209-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:03 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що фіктивні російські "референдуми" на окупованих територіях України є ескалацією путінської війни. "Фіктивні референдуми не мають леґітимності і не змінюють характеру агресивної війни РФ проти України. Це продовження ескалації путінської війни", - прокоментував Столтенберґ.

 

 

22:15 Президент Франції Еммануель Макрон засудив ідею з російським "референдумом" під час виступу на Генеральній асамблеї ООН. "То є ще одна провокація, яка, згідно з нашим баченням, не матиме жодних наслідків для нашої позиції: Росія мусить піти із української території", - заявив Макрон, якого цитує Franceinfo. Французький президент наголосив, що організація референдумів на територіях, котрі постраждали від бомбардувань, де люди були змушені тікати, є ознакою цинізму. "Те, що відбувається, є поверненням до епохи імперіалізму та колоній", - сказав Макрон. Президент додав, що все ж намагатиметься сконтактуватися із Владіміром Путіним, щоби вивідати всі деталі. 

 

 

21:49 Голова Європейського парламенту Роберта Мецола заявила, що Європа цілковито підтримує територіальну цілісність України, незважаючи на наміри РФ провести так звані "референдуми". "Для чіткості: жодні бутафорські референдуми не змінять позиції Європи щодо України та її територіальної цілісності. Це не змінить також і того факту, що саме Росія вторглася в суверенну України. Європа стоїть на боці України", - написала Мецола у твіттері.

 

 

19:20 Військовослужбовці зенітної ракетної Одеської бригади Повітряного командування "Південь" збили російський штурмовик Су-25 на Херсонщині.

 

 

18:58 Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що ідея росіян із референдумом матиме протилежний ефект. "Дозвольте мені сказати це гучно та ясно: ми ніколи цього не визнаємо. Україна має повне право повернути свої території. Донецьк, Луганськ, Крим – це все Україна", – написала Каллас у Twitter. "Такі дії матимуть зворотний ефект і навпаки згуртують нашу підтримку України. Буде більше військової допомоги, більше санкцій проти агресора, притягнення Росії до відповідальності за злочини", – запевнила голова естонського уряду.

 

 

18:32 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює заходи щодо перегрупування своїх військ, постійно веде повітряну розвідку.

За поточну добу російські окупанти завдали 7 ракетних та 20 авіаційних ударів, здійснили понад 15 обстрілів з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Внаслідок терористичних дій російських військ за поточну добу постраждала інфраструктура більш як 20 населених пунктів. Серед них Слов’янськ, Сіверськ, Соледар, Бахмут, Вугледар, Степне, Нікополь та Очаків. В населеному пункті Печеніги окупанти намагалися зруйнувати дамбу Печенізького водосховища, успіху не мали.

Зберігається загроза завдання противником авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли з танків, мінометів та різнокаліберної артилерії:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Михайлове і Гута Студенецька Чернігівської області та Нововасилівка і Рясне Сумської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Козача Лопань, Стрілеча, Глибоке, Дергачі, Фиголівка, Дворічна, Шевченкове, Куп’янськ а Кам’янка;

на Краматорському напрямку – Ярова, Пришиб, Донецьке, Серебрянка, Щурове, Райгородок, Озерне, Крива Лука, Миколаївка, Сіверськ, Івано-Дар’ївка, Роздолівка, Олександрівка та Григорівка;

на Бахмутському напрямку – Верхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Веселе, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Одрадівка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Майорськ та Нью-Йорк;

на Авдіївському напрямку – Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Первомайське;

на Запорізькому напрямку – Новосілка, Новопіль, Времівка, Велика Новосілка, Вугледар, Новомайорське, Залізничне, Гуляйполе, Малинівка, Червоне, Дорожнянка, Малі Щербаки, Мала Токмачка та Кам’янське.

На Південнобузькому напрямку обстрілів з боку противника зазнали понад 25 населених пунктів. Зокрема, Високопілля, Миролюбівка, Новогригорівка, Білогірка, Благодатівка, Широке, Зоря, Шевченкове, Тернові Поди, Правдине, Мирне та Олександрівка.

В результаті успішних дій підрозділів Сил оборони на Бахмутському та Авдіївському напрямках противник продовжує зазнавати значних втрат. Лікувальні заклади міста Горлівка переповнені важкопораненими військовослужбовцями окупаційних військ. Крім того, з території Херсонської області на тимчасово окуповану територію Донецької області переміщено два великогабаритних вантажних автомобіля з тілами загиблих осіб з 1 армійського корпусу збройних сил російської федерації. Кількість уточнюється.

Через невдале проведення заходів прихованої мобілізації, військово-політичним керівництвом російської федерації прийнято рішення щодо виведення підрозділів 217-го парашутно-десантного полку з території Сирійської Арабської Республіки та їх подальшої підготовки до перекидання на територію України.

Підрозділи Сил оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Веселе, Курдюмівка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Майорськ, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка.

Протягом поточної доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони уразила 12 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та одну позицію зенітного ракетного комплексу. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили один БпЛА ворога.

Ракетні війська і артилерія за поточну добу завдали вогневого ураження по 30 об’єктах противника. Зокрема, по 17 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 10 районах зосередження артилерії, а також 3 складах боєприпасів. Загальні втрати ворога уточнюються.

 

 

18:20 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Коментар Зеленського у twitter лаконічний: "Обговорили актуальні безпекові питання".

 

 

17:14 США готові в майбутньому надати Україні танки для захисту від російської агресії, але не найближчим часом, сказав неназваний високопосадовець Пентагону. Це "безумовно  обговорюється", проте вони не підходять для негайного застосування на полі бою. США потрібно навчити українські екіпажі та техніків, які обслуговуватимуть бойові машини: "Ми дивимося на всі українські збройні сили та розглядаємо на майбутнє, які можливості їм знадобляться і як США та наші союзники зможуть підтримати Україну в нарощуванні цих можливостей".

 

 

16:50 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна продовжить проводити деокупацію захоплених територій, незважаючи на ідеї росіян із "референдумом". Про це Кулеба написав у twitter. "Ані фейкові «референдуми», ані гібридна «мобілізація» нічого не змінять. Росія як була, так і залишається державою-агресором, яка незаконно окупує частину української землі. Україна має повне право звільняти свої території і буде надалі звільняти їх, що б там не казали в Росії", – заявив голова української дипломатії.

 

 

16:11 Президент Росії Владімір Путін провів засідання з розвитку оборонно-промислового комплексу. Він закликав якнайшвидше "забезпечити постачання необхідного озброєння і техніки у війська, засобів ураження". Він ствердив, що "на підтримку нинішнього режиму в Києві фактично кинуто всі запаси арсеналів НАТО", і закликав вивчати чужу техніку, повідомляє російська пропаґандистська аґенція "РІА Новості". 

 

 

15:48 У Криму на межі з Херсонською областю зводять фортифікаційні споруди для особового складу та важкої техніки російських військ, інформує представництво Президента у Криму. 

 

 

15:20 Заступника голови Харківської обласної ради Богдана Мальованого відсторонили від роботи. Згідно з даними СБУ та ДБР, у нього є російське громадянство. Про це за підсумками сесії повідомила голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, передає "Укрінформ"

 

 

14:46 Міністри закордонних справ Азербайджану та Вірменії Джейхун Байрамов і Арарат Мірзоян зустрілися при модерації державного секретаря США Ентоні Блінкена на марґінесі щорічної Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку. Блінкен закликав припинити подальші військові дії й наголосив на важливості повернення до мирного процесу.

 

 

14:17 Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україну не страшить російський шантаж референдумами. "Наївний шантаж погрозами і страшилками «референдумів», «мобілізацій» від тих, хто вміє воювати лише з дітьми і мирними людьми… Так виглядає страх розгрому. Ворог боїться, примітивно маніпулює. Україна вирішить російське питання. Загрозу можливо ліквідувати лише силою", – прокоментував Єрмак. 

 

 

13:53 Заступник секретаря Ради безпеки РФ Дмітрій Мєдвєдєв підтримав ідею "референдумів" на окупованих територіях, адже це дозволить Росії використати ширший арсенал озброєнь (Мєдвєдєв натякає, звісно ж, на ядерну зброю). "Після їхнього проведення і прийняття нових територій до складу Росії геополітична трансформація у світі набуде незворотного характеру. Посягання на територію Росії – злочин, вчинення якого дозволяє використовувати всі сили самозахисту", – написав Мєдвєдєв у телеґрамі.

 

 

13:34 Очільник окупаційної адміністрації у Херсоні Володимир Сальдо заявив про те, що прийняв рішення провести в реґіоні акцію "референдум", щоб увійти до складу Російської Федерації.  

 

 

12:59 Ґосдума Росії ввела низку змін до російського кримінального кодексу, котрі передбачають відповідальність за шерег проступків у час мобілізації та воєнного стану. Зокрема, карний закон доповнили статтями про добровільну здачу в полон і мародерство. Парламентарі також посилили відповідальність за невиконання військового наказу, опір командиру, дезертирство, ухиляння від служби тощо.

 

 

12:33 Військовослужбовці Державної прикордонної служби знищили ворожу диверсійну групу, котра намагалася перетнути Сіверський Донецьк на човні у районі Святогірська. Противника виявили завдяки тепловізору. Вогонь відкрили тоді, коли човен дістався до середини ріки. "Під час обстрілу плавзасіб загарбників перекинувся. Тепловізор не зафіксував жодного окупанта, який би зміг вибратися на берег", – поінформували у ДПСУ.

 

 

12:01 Російські окупанти вилучили з мелітопольських бібліотек усю літературу (зокрема дитячі книги), написану українською мовою, повідомляє Центр національного спротиву України.

 

 

11:50 Міністерство з питань реінтеґрації повідомило про нову операцію тілами військовослужбовців: на вільну від окупації територію повернули 25 загиблих.   

 

 

11:16 Неподалік села Мироцьке у Бучанському районі під Києвом знайшли тіла двох чоловіків зі слідами тортур. Захоронення виявили в лісосмузі біля колишніх позицій росіян, де раніше вже виявили 18 тіл мирних мешканців. "В одній із ям поряд із бліндажами солдатів РФ знаходилося тіло чоловіка зі зв'язаними руками, з натягнутою на обличчя шапкою та зав'язаним на шиї скотчем. У кишені загиблого знайшли окуляри для зору. Другий вбитий був одягнений у флісову кофту кольору хакі з шевронами Національної академії СБУ. У чоловіка на безіменному пальці була золота обручка", – повідомив очільник поліції Київщини Андрій Нєбитов. 

 

 

 

11:05 Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що коли Путін хоче завершити війну в Україні "якнайшвидше", то він має повернути всі захоплені землі включно з Кримом: "В Узбекистані я зустрівся з президентом Путіним, ми провели з ним дуже докладні переговори. І виглядає, що він готовий покінчити з війною якнайшвидше. Це було моє враження – бо те, як зараз ідуть справи, є досить проблематичним". Однак, наголосив він, війна не може закінчитися приєднанням будь-яких територій України до Росії. "Якщо в Україні буде відновлено мир – то, звичайно, повернення захоплених земель буде справді важливим. Це те, чого ми хочемо. Путін зробив певні кроки. Ми зробили певні кроки. Землі, які були захоплені, будуть повернуті Україні". Він нагадав, що повернути Україні Крим він просить Путіна з 2014 року. За його словами, він має «наполегливе бажання» організувати переговори Путіна та Зеленського, щоб вони вирішили всі суперечності: "Я хочу почути від них усе. Ми поки не досягли успіху, але я не втрачаю надії".

 

 

10:09 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Командування Чорноморського флоту Росії майже напевно передислокувало свої підводні човни класу KILO [проєкту 877 «Палтус»] з порту приписки Севастополя в Криму до Новоросійська в Краснодарському краю на півдні Росії.

Це, дуже ймовірно, через нещодавню зміну рівня загрози місцевій безпеці в умовах посилення українських ударних можливостей дальньої дії. За останні два місяці було атаковано штаб флоту та його головний аеродром морської авіації.

Гарантування базування Чорноморського флоту в Криму, ймовірно, було однією з мотивацій російського президента Путіна для анексії півострова в 2014 році. Зараз безпека бази прямо підірвана агресією Росії проти України.

 

 

09:57 Офіс Президента заявляє, що проведення псевдореферендуму, анонсованого напередодні проросійськими екстремістськими організаціями "ДНР" і "ЛНР", ні на що не матиме впливу. "Російські пропагандисти закохані в "референдуми" як панацею. Маю для них погані новини. Є глобальний консенсус та міжнародне право. Воно однозначне: Донецьк, Луганськ, Крим – це Україна. Будь-які спроби перефарбувати прапори – фікція, що нічого не змінить ні для нас, ні для партнерів", – прокоментував радник керівника ОП Михайло Подоляк.

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 54 810 (+160) осіб,

танків – 2216 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 4724 (+4) од.,

артилерійських систем – 1323 (+10) од.,

РСЗВ – 318 (+6) од.,

засобів ППО – 168 (+0) од.,

літаків – 252 (+1) од.,

гелікоптерів – 217 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 925 (+5) од.,

автомобільної техніки – 3587 (+6) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 125 (+0) од.,

крилатих ракет – 239 (+1) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

64,9% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

27,2% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

59,8% автомобільної техніки (з них 1,4% за минулий тиждень),

42,9% артилерійських систем (з них 1,1% за минулий тиждень),

28,5% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

20,2% літаків (з них 0,5% за минулий тиждень),

24,4% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

11,9% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

              

 

08:44 Українські кіберзахисники здобули персональні дані найманців російської ПВК "Вагнер". Про це повідомив у Telegram міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. "Сайт групи Вагнера, яка збирає російських в’язнів для війни в Україні, зламано IT-Армією! Всі персональні дані найманців у нас! На кожного ката, вбивцю та ґвалтівника чекає сурове покарання. Помста неминуча!" – написав Федоров.

 

 

 

08:19 Сім'я ідентифікувала загиблого чоловіка з ізюмського кладовища, на руці котрого під час ексгумації виявили синьо-жовтий браслет. То військовослужбовець 93-ої окремої механізованої бригади Сергій Сова. Як розповіла дружина воїна Оксана Сова, вона впізнала свого чоловіка за татуюванням на тілі. Син Сергія написав Президентові України листа, в котрому попросив повернути батькове тіло для належного поховання.

 

 

Оксана Сова:

 

– Я знала, що наші війська зайшли в Ізюм, і почалась така тривога. Але я навіть не думала, що могилу мого Сергія знайдуть у тому лісі, тому що позиції були геть в іншому місці, лісопосадці. Думала, що саме там його знайдуть. Потім почали з'являтись світлини з ексгумації, й жодної секунди в мене не було сумніву, що це мій Сергій. Я впізнала свого чоловіка за численними татуюваннями, тому що на тілі були великі зображення — це голова сови, зображення черепа, самурай з китайськими ієрогліфами. Навіть витатуйоване ім'я доньки залишилось на руці. Й жовто-сині браслетики. З цими браслетами Сергій не розлучався з 2014 року. Ще тоді, коли він йшов на війну, їх йому як обереги подарували наші діти. Синочок тоді пішов у перший клас, а донечці виповнився рік. На шиї чоловіка ще були срібні ланцюжки із зображенням Архангела. Наскільки я зрозуміла, рашисти їх зняли та забрали… Ще у кишенях форми Сергія мають бути іграшки від «кіндера», які йому часто віддавала Елінка.

 

"Факти"

 

 

08:08 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на повній окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, перегруповує свої війська, постійно веде повітряну розвідку.За минулу добу російські окупанти завдали 10 ракетних та 15 авіаційних ударів, здійснили понад 56 обстрілів з РСЗВ по об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Внаслідок російських обстрілів за минулу добу постраждала інфраструктура понад 33 населених пунктів. Зокрема, це Славгород, Краматорськ, Бахмут, Майорськ, Водяне, Дорожнє, Соледар, Новопіль, Запоріжжя, Миколаїв, Олександрівка, Снігурівка, Нова Одеса, Широке, Білогірськ, Миролюбівка та Біла Криниця.

Зберігається загроза завдання противником авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли з танків, мінометів та артилерії різних типів, а саме:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Миколаївка Чернігівської області та Нововасилівка, Славгород і Рясне Сумської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Козача Лопань, Шевченкове, Дергачі, Кам’янка, Стрілеча, Глибоке та Дворічна;

на Краматорському напрямку – Олександрівка, Донецьке, Райгородок, Щурове, Крива Лука, Озерне, Білогорівка, Пришиб, Григорівка та Сіверськ;

на Бахмутському напрямку – Майорськ, Миколаївка, Верхньокам’янське, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Одрадівка, Веселе, Виїмка, Миколаївка Друга, Нью-Йорк, Білогорівка, Юр’ївка, Спірне, Зайцеве та Яковлівка;

на Авдіївському напрямку – Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Первомайське;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних дій не вів. Від артилерійських обстрілів на цих напрямках постраждали населені пункти Вугледар, Велика Новосілка, Микільське, Малі Щербаки, Новомайорське, Мала Токмачка, Червоне, Павлівка, Гуляйполе, Новопіль та Времівка.

На Південнобузькому напрямку противник обстріляв понад 28 населених пунктів. Серед них Олександрівка, Новогригорівка, Зоря, Шевченкове, Мирне, Широке, Білогірка, Безіменне, Миролюбівка, Високопілля та Ольгине.

Продовжуються заходи так званої “мобілізації” на тимчасово окупованих противником територіях. За наявною інформацією, з 14 вересня поточного року скасовано дію раніше виданих документів про відстрочку від мобілізації близько п’ятистам працівникам Єнакіївського металургійного заводу. Крім того, введено заборону на виїзд чоловікам з території тимчасово окупованого Криму без дозволу військових комісаріатів.

В районі населеного пункту Новоайдар Луганської області підтверджено успішне вогневе ураження району зосередження озброєння та військової техніки противника 18 вересня поточного року. Тоді було ліквідовано та виведено з ладу близько 50 одиниць військової техніки та знищено боєприпаси.

Крім того, в районі населеного пункту Сватове підрозділи Сил оборони завдали ураження по району зосередження живої сили ворога. Відомо, що 70% особового складу, що знаходився на зазначеному об’єкті, загинуло.

Противник продовжує вживати заходи щодо поповнення втрат та формування резервних підрозділів. За наявною інформацією, на базі 36 окремої мотострілецької бригади 29 загальновійськової армії Східного військового округу, що дислокується в населеному пункті Борзя Забайкальського краю, триває формування чотирьох стрілецьких батальйонів. Комплектування офіцерських посад в зазначених батальйонах здійснюється за рахунок викладачів Далекосхідного вищого загальновійськового командного училища. Раніше повідомлялось про формування морського стрілецького полку на базі Чорноморського вищого військово-морського училища у тимчасово окупованому Севастополі. Російське військове керівництво під час формування зазначених підрозділів продовжує застосовувати практику часів Другої світової війни, що свідчить про суттєві проблеми і прорахунки.

За добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Майорськ, Веселе, Курдюмівка та Новомихайлівка.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони уразила 24 райони зосередження живої сили і військової техніки противника, 4 позиції зенітних ракетних комплексів та один склад боєприпасів.

Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони, на різних напрямках, знищили літак Су-25, керовану авіаційну ракету та три БпЛА противника.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу задали вогневого ураження по 16 об’єктах противника. Зокрема по 6 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 7 районах зосередження артилерії, а також 3 складах боєприпасів. Загальні втрати ворога уточнюються.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Термінове обговорення 19 вересня серед російських ставлеників необхідності негайної анексії Росією Луганської та Донецької областей (значна частина останньої не перебуває під контролем Росії) свідчить про те, що контрнаступ України на півночі викликає паніку в маріонеткових силах і деяких кремлівських децидентів.

• Українські успіхи у контрнаступі погіршують моральний стан російських підрозділів, які до вторгнення в Україну вважалися елітними.

• Ймовірно, українські війська продовжують обмежені та локалізовані наступальні дії через річку Оскіл та на лінії Лиман–Ямпіль–Білогорівка.

• Російські війська продовжували наступати на південь від Бахмута.

• Українські війська продовжують завдавати удари по російських військових, транспортних і логістичних об’єктах у Херсонській області.

• Українські та російські джерела визначили три зони бойової активності 19 вересня: на північний захід від Херсона, поблизу українського плацдарму через річку Інгулець та на півночі Херсонської області поблизу Ольгіного.

• Чисельність добровольчих підрозділів, які може створити Росія, найімовірніше, зменшується.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

 

Обстановка в нашій операційній зоні залишається стабільно напруженою, але контрольованою.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на організації оборони та спробах втримати захоплені території. Намагається зірвати активні дії Сил оборони, обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення. На окремих напрямках проводить заходи щодо перегрупування своїх підрозділів, вводить резерви, активізує повітряну розвідку.

З метою покращення тактичного положення, ворог намагався провести штурмові дії силами до мотострілецького взводу в напрямку Давидів Брід – Білогірка. Вчасно виявлений та зупинений артилерійським вогнем. Із втратами ретирувався.

Спроби налаштування альтернативної переправи через Дніпро, в районі Нової Каховки та Козацького, успіху не мали. Наведення переправи не витримало вогневого контролю й зупинилося. Баржа, завантажена озброєнням, технікою та особовим складом, потрапивши під вогневе ураження, поповнила підводний флот окупантів.

Протягом бойового дня ворог також продовжував обстріли наших позицій вздовж лінії фронту, по прилеглих територіальних громадах, наніс 3 авіаційні та 3 ракетні удари.

В Криворізькому районі Дніпропетровщини ворог продовжував шантаж ракетними ударами по критичній інфраструктурі. Обійшлось без жертв.
По Баштанському району Миколаївщини ввечері бив реактивними снарядами з системи залпового вогню “Смерч” та згодом ще й з зенітно-ракетних систем С-300. Уражено відкриті ділянки місцевості, сільськогосподарські угіддя. Беж людських втрат.

Нашою авіацією нанесено 15 ударів по ворогу. 2 безпілотних розвідника оперативно-тактичного рівню «Орлан-10» та «Орлан-30» знищено.

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 260 вогневих завдань, в тому числі по 4 районах зосередження ворожих резервів живої сили та техніки в Бериславському, Генічеському, Каховському й Херсонському районах, по мостах і альтернативних переправах – понтонах і баржах.

Підтверджені втрати ворога складають 90 рашистів, 3 танки, 8 одиниць іншої авто-бронетехніки, 3 гаубиці «Мста-Б» й «Мста-С», 4 самохідних 152 мм «Акації», 2 самохідних гармати «Гіацинт-С», 6 реактивних систем залпового вогню «Град» і склад ворожих боєприпасів в Правдиному.

З послабленням шторму корабельне угруповання ворога збільшилось до 10 одиниць, що продовжують укриватися вздовж кримського узбережжя. На бойовому чергуванні 3 надводних ракетоносії 24-ох “Калібрів” і 3 великих десантних кораблі.

Наша свідомість і вдумливість – краща зброя проти фейків і ворожої пропаганди, відповідальне ставлення до сигналів повітряної тривоги – спосіб убезпечити себе і близьких. Дотримання режиму інформаційної тиші – спільна робота на благо військовій операції з деокупації населених пунктів й людей, що так цього чекають. Довіра силам оборони – це віра в нашу Перемогу!

 

00:23 Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і пані президентова Олена Зеленська зустрілися з королем Британії Чарльзом ІІІ на урочистостях у день похорону його матері, королеви Єлизавети ІІ. Про це повідомив голова українського уряду. "Подякували за незмінну потужну підтримку України з боку Великої Британії та особисто Його Величності. Підкреслив, що український народ був би радий у майбутньому вітати Короля Чарльза ІІІ з візитом у нашій країні", – прокоментував Шмигаль.

 

 

20.09.2022