183-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:46 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з американським президентом Джо Байденом. "Провів чудову розмову з президентом США. Подякував за непохитну підтримку українського народу – безпекову та фінансову – з боку США. Обговорили подальші кроки України на шляху до перемоги над агресором та важливість притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини", - написав Зеленський у twiiter. Президент Байден повідомив, що зідзвонювався зі Зеленським, аби привітати Україну з Днем Незалежності. "Я чітко дав зрозуміти, що Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати Україну та її народ у їхній боротьбі за захист свого суверенітету", - прокоментував Байден.

 

21:21 МЗС запросило апостольського нунція в Україні архиєпископа Вісвалдаса Кулбокаса, аби висловити розчарування словами папи Франціска про "бідолашну дівчину, яка була підірвана бомбою, що знаходилась під сидінням автомобіля в Москві", сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільному з італійським колегою брифінгу, додавши: "Скажу відверто, що українське серце розривається від слів Папи. Це було несправедливо. При цьому викликає нерозуміння рішення папи Франціска згадати у контексті російсько-української війни смерть російської громадянки на території Росії, до якої Україна не має жодного відношення."

 

20:39 В Україні ліквідували командира танкового батальйону збройних сил РФ майора Васілія Лушнікова. Про це в четвер, 25 серпня, повідомив telegram-канал “Союз танкістів Росії”. Лушніков загинув у свій день народження – 23 серпня – “під час стрімкої атаки”. Увагу на знищення російського солдата звернув журналіст Юрій Бутусов. “Шановні воїни, відгукніться, хто це так дуже влучно відсвяткував День Прапора та День Незалежності? За таке треба давати Героя України... Цікаво, де це та як відбулось, цей подвиг має бути належним чином відображений в історії Війни за Незалежність”, – прокоментував Бутусов.

 

20:22 Болгарія відмовилася видати Росії громадянина, котрий публічно спалив свій російський паспорт на знак протесту проти російського вторгнення в Україну - Апеляційний суд Варни задовольнив апеляцію Алєксєя Алчина на рішення попередньої судової інстанції про його екстрадицію до росії, повідомляє EuroNews. Наприкінці лютого Алчин, перебуваючи у Варні, публічно спалив російський паспорт. Через кілька місяців російська влада надіслала до Болгарії запит про екстрадицію, висунувши йому звинувачення в ухилянні від сплати податків.

 

19:41 Київська міська рада перейменувала 95 вулиць, провулків та площ, назви яких пов’язані з  Росією та радянським минулим. "Нові назви, ініційовані та підтримані громадськістю під час рейтингового голосування, мають увічнити пам’ять про визначні історичні події України, а також про відомих діячів і Героїв, які прославляли Україну та боролись за незалежність нашої держави. Зокрема, і в сучасній російсько-українській війні. Це важливий крок до того, щоб зменшити брехливі маніпуляції та вплив російського агресора на трактування нашої історії", - прокоментував київський міський голова Віталій Кличко.

 

19:20 До початку навчального року в очній формі готові більш ніж 50% закладів освіти України. Про це в етері національного телемаратону повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ України Євген Єнін. "Станом на зараз до початку освітнього процесу в очній формі навчання за показниками безпеки готові понад 50% закладів освіти", – розповів Єнін. З його слів, найкращі показники безпеки зафіксовані у Чернівецькій області – близько 82% закладів освіти. Приблизно такий же відсоток у Закарпатській та Львівській областях. Водночас найменш готовими до початку навчального року з точки зору безпеки є освітні заклади у Миколаївській, Дніпропетровській, Волинській, Сумській та Чернігівській областях, передає УНІАН.

 

18:52 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог продовжує утримувати окремі підрозділи збройних сил російської федерації в прикордонних районах Брянської і Курської областей з метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони.

Зі ствольної артилерії ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Гай, Залізний Міст і Гірськ Чернігівської області та Бачівськ, Вільна Слобода і Стукалівка Сумської області. Вів повітряну розвідку прикордонних районів БпЛА.

На Харківському напрямку ворог здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії районів населених пунктів Одноробівка, Цупівка, Прудянка, Базаліївка, Циркуни, Петрівка, Великі Проходи, Питомник, Іванівка, Коробочкине, Слобожанське та Чепіль. Під удари авіації противника потрапили райони Питомника, Пришиба та Залимана.

Ворог здійснив невдалу спробу наступальних дій біля Петрівки, зазнав втрат та відійшов. Підтримує високу інтенсивність ведення розвідки БпЛА.

На Слов’янському напрямку противник задіяв танки, ствольну артилерію та РСЗВ для обстрілів неподалік Великої Комишувахи, Краснопілля, Нової Дмитрівки, Долини та Дібрівного.

Сили оборони України відбили спробу наступу підрозділів ворога неподалік Долини та Дмитрівки.

На Краматорському напрямку обстрілів з боку противника зазнали райони населених пунктів Спірне, Званівка, Сіверськ та Пришиб. Ворог здійснив спробу покращення тактичного положення біля Старого Каравану, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку ворог продовжував обстріли територій поблизу Бахмута, Веселої Долини, Зайцевого та Кодеми. Ударів авіації противника зазнали райони населених пунктів Соледар, Зайцеве, Кодема та Яковлівка.

Наступальними та штурмовими діями окупанти намагалися просунутися біля Кодеми та Бахмутського, зазнали втрат і відступили.

На Авдіївському напрямку противник, ударами авіації, вогнем танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню, намагався відтіснити підрозділи наших військ, уразити важливі об’єкти військової та цивільної інфраструктури в районах Авдіївки, Мар’їнки, Красногорівки, Невельського, Первомайського, Водяного, Залізного та Олександрополя.

Ворог намагався прорвати оборону наших військ у районі населеного пункту Первомайське, отримав жорстку відсіч та відійшов.

На Новопавлівському напрямку зафіксовано обстріли біля Павлівки, Єлизаветівки і Новомихайлівки. Також окупанти завдали авіаударів поблизу Володимирівки, Вугледара та Павлівки.

На Запорізькому напрямку противник здійснював обстріли позицій наших військ поблизу Гуляйпільського, Оріхова, Залізничного, Шевченко та Ольгівського. Ударів авіації зазнали райони населених пунктів Оріхів, Гуляйпільське, Щербаки та Малі Щербаки.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджував зусилля на утриманні займаних позицій та вогневому ураженні наших підрозділів. Продовжив обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків вздовж лінії зіткнення. Завдав авіаудару неподалік Білої Криниці.

Намагався провести розвідку боєм в районі населеного пункту Благодатне, зазнав втрат та відійшов. Спроба наступу противника у районі Таврійського під вогнем наших воїнів захлинулася і окупанти відступили.

 

18:18 Президент Росії Владімір Путін підписав наказ про збільшення штатної чисельності військовослужбовців збройних сил Російської Федерації із 1 млн 900 тис. до 2 млн 40 тис. осіб.

 

17:57 У Херсонській області повністю перебито енергопостачання. Про це повідомив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський. "Херсонська область без енергопостачання. Отже, і без центрального водопостачання і без зв'язку. Що це означає? Крім очевидних побутових незручностей, під знаком питання робота медичних закладів... Складно сказати, в якому стані аварійні генератори й чи є запас палива для них", – написав Соболевський у telegram'і. "Нарівні з цими проблемами – інформаційний вакуум, оскільки без зв'язку люди не мають можливості отримувати об'єктивну інформацію. Орки заявили, що протягом двох днів відновлять енергопостачання. Якщо терміни затягнуться, ситуація почне погіршуватися з кожним днем", – прокоментував Соболевський.

 

17:15 Українська армія завдала нових ударів по Антонівському мосту. "Стан Антонівського моста вчергове відкориговано, всупереч намірам окупантів. Зважаючи на завдані ушкодження та безперервний вогневий контроль, окупаційні війська наразі не наважуються ані використовувати, ані ремонтувати міст", – прокоментували в Оперативному командуванні "Південь". Раніше речниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк заявила, що по мосту відпрацювала українська артилерія. "ЗСУ зробили все для того, щоб окупанти не могли використовувати міст для переправлення важкої техніки і боєприпасів", – заявила Гуменюк.

 

16:49 Сьогодні, 25 серпня 2022 року, через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання, четверта, лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – "Дніпровська". Три інші лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час рашистських обстрілів. "Таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – вперше в історії станції", – повідомили в "Енергоатомі".

 

16:11 Канцлер Німеччини Олаф Шольц відвідав українських солдатів, які проходять навчання на зенітних самохідних артилерійських установках Gepard на військовому полігоні Путлос у землі Шлезвіґ-Гольштайн. Голова німецького уряду пообіцяв ЗСУ подальшу підтримку, передає Bild.

 

 

15:39 Довкола кордонів України перебуває понад 400 бойових літаків і близько 360 бойових вертольотів Росії. Про це заявив на брифінґу речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. "Довкола наших кордонів знаходиться угруповання літаків Росії – понад 400 бойових літаків. Також є 360 вертольотів, із них понад 150 – ударні, такі як Ка-52", – сказав Ігнат. Він додав, що напередодні війська ППО збили два такі вертольоти. Зі слів речника, противник активно застосовує авіацію. Винищувачі постійно патрулюють повітряний простір Білорусі, Росії, тимчасово окупованих територій, а також акваторію Чорного та Азовського морів. Постійно у небі перебувають літаки дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та літаки-ретранслятори Іл-22.

 

15:00 Вночі на 25 серпня сили опору підірвали під Мелітополем штаб із підготовки до псевдореферендуму. Як повідомляє видання "РІА Мелітополь", вибух пролунав у селищі Приазовське Мелітопольського району приблизно о 01:30. Відомо, що у будівлі штабу також розташовувався пункт видачі російських паспортів. 

 

14:46 Іспанія передасть Україні системи протиповітряної оборони та панцеромобілі. Про це повідомляє CNN, покликаючись на тамтешнє міністерство оборони. Також іспанці передадуть українцям 1000 боєприпасів для артилерії, тисячу тонн дизельного пального, 30 тисяч одиниць зимової форми. Також Іспанія навчатиме українських військовослужбовців роботі з ППО, проводитиме навчання особового складу ВПС України.

 

14:24 Не буде єдиної дати проведення псевдореферендуму на окупованій території України, "робоча концепція" станом на поточний момент: окупанти влаштують розтягнуте на п'ять днів "опитування по квартирах", каже мер Мелітополя Іван Федоров. Але найближчі два тижні цього ще не буде: "Ми повістю володіємо всією інформацією, адже велика кількість наших помічників знаходиться зараз в тих органах окупантів". Опитувальні листи, які вони хочуть запровадити для цієї процедури, вже є в наявності. Окупанти вже починають "ходити по квартирах" та перевіряти, скільки людей виступають за проведення псевдореферендуму. За його словами, їх підтримали лише 10% респондентів. Після ліквідації гауляйтера Івана Сушка в Мелітополі спостерігається масова відмова від участі в підготовці псевдореферендуму.

 

13:55 Начальник головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов заявив, що переломний момент у війні з Росією вже розпочався. "Це зовсім не друга армія світу, і навіть не четверта. І розплата прийде. Розуміння, що розплата буде, приходить до людей, коли вони особисто починають бачити та відчувати, що війна – це не десь там у якійсь частині світу, а у них. Тому переломний момент уже розпочався", – сказав Буданов.

 

13:18 В окупованому росіянами Енергодарі, де розташована Запорізька атомна електростанція, зникло водопостачання та електропостачання. Про це повідомив енергодарський міський голова Дмитро Орлов. "Енергодар вчергове опинився на межі гуманітарної катастрофи! Сьогодні внаслідок ворожих обстрілів місто повністю залишилося без світла та води", – повідомив Орлов.

 

12:41 Прокуратура Києва повідомила про підозру колишній викладачці столичного університету у державній зраді та створенні на замовлення російських спецслужб мережі агентів для отримання даних про розташування ЗСУ та тероборони. Правоохоронці не розголошують прізвища, втім із фотографії очевидно, що йдеться про колишню викладачку Університету імені Драгоманова Євгенію Більченко. "За даними слідства, з лютого 2022 року підозрювана, перебуваючи на території країни-агресора та діючи на замовлення кураторів з РФ, створила та адмініструвала у месенджері Тelegram низку груп. У цих групах жінка вербувала громадян України для отримання від них інформації про розташування та переміщення військовослужбовців Збройних Сил України та територіальної оборони м. Києва та Київській області. За попередніми даними, вона завербувала більше 10 осіб, які, починаючи з 24 лютого 2022 року, здійснювали обходи визначених ділянок у м. Києві та Київській області та фотографували місця дислокації і пересування українських військовослужбовців, після чого ці відомості передавались кураторам зі силових структур РФ. Крім того, на своїй сторінці в забороненій в Україні російській соцмережі vkontakte та на каналі YouTube викладачка поширювала відео та дописи, які за своїм змістом виправдовували та визнавали правомірною збройну агресію РФ проти України. Також у цих повідомленнях вона закликала до насильницької зміни та повалення конституційного ладу й захоплення державної влади в Україні", – поінформували у прокуратурі. Правоохоронці оголосили підозру ще двом її спільникам.

 

12:25 Міністр оборони України Олексій Резніков запевнив, що ще цього року Україна стане свідком перемог. "Мені важко говорити: [війна йтиме] на роки, на рік, на місяць. Тому що це все одно будуть тільки мої припущення. Дуже багато чинників, які приведуть нас до перемоги. Ми точно до неї прийдемо. Питання: коли і якою ціною", – сказав Резніков в інтерв’ю "Військовому телебаченню". "Я обізнаний або добре проінформований оптиміст, тому я маю певні позитивні надії, що в цьому році будуть хороші, приємні новини для всього українського суспільства та світу. Людям важливо побачити перемоги. Перемога – що ми не дали захопити Київ. Перемога – що ми не дали захопити Харків. Ми не дали захопити Суми й Чернігів і звільнили їх. Ми звільнили острів Зміїний. Ми добилися того, що українське зерно почало виходити з наших портів у відкритий світ. Тобто у нас є вже перемоги, але нам хочеться більше. Я маю надію, що ми побачимо ці перемоги", – додав голова Міноборони.

 

12:14 Вчора сумарно по областях було 189 повітряних тривог; великої ракетної активності не було, але зафіксовано велику авіаційну активність: близько двісті авіавильотів, ворог переважно застосовував для атак по Україні дальні бомбардувальники Ту-22 М3, які несуть ракету Х-22 – вчора було 8 прильотів цих ракет; також противник застосовував реактивні системи залпового вогню "Торнадо-С", повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Велика кількість повітряних тривог вчора зумовлена тим, що Росія здійснювала багато "імітаційних вильотів", здебільшого з аеродрому "Шайковка" – для Ту-22, а також із півночі Каспійського моря – для літаків Ту-95 МС. Літаки злітали, робили маневри у повітрі, імітуючи удар – з тим, щоб тримати українську націю в напрузі в День Незалежності, бо тоді в Україні оголошують повітряну тривогу: якщо йдеться про літаки Ту-95 чи Ту-160, то тривога оголошується по всій Україні, а якщо літаки Ту-22 – на відстань до 600 кілометрів (дальність ракет Х-22).

 

11:27 Українцям треба готуватися до затяжної війни з Росією, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов у коментарі "Радіо Свобода". "Буде дуже складно, легко не буде. І якщо хтось вважає, що ми вже пройшли якийсь рубікон і далі буде як по маслу – такого не буде, на жаль. Ми будемо мати велику війну з цією країною і нам треба буде докласти багато зусиль, щоб перемога була за нами", – сказав секретар Радбезу. Зі слів Данілова, лише повна нейтралізація російської агресії означатиме перемогу у цій війні. "Нам треба здобути таку перемогу, яка перекреслить можливості Російської Федерації повторювати усі ті речі. Нам треба така перемога, яка зламає хребет тієї тварюки, яка сидить на території Російської Федерації, яка постійно зазіхає на чужі території. Якщо ми це зараз не зробимо, це буде просто відкладена війна", – додав Данілов. 

 

11:11 Референдуми в "ДЛНР" та в інших окупованих росіянами областях України в день реґіональних виборів в Росії 11 вересня, найімовірніше, не проводитимуть, стверджує російська газета «Ведомости» після розмови з п'ятьма близькими до адміністрації президента РФ особами. Троє співрозмовників газети пов'язують це рішення з тим, що війська не зайняли всю територію "ДНР", ще один – що "недоцільно поєднувати єдиний день голосування в РФ з процесами за кордоном".

 

10:56 Число жертв російського удару по залізничній станції та житловій інфраструктурі в селищі Чаплине зросло – загинуло 25 осіб, зокрема двоє дітей. Про це повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко. 11-річний хлопчик загинув під завалами будинку, ще одна 6-річна дитина – під час пожежі в авто біля залізничної станції. Постраждала 31 особа.

 

10:40 В Енергодарі за декілька днів знищено майже півтори сотні окупантів, декілька РСЗВ та гаубиць Д-30, написав голова Нікопольської райадміністрації.

 

10:22 Кількість та тривалість повітряних тривог в Україні за 24 серпня 2022

 


(клікнути для збільшення)

 

09:39 У селі Нікольське Маріупольського району на День Незалежності України сили спротиву підняли український прапор. Про це повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко. "Маріупольска група спротиву привітала з окупації Українців та нагадала окупантам, що Маріуполь та Маріупольській район – це Україна!" – прокоментував Андрющенко.

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

На початку березня російські війська штурмували та захопили Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС). 21 серпня 2022 року зображення показали, що Росія зберігає посилену військову присутність на місці з бронетранспортерами, розгорнутими в межах 60 метрів від реактора номер п’ять. Ймовірно, російські війська намагалися приховати транспортні засоби, припаркувавши їх під підвісними трубами та помостами.

Ймовірно, Росія готова використовувати будь-яку українську військову активність поблизу ЗАЕС у пропагандистських цілях. Поки Росія продовжує військову окупацію ЗАЕС, основними ризиками для роботи реактора, ймовірно, залишаться збої в роботі систем охолодження, пошкодження резервного електропостачання або помилки працівників, які працюють під тиском.

 

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 45 850 (+150) осіб,

танків – 1929 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 4245 (+2) од.,

артилерійських систем – 1037 (+1) од.,

РСЗВ – 272 (+6) од.,

засобів ППО – 148 (+1) од.,

літаків – 234 (+0) од.,

гелікоптерів – 202 (+3) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 828 (+9) од.,

автомобільної техніки – 3160 (+0) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 99 (+0) од.,

крилатих ракет – 196 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

56,5% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

24,5% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

52,7% автомобільної техніки (з них 0,5% за минулий тиждень),

33,7% артилерійських систем (з них 0,7% за минулий тиждень),

24,4% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

18,8% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

22,7% гелікоптерів (з них 0,6% за минулий тиждень),

10,5% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень).

 

 

08:50 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка залишилася без змін.

На Харківському напрямку ворог здійснював обстріли із танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення.

На Слов’янському напрямку під вогневий вплив ствольної та реактивної артилерії потрапили райони населених пунктів Велика Комишуваха, Нова Дмитрівка та Бражківка. Ворог вів штурмові дії у напрямку Пасіка – Долина, успіху не мав, відійшов.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли із танків, ствольної артилерії та РСЗВ біля Спірного, Івано-Дар’ївки, Званівки, Серебрянки та Сіверська.

На Бахмутському напрямку обстрілів з боку противника зазнали райони населених пунктів Бахмут, Соледар, Весела Долина, Майорськ, Шуми, Зайцеве, Білогорівка, Кодема та Яковлівка. Ворог задіяв авіацію для ударів поблизу Соледара та Зайцевого. Безуспішно намагався вести наступ у напрямку Травневе – Кодема.

На Авдіївському напрямку противник завдав вогневого ураження по районах Покровська, Нетайлового, Первомайського, Орлівки, Водяного, Новобахмутівки, Шумів та Нью-Йорка. Ворожа авіація діяла біля Мар’їнки, Красногорівки та Невельського. Противник намагався вести наступ у напрямку Піски – Первомайське, успіху не мав, відійшов.

На Новопавлівському напрямку ворог здійснював обстріли із танків та артилерії різних типів поблизу Павлівки, Єлизаветівки, Костянтинівки, Вугледара, Володимирівки, Новомихайлівки, Новоукраїнки та Великої Новосілки. Для завдання ударів ворог також задіяв авіацію біля Володимирівки, Вугледара та Павлівки.

На Запорізькому напрямку противник обстріляв позиції наших військ в районах населених пунктів Комишуваха, Гуляйпільське, Червоне, Чарівне, Времівка, Оріхів, Щербаки, Залізничне, Новосілка, Бурлацьке, Вільне Поле, Шевченко і Новоданилівка. Завдав авіаударів неподалік Оріхова, Гуляйпільського та Щербаків.

На Південнобузькому напрямку окупанти здійснювали обстріли наших позицій та цивільної інфраструктури із танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії бойового зіткнення. Завдали авіаудару в районі населеного пункту Біла Криниця.

Корабельне угруповання противника продовжує виконувати завдання блокування цивільного судноплавства та ураження об’єктів в глибині території України.

 

08:40 Росіяни завдали інтенсивних ударів по Дніпропетровській області. Як повідомив голова Дніпропетровської військово-цивільної адміністрації Валентин Резніченко, мешканці регіону пережили "надскладнау ніч з постійними атаками і постраждалими". "По Синельниківському району після опівночі ворог ударив учетверте за добу. У Великомихайлівці зруйновані кілька будинків. Восьмеро постраждалих. Серед них троє дітей. Найменшій дівчинці усього 2 роки! Усі у лікарні. Тривають пошуково-рятувальні роботи у селищі Чаплине. Російська атака, що сталася напередодні, забрала життя більш ніж 20 людей, з-поміж них двоє хлопчиків – 6 та 11 років. Вони просто гралися у себе вдома, коли туди прилетіли російські ракети. Поліція відкрила кримінальне провадження щодо порушення законів і звичаїв війни. Нікопольський район ворог тричі накривав вогнем з «Градів» та важкої артилерії. У Нікополь та Марганецьку громаду прилетіли 11 снарядів. Минулося без постраждалих. Криворізький район обстрілювали російські «Урагани» та «Смерчі».  Поцілили по Апостолівській та Широківській громадах. Село Кошове залишилося без світла. Кілька реактивних снарядів прилетіли і в один з районів Кривого Рогу.  Є руйнація житла. Люди не ушкоджені. На Дніпровський район росіяни скерували ракету. Наші військові її збили",  поінформував Резніченко.

 

08:04 Вночі росіяни завдали ракетного удару по Вишгородському району. Як повідомив голова обласної адміністрації Олексій Кулеба, зафіксовано два "прильоти". "Жертв і поранених серед цивільних мешканців станом на ранок немає. Пожежі та руйнації житлових будівель чи об’єктів інфраструктури відсутні. Обстеження атакованої території триває. Інші вибухи, що чули жителі регіону, – робота нашої ППО",  поінформував Кулеба.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська втратили 45 000 км² (територію, більшу за територію Данії), починаючи з моменту свого вторгнення в Україну в середині березня  і захопили 450,84 км² (територію розміром з Андорру, один відсоток втраченої ними території) за минулі 39 днів. 

• Міністр оборони Росії Сергій Шойгу підтвердив, що Росія не змінила своїх максималістських стратегічних цілей війни.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на південний захід і південний схід від Ізюму, на північний схід і південь від Бахмута, а також на захід і південний захід від Донецька.

• Російські війська здійснили обмежений наземний удар на північному заході Херсонської області.

• Українські сили продовжували обстрілювати російські військові засоби та наземні лінії комунікацій у Херсонській та Запорізькій областях.

• Російська окупаційна влада продовжує стикатися з партизанськими та внутрішніми проблемами в реалізації окупаційних планів.

• Російське маріонеткове керівництво продовжує зусилля з нагляду за законодавчою й адміністративною інтеграцією окупованих територій у російську систему.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій по займаному рубежу оборони. Суттєвих змін у складі та положенні його підрозділів не відбувається.

Двічі протягом дня випробовував долю в спробах просунутись в нашому напрямку. Диверсійно-розвідувальна група намагалася підійти до нашого спостережного пункту поблизу Благодатного. Вчасно була виявлена та вогневою відсіччю зупинена. Зазнавши втрат, противник відступив.

Спроба ворожого мотострілецького відділення здійснити штурмові дії в напрямку Таврійського, також успіху не мала. Із втратами ворог ретирувався.

Відсутність успіхів на суходолі ворог намагався компенсувати авіаційними та ракетними ударами.

Шість разів атаковано наші позиції гелікоптерами і штурмовою авіацією. Без втрат.

Ракетами повітряного базування вдарив по залізничній станції на Дніпропетровщині. Сталося загоряння пасажирських вагонів, пошкоджено будівлі, електромережі, автівки. Загинуло 15, поранено близько 50 людей. Інформація уточнюється.

Миколаїв надвечір атаковано реактивними снарядами системи залпового вогню «Смерч». Удар спрямовано на портову інфраструктуру. Без людських втрат. Масштаби руйнувань уточнюються.

Нашою авіацією нанесено 4 удари по районах зосередження живої сили, озброєння та техніки ворога в Бериславському районі, зокрема й по системах протиповітряної оборони в Новій Каховці.

Ракетно-артилерійськими підрозділами в рамках виконання вогневих завдань нанесено удари по Каховському мосту. Результати влучань уточнюються.

Вороже військо «схудло» на 12 рашистів, 3 одиниці броньованої автотехніки та склад боєприпасів.

Уражено командно-спостережний пункт батальйонної тактичної групи 33-го мотострілецького полку та 7-ї військової бази.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

В рамках контрдиверсійних заходів правоохоронними структурами виявлено та повідомлено про підозру мешканцю Одеси, який виправдовував збройне вторгнення Росії в Україну та злочинні дії окупантів.

Під час слідчих дій в нього виявлено та вилучено внутрішній і закордонний паспорти громадянина ворожої держави, пенсійне посвідчення майора ФСБ та російські банківські картки. Тривають слідчі дії, ворожий агент – під вартою.

Ще одного агента РФ, затримано під час «полювання» за позиціями українських «HIMARS» у прифронтових районах Миколаївщини. Наразі і цей лазутчик під вартою, тривають слідчі дії.

В Чорному морі роздуває шторм, тож 12 кораблів та катерів ворожого флоту продовжують укриватися ближче до пунктів базування вздовж узбережжя тимчасово окупованого Криму.

Однак 4 носії «Калібрів», в тому числі 1 підводний, тримають напоготові 23 високоточних снарядів.

 

25.08.2022