовій мобілізації.

Неготовність реалізації заходів мобілізації відзначено на збірних пунктах Бєлгородської та Ростовської областей. Так, новоприбулий особовий склад повинен за власний кошт придбати зимову форму одягу та засоби захисту.

Зберігається тенденція пошуку особами призовного віку способів ухилення від мобілізації. Так, на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим чоловіки, з метою уникнення мобілізації, намагаються відкупитися хабарем, виїхати за кордон російської федерації, працевлаштуватись на підприємство критичної інфраструктури або здійснити дрібний злочин.

За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Зайцеве, Майорськ, Залізне, Одрадівка, Миколаївка Друга, Озерянівка, Первомайське, Побєда, Новомихайлівка, Павлівка та Безіменне.

Для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони протягом доби уразила два опорних пункти противника.

Ракетні війська і артилерія уразили командний пункт, чотири райони зосередження живої сили та техніки противника та одну станцію-ретранслятор.

 

18:01 Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про новий пакет запропонованих санкцій проти Росії, які мають розглянути 27 країн-членів: "Минулого тижня Росія перевела вторгнення в Україну на абсолютно новий рівень через мобілізацію та фіктивні референдуми, які є незаконною спробою захопити землю та змінити міжнародні кордони силою. ЄС сповнений рішучості змусити Кремль заплатити за це новим пакетом різких санкцій". Вони мають ще більше обмежити торгівлю, щоб ще сильніше ізолювати й обмежити російську економіку: "Нова широка заборона на імпорт російських продуктів закриє для них європейський ринок та позбавить Росію додаткових 7 мільярдів євро доходу". ЄС розширить перелік товарів, які не можна експортувати до Росії, – зокрема це стосується зброї, літаків та хімічних речовин, що послабить здатність Москви модернізувати свою військову базу.

 

 

17:52 Одеська міська рада на 15-й сесії не підтримала проєкт рішення про демонтаж пам'ятника імператриці Катерині ІІ і його переміщення до обласного історико-краєзнавчого музею. Проєкт рішення підтримало лише 17 членів міськради, повідомляє "Укрінформ". "Пам'ятник Катерині ІІ – це маркер «русского мира», який російські окупанти намагаються встановлювати всюди, куди приходять. Зараз планують встановити такий монумент у тимчасово окупованих Херсоні та Луганську. Саме тому цій скульптурі не місце в центрі Одеси", – заявив під час сесії депутат Андрій Вагапов. Група депутатів-ініціаторів переміщення пам’ятника Катерині II до музею –обранці від "Європейської солідарності" – зазначили у пояснювальній записці, що "увічнення російських, імперських, комуністичних та антиукраїнських діячів, подій і символів, що є колоніальною спадщиною окупаційних режимів, які прагнули знищити незалежність, суверенітет і державність України та українську націю, у вигляді пам’ятників у місті Одеса, є неприпустимим в умовах війни, розв’язаної державою-агресором Російською Федерацією проти України".

 

 

17:10 Прессекретар президента Росії Дмітрій Пєсков заявив, що навіть після проведення псевдореферендумів Росія продовжуватиме бойові дії, щоби грабастати нові території. "Як мінімум, те, що я вам можу сказати з абсолютною точністю, – ви знаєте, що не всі території "Донецької народної республіки" (Пєсков має на увазі окуповані у 2014 році Росією території, – ред.)", – сказав спікер Путіна.

 

 

16:59 Ґосдума, схоже, не планує збиратися цього тижня на засідання для леґітимізації "псевдореферендумів" на окупованих українських територіях. Як заявив спікер Ґосдуми Вячєслав Володін, позачергове засідання пройде 3 та 4 жовтня.

 

 

16:44 Починаючи від 10 вересня, російські війська запустили по півдню України 32 дрони-камікадзе, 22 з них було збито силами протиповітряної оборони, з решти десяти не всі ці атаки дронів були результативними, повідомила начальниця об’єднаного координаційного пресцентру ОК «Південь» Наталя Гуменюк.

 

 

15:41 Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав Владіміра Путіна негайно завершити свою війну проти України, вивести війська і вступити у переговори із українським керівництвом. Він також наголосив, що Росія має відкинути будь-які припущення про використання ядерної зброї. "Хочу чітко сказати Росії: облиште цю ідею!" – сказав Шольц у інтерв'ю Neuen Osnabrücker Zeitung,  

 

 

15:23 За тиждень після оголошення мобілізації в РФ звідти втекли майже двісті тисяч росіян. Більшість із них виїхали в Казахстан – 98 тис., 53 тис. втекли у Грузію, 43 тис. – до Фінляндії, ще 3 тис. – до Монголії. Це вже третя хвиля російського ексодусу: за даними Російської асоціації електронної комерції, одразу після вторгнення Росії в Україну з РФ виїхало 50–70 тисяч, у другій хвилі, у квітні, поїхало ще 70–100 тисяч.

 

 

14:44 Національна поліція України оприлюднила відео камер спостереження, на котрих зафіксовано масові розстріли російськими воєнними злочинцями цивільних автомобілів у Гостомелі. Згідно з офіційними даними правоохоронців, росіяни посікли 12 автомобілів. На одному відрізку дороги лише 25 лютого окупанти вбили 11 людей і поранили 15. "Налякані люди хотіли лише одного – якнайшвидше виїхати із зони бойових дій. А росгвардійці влаштували на місцевих справжнє полювання. В одну з автівок вони випустили 178 куль (це шість повних магазинів від автомата Калашникова! – ред.)", – повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко. "Взагалі цинічність самого розстрілу пов’язана з тим, що розстрілювали цивільне населення, яке не становило загрози. А особлива зухвалість – вони розстрілювали ці транспортні засоби, можна сказати, як на сафарі. Кількість влучень – щонайменше 38. Таку кількість випускати в транспортний засіб – це не разовий постріл. То була централізована команда. Підрозділ був централізований. Керувався – і вчиняв ті злочини", – прокоментував очільник слідства Олександр Климовський.

 

 

 

 

14:01 Збройні Сили України встановили контроль над селищем-сателітом Куп'янська Ківшарівкою після семи місяців російської окупації. Про це повідомляє DeepState.

 

 

 

13:48 Міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау вважає, що НАТО має відповісти по-нищівному у разі застосування Росією ядерної зброї проти України. "Наскільки знаємо, Путін погрожує використанням тактичної ядерної зброї на території України, а не атакою на НАТО. Це означає, що НАТО має відповісти конвенційним способом, але ця відповідь має бути нищівною. І гадаю, що саме такий сигнал НАТО зараз надсилає Росії", – сказав Рау в інтерв'ю NBC.

 

 

13:03 Міністерство закордонних справ України вимагає покарати Росію через імітацію "референдумів" на захоплених українських територіях. Михайлівська площа запевнила, що Україна ніколи не погодиться на ультиматуми Москви й має повне право на повернення територій і дипломатичним, і військовим шляхом.

 

#цитата

 

23–27 вересня Російська Федерація організувала пропагандистське дійство під назвою «референдуми» на тимчасово окупованих територіях Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей України.

Примус людей на цих територіях до заповнення якихось паперів під прицілом російських військових є черговим злочином Росії у ході її агресії проти України, грубо порушує Конституцію і закони нашої держави, норми міжнародного права та міжнародні зобов’язання Росії. Ця вистава не має нічого спільного з волевиявленням і не несе жодних наслідків для адміністративно-територіального устрою та міжнародно визнаних кордонів України. Україна та міжнародна спільнота засуджують такі дії Росії та вважають їх нікчемними.

Усі громадяни України, які взяли участь в організації цього дійства разом із російськими окупантами, понесуть справедливе покарання згідно з нормами Кримінального кодексу України. Компетентні органи України вже вживають заходів щодо їхнього розшуку та притягнення до відповідальності.

Як і у випадку з українським Кримом, Луганська, Донецька, Запорізька та Херсонська області залишаються суверенними територіями України. Україна має повне право на відновлення своєї територіальної цілісності військовими та дипломатичними методами, продовжить звільняти тимчасово окуповані території.

Україна ніколи не погодиться на будь-які ультиматуми РФ, а спроби Москви створити нові лінії розмежування чи послабити міжнародну підтримку України приречені на поразку.

Влаштувавши фіктивні “референдуми” на тимчасово окупованих територіях України, Росія свідомо продемонструвала, що всі її сигнали про готовність до переговорів – це лише операція прикриття для збройної агресії та безпорадних спроб утриматися на тимчасово окупованих територіях. Росія послідовно демонструє зневагу всім, хто закликав до дипломатії. Ми розраховуємо, що відповідні країни зроблять висновки щодо справжніх намірів Росії та збільшать підтримку України у протидії російській агресії, а не прикриватимуть свою бездіяльність прагненнями відіграти роль миротворців, яких Росія не потребує. Україна закликає всі держави та міжнародні організації негайно засудити незаконні дії Кремля на тимчасово окупованих територіях України та посилити ізоляцію Росії.

Україна закликає ЄС, НАТО та Групу семи негайно суттєво підвищити тиск на державу-агресора, включно з новими жорсткими санкціями проти Росії, та суттєво збільшити військову підтримку України, зокрема надати танки, бойові літаки, бронемашини, далекобійну артилерію, засоби протиповітряної та протиракетної оборони.

Ми закликаємо партнерів продемонструвати Росії, що єдиною реакцією на спроби анексії, шантаж та ультиматуми буде збільшення підтримки України задля перемоги нашої держави над агресором.

 

12:41 Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель видав спеціальну заяву через пошкодження на газотягах "Північний потік" і "Північний потік–2", у котрій наголосив, що аварія була вмисним актом. "Ми будемо підтримувати кожне розслідування, котре буде спрямоване на те, щоб повністю прояснити, що сталося і чому, і вдаватимемося до подальших кроків, щоб підвищити нашу стійкість у енергетичні безпеці", – ідеться у заяві Борреля.

 

 

12:23 Очікується, що нині США в рамках ініціативи щодо сприяння безпеці України (USAI) оголосять про надання Україні нового пакета військової допомоги на суму $1 млрд, повідомляє Bloomberg із посиланням на відповідні джерела. Новий пакет допомоги (придбання зброї в американських оборонних підрядників) включатиме реактивні системи залпового вогню HIMARS, засоби для боротьби з безпілотниками, радіолокаційні системи та запчастини.

 

 

11:56 Росіяни завдали ракетного удару по центру міста Гуляйполе. "Ворог поцілив трьома ракетами С-300 в центр міста. Зруйнована будівля, що мала статус історичної пам’ятки. Пошкоджена дорога", – поінформував голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

 

 

 

11:42 Президент Володимир Зеленський заявив, що не допускає територіальних компромісів із Росією, й Україна планує повернути всі свої землі. Про це голова держави заявив під час спілкування зі студентською та викладацькою спільнотою Гарварда, передає УНІАН. "Відновлення нашої територіальної цілісності. Повернення усіх наших кордонів. Повернення наших земель. І це не тільки тому, що це наша земля, і це справедливо і чесно. А це через те, що якщо не буде чітко зрозуміло, що ми повернули свою землю, війна закінчилась, що ось він, мир... якщо не буде цього моменту, а щось буде завжди під знаком питання, – ця частина не деокупована, а ця частина в якомусь компромісі, – то, повірте мені, якщо ще хтось сумнівається, Росія все одно буде повертатись до окупації нашої землі", – заявив Зеленський. Президент вважає, що Росія повинна заплатити високу ціну за агресію. "Ми повинні повернути своє – свою землю. На жаль, своїх людей, які загинули, ми не повернемо, і наших героїв, але ми точно можемо відновити справедливість. Справедливість починається з повернення своєї землі, своєї батьківщини", – зазначив голова держави.

 

 

10:53 Україна одержить першу систему протиповітряної оборони IRIS-T у жовтні, а ще одну – до кінця року. Про це заявила посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен в інтерв’ю "Європейській правді". "Їх зараз виробляють, і я дуже сподіваюсь, що друга буде до кінця року, а решта – наступного року. Це залежить не від політичної волі: там рішення чітко прийняте. Це найновіші системи, але ланцюг постачання для виробництва ускладнений", – пояснила посол.

 

 

10:27 Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що ЄС засуджує проведення Росією псевдореферендумів на окупованих територіях України. "ЄС засуджує проведення незаконних "референдумів" та їхні сфальсифіковані результати. Це чергове порушення суверенітету та територіальної цілісності України на тлі систематичних порушень прав людини", – прокоментував Боррель. Він додав, що ЄС високо оцінює мужність українців, які продовжують протистояти російському вторгненню.

 

 

10:11 Центральне розвідувальне управління США ще влітку попереджало владу Німеччини про можливу диверсію на газопроводах системи «Північний потік», пише Der Spiegel із посиланням на джерела в Берліні.

 

 

09:56 Лідерка партії "Брати Італії" Джорджа Мелоні, котра має стати прем'єр-міністром після перемоги на парламентських виборах, запевнила Володимира Зеленського у підтримці України. "Ви знаєте, що можете розраховувати на нашу прихильну підтримку у справі свободи українського народу. Будьте сильними і непохитними", – написала Мелоні у Twitter, реагуючи на вітання Зеленського.

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Останніми днями Україна активізувала наступальні операції на північному сході країни. Підрозділи повільно просуваються щонайменше на двох напрямках на схід від лінії річок Оскіл і Сіверський Донець, де українські сили закріпилися після попереднього наступу на початку місяця.

Росія встановлює суттєвішу оборону, ніж раніше, ймовірно, через те, що українське просування тепер загрожує частинам Луганської області в час, коли завершується голосування на референдумі щодо приєднання до Російської Федерації.

Запеклі бої також тривають і на Херсонщині, де залишаються вразливими російські сили на правому березі Дніпра. Росія продовжує свої жорсткі спроби просунутися в районі Бахмута на Донбасі, навіть стикаючись із серйозним тиском на своїх північних і південних флангах. Ймовірно, це пов'язано з політичним тиском, оскільки Росія використовує сили, які б інакше могли посилити інші фланги.

 

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 58 150 (+400) осіб,

танків – 2312 (+6) од.,

бойових броньованих машин – 4889 (+8) од.,

артилерійських систем – 1381 (+3) од.,

РСЗВ – 331 (+0) од.,

засобів ППО – 175 (+0) од.,

літаків – 262 (+1) од.,

гелікоптерів – 224 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 989 (+12) од.,

крилатих ракет – 242 (+1) од.

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

автомобільної техніки – 3742 (+12) од.,

спеціальної техніки – 131 (+0) од.,

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

67,7% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

28,2% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

62,4% автомобільної техніки (з них 1,9% за минулий тиждень),

44,8% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

29,7% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

21,0% літаків (з них 0,7% за минулий тиждень),

25,1% гелікоптерів (з них 0,7% за минулий тиждень),

12,4% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

              

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Крім того, намагається відновити втрачені позиції на окремих напрямках, веде повітряну розвідку.

Ворог завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирного населення. Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

За минулу добу противник завдав 10 ракетних та 17 авіаційних ударів, здійснив понад 105 обстрілів з РСЗВ. Російські окупанти б’ють і по цивільних об’єктах, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Від ворожого вогню постраждало понад 40 населених пунктів. Зокрема, Харків, Слов’янськ, Краматорськ, Миколаїв, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли населених пунктів з танків, мінометів та артилерії різних типів:

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Стрілеча, Соснівка, Красне та Грушівка;

на Краматорському напрямку – Рідкодуб, Катеринівка і Старий Караван;

на Бахмутському напрямку – Спірне, Сіверськ, Серебрянка, Нью-Йорк, Бахмутське, Весела Долина, Яковлівка, Білогорівка та Роздолівка;

на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Бердичі, Опитне, Водяне, Тоненьке, Красногорівка, Карлівка, Мар’їнка та Парасковіївка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстрілів з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали понад 25 населених пунктів. Серед них – Микільське, Вугледар, Пречистівка, Нескучне, Новомиколаївка, Времівка, Темирівка та Ольгівське.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали більш як 30 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. З метою ведення розвідки, коригування вогню та завдання ударів по об’єктах цивільної інфраструктури ворог здійснив понад 25 вильотів БпЛА.

В російських окупаційних військах розпочався прийом особового складу, призваного за частковою мобілізацією. Так, до підрозділів 1 танкового полку 2 мотострілецької дивізії 1 танкової армії, які вибувають до зони бойових дій, прибуло поповнення. Підготовка з ним не проводилася взагалі. Також військово-політичне керівництво російської федерації, одночасно з частковою мобілізацією, продовжує заходи так званої “самомобілізації”. До підрозділів, що вже воюють в Україні, прибувають особи засуджені за кримінальні злочини.

За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки в районах населених пунктів Зайцеве, Майорськ, Залізне, Миколаївка Друга, Первомайське, Побєда, Новомихайлівка та Безіменне.

Авіація Сил оборони завдала 17 ударів. Підтверджено ураження 14 районів зосередження живої сили і військової техніки ворога, 3 опорних пунктів та 7 позицій зенітних ракетних комплексів. Крім того, за добу, українські підрозділи протиповітряної оборони знищили літак, 6 БпЛА та 1 керовану авіаційну ракету Х-59 ворога.

Ракетні війська і артилерія уразили 12 районів зосередження живої сили та техніки противника, 4 склади з боєприпасами, позиції засобів протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби, зокрема, автоматизовану станцію перешкод “Житель”. Загальні втрати наразі уточнюються.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Путін, ймовірно, оголосить про анексію Росією окупованої території України 30 вересня після того, як російські офіційні особи завершать свій сфальсифікований «референдум» 27 вересня.

• Повідомляється, що російські війська відправляють новомобілізованих військовослужбовців Західного військового округу на лінію фронту в Херсонській та Харківській областях без попередньої підготовки.

• Українські війська зміцнюють свої позиції на східному березі річки Оскіл і здобули подальші успіхи на підступах до Лиману.

• Українські сили продовжували обстрілювати російські наземні лінії комунікацій у рамках південної кампанії контрнаступу, зокрема зриваючи спроби росіян вибудувати баржеву переправу.

• Російські війська продовжували безуспішні наступальні дії в районі Бахмута та на захід від Донецька, дедалі активніше залучаючи кримінальні підрозділи.

• Російські війська завдали серйозної шкоди українському аеродрому в Кривому Розі та продовжили регулярні авіа та ракетні удари по півдню України.

• Російська влада встановлює блокпости на кордонах Росії для примусової мобілізації чоловіків, які намагаються її уникнути, втікаючи з країни.

• Російські посадовці створюють умови для примусової мобілізації або призову українських цивільних осіб на територіях окупованої України, які незабаром будуть анексовані.

• Анексія Росією окупованих Донецька та Луганська, ймовірно, посилить напругу в силах ДНР і ЛНР, які регулярно бунтують, коли їм пропонують воювати за межами власних областей.

• Російські офіційні особи можуть спробувати переформулювати своє вторгнення в Україну та окупацію території України, яка незабаром буде анексована, як «контртерористичну операцію».

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог не має суттєвих змін в складі та положенні діючих підрозділів, але намагається підтягувати резерви з кримського напрямку.

Складом танкового взводу в напрямку Чкалове – Безіменне спробував провести наступальні дії. Один танк підірвався на протитанковій міні, два – відступили

Продовжуючи обстріли з реактивної та важкої артилерії, танків й мінометів наших позицій, ворог застосував і 3 авіаційних, і 3 ракетних удари по цивільній інфраструктурі прифронтових і тилових районів.

Винищувачем Су-35 випущено ракету Х-31 по Березнегуватому, на Миколаївщині. Силами протиповітряної оборони ворожий снаряд знищено в повітрі.

По Одещині ворог наніс ракетний удар. Двома винищувачами Су-35 з боку Чорного моря, з кримського напряму, випущено 2 ракети Х-59, класу "повітря - поверхня". Силами протиповітряної оборони обидві ракети знищено в повітрі.

Водночас, ворог спрямував аналогічний удар і по Кривому Рогу: ще один винищувач Су-35 випустив ракету Х-59 з напрямку Мелітополя. І вона була знищена силами ППО.

Нашою авіацією по ворогу нанесено 5 ударів. А підрозділами протиповітряної оборони знищено безпілотного розвідника типу “Орлан-10” в Херсонському районі, а згодом в Баштанському районі Миколаївщини збитий ворожий штурмовик Су-25.

Наші ракетно-артилерійські підрозділи виконали 250 вогневих завдань, уразивши, зокрема контрольно-спостережний пункт та склад з боєприпасами в Бериславському районі Херсонщини.

Підтверджені втрати ворога складають: 58 рашистів, танк та ще 7 одиниць автомобільної техніки. Решта результатів дорозвідуються.

Корабельне угруповання ворога в Чорному морі зменшено вдвічі. На маневруванні залишено 6 одиниць, з яких 3 – надводні ракетоносії, на борту яких 24 «Калібри».

 

 

00:16 Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні описав ситуацію на фронті: "Скажу коротко й поки що без деталей, хоч вони будуть хороші: просуваємося вперед і звільняємо нашу землю".

 

28.09.2022