211-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:24 Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що в обміні підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука найбільше була зацікавлена ФСБ РФ. Про це він розповів на брифінгу, відповідаючи на питання, як саме проходили переговори щодо обміну і кому найбільше був потрібен в Росії Медведчук. "Медведчук на цьому етапі найбільше потрібний саме ФСБ, тому що це особа, через яку напряму йшло фінансування багатьох агентурних мереж тут. Через цю особу йшло фінансування певних посадовців та взагалі наповнення негласного бюджету ФСБ. Тому він їм конче потрібний. Це, перш за все, засіб їхнього впливу і заробляння/відмивання коштів. Це і є головна причина, чому вони так за нього боролися", - сказав Буданов, згідно з повідомленням аґенції "Укрінформ".

 

 

19:19 Президент провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. "Під час засідання Верховному Головнокомандувачу доповіли про оперативну ситуацію вздовж усієї лінії фронту. Зокрема, сили оборони досягли успіху у знищенні ракетних складів, баз, штабів і логістичних маршрутів російських загарбників. На визначених напрямках проводиться активна контрбатарейна боротьба задля придушення сил противника. За інформацією Головнокомандувача ЗСУ, на сьогодні завдяки героїчним діям українських захисників втрати живої сили окупантів сягнули понад 50 тисяч осіб. Відправляючи солдатів воювати в Україну, російське військово-політичне командування несе повну відповідальність за винищення громадян РФ", - повідомив Офіс Президента.

 

 

18:42 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник зосереджує зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, не припиняє ведення повітряної розвідки.

Ворог і надалі завдає ударів по об’єктах цивільної інфраструктури та житлових будинках, тероризуючи мирне населення. Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається для всієї території України.

За добу противник завдав 4 ракетні та 17 авіаційних ударів, здійснив понад 24 обстріли з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Постраждала інфраструктура більш як 30 населених пунктів, Це, зокрема, Пришиб, Спірне, Веселе, Мар’їнка, Бахмут, Костянтинівка, Нескучне, Полтавка, Єгорівка, Безіменне, Білогірка, Запоріжжя, Кривий Ріг, Первомайськ, Миколаїв, Очаків, Високопілля, Сухий Ставок та Миролюбівка.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник продовжує обстріли з танків, мінометів та артилерії:

на Сіверському напрямку – в районі населених пунктів Шалигине, Волфине, Їздецьке та Миропільське Сумської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Глибоке, Стрілеча, Мороховець, Веселе, Сотницький Козачок, Вовчанськ, Гатище, Дворічна, Гусинка, Кам’янка, Куп’янськ, Артільне, Осинове та Міхуватка;

на Краматорському напрямку – Богородичне, Яцьківка, Ярова, Тетянівка, Святогірськ, Пришиб, Словʼянськ, Платонівка, Донецьке, Сидорове, Закітне, Озерне, Щурове та Райгородок;

на Бахмутському напрямку – Сіверськ, Спірне, Званівка, Миколаївка, Роздолівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Одрадівка, Веселе, Білогорівка, Розівка, Зайцеве, Яковлівка, Майорськ;

на Авдіївському напрямку – Красногорівка, Авдіївка, Кам’янка, Опитне, Мар’їнка, Водяне і Новомихайлівка;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних дій не проводив, разом з тим здійснив артилерійські обстріли по населених пунктах Микільське, Вугледар, Володимирівка, Пречистівка, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Нескучне, Времівка, Павлівка, Мала Токмачка, Гуляйпільське, Залізничне, Полтавка, Новопіль та Новосілка.

На Південнобузькому напрямку вогневого впливу зазнали понад 37 населених пунктів.

Ворог намагається утримати ситуацію на тимчасово окупованих територіях під своїм контролем. У Херсоні посилюється адміністративно-поліцейський режим, здійснюється перевірка осель та психологічний тиск на місцевих жителів.

Активізувалась робота щодо підготовки та проведення так званого “референдуму” на тимчасово захоплених територіях України. Так, у населених пунктах Херсонської області, представники російської окупаційної влади, під приводом якісного розподілу гуманітарної допомоги, намагаються отримати від місцевих жителів їх особисті дані. Триває формування так званих “виборчих комісій”.

У місті Старобільськ Луганської області окупаційна влада заборонила місцевому населенню залишати місто у період з 23 по 27 вересня. За наявною інформацією, окупанти створюють озброєні групи для обходу помешкань та примусу людей брати участь у так званому “референдумі”. Проводиться підготовка до зйомок пропагандистськими ЗМІ сюжетів про таку собі “активну участь місцевих мешканців у голосуванні”.

На тимчасово захопленій території Запорізької області місцевим жителям за надання паспортних даних та отримання громадянства російської федерації обіцяють грошову винагороду і побутові прилади.

За поточну добу підрозділи Сил оборони відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Куп’янськ, Зайцеве та Новомихайлівка.

Протягом доби авіація Сил оборони уразила десять районів зосередження живої сили і військової техніки противника та дві позиції зенітних ракетних комплексів.

Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили два БпЛА окупантів.

Ракетні війська і артилерія за поточну добу завдали вогневого ураження, зокрема, по чотирьох пунктах управління, двох районах зосередження особового складу та військової техніки, трьох позиціях ППО, позиції артилерії, а також трьох складах боєприпасів.

 

18:08 У Запорізькій області протиповітряна оборона України уразила російський військовий вертоліт. Вертоліт збили бійці Національної гвардії України за допомогою переносного зенітно-ракетного комплексу “Ігла”.

 

 

17:43 “Можливо, Росія застосує ядерну зброю проти України. Вони намагатимуться зупинити нашу наступальну діяльність і знищити нашу державу. Це загроза для інших країн", – сказав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький в інтерв’ю телеканалу ITV News. "Вибух тактичної ядерної зброї матиме вплив не лише на Україну, а й на Чорноморський регіон. Ми пам’ятаємо історію Чорнобиля. Можливо, ми матимемо ще одну катастрофу на нашій території, у Східній Європі”, – заявив Скібіцький, додавши, що наслідки застосування ядерної зброї можуть вплинути на країни, зокрема Польщу, Туреччину та Болгарію.

 

 

17:11 Обмін військовополонених між Україною та Російською Федерацією відбувався одночасно на трьох локаціях, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. "Один літак – це десять громадян іноземних держав, які вилетіли з Російської Федерації та полетіли до Об'єднаних Арабських Еміратів. Інший літак – це п'ять наших командирів із "Азовсталі" полетіли до Туреччини. І локація, де безпосередньо я брав участь, – це Чернігівська область на кордоні з Білоруссю. Ми одночасно приймали 200 наших героїв та героїнь і віддавали 55 військовополонених Російської Федерації", – розповів Лубінець в етері національного телемаратону. З його слів, на Чернігівщині українських героїв зустрічали 30 машин "швидкої допомоги" із лікарями та парамедиками. "Ми розуміли, що нам потрібна вода, медицина, комфортні умови, їжа, ковдри, щоб усе забезпечити, якнайшвидше прийняти і з перших хвилин надавати медичну допомогу", – цитує "Інтерфакс-Україна".

 

 

16:41 Російське опозиційне видання “Новая ґазєта" пише, що в засекреченому пункті указу Владіміра Путіна про "часткову мобілізацію" передбачається призов мільйона людей

 

 

16:06 Країни "Групи семи" не визнають так звані "референдуми" на окупованих територіях України. Про це заявила голова МЗС Німеччини Анналена Бербок після зустрічі міністрів G7 у Нью-Йорку, інформує "Радіо Свобода". "Міністри закордонних справ "Великої сімки" та Верховний представник рішуче засудили заяву Росії про проведення фіктивних референдумів на суверенній території України, яка тимчасово перебуває під контролем Росії. Будь-які референдуми, які проводяться в умовах російської військової присутності, залякування та примусової депортації, не можуть бути вільними чи справедливими. Будь-яка анексія території України була б грубим порушенням суверенітету України та Статуту ООН", – йдеться у заяві країн "Групи семи". Вони закликали всі держави однозначно засудити будь-які так звані референдуми на окупованих територіях України та не визнавати їхні результати. "Велика сімка" також запроваджуватиме цілеспрямовані санкції та має намір чинити економічний і політичний тиск на Росію. Вони висловили жаль з приводу навмисних ескалаційних кроків Росії, включаючи часткову мобілізацію резервістів і безвідповідальну ядерну риторику. "Росія має негайно припинити свою агресію, вивести свої війська та військову техніку з України та поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів", – додають у G7.

 

 

15:10 В Україні заборонили виїзд чоловікам-студентам іноземних вишів за кордон під час воєнного стану. Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко аґенції "Інтерфакс-Україна". "Раніше, ще в березні, рішенням найвищого військового керівництва України було розглянуто надання можливості продовжити навчання тим студентам, які вже навчалися до 24 лютого, і прикордонники виконували цю норму. Проте останнім часом ми бачимо дуже багато спекуляцій, коли масово підробляють документи начебто про навчання в іноземних вишах. Лише протягом липня-серпня ми виявили близько 600 таких документів. Через це за рішенням найвищого військового керівництва було ухвалено чергове рішення відмовити такій категорії також у праві перетину кордону", – сказав Демченко.

 

 

14:48 Міністр оборони України Олексій Резніков привітав звільнення військовополонених і заявив, що вони виконали всі свої завдання як воїни. "Їм було віддано наказ захищати Маріуполь, стримувати ворога. Вони зв’язали ціле угруповання орків своєю боротьбою. Вони не дали окупантам пройти далі. Новий наказ командування був не менш складним. Ні, не стояти до смерті. Наказ – «Зберегти свої життя!»… Полон став для них пеклом. Катівнею. Але силу духу Українського народу не зламати. Жагу до волі і свободи не знищити. Вони виконали наказ знову – вони вижили", – прокоментував Резніков.

 

 

14:14 Служба безпеки України задокументувала у Києві інформаційно-підривну діяльність відомого авто-блогера, який грав на користь російській пропаганді. "Зловмисник займався дискредитацією військовослужбовців ЗСУ та співробітників правоохоронних органів. Для цього він знімав провокативні відео під час руху військових колон або автотранспорту українських захисників на території столичного регіону. У своїх стрімах він ображав наших оборонців, а також намагався фіксувати їх обличчя та номерні знаки автомобілів... Встановлено, що деструктивний контент широко використовували кремлівські пропагандисти для підготовки замовних ефірів та фейкових «новин» щодо суспільно-політичної ситуації в Україні", – поінформували у СБУ. Крім того, блогер публічно ображав українських волонтерів і нібито вимагав гроші. Блогеру повідомили про підозру за ч.1, 2 ст.435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю).

 

 

13:36 Міністри закордонних справ України, Польщі та Великої Британії провели зустріч у Нью-Йорку, під час якої скоординували кроки щодо протидії російській агресії у тристоронньому форматі. Про це повідомляє пресова служба МЗС України. Голови дипломатій скоординували кроки з протидії російській агресії в контексті оголошення часткової мобілізації росіян для продовження війни РФ проти України. За підсумками зустрічі міністри ухвалили спільну заяву, в якій йдеться про намір продовжувати "непохитну підтримку України" з боку Польщі та Великої Британії в протидії російській агресії до перемоги України, а також розробити пропозиції щодо довготривалої підтримки України, щоб допомогти їй попереджати та відбивати майбутні напади. "Міністри засудили подальшу мобілізацію сил у Росії, що лише відкидає можливість встановлення миру", –підсумували в МЗС України.

 

 

13:02 Росіяни завдали масованого удару по Запоріжжю. Як повідомив голова обласної військово-цивільної адміністрації Олександр Старух, у місті зафіксували дев'ять "прильотів". "Центр міста, осінній парк, улюблений для багатьох поколінь запоріжців. В центрі парку – готель і ресторан, звичайні цивільні об’єкти. Сьогодні зранку саме сюди ворог завдав два удари ракетами С-300. Об’єкт зазнав значних руйнувань. На жаль, загинув 65-річний чоловік. Ще один приліт – у телевізійну вежу. Вороги готуються до своєї пропагандистської інформаційної кампанії. Також сьогодні був приліт в енергетичний об’єкт критичної інфраструктури. На деякий час довелося вимкнути резервний генератор, в тому числі і в обласній лікарні. Наразі цю проблему вирішено. Інфраструктуру ще доведеться відновлювати", – поінформував Старух.

 

 

12:43 Росіяни обстріляли центральні квартали Нікополя із систем залпового вогню "Град". У місті понівечено 17 будинків (зокрема багатоповерхових), газопровід та лінії електропередач, повідомив голова Дніпропетровської обласної військово-цивільної адміністрації Валентин Резніченко. Російські снаряди прилетіли у дві лікарні, школу, краєзнавчий музей, адмінбудівлі, кілька магазинів та ринок. Пошкоджено стели на алеї пам'яті. Загинув 35-річний чоловік.

 

 

12:09 Міністерство закордонних справ Туреччини засудило наміри Росії провести псевдореферендуми на окупованих територіях України. "Ми стурбовані спробами провести односторонні референдуми на частинах України під російським контролем. Такий нелегітимний fait accomplis (доконаний факт) не буде визнаний міжнародною спільнотою. Навпаки, він буде перешкоджати відновленню дипломатичного процесу і поглибить нестабільність", – ідеться в заяві, котру цитує аґенція УНІАН. МЗС Туреччини підкреслило підтримку територіальної цілісності, незалежності й суверенітету України та "повторило готовність до здійснення будь-якого необхідного внеску для остаточного розв’язання нинішньої війни шляхом мирних переговорів".

 

 

11:51 Прем'єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс заявила на Генеральній асамблеї ООН про потребу посилити допомогу. "У цей критичний момент конфлікту я обіцяю, що ми продовжуватимемо нашу військову підтримку Україні стільки, скільки потрібно. Нова зброя зі Сполученого Королівства прибуває в Україну прямо зараз, поки я говорю, у тому числі й нові ракети для РСЗВ. Ми не заспокоїмося, доки Україна не переможе", – сказала Трасс, згідно з повідомленням BBC Україна.

 

 

11:37 Росіяни обстріляли промислове підприємство у Краматорську. Про це повідомив голова міста Олександр Гончаренко. "Без жертв, але серйозні руйнування", – прокоментував Гончаренко.

 

 

11:20 США не побачили ознак посилення ядерної загрози з боку Росії після спроби Владіміра Путіна "розіграти ядерну карту" у зверненні до російської нації, заявив неназваний високопосадовець адміністрації США: "Ми чули раніше, як він розмахував "ядерною картою", – і ми знову почули це у його промові. Але насправді мова та формула, які він використовував сьогодні, дуже схожі на те, як він говорив про це раніше". Він назвав погрози Путіна «проявом слабкості» та попередив, що США уважно стежать за будь-якими ознаками потенційної ескалації.

Коментуючи оголошену Путіним часткову мобілізацію в Росії, представник адміністрації США сказав, що оголошення мобілізації, а потім уточнення заяви про мобілізацію (щоб спробувати, з одного боку, наголосити на тому, що ви викликаєте групу людей, а з іншого боку сказати, що ми не викликаємо надто багато людей) – це також вказує на дуже напружену ситуацію в Росії. Путіну доводиться вдаватися до чогось, чого він явно не хотів робити. Це підтверджує – його кампанія в Україні провалюється.

 

 

10:57 Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що на марґінесі 77-ої сесії Генасамблеї ООН триває робота над конкретними аспектами створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС. "Ми розпочали справжні переговори щодо параметрів такої зони. Це процес, який ведеться лише з Україною та Росією. Досягти згоди зараз було б чудово, але, як ви можете здогадатися, це дуже складна проблема, розв'язання якої потребуватиме, можливо, більш ніж однієї зустрічі", - заявив Гроссі під час брифінгу у штаб-квартирі ООН, як повідомляє "Інтерфакс-Україна". "Ми вже працюємо над конкретними аспектами, без яких неможливо встановити цю зону", – сказав голова МАГАТЕ, додавши, що "попри наявні суперечності, є переконання, що створення цієї зони необхідне". Гендиректор МАГАТЕ зустрівся у США з Дмитром Кулебою, Сєрґєєм Лавровим і планує незабаром відвідати Україну, а потім, можливо, Росію.

 

 

10:24 Міністри закордонних справ Європейської Унії на зустрічі, скликаній після рішень Росії провести "референдуми" на окупованих територіях і розпочати мобілізацію, підтвердили рішучість ЄС продовжити надавати Україні військову підтримку. Про це заявив журналістам голова європейської дипломатії Жозеп Боррель, передає аґенція "Інтерфакс-Україна". Євросоюз має намір у найкоротші терміни запровадити нові санкційні заходи проти Росії, ці обмеження матимуть і "персональний, і секторальний" характер та будуть розроблені "максимально швидко в координації з партнерами". До санкційного списку, зі слів Борреля, планується включити представників російського керівництва, а також осіб, які беруть участь у підготовці псевдореферендумів на окупованих територіях. Зустріч міністрів відбулася на марґінесі Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

 

 

10:14 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

21 вересня 2022 року російський Путін оголосив про «часткову мобілізацію» для підтримки операцій в Україні. Пізніше міністр оборони Росії Шойгу підтвердив, що це передбачатиме мобілізацію 300 000 військовослужбовців резерву.

Росія, ймовірно, матиме матеріально-технічні та адміністративні проблеми навіть зі збором 300 000 військовослужбовців. Очевидно, вона спробує створити нові формування з великою кількістю цих військ, які навряд чи будуть боєздатними протягом кількох місяців.

Навіть така обмежена мобілізація, найімовірніше, буде вкрай непопулярною серед частини російського населення. Путін іде на значний політичний ризик, сподіваючись отримати так необхідну бойову силу. Цей крок фактично є визнанням, що Росія вичерпала свій запас добровольців, які бажають воювати в Україні.

 

 

09:56 Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі на Генеральній асамблеї ООН закликав створити Спеціальний трибунал для покарання Росії за злочини проти України. "Має бути створений спеціальний трибунал для покарання Росії за злочин агресії проти нашої держави. Це те, що стане сигналом для всіх потенційних агресорів, що вони повинні цінувати мир, інакше будуть притягнуті до відповідальності світом. Ми підготували конкретні кроки для створення такого трибуналу. Вони будуть представлені всім державам", – сказав Зеленський. ПрезидентГолова держави наголосив, що елементом миру обов'язково мусить бути покарання винуватця. Зокрема, він закликав до санкцій, візових обмежень, міжнародного компенсаційного механізму. "Росія має заплатити за цю війну своїми активами. Це також покарання. Це одне з найстрашніших покарань для російських посадовців, які цінують гроші понад усе", – заявив Зеленський.

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 55 510 (+400) осіб,

танків – 2236 (+9) од.,

бойових броньованих машин – 4776 (+28) од.,

артилерійських систем – 1341 (+1) од.,

РСЗВ – 318 (+0) од.,

засобів ППО – 169 (+1) од.,

літаків – 253 (+0) од.,

гелікоптерів – 218 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 941 (+9) од.,

автомобільної техніки – 3630 (+20) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 125 (+0) од.,

крилатих ракет – 240 (+1) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

65,4% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

27,5% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

60,5% автомобільної техніки (з них 1,3% за минулий тиждень),

43,5% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

28,5% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

20,3% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

24,5% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

12,0% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

              

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також намагається зірвати активні дії Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює наші позиції вздовж лінії зіткнення, здійснює заходи щодо перегрупування своїх військ, постійно веде повітряну розвідку.

За минулу добу ворог завдав 8 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснив 115 обстрілів з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Внаслідок ударів російських військ постраждала інфраструктура більш як 40 населених пунктів. Це, зокрема, Сіверськ, Мар’їнка, Веселе, Нескучне, Єгорівка, Безіменне, Білогірка, Миролюбівка та Високопілля.

Зберігається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли з танків, мінометів та артилерії різних калібрів:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Сеньківка та Гута-Студенецька Чернігівської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Стрілеча, Глибоке, Мороховець, Гатище, Вовчанськ, Кам’янка, Куп’янськ та Осикове;

на Краматорському напрямку – Слов’янськ, Коровій Яр, Богородичне, Олександрівка, Ярова, Пришиб, Діброва, Донецьке та Райгородок;

на Бахмутському напрямку – Миколаївка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Роздолівка, Опитне, Яковлівка, Білогорівка та Майорськ;

на Авдіївському напрямку – Красногорівка, Авдіївка, Кам’янка, Опитне, Мар’їнка та Водяне;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямку вогневого впливу зазнали близько 16 населених пунктів. Серед них – Вугледар, Пречистівка, Гуляйпільське, Нескучне, Времівка та Новопіль.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. З метою ведення розвідки, коригування вогню та завдання ударів по об’єктах цивільної інфраструктури ворог здійснив понад 30 вильотів БпЛА.

Порушення норм Міжнародного гуманітарного права та звичаїв ведення війни залишається нормою поведінки російських військовослужбовців на тимчасово зайнятих територіях. Так, у Сватівському районі, з метою приховування інженерного обладнання територій, окупанти насильно виселили жителів населених пунктів Гончарівка та Кузьменівка з помешкань та вивезли вглиб тимчасово окупованої території Луганської області. У Миколаївській області окупанти захопили у територіальних громад машини-молоковози та задіяли їх для прихованого підвезення пального в зону бойових дій.

За минулу добу підрозділи наших військ відбили атаки противника в районах населених пунктів Зайцеве, Одрадівка та Новомихайлівка.

Для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони завдала 41 удар по ворожих позиціях. Підтверджено ураження 21 району зосередження живої сили і військової техніки противника, 4 опорних пунктів, 15 позицій зенітних ракетних комплексів.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу завдали вогневого ураження по 24 об’єктах противника. Зокрема, по 4 пунктах управління різного рівня, 4 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 7 складах боєприпасів та ПММ. В зону ураження потрапили склади, 4 об’єкти ППО та артилерії.

Загальні втрати ворога уточнюються.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Оголошена президентом Росії Володимиром Путіним «часткова мобілізація» суттєво не вплине на хід війни в найближчі місяці.

• Путін прямо не погрожував застосувати ядерну зброю у випадку продовження Україною контрнаступальних операцій зі звільнення окупованих територій після російської анексії.

• Ймовірно, українські війська продовжували наступальні дії навколо Лиману.

• Українські сили завдали ударів на північ і схід від Херсона в рамках кампанії оперативного блокування російських матеріально-технічних, військових і транспортних засобів у Херсонській області.

• Українські та російські джерела ідентифікували три зони бойової активності 21 вересня: на північний захід від м. Херсона, поблизу українського плацдарму через річку Інгулець і на південь від межі Херсонської та Дніпропетровської областей біля Високопілля.

• Суб’єкти федерації (регіони) продовжують приховану мобілізацію, незважаючи на заяву президента Росії Володимира Путіна про часткову мобілізацію.

• Призначені Росією окупаційні адміністратори, ймовірно, посилюють правоохоронні та фільтраційні заходи на окупованих територіях України під час підготовки до фіктивних референдумів про анексію Росією.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Суттєвих змін не зазнали ані стан, ані склад, ані положення противника.

Протягом бойового дня продовжувались обстріли наших позицій вздовж лінії зіткнення та населених пунктів в тилових і прифронтових громадах.

Ворог наніс 4 авіаційних та 4 ракетних удари.

Ввечері Червоногригорівську громаду на Нікопольщині ворог обстріляв реактивними снарядами системи залпового вогню «Град» і важкою артилерією. Вбито одну і поранено дві цивільні особи. Масштаби руйнувань уточнюються.

На Миколаївщині протягом дня реактивними снарядами тричі атаковано район Національного історико-археологічного заповідника «Ольвія»в напрямку Парутиного. Людських втрат нема.

Серед дня ворог зі ствольної артилерії обстріляв портову інфраструктуру Очакова. Втрат нема.

Надвечір 2 реактивних снаряди випущено по Березнегувацькій громаді, на щастя – влучання по відкритих поверхнях, люди не постраждали.

Нашою авіацією нанесено 21 удар по ворогу з неба, а морськими піхотинцями знищено ворожий гелікоптер Мі-24 з землі в районі Костромки. При спробі ворога проводити повітряну розвідку, нашими пильними підрозділами виявлено і знищено 2 шпигуни типу «Орлан-10».

Саме з метою убезпечення своїх підрозділів від авіаційних і ракетних ударів, ворог розгорнув підрозділи протиповітряної оборони в Бериславському районі.

Намагається здійснювати маневри силами та засобами, ущільнюючи оборону, посилюючи артилерійське прикриття.

Але результати виконання майже 280 вогневих завдань нашими ракетно-артилерійськими підрозділами, свідчить про ураження двох командних пунктів безпосередньо в Херсоні, двох пунктів управління в Нововоскресенському й Дудчанах, складів боєприпасів в П’ятихатках та Херсоні, трьох районів скупчення озброєння, техніки і живої сили в Дудчанах і Новій Каховці, а також радіолокаційної станції «Зоопарк» в Крутому Яру.

При спробі окупантів реалізувати задум з переміщення з одного берега Дніпра на інший, нашим вогневим контролем було зупинено намагання проїхати Каховської дамбою та відпливсти баржою з Херсону.

В результаті підтверджені втрати ворога складають 41 рашист, 4 танки, 12 одиниць іншої авто-бронетехніки та зенітно-ракетний комплекс «Бук-М2/3»

Корабельне угруповання ворога в Чорному морі - без змін складу, задач та загроз.

 

 

02:34 Серед звільнених із російського полону є і Дмитро Козацький (позивний Орест), всесвітньо знаний фотограф "Азову".

 

 

 

02:24 Після звільнення п'ятеро українських командирів перебуватимуть на території Туреччини аж до завершення війни – Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергій Волинський, Олег Хоменко, Денис Шлега. Про це повідомив Президент Зеленський у своєму вечірньому зверненні. "Україна домовилася з Туреччиною – я говорив про це з Президентом Ердоганом, – що пʼятеро наших командирів, яких звільняють з полону, перебуватимуть у повній безпеці, у комфортних умовах і під особистою протекцією президента Туреччини. На час до кінця війни. Але ми забезпечимо їхнім родинам можливість з ними бачитися", – розповів голова держави.

 

 

 

 

02:08 Президент України Володимир Зеленський офіційно прокоментував звільнення українських полонених, захоплених на "Азовсталі". На волі 215 українських воїнів, зокрема 108 героїв Маріуполя та "Азовсталі", з-поміж них 108  бійці "Азова".

#цитата

 

Ця операція готувалася доволі довго. І в обміні є кілька складових.

Перша складова: ми обміняли одного фаната Росії на 200 воїнів. Спочатку нам пропонували повернути 50 наших людей в обмін на одного з тих, хто перебував у слідчому ізоляторі СБУ. Ми говорили. Наполягали. Число 50 зросло до двохсот. Вони вже в Україні. Я вважаю, це хороший результат.

Хоча навіть більше, ніж 200... Бо серед звільнених українок є ті, хто готується стати мамою. І я особливо щасливий, що вдалося зараз повернути їх в Україну.

Віддати Медведчука за справжніх воїнів – не шкода. Він пройшов усі слідчі дії, які передбачені законодавством. Україна отримала від нього все, що необхідно для встановлення правди в межах кримінальних проваджень.

Друга складова – окрім 200 воїнів, ми повернули ще пʼятьох бойових командирів, за яких довелося поборотися найбільше, найдовше, найскладніше. Їм загрожувало найжорстокіше. П’ять супергероїв.

В обмін на них ми віддали 55 тих, хто не заслуговує ані жалю, ані співчуття, ані взагалі будь-яких слів. Тих, хто воював проти України. І тих, хто зрадив Україну. Тих, хто нам з вами точно не потрібен.

 

Володимир Зеленський

 

01:50 Україна видала Росії Віктора Медведчука у рамках обміну полоненими. Про це повідомив голова Служби безпеки України Василь Малюк. "Медведчук – це не просто кум путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, які зібрала СБУ. Крім того, під час роботи по справах Медведчука ми знешкодили не одну агентурну мережу, затримали багатьох державних зрадників та здобули велику кількість важливої інформації, яку використовуємо у контррозвідувальних заходах. А тепер завдяки обміну ми змогли витягнути з російського полону героїв, на яких так чекають вдома", – прокоментував голова спецслужби.

 

 

 

 

 

00:50 Офіційна інформація від Міністерства внутрішніх справ: керівників "Азову", які були на "Азовсталі", – Дениса Прокопенка "Редіса" та його заступника Святослава Паламара "Калину" звільнили з російського полону. Також вдома командир 36-ої окремої бригади морської піхоти майор Сергій Волина. 

Всього звільнено з російського полону 215 наших людей, серед яких 124 офіцери, 108 бійців "Азову", 10 іноземців. Серед звільнених "азовці" Микола Кущ (Фрост) і Костянтин Нікітенко (Фокс), яких окупанти хотіли стратити.

 

 

 

22.09.2022