23:29 Президент України Володимир Зеленський заявив, що світ не може піддаватися на ядерний шантаж Росії, і власне потурання російському атомові й стане початком Третьої світової війни. Про це Зеленський сказав у інтерв'ю аґенції Reuters. "Це попросту питання знищення Землі, початок цього. Я навіть не можу зрозуміти, як спецслужби і розвідки світу, потужні розуми світу можуть допустити, щоб Росії навіть дати шанс про це думати. Мені здається, що цього не буде, якщо чесно. Щоправда, ми не можемо щось напевне прогнозувати із цією державою", - сказав Зеленський. Президент упевнений, що домовлятися із Росією через страх ядерної зброї - це ще гірший варіант. "Перепрошую, боятися чогось, що може зробити ця держава, і тому йтиз ними на ту чи іншу згоду - це ще гірший результат, на який можна піти. Це точно початок Третьої світової війни", - наголосив Президент.

 

 

20:48 Нині ввечері в окупованому Херсоні пролунали чотири потужні вибухи, повідомляють про чорний дим з території заводу імені Петровського, де окупанти розмістили свою базу, там розташовані особовий склад та техніка російських військових, а нещодавно на територію заводу заїхала нова партія техніки та підрозділ «кадирівців».

 

 

19:09 У кримському місті Коктебель спалили автівку московитського пропагандиста Дмітрія Кісєльова. "За попередньою інформацією, близько 2:00 ночі невідомий у медичній масці, окулярах, капюшоні та бахілах прийшов до віли рашиста та підпалив приналежний йому автомобіль "Land Rover Freelander". Разом з ним вигорів припаркований поруч гольфкар", - пише телеґрам-канал "Кримська бавовна".

 

 

 

18:42 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на організації оборони та утриманні захоплених територій, спробах повної окупації Донецької області, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює наші позиції вздовж лінії зіткнення, проводить заходи щодо перегрупування військ на окремих напрямках, вводить резерви та веде повітряну розвідку.

Російські окупанти обстрілюють помешкання мирних жителів та об’єкти цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

За поточну добу ворог завдав 4 ракетні та 15 авіаційних ударів, здійснив

понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах на території України.

Постраждала інфраструктура понад 30 населених пунктів, це, зокрема, Харків, Сіверськ, Дружківка, Костянтинівка, Нью-Йорк, Мар’їнка, Красногорівка, Полтавка, Кривий Ріг, Запоріжжя, Нікополь, Оріхів, Миролюбівка та Очаків. Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли із танків, мінометів та артилерії, а саме:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Блешня Чернігівської області та Хлібороб і Кіндратівка Сумської області;

на Харківському напрямку, зокрема і з території російської федерації, - в районах населених пунктів Харків, Кудіївка, Гоптівка, Анискине, Дворічна, Куп’янськ, Сенькове, Гороховатка, Бахтин та Кам’янка;

на Краматорському напрямку – Яремівка, Соснове, Ярова, Святогірськ, Щурове, Старий Караван, Озерне, Серебрянка, Райгородок, Пискунівка, Крива Лука, Миколаївка, Сіверськ, Верхньокам’янське, Спірне, Веселе та Григорівка;

на Бахмутському напрямку – Виїмка, Роздолівка, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Зайцеве, Одрадівка, Миколаївка Друга, Майорськ, Нью-Йорк, Суха Балка та Юр’ївка.

на Авдіївському напрямку – Веселе, Авдіївка, Нетайлове та Опитне.

На Новопавлівському, Запорізькому та Південнобузькому напрямках противник здійснював обстріли по лінії зіткнення. Вогневого впливу зазнали понад 50 населених пунктів, серед них - Зелене Поле, Полтавка, Новопіль, Ольгівське, Залізничне, Чарівне, Степова Долина, Таврійське, Тернові Поди та Біла Криниця.

У зв’язку з успішними діями Сил оборони щодо виведення з ладу всіх переправ через Дніпро на Херсонському напрямку, окупанти готують собі шляхи відступу. Так, в районі Каховської ГЕС, для побудови в подальшому переправи, вони затопили 9 вагонів. В той же час, окупаційна влада продовжує змушувати місцевих підприємців вести розрахунки в російських рублях. Проводить щотижневі перевірки та погрожує “націоналізувати”, тобто відібрати, бізнес у разі відмови від співпраці з окупантами.

За поточну добу підрозділи Сил оборони відбили атаки ворога в районах населених пунктів Бахмут, Зайцеве, Первомайське, Миколаївка Друга та Новомихайлівка.

Підтверджено знищення понад 180 окупантів у Херсоні. Удар було завдано 10 вересня по будівлі ТОВ “Алкоресурс”, де розміщувався особовий склад та військова техніка противника. Підрозділи Росгвардії та ФСБ п’ять днів розбирали завали та діставали тіла загиблих, намагаючись приховати втрати.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по десяти районах зосередження живої сили і техніки противника та трьох позиціях зенітних ракетних комплексів. Втрати ворога уточнюються. Крім того, українські підрозділи протиповітряної оборони збили один БпЛА противника. Ракетні війська і артилерія завдали вогневого ураження по пункту управління противника та складу боєприпасів.

 

18:08 Компанія Maxar Technologies оприлюднила супутникові знимки кладовища біля Ізюму Харківської області, на котрому виявили пів тисячі захоронень.

 

 

17:52 Правоохоронці виявили російську катівню в підвалі будівлі у селищі Красна Лопань, котру окупанти використовували як офіс своїх псевдоміліцейських структур. "Наразі встановлено осіб, які працювали на представників країни-агресора у смт Козача Лопань, вживаються заходи щодо притягнення їх до кримінальної відповідальності", - поінформували у прокуратурі.

 

 

17:10 Росіяни обстріляли Краматорськ, із зенітно-ракетного комплексу «С-300». Снаряд влучив між двома оселями, знищивши їх ущент, ще 32 будинки зазнали пошкоджень, є поранені, повідомляє Національна поліція.

 

 

16:45 Управління стратегічних комунікацій Збройних Сил України оприлюднило відео застосування українського ударного безпілотного літального апарату Punisher. Стратком зазначає, що головне завдання БПЛА - завдавати ударів по силах і техніці ворога. Він здатен діяти на відстань до 45 кілометрів: максимальна швидкість - 198 км/год.; крейсерська швидкість - 22 м/с; час польоту - 90 хвилин. "Український дрон особливий тим, що він доволі невеликий за розміром та створює мало шуму, до того ж має нульовий температурний слід та виготовлений радіопрозорих матеріалів", - ідеться у повідомленні.

 

 

16:29 Поблизу Мелітополя в селищі Богатир в районі Молочного лиману, куди окупанти передислокували частину своєї військової техніки і особового складу, пролунало 5 вибухів, повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

 

 

 

15:06 Російська армія завдала удару по Чугуєву, загинула дитина. "На жаль, 11-річна дівчинка, яку госпіталізували в Чугуєві, від отриманих травм померла. Ще одна жінка після ударів по Чугуєву отримала поранення, стан постраждалої середній", – повідомив голова Харківської обласної адміністрації Олег Синєгубов.

 

 

14:19 Росіяни обстріляли Слов'янську ТЕС на Донеччині. Як повідомив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко, пошкоджено обладнання на території станції. Пожежу, що виникла внаслідок обстрілу, приборкують рятувальники. "Через обстріл у місті Миколаївка почалися перебої з водопостачанням", –поінформував Кириленко.

 

 

13:34 Вербувальники ПВК "Вагнер" почали відправляти на війну ув'язнених російських колоній примусово, дізналось видання SOTA. За словами неназваного ув'язненого, йдеться про засуджених за тяжкі злочини: "вбивство", "тяжкі тілесні ушкодження", "грабіж" та "розбій". Їх викликають, вантажать у "воронки" і відправляють на аеродром, оформляючи як етапування для слідчих дій по лінії Слідчого комітету та ФСБ.

 

 

12:03 Вночі, о 4-й годині, біля Мелітополя у Радивонівському заказнику в районі Молочного лиману почав детонувати російський склад боєприпасів та військової техніки – в ефірі національного телемарафону новин сказав міський голова Мелітополя Іван Федоров. Вчора лунали вибухи і на захопленому загарбниками аеродромі в Мелітополі, там також розміщена військова база РФ. Безпекова ситуація в тимчасово окупованому місті загострюється, люди намагаються виїхати. 

 

 

11:39 Президент США Джо Байден попередив Путіна про наслідки у разі застосування ядерної зброї: в інтерв'ю CBS його спитали, що він сказав би президентові РФ, якби той розглядав можливість застосування в Україні хімічної або ядерної зброї. "Ні, ні, ні. Ви зміните обличчя війни, як ніщо з часів Другої світової війни", – відповів Байден. Коли його запитали про наслідки, якщо Путін перетне цю межу, Байден не відповів: "Ви думаєте, я би сказав вам, якби точно знав, що це буде? Звичайно, я не скажу вам. Але це матиме наслідки. І реакція визначатиметься залежно від масштабу того, що вони зроблять".

 

 

11:19 Т.в.о. голови СБУ Василь Малюк відсторонив заступника начальника головного управління СБУ у Києві та Київській області Юрія Палагнюка від займаної посади через втручання у процес переходу релігійних громад від УПЦ до ПЦУ; оприлюднені позавчора в медіа листи були направлені за його власною ініціативою і жодним чином не є позицією Служби. Йдеться про лист на адресу Дарницької райдержадміністрації, в якому зазначалося, що СБУ вбачає у переходах громад від УПЦ до ПЦУ "загрози для національної безпеки". Лист містив нагадування про заборону масових зборів на час воєнного стану і прохання провести роз’яснювальну роботу щодо недопущення участі у зборах релігійних громад керівників територіальних громад чи представників місцевої влади.

Це, зазначалось у листі, "може бути використано представниками УПЦ для оскарження дій у суді", а спецслужбами РФ – "для звинувачень в утисках УПЦ, розпалюванні міжконфесійної ворожнечі і використання протестного потенціалу для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі".

 

 

10:36 Росія повторила в Ізюмі те, що зробила у Бучі, заявив у відеозверненні Президент Володимир Зеленський. "У Харківській області тривають слідчі дії в районах, звільнених від російської окупації. Фіксуються всі злочини рашистів, збираються докази їхньої винуватості. Знайдені катівні, в яких знущалися з мирних жителів окупованих міст і селищ, приміщення, в яких тримали людей – навіть іноземців", – сказав голова держави. "Світ має на все це відреагувати... І наразі ми лише почали дізнаватися повну правду про те, що відбувається в цій частині Харківщини", – наголосив Зеленський.

 

 

10:03 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 54 250 (+200) осіб,

танків – 2202 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 4701 (+11) од.,

артилерійських систем – 1306 (+4) од.,

РСЗВ – 312 (+0) од.,

засобів ППО – 168 (+0) од.,

літаків – 251 (+1) од.,

гелікоптерів – 216 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 911 (+3) од.,

автомобільної техніки – 3571 (+21) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 121 (+0) од.,

крилатих ракет – 236 (+3) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

64,4% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

27,1% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

59,5% автомобільної техніки (з них 2,1% за минулий тиждень),

42,4% артилерійських систем (з них 1,4% за минулий тиждень),

28,0% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

20,1% літаків (з них 0,7% за минулий тиждень),

24,2% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

11,9% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

              

 

 

09:20 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Україна продовжує наступальні дії на північному сході країни, а російські війська встановлюють оборонний рубіж між річкою Оскіл і містом Сватове. Росія, ймовірно, вважає збереження контролю над цією зоною важливим, оскільки через неї проходить один із небагатьох основних маршрутів постачання з Білгородської області, які Росія все ще контролює.

Крім того, ця лінія пролягає вздовж кордону Луганської області частини Донбасу, яку Росія прагне «звільнити» як одну зі своїх безпосередніх військових цілей. Будь-яка істотна втрата території в Луганську однозначно підірве стратегію Росії.

Росія, ймовірно, намагатиметься вести стійку оборону цього району, але незрозуміло, чи є у російських передових сил достатні резерви й достатній моральний дух, щоби протистояти черговому скоординованому українському наступу.

 

 

08:08 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, організації оборони та утриманні тимчасово захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює наші позиції вздовж лінії зіткнення, проводить заходи щодо перегрупування військ на окремих напрямках, вводить резерви та веде повітряну розвідку.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник продовжує завдавати ударів по помешканнях мирних жителів та об’єктах цивільної інфраструктури, порушуючи закони та звичаї ведення війни і норми Міжнародного гуманітарного права.

За минулу добу ворог завдав 4 ракетні, 24 авіаційних удари та здійснив

72 обстріли із систем реактивної артилерії.

Від авіаційних, ракетних ударів та застосування РСЗВ постраждала інфраструктура понад 58 населених пунктів. Зокрема, це Харків, Золочів, Дружківка, Сіверськ, Закітне, Нью-Йорк, Веселянка, Мар’їнка, Красногорівка, Полтавка, Малі Щербаки, Мирне, Велике Артакове, Кривій Ріг, Нікополь, Ольгівське, Запоріжжя, Оріхів, Миролюбівка, Очаків та Сухий Ставок.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли із озброєння танків, мінометів та артилерії, а саме:

на Харківському напрямку, зокрема й із території російської федерації,  в районах населених пунктів Кудіївка, Гоптівка, Стрілеча, Вільхуватка, Анискине, Синьок, Кам’янка, Пристін та Дворічна;

на Слов’янському напрямку – в районі населених пунктів Гороховатка та Бахтин;

на Краматорському напрямку – Крива Лука, Пискунівка, Райгородок, Старий Караван, Миколаївка, Дронівка, Роздільне, Сіверськ, Верхньокам’янське, Святогірськ, Соснове, Олександрівка та Яремівка;

на Бахмутському напрямку – Білогорівка, Роздолівка, Виїмка, Одрадівка, Соледар, Миколаївка Друга, Бахмут, Бахмутське, Яковлівка, Весела Долина, Веселе та Майорськ.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних дій не проводив. Від вогню артилерії противника постраждали Авдіївка, Веселе, Опитне, Нетайлове, Зелене Поле, Полтавка та Новопіль.

На Південнобузькому напрямку окупанти здійснювали обстріли по лінії зіткнення. Вогневого впливу зазнали понад 26 населених пунктів.

Підтверджено значні втрати серед підрозділів так званого “союзу добровольців Донбасу”. Пораненим представникам батальйону зазначеного незаконного збройного формування, які брали участь у штурмі населеного пункту Авдіївка, після евакуації до Ростова-на-Дону, було відмовлено в наданні медичної допомоги у шпиталі, тому що вони не мають статусу регулярного військового формування.

На тимчасово захоплених територіях Запорізької області так званий голова цивільно-військової адміністрації нещодавно заявив про посилення “санкцій” щодо патріотично налаштованих українських громадян. Відчуваючи рух опору, окупанти та колаборанти залякують людей позбавленням волі за надання підтримки представникам руху опору, а активістам погрожують примусовим вивизенням до самопроголошених “лднр”, де за подібну діяльність передбачена смертна кара.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки противника, завдавши йому втрат, в районах населених пунктів Бахмут, Зайцеве, Авдіївка, Миколаївка Друга та Новомихайлівка.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по окупантах. Підтверджено ураження 9 районів зосередження живої сили та військової техніки противника, 3 опорних пунктів, тилового пункту управління та 2 позицій зенітних ракетних комплексів.

Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках знищили один літак Су-24, три крилаті ракети та один БпЛА ворога.

За минулу добу Ракетні війська і артилерія завдали вогневого ураження по резервах окупантів в районах зосередження та на станції розвантаження. Втрати загарбників уточнюються.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Виявлення масових поховань і камер тортур у звільненому Ізюмі підтверджує попередні оцінки ISW про те, що звірства в Бучі були символом російської діяльності на окупованих територіях, а не аномалією.

• Президент Путін, очевидно, пригрозив розширити атаки Росії на цивільну українську інфраструктуру, якщо Україна продовжить напади на військові об’єкти в Росії.

• Центр "Український спротив" попередив, що російські війська можуть здійснити обстріли "під фальшивим прапором" на окупованих територіях у період з 17 по 20 вересня.

• Українські війська 16 вересня захопили весь Куп’янськ, продовжуючи наступальні дії на схід від річки Оскіл.

• Повідомляється, що в ніч з 15 на 16 вересня українські сили обстріляли цілі у Валуйках Бєлгородської області Росії.

• Українські війська завдали ударів по окупаційному штабу РФ у Херсоні, ймовірно, із застосуванням HIMARS і продовжують наземні маневри в трьох районах Херсонської області в рамках контрнаступу на півдні.

• Російські адміністративні чиновники об’єднуються навколо заклику лідера Чечні Рамзана Кадирова до «самомобілізації» на місцевому рівні, щоб надати додаткові сили російським військовим.

• Кампанії примусової російської мобілізації, ймовірно, виснажують чоловіче населення на частинах території, на яку претендують російські маріонетки в ДНР і ЛНР уздовж лінії фронту.

• Негайні та скоординовані російські інформаційні відповіді свідчать про те, що українські партизани можуть не нести відповідальності за вбивство 16 вересня генпрокурора «ЛНР» та його заступника.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України  підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог час від часу наважується на відчайдушні спроби покращити своє тактичне положення шляхом активних дій. Двічі протягом бойового дня спробував провести штурмові дії за напрямками: Правдине – Степова Долина та Архангельське – Іванівка. В обох випадках силами до взводу, незважаючи на підтримку танку Т-72 та БМП-2 успіху не мав, зазнавши втрат, відступив.

Протягом дня ворог здійснив 4 авіаудари по наших позиціях та ракетний удар по Криворіжжю. 4 рази обстрілював Нікопольський район.

В напрямку Кривого Рогу ворог продовжує атакувати критичну інфраструктуру з метою створення техногенної катастрофи, ускладнення руху наших військ та створення соціального напруження. Крилатими ракетами повітряного базування Х-22 завдано суттєвих руйнацій гідротехнічним спорудам регіону. Рятувальні та аварійні служби задіяні в максимальному варіанті, працюють над ліквідацією наслідків. Тим часом, в Зеленодольській громаді, обстрілюючи мирні населені пункти, рашисти вбили у Великій Костромці двох чоловіків, ще одного – поранено. У селі є руйнування. Масштаби уточнюються.

По Нікопольщині ворог бив важкою артилерією та реактивними системами залпового вогню. Обстріляно три населених пункти: Нікополь, Іллінка, Мар’ївка. Пошкоджено три приватні будинки, газогін, поранено двох цивільних осіб.

Нашою авіацією нанесено 15 ударів по розташуванню ворога, а ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 250 вогневих завдань, в тому числі по районах зосередження живої сили та техніки поблизу Старої Збур’ївки, пункту управління, безпосередньо, в Херсоні, по станції радіоелектронної боротьби в Новій Каховці та по альтернативній понтонній переправі поблизу Садового.

Підтверджені втрати ворога встановлено на відмітці: 33 рашисти, 2 танки, 152мм гаубицю «Мста-Б», 120 мм мобільний міномет, 9 одиниць авто-бронетехніки. Решта – дорозвідується.

Корабельне угруповання ворожого флоту з 11 кораблів та катерів, обравши для укриття від уражень та шторму притискання до південного узбережжя Криму, залишило напоготові 3 надводних носії 24-ох крилатих ракет типу «Калібр», а також 4 вдк.

 

17.09.2022