180-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:44 Головне управління розвідки Міністерства оборони України закликало українців бути особливо обережними на День Незалежності через загрозу ракетних ударів та провокацій з боку Росії. Про це в етері національного телемаратону заявив представник ГУР Міноборони Андрій Юсов. "Є підвищена загроза ракетних ударів і інших провокацій як всередині країни, так і зовні. Росія і путінський режим атакували незалежність України і незалежну Україну. Вони справді схиблені на датах і символах, тому цілком логічно було б бути перестороженими і готовими до того, що і День Незалежності буде атаковано. Україна до цього готова", - сказав Юсов. Представник розвідки зазначив, що у Росії є ще велика кількість ракет, які можуть народити ще багато біди і закликав українців не нехтувати сигналами тривоги. "Повітряна тривога – це серйозний сигнал, всі на нього мають зважати. Особливо 23 та 24 серпня – це не просто слова, треба бути особливо обережними”, - додав представник ГУР.

 

22:25 Міністерство оборони Німеччини відхилило пропозицію депутатів Бундестагу від правлячої коаліції надати Україні більше зброї. Через загрозу з боку Росії Німеччина не може піти на такий ризик, заявив представник військового відомства Німеччини. "Справді, ми маємо бути готові до того, що Путін скористається будь-якою слабкістю і навіть тимчасовою прогалиною в оборонній готовності НАТО", - сказав посадовець, згідно з повідомленням "Німецької хвилі".

 

21:50 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав дві країни Європейської Унії, котрі не надають Україні зброю для протистояння Росії. "За виключенням Угорщини й Австрії як нейтральної країни зараз для жодної країни Європи постачання зброї в Україну не є табу, хоча було раніше. Але питання не в тому, що вони (країни ЄС, - Ред.) проти, питання в тому, що коли вони за, але в практичній площині з'являється багато різних речей, отаких аргументів і дискусій", - розповів Кулеба в етері національного телемаратону.

 

21:19 Національна гвардія України спростувала стосунок Вовк Наталії Павлівни до полку "Азов". Нагадаємо, в понеділок російські медії поширили інофрмацію про те, начебто вбивство Дар'ї Дуґіної було підготовлене та вчинене українськими спецслужбами. "Крім того, російські пропагандисти повідомляють, що Вовк нібито раніше проходила службу у складі українського батальйону "Азов". Таким чином, намагаючись виправдати серед своїх громадян попереднє рішення щодо визнання підрозділу Національної гвардії України терористичною організацією, показуючи росіянам «злочини, які вчиняють aзoвці» на території рф. Повідомляємо, що громадянка Вовк Наталія Павлівна не проходила службу в окремому загоні спеціального призначення Національної гвардії «Aзов»", - наголосили у Нацгвардії. 

 

20:35 Проєкт "Армія дронів" отримав 472 безпілотники; частина з них уже використовується на фронті. Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у Telegram.

 

20:09 Захисники "Азовсталі" дали пресову конференцію, під час котрої повідомили про те, що вони піддавалися тортурам і тискові. Боєць окремого загону спеціального призначення "Азов" Владислав Жайворонок (позивний "Вікіпедія") розповів, що його було тяжко поранено і він півтора місяці перебував у лікарні в Донецьку. "Що стосується саме лікування... Росії необхідний був якийсь факт, що нас якось лікували. Але, фактично, це не було лікування - це було збереження життя. Щоб ми просто дожили до моменту, коли нас, можливо, обміняють", - розповів він. Зі слів Жайворонка, на "азовців" чинили дуже сильний психологічний тиск; військовополоненими не дозволяли отримати зв'язок з їхніми рідними і навколишнім світом. Окупанти переконували українських військовополонених, що вони начебто "нікому не потрібні", і що Україна начебто програє у війні. "Хлопці, які там знаходилися, отримували значні тортури... Комусь голки встромляли в рану, когось катували водою", - розповів він.

Денис Чепурко (позивний "Манго"), який в боях за Маріуполь втратив руку, розповів, що його було евакуйовано в колонію в Оленівці. "Я був свідком, коли били хлопців. Нас виганяли на так званий обшук і роздягали догола... Присідати змушували. Хто підіймав голову з хлопців, то їх починали відразу бити", - сказав Чепурко і додав, що його під час допитів били палицями, примушуючи дати свідчення проти власного командування, повідомляє УНІАН.

 

 

19:43 У Києві презентували "Київську ініціативу" – формат із обговорення викликів у сфері безпеки України, Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини. "Метою "Київської ініціативи" є координація наших зусиль. Насамперед – у питаннях безпеки. Ми говорили про продовження санкційного тиску, про майбутні гарантії безпеки для України",  – прокоментував керівник Офісу президента Андрій Єрмак. З його слів, консультації відбуватимуться на постійній основі. "Раз на місяць ми проводитимемо це у форматі відео, а також розширюватимемо коло учасників цієї ініціативи", – зазначив він. У зустрічі взяли участь, поряд із Єрмаком, радники керівників держав та урядів семи країн.

 

19:11 Європейська Унія має намір розмістити місію щодо підготовки українських військових у сусідній з Україною країні, повідомив у понеділок голова європейської дипломатії Жозеп Боррель. "Місія розміститься не в Україні, а в сусідній країні", – сказав він. "Багато українських солдатів уже проходять тренування. Польща, Чехія, Велика Британія, Франція надають складне озброєння, з яким треба вміти поводитися, і для цього необхідні тренування", – цитує інформаційна аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

18:47 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, відновленні боєздатності підрозділів, що зазнали втрат, а також недопущенні можливого контрнаступу Сил оборони.

Тривають авіаційні та ракетні удари по цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати окремі підрозділи Західного військового округу в прикордонних районах Брянської і Курської областей з метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони. Здійснив обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Сеньківка і Миколаївка Чернігівської області та Катеринівка і Ободи Сумської області.

На Слобожанському напрямку ворог веде бойові дії з метою покращення тактичного положення, вживає заходів з комплектування та поповнення втрат особового складу та військової техніки.

На Харківському напрямку противник підтримує високу інтенсивність ведення розвідки БпЛА. Здійснив обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Уди, Базаліївка, Слобожанське, Дуванка, Перемога, Великі Проходи, Руська Лозова, Леб’яже, Мосьпанове, Гусарівка, Руські Тишки. Завдав авіаційних ударів неподалік Старого Салтова, Верхнього Салтова, Питомника, Мосьпанового та Гусарівки.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із танків, ствольної артилерії та РСЗВ поблизу Краснопілля, Мазанівки, Нової Дмитрівки, Чепіля, Богородичного та Курульки.

На Донецькому напрямку противник продовжує ведення наступальних дій.

Основні зусилля зосереджує на Бахмутському і Авдіївському напрямках.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли районів Сіверська, Закітного, Переїзного, Григорівки, Верхньокам’янського та Пришиба. В районі населеного пункту Краснопілля ворог вів наступальний бій.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли військової та цивільної інфраструктури поблизу Костянтинівки, Бахмутського, Підгородного, Яковлівки, Веселої Долини та Білогорівкиа. Завдав авіаційного удару по позиціях сил оборони в районі Соледара та ракетних ударів в районах населених пунктів Соледар та Костянтинівка. Вів штурмові дії біля Соледара, Кодеми та Зайцевого. Успіху не мав.

На Авдіївському напрямку ворог обстрілював із танків та артилерії різних типів райони населених пунктів Авдіївка, Олександропіль, Мар’їнка, Первомайське та Піски. Завдавав авіаударів неподалік Невельського, Мар’їнки та Красногорівки. Вів наступ у районах населених пунктів Красногорівка, Первомайське та Невельське.

На Новопавлівському напрямку зафіксовано ворожий вогневий вплив біля Новомихайлівки, Єлизаветівки та Новоукраїнки. Окупанти вели наступальні дії в районі Новомихайлівки, зазнали втрат та відійшли.

На Запорізькому напрямку ворог здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії і танків в районах населених пунктів Гуляйполе, Шевченко, Чарівне, Новосілка, Времівка, Вільне Поле, Мала Токмачка, Полтавка, Дорожнянка. Вів наступальний бій неподалік Времівки та Великої Новосілки.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні займаних позицій, недопущенні просування наших військ і вогневому ураженні наших підрозділів. Вживає заходів з поповнення втрат. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Велике Артакове, Миколаїв, Андріївка, Посад-Покровське, Степова Долина, Таврійське, Біла Криниця, Партизанське, Луч, Токареве, Кам’яне, Нововоронцовка, Поляна, Новоолександрівка та Любомирівка. Завдав авіаційних ударів біля Андріївки, Ольгиного, Трудолюбівки і Потьомкиного та ракетних ударів по Миколаєву і Затоці.

 

18:09 Росіяни влаштували стрілянину поблизу Запорізької атомної електростанції, загинула одна людина. Про це повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов на своїй сторінці у Telegram. "Окупанти традиційно звинуватили в цьому ЗСУ. Але обставини події викликають великі запитання. Судячи з наявних на відео від самих окупантів пошкоджень автівки з практично рівними отворами від куль, машина була обстріляна практично впритул. Вірогідно, з автомата". Згодом він поінформував, що підтверджено загибель водія машини, чоловіка 1978 року народження. Ще один чоловік 1996 року народження отримав серйозні поранення й перебуває у реанімації.

 

17:55 Полк "Азов" спростував інформацію про причетність жінки, названої російською ФСБ у рамках розслідування замаху на Дар'ю Дуґіну, до "азовців". Про це йдеться у заяві полку. "Жінка, ім'я та військове посвідчення якої опублікували фсб у своєму звіті щодо розслідування теракту проти доньки російського пропагандиста Дугіна, – не має жодного відношення до полку "Азов" та ніколи не належала до нашого підрозділу. Так званий документ, яким спецслужби росії намагаються довести причетність "Азову" до підриву авто Дарини Дугіної, насправді є не більш ніж черговою "візитівкою Яроша". А сам теракт – це підготовка до "трибуналу" над азовцями. Адже таким чином росія підігріває суспільну думку своїх громадян щодо "необхідності" такого судилища. Ми категорично засуджуємо це незаконне судилище над українськими військовими та закликаємо усіх, в чиїх силах це зупинити, зробити все можливе, щоб так званого "трибуналу" не відбулося", – йдеться у заяві.

 

17:10 Безпілотник Bayraktar TB2, куплений на пожертвування мешканців Литви та переданий Збройним Силам України, ліквідував свою першу ціль. Про це повідомив у Twitter ініціатор кампанії з фандрайзинґу Андрюс Тапінас. З його слів, інформацію про влучання підтвердило Міністерство оборони України.

 

15:45 Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель виступив проти тотальної заборони на видачу шенгенських віз громадянам РФ. "Заборонити в'їзд всім росіянам – не найліпша ідея. Ми маємо бути більш вибірковими", – заявив Боррель на пресовій конференції в Іспанії. Він додав, що "є багато росіян, які хочуть втекти з країни", – повідомляє Bloomberg.

 

15:08 У саміті "Кримської платформи" зголосилося взяти участь близько чотирьох десятків країн на рівні президентів та прем’єр-міністрів. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. "Ми вже отримали підтвердження від нових країн і міжнародних організацій. Вищим буде і рівень учасників. Минулоріч із 46 делегацій 15 були представлені на рівні глав держав, урядів та парламентів і ще 3 – на рівні керівників міжнародних інституцій. Станом на зараз участь у другому саміті міжнародної Кримської платформи підтвердили вже близько 60 країн і міжнародних організацій. Серед них близько 40 – на рівні президентів та прем’єр-міністрів. Розкривати всі деталі не буду, щоб не полегшувати завдання нашому ворогу. Завтра все побачите", – сказав голова української дипломатії.

 

14:39 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний заявив, що на війні з Росією загинуло майже дев'ять тисяч українських військовослужбовців. "У цій війні беруть участь не лише військовослужбовці й не лише ті, хто взяв до рук зброю, – наші маленькі дітки, які зовсім ні в чому не винні, крім того, що вони народилися саме тут і саме в цей час. Вони справді нічого не розуміють, що відбувається, але однозначно потребують захисту і біля Соледара, Бахмута, Великої Новосілки, і тут, тому що їхній батько пішов на фронт і, можливо, входить до тих майже 9 тисяч героїв, які загинули", – сказав Залужний на форумі "Захисники. Перекличка" в понеділок, як пише "Інтерфакс-Україна".

 

14:19 Російські пропагандисти заявили про розкриття вбивства Дар'ї Дуґіної. ФСБ стверджує, що доньку шовініста Алєксандра Дуґіна вбила громадянка України, котра нібито виїхала до Естонії. 

 

13:49 ЗСУ знову вдарили по Антонівському мосту, повідомив радник керівника Херсонської ОВА Сергій Хлань: "Не довелось довго й чекати: росіяни відремонтували – наші Збройні Сили підкоректували". Пізніше цю інформацію підтвердила речниця пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк: «Антонівський міст – один з транспортних напрямків, який росіяни намагаються реанімувати, але розуміють, що таку конструкцію не можна залатати відерцем бетону, а це потребує досить суттєвого ремонтування та технологічних процесів. Саме тому ми тримаємо під контролем і нагадуємо про свою дистанційну присутність». Підтвердила вона і вчорашні удари по Каховському мосту. «Це складна гідротехнічна споруда, робота артилерії там філігранна й обережна, спрямована саме на руйнування планів ворога використати цей обʼєкт для себе», – й уточнила, що удари були і по ремонтній техніці та плитах, якими намагаються латати діри.

 

12:13 Повітряні сили ЗСУ готові до вірогідних провокацій, котрі Росія може вчинити до Дня Незалежності 24 серпня. Про це заявив речник командування Юрій Ігнат в етері національного телемаратону. "Наші військові готові до будь-яких сценаріїв… розглядаються різні варіанти, кризові ситуації. Воїни Повітряних сил будуть боронити наше небо. Перш за все, потрібно знати, до чого готується ворог,  ведеться постійна розвідка, потрібно знати, які сили та засоби противник сконцентровує на підступах до наших кордонів", – розповів речник. З його слів, українська сторона враховує та контролює наявність російських літаків та гелікоптерів "на десятках аеродромів" в Білорусі, на території Криму та в Росії, а також ракетного озброєння, яке противник зосереджує довкола України. "Будемо відстежувати і намагатися адекватно відреагувати на будь-які загрози, які нам противник, ймовірно, підготував на наше головне свято", – цитує УНІАН.

 

11:58 Посол України Андрій Мельник покине Німеччину 14 жовтня. Про це повідомляє Bild. "Маю бути в Києві до 15 жовтня, ймовірно, щоб обійняти нову посаду в МЗС", – сказав Мельник.

 

11:37 Командувач Військово-Морських сил Олексій Неїжпапа запевнив, що ВМС у перші дні війни перебували у стані готовності для відбиття російського нападу. Про це Неїжпапа розповів у інтерв'ю, записаному для офіційних інформаційних ресурсів ВМС ЗСУ. "Морально ми всі були готові, готувалися до цього. Кораблі Військово-Морських сил були виведені з пунктів базувань, корабельно-тактичні групи несли службу у морі. Були сформовані групи артилерії на березі, які були у взаємодії з засобами технічної розвідки для виявлення надводних цілей противника", – сказав віцеадмірал. Зі слів Неїжпапи, найпотужнішою зброєю ВМС ЗСУ були міни – "і вона була застосована". У перші дні війни критично важливу допомогу також забезпечили "Байрактари". Як каже командувач ВМС, “усе, що могло літати, використовувалося на повну”.

 

11:11 До кінця 2023 року видобуток нафти у США збільшиться на 0,7 млн барелів на день, сягнувши 12,7 мільйона, сказала на каналі “Fox News Sunday” міністерка енергетики США Дженніфер Ґренголм: "Ідеться про попит та задоволення. Коли Росія вторглась в Україну, глобальні ринки втратили мільйони барелів. Оскільки нафтою торгують глобально, ми повинні компенсувати цю втрачену кількість палива". Рішення президента Байдена виділяти мільйон барелів на день зі стратегічного нафтового резервного фонду та його заклики до нафтового сектора збільшити виробництво є ключовими для зниження цін на пальне.

 

10:53 Служба безпеки України затримала на Донеччині двох інформаторів ворога, які передавали окупантам дані про дислокацію систем HIMARS. "Насамперед зловмисники розвідували та передавали окупантам точні координати місць дислокації особового складу і техніки ЗСУ, у тому числі бойових позицій реактивних артилерійських систем HIMARS. Крім того, вони збирали інформацію про геолокацію та функціонування місцевих об’єктів критичної інфраструктури", – повідомили у СБУ. Встановлено, що за наведенням зловмисників агресори здійснили обстріл по водозабірній системі у місті Селидове.

 

10:39 У понеділок уранці в окупованому Донецьку пролунала серія вибухів. Як пишуть на місцевих telegram-каналах, палає склад боєприпасів окупаційних військ РФ. Найгучніші звуки вибухів чутно в Пролетарському районі у південній частині міста.

 

10:22 Україна продовжує проводити контрнаступальні дії на Херсонщині, зменшуючи сили ворога, у тому числі боєприпаси, техніку та живу силу, пояснила начальниця об’єднаного координаційного штабу пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі інформаційного телемарафону: "Ми досить системно і методично проводимо ті самі дії, які називаються контрнаступальними. Якщо всі чекали, що це буде підйом війська і маршовий прохід степами Херсонщини, то це даремно. Оскільки в умовах сучасної війни контрнаступ виглядає інакше. Це в основному виснаження сил ворога. Чим ми і займаємось. І це знищення складів з боєприпасами, це знищення командних пунктів, удари по опорних пунктах, там, де він зосереджує свою силу, озброєння та техніку. Це все достатньо серйозно впливає на моральний дух війська".

 

09:42 В окупованому Мелітополі партизани ліквідували окупанта, який на вулиці домагався неповнолітньої дівчини. Як повідомив мелітопольський міський голова Іван Федоров, злочинцю перерізали горлянку. "Символічно, що це відбулось на вулиці Героїв України", – прокоментував Федоров.

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

15 серпня в українських соцмережах поширили відео, на якому, як пояснюється, видно, як частина військового підрозділу самопроголошеної "Луганської народної республіки" виступає із заявою про свою відмову брати участь у наступальних операціях у Донецькій області.

Бойовики стверджували, що виконали свій обов’язок із забезпечення контролю ЛНР над усією Луганською областю, який було встановлено в липні 2022 року, і не бажають воювати в Донецькій області, незважаючи на погрози та залякування з боку вищого командування.

Росія, ймовірно, все більше намагається мотивувати додаткові сили, які вона використовує для посилення своїх регулярних військ на Донбасі. Командири, ймовірно, вдаються до прямих фінансових стимулів, тоді як деякі бойові підрозділи вважаються ненадійними для наступальних операцій. Постійним фактором, що сприяє цим проблемам, є класифікація Росією війни як «спеціальної військової операції», яка обмежує повноваження держави щодо правового примусу.

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 45 400 (+200) осіб,

танків – 1919 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 4230 (+6) од.,

артилерійських систем – 1032 (+4) од.,

РСЗВ – 266 (+0) од.,

засобів ППО – 145 (+4) од.,

літаків – 234 (+0) од.,

гелікоптерів – 198 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 815 (+9) од.,

автомобільної техніки – 3149 (+6) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 99 (+0) од.,

крилатих ракет – 194 (+4) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

56,2% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

24,4% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

52,5% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

33,5% артилерійських систем (з них 1,4% за минулий тиждень),

23,9% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

18,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

22,2% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

10,3% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

08:21 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей, утриманні захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, відновленні боєздатності підрозділів, що зазнали втрат, а також недопущенні можливого контрнаступу Сил оборони.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без суттєвих змін. Ворог обстріляв із ствольної артилерії райони Катеринівки та Ободів Сумської області.

На Харківському напрямку ворог здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії неподалік Світличного, Слатиного, Питомника, Петрівки, Піщаного, Гусарівки, Мосьпанового, Криничного та Пришиба.

На Слов’янському напрямку противник продовжив вогневий вплив біля Дібрівного, Мазанівки та Долини.

Намагався вести наступ у напрямках Довгеньке – Дібрівне, Бражківка – Нова Дмитрівка, успіху не мав, відійшов.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Роздолівки, Григорівки, Верхньокам’янського, Дронівки та Серебрянки. Ворог намагається вести наступ у напрямку Спірне – Веселе, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку противник завдав вогневого ураження із ствольної артилерії та РСЗВ в районах населених пунктів Соледар, Зайцеве і Білогорівка. Вів наступ у напрямках Вершина – Кодема і Гладосове – Кодема, успіху не мав. На напрямках Стряпівка – Соледар, Покровське – Бахмут, Травневе – Кодема, Семигір’я – Зайцеве та Гладосове – Курдюмівка бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку ворог вів обстріли із ствольної та реактивної артилерії неподалік Опитного, Мар’їнки, Пісків, Авдіївки та Невельського. Намагався вести штурмові дії у напрямках Спартак – Опитне, Новоселівка Друга – Красногорівка, Донецьк – Первомайське, Піски – Невельське, Лозове – Невельське, успіху не мав.

На Новопавлівському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли біля Вугледара, Великої Новосілки та Павлівки.

На Запорізькому напрямку окупанти здійснювали вогневе ураження районів Дорожнянки, Новосілки та Малої Токмачки. Біля останнього та Ольгівського завдали авіаударів. Ворог вів наступ у напрямку Макарівка – Времівка, успіху не мав, відійшов.

На Південнобузькому напрямку противник продовжив обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії районів населених пунктів Велике Артакове, Лозове, Таврійське, Степова Долина, Первомайське, Киселівка, Червона Долина, Потьомкине, Прибузьке, Парутине, Поляна, Новоолександрівка та Партизанське.

Завдав авіаційних ударів поблизу Зарічного, Білої Криниці та Андріївки.

На Миколаївському напрямку окупанти вели штурмові дії в районі населеного пункту Благодатне, мають частковий успіх.

Корабельне угруповання противника в акваторіях Чорного та Азовського морів основні зусилля зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.

Наші ракетно-артилерійські підрозділи та авіація продовжують успішні виконання вогневих завдань на визначених напрямках. Противник відчуває гострий дефіцит навченого та мотивованого поповнення для підрозділів, які систематично зазнають втрат.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські наступальні операції на сході України, ймовірно, вичерпали ту незначну динаміку, яку вони набрали наприкінці липня, і, ймовірно, досягають кульмінації. Російські військові продемонстрували постійну неспроможність перетворити невеликі тактичні успіхи в оперативні – недолік, який, ймовірно, перешкодить Росії досягти значних територіальних успіхів у найближчі місяці, якщо не буде серйозних змін на полі бою.

• Українська військова розвідка повідомляє, що Росія і Білорусь досягли «термінової» домовленості про ремонт Білоруссю пошкодженої російської авіаційної техніки для повторного використання в Україні. Ця угода може бути частиною спроб Росії використати більш м’який режим санкцій щодо Білорусі, щоб обійти секторальні санкції проти Росії.

• Російські війська здійснили кілька невдалих наземних штурмів на південний захід і південний схід від Ізюму.

• Російські війська здійснили наземний наступ на південний схід від Сіверська та на північний схід і південь від Бахмута.

• Російські війська досягли обмежених успіхів на захід від Донецька, але не проводили наземних нападів на адміністративну межу Донецької та Запорізької областей.

• Російські війська здійснили безуспішні наземні штурми на південний захід від Донецька та продовжили атакувати населені пункти на північний захід і південний захід від Авдіївки.

• Російські війська здійснили кілька штурмів на лінії фронту Херсон–Миколаїв і частково просунулися на схід від міста Миколаєва.

 • Російські сили, ймовірно, не навчають новобранців дисципліні, створюючи правочинну силу, яка займається хуліганством у Росії та незаконною поведінкою в Україні.

• Російська окупаційна влада посилила фільтраційні заходи та викрадення на окупованих територіях напередодні Дня Незалежності України 24 серпня.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Продовжуючи ведення бойових дій на облаштованих рубежах оборони, ворог використовує авіацію та ракетне озброєння для завдання дистанційних ударів та психологічного тиску.

По позиціях наших підрозділів вздовж лінії зіткнення ворог здійснив 5 авіаційних ударів. Без наших втрат.

А по Баштанці випустив реактивний снаряд з системи залпового вогню «Смерч». Зруйновано приватний будинок, поранено дитину.

Реактивними снарядами системи залпового вогню “Ураган” обстріляно Зеленодольськ. Загинула одна, поранено шість цивільних людей. Зруйновано і пошкоджено кілька приватних будинків.

Нашою авіацією нанесено 2 удари по опорному пункту, скупченню живої сили, озброєння та техніки в районах Олександрівки й Бурханівки.

В рамках виконання вогневих завдань ракетно-артилерійськими підрозділами посилено вогневий контроль і відкореговано пропускну спроможність Каховського мосту. Окупаційним військам завдано втрат у кількості 20 рашистів, 1 корпусної самохідної гармати типу «Гіацинт-С», 1 самохідної гаубиці «Мста-С», 2 пускових установок С-300, 1 радіолокаційної станції підсвітлення й наведення, а також мобільний радіолокаційний комплекс виявлення аеродинамічних і балістичних обєктів «Небо-М», 2 буксированих міномети 120-го калібру, 3 одиниці броньованої техніки.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

Корабельне угруповання в Чорному морі нарощує свою присутність до загальної кількості у 14 одиниць, які тримаються на розрахунково безпечній відстані за мисом Тарханкут.

При цьому напоготові 5 носів ракет типу “Калібр” із загальною кількістю понад 30, та 1 вдк.

Понад вечір на узбережжі Одещини знищено контрольованим підривом ще одну морську міну, що штормове море принесло до берега.

 

00:42 Судилище над українцями в Маріуполі стане тією лінією, за якою будь-які переговори з РФ неможливі, сказав у своєму вечірньому зверненні Президент Володимир Зеленський: "Україна не терпітиме знущання з людей, про яких можна сказати лише одне: вони герої своєї Батьківщини і вони захищали свободу свого народу від загарбників".

 

00:39 Відповідальність за вбивство доньки ідеолога "русского міра" Алєксандра Дуґіна взяла на себе "Національна російська армія". У неділю телеґрам-канал "Роспартизан" поширив маніфест НРА, котрим організація оголосила Владіміра Путіна узурпатором та воєнним злочинцем і задекларувала намір повалити режим і винищувати його представників. Російський опозиціонер Ілья Пономарьов у коментарі "Українській правді" підтвердив, що НРА направду існує і не є віртуальним рухом; сам Пономарьов віддавна підтримує стосунки з його учасниками. 

 

22.08.2022