195-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:38 Радник із Офісу Президента Михайло Подоляк порадив росіянам відступати. "Єдина добра стратегія для російських військ зараз – масштабний організований відступ. На всіх напрямках. Рекомендую", - написав Подоляк у twitter. 

 

 

21:18 Збройні Сили України звільнили шерег поселень на Півдні України. Втім конкретний перелік повідомлять пізніше, щоб не піддавати ці території ударам з боку окупантів. Про це заявила голова об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк. "Ми продовжуємо позиційні бої, є території, які нами вже звільнені, і є розрахунковий час оголошення цих територій такими, які вже повністю під юрисдикцією України. Тому давайте ще трішечки почекаємо, ми готуємо повідомлення офіційне на цей рахунок", - сказала Гуменюк, згідно з повідомленням УНІАН. Вона наголосила, що військовики дуже серйозно стежать за тим, щоб звільнені населені пункти не піддавалися масованим артилерійським і авіаційним ударам з боку противника. "Ми не поспішаємо оголошувати про звільнення тих чи інших населених пунктів, щоб провести ретельну зачистку і від диверсійних груп, і від таких "сюрпризів", - підсумувала вона", - сказала Гуменюк.

 

 

20:53 Російські пропагандистські ресурси повідомляють про те, що "комендант" Бердянська Артем Бардін помер після вівторкового замаху. Автомобіль із колаборантом вибухнув.

 

 

20:20 Білий дім підтвердив позицію президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена про те, що США не готові визнавати Росію країною-спонсором тероризму. Речниця президентської адміністрації Карін Жан-П'єр пояснила, що на думку президента США, "це не є найефективніший чи найсильніший шлях вперед, аби притягнути Росію до відповідальності". "Таке визначення може мати непередбачувані наслідки для України і для всього світу. Наприклад, за словами гуманітарних експертів та неурядових організацій, з якими ми спілкувалися, це може серйозно вплинути на здатність доставляти допомогу в певні українські регіони... Це також може змусити критично важливих гуманітарних і комерційних суб’єктів відмовитися від сприяння в експорті продовольства, щоб допомогти пом’якшити глобальну продовольчу кризу, що поставить під загрозу угоду про [розблокування] чорноморських портів", - прокоментувала Жан П'єр, згідно з повідомленням "Голосу Америки".

 

 

19:48 Законопроєкт №7654 щодо Національне антикорупційне бюро після критики послів G7 та антикорупційних організацій зник із порядку денного Верховної Ради. Про це повідомив народний депутат із фракції "Голос" Ярослав Железняк. "Як і очікувалось, скандальний законопроект #7654 про спотворення конкурсу НАБУ зник з порядку денного найближчого пленарного засідання. Думаю і взагалі зникне", - прокоментував Железняк.

 

 

19:11 Президент України Володимир Зеленський і у вівторок провів засідання ставки Верховного Головнокомандувача. Голові держави доповіли про оперативну ситуацію вздовж усієї лінії фронту. "Зокрема, сили оборони досягли успіху у знищенні ракетних складів, баз, штабів і логістичних маршрутів російських загарбників. На визначених напрямках проводиться активна контрбатарейна боротьба задля придушення сил противника", - повідомила пресова служба Президента.

 

 

18:39 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

З високою інтенсивністю веде повітряну розвідку БпЛА. Намагається покращити логістичне забезпечення своїх військ.

Протягом поточної доби ворог завдав більше шести ракетних та понад десять авіаційних ударів по військових та цивільних об’єктах на території України. Для цього провів більше тридцяти літаковильотів. Зокрема, постраждала інфраструктура в районах населених пунктів Байрак, Асіївка, Пришиб, Тетянівка, Времівка, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Полтавка, Ольгівське, Новопіль, Велике Артакове, Біла Криниця, Тернівка, Білогірка, Костромка, Новогригорівка, Благодатівка.

Зберігається подальша загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник обстрілював військову та цивільну інфраструктуру із танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії, а саме:

на Сіверському напрямку ворог здійснив обстріли цивільної та військової інфраструктури населених пунктів Хрінівка Чернігівської області та Нова Гута, Сопич і Миропілля Сумської області;

на Харківському напрямку ворог обстріляв об’єкти у районах населених пунктів Прудянка, Слатине, Руська Лозова, Руські Тишки, Мосьпанове, Гусарівка та Залиман;

на Слов’янському напрямку ворог активних наступальних дій не вів. Обстрілів з боку окупантів зазнали Долина, Краснопілля, Мазанівка, Дмитрівка, Бражківка та Довгеньке;

на Краматорському напрямку вогневе ураження зафіксовано біля Богородичного, Сидорового, Кривої Луки, Закітного, Платонівки, Сіверська, Івано-Дар’ївки, Верхньокам’янського та Григорівки;

на Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Нью-Йорк, Юр’ївка, Зайцеве, Весела Долина, Майорськ, Бахмутське, Соледар, Бахмут, Опитне та Роздолівка;

на Авдіївському напрямку обстрілів з мінометів та ствольної артилерії зазнали населені пункти Авдіївка, Опитне та Первомайське;

на Новопавлівському напрямку обстріляно райони Мар’їнки, Новомихайлівки, Великої Новосілки, Парасковіївки, Вугледара, Золотої Ниви, Нескучного та Времівки;

на Запорізькому напрямку ворог здійснював обстріли із артилерії різних типів біля Новоданилівки, Білогір’я, Гуляйпільського, Дорожнянки, Червоного, Полтавки та Залізничного;

на Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли вздовж лінії зіткнення. Крім того, ворог продовжував активно вести повітряну розвідку БпЛА, здійснив понад п’ятдесят вильотів.

Разом з тим, у зв’язку зі значними втратами, збільшилась кількість ворожих підрозділів, що відводяться для відновлення боєздатності. Крім того, підрозділи приватних воєнних кампаній змушені поповнюватися за рахунок ув’язнених на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Цим особам за участь у війні проти України пропонують амністію, громадянство російської федерації та грошові виплати.

Підрозділи Сил оборони утримують займані позиції та не дають ворогу можливості просуватися вглиб території України. Наші військові успішно відбили атаки ворога в районах населених пунктів Долина, Соледар, Новобахмутівка, Кодема, Зайцеве, Авдіївка, Мар’їнка та Любомирівка.

Протягом доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила понад вісім ударів, в ході яких знищено бойову техніку, засоби протиповітряної оборони та значну кількість живої сили в опорних пунктах на Донецькому та Південнобузькому напрямках.

Підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках знищили один вертоліт, БпЛА та п’ять крилатих ракет.

Ракетні війська та артилерія наземних угруповань військ продовжують виконувати завдання з вогневого ураження живої сили та бойової техніки, контрбатарейної боротьби, порушення системи управління та логістичного забезпечення противника. Вогневого ураження зазнали шість пунктів управління ворога, зокрема і корпусного рівня. Знищено три об’єкти зосередження живої сили окупантів. В зону ураження потрапили дев’ять засобів протиповітряної оборони. Результати уточнюються. Одночасно, знищено техніку радіоелектронної розвідки та боротьби, станції зв’язку, понтонна та паромна переправи, вісім складів боєприпасів різного рівня, що значно знизило можливості противника щодо ведення наступальних дій.

 

18:18 У вівторок шерег російських телеґрам-каналів повідомляє про український наступ на Балаклію у Харківській області. Зі слів росіян, українці минули Вербівку і закріпилися на околиці Балаклії. Один із каналів стверджує, що ЗСУ звавдають ударів по окупантах із великокаліберної артилерії та реактивних систем залповго вогню. Офіційної інформації наразі немає.

 

 

 

 

17:45 Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду відхилив апеляційну скаргу проросійської політичної структури "Партія Шарія" й остаточно заборонив її діяльність в Україні. Про це повідомила Служба безпеки України. Причинами для заборони партії стали матеріали СБУ про причетність лідера та провідних функціонерів "Партії Шарія" до: дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні; поширення антиукраїнської пропаганди щодо зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету та територіальної цілісності України; підриву державної безпеки; пропаганди війни, насильства в умовах військової агресії РФ.

 

 

17:10 В окупованому росіянами Бердянську підірвали автомобіль із "комендантом міста" Артемом Бардіним. Після вибуху його шпиталізували у важкому стані, повідомив представник окупаційної адміністрації Володимир Рогов.

 

 

 

16:35 Партизанський рух "Жовта стрічка" закликав мешканців окупованого Криму проявити обережність і уникати місць, які наближені до військових об’єктів. "Якщо є така змога, виїхати з ТОТ АР Крим до безпечного місця, підготувати заздалегідь тривожну валізку з павербанком, їжею та водою", – закликали в "Жовтій стрічці".

 

 

16:18 Серед заходів, вжитих ЄС у відповідь на вторгнення Росії в Україну, найбільше схвалення майже в кожній державі ЄС має надання гуманітарної підтримки людям, які постраждали від війни: 92% загалом у Євросоюзі – від 98% у Португалії до 75% у Румунії, вказують результати дослідження громадської думки Eurobarometer, що проводилося 17 червня – 17 липня ц.р. у 27 країнах ЄС.

Підтримку біженців схвалює 90% громадян ЄС: від 98% у Швеції до 75% у  Чехії та Румунії.

Надання фінансової підтримки Україні схвалює 81% громадян ЄС: від 95% у Швеції та Фінляндії до 58% у Болгарії.

Введення економічних санкцій проти російського уряду, компаній і фізичних осіб схвалює 78% громадян ЄС: від 94% у Португалії до 46% у Болгарії.

Заборону мовлення в ЄС російським державним ЗМІ, таких як Sputnik або Russia Today, схвалює 70% громадян ЄС: від 91% у Польщі до 36% на Кіпрі.

Фінансування постачання та доставки військової амуніції в Україну схвалює 68% громадян ЄС:

92% — Швеція

91% — Данія

91% — Польща

89% — Фінляндія

86% — Ірландія

86% — Португалія

85% — Нідерланди

83% — Литва

75% — Естонія

74% — Хорватія

74% — Мальта

73% — Бельгія

72% — Латвія

70% — Німеччина

67% — Іспанія

62% — Франція

62% — Люксембург

61% — Румунія

57% — Італія

57% — Угорщина

56% — Чехія

54% — Словенія

50% — Австрія

50% — Словаччина

44% — Кіпр

41% — Греція

35% — Болгарія

 

 

15:54 У своїй прощальній промові на посаді прем'єр-міністра Великої Британії Борис Джонсон згадав про Україну. Він заявив про те, що рішення постачати зброю Україні було правильним, і саме це допомогло змінити хід "найбільшої європейської війни за 80 років". Джонсон розкритикував Владіміра Путіна за провокування енергетичної кризи і запевнив, що російському президенту британців не вдасться залякати.

 

 

 

15:11 Україна повернула з окупованих територій тіла 25 своїх захисників. Про це повідомило Міністерство з питань реінтеґрації окупованих територій. "Процес повернення тіл відбувається згідно з нормами Женевської конвенції", – прокоментували у міністерстві.

 

 

14:56 Супутник Planet Labs зафіксував знищений понтонний міст у районі села Дар’ївка через річку Інгулець на Херсонщині. Супутникові світлини опублікувало видання Схеми. На знімках за 5 вересня помітно значні пошкодження самого мосту, поруч із яким окупанти і звели понтонну переправу. Про знищення цієї переправи напередодні повідомило оперативне командування "Південь".

 

 

 

14:02 В Енергодарі пролунав потужний вибух; після того в місті щезла електроенергія. Про це повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов. "Сьогодні о 12:20 мешканці Енергодара повідомили, що в місті пролунав потужний вибух. Після чого в Енергодарі одночасно зникли світло та водопостачання", – написав Орлов.

 

 

13:41 Рішення "провести спеціальну військову операцію Росії в Україні" в серпні далі "радше підтримує" 70% росіян, повідомляє про результати свого опитування провладний Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦИОМ). За їхнім опитуванням, цей відсоток не змінюється другий місяць (у травні-червні було 71%, в березні-квітні – 73%). За весь період опитувань не міняється і відсоток тих, що відважилися відповісти "радше не підтримую", натомість від березня на третину збільшилось число відповідей "не годен відповісти" – від 9 до 12%.

Практично незмінною є думка росіян про мету "спецоперації":
39% – захистити Росію, роззброїти Україну і не дати розмістити військові бази НАТО на її території;

20% – захистити населення Донбасу (ДНР та ЛНР);

17% – зміна політичного курсу України, очищення її від нацистів;

7% – окупувати Україну та приєднати її до Росії.

 

 

13:02 Українські правоохоронці домоглися арешту корпоративних прав та майна підприємств на суму понад 1 млрд грн, бенефіціарним власником яких є громадянин РФ – ексдепутат Держдуми РФ. "Накладено арешт на корпоративні права та 25 об’єктів нерухомості підприємств, які є одними з найбільших виробників паперу та картону на території України. Загальна сума арештованого майна становить понад 1 млрд грн", – йдеться у повідомленні Офісу генпрокурора. За інформацією прокуратури, посадові особи цих підприємств ухилилися від сплати податків на загальну суму понад 132 млн грн та легалізували майно в особливо великих розмірах (ст.212, ст.209 КК України). У повідомленні не зазначається ім'я ексдепутата Держдуми, але український Інтерфакс пише, що йдеться про Володимира Крупчака.

 

 

12:21 Глава Чечні Рамзан Кадиров заявив, що передумав демісувати – виявивши, мовляв, що колишній губернатор Білгородської області обіймав свою посаду 27 років, хоче бути на своїй посаді ще довше, тобто щонайменше ще 12 років. Після того, як минулої суботи Кадиров написав про можливий відхід, у російських опозиційних медіа почали спекулювати, що він може мітити на посаду директора федеральної служби військ національної гвардії Російської Федерації, а місце Кадирова в Чечні мав би зайняти депутат Держдуми Адам Делімханов.

 

 

12:17 Українська сторона вимагає організувати гуманітарний коридор із територій навколо Запорізької АЕС для евакуації мирних жителів, повідомила міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. "Ситуація навколо найбільшої АЕС у Європі через постійні обстріли з боку російської армії продовжує залишатися напруженою. Зокрема обстріли спровокували пожежу та відключення від мережі останнього її енергоблока. Мирні громадяни з навколишніх населених пунктів хочуть якнайшвидше евакуюватися", – заявила Верещук.

 

 

12:06 За пів року війни Росія заробила 158 мільярдів євро на експорті палива – з них близько 85 мільярдів євро припадає на країни Євросоюзу, оцінив фінський Центр із дослідження енергії та чистого повітря (CREA). Серед окремих країн найбільшим покупцем був Китай, який закупив у Росії палива на 25 млрд євро, Німеччина закупила на 19 млрд євро.

 

 

 

11:33 Німеччина продовжить до весни наступного року термін експлуатації двох із трьох діючих АЕС, щоб уникнути перебоїв із постачанням електрики найближчої зими, заявив глава мінекономіки країни Роберт Габек (Партія зелених). Йдеться про АЕС, розташовані на півдні ФРН, – "Ізар 2" та "Неккарвестгайм", їх буде відключено від мережі, але вони перебуватимуть у режимі очікування підключення в разі кризової ситуації. Розташовану ж в Емсланді (Нижній Саксонії) АЕС закриють до кінця року.

 

 

11:02 Посли країн G7 висловили занепокоєння намірами правлячої партії “Слуга народу” послабити законопроєктом 7654 незалежність Національного антикорупційного бюро, оскільки "він створює правові ризики та невизначеність навколо процедур відбору керівництва ключових антикорупційних інституцій України”.

Чинний закон забороняє подаватися на конкурс кандидатам, які протягом останніх двох років працювали в керівних органах партії та/або були з нею в договірних відносинах. Тепер влада це обмеження планує скасувати – достатньо припинити таку діяльність прямо перед поданням на конкурс. Активісти остерігаються, що таким чином влада хоче підтримати на конкурсі когось із представників своєї партії. Експерти застерігають, що такі дії можуть призвести до послаблення підтримки України в умовах війни.

 

 

10:55 "Українці вдячні за підтримку, яку ми отримали з усього світу, але сьогодні я пишу не для того, щоб щось просити. Advantage Ukraine, наша нова програма, окреслює інвестиційні можливості, які розкриють економічний потенціал України. Ми вже визначили варіанти потенційних інвестицій у розмірі понад 400 мільярдів доларів, які сягають від  державно-приватні партнерства до приватизації та приватної ініціативи. За підтримки Агентства США з міжнародного розвитку ми сформували проєктну групу інвестиційних банкірів та дослідників, призначених Міністерством економіки України, яка працюватиме з бізнесом, зацікавленим в інвестуванні", – звернувся Володимир Зеленський зі шпальт The Wall Street Journal.

 

 

10:12 Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес оцінив російські втрати живої сили в Україні, враховуючи вбитих, поранених, взятих у полон та дезертирів, у понад 80 тисяч, у тому числі 25 тисяч загиблих. Виступаючи в Палаті громад, він заявив, що за пів року війни Росія не досягла жодної великої мети в Україні, при цьому продовжуючи втрачати значну кількість особового складу та техніки, і додав: "Важливо, щоб ми донесли до наших виборців, що деякі з відчутних незручностей, з якими ми всі стикаємося, фактично викликані тоталітарним режимом у Росії, який навмисно має намір завдати нам шкоди і намагається перевірити, чи пожертвуємо ми нашими цінностями заради витрат на енергію".

 

 

10:04 Росія почала закуповувати мільйони артилерійських снарядів і ракет у Північної Кореї через санкції та неможливість мобілізувати економіку для ведення війни в Україні, пише The New York Times із посиланням на розсекречені дані американської розвідки. Деталі не розкриваються, але відомо, що, крім ракет малої дальності та артилерійських снарядів, Росію цікавить північнокорейська військова техніка. За словами джерел, угода Москви з Пхеньяном свідчить про відчай російського керівництва – Росія виявилася неспроможна виробляти у потрібній кількості навіть найпростішу військову техніку.

За оцінкою військового експерта з Американського інституту підприємництва (AEI) Фредеріка Кагана, КНДР може постачати 152-міліметрові артилерійські снаряди або ракети на кшталт «Катюші», оскільки не має високих технологій.

 

 

09:53 На підприємствах і шахтах окупованої території Луганської області чоловіків-робітників замінюють вахтовиками з Росії або жінками чи пенсіонерами; жителів області, які потрапили в полон до ЗСУ, окупаційна влада обмінювати не намагається, надаючи пріоритет громадянам РФ, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

 

 

09:42 На питання журналістів, чи Росія має бути визнана державою-спонсором тероризму, президент США Джо Байден відповів: "Ні", – без пояснень.

 

 

09:39 Вночі ворог тричі обстрілював Нікопольський район, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. У Нікополі завдали удару по житлових кварталах, поранено двох людей, один будинок зруйновано, пошкоджено 20 багатоповерхових та 11 приватних будинків, дитячий садок, два ліцеї, центр технічної творчості та спортивний клуб, понівечено кілька газопроводів, ліній електропередач та автомобілів.

У Марганецькій громаді пройшло без постраждалих і руйнувань.

Вранці російські війська вдарили ракетами по місту Кривий Ріг, повідомив керівник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул. Внаслідок обстрілу спалахнула пожежа на нафтобазі. 

 

 

09:21 У ніч на вівторок російські окупанти двома ракетами завдали удару по Індустріальному району Харкова, загинула жінка, пошкоджені житлові будинки, повідомив мер міста Ігор Терехов.

 

 

09:05 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 50 150 (+350) осіб,

танків – 2077 (+9) од.,

бойових броньованих машин – 4484 (+25) од.,

артилерійських систем – 1179 (+22) од.,

РСЗВ – 296 (+2) од.,

засобів ППО – 156 (+0) од.,

літаків – 236 (+0) од.,

гелікоптерів – 207 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 876 (+9) од.,

автомобільної техніки – 3305 (+19) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 109 (+2) од.,

крилатих ракет – 209 (+4) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

60,8% танків (з них 3,0% за минулий тиждень),

25,9% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

55,1% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

38,3% артилерійських систем (з них 2,9% за минулий тиждень),

26,6% РСЗВ (з них 1,0% за минулий тиждень),

18,9% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

23,2% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

11,1% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

У вихідні тривала наступальна операція України на Херсонщині. 5 вересня 2022 року "Одеський журнал" повідомляв про 27 вильотів російських безпілотних літальних апаратів (БПЛА) на західному березі Дніпра – протягом серпня було 50 вильотів на день. 21 серпня 2022 року українські військові повідомили про те, що за добу збили три російські тактичні БПЛА "Орлан-10".

Останніми роками російська доктрина надає все помітнішу роль БПЛА, зокрема для виявлення цілей для ударів артилерії. БПЛА можуть бути вразливими як до кінетичних ефектів, коли їх збивають безпосередньо, так і до електронних перешкод.

З огляду на бойові втрати, ймовірно, що Росія намагається зберегти запаси БПЛА, що посилюється дефіцитом комплектуючих внаслідок міжнародних санкцій. Обмежена доступність розвідувальних БПЛА, очевидно, погіршує тактичну ситуаційну поінформованість командирів і дедалі більше ускладнює російські операції.

 

 

08:03 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

Зберігається загроза масованих авіаційних та ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на всій території України.

В акваторії Чорного моря в готовності до застосування продовжують перебувати носії крилатих ракет морського базування “Калібр” противника.

В цілому, за минулу добу, противник завдав 3 ракетних та понад 35 авіаційних ударів, здійснив близько 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Ніч з 5-го на 6-те вересня російські окупанти почали з підступних ракетних ударів по цивільних об’єктах у містах Бахмуті та Костянтинівці.

Противник завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Байрак і Асіївка Харківської області; Пришиб, Времівка, Велика Новосілка, Новомихайлівка, Новопіль Донецької області, Полтавка і Ольгівське Запорізької області, Біла Криниця, Білогірка і Костромка Херсонської області та Велике Артакове, Тернівка і Любомирівка Миколаївської області.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник, застосовуючи наявні засоби вогневого ураження, продовжував обстріли військової та цивільної інфраструктури, а саме:

на Сіверському напрямку обстрілів зазнали райони населених пунктів Хрінівка Чернігівської області та Нова Гута, Сопич і Миропілля Сумської області.

на Харківському напрямку – Уди, Соснівка, Світличне, Золочів, Прудянка, Великі Проходи, Нове, Питомник, Руська Лозова, Руські Тишки, Петрівка, Костянтинівка, Пришиб, Гусарівка та Чепіль;

на Слов’янському напрямку – Вірнопілля, Бражківка, Рідне, Долина, Краснопілля, Дмитрівка, Богородичне, Донецьке і Слов’янськ;

на Краматорському напрямку – Крива Лука, Сіверськ, Верхньокам’янське, Івано-Дар’ївка та Спірне;

на Бахмутському напрямку – Роздолівка, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Григорівка, Весела Долина, Одрадівка, Зайцеве, Нью-Йорк, Юр’ївка, Опитне, Веселе та Майорськ;

на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Опитне, Первомайське і Мар’їнка;

на Новопавлівському напрямку – Времівка, Велика Новосілка, Нескучне, Шахтарське, Новомихайлівка, Золота Нива, Пречистівка, Вугледар, Павлівка, Костянтинівка;

на Запорізькому напрямку – Зелене Поле, Времівка, Ольгівське, Полтавка, Залізничне, Червоне, Гуляйпільське, Дорожнянка, Новоданилівка та Білогір’я.

На Південнобузькому напрямку – Миколаїв, Новогригорівка, Яковлівка, Партизанське, Квітневе, Киселівка, Шевченкове, Тернові Поди, Правдине, Любомирівка, Степова Долина, Таврійське, Мирне, Степове, Новоолександрівка, Первомайське, Кобзарці, Петрівка, Зарічне, Іванівка, Токареве, Ольгине та Широке.

Ворог продовжує вчиняти протиправні дії та розміщує особовий склад і військову техніку у дитячих садках (Верхній Рогачик), храмах московського патріархату (Червоний Маяк) в Херсонській області, а також використовує Святотроїцький храм у Малій Комишувасі Харківської області, як польовий шпиталь.

Сили оборони продовжують ведення оборонної операції, утримують визначені рубежі та не допускають просування противника вглиб території України.

Наші захисники успішно відбили спроби наступу ворога в районах Соледара, Зайцевого, Шахти Бутівка та Спартака.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України продовжує відбивати ракетні та авіаційні удари противника, ефективно здійснює прикриття критичних об’єктів на території України. Силами протиповітряної оборони збито керовану крилату ракету над Миколаївською областю.

Протягом минулої доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони завдала понад 30 ударів, спрямованих на ураження живої сили, бойової та спеціальної техніки, а також інших військових об’єктів ворога.

Ракетні війська та артилерія продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, порушення системи управління, логістичного забезпечення, знищення засобів протиповітряної оборони, вогневих засобів та живої сили противника.

В результаті злагодженої роботи авіації та артилерії вражено декілька взводних опорних пунктів, близько 5 позицій зенітних ракетних комплексів та артилерійську батарею противника. Втрати противника уточнюються.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Український контрнаступ відчутно погіршує матеріально-технічний та адміністративний потенціал Росії на окупованому півдні України.

• 5 вересня Путін публічно похвалив сили «ДНР» і «ЛНР» (й очорнив російських військових), щоб, ймовірно, мотивувати вербування в маріонеткові війська та змінити висвітлення війни в Росії.

• Українські військові зберігають оперативне мовчання щодо перебігу українського контрнаступу, але повідомляли про подальше знищення російських наземних ліній комунікацій  у центрі Херсонської області.

• Російські війська здійснили наземні удари на схід від Сіверська, на північний схід і південь від Бахмута, а також уздовж північно-західних околиць Донецька.

• Український спецназ провів обмежену операцію проти бази ФСБ Росії в районі Енергодара.

• Енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі України.

• Російська влада продовжує шукати нетрадиційні джерела боєздатності й усе частіше звертається до хворих і немічних людей.

• Окупаційна влада встановила в Запорізькій області курс 1,25 рубля за 1 гривню з метою сприяння економічній інтеграції окупованого Запоріжжя до Російської Федерації.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

В операційній зоні на півдні України стан та положення противника суттєвих змін не зазнали.

Основна увага його була зосереджена на утриманні займаних рубежів, нанесенні авіаційних ударів в напрямку Малої Сейдеменухи, Правдиного, Білогірки.

З метою покращення тактичного положення противник провів штурмові дії в напрямку Шмідтового і Тернових Под, силами зведеного підрозділу, зокрема, із застосуванням спецпризначенців. Але успіху не мав.

За день ворог здійснив 24 авіаційних та 3 ракетних удари.

Пообіді росіяни двічі скерували свої «Урагани» на Криворізький район.

В Апостоловому загинула літня жінка. Попередньо, троє людей поранені. Всі вони у лікарні у тяжкому стані.

У місті понівечений газовід - сталася пожежа, яку оперативно приборкано.

У Зеленодольську людей не зачепило. Пошкоджені виробничі будівлі підприємства.

Ракету “Іскандер”, що ворог випустив по Миколаївщині, знищено силами протиповітряної оборони.

Нашою авіацією нанесено 18 ударів по позиціях, логістиці, командних та опорних пунктах ворога.

Протягом бойового дня, в районі Високопілля продовжувалась розвідувальна діяльність за допомогою безпілотного шпигуна "Орлан-10". Влучним пострілом зенітного ракетного підрозділу лазутчика знищено.

В районі Новогригорівки, на Миколаївщині, під час спроби атакувати наші позиції, було відкрито вогонь на ураження і знищено ударний ворожий гелікоптер Ка-52.

А під час ракетної атаки по визволених територіях Херсонщини, в районі Андріївки, силами протиповітряної оборони знищено дві ракети Х-59.

Ракетно-аптилерійськими підрозділами виконано 370 вогневих завдань з ураження підрозділів протиповітряної оборони ворога, районів зосередження сил і засобів, станцій радіоелектронної боротьби й понтонних переправ поблизу Дар'ївки та вздовж Каховської ГЕС

Вогневий контроль переправ через річку Дніпро системний і ефективний.

Підтверджені втрати ворога складають 86 рашистів, 4 танки, 12 одиниць авто-бронетехніки, 4 гаубиці 152 –го калібру «Мста-Б» та «Мста-С», 3 гармати 152-го калібру «Гіацинт-Б» та «Гіацинт-С», станцію зв'язку та протитанковий ракетний комплекс.

Ліквідовано 4 склади ворожих боєприпасів в Бериславському, Херсонському й Баштанському районах.

Корабельне угруповання ворога у Чорному морі без змін у складі, районах маневрування та намірів, в постійній готовності до застосування 16-ти крилатих ракет «Калібр».

 

06.09.2022