194-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:04 Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні відзначив Збройні Сили України за те, що вони продовжують "послідовно, дуже ретельно й акуратно знищувати склади, бази, переправи, штаби окупантів". "Російська армія прийшла на територію України, не чекаючи спротиву. А втече звідси, не маючи жодної іншої надії на порятунок. І я хочу ще раз подякувати всім нашим захисникам і захисницям, нашій розвідці, Службі безпеки України, які роблять усе, щоб окупантам щодня ставало дедалі складніше перебувати в Україні. Також хочу подякувати всім нашим людям на тимчасово окупованих територіях, які допомагають нашій армії знищувати об’єкти загарбників. А особливо хочу сьогодні подякувати бійцям однієї з наших реактивних артилерійських бригад, які своїм влучним вогнем знищили саме той російський склад, з якого окупанти брали ракети С-300 для бомбардування Харкова. Хороша річ MLRS", – сказав голова держави.

 

 

22:37 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що цього тижня Брюссель запропонує Україні додаткові 5 млрд євро. Про це вона повідомила у twitter, коментуючи зустріч із прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем. "Ситуація на місцях в Україні, як і раніше, вимагає нашої посильної підтримки. Окрім 10 мільярдів євро, які ми вже надали, цього тижня ми запропонуємо додаткові 5 мільярдів євро у вигляді макрофінансової допомоги. ЄС стоятиме поруч із Україною стільки, скільки потрібно", – поінформувала президентка Єврокомісії.

 

 

22:15 Президент Латвії Егілс Левітс подав на розгляд Сейму поправки до закону про Латвійську православну церкву, які передбачають її самостійний і незалежний автокефальний статус. Про це йдеться у повідомленні на офіційному інтернет-сайті латвійського президента. "Коли закон набуде чинності, буде виключено будь-який вплив чи владу Московського патріархату над нашою Православною церквою. Відмова від будь-яких зв'язків із Московським патріархом – це істотне питання для наших православних, усього латвійського суспільства, а також національної безпеки", - заявив Левітс.

 

 

21:43 Три безпілотники Bayraktar TB2, які турецька компанія Baykar Makina пообіцяла безкоштовно передати українській стороні за зібрані кошти в рамках проєкту “Народний Байрактар”, вже доставлено в Україну. Про це на Міжнародній виставці оборонної промисловості (MSPO 2022) у місті Кєльце в Польщі повідомив гендиректор Baykar Makina Халюк Байрактар. “Ми поставили в Україну Bayraktar з литовської акції і вже поставили три безпілотники Bayraktar з акції Притули. Вони вже в Україні”, – сказав Байрактар у коментарі "Укрінформу". Як підкреслив турецький підприємець, Україна зараз потерпає від безпідставної і несправедливої агресії. Відтак багато людей в Україні мобілізувалися і підтримали акцію зі збору коштів на купівлю турецьких безпілотників. Він зауважив, що турецька компанія теж хотіла долучитися до цієї акції, тому було прийнято рішення не брати грошей за ці безпілотники, а узгоджено, що зібрані кошти буде витрачено на гуманітарні проєкти. Байрактар додав, що турецька сторона підтримує суверенітет України, бажає українцям миру і поважає опір української нації проти агресії, боротьбу за незалежність країни.

 

 

21:19 Міністр оборони України Олексій Резніков зустрівся з послом США в Україні Бріджит Брінк, аби обмінятися думками про позиції сторін напередодні найближчого засідання Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн", що відбудеться 8 вересня у Німеччині. Резніков подякував американській стороні за плідну співпрацю, підтримку України та військовослужбовців ЗСУ, інформує пресова служба Міністерства оборони.

 

 

20:40 Увечері в понеділок росіяни вдарили ракетами по Карпівській громаді у Криворізькому районі. Знищено нафтобазу та всі запаси палива. "Сталася сильна пожежа. Працюють вогнеборці. Інформація щодо постраждалих та масштабів руйнувань з’ясовується", - поінформували у ДСНС.

 

 

19:58 Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що світ перебуває на межі нової ядерної катастрофи через проблеми на Запорізькій атомній електростанції. У понеділок там вийшла з ладу остання лінія, котра з’єднувала ЗАЕС із енергосистемою України. "Щойно основна частина місії МАГАТЕ поїхала з ЗАЕС – і станція знову знеживлена. Остання лінія, що з’єднувала її з енергосистемою України - ЛЕП 330 кВ ЗаТЕС – Феросплавна – відімкнена через пожежу, що виникла в результаті обстрілів. Будь-які ремонти ліній зараз неможливі – навколо станції ведуться бойові дії. Світ знову знаходиться на межі атомної катастрофи. Деокупація ЗАЕС та створення демілітаризованої зони навколо неї – це єдиний шлях забезпечити ядерну безпеку", – прокоментував Галущенко.

 

 

19:21 Президент України Володимир Зеленський відбув підсумкову телефонну розмову із прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном перед його виходом із офісу. "Від імені всього українського народу подякував за особисту сміливість, за принциповість і визначний внесок у протидію російській агресії. З нетерпінням чекаю на співпрацю з великим другом України у його новому статусі", –написав Зеленський у twitter. Борис Джонсон повідомив, що для нього було честю працювати із Зеленським і він прагне залишитися друзями надалі. "Сполучене Королівство продовжуватиме підтримувати Україну на кожному кроці шляху, адже ми знаємо, що ваша безпека – це наша безпека, а ваша свобода – це наша свобода", – зазначив Джонсон. Він завершив свій твіт гаслом Slava Ukraini.

 

 

18:57 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

Зберігається загроза масованих авіаційних та ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на всій території України.

В акваторії Чорного моря в готовності до застосування і далі перебувають носії крилатих ракет морського базування “Калібр” противника.

Протягом поточної доби ворог здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню та понад 25 авіаційних ударів з метою ураження військових та цивільних об’єктів на території України.

Противник завдав авіаударів по районах населених пунктів Залиман Харківської області; Дмитрівка, Богородичне, Зайцеве, Кодема, Соледар, Яковлівка, Красногорівка Донецької області та Дорожнянка Запорізької області.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському напрямку обстрілів зазнали прикордонні райони населених пунктів Чернігівської та Сумської областей.

На інших напрямках противник, задіюючи наявні засоби вогневого ураження, продовжував обстріли військової та цивільної інфраструктури, а саме:

на Харківському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Уди, Одноробівка, Соснівка, Дементіївка, Нове, Питомник, Борщова, Руська Лозова, Руські Тишки, Петрівка, Момотове, Байрак, Слобожанське, Гусарівка, Мосьпанове та Чепіль;

на Слов’янському напрямку – Краснопілля, Вірнопілля, Дібрівне та Богородичне;

на Краматорському напрямку – Донецьке, Пискунівка, Крива Лука, Сіверськ та Спірне;

на Бахмутському напрямку – Миколаївка, Веселе, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кодема, Зайцеве та Майорськ;

на Авдіївському напрямку – Олександрівка, Авдіївка, Водяне, Красногорівка і Мар’їнка;

на Новопавлівському напрямку – Вільне Поле, Времівка, Новомихайлівка та Керменчик;

на Запорізькому напрямку – Зелене Поле, Новосілка, Новопіль, Гуляйполе, Червоне, Кам’янське.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджується на обороні зайнятих раніше рубежів та позицій, продовжував обстріли в районах населених пунктів Квітневе, Шевченкове, Любомирівка, Новогригорівка, Посад Покровське, Українка, Прибузьке, Лимани, Лупареве, Мирне, Олександрівка та Таврійське.

За наявною інформацією, командування військових частин 1-го армійського корпусу російських окупаційних військ проводить заходи примусового переведення особового складу строкової служби на контракт, що унеможливлює їх звільнення з військової служби протягом трьох років. Крім того, на зазначену категорію не поширюються одноразові виплати за підписання таких контрактів, що значно знижує морально-психологічний стан особового складу.

Ворог продовжує вчиняти протиправні дії в Херсонській області. Так, російські окупанти відключили Каховську ГЕС, що спричинило знеструмлення частини Херсонської та Запорізької областей.

Сили оборони продовжують ведення оборонної операції, утримують визначені рубежі та не допускають просування загарбників вглиб території України.

Наші захисники успішно відбили спроби наступу ворога в районах населених пунктів Білогорівка, Григорівка, Покровське, Бахмутське, Лозове, Спартак, Соледар, Зайцеве та Семигір’я, а на Краматорському напрямку мали тактичний успіх та вибили ворога з раніше зайнятих ним позицій.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України відбиває ракетні та авіаційні удари противника, ефективно здійснює прикриття критичних об’єктів на території України.

Протягом поточної доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони завдала понад 15 ударів, спрямованих на ураження живої сили, бойової та спеціальної техніки, а також інших військових об’єктів ворога.

Ракетні війська та артилерія Сил оборони продовжують вогневу підтримку дій наземних угруповань військ.

За уточненими даними підтверджено втрати ворога. В результаті успішного вогневого ураження в районі населеного пункту Куп’янськ Харківської області окупанти втратили вбитими та пораненими понад 100 військовослужбовців, знищено дві бойові машини. В місті Херсон уражено понад 30 військовослужбовців та 3 танки противника; а в районі Антонівського мосту і переправи знищено зенітний ракетний комплекс та шість вантажівок ворога.

Успішні дії Сил оборони призвели до виведення з ладу переправ в районі Херсона та вчергове звели нанівець спроби агресора відновити перекидання військ через річку Дніпро.

 

 

18:08 Радник Офісу президента Михайло Подоляк закликав мешканців окупованих територій готуватися до деокупації й облаштувати укриття. "Просимо мешканців окупованих територій, включно з півостровом Крим, стежити за оголошеннями органів влади стосовно дотримання рекомендацій під час заходів з деокупації. Зокрема, вже зараз облаштувати укриття, запастися достатньою кількістю води й зарядити павербанки", – написав Подоляк у twitter.

 

 

17:42 Збройні Сили України привітали Ліз Трасс із затвердженням прем’єр-міністром Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії! "Збройні Сили України вдячні за висловлену Вами системну, багатоаспектну, триваючу та дієву підтримку Сполученим Королівством суверенітету, незалежності, територіальної цілісності та недоторканості України у неспровокованій, несправедливій, агресивній війні російської федерації проти України", – йдеться у вітанні, опублікованому на сторінці Генштабу ЗСУ.

 

 

17:16 Президент України Володимир Зеленський у понеділок відбув розмову із президентом Франції Емманюелем Макроном. "Відбулися змістовні, понад 1,5-годинні переговори із президентом Франції Макроном. Розповів йому про ситуацію на фронті та протидію агресії РФ. Координували подальшу оборонну підтримку з боку Франції. Обмінялися оцінками результатів місії МАГАТЕ на ЗАЕС", – написав Зеленський у twitter.

 

 

16:50 Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель під час двосторонньої зустрічі у Брюсселі обговорили військову підтримку України, посилення санкцій та конфіскацію російських активів . Шмигаль наголосив, що оскільки немає жодних ознак того, що Росія готова припинити війну, вкрай важливим є оперативне та безперебійне постачання військової допомоги. "Україна зацікавлена у вашій ініціативі щодо започаткування військової Місії ЄС з підтримки для України в рамках Спільної політики безпеки й оборони. Головним її завданням має стати організація базової та спеціальної підготовки українських військовослужбовців. Структури України та ЄС мають спільно опрацювати це питання для якнайшвидшого розгортання місії", – заявив голова уряду.

 

 

16:08 Бійці спецзагону Головного управління розвідки Міністерства оборони провели спецоперацію у тимчасово окупованій Кам’янці-Дніпровській у Василівському районі Запорожжя, у ході котрої знищили та суттєво пошкодили низку об’єктів, котрі використовувалися окупантами як місця базування. Зокрема, вибухом знищено місце зберігання бюлетенів для проведення "псевдореферендуму"; всі наявні друковані матеріали знищено. "Разом з цим розбито місце базування підрозділу російського ФСБ, який охороняв склад бюлетенів. Точна кількість вбитих та поранених уточнюється. Вцілілих та поранених терміново евакуюють в напрямку окупованого Криму", – поінформували у розвідці.

 

 

15:47 На полях Восьмого засідання Ради асоціації між Україною та ЄС у Брюсселі відбулося підписання низки важливих двосторонніх документів. Свої підписи під угодою про участь України у програмі Європейського Союзу "Цифрова Європа" (2021–2027) поставили віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та комісар ЄС з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон. Документ забезпечить участь України у цій програмі згідно з принципами та умовами, встановленими статтею 451 Угоди про асоціацію. Участь у програмах із впровадження цифрових технологій має забезпечувати взаємні вигоди для сторін з дотриманням високого рівня захисту даних, цифрових прав, основоположних прав і етичних стандартів, та визнаючи, що сторони залишають за собою право обмежувати або обумовлювати участь у певних діях на підставі належним чином виправданих міркувань безпеки, повідомляє "Укрінформ".

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина і в.о. керівника групи підтримки України Катаріна Матернова підписали угоду про фінансування заходу "Зменшення вразливості та підвищення продовольчої безпеки через підтримку постраждалого населення та сільськогосподарського виробництва в Україні (Контракт з розбудови держави та посилення стійкості)". Загальна кошторисна вартість цього заходу становить 500 млн євро

Стефанішина та Матернова також підписали додаткову угоду №1 (у формі обміну листами) між урядом України та Європейською Комісією, що діє від імені Європейського Союзу, до Угоди про фінансування заходу “Програма ЄС з підтримки України в надзвичайній ситуації” (NDICI-GEO-NEAR/2022/ACT-60748). Метою є внесення змін до Угоди про фінансування “Програма ЄС з підтримки України в надзвичайній ситуації”.

Міністр фінансів України Сергій Марченко та Комісар з питань економіки Паоло Джентілоні свої підписи поставили під Угодою між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі ЄС для співробітництва в галузі оподаткування Fiscalis.

Вони також підписали угоду про участь України в програмі “Митниця”.

 

 

 

15:36 Елізабет Трасс прогнозовано виграла внутрішньопартійне голосування, завтра королева має доручити їй очолити британський уряд. У своїй першій промові Ліз Трасс подякувала конкурентові та прихильникам. А особливо – попередникові Борису Джонсону: за те, що він протистояв Путіну, добився брекзиту, запустив вакцинацію від Covid і "розгромив Джеремі Корбіна". Нині Трасс стоїть на позиції твердого консерватизму та правого лібералізму; питання – чи не змінить вона при потребі свої переконання, що вже бувало. Стосовно України вона під час передвиборчої кампанії обіцяла бути за прикладом Бориса Джонсона її "найбільшим другом".

 

 

 

14:33 Кремль визнав, що причиною припинення постачань газопроводом "Північний потік" є невдоволення, з котрим Росія реаґує на позицію українських союзників у війні. "Проблеми в прокачуванні виникли через санкції, запроваджені проти нашої країни і проти низки компаній західними державами, зокрема, Німеччиною і Великобританією. Інших причин, які призвели б до проблем з прокачуванням, не існує", - заявив прес-секретар президента РФ Дмітрій Пєсков.

 

 

14:16 Четверо представників місії МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і покинули майданчик станції, повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов. Очікується, що два позосталі експерти продовжать роботу на ЗАЕС на постійній основі.

 

 

13:55 Служба безпеки України повідомила про арешт активів компанії, підконтрольної колаборантові, очільникові окупаційної адміністрації Херсонщини Володимиру Сальдо. Бізнес був пов’язаний із видобутком та обробкою граніту. Фірма розташована на Житомирщині. "Прибуток від її діяльності Сальдо спрямовував на фінансування дій, спрямованих на зміну меж території України, а також на ведення війни проти нашої держави", – поінформували у СБУ. Наразі вирішується питання про передачу арештованих активів в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

 

 

13:38 Росіяни обстріляли селище Золочів на Харківщині. Загинули двоє чоловіків віком 39 і 52 роки. 

 

 

13:01 У понеділок о 13:15 (за київським часом) у Брюсселі розпочнеться засідання восьмої Ради Асоціації Україна-ЄС. Українську делегацію очолює прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, делегацію ЄС – високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель, передає "Інтерфакс-Україна". "Рада Асоціації обговорить двосторонній порядок денний ЄС-Україна, зокрема виконання Угоди про асоціацію та стан співробітництва ЄС-Україна. Також обговорюватиметься підтримка ЄС від початку агресивної війни з Росією та заявка України на членство в ЄС. Під час вузького засідання представники ЄС та України обміняються думками щодо ситуації після агресивної війни Росії, а також про глобальні та регіональні проблеми", – анонсували раніше в Європейській раді.

 

 

12:44 У гаражі в Бучі виявили рештки принаймні двох убитих людей. Як повідомив керівник поліції Київщини Андрій Нєбитов, останки знайшли під час огляду спаленого гаражного бокса. Зі слів місцевих мешканців, під час окупації російські військові вбили тут декількох цивільних. На місці поліціянти виявили два ланцюжки, хрестик, шестикутну зірку, заколку та троє ключів на металевому тримачі. Правоохоронці закликали зголоситися людей, які можуть допомогти в ідентифікації загиблих завдяки знайденим речам.

 

 

 

 

12:16 Росіяни контролюють трохи більше половини території Донецької області і не можуть розвинути наступу до очікуваних темпів. Про це заявив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко в етері телеканалу "Белсат". "Спроби наступальних дій ворога не припиняються на основних ключових напрямках. Це Бахмутський напрямок, Авдіївський напрямок – там, де ворог уже протягом багатьох тижнів продовжує наступати, переносячи, як вони кажуть, терміни виходу до адміністративних кордонів Донецької області. Їхні дії успіху не мають", – сказав Кириленко.

 

 

11:39 Міністерство закордонних справ України засудило спроби учасників проросійських акцій, які відбулись у Кельні та Празі, виправдати війну росії проти України та зневажити честь та гідність українців, які ціною своїх життів відстоюють свободу в Європі. "Проведення подібних шабашів під триколорами держави-агресора в центрі Європи є неприпустимим. Ці заходи не мали нічого спільного зі свободою слова та реальними настроями в Німеччині та Чехії. Ми засуджуємо спроби учасників проросійських акцій виправдати війну росії проти України та зневажити честь та гідність українців, які ціною своїх життів відстоюють свободу в Європі", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко. Представник Михайлівської площі акцентував на тому, що українська сторона не має сумнівів у солідарності з українцями абсолютної більшості німців та чехів, які надали сотням тисяч з них тимчасовий притулок, а також підтримують Україну і політику своїх урядів щодо протидії російській агресії. "Акції, які відбулися в неділю, не зможуть похитнути дружбу між Україною та Німеччиною і Чехією, підтримку яких ми високо цінуємо", – наголосив спікер МЗС.

 

 

11:20 Російські військовослужбовці продовжують перебувати на майданчику ЗАЕС. У машинних залах 1-го та 2-го блоків розташовані вантажівки зі зброєю та боєприпасами. Про це йдеться у повідомленні "Енергоатому". "Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС, виведення з території станції та міста Енергодар усіх російських військових, та повернення Запорізької АЕС під повний контроль України заради безпеки всього світу", – закликали в "Енергоатомі".

 

 

10:58 Служба безпеки України завершила досудове розслідування і направила до суду обвинувальний акт щодо командувача східного військового округу РФ генерал-полковника Алєксандра Чайка. Згідно з даними слідства, Чайко брав безпосередню участь у плануванні, підготовці та вторгненні загарбників на територію північних регіонів України. Очолюючи окупаційне угруповання "Схід", він керував діями підпорядкованих підрозділів під час спроби захоплення Києва. Щоб уникнути вогневого ураження у ході контрнаступу ЗСУ, російський генерал облаштував свій штаб у захопленому дитячому садочку у селищі Здвижівка Бучанського району. А на стадіоні однієї з місцевих шкіл він вручав своїм підлеглим нагороди за вчинення військових злочинів на Київщині. Ще одному воєнному злочинцю – командувачеві "2-го армійського корпусу" "народної міліції ЛНР" генерал-майору Еседуллі Абачеву – повідомили про підозру.

 

 

10:27 Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук закликала українських громадян не брати участі у так званих "референдумах". "Найкращий вихід – евакуюватися. Так ви убезпечите себе і свою родину й уникнете тиску від окупантів. А також – не порушите законодавство України, за яким участь у так званих "референдумах" на ТОТ тягне за собою кримінальну відповідальність", – сказала Верещук. Віцепрем'єр закликала українців не боятися їхати: держава подбає про кожну родину, яка переміститься на підконтрольну уряду територію – усіх забезпечать притулком, фінансовою допомогою, ліками, продуктами, теплими речами і предметами першої необхідності.

 

 

10:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Незважаючи на необхідність стримування недавніх наступальних дій України, головними зусиллями Росії в Україні майже напевно залишатимуться її наступальні операції на Донбасі. Її головні напрямки наступу на Донбасі залишаються в Авдіївці поблизу Донецька та в 60 км на північ навколо Бахмута. Хоча Росія досягла найбільших успіхів у цьому секторі, її війська все ще просуваються приблизно на 1 км на тиждень у напрямку до Бахмута.

Політичною метою операції на Донбасі майже напевно залишається захоплення всієї Донецької області, що дало би змогу Кремлю оголосити про «звільнення» Донбасу. Очевидно, російські війська неодноразово пропускали терміни досягнення цієї мети.

Українська влада стверджує, що тепер російські сили отримали наказ завершити цю місію до 15 вересня 2022 року. Малоймовірно, що російським силам вдасться досягти цієї мети, що ще більше ускладнить плани Росії щодо проведення референдумів про приєднання окупованих територій до Російської Федерації.

 

 

09:47 Державне бюро розслідувань оголосило підозру двом військовослужбовцям, причетним до поранення дітей на виставці зброї у Чернігові. "Один із військовослужбовців під час демонстрації зброї дозволив дитині взяти до рук споряджену реактивну протитанкову гранату (РПГ–26) та натиснути спусковий гачок. У результаті пострілу постраждало щонайменше дев’ятеро осіб, шестеро з яких – діти. Про підозру повідомлено військовослужбовцю, який дозволив дитині натиснути спусковий гачок, та його командиру, який дав наказ підлеглим військовослужбовцям привезти зброю на виставку для демонстрації", – йдеться у повідомленні ДБР. Підозру склали за статтею про порушення правил поводження зі зброєю, що заподіяло тілесні ушкодження кільком особам (ч.2 ст.414 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років. Військовиків затримали.

 

 

09:11 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час візиту до Берліна зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Сторони, зокрема, обговорили додаткові поставки зброї для України. "У нас є спільне бачення про необхідність нарощувати постачання артилерійських систем та систем протиповітряної оборони. Перш за все збільшувати ті види важкого озброєння, які вже були поставлені або будуть поставлені найближчим часом: РСЗО MARS-2, САУ Panzerhaubitze 2000, ППО IRIS-T та зенітні установки «Гепард». Водночас, говорили і про можливі поставки нової номенклатури, зокрема німецьких танків", – відзначив голова українського уряду. Денис Шмигаль наголосив на важливості посилення співпраці у сфері енергетики. Зокрема Україна та Німеччина обговорюють питання організації місії ЄС та ООН на Запорізьку атомну електростанцію, аби домогтися її повної демілітаризації.

 

 

08:51 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 49 800 (+300) осіб,

танків – 2068 (+19) од.,

бойових броньованих машин – 4459 (+29) од.,

артилерійських систем – 1157 (+10) од.,

РСЗВ – 294 (+0) од.,

засобів ППО – 156 (+0) од.,

літаків – 236 (+0) од.,

гелікоптерів – 206 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 867 (+3) од.,

автомобільної техніки – 3286 (+10) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 107 (+1) од.,

крилатих ракет – 205 (+2) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому та Криворізькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

60,5% танків (з них 3,3% за минулий тиждень),

25,7% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

54,8% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

37,6% артилерійських систем (з них 2,5% за минулий тиждень),

26,4% РСЗВ (з них 1,1% за минулий тиждень),

18,9% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

23,1% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

11,1% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

07:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, а також створені сприятливих умов для відновлення наступу, здійснює пошук слабких місць у нашій обороні, намагається покращити тактичне положення на окремих напрямках.

Зберігається загроза масованих авіаційних та ракетних ударів по об’єктах військової та критичної інфраструктури на всій території України. В акваторії Чорного моря в готовності до застосування ракетного озброєння перебувають носії КРМБ “Калібр”.

Протягом минулої доби ворог завдав 25 ракетних та понад 22 авіаційних удари по військових та цивільних об’єктах на території України. Зокрема, постраждала цивільна інфраструктура в районах населених пунктів Харків, Дмитрівка, Костянтинівка, Зеленопілля, Зайцеве, Кодема, Соледар, Миколаїв, Вознесенськ, Очаків, Сухий Ставок та Безіменне.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів з повітряного простору і території республіки білорусь.

На інших напрямках противник обстріляв військову та цивільну інфраструктури із танків, бойових машин, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, а саме:

на Сіверському напрямку ворог здійснив обстріли цивільної та військової інфраструктури понад 10 населених пунктів. Найбільше вогневого впливу зазнали Гасичівка, Янжулівка, Миколаївка, Михальчина Слобода Чернігівської області та Нововасилівка, Нова Гута, Середина-Буда, Бачівськ, Яструбине і Смолине Сумської області;

на Харківському напрямку противник завдав ураження у районах населених пунктів Дементіївка, Нове, Одноробівка, Борщова, Соснівка, Уди, Руські Тишки, Питомник, Руська Лозова, Слобожанське, Момотове, Петрівка, Байрак, Гусарівка, Чепіль та Мосьпанове. Задіяв БпЛА для корегування вогню артилерії;

на Слов’янському напрямку обстрілів з боку окупантів зазнали населені пункти Краснопілля, Дібрівне, Вірнопілля та Богородичне. По населеному пункту Дмитрівка ворог завдав авіаудару;

на Краматорському напрямку противник здійснив обстріли у районах Піскунівки, Донецького, Кривої Луки, Сіверська та Спірного;

на Бахмутському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Білогорівка, Веселе, Зайцеве, Кодема, Майорськ, Бахмутське, Соледар, Бахмут та Миколаївка. Крім того, завдав авіаційного удару біля Костянтинівки, Зеленопілля, Зайцевого, Кодеми та Соледара;

на Авдіївському напрямку обстрілів з мінометів та ствольної артилерії зазнали населені пункти Красногорівка, Мар’їнка, Авдіївка та Водяне;

на Новопавлівському напрямку противник активних наступальних дій не проводив, разом з тим здійснював обстріли районів населених пунктів Новомихайлівка, Парасковіївка, Керменчик та Времівка;

на Запорізькому напрямку ворог обстріляв райони Новополя та Новосілки;

на Південнобузькому напрямку противник веде оборонні дії, здійснив обстріли в районах населених пунктів Мирне, Степова Долина, Олександрівка, Таврійське, Партизанське, Ольгине, Киселівка, Кобзарці, Біла Криниця, Андріївка, Нововоскресенське, Миронівка, Любимівка, Петрівка. Ворожих авіаційних ударів зазнали райони Березнегуватого, Безіменного, Великого Артакового, Сухого Ставка та Білої Криниці. Для коригування вогню окупанти задіяли БпЛА.

Після інтенсивних обстрілів Силами оборони районів скупчення противника в Херсонській області, російські загарбники встановили заборону на пересування місцевих жителів. Зокрема, людям заборонено перетинати річку Дніпро як мостами, так і плавзасобами. У разі порушення заборони окупанти погрожують відкривати вогонь на ураження.

Продовжується примусова мобілізація на тимчасово окупованих територіях України. У Донецьку російські загарбники знайшли “нове джерело” поповнення втрат у живій силі. Так, нещодавно, до місцевих лікарень міста почали прибувати представники російської окупаційної армії та силоміць “виписувати” хворих. Під таку виписку потрапляють чоловіки призовного віку з різними захворюваннями або травмами, зокрема і поранені під час бойових дій, які проходять лікування.

Вже вкотре військовослужбовці 2 армійського корпусу відзначають дискримінацію їхнього статусу в порівняні з російськими військовими. Особовий склад підрозділів зазначеного армійського корпусу не отримує певних задекларованих надбавок, на відміну від російських військових в інших військових частинах. Крім того, відсутнє якісне медичне забезпечення. Все це суттєво впливає на погіршення морально-психологічного стану особового складу.

Сили оборони продовжують ведення оборонної операції, утримують визначені рубежі та не допускають просування противника по території України.

Підрозділи наших військ успішно відбили наступ ворога в районах населених пунктів Бахмутське, Весела Долина, Зайцеве, Кодема та Соледар на Бахмутському напрямку, а також в районах населених пунктів Первомайське, Водяне та Невельське на Авдіївському напрямку.

Угруповання Повітряних сил Збройних Сил України продовжує відбивати ракетно-авіаційні удари та повітряні напади противника, ефективно здійснює прикриття критичних об’єктів України.

Протягом доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила понад 30 ударів, спрямованих на ураження живої сили, бойової та спеціальної техніки, а також військових об’єктів.

Ракетні війська та артилерія наземних угруповань військ продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, порушення системи управління, логістичного забезпечення, знищення засобів протиповітряної оборони, вогневих засобів та живої сили противника. За минулу добу завдано ракетних ударів та здійснено вогневе ураження по пунктах управління різного рівня, складах з боєприпасами стратегічного рівня, районах зосередження бойової техніки та особового складу, районах зосередження та вогневих позиціях підрозділів артилерії, а також інших важливих цілях.

У результаті ефективного вогневого ураження по районах скупчення противника поблизу населених пунктів Семенівка та Куп’янськ Харківської області, російські окупанти зазнали втрат. Знищено один із польових складів з боєприпасами, живу силу противника, а також військову техніку. Втрати уточнюються.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські війська звільнили два не названі населених пункти на півдні України та один населений пункт у Донецькій області. ISW незалежно підтвердила факт звільнення населеного пункту в Донецькій області та одного з населених пунктів у Херсонській області.

• На відео з геолокацією видно, як російські війська стріляють із РСЗВ з позицій на Запорізькій АЕС.

• Українські сили продовжували завдавати ударів по російських наземних лініях комунікацій, складах боєприпасів і ключових позиціях, щоб виснажити російські сили та стримати російську бойову міць.

• Звільнення Україною Високопілля викликало критичні дискусії серед деяких російських мілблогерів, тоді як Міноборони РФ стверджувало, що українські війська продовжують "невдалі спроби" просування.

• Повідомляється, що особовий склад 127-го полку "ДНР " 1-го армійського корпусу відмовився воювати через відсутність постачання.

• Українські війська відвоювали територію на лівому березі річки Сіверський Донець у Донецькій області.

• Російські сили здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Бахмута та на захід від Донецька.

• Повідомляється, що російські війська переміщують військові засоби в райони, розташовані вздовж основних наземних шляхів комунікації у тилових районах Запорізької області.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Тривають позиційні бої з метою покращення положення по лінії фронту. Першочергове ураження здійснюється з метою порушення системи управління військами та логістичного забезпечення ворога. Противник продовжує чинити опір, хоча в певній частині деморалізований.

Зафіксований бунт військовослужбовців 127-го полку 1 армійського корпусу окупаційних вйськ у вигляді колективної відмови від участі у бойових діях. Однією із причин є незадовільне всебічне забезпечення: на передових позиціях особовий склад залишився навіть без води. Проти бунтівників спецслужбами окупаційних військ вжито заходів, їх вивезено з позицій.

Не даючи ворогу шансів на бойовий успіх та вирішення питань з логістикою, нашою авіацією нанесено двадцять один удар по його позиціях, опорних та командних пунктах, районах зосередження сил та засобів, а також по транспортно-логістичних об’єктах.

Ракетно-артилерійські підрозділи продовжують виконувати вогневі завдання в інтенсивній кількості.

Переправи через Дніпро і Інгулець перебувають під щільним вогневим контролем.

Результати бойового дня складають втрати ворожого війська у кількості 104 рашистів, 6 танків, 26 одиниць іншої броньованої та автомобільної техніки, 9 гаубиць «Мста-С» і «Мста-Б», а також безпілотний розвідник «Елерон-10».

Знищено склад ворожих боєприпасів в районі Томиної Балки, понтонну переправу поблизу села Львове, уражено пункт управління 35 армії в Каховському районі та два контрольно-спостережні пункти батальйонних тактичних груп 247-го десантно-штурмового полку і 126-ої окремої бригади берегової оборони в Миколаївському та Бериславському районах, відповідно.

Корабельне угруповання ворожих сил в Чорному морі без зміни тактики дій, складу та задач продовжує погрожувати нанесенням ракетного удару з 2 надводних ракетоносіїв, сумарний залп з яких складає 16 ракет типу «Калібр».

 

00:23 Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні підтвердив успіхи українських військовослужбовців. "І хочу подякувати сьогодні бійцям 63-го батальйону 103-ої бригади тероборони, які забезпечили результат на Донеччині: звільнено населений пункт. 54-та бригада на напрямку Лисичанськ–Сіверськ також зробила хороші кроки, просунулася вперед, зайняла певні висоти. Хочу відзначити також 42-й окремий мотопіхотний батальйон – завдяки його героїчним діям звільнено два населені пункти на півдні нашої держави", – сказав Головнокомандувач ЗСУ.

 

05.09.2022