182-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:33 Унаслідок обстрілу станції Чаплине на Дніпропетровщині загинуло щонайменше 22 людей, заявив Президент України Володимир Зеленський у своєму вечріньому зверненні. "Із них п'ятеро людей згоріли в машині, загинув підліток, йому було 11 років, російська ракета зруйнувала його будинок", - поінформував Президент.

 

23:16 Радник із Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що ракетні обстріли України на День Незалежності – прояв безпорадності русскіх. "Масований обстріл України в День Незалежності – черговий прояв безпорадності й терористичної суті російських варварів після шести місяців ганьби й поразок. Невже ще не зрозуміло, що намагання залякати українців – абсолютно програшна ідея? Краще думайте про фінальний "жест доброї волі", – написав Подоляк у twitter.

 

22:42 Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель констатував, що війна в Україні вступає у нову фазу. "За шість місяців цієї війни Росія окупувала 20% території Україну та значну частину Чорноморського узбережжя. Водночас зараз війна очевидно вступає у нову фазу. Також, завдяки військовій допомозі Заходу, Україна змогла зупинити російський наступ та, за останніми повідомленнями, звільнити певні регіони, особливо на Півдні країни поблизу Херсону. Відбулися декілька ефективних атак та склади боєприпасів та на військові бази глибоко в межах територій, що незаконно окуповані росією", - зауважив високий представник ЄС, як цитує "Укрінформ".

 

22:20 Пентагон розголосив перелік озброєння, котре США нададуть Україні у рамках нового пакета оборонної допомоги обсягом майже 3 млрд дол. На відміну від попередніх 19 пакетів, теперішній потребуватиме від Вашінґтона оформлення промислових замовлень. Новий пакет, оприлюднений до Дня незалежності України, "підкреслює відданість США підтримці України на довгостроковий період і представляє інвестиції на багато років, щоб розбудувати потужність українських Збройних сил у захисті від російської агресії", вказав прес-секретар ВПС США бригадний генерал Пет Райдер. На виконання цих завдань, Пентагон розмістить замовлення на виробництво зброї, щоб "в середньо та довгостроковій перспективі забезпечити, що Україна зможе захищати себе як незалежна, суверенна та процвітаюча держава", інформує "Голос Америки".

До нового пакета допомоги увійдуть: 6 додаткових ракетних систем NASAMS із додатковими боєприпасами; до 245 тисяч снарядів для 155-міліметрової артилерії; до 65 тисяч мінометних снарядів калібру 120 міліметрів; до 24 протиартилерійських радарів; безпілотні літальні апарати Puma та обладнання підтримки безпілотних систем Scan Eagle; системи протидії безпілотникам VAMPIRE; безпілотні системи VAMPIRE; ракетні системи лазерного наведення; фінансування для тренувань і підтримки.

 

21:57 Президент України Володимир Зеленський на засіданні Ради безпеки ООН наполіг на тому, щоб місія МАГАТЕ якомога швидше взяла під постійний контроль ситуацію на Запорізькій АЕС. "Через збройні провокації Росії, через обстріли, через розміщення на території станції терористів під російським прапором зараз уся Європа й усі сусідні регіони перебувають під загрозою радіаційного забруднення", – заявив Зеленський. Росія ж, із його слів, має без будь-яких умов залишити станцію та припинити ядерний шантаж.

 

21:11 Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Ґутерріш охарактеризував війну Росії проти України як "сумну і трагічну віху", а також застеріг від воєнних дій на території Запорізької АЕС. "Наслідки цієї безглуздої війни відчуваються далеко за межами України", - сказав Ґутерріш у середу на засіданні Ради безпеки ООН, розповідаючи про свою нещодавню поїздку в Україну. "Попереджувальні вогні блимають [через загрози для ЗАЕС]. Будь-які дії, які можуть поставити під загрозу фізичну цілісність, безпеку або збереження атомної станції, просто неприйнятні. Безпека станції має бути забезпечена, і станція знову повинна стати суто цивільним інфраструктурним об’єктом", - зазначив Ґутерріш, згідно з повідомленням "Укрінформу".

 

20:36 Російські війська завдали ракетного удару по пасажирських вагонах на станції Чаплине у Дніпропетровській області. Щонайменше 15 людей убито, близько 50 – поранені. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський на засіданні Ради безпеки ООН. "Щойно – йдучи робити це звернення – я отримав інформацію про те, що російським ракетним ударом по Дніпропетровській області, по залізничній станції, прямо по вагонах на станції Чаплине, чотири пасажирські вагони горять... Станом на зараз убиті щонайменше 15 людей, близько пʼятдесяти поранені", – зазначив голова Української держави. З його слів, на місці події працюють рятувальники. "На жаль, кількість загиблих може ще збільшитись", – додав Зеленський.

 

 

20:09 Посол України у Ватикані Андрій Юраш висловив згірчення словами Папи Франціска про вбиту російську пропагандистку Дар’ю Дугіну як "одну з невинних жертв війни":

"Сьогоднішня промова Папи розчарувала і змусила задуматися над багатьма речами: не можна говорити в одних і тих же категоріях про агресора і жертву, ґвалтівника та зґвалтованого; як можна назвати одного, точніше одну з ідеологів російського імперіалізму невинною жертвою війни? Вона була вбита росіянами як сакральне жертвоприношення, і тепер вона на щиті війни".

 

19:17 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Тривають авіаційні та ракетні удари по військових та цивільних об’єктах на території України. Сьогодні день особливо багатий на повітряні тривоги.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. На останньому противник обстріляв із ствольної артилерії райони населених пунктів Товстодубове, Шевченкове та Запсілля Сумської області.

На Харківському напрямку ворог здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії районів Харкова, Світличного, Слатиного, Руських Тишків та ще двадцяти населених пунктів. Задіяв авіацію для ударів біля Верхнього Салтова, Пришиба, Рубіжного і Одноробівки.

На Слов’янському напрямку вогнем ствольної та реактивної артилерії противник впливав на райони Словʼянська, Долини, Бражківки, Богородичного, Краснопілля, Костянтинівки та Дібрівного. Здійснив невдалу спробу наступу у напрямку Нової Дмитрівки.

На Краматорському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли поблизу Сіверська, Григорівки, Спірного, Івано-Дарʼївки та Верхньокам’янського.

На Бахмутському напрямку обстрілів із ствольної та реактивної артилерії противника зазнали райони населених пунктів Костянтинівка, Бахмут, Соледар, Весела Долина, Бахмутське, Майорськ, Шуми, Зайцеве, Васюківка, Кодема, Білогорівка та Яковлівка. Ударами авіації ворог намагався зруйнувати важливі обʼєкти в районах міст Соледар та Бахмут.

Окупанти намагалися покращити тактичне положення у напрямках населених пунктів Соледар, Бахмутське та Кодема. Отримали відсіч та ретирувалися.

На Авдіївському напрямку ворог задіяв ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню для обстрілів неподалік Авдіївки, Олександрополя, Опитного, Водяного, Новобахмутівки, Красногорівки і Невельського. Авіаційних ударів противника зазнали райони населених пунктів Марʼїнка, Олександропіль та Водяне.

Наступальними та штурмовими діями, вже вкотре окупанти намагалися встановити контроль над населеними пунктами Піски та Невельське. Успіху не мали, традиційно зазнали втрат та відійшли.

На Новопавлівському напрямку удари авіації противника зафіксовано неподалік Володимирівки, Павлівки та Новомайорського.

Сили оборони України відбили наступ ворога у напрямках населених пунктів Побєда, Новомихайлівка, Павлівка та Велика Новосілка.

На Запорізькому напрямку ворог обстрілював із ствольної та реактивної артилерії райони Новополя, Малих Щербаків, Оріхова та ще п’ятнадцяти населених пунктів. Ударів авіації противника зазнали території біля Новосілки, Полтавки, Новополя і Дорожнянки.

Корабельне угруповання противника в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжує виконувати завдання з блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураження військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.

На Південнобузькому напрямку ворог, з метою стримування наших військ, обстрілював із наявних засобів вогневого ураження території по лінії зіткнення. Задіяв авіацію для ударів по районах населених пунктів Трудолюбівка, Андріївка, Потьомкине, Олександрівка, Лозове, Велике Артакове та Біла Криниця.

Здійснив невдалу спробу наступу у напрямку Миколаївки. Українські воїни завдали ворогу втрат та відкинули назад.

 

18:42 Міністр оборони Олексій Резніков запевнив, що Україна переможе у війні, а Росія розпадеться. "Я бажаю нам усім вірити у перемогу України, бажаю вам і собі вірити в те, що добро точно переможе зло, оскільки ми з вами перебуваємо на світлій стороні сили. А вона точно має перевагу над темрявою. Ми з вами здолаємо орків, і країна Мордору розвалиться на окремі державні утворення... Ми ж залишимося соборними, незалежними та єдиними", – сказав Резніков в етері національного телемаратону у середу.

 

18:05 Президент України Володимир Зеленський у святковому зверненні на День Незалежності категорично відкинув ідею територіальних компромісів із Росією.   

 

Нам неважливо, яка у вас армія, – нам важливо, яка в нас земля. Ми будемо битися за неї до кінця.

Ми тримаємося шість місяців. Нам важко, але ми стиснули кулаки й вигризаємо свою долю. Кожен новий день – це нова причина не здаватися. Бо пройшовши стільки всього, ми не маємо права не дійти до кінця.

Що для нас кінець війни? Раніше ми говорили: мир. Зараз кажемо: перемога...

І ми не сідаємо за стіл переговорів через страх, із пістолетом біля скроні. Для нас найстрашніше залізо – не ракети, літаки, танки, а кайдани. Не окопи, а окови.

І ми піднімемо руки вгору лише один раз – коли святкуватимемо нашу перемогу. Всією Україною. Бо ми не торгуємось своїми землями і своїми людьми. Для нас Україна – це вся Україна. Усі 25 регіонів, без будь-яких поступок чи компромісів. Ми не знаємо цих слів, вони були зруйновані ракетами 24 лютого.

 

Володимир Зеленський  

 

17:49 У Хмельницькому пролунали вибухи.

 

17:00 Борис Джонсон знову несподівано візитнув у Київ, про що світ дізнався з його твіту:

"Те, що відбувається в Україні, має значення для всіх нас.

Тому я сьогодні в Києві.

Тому Велика Британія продовжуватиме підтримувати наших українських друзів.

Я вірю, що Україна може і виграє цю війну".

 

16:49 Папа Римський Франциск під час загальної аудієнції закликав зберегти безпеку довкола Запорізької атомної електростанції і засудив убивство російської пропагандистки Дар'ї Дугіної. "Знову заохочую випрошувати у Господа миру для дорогого українського народу, який вже шість місяців страждає від жахіття війни. Складаю побажання, аби чинилися конкретні кроки, щоби покласти край війні та запобігти загрозі ядерної катастрофи на Запорізькій АЕС. Ношу в серці полонених, насамперед, тих, яку перебувають в умовах уразливості, та прошу відповідну владу докласти зусилля для їх звільнення, і маю на думці також дітей, багатьох загиблих, а також багатьох біженців, чимало з яких присутні тут", – заявив Папа, згідно з повідомленням "Радіо Ватикану". Святіший Отець сумує через "численних поранених, про численних українських і російських дітей, які стали сиротами, бо сирітство не має національності, вони втратили тата або маму, чи це росіяни, чи українці". "Думаю про велику жорстокість, про багатьох невинних, які платять за божевілля, божевілля, божевілля усіх сторін, бо війна – це божевілля, і ніхто на війні не може сказати: “Ні, я не божевільний”. Божевілля війни… Маю на думці бідолашну дівчину, що злетіла в повітря у Москві від бомби, закладеної під сидінням автомобіля. За війну платять невинні, невинні! Задумаймося над цією дійсністю та скажімо одні одним: війна – це божевілля. А ті, хто заробляє на війні і через торгівлю зброєю – це злочинці, що вбивають людство", – заявив Папа.

 

16:08 В окупованому селищі Михайлівка на Запорожжі підірвали авто з намісником окупантів Іваном Сушком. Як пише видання Ізвєстія, російський служака загинув.

 

15:32 Президент США оголосив про рекордний пакет військової допомоги Україні на майже три мільярди доларів, присвятивши його нашому Дню Незалежності. Пакет військової допомоги включає системи ППО, артилерійські системи та боєприпаси, безпілотні авіаційні комплекси та радари. На відміну від більшості попередніх пакетів, нове фінансування переважно спрямоване на те, щоб допомогти Україні забезпечити середньострокову і довгострокову оборонну позицію. Зокрема, туди увійдуть бойові дрони Puma та ScanEagle, які допоможуть ЗСУ першими фіксувати супротивника та знищувати точними ударами як вдень, так і вночі.

 

15:05 Служба безпеки України запобігла планам ФСБ використати родичів українських військовослужбовців для загострення суспільно-політичної ситуації у Київській, Житомирській і Полтавській областях напередодні Дня Незалежності України. "За задумом ворожих спецслужб, "мітингувальники" мали активно критикувати та засуджувати військове командування України, а організатори планували відзняти це на відео. Play Video Таким чином, вони прагнули створити "потрібний контент" для російських пропагандистів, а ті у свою чергу – максимально поширити його через інтернет і підконтрольні їм ЗМІ", - повідомили в СБУ.

 

14:54 Нині за проголошення Незалежності України проголосувало би 97% громадян України, 86% зробили би це однозначно і 11% радше, вказують результати опитування "Рейтингу".
Порівняно з минулим роком цей показник зріс на 17%, порівняно з 2012 роком – на 35%.
На Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року на питання "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?" позитивно відповіли 90,32% учасників голосування або 76% всіх дорослих громадян України.

 

 

13:43  Коло 11-ої години по військовій інфраструктурі Миргорода росіяни завдали груповий удар ракетами "повітря-поверхня", ймовірно Х-22, повідомила 831 бригада тактичної авіації. Пишуть про 4–5 вибухів, жертв немає, пожежу гасять.

 

12:55 Google привітав українців з Днем незалежності новим дудлом авторства харківської художниці Ольги Штонди.

 

 

11:50 Офіс прем’єр-міністра Великої Британії на Даунінг-стріт, 10 до Дня Незалежності України прикрасили квітами в синьо-жовтих барвах. Борис Джонсон привітав українців твітом з українським текстом: "У День Незалежності України я хочу, щоб її народ знав: Велика Британія стоятиме поряд з вами стільки, скільки знадобиться", – а оркестр шотландських гвардійців на Параді кінної гвардії у знак солідарності з Україною виконав "Стефанію".

 

 

10:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Нині виповнюється 31-ша річниця незалежності України. З 2014 року президент Путін намагався застосувати поєднання сили та дипломатії примусу, щоб посилити та зміцнити вплив Росії в Україні та втручатися в її суверенні справи.

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну шість місяців тому з метою повалити уряд та окупувати більшу частину країни. У квітні російські лідери зрозуміли, що це не вдалося, і повернулися до скромніших цілей на сході та півдні України.

Наступ на Донбасі йде мінімально, і Росія очікує великої контратаки України. В оперативному плані Росія відчуває брак боєприпасів, техніки та персоналу. Бойовий дух у багатьох військових частинах низький, і армія значно деградувала. Її дипломатична сила ослабла, а довгострокові економічні перспективи похмурі. Через шість місяців війна Росії виявилася дорогою та стратегічно шкідливою.

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 45 700 (+150) осіб,

танків – 1924 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 4243 (+5) од.,

артилерійських систем – 1036 (+3) од.,

РСЗВ – 266 (+0) од.,

засобів ППО – 147 (+1) од.,

літаків – 234 (+0) од.,

гелікоптерів – 199 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 819 (+2) од.,

автомобільної техніки – 3160 (+10) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 99 (+0) од.,

крилатих ракет – 196 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

56,3% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

24,5% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

52,7% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

33,6% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

23,9% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

18,8% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

22,3% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

10,5% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень).

 

 

09:11 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний оприлюднив відео з українськими захисниками до Дня Незалежності і виступив із сильним зверненням.

 

Як можна відчути незалежність?

Ті, хто за неї воюють, знають її смак. Це смак землі, що вʼїдається в шкіру. Смак крові і смерті, якою пронизане повітря. Солоний смак сліз.

Незалежність – це відповідальність, що лежить на твоїх плечах. Ти ведеш у бій і знаєш, що з нього повернуться не всі. І живі, і полеглі залишаються з тобою назавжди. На совісті. І в памʼяті.

Незалежність має голос. Це голос предків. Вони гинули в боях, в ГУЛАГах, пухли від голоду і кістьми вимощували дороги імперій. Це крик матерів, які ховають своїх дітей. Голос тих, хто в мирних містах і селах просить про допомогу під уламками своїх зруйнованих осель. Голос наших дітей, які не обирали час і місце народження, але яким довелося жити в часи великої війни.

Незалежність можлива тільки тоді, коли є люди, готові за неї боротися.

Дякую вам, захисники і захисниці України! Маю за честь служити разом з вами.

Вічна памʼять полеглим героям!

Вічна слава живим!

Слава Україні!

 

08:50 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей і відновленні боєздатності підрозділів, що зазнали втрат.

Тривають авіаційні та ракетні удари російських окупантів по цивільних об’єктах на території України. Не ігноруйте сигналів повітряної тривоги.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати окремі підрозділи Західного військового округу в прикордонних районах Брянської і Курської областей з метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони. Противник обстріляв із ствольної артилерії район населеного пункту Товстодубове Сумської області.

На Слобожанському напрямку ворог веде бойові дії з метою утримання зайнятих раніше рубежів.

На Харківському напрямку окупанти обстріляли зі ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Одноробівка, Карасівка, Борщова, Перемога, Руська Лозова, Замулівка, Базаліївка, Пушкарне, Мосьпанове, Слобожанське, Гусарівка та Чепіль. Ворог завдав авіаударів біля Мосьпанового, Гусарівки та Прудянки. Вів повітряну розвідку БпЛА неподалік Дементіївки.

На Слов’янському напрямку противник здійснював артилерійські обстріли неподалік Краснопілля та Мазанівки. Намагався вести розвідку біля Богородичного. Наші воїни завдали окупантам вогневого ураження та змусили тікати.

На Донецькому напрямку противник продовжує ведення активних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

На Краматорському напрямку здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах Сіверська, Закітного та Роздолівки. Вів повітряну розвідку БпЛА поблизу Званівки та Райгородка.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Бахмут, Соледар, Зайцеве та Білогорівка. Противник вів наступальні бої у напрямках Бахмутського та Кодеми. Успіху не мав.

На Авдіївському напрямку ворог здійснював обстріли із артилерії різних типів біля Марʼїнки, Пісків, Нетайлового, Красногорівки та Залізного. Завдав авіаудару неподалік Невельського. Вів наступальні бої у напрямку населених пунктів Піски і Невельське. Успіху не мав.

На Новопавлівському напрямку зазнали вогневого впливу райони Костянтинівки та Вугледара.

На Запорізькому напрямку ворог здійснював обстріли із різнокаліберної артилерії в районах населених пунктів Малі Щербаки, Шевченко, Залізничне, Червоне, Времівка, Ольгівське та Орестопіль. Завдав авіаційних ударів поблизу Ольгівського та Новополя. Вів повітряну розвідку БпЛА біля Щербаків, Степового та Василівки.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує зосереджувати зусилля на утриманні зайнятих районів та сковуванні дій Сил оборони.

Задіяв ствольну та реактивну артилерію для обстрілів районів населених пунктів Степова Долина, Нова Зоря, Таврійське, Засілля, Новомиколаївка, Широке, Кобзарці, Партизанське, Лозове, Біла Криниця, Добрянка, Осокорівка, Потьомкине та Трудолюбівка. Завдав авіаційних ударів біля Потьомкиного та Лозового. Вів повітряну розвідку БпЛА в районах населених пунктів Сухий Ставок та Велике Артакове.

Корабельне угруповання противника в акваторіях Чорного та Азовського морів основні зусилля зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.

Російські окупанти зазнають втрат на всіх напрямках, де тривають бойові дії.

 

08:28 Росіяни обстріляли Запоріжжя перед Днем Незалежності України. "Внаслідок нічного ворожого удару по Запоріжжю пошкоджено цивільну інфраструктуру міста. На цей час відомо про шість багатоквартирних будинків, в яких повилітали шибки та є зруйновані віконні рами", – повідомив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв. Серед людей постраждалих немає.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Джерела в російському уряді підтвердили, що російська влада привозить українських дітей до Росії й усиновлює їх у російських родинах. Примусове переміщення дітей з однієї групи в іншу «з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову або релігійну групу» є порушенням Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

• Російська влада розгортає сили безпеки в Луганській області, ймовірно, у відповідь на зменшення підтримки війни та зростання небажання воювати серед луганчан. Таке розгортання відволікає ці сили від операцій в інших місцях України, що, ймовірно, сприяє поглибленню нездатності Росії перетворити обмежені тактичні досягнення в оперативні успіхи.

• Російські офіційні особи, можливо, провели фальшиву акцію у Донецьку, щоб виправдати напади на українські урядові будівлі в День Незалежності України: у соцмережах Донецька повідомили, що внаслідок удару було пошкоджено адмінбудівлю «ДНР», де працює глава «ДНР» Денис Пушилін, який у момент удару був відсутній; російські ЗМІ подали атаку як прямий український удар по урядовій будівлі ДНР.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід і південь від Бахмута, на північно-західній околиці Донецька і на південний захід від Донецька.

• Російські війська досягли обмежених успіхів на схід від міста Миколаєва та на північному заході Херсонської області.

• У Херсонській області українські війська продовжували завдавати ударів по російських військових об'єктах та наземних шляхах комунікацій.

• Суб'єкти федерації (регіони) Російської Федерації продовжують підвищувати одноразові грошові надбавки призовникам і, ймовірно, набирають на кадрові посади людей без досвіду військової служби.

• Українська партизанська діяльність продовжує гальмувати російську окупаційну діяльність.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій по займаному рубежу оборони. Не має змін у складі та положенні підрозділів. В тактиці дій надає перевагу дистанційній протидії.

Протягом бойового дня по наших позиціях наніс десять авіаційних ударів штурмовою авіацією та гелікоптерними парами. Без наших втрат.

Натомість наші 3 гелікоптерних удари по скупченню живої сили, озброєння та техніки ворога в Нововознесенському, Архангельському і Правдиному поряд із роботою ракетно-артилерійських підрозділів мають результат із скорочення ворожого війська на 13 рашистів, самохідну гаубицю «Мста-С» та 3 одиниці автомобільної техніки. Вже традиційно знищено склад боєприпасів. Цього разу в Нововоскресенському. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

Корабельне угруповання ворожого флоту зменшено до 10 маневруючих вздовж кримського узбережжя одиниць. Серед них 4 ракетоносії, один з яких підводний, споряджені 28 ракетами типу «Калібр», в готовності до нанесення ракетного удару по всій території України.

 

00:33 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна уже перетнула межу, коли можна отримати "найгірший сценарій" війни з Росією, і тепер війна стоїть на порозі "нового етапу", адже починається контрнаступ в іншому напрямку. "Ми перебуваємо на стадії стабілізації на полі бою", – сказав Резніков CNN.

 

24.08.2022