216-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:43 Президент України Володимир Зеленський заявив під час засідання Ради Безпеки ООН у вівторок, що Росія не може мати ядерної зброї, оскільки це не гарантує безпеки для всього світу. "Погрози застосування ядерної зброї стали постійним наративом російських посадовців і пропагандистів. Це доводить, що росія не має права володіти ядерною зброєю, адже вона просто не здатна гарантувати безпеку світу навіть від самих прогноз застосування ядерної зброї", - сказав Президент України. Зеленський нагадав, що Росія проігнорувала заклик МАГАТЕ до негайної деокупації Запорізької атомної станції і припинення будь-яких ворожих дій проти будь-яких атомних об’єктів в Україні. Це зайвий раз доводить, що Росія свідомо утримує світ на межі радіаційної катастрофи. 

 

 

23:18 Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що можливе використання Росією ядерної зброї не зупинить Україну в захисті своєї території. Про це Данілов сказав у інтерв'ю "Радіо Свобода". "Якщо не буде відповіді світової спільноти, країн НАТО на таку зухвалу атаку (якщо вона, не дай Боже, відбудеться), це не значить, що ми не будемо боронити свою землю. Нас зупинити не може ніхто: ні Путін, ні його війська. І це вже було неодноразово доведено", - сказав Данілов. Секретар Радбезу повідомив, що апарат РНБО розробив детальну інструкцію для громадян на випадок застосування Росією тактичної ядерної зброї і має намір найближчими днями її "максимально оприлюднити".

 

 

22:51 Сполучені Штати Америки не мають застереження з приводу застосування Україною західної зброї для деокупації земель, котрі Росії запрагнеться оголосити своїми територіями. Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, передає "Укрінформ". "Україна має абсолютне право захищати себе на всій своїй території, у тому числі, щоби повернути територію, яка була тим чи іншим способом незаконно захоплена Росією", - зауважив голова Державного департаменту США. Блінкен наголосив, що оголошення росіянами анексії українських територій не створює жодних змін ні для США, ні для України в плані сприйняття ситуації. Тож, за його словами, "українці продовжать робити те, що їм потрібно, аби повернути свою територію", а США "надалі підтримуватимуть їх у цих зусиллях". Голова Державного департаменту підкреслив, що США та інші країни ніколи не визнають оголошеної Кремлем анексії українських територій. Він нагадав, що Вашінґтон уже заявив про намір ввести нові суворі санкції проти РФ, якщо вона вдасться до анексії.

 

 

22:29 Російська пропаґандистська аґенція "РІА Новості" почала публікувати відсотки, котрі подає як результати псевдореферендумів на окупованих територіях. Нічого непередбачуваного: росіяни нарахували по 90% і більше.

 

 

21:42 Верховний суд остаточно заборонив діяльність Прогресивної соціалістичної партії України Наталії Вітренко. Таким чином, ПСПУ стала вже четвертою партією, забороненою Верховним судом, після "ОПЗЖ", Партії Шарія та "Соціалістів".

 

 

21:13 У польському місті Ґоленюві відбулася церемонія відкриття газогону Baltic Pipe, що пролягає між Польщею та Данією. У заході взяли участь президент Польщі Анджей Дуда, прем'єрміністр Матеуш Моравецький, а також керівниця уряду Данії Метте Фредеріксен. "Епоха російського домінування в газовій сфері добігає кінця, епоха відзначена шантажем, погрозами та здирством", – заявив на церемонії відкриття Матеуш Моравецький. За допомогою Baltic Pipe до Польщі та сусідніх країн поставлятиметься газ з Норвегії.

 

 

20:57 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав усі держави, котрі наполягають на переговорах із Росією, стати на бік правди і підтримати Україну в боротьбі. Про це заявив на спільному з французькою колегою Катрін Колонною брифінґу в Києві, повідомляє "Укрінформ". "Я хочу скористатися нагодою і звернутися до всіх країн, які останнім часом з різних куточків світу наполягали на необхідності переговорів, пропонували свої послуги в посередництві між Росією та Україною. Росія не хоче жодних переговорів. Припиніть грати в цю гру. Займіться тим, що зараз потрібно найбільше: підтримайте Україну в цій боротьбі, а не уникайте цієї підтримки, прикриваючись маскою переговорника", - зазначив Кулеба. Голова МЗС України нагадав слова Еммануеля Макрона до Генеральної асамблеї ООН стосовно так званих нейтральних країн. "Ні, на жаль, відсидітися для вас не вдасться. Потрібно займати позицію – позицію справедливості, позицію міжнародного права і позицію захисту безпеки і миру в усьому світі", - наголосив голова МЗС. 

 

 

20:48 Українське військо ввійшло у села Рідкодуб і Коровій Яр, що на північ від Лимана на Донеччині. Про це повідомив журналіст Андрій Цаплієнко. У соціальних мережах публікують відео вояків ЗСУ у Рідкодубі на тлі знака, помальованого у триколор банди "ДНР".

 

 

19:39 Радник із Офісу президента Михайло Подоляк назвав аварію на Nord Stream спланованим російським терактом. "Масштабний «витік газу» з ПП-1 – це ані що інше, як спланований Росією теракт та акт агресії в напрямку ЄС. Росія хоче дестабілізувати економічну ситуацію в Європі та викликати паніку перед зимою. Найкраща відповідь тирану та інвестиція в безпеку – танки для України. Особливо німецькі…" – прокоментував Подоляк у twitter.

 

 

19:06 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на утриманні захоплених територій, спробах повної окупації Донецької області, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку, в окремих районах намагається відновити втрачені позиції.

Ворог продовжує нищити цивільну інфраструктуру та мирні житлові будинки. Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

За добу противник завдав 2 ракетних та 6 авіаційних ударів, здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Від ворожого вогневого ураження постраждали понад 15 населених пунктів. Зокрема, Запоріжжя, Миколаїв, Очаків, Авдіївка, Красногорівка, Полтавка та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Гута-Студенецька, Михайлове, Соснівка і Старосілля Чернігівської області та Проходи і Нова Гута Сумської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Ветеринарне, Уди, Вовчанськ, Гоптівка та Стрілеча;

на Краматорському напрямку – Голубі Озера, Сіверськ, Верхньокам’янське, Дворічне, Дронівка, Закітне та Міньківка;

на Бахмутському напрямку – Бахмут, Бахмутське, Весела Долина, Соледар, Яковлівка, Нью-Йорк і Роздолівка;

на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Бердичі, Опитне, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка;

на Новопавлівському напрямку – Єгорівка, Вугледар, Пречистівка, Богоявленка та Павлівка.

На Запорізькому напрямку обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів. Серед них - Новосілка, Степногірськ, Шевченко, Новопіль, Времівка, Полтавка та Успенівка.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали понад 35 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. З метою ведення розвідки, коригування вогню та ударів по об’єктах цивільної інфраструктури ворог здійснив понад 50 вильотів БпЛА, зокрема, іранського виробництва “Shahed-136”.

Для поповнення втрат особового складу військово-політичне керівництво російської федерації намагається організувати примусову мобілізацію громадян України на тимчасово захоплених територіях.

За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Соледар, Майорськ, Курдюмівка, Зайцеве, Бахмут, Бахмутське, Виїмка, Спірне, Первомайське та Кам’янка.

Для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони завдала 10 ударів. Підтверджено ураження 7 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 3 позицій зенітних ракетних комплексів.

Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили 1 літак Су-25 та 5 БпЛА різного типу.

Ракетні війська і артилерія уразили 5 пунктів управління, до 15 районів зосередження живої сили та техніки противника, 2 позиції протиповітряної оборони та 3 склади з боєприпасами. Втрати уточнюються.

 

 

18:42 Заступник голови Радбезу РФ Дмітрій Мєдвєдєв запевняє росіян, що Росія зможе завдати ядерного удару по Україні без тривоги за можливий удар у відповідь, бо країни НАТО попросту не вчинять належних заходів.

 

 

18:09 У Харківській області українські сили оборони звільнили від російських загарбників 454 населені пункти, повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

 

 

17:22 Місія ООН досі не отримала доступу до місць утримання Росією українських військовополонених, тоді як безперешкодно відвідувала місця інтернування російських полонених в Україні, заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер.

 

 

16:11 Депутати Європейського парламенту виступили зі спільною заявою, в якій засудили незаконні та фейкові псевдореферендуми, які Росія намагається провести на тимчасово окупованих територіях України. Звернення підписали 60 європейських депутатів, передає Укрінформ. "Ми засуджуємо організацію так званих «референдумів» на територіях України, що є тимчасово окупованими росією, вважаємо їх незаконними, такими, що мають політично заздалегідь визначені результати та не будуть визнані. Ці незаконні спроби надалі підірвати суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України є грубим порушенням міжнародного права та міжнародних угод, включаючи Хартію ООН, Ґельсінський заключний акт, Паризьку хартію та Будапештський меморандум", – йдеться в документі. У спільному листі депутати зауважили, що спроба росії легітимізувати окупацію й анексію територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей є подальшою небезпечною ескалацією російської агресивної війни. Ця спроба повторити сценарій, що мав місце у 2014 році в Криму, є проявом відчаю кремля у зв’язку з військовим наступом України, яка протягом кількох минулих тижнів змогла звільнити від російських загарбників значну частину своєї території.

 

 

15:53 Сейсмологічні станції у Данії та Швеції зареєстрували два вибухи на газопроводах «Північного потоку»: один стався о 02:03 за місцевим часом в ніч на вчора, другий – вчора о 19:04. Відповідно о 13:52 і 20:41 вчора кораблі виявили бульбашки витоку газу на поверхні моря, і морська адміністрація оголосила попередження про небезпечні території.

 

На карті показано три витоки на газопроводах Nord Stream і Nord Stream 2.

 

 

 

14:59 Голова німецької партії Християнсько-демократичний союз Фрідріх Мерц попросив пробачення в українських біженців у Німеччині, яким він напередодні закидав "соціальний туризм". Допис зі своїм офіційним вибаченням Мерц оприлюднив у Twitter. "Лунає багато критики щодо моїх вчорашніх коментарів про біженців з України. Я шкодую про використання слів "соціальний туризм", – написав він. "Це був неточний опис проблеми, що може спостерігатися в окремих випадках", – пояснив німецький політик. Мерц наголосив, що в його заяві йшлося суто про відсутність реєстрації українських біженців. "Я не мав наміру критикувати біженців з України, на яких чекає важка доля. Якщо мої слова були сприйняті як образливі, то я приношу офіційні вибачення", – додав очільник німецьких консерваторів. Увечері 26 вересня Мерц сказав під час телеінтерв'ю: "Зараз ми спостерігаємо соціальний туризм цих біженців: до Німеччини, назад до України, до Німеччини, назад до України", – нагадує "Німецька хвиля".

 

 

14:44 Газопроводи «Північний потік» та «Північний потік-2», де в трьох із чотирьох ниток трубопроводу майже одночасно впав тиск через витік газу, могли пошкодити під час цілеспрямованої атаки, повідомила Der Tagesspiegel, посилаючись на слова джерела, наближеного до розслідування: «Ми не можемо уявити собі вже жодного іншого сценарію, крім запланованої атаки. Все каже, що це не збіг». Der Tagesspiegel припускає, що для нападу під водою могли використовувати водолазів або підводний човен.

 

 

13:50 Збройні Сили України зміцнюють свої позиції на лівому березі Осколу на Харківщині – українські вояки вибили росіян із Куп'янська-Вузлового, повідомив голова Харківської військово-цивільної адміністрації.

 

 

13:32 В Україну прибули слідчі Національної жандармерії Франції, які розслідуватимуть події в Ізюмі, повідомило міністерство закордонних справ Франції.

 

 

12:52 Міністр закордонних справ Франції Катрін Колона прибула з офіційним візитом до Києва. "Франція поруч, щоб підтримати Україну", – прокоментувала вона у twitter.

 

 

 

12:11 Росія може приберігати частину крилатих ракет для ударів по об'єктах критичної інфраструктури України взимку, припускає  речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: "Ми бачимо, що противник перестав застосовувати таку високоточну зброю, як крилаті ракети "Калібр", Х-101, "Іскандер". Очевидно, що ракети ворог приберігає для цілей, які вважає для себе стратегічними. Це – об'єкти нашої критичної інфраструктури. Можливо, що ракети приберігає на зиму".

 

 

11:38 Росіяни обстріляли деокуповане місто Куп'янськ на Харківщині. Про це повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко. Внаслідок обстрілів загорілася церковна школа, господарча споруда та крамниця. Госпіталізовано п'ятьох людей. "Втекли. А тепер ще й підло нищать цивільне населення", –прокоментував Тимошенко.

 

 

11:19 США не спостерігають готовності Росії до застосування ядерної зброї, але сприймають ці загрози дуже серйозно, заявила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр, відповідаючи на запитання, чи вважають США, що шанси застосування ядерної зброї Росією зараз вищі, ніж це було на початку повномасштабного вторгнення: "Стосовно будь-яких доказів чи шансів – наразі ми цього не бачимо. Але ми сприймаємо ці загрози дуже серйозно, хоча поки що не бачимо жодних причин коригувати нашу власну ядерну позицію".

 

 

10:29 Зранку протиповітряна оборона ВМС ЗСУ знищила всі три іранські безпілотники-камікадзе "Shahed-136", якими росіяни атакували Миколаївщину. 

 

 

10:21 Росіяни завдали ракетного удару по Запоріжжю, поцілили десятьма ракетами С-300 в об’єкти інфраструктури, повідомив керівник Запорізької ОВА Олександр Старух. Пошкоджена лінія електропередач, профільні служби працюють над відновленням електропостачання.

 

 

10:08 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

У п'ятницю, 30 вересня, заплановано звернення президента Путіна до обох палат російського парламенту.

Існує реальна ймовірність, що Путін використає своє звернення, щоб офіційно оголосити про приєднання окупованих регіонів України до Російської Федерації. "Референдуми", які зараз тривають на цих територіях, планується завершити 27 вересня.

Російські лідери майже напевно сподіваються, що будь-яке оголошення про вступ буде сприйматися як виправдання "спеціальної військової операції" та консолідуватиме патріотичну підтримку конфлікту. Це прагнення, ймовірно, буде підірвано зростаючою внутрішньою обізнаністю про нещодавні невдачі Росії на полі бою та значним занепокоєнням з приводу часткової мобілізації, оголошеної минулого тижня.

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 57 750 (+550) осіб,

танків – 2306 (+16) од.,

бойових броньованих машин – 4881 (+24) од.,

артилерійських систем – 1378 (+9) од.,

РСЗВ – 331 (+1) од.,

засобів ППО – 175 (+3) од.,

літаків – 261 (+1) од.,

гелікоптерів – 224 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 977 (+7) од.,

крилатих ракет – 241 (+0) од.

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

автомобільної техніки – 3730 (+19) од.,

спеціальної техніки – 131 (+0) од.,

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

67,5% танків (з них 2,3% за минулий тиждень),

28,1% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

62,2% автомобільної техніки (з них 2,0% за минулий тиждень),

44,7% артилерійських систем (з них 1,2% за минулий тиждень),

29,7% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

20,9% літаків (з них 0,6% за минулий тиждень),

25,1% гелікоптерів (з них 0,8% за минулий тиждень),

12,4% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень).

 

 

 

08:26 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

Слава Україні! Розпочалася двісті шістнадцята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на повній окупації Донецької області та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Тривають обстріли позицій наших військ вздовж лінії зіткнення, в окремих районах окупанти намагаються відновити втрачені позиції, ведуть повітряну розвідку. Ворог завдає ударів по цивільній інфраструктурі та житлу мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України. Так, за минулу добу противник завдав 9 ракетних та 22 авіаційних удари, здійснив понад 90 обстрілів з РСЗВ. Протягом минулої доби ворог задіяв ударні БпЛА в районі населеного пункту Біленьке Одеської області.

Від вогневого впливу постраждало понад 50 населених пунктів. Серед них Слов’янськ, Краматорськ, Соледар, Авдіївка, Новопіль, Запоріжжя, Марганець, Мусіївка, Кривий Ріг, Нікополь, Потьомкине, Осокорівка, Миколаїв, Очаків та Біленьке.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник продовжив обстріли з танків, мінометів та артилерії, а саме:

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Баранівка, Уди, Гатище, Вовчанськ, Дворічне, Кучерівка, Петропавлівка та Сенькове;

на Краматорському напрямку – Старий Караван, Озерне, Сіверськ, Спірне, Роздолівка та Веселе;

на Бахмутському напрямку – Соледар, Бахмутське, Григорівка, Бахмут, Весела Долина, Зайцеве, Майорськ та Юр’ївка;

на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Водяне, Опитне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка;

на Новопавлівському напрямку – Золота Нива, Вугледар, Павлівка та Єгорівка;

на Запорізькому напрямку – Новопіль, Новосілка та Времівка.

На Південнобузькому напрямку від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 25 населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення. Зокрема, Червона Долина, Широке, Андріївка, Білогірка, Тернові Поди, Лимани та Мирне.

На Запорізькій АЕС ситуація залишається напруженою. Співробітники станції не бажають співпрацювати з ворогом та намагаються виїхати з тимчасово зайнятих окупантами територій. Окупована частина Херсонської області повністю закрита на в’їзд та виїзд.

Підтверджено успішне ураження особового складу та техніки противника за попередні дні. Так, в Херсоні, було знищено та виведено з ладу сім вантажівок Урал, в Мелітополі знищено до 10 одиниць озброєння та військової техніки та понад 20 окупантів. В районах населених пунктів Токмак та Чернігівка Запорізької області знищено ворожий комплекс С-300, 5 одиниць військової техніки та поранено понад 50 окупантів.

Протягом доби підрозділи Сил оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Соледар, Курдюмівка, Зайцеве, Майорськ, Бахмут, Кам’янка, Первомайське.

Авіація Сил оборони завдала 28 ударів. Підтверджено ураження понад 20 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 7 позицій зенітних ракетних комплексів. Втрати ворога уточнюються.

Ракетні війська і артилерія уразили 5 пунктів управління, 12 районів зосередження живої сили та техніки противника, 2 позиції зенітних ракетних комплексів, 3 склади з боєприпасами, а також понад 10 окремих важливих цілей.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремль намагається показати свій вихід із реальності серйозних проблем у виконанні його "часткової мобілізації", але його пояснення навряд чи заспокоять росіян, які можуть бачити реальні помилки навколо себе.

• Запланована Кремлем анексія окупованої України може відбутися до або незабаром після 1 жовтня, початку регулярного осіннього призову в Росії, щоб забезпечити можливість примусового призову українських цивільних воювати проти України.

• Українські війська продовжували наступати на північ від Лиману та на східному березі річки Оскіл.

• Українські сили продовжували обстрілювати російські наземні лінії комунікацій у рамках південної кампанії контрнаступу.

• Російські війська продовжували вести наступальні дії в районі Бахмута та на захід від Донецька.

• Російські війська продовжували використовувати безпілотники іранського виробництва для ударів по українських силах і містах на півдні України.

• Можливо, Кремль розглядає можливість офіційного закриття своїх кордонів або більш формального обмеження пересування чоловіків призовного віку всередині країни, щоби краще запроваджувати часткову мобілізацію.

• Російська окупаційна влада почала оголошувати результати своїх фіктивних референдумів про анексію, посилаючись на відверто сфальсифіковані дані про явку.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

 

- Обстановка в нашій операційній зоні стабільно напружена,  але контрольована.

- В складі сил та положенні ворога змін не відбулося.

- Окупаційні війська  продовжують обстрілювати наші позиції та прифронтові територіальні громади з різних видів озброєння. Протягом дня нанесено 4 авіаційні та 1 ракетний удар.

- Під вогнем важкої артилерії знов опинився Марганець. Зруйновано приватний гараж, поранено цивільну людину.

- Кривий Ріг ворог атакував ракетою повітряного базування Х-59. Поціливши в аеропорт, зруйнував інфраструктуру об’єкту. Через суттєве пошкодження летовища і устаткування, його подальше використання за призначенням неможливе. Постраждалих та жертв немає.

- По Одещині ворог спрямував чергову атаку дронів-камікадзе. Всі три дрони-агресори знищені  силами протиповітряної оборони.

- Нашою авіацією нанесено 10 ударів по ворогу, в Баштанському районі Миколаївщини знищено ворожий безпілотний розвідник "Орлан-10".

- Ракетно-артилерійськими підрозділами відпрацьовано 250 вогневих завдань. В Херсонському і Бериславському районах уражено 4 осередки ворожого озброєння та техніки й 4 склади з боєприпасами. Ще одну баржу в районі Херсону у окупантів відмінусовано разом з надією налагодити сполучення між берегами Дніпра. Вогневий контроль проведено й по позиціях протиповітряної оборони, і по спробах окупантів відновити пропускні спроможності мосту в Новій Каховці.

- Підтверджені втрати ворога складають 77 рашистів, 6 танків,  5 гаубиць, в тому  числі самохідна "Мста-С", 3 зенітних гарматно-ракетних комплекси "Панцир-С1"  та 14 одиниць авто-бронетехніки.

- Корабельне угруповання ворожого флоту без зміну складу, району плавання й загроз: 4 ракетоносії, 1 з яких підводний, тримають напоготові 28 "Калібрів".

- Зважаючи на наявні загрози та імовірну активізацію ворожих дронів, будьте пильні та зосереджені, дотримуйтесь алгоритмів безпеки, довіряйте виключно достовірним офіційним джерелам інформації, не поширюйте фейки, паніку і повідомлення, що орієнтують ворога про дії Сил оборони.

 

27.09.2022