203-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:04 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш після телефонної розмови з президентом РФ Владіміром Путіним у середу висновує, що війна в Україні - надовго. "Я вважаю, що мир необхідний - мир відповідно до Статуту ООН і міжнародного права. Але я збрехав би, якби сказав, що, сподіваюся, це станеться незабаром", - сказав генсек. Він розповів, що розмовляв у середу з Путіним про експорт українського зерна, висловивши сподівання, що угода, укладена 22 липня Україною, Туреччиною та росією за посередництва ООН на 120 днів, буде збережена. Крім того, у розмові з Путіним він порушив питання розслідування вибуху в Оленівській в‘язниці, внаслідок якого загинули понад пів сотні українських полонених. Гутерреш нагадав, що ООН ухвалила спрямувати місію для встановлення фактів, пов‘язаних з цією трагедією. Також Гутерреш обговорив з Путіним ситуацію на Запорізькій атомній електростанції, захопленій російськими військами, передає "Укрінформ".

 

 

22:15 На ріці Інгулець почався паводок після удару Росії по гідротехнічних спорудах у Кривому Розі, повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко. "На місці удару спостерігається витік води 100 м кубічних за секунду. Це значний об'єм. А рівень води в річці Інгулець змінюється за годину. Ми чітко усвідомлюємо масштаби задач, які стоять перед нами для ліквідації наслідків ракетних ударів", - прокоментував Тимошенко. З його слів, рівень води по вулицях міста постійно моніторять спеціальні пости. Також комунальні служби спостерігають за приватним сектором в Інгулецькому та Центрально-Міському районі Кривого Рогу, де є ризик підтоплення. "Це виклик для всіх нас, але ситуація контрольована. Залучені всі служби для якнайшвидшої ліквідації загрози", - додав заступник керівника ОП.

 

 

21:37 Міністри закордонних справ України, Литви та Ірландії Дмитро Кулеба, Ґабрієлюс Ландсбергіс та Саймон Ковені обговорили поставки зброї для України. Про це Кулеба повідомив під час пресової конференції в Одесі. "Для мене було надзвичайно важливо не просто почути запевнення колег у тому, що вони і надалі продовжуватимуть свою підтримку", - сказав Кулеба.

 

 

 

21:01 Президент України Володимир Зеленський заявив, що нинішнім обстрілом Кривого Рогу Росія мала на меті захопити ціле місто. "Країна-терорист і далі воює проти мирного населення. Цього разу – ракетні удари по гідротехнічних спорудах і спроба затопити Кривий Ріг. Все, що можуть окупанти, – це посіяти паніку, створити надзвичайну ситуацію, спробувати залишити людей без світла, тепла, води та їжі. Чи зможе це нас зламати? Аж ніяк. Чи чекатиме на них справедлива відповідь і відплата? Безперечно, так", - прокоментував Зеленський.

 

 

 

20:41 Україна підписала Меморандум про взаєморозуміння щодо припинення виплат за державним і гарантованим державою боргом із групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу з метою пом'якшення економічних наслідків агресивної війни Росії проти України. "Угода була укладена як продовження оголошеного 20 липня групою офіційних кредиторів України наміру призупинити виплати основної суми та відсотків за двосторонніми боргами з 1 серпня 2022 року до кінця 2023 року з можливістю продовження призупинення на додатковий рік", – йдеться у повідомленні Мінфіну України у середу ввечері. Меморандум підписали представники урядів Канади, Франції, Німеччини, Японії, Великої Британії та США, а загальна сума боргу, що покривається цим меморандумом, становить приблизно $3,1 млрд.

 

 

19:57 Росіяни обстріляли Кривий Ріг. Удар був спрямований по гідротехнічних спорудах. "Росіяни ударили сімома крилатими ракетами Х-22 з літаків стратегічної авіації. Поцілили по об’єктах критичної та транспортної інфраструктури. Серйозні пошкодження гідротехнічних споруд. Попередньо, без постраждалих. Кілька районів Кривого Рогу лишилися без води. Працюють аварійні служби та рятувальники. Ліквідують наслідки руйнацій. Росіяни хочуть нас зламати. Але ми вистоїмо. Росіяни хочуть все зруйнувати. Але ми все відновимо", - прокоментував голова Дніпропетровської військово-цивільної адміністрації.

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник і далі зосереджує зусилля на спробах повної окупації Донецької області, утриманні захоплених територій та зриві наступальних дій Сил оборони на окремих напрямках.

Ворог здійснює вогневе ураження позицій наших підрозділів вздовж усієї лінії зіткнення, намагається відновити втрачене положення, переміщує свої війська та веде повітряну розвідку.

Противник продовжує тероризувати цивільне населення нашої Держави, порушуючи закони та звичаї ведення війни. Від авіаційних та ракетних ударів постраждала інфраструктура понад 15 населених пунктів, зокрема Білогорівки, Спірного, Верхньокам’янського, Степового, Сухого Ставка, Білогірки, Безіменного та Малої Сейдеминухи. Вночі ворог завдав ракетних ударів по цивільній інфраструктурі Миколаєва та Краматорська. Загалом, протягом поточної доби, обліковано 8 ракетних, 4 авіаційних удари та 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню противника.

Зберігається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському напрямку противник обстріляв із танків, мінометів та артилерії райони населених пунктів Сеньківка і Блешня Чернігівської області та Степне і Нововасилівка Сумської області.

На Харківському напрямку інтенсивність ворожих обстрілів значно знизилася. Вогневого впливу зазнали населені пункти Басове та Куп’янськ.

На інших напрямках противник здійснив обстріли військової та цивільної інфраструктури із танків, мінометів та артилерії, а саме:

на Краматорському напрямку – в районах населених пунктів Яремівка, Тетянівка, Райгородок, Дронівка, Крива Лука, Сіверськ, Верхньокам’янське, Званівка, Спірне та Білогорівка;

на Бахмутському напрямку – в районах населених пунктів Миколаївка, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Григорівка, Бахмут, Миколаївка Друга, Зайцеве, Нью-Йорк, Юр’ївка та Веселе;

на Авдіївському напрямку –Уманське, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Опитне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка;

на Запорізькому напрямку – населені пункти Богоявленка, Зелене Поле, Новопіль, Времівка, Велика Новосілка, Нескучне, Вугледар, Павлівка, Полтавка, Гуляйполе, Залізничне, Оріхів та Малі Щербаки;

на Південнобузькому напрямку – у районах населених пунктів Високопілля, Зарічне, Кам’яне, Архангельське, Партизанське, Андріївка, Білогірка, Сухий Ставок, Тернові Поди, Благодатне, Мирне та Таврійське.

В результаті успішних дій Сил оборони та знищення великої кількості живої сили противника, морально-психологічний стан окупантів вкрай низький. Командування підрозділів окупаційних військ погрозами відправки на позиції переднього краю без зброї намагається примусити особовий склад брати участь у бойових діях. Як наслідок, до 50 мобілізованих військовослужбовців окупаційних військ з міста Горлівка написали рапорти про відмову від подальшої участі у бойових діях.

Для збереження окремих зразків військової техніки командування підрозділів протиповітряної оборони ворога намагається організувати евакуацію систем протиповітряної оборони вглиб тимчасово захоплених територій та на територію російської федерації. Так, в ніч з 11 на 12 вересня, в Луганській області, були помічені колони з комплексами С-300 та “Бук”, що рухалися з населеного пункту Лутугине у напрямку російсько-українського кордону.

На Донецькому напрямку ворог не полишає спроб просунутися вглиб нашої території. Сили оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Спірне, Соледар, Майорськ, Зайцеве, Одрадівка, Весела Долина, Водяне та Новомихайлівка.

Протягом поточної доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила 11 ударів - уражено шість позицій та місць скупчення живої сили і техніки противника, три позиції зенітних ракетних комплексів, збито один літак противника.

Підрозділи Ракетних військ і артилерії завдали ураження по пунктах управління, районах зосередження живої сили та бойової техніки противника. Окрім того, підтверджено знищення чотирьох реактивних систем залпового вогню “Град” в Херсонській області, що потрапили у зону ураження 12 вересня поточного року, та продовольчого складу окупантів у Докучаєвську.

 

 

17:50 З 2014 року Росія переказала іноземним політичним партіям і політикам у більш ніж двох десятках країн щонайменше 300 мільйонів доларів США. Про це повідомила газета The Washington Post із покликом на представників адміністрації президента Сполучених Штатів та дані американської розвідки. Таким чином, за твердженням джерел видання, росіяни намагалися вплинути на політичні події за кордоном.

Серед держав, у яких було виявлено згадану активність Кремля, джерела назвали Албанію, Боснію і Герцеговину, а також Чорногорію. Співрозмовник WP додає до цього переліку Мадагаскар і не відкидає аналогічної діяльності в Еквадорі. Також він розповідає про одну з азійських країн, не називаючи її, в якій, за даними розвідки, російський посол передав кандидату в президенти мільйони доларів готівкою.

 

 

16:48 На окупованій частині Луганської області почалися бунти серед мобілізованих через небажання їхати воювати. Відео однієї такої перепалки опублікувало Управління стратегічних комунікацій ЗСУ у Telegram. "Бунт мобілізованих в "ЛНР". До Луганська повернулися мобілізовані, вибиті з Харківської області. Замість відпустки їх хотіли перекинути на фронт в "ДНР". Мамкиних героїв своїми грудьми прикрили жінки, заявивши, що нікуди вони не підуть", - йдеться у коментарі.

 

 

16:25 Аґенція Reuters пише, що на початку війни представник Владіміра Путіна з питань України Дмітрій Козак запропонував російському президентові проєкт компромісу з українським урядом, котрий, зокрема, передбачав відмову України вступити в НАТО. Путін відмовився від пропозиції, сказав, що його такі умови вже не задовільняють і він має намір анексувати сусідські території, і відтак наказав продовжувати воєнну кампанію. Зі слів іншого джерела, проєкт угоди було відхилено ще до 24 лютого; Путін вирішив розпочати вторгнення, попри пропозиції Козака.

 

 

15:51 Бійці Десантно-штурмових військ Збройних Сил України збили зі старої зенітної установки російський винищувач. "Зенітники 80-ої окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ назавжди приземлили російський багатоцільовий винищувач Су-30. Пілот окупантів не очікував, що львівські десантники зможуть його збити з 23-мм спареної зенітної установки ЗУ-23", - ідеться в повідомленні.

 

 

15:40 Україна готується до надскладного опалювального сезону, заявив під час пресової конференції прем'єр-міністр Денис Шмигаль. З його слів, на початок жовтня у сховищах буде накопичено 15,5 млрд куб. м газу. Також існують домовленості зі Сполученими Штатами про виділення 2 млрд куб. м газу. "Це дасть нам змогу стабільно з точки зору забезпечення газом пройти опалювальний сезон", - сказав він. Також Україна накопичує запаси вугілля. "Загалом Україна має 2,2 млн тонн вугілля. Це найбільші запаси за останні роки. Ми розуміємо, що ми до початку опалювального сезону доберемо до 2,5 млн тонн. Це максимальна спроможність складів України зберігати", - сказав прем’єр, згідно з повідомленням УНІАН. Шмигаль також повідомив, що активно накопичуються і альтернативні види палива, зокрема, деревина. "Ми збільшили запаси майже на 1,5 млн кубів дров. До жовтня у нас має бути накопичено близько 7 мільйонів кубів дров. Для того, щоб ми могли в тих регіонах, де будуть розбиті об’єкти енергетичної інфраструктури, використовувати цей вже незвичний для цивілізованого світу вид енергоресурсів", - пояснив голова уряду.

 

 

14:49 Морально-психологічний стан підрозділів окупаційної російської армії на Півдні України підірвано. Про це повідомила керівниця пресцентру сил оборони ОК "Південь" Наталія Гуменюк. З її слів, російські вояки почали здаватися в полон. "Вони усвідомлюють, що якщо і там уже так потужно пішли, то і тут у них перспективи дуже сумні, тому їм залишається хіба що скласти зброю і перейти в обмінний пункт", - сказала Гуменюк на брифінгу. Вона уточнила, що "певні процеси є", пов'язані із переходом у полон російських солдатів, але їх наразі не розкривають. "Вони також відстежують цю ситуацію і дуже засмучуються, розуміючи, скільки народу їхнього переходить і втрачає позиції. Нас цей процес цілком влаштовує, ми тримаємо його під егідою інформаційної тиші, продовжуємо роботу", – цитує українська служба "Інтерфаксу".

 

 

13:58 Правоохоронці встановили перший підтверджений факт смерті людини внаслідок катувань у приміщенні Балаклійського відділку поліції. "Нам відомі анкетні дані потерпілого та місце захоронення, відтак будемо проводити ексгумацію для подальших процесуальних дій", - заявив начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

 

 

13:14 Компанія "Укренерго" запевняє, що при всіх сценаріях проходження опалювального сезону, котрі моделювали фахівці НЕК, українські споживачі будуть забезпечені електрикою. "Укренерго проводило моделювання проходження осінньо-зимового періоду як із ЗАЕС, так і без неї... В усіх сценаріях, які ми моделювали, включно із песимістичними, завдання проходження опалювального сезону, забезпечення електрикою наших споживачів є складним, але досяжним", – сказав голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький, згідно з повідомленням "Укрінформу".

 

 

12:57 Українські правоохоронці затримали поблизу селища Шевченкове Куп’янського району російського військовослужбовця, який намагався переховуватися після відступу російської армії. "Його забули забрати з собою окупанти, коли втікали під час наступу Збройних Сил України", – поінформували у Державному бюро розслідувань. Росіянин зізнався, що пішов воювати проти України заради грошей. Він підписав контракт 6 вересня, а вже 7 вересня його підрозділ було розбито.

 

 

12:14 Президент України Володимир Зеленський у середу відвідав Ізюм. Як повідомила 25-та окрема повітрянодесантна бригада, Верховний головнокомандувач ЗСУ взяв участь у церемонії підняття державного прапора. "На початку урочистостей присутні вшанували пам'ять загиблих захисників хвилиною мовчання, далі Президент України подякував воїнам за звільнені українські землі та в урочистій обстановці підняли український стяг над міською радою! Ізюм – це Україна!" – поінформували у Січеславській бригаді.

 

 

 

11:58 5 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України вже пройшли базову загальновійськову підготовку на території Сполученого Королівства у рамках програми INTERFLEX за участі інструкторів з Канади, Нідерландів, Нової Зеландії, Великої Британії, а також і України. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ. "Вони отримали базові знання, уміння й навички з тактичної медицини, інженерної, вогневої, психологічної та тактичної підготовки, включаючи ведення наступальних та оборонних дій в урбанізованій місцевості", – йдеться у повідомленні. Програму INTERFLEX планують розширити, зокрема започаткувати навчальний курс із підготовки молодших командирів.

 

 

11:41 Військові частини РФ скасовують відправку підрозділів з території Росії в Україну через масові відмови особового складу брати участь у бойових діях, пише Головне управління розвідки Міністерства оборони України і наводить приклади 5-ої окремої танкової бригади 36 армії (Улан-Уде), де звільняють зі служби військовослужбовців, які пишуть рапорти на звільнення через відмову продовжувати участь у бойових діях в Україні, без урахування будь-яких належних пільг.

У підрозділах, які беруть участь у війні проти України, спостерігається катастрофічна нестача особового складу. Для «вирішення проблеми» командування окупаційними військами вирішило суттєво скоротити час на реабілітацію військових після поранень і контузій. Пораненим у шпиталях цілеспрямовано спрощують діагнози, не проводять раніше запланованих операцій і пропонують повернутися на війну в Україну. Лікарям «рекомендують» надавати дозвіл на планові хірургічні втручання тільки по закінченню війни або за прямим дозволом командира пораненого. Наразі окупанти намагаються посилити своє угруповання під тимчасово окупованим Херсоном за рахунок «наявних резервів». Для цього планується передислокування чотирьох батальйонів так званих «кадирівців». Але наразі ці підрозділи значно недоукомплектовано. Більшість особового складу – не чеченці, а найманці з найбідніших регіонів РФ.

 

 

10:58 Із портів "Одеса", "Чорноморськ" і "Південний" вийшло п'ять суден із 153 тис. тонн продовольства. "За 1,5 місяця роботи «зернового коридору» через порти Великої Одеси експортовано 3,1 млн тонн агропродукції. Всього з українських портів вийшли 134 судна з агропродукцією для країн Азії, Європи та Африки", – поінформувало Міністерство інфраструктури.

 

 

10:46 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у середу прибуде до Києва. Про це вона написала на своїй сторінці у Twitter. "Ми посприяємо Україні в тому, щоб вона максимально використала свій потенціал", – прокоментувала фон дер Ляєн і згадала у своєму дописі про єдиний ринок і зону вільного роумінгу.

 

 

10:12 Речник Пентагону генерал Пет Райдер заявив, що Росія була заскочена успіхом України у контрнаступі. "Я думаю, якщо хтось і був заскочений, навіть якщо судити із повідомлень про військову реакцію росіян – то це, ймовірно, росіяни", – сказав Райдер на брифінґу. Він додав, що союзники України передбачали ефективну атаку. "Від самого початку вторгнення Росії в Україну ми бачили, що українці демонструють надзвичайне вміння адаптуватися і використовувати свої бойові можливості з великим ефектом. Отож нас не здивувало, що вони так швидко просувалися".

 

 

10:01 Влада Грузії критикує заклики українських посадовців до грузинського народу виступити проти Росії, але готова провести всенародний плебісцит з цього питання, заявив голова правлячої партії "Грузинська мрія" Іраклі Кобахідзе: "На жаль, високопосадовці українського уряду не можуть приховати свого бажання відкрити другий фронт у Грузії та втягнутися у військовий конфлікт, який нині відбувається в Україні. Ми можемо провести опитування, плебісцит, хочуть люди відкрити другий фронт у Грузії чи ні. Люди мають прийняти рішення з цього приводу, чи згодні вони з високопосадовцями української влади, чи згодні з нашою позицією другий фронт не відкривати.  Якщо люди захочуть, ми можемо обговорити разом пізніше. Якщо ні, ми повинні прийняти інше рішення, тобто рішення, яке ми були прийняли".

Раніше про можливість звільнити Абхазію та Південну Осетію говорив секретар РНБО Олексій Данілов: "Якщо ви вважаєте, що це ваше – так дивіться, як це робимо ми, і робіть так само".

 

 

09:44 Вночі росіяни завдали удару по Миколаєву, заявив міський голова Олександр Сєнкевич. "Після першої ночі Миколаїв масовано обстріляли. Пошкоджень зазнали в тому числі і житлові будинки", – поінформував Сєнкевич. На місці влучань працюють аварійні бригади і комунальники.

 

 

09:25 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 53 650 (+350) осіб,

танків – 2180 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 4665 (+3) од.,

артилерійських систем – 1290 (+11) од.,

РСЗВ – 311 (+0) од.,

засобів ППО – 167 (+2) од.,

літаків – 246 (+3) од.,

гелікоптерів – 215 (+2) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 908 (+3) од.,

автомобільної техніки – 3501 (+32) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 120 (+3) од.,

крилатих ракет – 233 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на  Харківському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

63,8% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

26,9% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

57,8% автомобільної техніки (з них 2,6% за минулий тиждень),

41,9% артилерійських систем (з них 2,1% за минулий тиждень),

27,9% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

19,7% літаків (з них 0,6% за минулий тиждень),

24,1% гелікоптерів (з них 0,6% за минулий тиждень),

11,9% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

09:09 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія, ймовірно, вперше розгорнула іранські безпілотні літальні апарати в Україні. 13 вересня 2022 року українські офіційні особи повідомили, що їхні сили збили БПЛА Shahed-136 біля Куп'янська в районі успішного наступу України.

Shahed-136 – це БПЛА-камікадзе із заявленою дальністю польоту 2500 кілометрів. Подібні системи іранського виробництва, ймовірно, використовувалися в атаках на Близькому Сході, зокрема проти нафтового танкера MT MERCER STREET у липні 2021 року.

Росія майже напевно все частіше закуповує зброю в інших держав, які перебувають під жорсткими санкціями, таких як Іран і Північна Корея, оскільки її власні запаси виснажуються. Втрата Shahed-136 поблизу лінії фронту передбачає реальну можливість того, що Росія намагається використати цю систему для завдання тактичних ударів, а не проти більш стратегічних цілей, розташованих далі на території України.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, утримання захоплених територій та зриву активних дій наших військ на окремих напрямках.

Тривають обстріли позицій наших підрозділів вздовж лінії зіткнення, ворог намагається вживати заходів щодо перегрупування своїх військ на окремих напрямках, веде повітряну розвідку. Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник не припинив ударів по помешканнях мирних громадян та об’єктах цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Від авіаційних, ракетних ударів та обстрілів з РСЗВ постраждала інфраструктура понад 33 населених пунктів, зокрема це Харків, Лозова, Сіверськ, Білогорівка, Миколаївка, Верхньокам’янське, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Весела Долина, Зайцеве, Юр’ївка, Нью-Йорк, Первомайське, Кам’янка, Времівка, Степове, Малі Щербаки, Сухий Ставок, Костромка, Біла Криниця та Мирне.

За минулу добу російські окупанти завдали 3 ракетних, 33 авіаційних удари та здійснили 58 обстрілів із систем реактивної артилерії по військових та цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник обстріляв інфраструктуру із танків, мінометів та артилерії, а саме:

на Сіверському напрямку - в районах населених пунктів Сеньківка Чернігівської області та Степне Сумської області;

на Харківському напрямку – Басове та Куп’янськ;

на Краматорському напрямку – Яремівка, Тетянівка, Райгородок, Сіверськ, Білогорівка, Крива Лука, Спірне, Верхньокам’янське, Дронівка, Григорівка та Званівка;

на Бахмутському напрямку – Юр’ївка, Нью-Йорк, Миколаївка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Соледар, Бахмут, Бахмутське та Яковлівка;

на Авдіївському напрямку – Мар’їнка, Красногорівка, Первомайське та Новомихайлівка;

на Новопавлівському напрямку – Велика Новосілка, Новодонецьке та Времівка;

на Запорізькому напрямку – Новопіль, Гуляйполе, Залізничне, Червоне;

на Південнобузькому напрямку – Таврійське, Мирне, Тернові Поди, Партизанське, Червона Долина, Білогірка, Новогреднєве, Безімене, Сухий Ставок, Біла Криниця, Ольгине, Високопілля, Кам’яне. Крім того, ворог постійно веде повітряну розвідку БпЛА.

У населених пунктах Чаплинського району Херсонської області російські окупанти розквартировуються у домівках місцевих жителів, подекуди виганяючи власників з дому.

Російська армія щодня зазнає суттєвих втрат у живій силі та намагається їх компенсувати у різний спосіб. Військове керівництво продовжує пошук бажаючих воювати серед ув’язнених, зокрема в колоніях Тульської області. Вербувальники обіцяють засудженим зняття судимості в обмін на службу терміном 3 місяці, для рецидивістів або засуджених за особливо тяжкі злочини термін служби складатиме 6 місяців. Проте жодні контракти із бажаючими не підписуються. Також триває набір, так званих “резервістів” до складу 3-го армійського корпусу. Серед вже набраного особового складу велика кількість людей, що мають наркотичну та алкогольну залежність. Також, про проблеми з комплектуванням підрозділів особовим складом свідчить факт проведення примусової мобілізації у місті Горлівка, місцеві так звані «військкомати» отримали завдання разом з “міліцією” до 19 вересня набрати 6 тисяч осіб. У місті триває розшук та затримання чоловіків, що в свою чергу викликає масове невдоволення місцевих жителів.

Сили оборони успішно відбили атаки противника в районах населених пунктів Спірне, Майорськ, Одрадівка, Весела Долина, Водяне, Авдіївка, Безіменне та Новогригорівка.

Протягом доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони завдала 12 ударів по місцях зосередження живої сили і техніки противника.

Крім того, підрозділи протиповітряної оборони наших військ на різних напрямках знищили два ворожі літаки (Су-25 та Су-24М), один вертоліт Мі-8 та БпЛА.

Підрозділи Ракетних військ і артилерії завдали ураження по 9 пунктах управління бригадного та батальйонного рівнів і по 3 районах зосередження живої сили та бойової техніки противника. Втрати російських окупантів наразі уточнюються.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремль визнав свою поразку в Харківській області – вперше у цій війні. У Кремлі ніколи не визнавали, що Росія зазнала поразки навколо Києва чи, згодом, на острові Зміїний, розглядаючи відступ із Києва як рішення поставити пріоритетом «звільнення» Донбасу, а вихід із острова Зміїний – як «жест доброї волі». Міністерство оборони Росії спочатку запропонувало подібне пояснення російської невдачі в Харкові, стверджуючи, що російські сили відводять війська з Харківської області для перегрупування, але цей неправдивий наратив наштовхнувся на швидку та гучну критику в мережі.

• Кремль відводить провину від російського президента Путіна і покладає її на його військових радників.

• Кремль тепер працює над тим, щоби зняти з Путіна будь-яку відповідальність за поразку, натомість звинувачуючи у втраті майже всієї окупованої Харківської області недостатньо поінформованих військових радників з оточення ПутінаОдин із членів кремлівської Ради з міжнаціональних відносин, Богдан Безпалько, навіть заявив, що голови військових чиновників, які не помітили концентрації українських військ та техніки і проігнорували канали Telegram, які попереджали про неминучий контрнаступ України в Харківській області, мають "лежати на столі Путіна". ISW раніше писав, що Кремль відклав зустріч Путіна з представниками російського оборонного відомства відразу після виведення військ з Харкова, посилюючи видимість розриву між Кремлем і російським Міноборони. Визнання Кремлем поразки в Харкові показує, що Путін готовий і здатний визнати й навіть прийняти поразку Росії принаймні за деяких обставин, зосередившись на тому, щоб відвести провину від себе.

• Кремль, ймовірно, прагне використати поразку в Харкові, щоби сприяти зусиллям із криптомобілізації, активізуючи патріотичну риторику та дискусії про повнішу мобілізацію, одночасно переглядаючи законопроєкт держдуми Росії, який дозволяє військовим надсилати повістки призову на строкову службу поштою. Ніщо в думському законопроєкті не свідчить про те, що Путін готується віддати наказ про загальну мобілізацію, і в будь-якому разі далеко не ясно, чи зможе він зробити це швидко.

• Кремль прийняв наративи, які повторюють давні вимоги і скарги мілблогерів, що свідчить про те, що Путін прагне умиротворити і відвоювати критично налаштовану спільноту мілблогерів, а не цензурувати. ЗМІ, що контролюються Кремлем і перебувають під його впливом, тепер відкрито закликають до інтенсивної ракетної кампанії проти української громадської критичної інфраструктури та транзитних маршрутів, і ця ідея знаходить широку підтримку серед багатьох мілблогерів. Ці нові заклики є різким відходом від попередньої лінії Кремля, яка стверджувала, що російські війська не завдавали ударів по цивільній інфраструктурі, і цей новий наратив заслужив публічну підтримку Кремля серед мілблогерів.

• Успішний український контрнаступ навколо Харківської області викликає паніку у російських військових, окупаційної влади та мілблогерів.

• Військові невдачі Росії в Україні, очевидно, продовжують послаблювати важелі впливу Росії в колишньому Радянському Союзі, оскільки Москва, схоже, не бажає забезпечувати дотримання порушеного перемир'я між Вірменією та Азербайджаном за посередництва Росії або дозволити Вірменії посилатися на положення Організації Договору про колективну безпеку, в захисті якою домінує Росія.

• Українські війська, ймовірно, продовжували наземні атаки вздовж лінії Лиман–Ямпіль–Білогорівка на півночі Донецької області та, можливо, проводять обмежені наземні атаки через річку Оскіл у Харківській області.

• Російські й українські джерела повідомили, що українські сили продовжують наземні маневри у трьох районах Херсонської області в рамках південного контрнаступу, що триває.

• Російські війська досягли поступових успіхів на південь від Бахмута та продовжили наземні атаки по всій Донецькій області.

• 13 вересня українські військові надали перші візуальні докази використання російськими військами безпілотника іранського виробництва в Україні.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує бойові дії на раніше облаштованих рубежах оборони, поступаючись і надаючи перевагу дистанційним діям.

Протягом бойового дня ворог продовжував ракетно-артилерійські обстріли лінії зіткнення та прилеглих населених пунктів з мирним населенням. Ворожою авіацією нанесено 18 авіаційних ударів по наших позиціях.

І хоч нашою авіацією нанесено 9 ударів по ворожих позиціях, але силами зенітних ракетних підрозділів в районі Давидова Броду знищено бомбардувальник Су-24М та гелікоптер Мі-8 авіації окупантів.

Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами протягом бойового дня виконано понад 430 вогневих завдань .

Уражено три райони зосередження ворожих сил та засобів в Міловому і Дудчанах, 3 пункти управління в Урожайному та Херсоні. Вкотре відкореговано вогнем спроби ремонтних робіт на Каховському мосту, він непроїздний . Понтонна переправа в Дар'ївці уражена, її подальше використання виключено.

14.09.2022