200-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:24 Росіяни під час недільного обстрілу завдали удару по харківській ТЕЦ-5, повідомив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк. "Прямі умисні удари по критичній цивільній інфраструктурі, зокрема по найбільшій Харківській ТЕЦ-5, – це безумовний прояв тероризму Росії та її бажання масово залишити мирних громадян без світла й тепла. Така боягузлива "відповідь" за втечу власної армії з поля бою". Внаслідок удару загинула щонайменше одна людина, повідомив заступник начальника ДСНС Харківщини Анатолій Торяник. "За інформацією персоналу, в приміщенні по якому влучила ракета, перебували двоє чергових. Одного відшукали мертвим. Іншого продовжуємо шукати", - розповів Торяник "Суспільному".

 

 

 

21:45 Росіяни випустили по сходу України 12 крилатих ракет (шість крилатих ракет «Калібр» із кораблів з акваторії Чорного моря та шість крилатих ракет Х-101, випущених із літаків стратегічної авіації з району Каспійського моря), 9 із них збили наші сили ППО, повідомило Повітряне командування "Схід": 7 крилатих ракет збито на Дніпропетровщині (з них 5 – Х-101, 2 – "Калібр"), ще дві ракети знищено підрозділами Повітряних Сил на Полтавщині.

 

 

20:59 Росіяни завдали ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури в Харкові та в області після ганьби на харківсько-ізюмському напрямку. Росія також атакувала об'єкти енергетики у кількох інших областях на Лівобережжі. "У деяких населених пунктах немає електро- та водопостачання. На місцях влучань виникли пожежі, рятувальники Обласного управління ДСНС локалізовують загорання. Усі профільні служби працюють на місцях та усувають пошкодження", - повідомив голова Харківської обласної адміністрації Олег Синєгубов. Зі слів харківського бургомістра Ігоря Терехова, у багатьох районах міста немає електрики; водяні насоси зупинилися. "Це підла і цинічна помста російського агресора за успіхи нашої армії на фронті", - прокоментував Терехов.

Голова Дніпропетровської обласної адміністрації Валентин Резніченко поінформував, що шерег міст і громад області залишилися без світла. "Росіяни ударили по енергетичній інфраструктурі. Не можуть змиритися з поразками на полі бою", - прокоментував він.

У деяких мікрорайонах Полтави відсутнє водопостачання, повідомляє "Суспільне". На Сумщині впала напруга в електромережі по всій області.

 

 

19:24 Французький президент Еммануель Макрон відбув переговори із президентом РФ Владіміром Путіним. Як повідомив Єлисейський палац, Макрон закликав Путіна припинити воєнні операції в Україні, вивести війська і відновити територіальну цілісність і суверенітет України. Президент Франції також закликав демілітаризувати Запорізьку атомну електростанцію і ґарантувати її безпеку.

 

 

18:59 Правоохоронці затримали Романа Дудіна, який до кінця травня очолював управління Служби безпеки України у Харківській області. Його підозрюють у державній зраді та залишенні місця служби, повідомляє "Суспільне".

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні контролю над територією Донецької області, утриманні тимчасово захоплених територій та зриві наступу наших військ на окремих напрямках.

Ворог веде повітряну розвідку, продовжує вогневе ураження позицій наших підрозділів, намагається вживати заходів щодо відновлення втраченого положення, переміщуючи свої війська.

Зберігається подальша загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України. Протягом поточної доби ворог завдав 16 ракетних та 3 авіаудари по об’єктах на території України. Від них постраждали 15 населених пунктів, зокрема Дергачі, Краматорськ, Костянтинівка, Дніпро, Вознесенськ та Миколаїв.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник обстріляв військову та цивільну інфраструктуру із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Середина-Буда, Бачівськ, Яструбівка та Майське Сумської області;

на Харківському напрямку – Костянтинівка, Баранівка, Світличне, Прудянка, Дементіївка, Слатине, Великі Проходи, Борщова, Руська Лозова, Питомник, Мале Веселе, Рубіжне, Перемога, Українка та Старий Салтів;

на Слов’янському напрямку – Слов’янськ та Стелла;

на Краматорському напрямку – в районах населених пунктів Богородичне, Райгородок, Григорівка, Миколаївка, Крива Лука, Сіверськ, Званівка, Івано-Дар’ївка, Спірне та Роздолівка;

на Бахмутському напрямку – в районах населених пунктів Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Одрадівка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Суха Балка, Юр’ївка, Розівка та Опитне;

на Авдіївському напрямку обстрілів зазнали населені пункти Кам’янка, Тоненьке, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Красногорівка та Мар’їнка;

на Новопавлівському напрямку – в районах населених пунктів Шевченко, Великі Новосілки, Богоявленка, Вугледар і Микільське;

на Запорізькому напрямку – у районах населених пунктів Комишуваха, Зелене Поле, Новопіль, Гуляйполе, Полтавка, Рівнопіль.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони Осокорівки, Нововознесенського, Первомайського, Українки, Мурахівки, Білогірки, Широкого, Зорі, Любомирівки, Лиманів, Лупаревого, Мирного та Софіївки.

В результаті успішного контрнаступу наших військ на Харківському напрямку російські війська гарячково покидають свої позиції та тікають з награбованим вглиб тимчасово зайнятих територій або на територію російської федерації. Зокрема, стало відомо, що близько 150 військовослужбовців збройних сил російської федерації виїхали колоною з Борщової та Артемівки Харківської області на двох автобусах, одній вантажівці та на 19 викрадених легкових автомобілях. Така ж ситуація спостерігається і в місті Сватове Луганської області. Окупанти похапцем залишили населений пункт на 4 вантажних автомобілях “Камаз”, 20 броньованих машинах “Тигр” та викрали понад 20 легкових автомобілів місцевих жителів.

Ворог продовжує вчиняти терористичні дії та розміщує своїх військовослужбовців в закладах освіти. Зокрема, школу у селі Любомирівка Запорізької області перетворили на шпиталь та розмістили в ньому понад 100 поранених, навколо будівлі розміщено близько 10 одиниць військової техніки.

Сили оборони вчергове відбили атаки противника в районах населених пунктів Великі Проходи, Курдюмівка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Майорськ, Озерянівка, Новобахмутівка, Авдіївка, Первомайське та Водяне.

Триває звільнення населених пунктів від російських загарбників. В Херсонській області окупанти також відійшли зі своїх позицій в деяких населених пунктах. У зв’язку з великими втратами у живій силі російські загарбники вигнали всіх місцевих жителів з Центральної міської лікарні у Новій Каховці та використовують її виключно для своїх військових.

За поточну добу, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони завдала пʼять ударів. Уражено чотири скупчення живої сили і військової техніки противника та один зенітний ракетний комплекс. Втрати ворога уточнюються.

Ракетні війська та артилерія наземних угруповань військ продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, вогневого ураження живої сили та бойової техніки, порушення системи управління та логістичного забезпечення противника, а також з підтримки контрнаступальних дій наших військ.

 

 

17:38 На Харківщині ЗСУ щонайменше звільнили вже понад 40 населених пунктів, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов – "але насправді їх значно більше, ми просто цю цифру проголошувати не можемо, враховуючи інтереси військової операції наших Збройних Сил, яка наразі триває". Звільнена значна частина наших територій Чугуївського району, Куп’янського і Балаклійського районів, наші підрозділи зайшли до Куп'янська, триває звільнення населених пунктів Ізюмського району.

 

 

16:28 Офіцер Збройних Сил України Анатолій Штефан повідомив, що українські сили ідентифікували полковника, затриманого військовослужбовцями минулого тижня. В медіях спекулювали, що то є командувач російського угруповання "Захід" Андрєй Сичовой. Та, як поінформував пан Штефан, ідеться про іншу особу – заступника начальника служби зенітно-артилерійських озброєнь Західного військового округу.

 

 

 

15:09 У twitter публікують кадри виходу російських військ із міста Вовчанськ біля кордону з Росією на півночі Харківщини. На роликах, записаних у центрі міста, видно російські прапори у смітниках. Cлобожанці самі поздирали триколорні митки з будівель, навіть не чекаючи вступу підрозділів Збройних Сил України.

 

 

 

14:56 Українські військовики під час офензиви на Харківщині захопили безпілотні комплекси "Орлан-10" разом із наземними станціями, антенами та заводською документацією, котрі залишилися від 15-ої бригади армійської авіації РФ. Про це повідомив український волонтер Павло Кащук. "Зовсім скоро друга (але це не точно!) армія фактично позбудеться своїх найбільш масових безпілотників. Вони стануть іще легшою здобиччю для наших РЕБ і РЕР (радіоелектронна безпека/розвідка, – Ред.). Як і їхні наземні екіпажі під час роботи – для ракет HIMARS. Видається, що точно координати "наземок" можна зняти зі сигналу... Перемога стає ще ближчою!" – прокоментував Кащук.

 

 

 

14:41 В авіаційних гарнізонах повітряно-космічних сил Росії родини членів екіпажів літаків, які завдавали ракетних ударів по території України, обговорюють втечу до країн Південної Америки та переховування від міжнародного правосуддя, повідомляє воєнна розвідка України, оприлюднюючи особисті дані льотчиків 14 армії ВПС і ППО (м. Єкатеринбург), які брали участь у бойових діях на території України.

 

 

14:36 На мапі нинішнього брифінгу міноборони Росії видно, що прикордонні з Росією райони Харківської області, все правобережжя річки Оскол – від кордону до міста Оскол, вже показані як підконтрольні Україні, включно з містом Вовчанськ та селищами Великий Бурлук, Білий Колодязь, Приколотне, Дворічна. Офіційно про відступ з них не оголошувалося, натомість про це повідомляють телеграм-канали, посилаючись на військових та місцевих жителів – зокрема, що російські війська залишили Вовчанськ, місто у 5 км від кордону за 60 км на північний схід від Харкова.

 

Російська мапа станом на 11.09.2022 

Російська мапа станом на 10.09.2022

 

 

13:46 На західному півночі Криму зранку біля 6-ої години розбився російський військовий літак – за попередніми даними, винищувач Су-34. Пілоти катапультувалися.

 

 

13:03 Під час ранкової повітряної тривоги одну російську ракету сили ППО збили над Уманщиною, другу – над Дніпропетровщиною, повідомили голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець та голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко. На Уманщині уламками збитого об'єкта пошкоджено приватний будинок. Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону повідомив, що дальні бомбардувальники Ту-22 М3 спершу завдали ударів з півночі країни, очевидно ракетами Х-22, потім перелетіли в Крим і з району мису Тарханкут ймовірно атакували південні регіони нашої держави.

 

 

12:50 На деокупованих територіях Харківщини виявили документи, котрі свідчать про вилучення зі шкіл книжок українською мовою. Фотокопії цих паперів опублікував журналіст Денис Казанський, наголосивши на тому, що вони є доказом геноцидних прагнень Росії. "Під приводом “боротьби із фашизмом” передовсім почали боротися з українською мовою та культурою, як і сотні років тому. Тоді був Валуєвський циркуляр, тепер ці акти”, – прокоментував Казанський.

 

 

 

12:36 Над Козачою Лопанню знову майорить український прапор – фото його підняття опублікувала об 11:47 Дергачівська міська, до юрисдикції якої входить Козача Лопань, селища за півтора кілометра від кордону з Росією. Офіційної інформації від Генштабу ЗСУ про звільнення селища, яке потрапило під окупацію РФ з першого дня вторгнення, наразі нема: мусить пройти зачистка.

 

 

12:16 Від початку вересня понад 3000 кв. км повернуто під контроль України, повідомив Головнокомандувач ЗС України генерал Валерій Залужний, додавши, що на Харківському напрямку ми почали просуватися не тільки на південь та схід, а й на північ. До виходу на Державний кордон залишається 50 км.

 

 

11:59 Президент України Володимир Зеленський заявив, що наразі жодні переговори з Росією щодо завершення війни неможливі, адже російська сторона не формулює жодних адекватних позицій. Про це йшлося у виступі Зеленського у панельній дискусії на 17-й зустрічі Ялтинської європейської стратегії. "Ми хочемо закінчити війну, але змінився простір, можливості. Суспільство не хоче говорити з терористами. Хоча навіть із терористами можна спілкуватися, бо вони знають, чого хочуть", – зазначив голова держави. Як зауважив Президент України, спочатку потрібно, щоб РФ покинула українські території та перестала поводитися як терорист, який почав повномасштабну війну проти нашої країни. "Щоб ми могли відкрити з ними дипломатичний коридор, вони мають показати політичну волю, що вони готові віддати назад чужу землю. Тоді ми можемо говорити принаймні про якісь коридори, які відкривають ті чи інші дипломатичні кроки", – пояснив Зеленський. Як пише "Європейська правда", заява Зеленського була відповіддю на пропозицію, яку він почув кількома днями раніше від державного секретаря США Ентоні Блінкена і яка обурила офіційний Київ.

 

 

11:33 ЗСУ мають самі визначати свої завдання та свої дії щодо того, що робити з територіями, окупованими в 2014–​2015 роках, заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван на 17-й щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES): "Демократично обраний Президент України Зеленський має це визначити, оскільки він відповідальний перед українським народом за цілі цієї війни. Наша ціль – США та союзників – полягає у сприянні досягненню цілей України. Головним інтересом США у цій війні є сприяння відновленню територіальної цінності України – чи то шляхом перемовин, чи на полі бою".

 

 

11:12 Президент України Володимир Зеленський офіційно повідомив про звільнення селища Чкалівське (до сов'єтів – Нежурилівка) на Харківщині. Як уточнювали напередодні у Генштабі ЗСУ, офіційному підняттю прапора передує проведення так званої "зачистки" і початок роботи у поселенні українських правоохоронних органів.  

 

 

10:53 Сьогодні вночі о 03:41 енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі, повідомив Енергоатом. Йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан.
Останні три доби 6-й енергоблок працював в режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт), оскільки через російські обстріли були пошкоджені всі лінії зв‘язку Запорізької АЕС з енергосистемою України. Вчора ввечері після поновлення працездатності однієї з цих ліній зв’язку електроживлення власних потреб ЗАЕС стало можливим від енергосистеми України. Відтак було прийнято рішення щодо відключення енергоблока №6 і переведення його в найбільш безпечний стан – холодний стоп.

У разі повторного пошкодження ліній зв‘язку з енергосистемою, ризик чого залишається великим, живлення власних потреб ЗАЕС відбуватиметься від дизель-генераторів, термін роботи яких обмежений технологічним ресурсом і обсягами наявного дизельного пального.
НАЕК «Енергоатом» здійснює всі можливі заходи, щоб організувати постачання на ЗАЕС додаткових партій дизельного пального.

 

 

10:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом останньої доби українські війська продовжували досягати значних успіхів у Харківській області. Росія, ймовірно, вивела підрозділи з цього району, але тривають бої навколо стратегічно важливих міст Куп’янськ та Ізюм.

7 вересня 2022 року президент Путін заявив, що лише 60 тис. тонн зерна, експортованого з України з серпня, було відправлено до країн, що розвиваються, і що більша частина була поставлена до країн ЄС.

Твердження Путіна не відповідають дійсності. За даними ООН, близько 30% було поставлено в країни з низьким і середнім рівнем доходу в Африці, на Близькому Сході та в Азії.

Росія проводить навмисну стратегію дезінформації, намагаючись відвести від себе провину за проблеми з продовольчою безпекою, дискредитувати Україну та мінімізувати спротив вторгненню.

 

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 5650 (+400) осіб,

танків – 2154 (+18) од.,

бойових броньованих машин – 4617 (+33) од.,

артилерійських систем – 1263 (+4) од.,

РСЗВ – 311 (+0) од.,

засобів ППО – 162 (+3) од.,

літаків – 242 (+3) од.,

гелікоптерів – 213 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 902 (+4) од.,

автомобільної техніки – 3445 (+19) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 117 (+1) од.,

крилатих ракет – 21(+1) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Харківському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

63,0% танків (з них 2,5% за минулий тиждень),

26,6% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

57,4% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

41,0% артилерійських систем (з них 3,4% за минулий тиждень),

27,9% РСЗВ (з них 1,5% за минулий тиждень),

19,4% літаків (з них 0,5% за минулий тиждень),

23,9% гелікоптерів (з них 0,8% за минулий тиждень),

11,5% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. Веде повітряну розвідку, постійно намагається покращити тактичне положення, вживає заходів щодо покращення логістичного забезпечення своїх підрозділів та здійснює обстріли позицій наших військ вздовж усієї лінії зіткнення.

Зберігається подальша загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Протягом минулої доби ворог завдав 16 ракетних та 34 авіаційних удари по військових та цивільних об’єктах на території України. Від цього постраждали 28 населених пунктів. Зокрема, Славгород, Велика Писарівка, Великі Проходи, Авдіївка, Невельське, Мар’їнка, Нескучне, Велика Новосілка, Дніпро та Брускінське.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, а саме:

на Сіверському напрямку – неподалік Білопілля, Линового та Грабовського Сумської області;

на Харківському напрямку – в районах населених пунктів Лютівка, Тимофіївка, Дементіївка, Золочів, Соснівка, Питомник, Руські Тишки, Черкаські Тишки та Борщова;

на Слов’янському напрямку – в районах населених пунктів Слов’янськ, Долина, Краснопілля, Велика Комишуваха, Довгеньке та Дмитрівка;

на Краматорському напрямку – біля Кривої Луки, Пискунівки, Сидорового та Роздолівки;

на Бахмутському напрямку – в районах населених пунктів Весела Долина, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Яковлівка, Білогорівка та Веселе;

на Авдіївському напрямку – поблизу Авдіївки, Опитного, Водяного, Первомайського, Карлівки та Красногорівки;

на Новопавлівському напрямку – в районах населених пунктів Великі Новосілки, Шевченко, Вугледар та Мар’їнка;

на Запорізькому напрямку – біля Гуляйполя, Рівнопілля, Новосілки, Вільного Поля, Червоного та Малинівки;

на Південнобузькому напрямку – в районах населених пунктів Мирне, Степова Долина, Біла Криниця, Сухий Ставок, Любомирівка, Безіменне та Нова Зоря.

Противник продовжує зазнавати втрат. На Харківському напрямку ворожі підрозділи зі складу 3 мотострілецької дивізії 20 загальновійськової армії залишились без шляхів забезпечення, особовий склад перебуває у панічному настрої. Також, відомо про численні санітарні втрати противника на зазначеному напрямку. За попередню добу до населеного пункту Валуйки Бєлгородської області доставлено понад 75 поранених російських військових, в той час як з Бєлгорода до Москви було евакуйовано понад сотню окупантів.

Через значні втрати в живій силі, російські загарбники планують провести так звану “мобілізацію” чоловічого населення на тимчасово захоплених територіях. Зараз чоловікам заборонено залишати населені пункти.

У відповідь на успішні дії Збройних Сил України російські загарбники проводять “контрзаходи”. В населених пунктах, на тимчасово захоплених територіях Харківської та Херсонської областей, окупанти посилюють адміністративно-поліцейський режим, забороняється в’їзд та виїзд із населених пунктів, введено комендантську годину. У Херсоні здійснено обшук житлових приміщень мікрорайону Східний, з яких видно Антонівський міст. Місцевих жителів Каховки та Козацького російські військові попередили про відкриття вогню на ураження в разі їх наближення до переправ.

В той же час Сили оборони вчергове відбили атаки противника в районах населених пунктів Соснівка, Майорськ, Миколаївка Друга, Зайцеве, Весела Долина, Соледар, Бахмут, Піски, Первомайське та Новомихайлівка.

Продовжується деокупація України. Загалом, за останні дні від російської окупації звільнено близько двох тисяч квадратних кілометрів української території. Наші підрозділи зайшли до Куп’янська, триває звільнення населених пунктів Куп’янського та Ізюмського районів Харківської області.

За добу, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони завдала 23 удари, в ході яких було знищено чотири зенітних ракетних комплекси, уражено чотири опорних пункти та п’ятнадцять місць скупчення живої сили і техніки противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили два літаки (Су-25 та Су-34), один гелікоптер Ка-52, два БпЛА та одну керовану авіаційну ракету.

Ракетні війська та артилерія наземних угруповань військ продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, вогневого ураження живої сили та бойової техніки, порушення системи управління та логістичного забезпечення противника. В результаті вогневого впливу за добу уражено два пункти управління безпілотної авіації, опорні пункти, скупчення озброєння та військової техніки противника в районах зосередження. В зону ураження також потрапила понтонна переправа та плавзасоби противника з військовою технікою на них.

 

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські сили в Харківській області руйнують північний донбаський напрямок Росії і, очевидно, відвоюють Ізюм протягом наступних 48 годин.

• Міністерство оборони Росії 10 вересня оголосило про відведення військ із лінії Балаклія–Ізюм.

• Оголошення про вихід і неспроможність окупаційної влади організувати заходи евакуації ще більше відштовхує російських військових блогерів та націоналістичні спільноти, які підтримують грандіозну візію Кремля щодо захоплення всієї України.

• Українські війська вийшли на позиції в радіусі 15–25 км від російсько-українського кордону на північному сході Харківської області, до північних околиць Ізюму, південних і південно-західних околиць Лиману та захопили західну половину Куп’янська.

• Російські війська зміцнюють передові позиції в Херсонській області, українські війська ведуть позиційні бої та продовжують блокувати російські лінії комунікацій.

• Російські війська здійснили обмежені наземні наступи на північ від Харкова, на південь від Бахмута та на захід від Донецька.

• Російські призовні заходи викликають певну критику серед російських військових блогерів та в регіонах.

• Повідомляється, що російські війська посилюють фільтраційні заходи в Херсонській та Запорізькій областях у відповідь на контрнаступ українських військ на південній осі.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Продовжуються позиційні бої, внаслідок яких відбувається просування військ та закріплення територій. Ворог надає перевагу контрбатарейній боротьбі, намагаючись уникнути прямого зіткнення. Зазнає втрат і відступає.

Протягом бойового дня ворог здійснив 20 авіаційних ударів вздовж лінії зіткнення по наших позиціях і прилеглих територіях.

У відповідь нашою авіацією відпрацьовано 10 ударів, але ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 350 вогневих завдань.

Атакуючи райони зосередження ворожого озброєння та техніки в районі Нової Каховки і Придніпровського, склади боєприпасів навколо і в самому Херсоні, а також за результатами вогневих уражень по позиціях ворога, забезпечено його втрати у кількості 80 рашистів, 8 танків, 17 одиниць авто-бронетехніки, 1 гаубиці "Мста-Б", 1 безпілотного розвідника типуОрлан-10”. Знищено 3 склади боєприпасів в Миколаївському, Херсонському і Бериславському районах.

Чергову поромну переправу в районі Нової Каховки критично уражено без можливості подальшого використання.

Загрози ракетних ударів залишаються актуальними. Ворог задіює тактичну і стратегічну авіацію, системи та комплекси наземного базування. Крім того, в Чорному морі, тримаючись у ракетобезпечному районі, вздовж кримського узбережжя маневрують 13 бойових кораблів, серед яких 2 надводних ракетоносії, що тримають напоготові 16 крилатих ракет морського базування “Калібр”.

 

 

01:00 Мапа Харківського напрямку станом на 0:49 11 вересня від DeepState:

 

(клікнути для збільшення)

 

 

11.09.2022