190-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:55 У четвер освітній процес розпочався у 12 906 школах, повідомив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет. "Сьогодні 12 906 шкіл приступили до навчання в різних форматах. З них 3539 повністю очно приступили до навчання, у 3760 – до змішаної форми, яке передбачає і очне, і онлайн-навчання, 5497 шкіл, на жаль, сьогодні навчають виключно онлайн", – сказав Шкарлет, згідно з повідомленням "Укрінформу". Зі слів міністра, на сьогодні перевірено 23,5 тис. об'єктів закладів освіти із 26 тис., які потенційно мали розпочати навчання. При цім 59% шкіл готові до початку освітнього процесу з 1 вересня. "Ми чітко очікуємо, що з 15 вересня таких шкіл буде 71%", – додав міністр.

 

21:27 Президент України Володимир Зеленський "обнулив" Тристоронню контактну групу – голова держави скасував сім указів про персональний склад "мінської" делеґації.

 

20:47 Офіс президента не вельми задоволений візитом місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну електростанцію. Радник ОП Михайло Подоляк в етері національного телемаратону назвав дивним, що делеґація перебувала на території ЗАЕС лише дві з половиною години. "Це виглядає дуже дивно, на мій погляд. Українська сторона вважає, що місія такого рівня, насамперед інженерна, ядерно-фізична місія, яка приїхала не просто подивитися на територію їдальні або деяких інших залів, а має конкретні алгоритми вивчення того, що відбувається саме з механізмом управління такою складною інфраструктурою, якою є АЕС", – сказав Подоляк. З його слів, під час візиту місія мала з'ясувати, чи є на ЗАЕС загрози для контурної безпеки, радіаційна, ядерна небезпека та визначити "в якому взагалі стані знаходиться реактор". "Тому дивно, що всього дві години. Але МАГАТЕ каже, що залишить там певну кількість своїх членів на постійне перебування. Але все одно, дві години, ще й за умови, що довкола крутяться росіяни, які розповідають, що тут щось прилетіло, там яблуко впало тощо. Мені видається, що з тих двох з половиною годин, які комісія перебувала на станції в повному складі, можна було тільки послухати дивні казки у виконанні представника "Росатома". Не більше", – прокоментував Подоляк, як цитує аґенція "Інтерфакс-Україна"

 

20:11 Після від'їзду делеґації МАГАТЕ із Запорізької атомної електростанції на території ЗАЕС залишається п'ятеро представників місії. Вони розвантажують обладнання і продовжать роботу на станції. Очікується, що вони перебуватимуть на Запорізький АЕС до 3 вересня, поінформував "Енергоатом".

 

19:48 У Львові зустріли збірну України, котра повернулась зі спортивних змагань Warrior Games. Під час ігор наша команда здобула 93 медалі і посіла друге місце в загальному рейтингу, поступившись першістю лише команді зі США. На цьогорічних змаганнях Warrior Games три медалі отримала український парамедик Юлія Паєвська (Тайра). Усім учасникам команди у Львові вручили пам’ятні монети від Міністерства у справах ветеранів, повідомила пресова служба Львівської обласної військово-цивільної адміністрації. Згідно з указом Президента, двох учасників відзначили орденами "За заслуги" III ступеня – Юлію Москвич (учасниця антитерористичної операції; у 2014 році пішла на службу добровольцем, а через два роки отримала травму; здобула "золото" у кульовій стрільбі з гвинтівки стоячи) та Богдана Оксентюка (учасника антитерористичної операції, ветерана Нацгвардії; у 2014 році отримав травму, пов’язану із захистом Батьківщини; здобув три медалі – срібну і бронзову в плаванні, золоту – в легкій атлетиці). Warrior Games – це змагання для військовослужбовців та ветеранів, які отримали поранення, були травмовані або захворіли, виконуючи свої службові обов'язки. Міністерство оборони США проводить турнір восьмий рік поспіль.

 

 

19:16 Міністерство оборони Великої Британії передає Україні підводні безпілотні мінні мисливці для того, щоб допомогти очистити берегову лінію. Про це повідомила пресова служба Генштабу ЗСУ. “Для виявлення російських мін у водах біля узбережжя України в країну відправлять шість автономних мінно-пошукових апаратів. Три з них будуть надані зі складів ЗС Сполученого Королівства, а ще три будуть придбані у промисловості”, – зазначили у Генштабі. У Збройних Силах поінформували, що підводний безпілотний дрон – легкий автономний апарат, призначений для використання на мілководних узбережжях; він ефективно працює на глибині до 100 метрів для виявлення, локалізації та ідентифікації мін за допомогою набору датчиків. Уже розпочато перший курс навчання користуванню безпілотниками для українських воїнів.

 

18:50 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник намагається встановити повний контроль над територією Донецької області та утримати захоплені райони Херсонської, Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

Ворог продовжує завдавати авіаційні та ракетні удари по військових та цивільних об’єктах на території нашої Держави.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.

Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник утримує окремі підрозділи збройних сил російської федерації у прикордонних районах Брянської і Курської областей. Ворог здійснив обстріли з мінометів та ствольної артилерії районів населених пунктів Кам’янська Слобода, Залізний міст, Сеньківка Чернігівської області та Старикове Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник продовжує ведення бойових дій з метою утримання раніше зайнятих районів.

На Харківському напрямку ворог здійснив обстріли із застосуванням озброєння танків, ствольної та реактивної артилерії обʼєктів у районах населених пунктів Уди, Соснівка, Великі Проходи, Питомник, Руська Лозова, Руські Тишки, Черкаські Тишки, Старий Салтів та Пришиб.

На Слов’янському напрямку підрозділи ворога обстріляли із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Грушуваха, Велика Комишуваха, Вернопілля, Долина, Краснопілля, Дібрівне та Нова Дмитрівка.

Застосував авіацію для нанесення удару по районах населених пунктів Нова Дмитрівка та Богородичне.

Здійснив спробу наступу у напрямку населеного пункту Долина, успіху не мав, відійшов.

На Краматорському напрямку противник обстріляв із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Райгородок, Піскунівка, Сіверськ, Верхньокам’янське, Івано-Дар’ївка, Спірне та Роздолівка.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли із застосуванням танків, ствольної та реактивної артилерії районів населених пунктів Веселе, Яковлівка, Виїмка, Білогорівка, Краснополівка, Званівка, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Майорськ, Весела Долина.

Наступальними діями намагався просунутися у напрямках населених пунктів Весела Долина, Соледар, Бахмутське та Зайцеве, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку противник здійснював обстріли із застосуванням танків, мінометів та ствольної артилерії районів населених пунктів Олександропіль, Розівка, Тоненьке, Авдіївка, Карлівка, Водяне, Опитне, Первомайське, Піски.

Наніс авіаудар по районах населених пунктів Времівка, Нескучне та Олександропіль.

Наступальними та штурмовими діями намагався покращити тактичне положення у напрямках населених пунктів Первомайське, Невельське та Опитне, успіху не мав, зазнав втрат, відійшов.

На Новопавлівському напрямку здійснював обстріли районів населених пунктів Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Пречистівка. Наніс авіаційний удар в районі населеного пункту Мар’їнка.

Наступальними та штурмовими діями намагався покращити тактичне положення у напрямку населеного пункту Водяне, успіху не мав, відійшов.

На Запорізькому напрямку ворог здійснював обстріли обʼєктів в районах населених пунктів Новопіль, Ольгівське, Гуляйполе, Лугівське.

На Південнобузькому напрямку противник танками, мінометами та ствольною артилерією намагався уразити важливі обʼєкти в районах населених пунктів Потьомкине, Андріївка, Новогригорівка, Широке, Партизанське, Новопетрівка, Любомирівка, Шевченкове, Степова Долина, Таврійське, Лупареве, Олександрівка, Первомайське, Лозове, Ольгине.

Корабельне угруповання противника в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжує ведення розвідки, виконання завдання з підтримки дій наземного угруповання та блокування цивільного судноплавства.

Зберігається загроза нанесення ракетних ударів по об’єктах та елементах інфраструктури в глибині території України.

 

18:19 Російські війська зазнають найбільших втрат на південному напрямку, заявив під час онлайн-брифінгу заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов. “Збройні Сили України продовжують завдавати ударів по військових об'єктах. 29–31 серпня було завдано низку ударів з використанням ударних літаків, вертольотів, безпілотних авіаційних комплексів, а також сучасних РСЗВ. Найбільше втрат ворогу завдано на південному напрямку, де ракетними військами і артилерією спільно з авіацією знищено пункти управління, склади з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами, ворожа техніка разом з особовим складом, а також засоби його ППО”, – поінформував Громов. З його слів, під постійним вогневим впливом перебувають ключові мости Херсонської області – Антонівський, Каховський, Даріївський автомобільні мости, а також Антонівський залізничний міст, через який ворог здійснював перекидання своїх військ та техніки, переказує "Укрінформ".

 

17:58 Місія МАГАТЕ залишить своїх представників на Запорізькій атомній електростанції, заявив голова організації Рафаель Гроссі. З його слів, за кілька годин роботи на Запорізькій АЕС місії вдалося зібрати "багато важливої інформації". Гроссі також заявив, що він побачив "ключові речі", які хотів побачити, передає УНІАН.

 

17:05 Рок-гурт Red Hot Chili Peppers висловив підтримку Україні. Музиканти оприлюднили фотографію з останнього концерту, на якій Ентоні Кіддіса знято на сцені із синьо-жовтим прапором. Допис поширено із підписом Love Ukraine.

 

 

16:12 У селі Здвижівка на Київщині виявили тіло чоловіка, замордованого росіянами. Про це повідомила редакторка із "Суспільного" Євгенія Подобна. Чоловіка виявили лісовики неподалік від російських окопів. У нього були зв‘язані руки, а на голові – мішок. "Росія – країна вбивць і садистів, яка має зникнути з лиця землі раз і назавжди", – прокоментувала Подобна.

 

 

15:53 У Ряшеві починає роботу хаб для евакуації українців, яких везуть на лікування до інших країн Європи, оголосили на щоденному брифінгу Єврокомісії. У цьому центрі пацієнтам цілодобово забезпечуватимуть догляд і необхідну допомогу, за потреби – діагностику, вакцинацію та психологічну підтримку.

Проєкт є частиною ширшої програми медичної евакуації, яку ЄС запустив раніше цього року. Участь у ньому бере також Норвегія, яка не є членом ЄС, але у рамках програми забезпечуватиме щотижня два евакуаційні рейси з Ряшева до країн, куди людей везуть на лікування. З 11 березня на лікування до ЄС евакуювали понад 1100 українських пацієнтів, їх прийняли у 18 країнах – Німеччині, Франції, Ірландії, Італії, Данії, Швеції, Румунії, Люксембурзі, Бельгії, Іспанії, Португалії, Нідерландах, Австрії, Норвегії, Литві, Фінляндії, Польщі та Чехії.

 

15:27 Кіберфахівці Служби безпеки України припинили діяльність керованої спецслужбами Росії мережі агітаторів, які сприяли бойовикам терористичної організації "ЛНР" у проведенні підривної діяльності проти України. Згідно з повідомленням СБУ, зловмисники намагалися розганяти фейковий та деструктивний контент через інтернет-спільноти Львівського регіону. "Використовуючи фейкові профілі у соцмережах та на афілійованих сайтах, вони виправдовували злочини РФ, поширювали пропагандистські матеріали та проросійські наративи", – ідеться в повідомленні. Згідно з даними слідства, бойовики "винайняли" одного з фігурантів віддалено виконувати функції ІТ-спеціаліста у псевдоуправлінні організації "ЛНР". З'ясовано, що ця особа є засновником і адміністратором антиукраїнської спільноти "Львівська народна республіка". Зловмисник також наповнював антиукраїнські інформресурси, які визначили для нього його російські куратори, у тому числі сайт "ВосходИнфо". Під час обшуків за місцем його проживання правоохоронці виявили комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності та співпраці з окупантами на комерційній основі. Колаборанта заарештували.

 

14:30 Попри постійні обстріли та багатогодинні затримки, місія МАГАТЕ таки прибула в окупований Росією Енергодар на Запорізьку АЕС.

 

14:09 Спікер Ради федерації РФ Валєнтіна Матвієнко спростовує інформацію, начебто Росія стоїть на порозі "голоду боєприпасів", що вказує на актуальність проблеми. "Немає сумнівів, що нам вистачить ресурсів для перемоги – ресурсів не лише матеріальних, а й інтелектуальних, моральних", – стверджує соратниця Путіна.

 

13:40 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров наполягає на "захисті" прав російськомовних у Молдові і вимагає "особливого статусу" для Гагаузії. Про це Лавров заявив у інтерв'ю російським медіям. "Зараз і керівництво Придністров'я, і ми виступаємо за те, щоб відновити прямий діалог. Але судячи з публічних заяв президента Маї Санду та її команди, вони під диктовку США і ЄС такого прямого діалогу не хочуть і розраховують на недипломатичний варіант розв’язання проблеми... Ми зробимо все, щоб інтереси російськомовного населення не постраждали", – заявив Лавров. Він згадав про Гагаузію, яка "претендує на особливий статус". "Думаю, влада Молдови вчинить правильно, якщо припинять грати в нав'язані Заходом геополітичні ігри і подумає про інтереси людей... Ми будемо наполягати на цьому підході", – пригрозив дипломат.

 

13:02 Місія МАГАТЕ проїхала у "сіру зону" в напрямку до Енергодара, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна". З його слів, під час проїзду місії було чутно постріли зі стрілецької зброї. Раніше протягом декількох годин делеґація перебувала на блокпосту, очікуючи дозволу служби безпеки.

 

12:35 Пентагон законтрактував дві батареї зенітно-ракетних комплексів NASAMS для України. Контракт вартістю 182 мільйони доларів уклали 26 серпня. До угоди входить навчання та матеріально-технічна підтримка українських військових і сил безпеки. "Це перевірені системи, які справді змінять хід подій на полі бою", – прокоментував заступник міністра оборони США Вільям Лаплант. Купівля NASAMS має посилити захист України від сучасних повітряних загроз. ЗРК може боротися із літаками, безпілотними літальними апаратами, гелікоптерами та крилатими ракетами. Закупівля двох батарей є частиною третього пакета "Ініціативи сприяння безпеці Україні". Про нього оголосили 1 липня; тоді ж було виділено 820 мільйонів доларів на безпекову допомогу Україні.

 

12:09 Президент України Володимир Зеленський привітав українських дітей із Днем знань. Він констатував, що в дітей Росія забрала дитинство, але висловив упевненість, що нове покоління принесе чудове майбутнє. "Цього літа ні в кого не було літа. Час пройшов, ніби із зими – в зиму. Замість дитячих майданчиків доводилося бути в підвалах. Замість гри у футбол на вулиці доводилося залишатися з дорослими і чути забагато трагічних новин. Але ви були сміливими. І ви зробили свій вибір – вибір на користь України. Усієї України – від Ужгорода до Ялти, від Чорноморська до Харкова. На користь усього нашого народу", – сказав Зеленський. "У вас вкрали частину дитинства, частину юності... Але ви вільні. Завжди будете. Будьте гідними своєї свободи та нашої України", – закликав голова держави. Зі слів Зеленського, "1 вересня цього року дуже відрізняється від тридцяти попередніх, але все ж таки об'єднує в собі десятки попередніх. Сьогодні у нас День знань – 190-й "день знань" (190-й день війни, – ред.). Знань, які резюмують понад тисячоліття української історії, української культури, українського життя. Життя понад усе, незважаючи на будь-які загрози". Цей навчальний рік, підкреслив він, усі починають по-різному. "Хтось далеко від дому – в інших регіонах України. Хтось далеко від дому – в інших країнах. Хтось дистанційно, в онлайн-форматі. Хтось у рідній школі чи у своєму університеті, але все ж не у спокої. Однак важливо, що навчальний рік починається. Важливо, що навчання триває. І що знання про Україну не переривається", – наголосив він.

 

11:44 Країни G7 принципово домовилися про введення граничних цін на російську нафту, тривають переговори про деталі угоди, яку, як очікується, оголосять завтра, пише The Wall Street Journal із посиланням на відповідні джерела. Доопрацьований план створює «новий фронт протистояння з Росією», метою якого тепер стануть прибутки агресора від енергоносіїв, на які припадає близько половини надходжень до бюджету. Максимально допустимі ціни на російську нафту, за задумом країн G7, мають бути встановлені на такому рівні, щоби зменшивши доходи Росії, не відбити її бажання постачати цю нафту на світовий ринок. Досягнути цього передбачається обмеженням західним страховикам, на які нині припадає близько 90% всього ринку танкерних перевезень, страхувати судна з російською нафтою лише, якщо ціна нафти нижча за встановлену. Гранична ціна є одним із предметів обговорення країн G7. Крім обмежень нафтових цін, обговорюється також запровадження аналогічного заходу проти мазуту.

Є сподівання, що до обмежень приєднаються й інші країни, включаючи Туреччину, Єгипет та Південну Африку. Побоювання викликає можливий намір Росії різко скоротити постачання нафти на світові ринки, отримавши вигоду від різкого стрибка цін на нафту, проте США впевнені, що це просто підірве нафтову галузь Росії, яка так постраждала від санкцій, і що влада не піде на цей крок через занадто високі ризики.

 

11:36 Від початку повномасштабної війни Росія здійснила 18 ракетних обстрілів Львівської області, котрі пошкодили 86 об’єктів. Про це розповів голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький. Ідеться про 36 приватних та 20 багатоквартирних житлових будинків, об’єкти військової та критичної інфраструктури, заклади освіти, готелі, підприємства, медустанову та відділення поліції. За кошти місцевих бюджетів та приватних підприємств відновили 30 об’єктів. "Найбільш дороговартісним є відновлення об’єктів критичної інфраструктури. За попередніми підрахунками, на відновлення 5 таких об’єктів в області необхідно понад 360 мільйонів гривень", – повідомив Козицький. Очевидно, йдеться про електричні підстанції "Укрзалізниці", в які три російські ракети влучили 3 травня. 

 

10:39 Голова ради директорів "Лукойл" Равіль Маґанов розбився, коли випав з вікна лікарні у Москві, повідомляє російський "Інтерфакс". Маґанов загинув на уродини головного акціонера "Лукойлу" Ваґіта Алєкпєрова, і його смерть стала сьомою смертю топменеджерів із нафтогазової галузі з початку 2022 року.

Партнер RusEnergy Міхаїл Крутіхін бачить у черзі смертей почерк спецслужб і не виключає, що топменеджери нафтогазових компаній, побачивши загрозу, почнуть тікати з Росії: "Довести зараз нічого неможливо, доки не заговорять безпосередні виконавці. Є підозра, що позбавляються людей, які можуть проговоритися або в яких може прокинутися совість".

 

10:13 Місія Міжнародної аґенції з атомної енергії (МАГАТЕ) вирушила до Запорізької атомної електростанції, попри повідомлення з України, що російські війська почали інтенсивний обстріл Енергодара. Про це повідомляє Reuters. Генсек аґенції Рафаель Гроссі заявив, що місії відомо про "посилення військової активності", але делеґація продовжить маршрут. Раніше голова Запорізької обласної військово-цивільної адміністрації Олександр Старух повідомив, що російські військовики провадять артобстріл заздалегідь погодженого маршруту місії МАГАТЕ і що передова група ООН не може продовжити рух із міркувань безпеки.

 

09:41 Головне управління розвідки Міністерства оборони України закликало мешканців Криму ділитися інформацією про розташування російських військ у Криму та базування техніки: 

 

Повідомлення ГУР: Мешканцям Криму!

Український півострів відомий своїм осіннім оксамитовим сезоном! Тому просимо всіх жителів терміново повідомити нам "найпопулярніші" місця для відвідування, а саме:

— точне розташування пунктів дислокації та адреси проживання окупаційних військ (бажане геоприв’язування з координатами),

— місця проживання керівного складу окупаційних військ (бажане геоприв’язування з координатами),

— місця розташування та маршрути пересування військової техніки,

— точні дані місцевих колаборантів, які перейшли на бік ворога (адреса проживання та знаходження, геоприв’язуваня з координатами, ПІБ, посади та місце праці),

— осіб, які “співчувають” окупантам, та інших прибічників окупаційної влади.

Разом виженемо окупантів з рідної землі!

Слава Україні!

 

 

09:28 Аварійний захист ЗАЕС відключив один із двох блоків, які працюють, після обстрілів російськими військовими по майданчиках станції, повідомила компанія "Енергоатом". "Сьогодні, 1 вересня 2022 року, о 4:57 внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок", – ідеться у повідомленні. Окрім того, пошкоджено лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі відбулося знеструмлення неактивованого енергоблоку №2 із запуском дизель-генераторів. У компанії констатували, що це вже вдруге за останні десять днів "злочинні дії рашистів призвели до відключення блоку та знеструмлення станції"."Український персонал станції робить усе можливе для ліквідації пошкоджень її інфраструктури", – наголосила компанія.

 

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 48 350 (+450) осіб,

танків – 1997 (+23) од.,

бойових броньованих машин – 4345 (+33) од.,

артилерійських систем – 1115 (+33) од.,

РСЗВ – 287 (+2) од.,

засобів ППО – 153 (+1) од.,

літаків – 234 (+0) од.,

гелікоптерів – 205 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 851 (+2) од.,

автомобільної техніки – 3239 (+3) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 104 (+1) од.,

крилатих ракет – 196 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому та Курахівському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

58,4% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

25,1% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

54,0% автомобільної техніки (з них 1,3% за минулий тиждень),

36,2% артилерійських систем (з них 2,4% за минулий тиждень),

25,8% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

18,8% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

23,0% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

10,9% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:01 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом 30–31 серпня 2022 року Збройні Сили України продовжували наступальні дії на півдні України, підкріплюючи їх інтенсивними дальніми ударами по російських командних і матеріально-технічних об’єктах у зоні окупації.

Міністерство оборони України також оприлюднило відео, на якому українські літаки використовують високошвидкісні протирадіолокаційні ракети (HARM). Росія раніше стверджувала, що виявила фрагменти зброї цих типів, які призначені для визначення місцезнаходження та знищення радарів.

Росія надає пріоритет сильній наземній протиповітряній обороні – радіолокаційне покриття, яке дозволяє це зробити, є критично важливим потенціалом для її операцій в Україні. Істотне стійке погіршення російських радарів за допомогою HARM було би серйозною перешкодою для і без того проблемної ситуативної інформованості Росії.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник зосереджує зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, а також утриманні захоплених районів Луганської, Донецької, Херсонської, Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

Ворог продовжує завдавати авіаційні та ракетні удари по військових та цивільних об’єктах на території нашої Держави.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без змін. Підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.

Зберігатися загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати окремі підрозділи збройних сил російської федерації у прикордонних районах Брянської і Курської областей. Ворог із застосуванням ствольної артилерії здійснював обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Кам’янська Слобода та Залізний Міст Чернігівської області.

На Харківському напрямку із застосуванням танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії противник здійснив обстріли позицій наших військ та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Кленове, Дементіївка, Руські Тишки, Великі Проходи, Петрівка, Перемога, Байрак, Шевелівка. Продовжує ведення повітряної розвідки із застосуванням безпілотних літальних апаратів.

На Слов’янському напрямку здійснив обстріли з застосуванням танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Краснопілля, Вірнопілля, Грушуваха. Вів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА.

На Донецькому напрямку противник продовжує ведення активних бойових дій, зосереджуючи основні зусилля на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Здійснює вогневий вплив та намагається покращити тактичне положення, активно веде повітряну розвідку.

На Краматорському напрямку здійснював обстріли із застосуванням ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Райгородок, Берестове, Роздолівка, Тетянівка, Мала Піскунівка, Верхньокам’янське, Івано-Дар’ївка, Сіверськ.

На Бахмутському напрямку здійснив обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Бахмутське, Соледар, Яковлівка, Майорськ, Диліївка. Підрозділи противника намагалися вести наступальні бої у районах населених пунктів Весела Долина, Зайцеве.

На Авдіївському напрямку здійснював обстріли із застосуванням ствольної, реактивної артилерії, танків в районах населених пунктів Опитне, Первомайське, Нью-Йорк. Наніс авіаційні удари по районах населених пунктів Времівка, Нескучне, Олександропіль.

На Новопавлівському напрямку здійснював обстріли позицій наших військ із застосуванням танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районі населеного пункту Золота Нива. Завдав авіаційний удар у районі населеного пункту Мар’їнка. Вів наступальний бій у районі населеного пункту Водяне, успіху не мав.

На Запорізькому напрямку здійснював обстріли позицій захисників України із застосуванням ствольної та реактивної артилерії, танків в районах населених пунктів Новопіль, Ольгівське, Гуляйполе, Новоданилівка, Новояковлівка, Дорожнянка, Зелене Поле, Чарівне, Білогір’я.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій. Ворог вживає заходів з поповнення втрат. Здійснював обстріли із застосуванням танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. Обстріляв об’єкти цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Степова Долина, Новомиколаївка, Степове, Партизанське, Андріївка, Мирне, Прибузьке, Миколаївка, Зоря, Луч, Іванівка, Князівка. З метою ведення повітряної розвідки активно застосовував БпЛА на зазначеному напрямку. Противник намагається відновити логістичне забезпечення своїх військ.

Корабельне угруповання противника продовжує зосереджувати зусилля на веденні розвідки та блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

 

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністерство оборони Росії та російські мілблогери почали інформаційну операцію, визнавши український контрнаступ провалом майже одразу після його початку. Однак ще занадто рано оцінювати хід контрнаступальної операції, яку, ймовірно, буде важко оцінити в короткостроковій перспективі, якщо вона спиратиметься на хитрощі та помилкові вказівки.

• Російська окупаційна влада нав’язує українським студентам навчальну програму, спрямовану на усунення поняття української національної ідентичності, явно відповідно до промов і писань президента Росії Путіна, де він брехливо стверджує, що Україна є частиною Росії та що українська ідентичність була винаходом радянського періоду.

• Група директорів з питань нерозповсюдження ядерної зброї G7 засудила спроби Росії відключити Запорізьку АЕС від української енергомережі як "неприйнятні" напередодні прибуття на станцію делегації Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

• Російські війська здійснили обмежену наземну атаку на північ від Харкова.

• Російські війська здійснили наземні удари на південь від Бахмута та вздовж західних околиць Донецька.

• Призначені Росією чиновники в Криму почали «реконструювати» системи протиповітряної оборони для протидії меншим цілям у відповідь на повторювані атаки безпілотників на півострові. Російські чиновники, ймовірно, посилюють ППО Криму за рахунок інших театрів воєнних дій.

• Забайкальський край оголосив про формування добровольчого інженерно-саперного батальйону «Даурський».

• Українські партизани вчинили напад із застосуванням саморобного вибухового пристрою на штаб політичної організації "Разом з Росією" у Бердянську Запорізької області, де окупаційна влада, за повідомленнями, готувалась до проведення фіктивних референдумів.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій без суттєвих змін у складі та положенні його підрозділів. З метою убезпечення себе від дій наших підрозділів, здійснює дистанційне мінування підступів до своїх рубежів.

По Березнегуватській громаді ворог наніс авіаційний удар парою гелікоптерів Ка-52. Без людських втрат.

Протягом дня ворог завдав вогневого удару з важкої ствольної артилерії по Криворізькому та Нікопольському районах. В результаті обстрілу пошкоджено житлові будинки. Потерпілих серед цивільного населення нема.

Нашою авіацією нанесено 24 удари по місцям зосередження противника, його сил та засобів, командним та опорним пунктам, логістичним центрам, транспортним шляхам та бойовим позиціям.

Також ракетно-артилерійськими підрозділами в рамках виконання вогневих завдань нанесено удари по пунктах управління безпілотними літальними апаратами, станціям радіоелектронної боротьби і радіолокаційним, реактивним системам залпового вогню та засобам протиповітряної оборони ворога. Утримування Каховського і Дар’ївського мостів під щільним вогневим контролем виключило їх використання ворогом для підтягування техніки та боєприпасів. Влучання результативні, пошкодження суттєві. Налагоджену окупантами понтонну переправу в районі Дарївки знищено.

Внаслідок наших вогневих зусиль ворог зменшив свою присутність на 201 рашиста, 12 танків Т-72 та 18 одиниць авто-бронетехніки.

Влучно знищені важка вогнеметна система «Сонцепьок», зенітно-ракетний комплекс «Бук-М3», 5 гаубиць «Мста-Б», самохідна гаубиця «Акація», 2 самохідні артустановки, 3 мобільних міномети.

Ліквідовано 6 складів ворожих боєприпасів в Бериславському, Генічеському та Херсонському районах, а також командні пункти 331-го парашутно-десантного і 56-го десантно-штурмового полків.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

В Чорному морі корабельне угруповання ворога без змін складу, задач та загроз.

 

01.09.2022