174-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:07 Президент України Володимир Зеленський закликав мешканців окупованих територій сторонитися об'єктів військової інфраструктури росіян. "Щодня й щоночі ми бачимо нові повідомлення про вибухи на території, яка тимчасово зайнята окупантами. Я прошу зараз усіх наших людей у Криму, в інших регіонах на півдні держави, в окупованих районах Донбасу й Харківщини бути дуже уважними. Будь ласка, не наближайтеся до військових об’єктів російської армії та всіх тих місць, де вони зберігають боєприпаси й техніку, де тримають свої штаби. Причини вибухів на окупованій території можуть бути різні, дуже різні, зокрема, цитую визначення самих окупантів, «головотяпство». Але сенс у них усіх один: знищення логістики окупантів, їхніх боєприпасів, військової та іншої техніки, командних пунктів рятує життя наших людей. Що менше буде в окупантів можливостей творити зло і вбивати українців, то швидше ми зможемо закінчити цю війну звільненням нашої землі. І черга цими днями на виїзд із Криму в Росію через міст доводить, що абсолютна більшість громадян держави-терориста вже розуміє або принаймні відчуває, що Крим – не місце для них", – заапелював Зеленський.

 

23:36 Офіс турецького президента повідомив, що Реджеп Таїп Ердоган під час своїх переговорів із Володимиром Зеленським у Львові 18 серпня має намір обговорити "всі аспекти турецько-українських відносин, котрі перебувають на рівні стратегічного партнерства". Під час тристоронньої зустрічі із генеральним секретарем ООН Антоніу Ґуттерішем лідери обговорюватимуть "потенційні кроки, спрямовані на дедалі активнішу підтримку механізмів, створених для експорту українського зерна на світові ринки, і на припинення війни між Україною і Росією через дипломатичні засоби", – заявив офіс турецького президента. 

 

22:04 Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк назвав чотири кроки для деокупації Криму. "Відмінний перший крок ООН: усі візити на ЗАЕС – лише через Київ. РФ, звісно, дає задню, бо їй є що приховувати. Другим кроком мають стати санкції щодо атомної промисловості. Третім – ультимативна вимога до залишити станцію. І нарешті четвертий крок – вигнання Рф з Ради безпеки", – прокоментував Подоляк у twitter.

 

21:21 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний висловив занепокоєння розташуванням ракетних систем уздовж українського державного кордону в Білорусі. Про це йшлося під час телефонної розмови Залужного з начальником штабу оборони Збройних сил Канади Вейном Дональдом Ейром. "Ознайомив колегу із ситуацією на фронті. Вона напружена, але повністю контрольована. Занепокоєння викликає розташування ракетних систем уздовж державного кордону з боку республіки білорусь, зокрема на аеродромі Зябрівка. Зауважив, що по всій лінії фронту противник продовжує наступати. При цьому здійснює близько 700-800 обстрілів наших позицій щодня, застосовуючи від 40 до 60 тисяч боєприпасів", - прокоментував Залужний.

 

21:00 Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш 18 серпня приїде до Львова, де зустрінеться з Президентом України Володимиром Зеленським і президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, повідомив речник Ґутерріша.

 

20:46 Внаслідок ракетного удару по військовому аеродрому на Житомирщині пошкоджено злітно-посадкову смугу та кілька одиниць автомобільної техніки. Про це повідомило повітряне командування "Центр".

 

19:58 «Схеми» опублікували супутникові знімки наслідків вибухів на військовій базі у Майському.

 

 

 

19:20 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з французьким президентом Еммануелем Макроном. "Поінформував про ситуацію на фронті, ядерний тероризм РФ на ЗАЕС. Подякував за вагому оборонну підтримку. Обговорили посилення макрофінансової допомоги та виклики у сфері продовольчої безпеки. Маємо збільшувати санкційний тиск на РФ", - прокоментував Зеленський у твіттері.

 

18:41 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей, утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької і Миколаївської областей, створенні сприятливих умов для відновлення наступу на окремих напрямках, а також блокуванні морських комунікацій України у Чорному морі. Тривають авіаційні та ракетні удари по цивільних об’єктах нашої Держави.

На Волинському та Поліському напрямках ознак створення наступальних угруповань збройних сил російської федерації та республіки білорусь не виявлено. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території білорусі.

На Сіверському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли неподалік Кам’янської Слободи на Чернігівщині та Ходиного і Сваркового Сумської області. Тривають розвідпольоти БПЛА противника.

На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження в райони населених пунктів Одноробівка, Соснівка, Дуванка, Дементіївка, Питомник, Руська та Черкаська Лозова, Черкаські Тишки, Петрівка, Верхній Салтів, Мосьпанове, Іванівка, Коробочкине та Чепіль.

Завдав авіаційних ударів біля Верхнього Салтова, Гусарівки і Соснівки. Зафіксовано дистанційне мінування місцевості неподалік Перемоги та Українки.

На Слов’янському напрямку противник задіяв танки, ствольну та реактивну артилерію для вогневого впливу поблизу Грушувахи, Краснопілля, Вірнопілля, Рідного, Мазанівки та Долини.

В районах населених пунктів Нова Дмитрівка та Дібрівне російські окупанти застосували боєприпаси запалювальної дії.

Неподалік Мазанівки противник намагався вести наступальний бій, успіху не мав, відійшов.

На Донецькому напрямку основні зусилля противника зосереджуються на веденні активних наступальних та штурмових дій на Краматорському, Бахмутському та Авдіївському напрямках.

На Краматорському напрямку підрозділи ворога здійснили обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Краматорськ, Верхньокам’янське, Григорівка, Переїзне та Роздолівка. Біля Івано-Дар’ївки, за підтримки авіації, противник вів безуспішні штурмові дії. Зазнав втрат та відступив.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах Костянтинівки, Соледара, Шумів, Яковлівки та Майорська. Також ворог завдав авіаударів неподалік Яковлівки та Соледара. Намагався вести розвідку боєм біля Вершини, після вогневого ураження втік. Наступальні та штурмові дії окупантів в районах Соледара, Зайцевого, Майорська завершились втратами та відходом.

На Авдіївському напрямку противник, окрім обстрілів неподалік Авдіївки, Красногорівки, Олександрополя, Водяного, Опитного, Новокалинового і Новобахмутівки, завдав авіаудару біля Мар’їнки. Вів наступ у районі Невельського, бойові дії тривають.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках зафіксовано артилерійські обстріли поблизу Володимирівки, Новоукраїнки, Павлівки, Вугледара, Новосілки, Чарівного, Времівки, Кам’янського, Дорожнянки та Новополя.

Ворог завдав авіаційних ударів біля Новоандріївки, Павлівки і Полтавки. Веде наступ неподалік Новомихайлівки, бойові дії тривають.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противника зосереджуються на недопущенні просування наших військ та веденні повітряної розвідки БпЛА.

Ворог продовжує обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Степова Долина, Нова Зоря, Прибузьке, Шевченко, Киселівка, Благодатне, Широке, Кобзарці, Андріївка, Добрянка, Осокорівка, Потьомкине, Трудолюбівка, Велика Костромка та Червоногригорівка.

Завдав авіаційних ударів в районах Посад-Покровського, Білої Криниці та Лозового. Недолуга спроба наступального бою поблизу Новогригорівки завершилась для окупантів значними втратами та втечею.

 

18:19 Президент України Володимир Зеленський визнав, що українська влада вмисне не попереджала українців про підготовку російського наступу, аби не спричинити паніки, не завдати передчасного удару по економіці й не допустити відтоку людей. Про це Зеленський заявив у інтерв'ю The Washington Post. "Загалом, наше внутрішнє відчуття було правильним: якби ми посіяли хаос посеред людей перед вторгненням, росіяни нас би зжерли. Під час хаосу люди покидають країну. Що сталося, коли почалося вторгнення? Ми були настільки сильними, наскільки це було можливо. Частина наших людей виїхала, але більшість залишилася тут і воювала за свої домівки. Нехай це не прозвучить цинічно: це люди [котрі не виїхали], які все зупинили", – сказав Зеленський.

 

17:43 Удари "невідомого походження" по військових базах окупантів свідчать про перелом у стратегічному паритеті, що є позитивним моментом для України, пояснив військовий експерт Петро Черник. Мова йде не про перелом на фронті, а про перелом в ініціативі: "Тобто противник вже не має ініціативи, щоб здійснювати по території України якісь такі напади або атаки, які б ми не розуміли. Зараз росіяни використовували всі інструментарії, і те, що у них там з'явилася велика кількість «недопалків», свідчить тільки про те, що загальна стратегія і філософія цієї війни перемістилася з української території на окуповану українську територію, і сам факт, що стався не один «недопалок», а кілька, свідчить про те, що противник буде відчувати на собі дуже глибокий біль. Це дуже гарна новина. Тобто якість роботи українських «недопалків» істотно зросла".

 

17:09 Правляча коаліція Латвії вирішила змінити підхід до тимчасових посвідок на проживання громадянам Росії – надалі їх продовжуватимуть в окремих випадках, заявив латвійський прем'єр-міністр Кріш'яніс Каріньш. З його слів, постійні посвідки на проживання, які, наприклад, пропонують чоловіку/дружині, надалі вирішили видавати лише після успішного складання іспиту з державної мови. Прем'єр зазначив, що громадянам Росії вже не видають візи, крім виняткових випадків, а також практично не видають посвідок на проживання, передає аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

16:49 Росіяни у вівторок обстріляли Нікополь із ракетних систем залпового вогню. "У місто прилетіло 20 реактивних снарядів з "Градів" та 10 зі ствольної артилерії. Попередньо, четверо людей поранені. Один з них ушпиталений", – повідомив Резніченко в телеґрамі.

 

16:00 У Курській області в Росії невідомі підірвали залізничну колію. Про це повідомляє телеграм-канал Baza. Сліди вибуху помітив обхідник. Поліція з'ясувала, що під рейки поклали вибуховий пристрій силою близько 200 грамів у тротиловому еквіваленті.

 

15:49 Володимир Зеленський оновив склад Ставки верховного головнокомандувача. Тепер до складу Ставки увійдуть: перший заступник голови СБУ Василь Малюк; командувач Сил територіальної оборони ЗСУ Ігор Танцюра; командувач Сил спеціальних операцій ЗСУ Віктор Хоренко. Також у ставці затверджено командувача Нацгвардії Юрія Лебедя. Натомість зі ставки виводять Івана Баканова, Григорія Галагана та Юрія Галушкіна.

 

15:22 Україна має право використовувати зброю від західних партнерів, зокрема від Німеччини та Швеції, для захисту своєї територіальної цілісності, заявили глави урядів ФРН Олаф Шольц і Швеції Магдалена Андерссон, відповідаючи на запитання, чи можуть ЗСУ використовувати для повернення Криму зброю, яку їм надає Німеччина та Швеція.

 

14:57 Не названий високопоставлений український чиновник повідомив The New York Times, що відповідальність за вибухи на воєнному складі в Криму несе елітний український підрозділ, який діє у тилу противника. Міністерство оборони Росії підтвердило, що вибух був "диверсією".

 

13:58 У районі військової авіабази у Гвардійському за 20 км від Сімферополя пролунали вибухи, над селищем стоять клуби чорного диму. Аеродром є базою 12 літаків СУ-24М і 12 СУ-25СМ ВМФ Росії. Російські військові перевіряють версію атаки безпілотним літальним апаратом складу боєприпасів.

 

12:39 До України, відповідно до норм Женевської конвенції, повернули ще 19 тіл загиблих військових. "Відбулася чергова операція з передачі тіл загиблих військових. Україна повернула тіла ще 19 своїх захисників",  повідомило Міністерство з питань реінтеграції.

 

12:01 Майже 85% населення України вважають себе перш за все громадянами своєї країни, кажуть результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 620 липня на території, яка контролювалися владою України до 24 лютого.

Цей відсоток дещо менший серед російськомовних респондентів (78% – в етнічних росіян, 81% – російськомовних українців), де разом із цим спостерігається ототожнення себе з громадянами колишнього СССР: серед російськомовних росіян  11%. Натомість серед останніх не виявлено тих, хто ідентифікує себе в першу чергу як росіянин, серед україномовних українців в першу чергу українцем бачать себе майже 5%.

 

11:18 Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував вибухи в Джанкої: "Ранок біля Джанкоя почався з вибухів. Ще раз нагадаю, що Крим нормальної країни  це про Чорне море, гори, відпочинок і туризм. А окупований російськими бойовиками Крим  це про вибухи складів і зростаннаписавня смертельної небезпеки для загарбників і злодіїв. Демілітаризація в дії",  написав Подоляк у твіттері.

 

10:57 Міністерство оборони Росії підтвердило детонацію на складі у Джанкойському районі в окупованому Криму. "Проізошло возгораніє",  прокоментували у Міноборони.

 

10:22 Цієї ночі був один із наймасованіших обстрілів Харкова за останній час: близько 22:30 ворог обстріляв Київський район Харкова з РСЗВ, приблизно о 02:30 зафіксовано одразу 7 пусків ракет із Бєлгорода в напрямку Харкова, є удари в Шевченківському, Київському, Салтівському, Індустріальному та Холодногірському районах, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Жертв немає, постраждали будинки та дорожнє покриття. 

 

10:10 Нині о 07:15 у Майському (Джанкойський район Криму, 210 км від фронту) почали детонувати боєприпаси, складовані на колишній фермі. З Майського вже евакуювали близько двох тисяч людей. Рефат Чубаров пояснив це "влучним попаданням у сховище боєприпасів, звуки від вибухів далеко прокочуються степом..." Крім того, нині ж зранку після вибуху розпочалася пожежа на трансформаторній підстанції в Джанкої.

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Надводні кораблі Чорноморського флоту Росії продовжують займати надзвичайно оборонну позицію, патрулюючи, як правило, лише води в межах видимості узбережжя Криму. Це контрастує з характерною для цієї пори року посиленою військово-морською активністю Росії в інших морях.

Чорноморський флот продовжує використовувати крилаті ракети великої дальності для підтримки наземних наступальних дій, але зараз йому важко здійснювати ефективний контроль на морі. Він втратив свій флагман «Москва», значну частину бойових літаків морської авіації і контроль над островом Зміїний.

Нині обмежена ефективність Чорного флоту підриває загальну стратегію вторгнення Росії – частково через те, що десантна загроза Одесі наразі майже нейтралізована. Це означає, що Україна може перенаправити ресурси, щоб тиснути на російські сухопутні сили деінде.

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 43 900 (+150) осіб,

танків – 1880 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 4152 (+11) од.,

артилерійських систем – 989 (+4) од.,

РСЗВ – 263 (+2) од.,

засобів ППО – 136 (+0) од.,

літаків – 233 (+0) од.,

гелікоптерів – 196 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 790 (+3) од.,

автомобільної техніки – 3049 (+5) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 92 (+0) од.,

крилатих ракет – 190 (+3) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

55,0% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

23,9% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

50,8% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

32,1% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

23,6% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

18,7% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

22,0% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

9,7% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

07:41 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Відзначається проведення тренування зі зв’язку генерального штабу збройних сил республіки білорусь. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території цієї країни.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати підрозділи збройних сил російської федерації в прикордонних районах Брянської та Курської областей з метою сковування дій підрозділів Сил оборони. Ворог обстріляв із артилерії райони Кам’янської Слободи Чернігівської області та Ходиного Сумської області.

На Харківському напрямку противник задіяв ствольну та реактивну артилерію для вогневого впливу неподалік Костянтинівки, Ртищівки, Соснівки, Питомника та Руських Тишків.

На Слов’янському напрямку здійснював вогневе ураження біля Грушувахи та Вірнопілля. Підрозділи противника вживають заходів щодо покращення логістичного забезпечення на зазначеному напрямку.

На Краматорському напрямку ворог продовжував обстріли із артилерії різних типів поблизу Краматорська, Спірного та Івано-Дарʼївки.

Веде наступ по напрямку Лисичанський нафтопереробний завод – Івано-Дарʼївка, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Бахмут, Бахмутське, Соледар, Шуми, Білогорівка, Костянтинівка, Яковлівка та Зайцеве.

Підрозділи противника вели наступальні та штурмові дії у напрямках Володимирівка – Бахмутське та Стряпівка – Соледар. Тут українські воїни зупинили та відкинули окупантів назад. На напрямках Покровське – Бахмутське та Горлівка – Залізне бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку ворог обстрілював із ствольної артилерії райони Красногорівки, Спартака та Невельського. Веде наступ в напрямку Старомихайлівка – Невельське, бойові дії тривають.

На Новопавлівському та Запорізкому напрямках зафіксовано обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Новосілка, Вугледар, Велика Новосілка, Новомихайлівка, Новопіль, Павлівка, Новоандріївка, Привільне та Времівка.

Окупанти ведуть наступальні та штурмові дії в напрямку Солодке – Новомихайлівка, мають частковий успіх, бойові дії тривають.

На Південнобузькому напрямку противник, окрім обстрілів із танків та артилерії вздовж лінії бойового зіткнення, задіяв армійську і штурмову авіацію неподалік Білої Криниці, Андріївки та Лозового.

Спроба покращити тактичне положення штурмовими діями в напрямку Зелений Гай – Новогригорівка завершилась для ворога значними втратами та відступом.

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Оприлюднене відео військовослужбовців «ЛНР», які відмовляються воювати в Донецькій області, свідчить про подальший розкол в очолюваних Росією силах.

• Російські сили здійснили декілька обмежених наземних штурмів на північний захід від Слов’янська.

• Російські війська провели численні наступальні операції на схід і південний схід від Сіверська та на північний схід і південний схід від Бахмута.

• Російські війська продовжували вести наступальні дії на північний захід, захід і південний захід від Донецька.

• Російські війська здійснили обмежений наземний штурм на північ від Харкова.

• Російські та українські війська продовжували обмінюватися звинуваченнями в обстрілі Запорізької АЕС.

• Влада Санкт-Петербурга офіційно спростувала інформацію про виклики чоловіків у військкомати для обговорення контрактної служби.

• Російська окупаційна влада продовжувала підготовку до інтеграції окупованих територій України до складу Росії.

 

07:04 Шість гаубиць M109, які нещодавно прибули з Латвії в Україну, вже працюють на фронті і "демонструють результати на полі бою", заявив міністр оборони Олексій Резніков. Голова Міноборони висловив латвійському колезі подяку за "непохитну підтримку".

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій по займаному рубежу оборони. Суттєвих змін у його складі та положенні не відбулося.

Протягом дня за підтримки артилерій та авіації намагався провести штурмові дії для покращення свого тактичного положення в напрямку Новогригорівки та Білогірки.
Не маючи успіху на суходолі, по позиціях наших підрозділів ворог продовжував застосовувати авіацію. Але 14 авіаатак виявились безрезультатними.

Продовжуючи обстрілювати населені пункти в тилових районах, вдарив «Ураганом» по Великій Костромці і Миколаєву, а з важкої артилерії типу «Піон» обстріляно Марганець. Без людських втрат.

Нашою авіацією уражено 2 опорних пункти та 2 райони зосередження озброєння і техніки ворогів в районах Новопетрівки та Максимівки.

Ракетно-артилерійськими підрозділами в рамках виконання вогневих завдань знищено 23 рашисти, 152-х мм гармату-гаубицю, 7 одиниць броньованої та автомобільної техніки. В Сухому Ставку знищено ворожий пункт постачання боєприпасів. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

В Чорному морі через штормову погоду корабельне угруповання ворожих сил укривається вздовж узбережжя кримського півострова в напрямку новоросійська. На бойовому чергуванні залишено 2 ракетних носії з 16 «Калібрами» напоготові.

 

16.08.2022