22:02 Президент України Володимир Зеленський вручив орден "За заслуги" І ступеня гендиректору компанії Baykar Халуку Байрактару, оцінивши "внесок у збільшення потужності українських Збройних Сил у боротьбі з агресором".

 

 

 

21:38 237-й гвардійський десантно-штурмовий полк РФ припинив своє існування у зв'язку з загибеллю або пораненням всіх військовослужбовців, значна частина з тих, хто вижив, перебувають у вкрай важкому стані, повідомило Головне управління розвідки МО України.

 

 

21:04 Збройні Сили України обстріляли міст у місті Куп'янськ через річку Оскіл, перерізавши росіянам сполучення з окупованою Луганщиною.  

 

 

20:49 Президент України Володимир Зеленський, відповідаючи під час спільної з президентом Латвії та прем’єр-міністром Польщі пресконференції на запитання кореспондента Укрінформу щодо обшуків силовиків у волонтерів, закликав надати йому інформацію про несправедливі звинувачення волонтерів у незаконній діяльності. Він визнав, що знає тільки про обшук НАБУ в Запоріжжі, однак зауважив, що не знає деталей справи.

Після пресконференції Президент попросив у журналіста Укрінформу передати йому більш детальну інформацію про обшуки у волонтерів: "Якщо у вас є додаткові кейси якоїсь несправедливості, усі знають моє відношення і велику повагу до роботи волонтерського руху в Україні, передайте, можу порушити це питання".

 

 

19:57 Російські пропагандистські ресурси повідомляють про те, що Збройні Сили України почали натискати з півдня на місто Лиман, що на Донеччині.   

 

 

19:37 70% німців вважають, що треба підтримувати Україну у війні з Росією, навіть якщо це означає високі ціни на енергоносії, проти підтримки – 21%, свідчать результати  опитування Politbarometer, проведеного в період з 6 по 8 вересня на замовлення телеканалу ZDF. В липневому опитуванні цифри були аналогічними: 70% проти 22%.

Підтримку Україні декларує абсолютна більшість виборців коаліційних партій та ХДС/XCC і більшість партії лівих:

зелені (23% виборців) – 97% (в липні було 95%)

соціал-демократи (19% виборців) – 82% (було 83%)

вільні демократи (6% виборців) – 74% (було 69%)

християнські демократи (28% виборців) – 73% (було 76%)

ліві (5% виборців) – 59% (було 45%)

Альтернатива для Німеччини (13% виборців) – 30% (було 14%).

Можна відзначити, що рівень підтримки України значно вищий рівня схвалення санкцій проти Росії: за результатами недавнього соціологічного опитування Deutschlandtrend, санкції підтримує 53% німців, не підтримує – 41%.  

 

 

 

18:58 Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі закликав до негайного припинення обстрілів у районі Запорізької АЕС та створення смуги безпеки навколо станції. "Я настирливо закликаю до негайного припинення обстрілів у цілому районі. Лише це забезпечить безпеку обслуговуючому персоналу та дозволить стало відновити енергопостачання Енергодара та електростанції. Ці драматичні події засвідчують абсолютну потребу створення зони ядерної безпеки вже зараз", – заявив Гроссі.

 


18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник і далі зосереджує зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

З високою інтенсивністю веде повітряну розвідку БпЛА. Намагається покращити тактичне положення та логістичне забезпечення своїх військ.

Протягом поточної доби ворог завдав більше 12 ракетних та понад 12 авіаційних ударів по об’єктах на території України. Для цього провів до сорока літаковильотів. Зокрема, постраждала інфраструктура в районах населених пунктів Великі Проходи, Старовірівка, Юр’ївка, Темирівка, Тернові Поди, Сухий Ставок, Барвінок та Білогірка.

Зберігається подальша загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України, зокрема і з території та повітряного простору республіки білорусь.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. В збройних силах республіки білорусь тривають командно-штабні навчання.

На інших напрямках противник обстрілює військову та цивільну інфраструктуру із танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії, а саме:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Сеньківка, Блешня і Гай Чернігівської області та Стукалівка, Запсілля, Ходине, Миропільське і Великий Прикіл Сумської області;

на Харківському напрямку – в районах населених пунктів Дуванка, Уди, Прудянка, Великі Проходи, Руські Тишки, Старий Салтів, Черкаські Тишки та Петрівка;

на Слов’янському напрямку – в районах Слов’янська, Долини, Краснопілля, Дмитрівки, Вірнопілля та Микільського;

на Краматорському напрямку – неподалік Богородичного, Верхньокам’янського, Сіверська, Григорівки, Роздолівки та Івано-Дар’ївки;

на Бахмутському напрямку – в районах населених пунктів Нью-Йорк, Зайцеве, Весела Долина, Майорськ, Соледар, Бахмутське, Бахмут та Веселе;

на Авдіївському напрямку – в районах Авдіївки, Опитного, Первомайського, Красногорівки та Пісків;

на Новопавлівському напрямку – неподалік Мар’їнки, Новомихайлівки, Парасковіївки, Микільського, Великої Новосілки, Курахового та Павлівки;

на Запорізькому напрямку – в районах Новоандріївки, Оріхова, Новоданилівки та Новополя.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення.

Крім того, активно вів повітряну розвідку БпЛА, здійснив понад 60 вильотів.

У зв’язку зі значними втратами та небажанням воювати, значно погіршується морально-психологічний стан в окупаційних підрозділах та зростає кількість дезертирів. На тимчасово захопленій території Херсонської області, в районі населеного пункту Бабенківка Друга, ворог, для пошуку втікачів та повернення їх на бойові позиції, був змушений задіяти вертольоти та зброю. Крім того, через Каланчак, в напрямку тимчасово окупованого Криму відзначено інтенсивне переміщення автобусами російських солдатів без зброї.

Підрозділи Сил оборони утримують займані позиції та не дають можливості ворогу просуватися вглиб території України. Наші воїни успішно відбили атаки ворога в районах населених пунктів Костянтинівка, Прудянка, Руські Тишки, Вірнопілля, Миколаївка Друга, Зайцеве, Авдіївка, Кам’янка, Побєда та Безіменне.

Протягом доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила понад 10 ударів, в ході яких знищено бойову техніку, засоби протиповітряної оборони та значну кількість живої сили в опорних пунктах на Донецькому та Південнобузькому напрямках.

Підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках знищили щонайменше 2 БпЛА противника.

Ракетні війська та артилерія наземних угруповань військ продовжують виконувати завдання з вогневого ураження живої сили та бойової техніки, контрбатарейної боротьби, порушення системи управління та логістичного забезпечення противника. Вогневого ураження зазнали 3 пункти управління ворога, понтонна переправа, 28 об’єктів зосередження живої сили та бойової техніки. В зону ураження потрапили склади з боєприпасами та вогневі позиції артилерії противника. Результати уточнюються.

 

 

17:54 Внаслідок контрнаступу Сил оборони України на кількох напрямках окупаційні війська шукають способи безпечного виходу з бойових дій та можливих оточень, заявило Головне управління розвідки України. "Рашисти з 202-го окремого мотострілецького полку, які перебувають у Харківській області, відійшли з позицій та перемістились у найближчу лісосмугу. Підрозділ залишився без командирів та зв’язку. Наразі телефонують рідним з проханнями зв’язатися з командуванням та з’ясувати, куди їм рухатися далі. Деякі з них просять дружин звертатися на гарячі лінії міністерства оборони росії та Червоного Хреста з вимогою вивести їх із території України. Окупанти намагалися чинити спротив наступу на Харківському напрямку, обстрілюючи позиції ЗС України з танків та важкої вогнеметної системи «Солнцепьок». Втім зазнали серйозних втрат, залишили позиції та малими групами відійшли назад. Скаржаться на потужний наступ ЗС України, відсутність боєкомплекту та техніки. Через відсутню логістику відступають дезорганізовано. Для відходу з бойових позицій використовують відібрані у місцевого населення велосипеди та моторолери. Багато військових іде пішки", – поінформували в ГУР Міноборони.

 

 

17:13 Україна і Польща домовилися про будівництво хабу для ремонту військової техніки та проведення навчань з міжнародними партнерами. Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на брифінгу в Києві. "Ми також розмовляли сьогодні про організацію спеціального хабу, який слугував би для ремонту військової техніки, навчання з нашими німецькими, нідерландськими, українськими партнерами. Будемо будувати такий хаб, де польські фірми будуть ремонтувати військову техніку, будуть на цьому заробляти так, щоб усі були в цій співпраці відповідно доцільні", – оголосив очільник польського уряду. Моравецький також розповів, що на зустрічі Президентом Зеленським сторони обговорювали питання відбудови деяких суспільних інституцій, де польські фірми зможуть взяти участь, передає "Укрінформ".

 

 

16:50 Українські сили на півдні просунулись вглиб позицій ворога до кількох десятків кілометрів, повідомила начальниця пресцентру сил оборони Півдня Наталя Гуменюк. "Хороші новини з півдня є, і це головна хороша новина. Ми просуваємось, це очевидно. У нас є заглиблення в позиції ворога від двох до кількадесят кілометрів, проте ми поки що не проголошуємо назви населених пунктів і напрямки, за якими ми маємо успіх", – розповіла Гуменюк, згідно з повідомленням УНІАН.

 

 

16:26 На відбудову та відновлення України знадобиться біля 349 мільярдів доларів, а пряма завдана війною шкода перевищила 97 мільярдів доларів США, оцінюється в спільному звіті уряду України, Європейської комісії та Світового банку, презентованому в Брюсселі. Звіт, за очікуваннями, стане основою для конференції з відновлення України, яку планують провести в Берліні країни "Групи семи" в жовтні.

 

 

15:56 Збройні Сили України завдали удару по понтонній переправі в районі Дар’ївки та наведеному мосту в районі Нової Каховки, повідомило Оперативне командування "Південь".

 

 

15:33 Російський мільярдер Міхаіл Фрідман, уроджений львів'янин, запропонував виплатити 1 мільярд доларів зі своїх особистих коштів українському "Альфа-Банку" на фінансування проєктів в Україні, пов'язаних з інфраструктурою, охороною здоров'я, продовольством і енергетичною безпекою, пише Wall Street Journal. Неназвані американські джерела пояснили газеті, що ця ініціатива – одна з тих, які бізнесмени, банки та компанії, що потрапили під санкції, таємно роблять владі західних країн. Сам Фрідман заперечив, що пропонував послугу за послугу. Голова наглядової ради банку Роман Шпек запевняє, що ці гроші підуть на фінансування проєктів в Україні, пов'язаних із інфраструктурою, охороною здоров'я, продовольчою й енергетичною безпекою, і стверджує, що український Альфа-банк направив свою пропозицію до Національного банку України у червні. Він теж заперечує, що метою пропозиції було послаблення санкцій. Для доступу до рахунків та переказу грошей Фрідману знадобиться дозвіл ЄС, а також Мінфіну США.

 

 

14:49 Росія обстрілює Харків. Як повідомив міський голова Ігор Терехов, снаряди влучили у дитячий дім творчості, в школу, в об'єкт спортивної інфраструктури. "Палає дитячий садок у центральній частині міста", – додав бурмістр.  

 

 

14:15 Сили оборони України затримали на Харківщині колаборанта, якого Росія призначила головою окупаційної адміністрації у селі Іванівка в Чугуївському районі, повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко. 

 

 

 

13:55 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний прокоментував успіхи українського війська на полі бою: "Понад 1000 кв км звільнено від окупанта в останні кілька днів. Нам дуже важко, але ми просуваємося вперед. Вдячні співгромадянам, які допомагають і чекають на нас".

 

 

13:37 Українські військовики підійшли до околиць міста Куп'янськ на Харківщині.

 

 

 

13:13 Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував наступ Збройних Сил України: "Що говорить світу ефективний український контрнаступ? Україна довела, що здатна деокуповувати свої території. Заморожування конфлікту не буде. Україна довела, що може креативно й ефективно використовувати сучасну західну зброю. Російським військам час забиратися. Буде боляче".

 

 

12:59 Служба безпеки України повідомила про нейтралізацію російського агента на Херсонщині, який отримав завдання встановити місцезнаходження позицій ЗСУ та підірвав частину боєкомплекту. За вчинення диверсії окупанти обіцяли своєму поплічнику винагороду розміром у 30 тис. грн. "Встановлено, що зрадником виявився рецидивіст, який неодноразово був засуджений за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, у тому числі вбивство. У поле зору агресора чоловік потрапив через свої проросійські погляди, які висловлював серед оточуючих, зокрема у кримінальних колах. Під час затримання у зловмисника виявлено мобільний телефон, який містить контакт встановленого співробітника спецслужб РФ", – поінформували у спецслужбі. Аґента заарештовано.

 

 

12:32 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у п'ятницю прибув із візитом до Києва. Зі слів речника польського уряду Пьотра Мюллера, в Україні Моравецький матиме низку зустрічей і обговорить важливі проблеми, пов'язані з геополітичним становищем, енергетикою і безпекою, повідомляє Polsat. Інформації про приїзд прем'єра не розголошували з міркувань безпеки. "Ми надсилаємо сигнал. Ми будемо підтримувати Україну в цій дуже складній ситуації. Ми вважаємо, що Росія руйнує всі можливі міжнародні принципи. Оборона України – це оборона нашої держави", – сказав Мюллер.

 

 

12:19 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

На півдні, сході та півночі України бої тривають.

8 вересня 2022 року військові Білорусі розпочали планові навчання "з повернення території, захопленої ворожими силами", та забезпечення безпеки своїх кордонів. Навчання триватимуть до 14 вересня 2022 року.

Навчання проводитимуться поблизу Бреста біля польського кордону, навколо білоруської столиці Мінська та в районі Вітебська на північному сході. Хоча використання Росією території Білорусі сприяло просуванню, врешті невдалому, Росії на Київ на початку вторгнення, білоруські сили мають обмежені наступальні можливості, й існує віддалена ймовірність того, щоб вони розгорнули сили в Україні.

Дуже малоймовірно, що ці навчання є свідченням підготовки до прямої участі Білорусі у війні в Україні.

 

 

11:59 Рада Європейського Союзу своїм рішенням призупинила дію угоди про спрощений візовий режим із Росією. "Сьогодні Рада ухвалила рішення, яке повністю призупиняє дію угоди про спрощений візовий режим між ЄС та Росією. Отже, на громадян Росії поширюватимуться загальні правила візового кодексу", – йдеться в повідомленні Ради. Зокрема, візовий збір буде збільшено з 35 до 80 євро; для отримання візи належатиме надати додаткові документи, буде збільшено час оформлення візи та посилено правила видачі багаторазових віз. "Угода про спрощений візовий режим забезпечує привілейований доступ до ЄС громадянам надійних партнерів, із якими ми поділяємо спільні цінності. Своєю неспровокованою та невиправданою агресивною війною, зокрема невибірковами нападами на цивільне населення, Росія зруйнувала цю довіру та розчавила засадничі цінності міжнародної спільноти. Сьогоднішнє рішення є прямим наслідком дій Росії та ще одним підтвердженням нашої непохитної прихильності до України та її народу", – прокоментував міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан.

 

 

10:13 Президент США Джо Байден провів із головами союзних держав відеоконференцію, присвячену ситуації в Україні, а також продовженню військової й економічної підтримки нашої країни. Про це повідомила на брифінгу у Вашингтоні речниця Білого дому Карін Жан-П’єр. "Президент провів відеоконференцію із союзниками й партнерами, аби підкреслити важливість міжнародної підтримки України, в тому числі шляхом подальшого забезпечення оборонної й економічної допомоги, а також безперервного покладення витрат на росію з метою притягнути кремль до відповідальності за агресію", – розповіла представниця Білого дому. Вона зауважила, що учасники відеоконференції також обговорили використання Росією енергоносіїв як зброї, передає Укрінформ.

 

 

10:08 Війну Путіна в Україні важко розцінювати як щось інше, крім провалу, заявив директор ЦРУ Вільям Бернс на саміті з кібербезпеки у Вашингтоні: "Мало того, що було виявлено слабкість російських збройних сил, внаслідок цього буде завдано довгострокових збитків російській економіці та поколінням росіян. Путін робить ставку на те, що він буде жорсткішим, ніж українці, ніж європейці, ніж американці, що він зможе виснажити українців, задушити їхню економіку. Я вважаю, і мої колеги з ЦРУ вважають, що Путін настільки ж помиляється у цій ставці, наскільки глибоко помилявся у своїх припущеннях, зроблених ще у лютому минулого року".

 

 

09:39 Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради безпеки ООН заявив, що "єдине, що може зробити Путін, аби врятувати життя своїх солдатів, – це віддати наказ про їх негайне виведення". З його слів, визволення українських територій, яке зараз відбувається в Харківській та Херсонській областях, є найкращим доказом ефективності спільних зусиль України та союзників. Кислиця порівняв нинішню боротьбу проти путіна зі спільним протистоянням союзників Гітлерові під час Другої світової війни. "Саме завдяки цій глобальній єдності, завдяки ленд-лізу, завдяки допомозі американського народу та інших союзників нам удалося перемогти Гітлера. Злодіяння Путіна, як і раніше злодіяння Гітлера, потребують глобальної відповіді. Так було під час Другої світової війни. Так є й нині, і Україна та її союзники докладають усіх зусиль, щоб забезпечити таку відповідь", – цитує "Укрінформ".

 

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 51 900 (+650) осіб,

танків – 2122 (+10) од.,

бойових броньованих машин – 4575 (+18) од.,

артилерійських систем – 1237 (+11) од.,

РСЗВ – 306 (+1) од.,

засобів ППО – 159 (+0) од.,

літаків – 239 (+0) од.,

гелікоптерів – 211 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 888 (+4) од.,

автомобільної техніки – 3399 (+55) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 114 (+4) од.,

крилатих ракет – 214 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Харківському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

62,1% танків (з них 2,6% за минулий тиждень),

26,4% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

56,7% автомобільної техніки (з них 2,2% за минулий тиждень),

40,1% артилерійських систем (з них 3,3% за минулий тиждень),

27,5% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

19,2% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

23,7% гелікоптерів (з них 0,7% за минулий тиждень),

11,3% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник зосереджував зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. Постійно веде повітряну розвідку БпЛА, продовжує вживати заходів щодо покращення логістичного забезпечення своїх військ.

Протягом минулої доби ворог завдав 45 авіаційних та 5 ракетних ударів, зокрема по населених пунктах Костянтинівка, Циркуни, Радушне, Харків. Є жертви серед цивільного населення.

На Волинському та Поліському напрямках, на території білорусі, розпочалися військові навчання, під час яких планується відпрацювати питання “звільнення захоплених територій”. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів по території України з республіки білорусь.

На Сіверському напрямку інтенсивність обстрілів з боку противника значно знизилася. На інших напрямках ворог продовжував вогневе ураження по військових та цивільних об’єктах України, а саме:

на Харківському напрямку, зі ствольної і реактивної артилерії, у районах населених пунктів Уди, Соснівка, Дуванка, Цупівка, Прудянка, Дементіївка, Великі Проходи, Питомник, Руські Тишки, Петрівка, Перемога, Байрак та Костянтинівка;

на Слов’янському напрямку – біля Долини, Краснопілля, Слов’янська та Микільського;

на Краматорському напрямку – в районах населених пунктів Богородичне, Новомиколаївка, Серебрянка, Сіверськ, Верхньокам’янське, Івано-Дар’ївка, Спірне, Роздолівка та Григорівка;

на Бахмутському напрямку – поблизу Яковлівки, Соледара, Бахмутського, Бахмута, Веселої Долини, Зайцевого, Нью-Йорка та Веселого;

на Авдіївському напрямку – в районах Кам’янки, Авдіївки, Первомайського, Водяного та Опитного;

на Новопавлівському напрямку – біля Мар’їнки, Парасковіївки, Новомихайлівки, Великої Новосілки, Новоукраїнки, Пречистівки та Микільського;

на Запорізькому напрямку – в районах населених пунктів Новопіль, Времівка, Полтавка, Залізничне, Червоне, Новоандріївка та Оріхів;

на Південнобузькому напрямку – в районах населених пунктів Архангельське, Нововознесенське, Миролюбівка, Нововоскресенське, Білогірка, Новогригорівка, Шевченкове, Любомирівка, Тернові Поди, Степова Долина, Мирне, Ольгине, Олександрівка і Таврійське.

У зв’язку з наступом наших військ, в окремих районах Херсонської області підрозділи збройних сил російської федерації переходять до тактики терористичних дій стосовно місцевих мирних жителів. Так, за наявною інформацією, в населеному пункті Велика Олександрівка окупанти використовують місцеве населення у якості “живого щита”. Селище закрите на вʼїзд та виїзд.

Підрозділи Сил оборони героїчно утримують займані позиції та не допускають просування ворога. Наші захисники успішно відбили наступ противника в районах населених пунктів Уди, Костянтинівка, Вірнопілля, Плоске, Майорськ, Безіменне та Кам’янка.

Сили оборони ведуть успішний контрнаступ на Харківському напрямку. Завдяки вмілим і злагодженим діям Збройні Сили України, за підтримки місцевого населення, просунулися майже на 50 км за 3 дні. За даними розвідки, окремі ворожі підрозділи зазнали значних втрат. Окупанти намагаються евакуювати поранений особовий склад та пошкоджену військову техніку в райони населених пунктів Вільхуватка та Бородоярське. Особовий склад окупаційних військ в цивільному одязі вдається до дезертирства і намагається повернутися на територію російської федерації. Так, протягом доби, відзначено понад 15 таких випадків.

Ракетні війська та артилерія наших наземних угруповань продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, порушення системи управління та логістичного забезпечення, ураження живої сили та бойової техніки противника.

Протягом минулої доби для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила понад 20 ударів, уражено 2 взводних опорних пункти, 15 районів зосередження живої сили та військової техніки, 3 зенітних ракетних комплекси. Знищено 4 БпЛА та гелікоптер Ка-52. Втрати живої сили противника уточнюються.

 

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Успіхи України на лінії Харків–Ізюм створюють тріщини в російському інформаційному просторі та підривають довіру до російського командування до рівня, якого не було з часів невдалої російської переправи в середині травня.

• Українські сили в контрнаступі на Харківщині 8 вересня просунулися на 20 кілометрів до основного матеріально-технічного вузла Росії в Куп’янську.

• Українські війська, ймовірно, захоплять Куп’янськ протягом наступних 72 годин, серйозно погіршивши, але не повністю розірвавши російські наземні лінії комунікацій з Ізюмом.

• Українські війська продовжують обстріли російських наземних ліній комунікацій, пунктів управління та складів боєприпасів у Херсонській області.

• Російська окупаційна влада продовжує посилювати репресії та фільтраційні заходи для стримування українських партизанів та проукраїнських диверсантів.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на східному напрямку.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Противник і далі зосереджує зусилля на утриманні власних позицій.

Активно здійснює повітряну розвідку безпілотними літальними апаратами. Але влучність наших підрозділів залишила 2 безпілотних шпигуни без перспектив подальшого використання, знищивши і напрацьований фото/відео матеріал.

Ворог намагається вишукувати способи для покращення логістичного забезпечення своїх військ, організовуючи понтонні переправи через річки Дніпро та Інгулець. Водночас наносить ракетно-артилерійські та авіаційні удари по позиціях наших військ та мирних населених пунктах.

Протягом бойового дня ворогом нанесено 30 авіаційних і 1 ракетний удар по наших позиціях, а також здійснено пуски 4 ракет Р-27 по наших літаках, що наносили удари по противнику.

Нашою авіацією нанесено 6 , а ракетно-артилерійськими підрозділами 265 влучних уражень, зокрема по реактивних системах залпового вогню, районам зосередження озброєння та техніки, понтонним переправам в районі Нової Каховки. Мости продовжують перебувати під щільним вогневим контролем без можливості ремонту та використання.

Втрати ворога за бойовий день складають 59 рашистів, 3 реактивні системи залпового вогню «Ураган» і транспортно-зарядна машина для них, 2 самохідні гармати артилерії «Піон», самохідна гаубиця «Мста-С», 3 самохідні артилерійсько-мінометні установки, танк Т-72 та 6 одиниць авто-бронетехніки. Також знищено 2 склади боєприпасів в Бериславському районі та поромна переправа в Новій Каховці.

На Миколаївщині затримано коригувальника, який збирав та передавав інформацію про місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ.

На Одещині викрито місцеву жительку, яка в особистій переписці передавала російським кураторам дані щодо об’єктів критичної інфраструктури і стратегічно важливих локацій, переміщення гуманітарних та сільськогосподарських вантажів. Їй повідомлять про підозру в колабораційній діяльності. Триває кримінальне провадження.

Вороже угруповання сил в Чорному морі наразі складає кораблів та катерів, серед яких надводних ракетоносії, споряджені ракетами «Калібр». Тож загроза ракетного удару актуальна та цілком імовірна.

До того ж штормове море може продовжувати викид зірваних якірних мін до узбережжя.

 

 

00:34 Президент України Володимир Зеленський висловив подяку українським воїнам за успішні дії на фронті. "У межах оборонних операцій, що тривають, наші герої звільнили вже десятки населених пунктів. І сьогодні цей рух продовжився, є нові результати. Загалом із першого вересня звільнено понад тисячу квадратних кілометрів нашої території", – заявив Зеленський у вечірньому зверненні.

 

09.09.2022