207-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:40 Минулої ночі внаслідок вибуху в тимчасово окупованому Сватовому на Луганщині загинули понад двісті російських військових, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

 

 

18:40 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, проводить заходи щодо перегрупування своїх підрозділів на окремих напрямках, вводить резерви та не припиняє ведення повітряної розвідки.

Ворог не припиняє завдавати ударів по помешканнях мирних жителів та об’єктах цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

За добу російські окупанти завдали 3 ракетних та 11 авіаційних ударів, здійснили понад 40 обстрілів з РСЗВ по об’єктах на території України.

Постраждала інфраструктура більш як 20 населених пунктів, зокрема це – Краматорськ, Сіверськ, Серебрянка, Дворічна, Кам’янка, Спірне, Верхньокам’янське, Красногорівка, Новомихайлівка, Нескучне, Полтавка, Успенівка, Миролюбівка, Біляївка та Високопілля.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник вів обстріли з танків, мінометів та артилерії, а саме:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Гута-Студенецька Чернігівської області та Рожковичі, Соснівка і Катеринівка Сумської областей;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Гоптівка, Стрілеча, Козача Лопань, Кудіївка, Висока Яруга, Вовчанськ, Гатище, Бударки, Куп’янськ та Миколаївка;

на Краматорському напрямку – Крива Лука, Пискунівка, Райгородок, Білогорівка, Озерне, Григорівка;

на Бахмутському напрямку – Миколаївка, Сіверськ, Роздолівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Нью-Йорк, Яковлівка, Зайцеве та Майорськ;

на Авдіївському напрямку – Костянтинівка, Авдіївка, Кам’янка, Опитне, Первомайське, Карлівка та Водяне;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстрілів зазнали близько 25 населених пунктів. Зокрема, Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка, Микільське, Кам’янське, Залізничне та Новопавлівка.

На Південнобузькому напрямку противник завдавав вогневого ураження по всій лінії зіткнення. Обстрілів зазнали понад 30 населених пунктів. Серед них - Українка, Мирне, Квітневе, Новоросійське, Кобзарці та Ольгине.

У зв’язку з нестачею людських ресурсів для відправки на війну в Україні, на території російської федерації проводяться заходи так званої “внутрішньої самомобілізації”. В Курській області, під виглядом набору кандидатів до підрозділів матеріально-технічного забезпечення, а в нижегородській області, зокрема, співробітників організації “Атомохорона” – нібито до підрозділів охорони важливих об’єктів. Кандидати, які підписали контракт, проходять тижневий курс стрілецької підготовки і одразу направляються на поповнення в зону бойових дій.

На тимчасово окупованій території Луганської області, зокрема в Біловодському районі, оголошено новий набір до так званих “підрозділів мвс”. Після значних втрат у боях, більшість штатних співробітників втекли або дезертирували на територію російської федерації.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Куп’янськ, Гоптівка, Миколаївка Друга, Весела Долина, Одрадівка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Правдине.

Протягом поточної доби авіація Сил оборони здійснила 20 ударів - підтверджено ураження 15 районів зосередження живої сили противника та опорних пунктів і 4 позицій зенітних ракетних комплексів.

Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили один БпЛА окупантів.

Ракетні війська і артилерія завдали вогневого впливу по понад 20 об’єктах противника. Зокрема, по 7 пунктах управління і 9 опорних пунктах та районах зосередження особового складу і військової техніки. В зону ураження потрапили об’єкти ППО та понтонні переправи російських окупантів.

 

 

17:44 Збройні Сили України форсували річку Оскол у Харківській області, повідомило Управління стратегічних комунікацій ЗСУ. "Від учора Україна контролює і лівий берег", – ідеться в коментарі Страткому.
 

 

16:08 В Одесі біля пам'ятника Катерині II відбулася акція протесту, повідомляє інтернет-видання "Думська". Учаснику пікету закликали демонтувати монумент російській імператриці. "Катерина робила те, що зараз робить Путін", – пояснив один із учасників демонстрації.

 

 

 

15:14 Російські пропагандистські ресурси повідомляють, що колонія в Оленівці, у котрій РФ утримує військовополонених із Маріуполя, знову зазнала обстрілів. Загинув один полонений.

 

 

13:51 Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висловив шерег проросійських тез на непублічній зустрічі з урядовцями, парламентарями, однопартійцями, інтелектуалами та бізнесменами, організованій партією "Фідес" на курорті на березі озера Балатон. Орбан ствердив, що війна в Україні може тривати до 2030 року й Україна може втратити третину або й половину своєї території, переказує угорська редакція "Радіо Свобода". Угорський прем'єр також припустив, що у найближчі десять років Європейська Унія може розпастися.

 

 

13:02 Збройні Сили України завдали удару по готелю біля старого автовокзалу у Сватовому. Як повідомив голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай, росіяни використовували його як базу для своїх військ. 

 

 

 

12:27 Під час евакуації пацієнтів психіатричної лікарні у селі Стрілеча на Харківщині при самому кордоні з Росією росіяни розпочали масований обстріл. За попередніми даними, загинули 4 медичних працівників, 2 пацієнтів поранені, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Напередодні у Стрілечій росіяни розстріляли із танка цивільний автомобіль, загинуло дві жінки.

 

 

11:29 64-та окрема мотострілецька бригада Східного військового округу РФ, військові якої причетні до катувань і вбивств українців у Бучі, втратила понад 90% особового складу загиблими, пораненими, дезертирами та звільненими внаслідок відмови від участі у бойових діях, – повідомили у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ

 

 

11:16 Росіяни обстріляли центр Краматорська. "Вдарили по самому центру міста. Поранено жінку", – поінформував міський голова Олександр Гончаренко.

 

 

 

10:48 У Туреччині майже завершили формування корпусу корвета ADA для Військо-Морських сил України. Фотографії майбутнього українського корабля "Гетьман Іван Мазепа" опублікувало видання TurDef. Фото зроблено у Стамбулі на верфі RMK Marine. Корпус корабля нині перебуває у сухому доці. Контракт на будівництво двох корветів типу ADA Міністерство оборони України уклало з турецькими компаніями в грудні 2020 року. Перший корвет заклали у Туреччині у вересні 2021-го, повідомляє портал "Мілітарний". Основні характеристики: водотоннажність – 2400 т, довжина – 99,5 м, ширина – 14,4 м, швидкість – до 29 вузлів, екіпаж – 93. Озброєння: протикорабельним ракетним озброєнням, розглядалися ПКР Нептун, Harpoon, NSM, Atmaca. На роль зенітного озброєння претендує французький морський ЗРК VL MICA. Артилерійське озброєння має включати 76 мм гармату OTO Melara Super Rapid та 35 мм Millennium. В якості торпеди розглядалася Murene 90 Impact.

 

 

 

10:11 Більшість американців із різних партій підтримує прийняття нових членів до НАТО, навіть якщо – і на цьому наголошувалось, коли питали респондентів – це означає, що членам НАТО, можливо, доведеться захищати їх від майбутньої російської агресії. Вступ Фінляндія та Швеція підтримують по 76%, вступ України підтримують 73%, а 67% – вступ Грузії. Більша підтримка у всіх випадках є серед демократів, хоч таке розширення підтримує і абсолютна більшість республіканців (щодо України – 68%) та незалежних (69%). 

 

 

 

10:02 Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав посилити збройну допомогу Україні після жахіть, виявлених в Ізюмі. "Слова не змогли запобігти братським могилам. Самим осудом не зупинити геноциду. Танки говорять гучніше, ніж слова. "Озбройте Україну вже" – означає вже", – написав Ландсбергіс у twitter.

 

 

09:44 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 54 480 (+230) осіб,

танків – 2210 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 4718 (+17) од.,

артилерійських систем – 1309 (+3) од.,

РСЗВ – 312 (+0) од.,

засобів ППО – 168 (+0) од.,

літаків – 251 (+0) од.,

гелікоптерів – 217 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 918 (+7) од.,

автомобільної техніки – 3578 (+7) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 122 (+1) од.,

крилатих ракет – 238 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

64,7% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

27,2% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

59,6% автомобільної техніки (з них 1,9% за минулий тиждень),

42,5% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

28,0% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

20,1% літаків (з них 0,6% за минулий тиждень),

24,4% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень),

11,9% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:15 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З 24 лютого 2022 року Росія запустила кілька тисяч ракет великої дальності проти України. Проте за останні сім днів Росія посилила націлювання на цивільну інфраструктуру навіть там, де вона, ймовірно, не відчуває негайного військового ефекту.

Ця категорія місії включала удари по електромережі та дамбі на річці Інгулець у Кривому Розі.

Стикаючись із невдачами на передовій, Росія, ймовірно, розширила локації, по яких вона готова завдати ударів, намагаючись прямо підірвати моральний дух українського народу та уряду.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник і далі зосереджує зусилля на спробах повної окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, проводить заходи щодо перегрупування своїх підрозділів на окремих напрямках, вводить резерви та не припиняє ведення повітряної розвідки.

Ворог продовжує обстрілювати будинки мирних жителів та об’єкти цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

За минулу добу російські окупанти завдали 6 ракетних та 28 авіаційних ударів, здійснили понад 90 обстрілів з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України.

Постраждала інфраструктура понад 30 населених пунктів. Це, зокрема, Харків, Дворічна, Кам’янка, Красногорівка, Новомихайлівка, Нескучне, Успенівка, Миролюбівка, Біляївка, Високопілля та Миколаїв. Ворог вдарив по цивільних об’єктах на околицях Запоріжжя, а також по містах Чугуїв та Краматорськ, де є жертви серед цивільного населення. Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли з танків, мінометів та артилерії різних типів, а саме:

на Сіверському напрямку – в районі Гути-Студенецької Чернігівської області;

на Харківському напрямку, зокрема й із території російської федерації, – в районах населених пунктів Козача Лопань, Гоптівка, Стрілеча, Висока Яруга, Вовчанськ, Гатище, Бударки, Дворічна, Куп’янськ, Кам’янка;

на Краматорському напрямку – Райгородок, Озерне, Пискунівка, Крива Лука, Сіверськ, Миколаївка, Верхньокам’янське, Спірне та Веселе;

на Бахмутському напрямку – Роздолівка, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Зайцеве, Одрадівка, Миколаївка Друга, Майорськ та Нью-Йорк;

на Авдіївському напрямку – Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Опитне та Красногорівка;

та Запорізькому напрямках – Кам’янське, Степове, Оріхів, Гуляпільське, Білогір’я, Ольгівське, Темирівка Новосілка, Велика Новосілка, Нескучне, Пречистівка та Вугледар.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли по всій лінії зіткнення. Вогневого впливу зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Трудолюбівка, Петрівка, Біла Криниця, Лозове, Благодатівка, Широке, Партизанське, Тернові Поди, Лимани, Мирне та Таврійське.

На тимчасово захопленій території Херсонської області окупанти продовжують протиправні дії стосовно мирного населення. Так, надходить інформація щодо масового виселення мешканців з їх приватних осель в Приозерному та Трифонівці. В районі населеного пункту Чонгар військовослужбовці окупаційних військ, під погрозами вбивства, примушують місцеве населення брати участь у фортифікаційному обладнанні позицій.

За уточненою інформацією, під час відступу окупантів з Харківської області, підрозділи 11-го армійського корпусу зі складу Балтійського флоту збройних сил російської федерації втратили понад 50% особового складу та понад 200 одиниць військової техніки.

Крім того, 64-а окрема мотострілецька бригада Східного військового округу втратила понад 90% особового складу загиблими, пораненими, дезертирами та звільненими внаслідок відмови від участі у бойових діях. Техніку бригади передають підрозділам прикордонної служби фсб російської федерації, а військову частину готують до розформування.

Значних втрат зазнають окупанти при спробах штурму Сил оборони на Авдіївському напрямку. За наявною інформацією, до лікувальних закладів щоденно надходить понад 30 осіб зі складу 1-го армійського корпусу російських військ. Окупаційна влада у будь-який спосіб намагається відновити боєздатність підрозділів, що зазнали втрат.

За минулу добу Сили оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Михайлівка Друга, Весела Долина, Одрадівка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Правдине.

Протягом доби українська авіація ударила по 13 районах зосередження живої сили і техніки противника та 3 позиціях зенітних ракетних комплексів. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили п’ять БпЛА та один гелікоптер Ка-52 ворога.

Ракетні війська і артилерія завдали вогневого ураження по понад двохстах об’єктах противника. Серед них 12 пунктів управління, склади боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів, артилерійські позиції і райони зосередження особового складу та військової техніки. Втрати ворога наразі уточнюються.

 

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська продовжують віддавати перевагу стратегічно безглуздим наступальним операціям навколо Донецька та Бахмута, а не обороні від продовження українських контрнаступальних операцій у Харківській області. Російські війська продовжують атакувати Бахмут і різні села поблизу Донецька, що має емоційне значення для провоєнних мешканців ДНР, але мало іншого значення. Росіяни, очевидно, спрямовують деякі дуже обмежені резерви, наявні в Україні, на ці зусилля, а не на вразливі російські оборонні лінії, спішно створені вздовж річки Оскіл у східній Харківській області. Росіяни не можуть сподіватися досягти успіхів навколо Бахмута чи Донецька у достатньо великих масштабах, щоб зірвати українські контрнаступи, і, схоже, продовжують майже роботоподібні зусилля здобути позиції в Донецькій області, які, здається, дедалі більше відриваються від загальних реалій театру. 

• Нездатність Росії спрямувати масштабне підкріплення до східної Харківської та Луганської областей робить більшу частину окупованої Росією північно-східної України дуже вразливою для продовження українських контрнаступів. 

• Українські війська звільнили населений пункт на південний захід від Лиману і, ймовірно, продовжують розширювати свої позиції в районі на схід від річки Оскіл і на північ від річки Сіверський Донець, що може дозволити їм охопити російські війська, які утримуються навколо Лиману. Подальше українське просування на схід вздовж північного берега Сіверського Дінця може зробити позиції Росії навколо Лиману непридатними для оборони та відкрити підступи до Лисичанська та зрештою до Сєвєродонецька. Схоже, що російські захисники в Лимані все ще складаються значною частиною з резервістів БАРС (резерву Російської бойової армії) та залишків підрозділів, які сильно постраждали під час контрнаступу в Харківській області, і росіяни, схоже, не спрямовують підкріплення з інших місць на театр дій ці області.

• У Херсонській області українські війська продовжували з позбавлення боєздатності росіян.

• Російські війська продовжували безуспішні штурми Бахмута та Авдіївки.

• Українські джерела повідомили про масштабні атаки партизанів на російські військові об'єкти та логістику на півдні Запорізької області.

• Російські офіційні особи продовжували вживати заходи прихованої мобілізації для формування сил для війни.

• Російська влада працює над тим, щоб 125 українських дітей-"сиріт" з окупованої Донецької області влаштувати в російські родини.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Противник поступається позиціями, втрачаючи тактично вигідне положення. Однак, не полишає спроб випробовувати на міцність наші підрозділи. Знов силами до взводу за підтримки двох танків Т-72 та іншої броньованої техніки, проводив штурмові дії, але успіху не мав, втративши дві бойові машини десанту та третину живої сили, відступив.

Протягом дня ворог продовжував активну аеророзвідку, ракетно-артилерійські обстріли та наніс 12 авіаударів по наших позиціях та територіальних громадах вздовж лінії фронту.

Нашою авіацією нанесено 3 удари по ворогу, знищено 2 безпілотних літальних розвідники оперативно-тактичного рівню. Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 320 вогневих завдань.

Забезпечено вогневий контроль транспортних шляхів, логістичних центрів, маневрів й передислокації, пунктів базування та управління ворожих підрозділів. Внаслідок чого у окупантів зруйновано плани на відновлення пропускних спроможностей Антонівського залізничного мосту, який вони намагалися полагодити. А також відмінусовано одну одиницю альтернативного флоту – баржу, за допомогою якої окупанти намагалися доправляти озброєння та техніку.

Продірявлену «посудину» відправлено за курсом руського воєнного корабля разом із навантаженою військової технікою та супровідним персоналом.

Загалом підтверджені втрати ворога складають 62 рашисти, 5 одиниць броньованої техніки.

В Чорному морі шторм змусив мінімізувати корабельне угруповання ворога до 6 одиниць. Вони як і раніше укриваються вздовж південного узбережжя Криму. На бойовому чергуванні залишено один корабель- носій 8-ох «Калібрів» та 3 великих десантних кораблі.

 

 

18.09.2022