23:09 Президент України Володимир Зеленський повідомив, що на Харківщині на площі понад 4 тисячі квадратних кілометрів уже завершено стабілізаційні заходи; ще приблизно на такій же території стабілізація триває. Зі слів голови держави, на деокупованих територіях "виявляються залишки окупантів, диверсійних груп, затримуються колаборанти, повертається повна безпека, прикордонникам доручено забезпечити охорону державного кордону на ділянках на звільненій території". Зеленський каже, що разом із українськими військами і з українським прапором на деокуповану територію заходить і нормальне життя. "Як приклад – у Балаклії, у Граковому вже почалася видача пенсій одразу за п'ять місяців, за той час, коли ми просто не могли здійснити виплати через окупацію. І всі українські пенсіонери на звільненій території отримають виплати. Україна завжди виконує свої соціальні зобов'язання перед людьми", - запевнив Зеленський.

 

 

21:36 Правоохоронці зафіксували понад сотню кримінальних проваджень про державну зраду, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. Зокрема, йдеться про міських голів Куп'янська та Балаклії. "У нас є факти, коли мери Куп'янська та Балаклії зрадили. Вони зрадили, насамперед своїх близьких, народ і виборців зокрема. Діям кожного має бути надана правильна юридична оцінка", - сказав Синєгубов. З його слів, багато свідчень надають мешканці, котрі пережили окупацію. "Про це ми дізнаємося, коли спілкуємось із місцевим населенням. Далі це робота для наших спецслужб, Нацполіції", - додав голова обласної адміністрації.

 

 

21:11 Кабінет Міністрів України підготував проєкт бюджету на 2023 рік. Він передбачає щомісячний дефіцит у понад 3 млрд дол. "У 2023 році наші власні доходи становинимуть 1,28 трлн гривень, тоді як видатки заплановані на рівні 2,57 трлн гривень. Відповідно щомісячний дефіцит бюджету на наступний рік ми оцінюємо в понад 3 млрд доларів", - заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Він додав, що ситуація з бюджетом, макропрогнозом, відновленням економіки напряму залежить від ситуації на фронті.  "Ми рахували багато різних сценаріїв. Той проект бюджету, який ми подаємо до Верховної Ради - це консервативний середньопесимістичний розрахунок. Цього року ми живемо в ситуації, коли бюджет переглядається щомісяця залежно від першочергових потреб фінансування. Наступний рік, принаймні його початок, буде відбуватися за аналогічним сценарієм", - пояснив Шмигаль.

 

 

20:46 Один зі штабів росіян у Балаклії розташовувався в будівлі поліції, а в підвалі русскіє влаштували катівню. Про це повідомив керівник слідчого управління Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов на своїй сторінці у Facebook. "Під час окупації рашисти завжди тримали у полоні мінімум 40 людей, годуючи їх двічі на день кашами без нічого. Вони шукали через місцевих колаборантів тих, хто служив або мав родичів в АТО. Також шукали людей, які допомагали українській армії знищувати рашистів. А у випадку, коли вони звільняли багато людей, а нових не було - хапали людей прям на вулиці біля відділу поліції. Один чоловік просидів у «тюрмі» 46 днів - рашисти знайшли фото його брата у військовій українській формі", - поінформував Болвінов.

 

 

20:25 Голова уряду Німеччини Олаф Шольц відбув 90-хвилинну телефонну розмову з російським президентом Владіміром Путіним. Німецький канцлер закликав Путіна якомога швидше пристати на дипломатичне вирішення конфлікту проти України, котре би базувалося на засадах повного припинення вогню, цілковитого виведення військ РФ і повазі до територіальної цілісності та суверенітету України. Шольц запевнив, що кроки Москви, спрямовані на анексію територій, не будуть визнані й обов'язково отримають відповідь. Прем'єр ФРН також закликав Путіна уникати будь-яких кроків щодо ескалації на Запорізькій АЕС і негайно виконати приписи МАГАТЕ.

 

 

19:18 Заступник міністра оборони України Ганна Маляр уточнила, що реальна кількість звільнених територій на Харківщині є майже вдвічі більшою, ніж названо офіційно. Пані Маляр нагадала, що на брифінгу вона повідомляла: з 6 вересня в результаті наступальної операції на Слобожанщині ЗСУ звільнили 3,8 тис. кв. км, понад 300 населених пунктів і близько 150 тисяч населення. "Це підтверджені цифри з урахуванням стабілізаційних заходів. Реальна цифра звільнених територій у Харківській області майже вдвічі більша. Завтра будуть вже уточнені дані", – підкреслила вона.

 

 

18:49 Україна отримає додаткові 1,4 мільярда доларів від Міжнародного валютного фонду, повідомив Президент Володимир Зеленський. У вівторок голова держави відбув телефонну розмову із директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою. "Подякував за виділені $1,4 мільярда додаткової підтримки. Обговорили майбутню співпрацю щодо зміцнення фінансової стабільності України", – прокоментував Президент.

 

 

18:26 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, утриманні тимчасово захоплених територій та зриві активних дій наших військ на окремих напрямках.

Російські окупанти продовжують обстріли наших позицій вздовж лінії зіткнення, намагаються вживати заходів щодо перегрупування своїх військ на окремих напрямках, ведуть повітряну розвідку. Залишається загроза ворожих авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник продовжує завдавати ударів по мирних жителях та об’єктах цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Від російських авіаційних і ракетних ударів, вогню з ворожих РСЗВ постраждала інфраструктура в районах населених пунктів Білогорівка, Миколаївка, Верхньокам’янське, Весела Долина, Зайцеве, Юр’ївка, Нью-Йорк, Первомайське, Кам’янка, Времівка, Степове, Малі Щербаки, Сухий Ставок, Костромка, Біла Криниця та Мирне.

Протягом доби ворог завдав 2 ракетних, 8 авіаційних ударів та провів 13 обстрілів з систем реактивної артилерії по об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. В рамках командно-штабного навчання на полігоні “Брестський” збройні сили республіки білорусь відпрацювали розіграш дій з бойовою стрільбою щодо відбиття наступу умовного противника, з подальшим його витісненням за межі країни.

На інших напрямках противник обстрілював нашу інфраструктуру із танків, мінометів та артилерії, а саме:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Михальчина Слобода, Гай Чернігівської області та Харківка, Товстодубове, Гудове, Атинське і Стукалівка Сумської області;

на Харківському напрямку – Козача Лопань, Баранівка, Куп’янськ;

на Краматорському напрямку – Яремівка, Маяки, Пришиб, Білогорівка, Слов’янськ, Краматорськ, Старий Караван, Стародубівка, Спірне, Верхньокам’янське, Роздолівка, Григорівка та Закітне;

на Бахмутському напрямку – Суха Балка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Весела Долина, Яковлівка та Виїмка;

на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Орлівка, Ласточкине, Красногорівка, Опитне, Водяне, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка;

на Новопавлівському напрямку – Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка та Времівка;

на Запорізькому напрямку – Кам’янське, Мала Токмачка, Щербаки, Малі Щербаки, Чарівне, Нестерянка, Оріхів, Білогір’я, Гуляйпільське, Залізничне, Темирівка та Новопіль.

На Південнобузькому напрямку артилерійських обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів. Крім того, ворог посилено вів повітряну розвідку БпЛА, здійснивши близько 70-ти вильотів.

Російські окупаційні війська продовжують мародерство. Так, на ділянці траси Старобільськ – Луганськ, у напрямку на Луганськ, відзначено близько трьохсот цивільних автомобілів, переважно із державними номерними знаками Харківської області. Більшість транспортних засобів із причепами, завантаженими награбованим майном, за кермом – російські військові. Схожа тенденція спостерігається у населених пунктах тимчасово захоплених територій на півдні України. У місті Пологи Запорізької області російські окупанти виламують ворота приватних гаражів, забирають у місцевих жителів приватні автомобілі. У Новій Каховці Херсонської області загарбники масово почали вивозити меблі та побутову техніку з тимчасово залишених осель.

Російське військове керівництво вживає заходів з поповнення окупаційного війська молодшим офіцерським складом. За наявною інформацією, оголошено достроковий випуск курсантів 5 курсу “чорноморського вищого військово-морського училища імені Нахімова” у грудні цього року. Також, дострокові випуски відбудуться у інших навчальних закладах міністерства оборони російської федерації.

Дефіцит командирів тактичного рівня обумовлений відмовою офіцерів запасу підписувати контракти на тлі останніх подій. Продовжується зниження рівня морально-психологічного стану особового складу противника. Серед окупантів все більше поширюється практика самоскалічень, щоб потрапити на лікування до медичного закладу та уникнути участі в бойових діях на території України. Значна частина військовослужбовців не повертається до військових частин після закінчення терміну відпусток.

Сили оборони успішно відбили атаки противника в районах населених пунктів Зайцеве, Одрадівка, Бахмут, Бахмутське, Весела Долина, Авдіївка, Безіменне та Новогригорівка.

Протягом доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила два удари по позиціях та місцях зосередження живої сили і техніки противника.

Підрозділи Ракетних військ і артилерії завдали ураження по пунктах управління, районах зосередження живої сили та бойової техніки противника. Також, підтверджено знищення 11 вересня поточного року складів з боєприпасами противника в районі міста Херсон.

 

 

17:51 На Херсонщині воїни 160-ої зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування "Південь" знищили російський бомбардувальник Су-24, повідомили Повітряні сили ЗСУ. На Донеччині зенітники Шепетівського 11-го зенітного ракетного полку повітряного командування "Захід" "приземлили" штурмовик Су-25 окупантів.

 

 

16:41 Співробітники ФСБ та командири деяких військових частин потайки від підлеглих намагаються продати своє житло і вивезти родичів із окупованого півострова. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України. "Попри запевнення населення в безпечності перебування на півострові, представники окупаційної адміністрації Криму, співробітники ФСБ та командири деяких військових частин у таємниці від підлеглих намагаються продати своє житло і терміново вивезти родичів з півострова", – йдеться у повідомленні. Водночас у Криму окупанти заборонили укладення угод з купівлі-продажу житла, встановили обмеження на пересування кримським мостом та всіляко намагаються закрити доступ до інформації про контрнаступальні дії захисників України.

 

 

16:20 У ході офензиви на Харківщині вдалося звільнити понад триста поселень, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. "Операція по звільненню Харківської області тривала декілька днів, і вона планувалась на декілька днів. Починаючи з 6 вересня і по сьогодні звільнено 3 тисячі 800 квадратних кілометрів, понад 300 населених пунктів і близько 150 тисяч наших людей стали вільними від окупації, де вони фактично були заручниками", – сказала Маляр в етері національного телемаратону.

 

 

15:58 В Офісі президента України презентували рекомендації щодо майбутніх гарантій безпеки для України, які мають стати основою документа під назвою "Київський безпековий договір" (Kyiv Security Compact). Президентська команда бачить державами-гарантами США, Велику Британію, Канаду, Польщу, Італію, Німеччину, Францію, Австралію, Туреччину, а також країни Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи. Зеленський підкреслив, що для українців вкрай важливо, щоби майбутній договір підписали лідери найпотужніших держав. І варто зосередитися на тих країнах, які продемонстрували потужну підтримку України після початку повномасштабної війни з Росією. Робочу групу очолювали колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен і керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Расмуссен запевнив, що Київський безпековий договір суттєво відрізнятиметься від Будапештського меморандуму 1994 року. "Йдеться не про зобов’язання утримуватися від якихось дій, а навпаки – надавати все те, що потрібно Україні для забезпечення свого захисту", – пояснив він.

 

 

15:04 Президент України Володимир Зеленський відбув переговори із прем'єр-міністром Італії Маріо Драгі. Сторони обговорили розвиток ситуації на фронті. "Обговорили ситуацію на ЗАЕС. Гарантія її безпеки – демілітаризація та повернення під контроль України", – написав Зеленський у твіттері.

 

 

14:57 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розкритикував Німеччину за відмову постачати Україні важливе для спротиву Росії озброєння. "Сигнали з Німеччини розчаровують в той час, як Україні зараз потрібні «Леопарди» та «Мардери», щоб звільняти людей і рятувати їх від геноциду. Жодного раціонального аргументу, чому цю зброю не можна надати, лише абстрактні страхи та виправдання. Чого боїться Берлін, а Київ – ні?" – прокоментував Кулеба.

 

 

14:35 Колишній голова та в. о. голови правління одного із найбільших приватних банків в Україні мають стосунок до виведення активів російського олігарха з України. Про це заявив Офіс генерального прокурора. "Їм інкримінують умисне ухилення від сплати податку з доходу нерезидента на загальну суму 18,3 млн грн під час виплати роялті упродовж десяти місяців на адресу кіпрського нерезидента (ч.2, 3 ст.212 КК України)", –йдеться у повідомленні. Також накладено арешт на рахунки п'яти кіпрських компаній, на яких обліковано кошти на загальну суму 469,4 млн грн, цінні папери на загальну суму 12,2 млрд грн, корпоративні права на суму понад 53,4 млн грн. У повідомленні не зазначено назви банку, проте є інформація, що йдеться про "Альфа Банк".

 

 

14:08 Україна не бачить ризиків для опалювального сезону у нестачі природного газу або ж у відсутності російського транзиту – а лише у прямих загрозах воєнних дій. Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко. "Головні ризики – це воєнні ризики. Якщо будуть погіршення на певних ділянках фронту, то, за нашим досвідом, ми нічим не можемо допомогти. Люди мають бути готові до всього  до того, щоб, доки місяць-два тривають бої, вони могли пережити навіть без опалення", – сказав Вітренко в інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна". Голова "Нафтогазу" констатував, що під час активних бойових дій фахівці позбавлені змоги ремонтувати інфраструктуру. "У нас багато ситуацій: в Охтирці в перші дні війни спеціально бомбардували теплокомуненерго, і населення залишилося без опалення. Сіверськодонецька ТЕЦ – схожа ситуація, Маріуполь... – багато випадків, коли вони спеціально це робили. Люди мають готуватися, що найважливіші – воєнні ризики", – додав Вітренко.

 

 

13:41 Генерал-майор Збройних Сил України Дмитро Марченко підтвердив, що російські офіцери, які командують на Херсонському напрямку, морально дуже пригнічені й шукають виходу на українців для переговорів. "Наскільки нам відомо, їм дали команду не відкривати вогонь, а проводити перемовини з українськими військовими та звільняти (мабуть, "покидати", – ред.) окуповані території", – сказав Марченко "Суспільному".

 

 

13:20 ЗСУ в районі Куп'янська вперше збили іранський ударний БПЛА Shahed-136, повідомив український військовий журналіст Андрій Цаплієнко. Іранське походження дрону намагалися замаскувати, нанісши на його корпус назву російською мовою "М214 Герань-2", але форма уламків та деталі вказують на те, що це саме Shahed-136.

 

 

12:49 Кремль намагається викупити в республіках Центральної Азії боєприпаси до радянських артилерійських систем. Передусім РФ цікавить можливість поповнити запаси радянських боєприпасів та запчастин до військової техніки, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Нещодавно федеральна служба з питань військово-технічного співробітництва РФ звернулась до міністерства оборони Республіки Таджикистан із запитом щодо передачі 220-мм реактивних снарядів до РСЗВ «Ураган». Також росіян цікавлять боєприпаси до 203-мм САУ «Піон» та двигуни УТД-20 для БМП-1 і БМП-2, які у великій кількості зберігаються на військових складах Таджикистану. Відставним військовим та співробітникам МВС Таджикистану надходять пропозиції підписати контракт з ЗС РФ та взяти участь у війні проти України.

Розгортається вербувальна кампанія і в Киргизькій Республіці. У чатах випускників Бішкекського вищого військового училища, як і в професійних чатах колишніх військових та співробітників МВС, надходять повідомлення з пропозиціями підписати контракти з ЗС РФ або однією з приватних військових компаній.

 

 

12:21 Станом на ранок 13 вересня російські окупанти повністю залишили Кремінну на Луганщині, але ЗСУ ще не зайшли в місто. Довкола Лиману на Донеччині тривають бої, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в ефірі телеканалу "Настоящее время".

 

 

11:14 Сполучені Штати Америки мають намір постачати Україні оборонну й іншу допомогу, щоб вона могла ефективно протистояти агресії РФ. Про це заявила на зустрічі з журналістами речниця Білого дому Карін Жан-П’єр. "Ми продовжимо підтримувати Україну, яка захищає свою демократію від російської агресії", – сказала представниця адміністрації США. Вона повідомила, що адміністрація "просить Конгрес ухвалити додаткове фінансування для підтримки зусиль України". Карін Жан-П’єр наголосила, що США засуджують авіаудари Росії по критично важливій інфраструктурі України, "внаслідок чого люди в кількох містах залишаються без світла й чистої води". З її слів, війна РФ в Україні є "загрозою міжнародному порядку, заснованому на правилах, який десятиліттями лежав в основі стабільності в усьому світі", передає "Укрінформ".

 

 

10:52 На звільнених від російських військ територіях України затримали вчителів із Росії, які приїхали викладати за російською програмою в українських школах, розповіла віцепрем’єр-міністерка України Ірина Верещук: "Вони скоїли злочин проти України, їх судитимуть за статтею 438 Кримінального кодексу («Порушення законів та звичаїв війни»). Покарання за цією статтею передбачає до 12 років позбавлення волі. Ми багато разів попереджали російських громадян, які погодилися приїхати на територію України". Російських учителів не розглядатимуть як полонених для обміну, оскільки вони не є комбатантами. Верещук не уточнила кількості затриманих.

 

 

10:49 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відбув переговори із високим представником Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепом Боррелем. "Жозеп Боррель зателефонував, щоб висловити своє захоплення та повагу силами оборони України, які звільняють нові території від російської окупації. Він розповів про подальші шляхи допомоги ЄС Україні та наближення миру. Я закликав забезпечити зброю, санкції, фінансову допомогу", – прокоментував голова українського МЗС.

 

 

10:32 Україна просить у США та їхніх союзників додаткового постачання озброєнь, зокрема ракетних систем великої дальності, пише The Wall Street Journal із посиланням на документ, який український уряд направив американським конгресменам. У списку перераховано 29 видів систем озброєнь і боєприпасів, які, за словами Києва, знадобляться для «продовження наступу в 2023 році». Серед них – танки, безпілотники, протикорабельні ракети Harpoon, ракети для реактивної системи залпового вогню HIMARS, а також балістичні ракети класу земля-земля ATACMS, здатні вражати цілі на відстані до 300 кілометрів.

 

 

09:39 Україна стала ефективним випробувальним полігоном для цілої низки сучасних технологій в умовах війни – від мобільних додатків до систем супутникового зв'язку, сказав після візиту в Україну колишній виконавчий директор Google Ерік Шмідт, який нині консультує уряд США з питань штучного інтелекту. Одним із вирішальних факторів стали дії Ілона Маска, який оперативно надав доступ до системи супутникового зв'язку Starlink і близько 20 тисяч комплектів обладнання.

Також, за словами Еріка Шмідта, велику роль зіграли мобільні додатки. Зокрема у "Дію" додали функцію "Електронний ворог", що дозволила повідомляти про збитки від обстрілів чи російські позиції. А швейцарський месенджер Threema з наскрізним шифруванням дозволив користувачам відправляти інформацію військовим, не розкриваючи своєї особистості: українські військові щоденно отримували тисячі подібних повідомлень та фільтрували їх за допомогою штучного інтелекту.

 

 

09:28 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 53 300 (+350) осіб,

танків – 2175 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 4662 (+22) од.,

артилерійських систем – 1279 (+10) од.,

РСЗВ – 311 (+0) од.,

засобів ППО – 165 (+3) од.,

літаків – 244 (+1) од.,

гелікоптерів – 213 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 904 (+1) од.,

автомобільної техніки – 3469 (+6) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 117 (+0) од.,

крилатих ракет – 233 (+17) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Харківському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

63,7% танків (з них 2,3% за минулий тиждень),

26,9% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

57,8% автомобільної техніки (з них 2,5% за минулий тиждень),

41,5% артилерійських систем (з них 2,8% за минулий тиждень),

27,9% РСЗВ (з них 1,0% за минулий тиждень),

19,6% літаків (з них 0,6% за минулий тиждень),

23,9% гелікоптерів (з них 0,6% за минулий тиждень),

11,7% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

08:43 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Виведені протягом останнього тижня з Харківської області частини російських військ були зі складу 1-ої гвардійської танкової армії (1 ГТА), які підпорядковані Західному військовому округу (ЗВО).

1 ГТА зазнала значних втрат на початковому етапі вторгнення і не була повністю відновлена до початку українського контрнаступу в Харкові. 1 ГТА була однією з найпрестижніших російських армій, виділялася для оборони Москви і призначалася для проведення контрударів у разі війни з НАТО.

При серйозній деградації 1 ГТА та інших з'єднань ЗВО неядерні сили Росії, призначені для протидії НАТО, сильно ослаблені. На відновлення цього потенціалу Росії, мабуть, знадобляться роки.

 

 

08:12 Російські війська обстріляли Нікополь, мешканців міста просять не підходити до підозрілих об'єктів. Про це повідомив голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко в Telegram. "За інформацією ДСНС, по місту Нікополь ординці застосували касетні боєприпаси РСЗВ "Ураган", – прокоментував Євтушенко.

 

 

07:26 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні контролю над територією Донецької області, утриманні тимчасово захоплених територій та зриві наступу наших військ на окремих напрямках.

Ворог веде повітряну розвідку та завдає вогневого ураження підрозділам наших військ, намагається вживати заходів щодо відновлення втраченого положення, здійснює переміщення своїх військ. Зберігається подальша загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник продовжує тактику терору та залякування цивільного населення. Під удари потрапили міста Харків та Лозова. Від авіаударів та обстрілів з РСЗВ пошкоджено інфраструктуру в районах населених пунктів Білогорівка, Весела Долина, Зайцеве, Юр’ївка, Нью-Йорк, Первомайське, Кам’янка, Степове, Малі Щербаки, Сухий Ставок, Костромка, Біла Криниця та Мирне.

Загалом, протягом минулої, доби російські окупанти завдали два ракетних, двадцять п’ять авіаційних ударів, здійснили одинадцять обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник обстрілював інфраструктуру із мінометів, танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії:

на Сіверському напрямку – неподалік Атинського та Стукалівки Сумської області;

на Харківському напрямку – в районах Козачої Лопані, Баранівки та Куп’янська;

на Краматорському напрямку – у районах населених пунктів Пришиб, Білогорівка, Краматорськ, Слов’янськ, Старий Караван, Стародубівка, Спірне, Роздолівка та Григорівка;

на Бахмутському напрямку – у районах населених пунктів Суха Балка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина;

на Авдіївському напрямку – населені пункти Авдіївка, Орлівка, Ласточкине, Красногорівка, Водяне, Мар’їнка та Новомихайлівка;

на Новопавлівському напрямку – поблизу Вугледара, Пречистівки, Новоукраїнки та Времівки;

на Запорізькому напрямку – у районах населених пунктів Кам’янське, Мала Токмачка, Щербаки, Чарівне, Нестерянка, Оріхів, Білогір’я, Залізничне, Темирівка, Новопіль та Времівка.

На Південнобузькому напрямку фіксувалися ворожі артилерійські обстріли вздовж лінії зіткнення. Крім того, противник вів повітряну розвідку БпЛА – здійснив 23 вильоти.

Через великі втрати в ході бойових дій значно знизився рівень морально-психологічного стану в підрозділах, сформованих на тимчасово окупованих територіях. За наявною інформацією, з метою покращення стану бойової готовності 2-ї окремої мотострілецької бригади 2-го армійського корпусу, командування бригади видало розпорядження не виплачувати грошове забезпечення військовослужбовцям, які тимчасово відсутні, зокрема, знаходяться на лікуванні. Відновлення виплат відбувається лише після надання виправдальних документів та з особистого дозволу командира.

Сили оборони успішно відбили атаки противника в районах населених пунктів Зайцеве, Бахмут, Бахмутське, Красногорівка, Водяне, Безіменне та Новогригорівка.

Протягом доби авіація Сил оборони здійснила дев’ять ударів – завдано ураження по семи опорних пунктах та місцях скупчення живої сили і техніки ворога, знищено дві позиції його зенітних ракетних комплексів. Втрати живої сили та техніки окупантів уточнюються.

За минулу добу підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункти управління, райони зосередження живої сили та бойової техніки противника. В зону ураження потрапили комплекс радіоелектронної боротьби, радіолокаційна станція “Зоопарк”, артилерійські підрозділи та склади боєприпасів.

На тимчасово зайнятих та вже звільнених від ворога українських територіях щодня фіксується до двохсот кривавих воєнних злочинів, що скоєні російськими окупантами. Мінна небезпека в звільнених містах та селах залишається високою, понад сімдесят тисяч квадратних кілометрів у десяти областях заміновано боєприпасами та вибуховими речовинами. Сили оборони вживають заходів щодо якнайшвидшого повернення мирного життя в звільнені громади.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська продовжують досягати значних успіхів у Херсонській області та постійно погіршують моральний дух і бойові можливості російських військ у цьому районі.

• Російське військове командування може призупинити розгортання новосформованих підрозділів в Україні через нещодавні російські втрати та загальний занепад бойового духу.

• Російським силам не вдається зміцнити нову лінію фронту після українських успіхів у східній частині Харківської області, і вони активно покидають цей район або передислоковуються на інші напрямки.

• Українські сили продовжували завдавати ударів по російських військових об'єктах і позиціях у Херсонській області, очевидно, неухильно погіршуючи їхній стан.

• Відвоювання Україною Ізюму, ймовірно, знизило здатність російських сил завдавати артилерійських ударів уздовж шосе Ізюм–Слов'янськ.

• Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило про відновлення другої резервної лінії електропередач до Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС).

• Масштабний контрнаступ України підриває російські адміністративні можливості та змушує росіян відходити з окупованих районів України далеко за лінію фронту.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

 

Обстановка в нашій операційній зоні стабільно напружена, але контрольована. 

Сили оборони продовжують ведення активних дій та відтискання ворога вздовж всієї лінії фронту. 

Ворог продовжує намагання підтягнути запаси боєприпасів та резервів живої сили, вишукує альтернативні шляхи доставки озброєння та техніки.

Протягом бойового дня веденням штурмових дій у напрямках з Тернових Под на Любомирівку та із Чкалового на Безіменне противник намагався покращити тактичне положення силами від двох взводів до роти за підтримки танків. В обох випадках успіху не мав, зазнав втрат та відступив.

Протягом бойового дня ворог продовжував ракетно-артилерійські та мінометні обстріли наших позицій, ворожа авіація нанесла 15 ударів.

Незважаючи на це,  наші підрозділи утримують займані рубежі, відповідають вогневим ураженням та відбивають спроби противника покращити тактичне положення.

Нашою авіацією нанесено 2 удари по силах противника в районі Новопетрівки на Херсонщині.

Ракетно-артилерійські підрозділи виконали близько 300 вогневих завдань.

Ураження спрямовувалися на 3 райони зосередження озброєння та техніки, 2 пункти управління, станцію радіоелектронной боротьби.

Для розвіювання окупаційних міфів про відновлення мостів, вогневим контролем, застосованим по Антонівському мосту, вкотре було закріплено його непридатність до використання.

Ворог втратив 59 рашистів, танк, 5 гаубиць 152-го калібру, в тому числі і самохідних - "Мста-Б" і "Мста-С", командно-штабну машину і машину управління, 12 одиниць іншої авто-бронетехніки.

В Чорному морі, поблизу узбережжя ТОТ АР Крим маневрують 12 бойових кораблів, серед яких 4 носії понад 3️0 крилатих  “Калібрів".

Враховуючи імовірну активізацію ворожої агресії відносно цивільних об'єктів та інфраструктури, будьте пильними і мудрими, не наражайте себе на небезпеку, дотримуйтесь алгоритму дій при повітряній тривозі, не наближайтеся до підозрілих предметів та зон обмеженого доступу на узбережжі і в прикордонні, довіряйте тільки офіційним достовірним джерелам інформації, вірте в сили оборони й нашу спільну Перемогу.

 

 

00:12 Із перших чисел вересня українські воїни звільнили понад 6 тисяч квадратних кілометрів території України на сході й на півдні, заявив Президент України Володимир Зеленський. "Рух наших військ триває", – прокоментував голова держави.

 

13.09.2022