186-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:56 По об’єкту військової інфраструктури в Сарнах на Рівненщині у неділю ввечері Росією було завдано 4 ракетних ударів, повідомив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль Обійшлося без людських жертв. Ударною хвилею пошкоджено близько 30 житлових будинків та приміщення центральної районної лікарні.

 

21:26 Нині в Криму діє більше десяти українських диверсійно-розвідувальних груп, які мають централізоване управління, пише російська опозиційна "Новая газета. Европа", посилаючись на анонімне джерело, близьке до ГУР України. За даними газети із Севастополя, частину служб штабу Чорноморського флоту Росії задля безпеки вже перенесли до Новоросійська.

До цих диверсійно-розвідувальних груп входять, зокрема, колишні мешканці Криму, які виїхали звідти після приєднання до Росії: їх закинули ще навесні у Запорізьку та Херсонську області і звідти вони перебралися на півострів. На місці зв'язалися зі "сплячими агентами" та розпочали підготовку до активних дій. Диверсанти добре знають місцевість, пройшли серйозну підготовку, а головне – користуються підтримкою значної частини місцевого населення. Ця мережа створювалася з березня-квітня і включає 120–150 діючих бійців, а також кількох командирів і координаторів.

 

20:20 Російські окупанти здійснили масовий пуск ракет зі стратегічних бомбардувальників із повітряного простору Білорусі, вилетівши між 19:19 та 19:28 з території Росії. Повідомляють про вибухи у Рівненській області та про перехоплені військами ППО ворожі ракети над Волинською областю.

 

19:04 Президент України Володимир Зеленський провів нараду з представниками сектору оборони й безпеки. На зустрічі були присутні керівники Збройних Сил, розвідувальних органів, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України та інших сил оборони. Учасники наради в режимі «таємно» заслухали інформацію про оперативну обстановку на фронті, розглянули інші питання безпеки й оборони. Окремо зупинилися на потребах української армії та координації на різних рівнях із міжнародними партнерами України.

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

Тривають авіаційні та ракетні удари по цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати окремі підрозділи Західного військового округу в прикордонних районах Брянської і Курської областей. З метою сковування дій підрозділів Сил оборони ворог обстріляв райони населених пунктів Грем’яч Чернігівської області і Нова Слобода, Нововасилівка, Іскрисківщина та Тур’я Сумської області. Вів повітряну розвідку прикордонних районів БпЛА.

На Харківському напрямку противник здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії районів населених пунктів Харків, Прудянка, Протопопівка, Пришиб, Чепіль, Замулівка, Руські Тишки, Байрак, Петрівка, Мосьпанове та Великі Проходи. Завдав авіаударів біля Рубіжного. Підтримує високу інтенсивність ведення розвідки БпЛА.

Здійснив спробу покращення тактичного положення неподалік Світличного, успіху не мав, відійшов.

На Слов’янському напрямку зафіксовано ворожі обстріли поблизу Довгенького, Долини, Дібрівного, Великої Комишувахи та Карнаухівки.

Наступальними та штурмовими діями противник намагався просунутися в районі Богородичного, зазнав втрат та відкинутий назад.

На Краматорському напрямку ворог продовжував вогневий вплив біля Слов’янська, Верхньокам’янського та Спірного. Завдав авіаційних ударів неподалік Григорівки.

На Бахмутському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Бахмут, Весела Долина, Соледар, Майорськ та Роздолівка. Ударів авіації противника зазнали райони Кодеми та Яковлівки. Сили оборони України відбили наступ окупантів біля Веселої Долини.

На Авдіївському напрямку ворог обстрілював із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Невельське, Опитне, Орлівка, Новоолександрівка, Нью-Йорк, Красногорівка та Первомайське. Здійснив невдалу спробу наступу у районі Первомайського, зазнав втрат та відійшов.

На Новопавлівському напрямку противник продовжував обстріли біля Вугледара, Богоявленки, Великої Новосілки та Новомихайлівки. Намагався покращити тактичне положення неподалік Павлівки, успіху не мав.

На Запорізькому напрямку ворог обстріляв із танків, ствольної та реактивної артилерії райони Гуляйполя, Гуляйпільського, Кам’янського, Бурлацького, Времівки та Червоного. Завдав авіаційних ударів поблизу Полтавки.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли з наявних видів озброєння в районах населених пунктів Миколаїв, Лупареве, Степова Долина, Посад-Покровське, Широке, Партизанське, Киселівка, Велике Артакове, Андріївка, Ольгине, Князівка, Тополине, Мирне, Квітневе, Веселий Кут та Лозове. Ударів авіації зазнали території біля Андріївки та Олександрівки. Фіксується висока активність ворожих розвідувальних БпЛА.

В акваторіях Чорного та Азовського морів обстановка суттєвих змін не зазнала.

Наші ракетно-артилерійські підрозділи продовжують вогневе ураження скупчень особового складу та військової техніки російських окупантів. На деяких напрямках ворог має відчутні втрати у живій силі.

 

17:56 У США є засторога, що швидка втеча, швидкі удари можуть викликати та спровокувати ескалацію конфлікту, що після відвертої втечі росіян із позицій, умовно кажучи, може бути застосована тактична ядерна зброя, – вважає генерал-майор запасу Віктор Чумак, головний військовий прокурор України в 2019-2020 рр., нагадавши слова генерала армії США Ллойда Остіна на першому засіданні у Рамштайні про те, що "наше завдання зробити так, щоб Росія ніколи більше не змогла вести жодної війни".

 

"Є два сценарії: швидка перемога над Росією і Росія розпадається, виникає купа ризиків, у тому числі для західного світу. Другий сценарій – це перемелювання. Ця м’ясорубка буде перемелювати не тільки війська, це перемелювання всіх ресурсів, які є у Росії. Це падіння військового, економічного, технологічного, людського ресурсу. Все це у комплексі може дати знекровлення Росії".

 

16:52 ЗСУ вдарили по російських окупантах у Сватовому, обстрілявши місце передислокації ворога, виникла пожежа; об'єкт горів протягом декількох годин, і було чутно вибухи, поділився інформацією голова Луганської військової обласної адміністрації Сергій Гайдай в ефірі національного телемарафону.

 

15:05 За минулу добу, 27 серпня, у напрямку українських Дунайських портів пройшла рекордна з моменту початку широкого російського вторгнення кількість суден загальним обсягом 45 тис. тон. Про це повідомляє пресова служба Міністерства інфраструктури. Загалом пройшло 11 суден: через гирло Бистре суднового ходу Дунай – Чорне море пройшло 7 суден, а через румунський канал Суліна – 4. "З березня нам уже вдалось перевезти через Дунайські порти понад 4 млн тонн зерна – на даний момент це більше, ніж усіма іншими видами транспорту. Динаміка збільшення суттєва. Якщо в березні наші порти обробляли на експорт тільки 16,5 тис. тонн агропродукції, то вже в липні показник сягну майже 1,4 млн тонн", – прокоментував міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

 

14:47 Міжнародна реакція та однозначна позиція керівництва України змусили окупантів взяти "оперативну паузу" у питанні "трибуналу" в Маріуполі над українськими військовополоненими і існує "стриманий оптимізм", що вони взагалі відмовляться від наміру його проводити, вважає радник мера Маріуполя Петро Андрющенко:"Сподіваємось, що його скасують. Бачили активну до нього підготовку, але наприкінці тижня окупанти і зняли охорону, і повертають технічний персонал працювати у філармонію. З одного боку там все готово, а з іншого – не бачимо активних дій щодо підготовки цього «трибуналу». Враховуючи все інше, є такий стриманий оптимізм, що він не відбудеться. Ми вважаємо, що спрацювала низка моментів. Насамперед, звісно, ми розуміємо необхідність для окупантів відступити для того, щоб мати якесь поле для маневру, для перемовин, які їм вкрай необхідні. Тому заява президента мала одну з ключових ролей. Також зрештою відреагувала ООН і фінальну точку поставило розслідування, яке було оприлюднено американськими розвідувачами, і реакція Держдепу щодо фільтраційних тюрем. Це все в комплексі, мабуть, спрацювало на те, щоб окупанти поки що взяли оперативну паузу. Ми бачимо зменшення риторики агресивної щодо «трибуналу»."

 

13:33 У Прилуках провели акцію "Ворожу літературу на макулатуру, а гроші – на ЗСУ", в рамках якої збирали російські книги на макулатуру. Мешканці здали майже 2 тони російської літератури, за які вдалося отримати 5478 гривень, розповіла начальниця відділу культури Прилуцької міської ради Катерина Мовчан у коментарі Суспільному.

 

12:07 Російський воєнний злочинець Іґорь Манґушев, який називає себе "авантюристом" і "політтехнологом", записав антиукраїнську промову, тримаючи в руках предмет, схожий на людський череп. Він ствердив, що це череп українського військовослужбовця з "Азовсталі". Манґушев заявив, що росіяни воюють не просто з людьми, "а з ідеєю" – з ідеєю незалежної Української держави, яка ідентифікує себе окремою від Росії. Росіянин заявив, що задля таких ідей росіянам чхати, "скільки [людей] треба вбити".

 

 

11:20 У селищі Мирному в Мелітопольському районі зруйновано будівлю, у котрій провадилася підготовка до "псевдореферендуму", повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров. У самому Мелітополі зруйновано одну з найбільших ворожих військових баз – вона дислокувалася на території заводу "Автокольорлит". "Вже протягом 3-х тижнів кожного дня у них щось трапляється. Чекаємо на жест доброї – вони мають піти з тимчасово окупованих територій", – прокоментував Федоров.

 

10:54 Керівники Криму вивезли свої родини з півострова, сказав з посиланням на свої джерела лідер кримських татар Мустафа Джемілєв: «Настрої різні, звісно. Паніка – ви самі бачили величезні потоки машин у бік Росії. Мені сказали, що Аксьонов та Костянтинов вивезли свої сім'ї. Співробітники ФСБ також вивезли своїх людей. Це добра ознака».

 

09:35 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

25 серпня 2022 року адміністрація президента РФ видала указ президента, яким збільшила встановлену чисельність збройних сил Росії до 1 150 628 осіб, тобто майже на 140 тис. Уряду доручено виділити для цього фінансування.

Залишається незрозумілим, чи намагатиметься Росія заповнити ці збільшені асигнування за рахунок найму більшої кількості солдатів-контрактників-добровольців чи за рахунок збільшення річних планових показників для призову. У будь-якому разі, згідно з чинним законодавством, указ навряд чи принесе суттєвий прогрес у посиленні бойової потужності Росії в Україні. Це тому, що Росія втратила десятки тисяч військових; нових контрактників набирається дуже мало, а призовники формально-юридично не зобов'язані служити за межами території Росії.

 

09:23 Дніпропетровщину цілу ніч обстрілювали із "Градів", "Ураганів", важкої артилерії. Поцілили по чотирьох громадах у двох районах. "Нікопольський район ворог накрив вогнем з «Градів» та важкої артилерії. Обійшлося без постраждалих. Сам Нікополь росіяни обстріляли тричі. Понівечили кілька  житлових будинків та автівок. Без світла лишилися понад 1500 родин. Електрики уже працюють. У Марганецькій громаді один будинок знищено, до десяти пошкоджено. У Марганці зачепило склад та цехи місцевої фабрики. У місті перебито лінію електропередач. У Червоногригорівській громаді теж є руйнація житлових будинків. По Криворізькому району ворог гатив «Ураганом». Під удар потрапила Зеленодольська громада. Там вкотре поцілили по дачному масиву та підприємству. Без загиблих та поранених", – повідомив голова обласної адміністрації Валентин Резніченко.

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 46 750 (+250) осіб,

танків – 1942 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 4257 (+3) од.,

артилерійських систем – 1050 (+5) од.,

РСЗВ – 274 (+0) од.,

засобів ППО – 148 (+0) од.,

літаків – 234 (+0) од.,

гелікоптерів – 202 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 838 (+2) од.,

автомобільної техніки – 3171 (+6) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 99 (+0) од.,

крилатих ракет – 196 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

56,8% танків (з них 0,7% за минулий тиждень),

24,5% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

52,9% автомобільної техніки (з них 0,4% за минулий тиждень),

34,1% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

24,6% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

18,8% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

22,7% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень),

10,5% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

08:51 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. З метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони ворог обстріляв район Білопілля Сумської області.

На Харківському напрямку противник здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Перемога, Протопопівка, Гусарівка, Слатине, Іванівка, Петрівка, Руська Лозова, Соснівка, Великі Проходи. Завдав авіаударів біля Гусарівки та Первомайського.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Довгеньке, Курулька, Адамівка, Долина, Бражківка, Дібрівне, Богородичне, Краснопілля та Костянтинівка. Ворог намагався вести штурмові дії у напрямку населених пунктів Довгеньке та Богородичне, але успіху не мав та вимушений відійти.

На Краматорському напрямку противник продовжив артилерійські обстріли поблизу Словʼянська, Верхньокам’янського та Сіверська.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу із танків, ствольної артилерії та РСЗВ зазнали райони населених пунктів Бахмут, Бахмутське, Соледар, Шуми, Весела Долина, Яковлівка, Майорськ та Зайцеве. Ворожа авіація завдала удару біля Кодеми.

Противник намагався вести наступ у напрямках Вершини, Кодеми, Семигір’я та Зайцевого. Українські захисники зупинили та відкинули окупантів назад.

На Авдіївському напрямку ворог обстрілював із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Невельське, Водяне, Орлівка, Новоолександрівка, Веселе, Нью-Йорк, Красногорівка, Мар’їнка та Первомайське. Завдав авіаційних ударів біля Валентинівки та Водяного. Вів наступ у напрямку Лозове – Первомайське, отримав жорстку відсіч та вимушено відійшов.

На Новопавлівському напрямку противник продовжував обстріли цивільної та військової інфраструктури із танків та артилерії біля Павлівки, Вугледара, Володимирівки, Богоявленки, Новоукраїнки та Новомихайлівки.

На Запорізькому напрямку обстріли зафіксовано біля Дорожнянки, Чарівного, Оріхова, Малої Токмачки, Малих Щербаків, Ольгівського, Степового, Новосілки та Зеленого Поля.

На Південнобузькому напрямку окупанти продовжували уражати з наявних видів артилерійського озброєння райони населених пунктів Миколаїв, Олександрівка, Степова Долина, Прибузьке, Лупареве, Лимани, Посад-Покровське, Новогригорівка, Широке, Первомайське, Партизанське, Квітневе, Киселівка, Кобзарці, Велике Артакове, Яковлівка, Андріївка, Потьомкине, Ольгине, Трудолюбівка, Князівка, Добрянка та Тополине. Ворог задіяв авіацію для удару поблизу Андріївки.

В акваторіях Чорного та Азовського морів обстановка суттєвих змін не зазнала. Зберігається загроза застосування противником крилатих ракет морського базування типу “Калібр” по об’єктах інфраструктури в глибині території України.

 

08:25 У Москві підпалили автомобіль заступника начальника 8-го управління генштабу збройних сил Росії Євґєнія Сєкрєтарьова. Як повідомляє телеґрам-канал Baza, BMW X6 Сєкрєтарьова стояла у дворі будинку на Ленінградському шосе. Російські силовики затримали жінку, яка нібито підпалила авто. Вона заявила, що виступає проти "спеціальної військової операції".

 

 

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Добровольчі батальйони, які входять до складу 3-го армійського корпусу Росії, ймовірно, готуються до спроб наступальних операцій загальновійськових військ, але їм, ймовірно, не вистачатиме достатньої бойової потужності, щоб істотно здійснити зміну ситуації на полі бою.

• Південне оперативне командування ЗСУ заявило, що російська диверсійно-розвідувальна група з 10 осіб здійснила штурм у Херсонській області, що свідчить про подальше погіршення наступальних можливостей РФ у Херсонській області.

• Російські війська здійснили обмежену наземну атаку на північ від Харкова.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на південний захід від Ізюму, на північний схід від Сіверська, на північний схід і південь від Бахмута, а також на захід і південний захід від Донецька.

• Українські сили обстріляли російські десанти на заході Херсонської області.

• Російські та українські джерела обмінялися звинуваченнями в обстрілі Запорізької АЕС.

• Можливо, російське військове керівництво переходить до нової фази мобілізації в центральній Росії та, швидше за все, вичерпало резерви потенційних новобранців у більш периферійних і безправних регіонах.

• Російська влада посилює правоохоронну діяльність на окупованих територіях.

 

07:01 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій по займаному рубежу оборони. Суттєвих змін у складі та положенні не відбулося. Не маючи успіху на суходолі, ворог активізує повітряну розвідку та різноманіття засобів повітряного нападу.

Протягом бойового дня удари по наших позиціях вдовж лінії зіткнення нанесено ударними безпілотниками, гелікоптерними парами та з винищувача-бомбардувальника ракетою Х-59 класу «повітря-поверхня».

Також понад вечір з гелікоптера Мі-24 противник атакував некерованими ракетами об’єкти інфраструктури Нікополя. Зруйновано одну будівлю, без людських втрат.

Нашою армійською авіацією нанесено 3 удари по 2 опорних пунктах противника у Солдатському і Олександрівці, по району зосередження живої сили, озброєння та техніки у Високопіллі.

Ракето-артилерійськими підрозділами в рамках реалізації вогневих завдань підтверджено втрати ворога в кількості 35 рашистів. Також знищено гаубицю «Мста-Б», самохі‌дну артилері‌йську гарма‌ту «Но‌на», 9 одиниць броньованої та автомобільної техніки, 2 склади боєприпасів в Дудчанах та Давидовому Броді і 1 польовий пункт боєпостачання у Воскресенському. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

Корабельне угруповання ворожого флоту з 11 одиниць тримається поблизу кримського берега, але 3 ракетоносії, з яких 1 підводний, тримають напоготові зо 2 десятки ракет типу «Калібр».

 

28.08.2022