173-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:17 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає будь-яку атаку на атомну станцію "самовбивчою" і закликав надати міжнародним інспекторам доступ до Запорізької АЕС. Про це повідомив речник генсека ООН Стефан Джаррік, передає "Укрінформ". "В тісному контакті з МАГАТЕ секретаріат ООН оцінив, що в Україні є потенціал логістики і безпеки", щоб організувати відвідання інспекторами МАГАТЕ Запорізької атомної електростанції з Києва, "якщо обидві країни на це погодяться", додав речник генсека.

 

21:35 Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що уряд ФРН не підтримуватиме ініціативу низки європейських країн щодо запровадження заборони на видачу шенгенських віз громадянам РФ. Про це він сказав у понеділок після зустрічі з лідерами Скандинавських країн в Осло, передає "Німецька хвиля". "Це не війна російського народу. Це війна Путіна. І ми маємо чітко це розуміти", - сказав Шольц. Канцлер Німеччини вважає, що для дебатів щодо заборони на європейському рівні може бути місце, але застерігає, що в разі запровадження обмежень з труднощами з виїздом із РФ зіткнуться опоненти Кремля. "Важливо розуміти, що багато людей тікають з Росії, тому що вони не згодні з російським режимом. Всі рішення, які ми ухвалюємо, не мають ускладнювати процес виїзду з країни для втечі від влади та диктатури в Росії", - заявив німецький прем'єр.

 

21:09 Сили спеціальних операцій ЗСУ зірвали ворожу спробу прориву на одному з критичних напрямків оборони. "Коли російські окупанти сформували ударно-розвідувальне угруповання воїни Сил спеціальних операцій вже висунулися на перехоплення противника. Головною метою було не дати росіянам розгорнутися у бойові порядки і подальшого маневру в бік позицій Сил оборони. Оператори ССО України вдарили по ворогу якраз тоді, коли той зібрав сили на площі накопичення. Задум росіян було зірвано, подальших спроб запланованого маневру противник не здійснював. Натомість збирав поранених і вбитих, за чим спостерігали після вдалої атаки наші воїни", – переповіли у ССО. "Українська правда" розповідає, що ця історія трапилася на Бахмутському напрямку. 

 

20:44 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації спільно із Міністерством культури та інформаційної політики додатково опрацювати питання, порушене у петиції щодо повернення у цифровий ефір телеканалів "Еспресо", "5 канал" і "Прямий". Про це йдеться у відповіді Шмигаля на петицію, опублікованій на Урядовому порталі. "Ураховуючи суспільний інтерес до питань, порушених у петиції, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації спільно з Міністерством культури та інформаційної політики доручено додатково опрацювати їх та про результати Вас поінформувати", – зазначив голова уряду.

 

20:20 Український режисер Антоніо Лукіч передав на аукціон на підтримку Збройних Сил України оригінальний сценарій фільму "Мої думки тихі". У машинописі, створеному Лукічем і Валерією Кальченко, є сцени, котрі не увійшли до фільму. Переможцю також передадуть унікальні розкадровування та неопубліковані артматеріали до фільму.

 

19:55 Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача. "Обговорили поточну воєнно-стратегічну обстановку, посилення захисту держави в інформаційному просторі та стан виконання наказів Верховного головнокомандувача", – повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

 

19:12 Латвія передала Збройним Силам України чотири гелікоптери, і найближчим часом вони увійдуть до складу авіаційного парку ЗСУ. Про це повідомив голова Міноборони Латвії Артіс Пабрікс у Twitter. Пабрікс наголосив: "Підтримка України західними країнами не має зупинятися, доки вона не звільнить усю свою територію від російських окупаційних військ".

 

18:51 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.

Тривають заходи перевірки бойової готовності збройних сил білорусі. Орієнтовно це продовжиться до 20 серпня цього року.

Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку, з метою демонстрації своєї присутності та сковування підрозділів Сил оборони, ворог обстріляв із ствольної артилерії райони населених пунктів Басівка, Могриця, Голишівське та Будки Сумської області.

На Харківському напрямку противник, з метою недопущення створення Силами оборони сприятливих умов для переходу у наступ продовжує знищення військових та цивільних обʼєктів із усіх наявних засобів вогневого ураження. Вогнем танків, ствольної та реактивної артилерії робить це у районах населених пунктів Слобожанське, Пʼятихатки, Ртищівка, Одноробівка, Соснівка, Слатине, Світличне, Шевелівка, Нове, Дементіївка, Питомник, Руська Лозова, Руські Тишки, Коробочкине та Протопопівка.

Окупанти задіяли авіацію для ударів біля Верхнього Салтова, Соснівки і Ртищівки.

Ворог спробував прорвати оборону наших військ на напрямку Козача Лопань – Уди. Українські воїни жорстко зустріли загарбників та відкинули назад.

На Слов’янському напрямку ворог концентрованим вогнем артилерії безуспішно намагався відтіснити наших захисників в районах Грушувахи, Краснопілля, Асіївки та Мазанівки. Потім штурмовими діями намагався покращити тактичне положення на напрямку Довгеньке – Мазанівка, успіху не мав, відійшов.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли противника біля Спірного, Івано-Дар’ївки і Райгородка. Ворожа авіація діяла неподалік Спірного та Пришиба.

Наступальними та штурмовими діями окупанти намагалися просунутися у напрямках Івано-Дарʼївки, Виїмки і Веселого. Зазнали повної невдачі та хаотично відійшли на раніше зайняті позиції.

На Бахмутському напрямку противник, застосуванням наявних засобів вогневого ураження по районах населених пунктів Костянтинівка, Бахмут, Весела Долина, Васюківка, Бахмутське, Соледар, Шуми, Північне, Білогорівка, Яковлівка, Федорівка, Зайцеве і Вершина, намагався створити сприятливі умови для подальшого наступу на окремих ділянках.

Завдав авіаударів поблизу Соледара та Яковлівки. Здійснив спробу штурмових дій з району Вуглегірської ТЕС у напрямку населеного пункту Вершина. Зазнав втрат та відійшов.

На Авдіївському напрямку зафіксовано обстріли районів Красногорівки, Пісків, Опитного, Водяного і Мар’їнки. Також окупанти завдали авіаційних ударів біля Нью-Йорка, Водяного та Новобахмутівки.

Ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення у напрямку Старомихайлівки і Невельського.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстрілював із танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів по лінії зіткнення. Задіяв авіацію для ударів неподалік Новомихайлівки, Єлизаветівки, Щербаків та Чарівного.

Окупанти спробували наступати на напрямках Славне – Новомихайлівка, Солодке – Водяне, Солодке – Володимирівка, Єгорівка – Павлівка. Отримали жорстку відсіч, зазнали втрат та відкотилися назад.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із танків та артилерії різних типів по лінії зіткнення та в глибині оборони з метою недопущення перегрупування українських підрозділів та створення ними сприятливих умов для проведення контрнаступу.

Ворог завдав авіаційних ударів неподалік Андріївки, Мирного, Благодатного і Лозового.

В Чорноморській та Азовській морських операційних зонах корабельне угруповання противника основні зусилля зосереджує на веденні розвідки, блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.

 

18:11 Президент України Володимир Зеленський створив Консультативну раду з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території АР Крим та Севастополя. Основними завданнями ради вказано підготовку та внесення пропозицій щодо пріоритетів діяльності, у тому числі в межах Кримської платформи, з питань деокупації, реінтеграції та відновлення територіальної цілісності України, захисту прав та інтересів українців, подолання наслідків і відшкодування шкоди, завданої Українській державі, її громадянам та юридичним особам у зв'язку зі збройною агресією та тимчасовою окупацією російською федерацією частини території України.

 

17:40 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний привітав поляків із Днем війська.

 

Дорогі побратими!

Від імені Збройних Сил України та від себе особисто вітаю вас із Днем Війська Польського.

У Варшавській битві ваш народ відстояв свою державність та врятував Європу від більшовицької навали. Союзником Польщі у тій війні була Українська Народна Республіка.

Сьогодні, як і 102 роки тому, ми знову разом протистоїмо спільному багатовіковому ворогу.

Щиро вдячний польському народу за допомогу і підтримку у цей складний час!

Ми боремося за нашу і вашу свободу!

Разом переможемо!

 

Валерій Залужний

 

17:27 Суд у Гаазі оголосить вирок у справі про збиття літака рейсу MH17 на засіданні 17 листопада 2022 року. Про це повідомляє RTL. У суді заявили, що оголошення вироку займе приблизно півтори години. 22 вересня у справі відбудеться ще одне слухання, але воно буде радше формальним і триватиме не більше п’яти хвилин.

 

16:58 Співробітники Державного бюро розслідувань завершили спеціальне досудове розслідування щодо колишнього народного депутата від Партії регіонів та заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича за підозрою в незаконному перешкоджанні проведенню акцій протесту під час Революції гідності. "Заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України був натхненником і організатором силового розгону студентів з майдану Незалежності в Києві в ніч на 30 листопада 2013 року. Слідство встановило, що для цього колишній чиновник вступив у змову з ексголовою Київської міської державної адміністрації та вплинув на начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ у його ж кабінеті. Він умовив правоохоронця віддати наказ працівникам міліції про звільнення силовим методом майдану Незалежності від громадян, які реалізовували своє конституційне право на мирне зібрання", – йдеться в повідомленні ДБР. Згідно з офіційними даними слідства, співробітники міліції та військовослужбовці внутрішніх військ МВС заподіяли тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості 85 громадянам. Слідчі зазначають, що правоохоронці перевищували службові повноваження, застосували насильство, використовували спеціальні засоби. Сівкович перебуває у розшуку через державну зраду. 

 

16:27 Зенітні ракетні війська знищили російський вертоліт Ка-52 російських військ на Донеччині. Командування Повітряних сил ЗСУ опублікувало відео із палаючим гелікоптером на своїй сторінці у Facebook.

 

16:03 Верховна Рада України підтримала продовження до 21 листопада воєнного стану в Україні та проведення загальної мобілізації, затвердивши відповідні (№7664 та №7665) укази Президента України.

 

15:25 Командування Військово-Морських сил ЗСУ оприлюднило на своїй сторінці у Facebook відео артилерійської атаки на позиції росіян. "Військовослужбовці військових частин та підрозділів морської піхоти ВМС ЗС України стійко та мужньо протистояли російським окупантам на закріплених ділянках фронту", – йдеться у коментарі.

 

15:09 "Енергоатом" видав у понеділок заяву, в котрій наголосив, що періодичні обстріли ЗАЕС російськими військами з ракетних систем залпового вогню спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції. Внаслідок атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист – і один із трьох працюючих енергоблоків тепер відключено. Під час обстрілів серйозно пошкоджені азотно-киснева станція, об‘єднаний допоміжний корпус, насосна станція господарсько-побутових стоків. Пошкоджень також зазнав відкритий розподільчий пристрій 750 кВ. Окупанти обстріляли пожежну частину, розташовану за територією ЗАЕС і призначену для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій на станції. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є і пожежна небезпека. Крім того, пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. "ЗАЕС досі окупована і контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається... Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів, щоб примусити росію звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль нашої держави заради безпеки всього світу", – заявив "Енергоатом".

 

14:50 Сербія активізувала співпрацю з НАТО після заяв російського посла про те, що створення військової бази РФ в республіці входить до переліку "інтересів" Москви, повідомляють сербські джерела "Коммерсанта". Серби розширюють військову взаємодію зі США на військовій базі "Південь" на околицях Буяноваца на півдні країни. За словами голови американського Офісу з оборонної співпраці, Вашингтон і Белград планують розвивати цю базу як "головний центр навчання армії Сербії за стандартами НАТО та підготовки сербських спецпідрозділів для миротворчих операцій".

Минулого тижня, після того, як російський посол натякнув на можливість створення російської військової бази в республіці, президент Сербії Вучич заявив, що республіка не розміщуватиме у себе військових баз інших держав. Раніше Лукашенко в Мінську заявив, що "Сербія хотіла б сидіти на трьох стільцях: ЄС, США, Росія, але більше їй не вийде". У Белграді ці слова розцінили як вимогу стати на бік Москви, однак намагатимуться якнайдовше притримуватися попередньої лінії.

 

14:24 Президент України Володимир Зеленський звільнив Артема Бондаренка з посади начальника управління СБУ у Львівській області, Сергія Заяця – з посади начальника управління СБУ у Києві та Київській області, Юрія Борейчука – з посади начальника управління СБУ у Тернопільській області.

 

13:37 Тільки 9% жителів тимчасово окупованих територій Херсонської, Запорізької та Харківської областей заявляють, що підуть на референдум, якщо окупаційна російська влада його проводитиме, свідчить дослідження компанії "Актив груп". 81,8% респондентів відповіли, що не підуть, а решта 9,2% респондентів не вирішили. За приєднання своєї області до Росії виступають 6,8% респондентів, 61,5% респондентів відповіли, що "моя область має бути невід'ємною частиною України", 6,8% висловили думку, що "моя область має бути частиною України за умов федералізації", 0,9% – "моя область має стати незалежною державою/частиною нової незалежної держави", 10,3% – "мені все одно, в якій країні буде моя область", а 13,6% опитаних не змогли визначитися з відповіддю.

Дослідження проводила компанія "Актив груп" 4–8 серпня 2022 року із застосуванням усіх можливих засобів зв'язку із дотриманням безпеки респондентів, опитано 600 респондентів, похибка за довірчої ймовірності 0,95 не перевищує 2,9%.

 

12:49 Президент України Володимир Зеленський звільнив начальників головних управлінь Служби безпеки України у Київській, Львівській і Тернопільській областях, а також призначив нового начальника управління СБУ у м. Києві та Київській області.

 

11:09 Міністерство внутрішніх справ повідомило: в Україні потребує гуманітарного розмінування територія площею близько 270 тисяч квадратних кілометрів, включно з тимчасово окупованими територіями. Повне розмінування забрудненими вибухонебезпечними предметами територій триватиме 5–10 років.

 

10:22 Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський підтвердив інформацію про те, що українська артилерія знищила всі мостові переправи через Дніпро, і тепер росіяни перекидають усе командування на правий берег. "Я можу це підтвердити. Дійсно, сьогодні в орків не існує жодного логістичного маршруту безпечного і такого, який би задовольняв їхні військові потреби саме щодо забезпечення військового угруповання, яке розташоване саме біля Херсона... Мабуть, це і стало основною причиною того, що російське військове командування дійсно залишило Херсон. Більшість з них вже виїхали з Херсона, про це є відомості", – сказав Соболевський в етері національного телемаратону. 

 

10:10 Російськомовне латвійське інтернет-видання «Важные истории», яке спеціалізується на журналістських розслідуваннях, знайшло російських солдатів, причетних до вбивств на Київщині. Один військовослужбовець у всьому зізнався і розповів, як армія вторгалася на територію України, як військові обкрадали та вбивали мирних мешканців села Андріївка, а також назвав імена командирів, які віддавали злочинні накази.

 

10:04 З початку повномасштабного вторгнення російські війська обстріляли в Україні понад 22 тисячі цивільних об'єктів та близько 300 військових, повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

 

10:00 Вночі росіяни обстріляли Нікополь та Марганець, випустивши по 20 реактивних снарядів на місто. Жертв немає, в Нікополі зруйновано склади, цехи та адмінприміщення промислового підприємства, в Марганці руйнувань нема.

У Покровській громаді пошкоджене підприємство енергетичної інфраструктури.

По Синельниківському району російська армія вдарила чотирма ракетами С-300. Зруйнований об’єкт соціальної інфраструктури.

Цієї ночі над Дніпропетровщиною наші військові збили одну російську ракету X-59.

 

09:48 Вночі о 02:50 російські війська обстріляли Слобідський район Харкова, повідомив мер Харкова Ігор Терехов. Жертв немає, снаряди потрапили на територію одного з підприємств міста.

 

09:44 Вночі приблизно о 02:40 росіяни знову обстріляли Миколаїв, повідомляє Миколаївська ОВА. Жертв немає, пошкоджено навчальний заклад і готель на околицях міста.

 

09:23 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

11 серпня 2022 року російські медіа повідомили про заяву глави так званої "ДНР" Дениса Пушиліна, що дата референдуму щодо входження ДНР до складу Росії буде оголошена після "повного звільнення" ДНР.

Раніше, у червні 2022 року, журналісти-розслідувачі опублікували докази стратегії планування ДНР щодо проведення такого референдуму та забезпечення принаймні 70% голосів за приєднання до Росії. Цілком імовірно, що Росія перебуває на попередній стадії планування проведення референдуму, хоча досі незрозуміло, чи прийнято остаточне рішення про проведення голосування.

Кремль, ймовірно, сприйме те, що військові ще не окупували всю Донецьку область, як невдачу в досягненні своїх максималістських цілей в Україні.

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 43 750 (+200) осіб,

танків – 1876 (+15) од.,

бойових броньованих машин – 4141 (+1) од.,

артилерійських систем – 985 (+5) од.,

РСЗВ – 261 (+0) од.,

засобів ППО – 136 (+0) од.,

літаків – 233 (+0) од.,

гелікоптерів – 195 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 787 (+3) од.,

автомобільної техніки – 3044 (+5) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 92 (+1) од.,

крилатих ракет – 187 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

54,9% танків (з них 1,7% за минулий тиждень),

23,9% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

50,7% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

32,0% артилерійських систем (з них 0,7% за минулий тиждень),

23,4% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

18,7% літаків (з них 0,8% за минулий тиждень),

21,9% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

9,7% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

07:46 З будівлі Національного університету імені Тараса Шевченка в Києві зняли меморіальну дошку російському письменнику Михайлу Булгакову. Про це повідомила членкиня громадської організації “Експертний корпус” Тетяна Швидченко. 29 липня ця організація подала офіційне звернення з проханням демонтувати зі стін Шевченкового університету "два маркери російської окупації”. Йшлося про меморіальну дошку українофобу та оспівувачу "русского міра" Михайлу Булгакову на корпусі Навчально-наукового інституту філології КНУ та меморіальну дошку “Студентам, викладачам, працівникам Київського ордена Леніна державного Університету, які загинули в боях за свободу і незалежність Радянської Батьківщини в роки Великої вітчизняної війни 1941–1945”, відкриту 1975 року біля центрального входу в університет. Швидченко закликала не допускати "жодних компромісів у прибиранні стовпів “русского міра” та “російської культури” з українського простору". “Це питання нашої безпеки і гідності”, – наголосила вона.

 

 

 

07:19 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала.

Ворог здійснив обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Люте, Іскрисківщина та Біловоди Сумської області.

На Харківському напрямку противник обстріляв із танків та реактивної артилерії райони населених пунктів Світличне, Шаповалівка, Прудянка, Дементіївка, Питомник, Великі Проходи, Руські Тишки, Перемога, Верхній Салтів, Гусарівка, Базаліївка, Стара Гнилиця та Протопопівка. Завдав авіаційних ударів біля Ртищівки та Верхнього Салтова.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із артилерії різних типів неподалік Великої Комишувахи, Бражівки, Залимана, Вірнопілля, Мазанівки та Богородичного.

Вів штурмові дії у напрямку Тихоцьке - Долина, успіху не мав, зазнав втрат, відійшов.

На Краматорському напрямку противник намагається вести наступальні дії. Активно задіює штурмову та армійську авіацію. Зафіксовано обстріли неподалік Білогорівки, Григорівки, Стародубівки, Веселого, Федорівки та Сіверська.

На Бахмутському напрямку ворог активізував розвідку переднього краю нашої оборони, здійснював обстріли із артилерії та танків біля Торецька, Бахмутського, Білогорівки, Курдюмівки, Василівки, Зайцевого і Залізного. Завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Соледар. Вів наступальні бої в напрямках Соледара та Кодеми, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку зафіксовано обстріли поблизу Срібного, Красногорівки, Опитного, Первомайського, Новобахмутівки та Мар’їнки, а також авіаудар біля Красногорівки.

З метою покращення тактичного положення окупанти вели наступальні бої у напрямку Пісків та Первомайського, успіху не мали, відійшли.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Вугледар, Велика Новосілка, Новомихайлівка, Новоданилівка, Тернувате, Бурлацьке, Чарівне, Зелене Поле, Мала Токмачка, Полтавка, Новоандріївка та Привільне.

Вів повітряну розвідку БпЛА біля Степногірська, Щербаків, Степового і Гуляйполя.

У напрямку населеного пункту Времівка наші воїни знешкодили розвідгрупу окупантів. Ворог вів наступальні бої у напрямку Павлівки, успіху не мав, відійшов.

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих районів. Здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Степова Долина, Лимани, Прибузьке, Новомиколаївка, Котляреве, Партизанське, Первомайське, Благодатне, Кобзарці, Веселий Кут, Тернівка, Андріївка, Лозове, Токарєве, Зарічне та Ольгине. Завдав авіаційних ударів поблизу Білогірка та Андріївки.

Вів повітряну розвідку БпЛА неподалік Снігурівки, Червоного Яру і Білої Криниці.

В готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Російська пропаганда продовжує брехати, вигадуючи неіснуючі перемоги і покриваючи злочини своєї армії та найманців. Тому закликаємо довіряти інформації тільки з перевірених джерел та не розповсюджувати російські фейки і дезінформацію.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські та маріонеткові війська в Україні діють приблизно у шести угрупованнях:

Північний схід Харківської області: щонайменше частково війська Західного військового округу Росії. Військ для великого наступу недостатньо.

Напрям ІзюмСлов'янськ: переважно "добровольчі" батальйони (створені вже після початку повномасштабного вторгнення), а також деякі частини Східного військового округу Росії. Оскільки добровольчі батальйони слабо навчені і переважно не дотягують до штатної чисельності, цей напрямок для російського командування не є пріоритетним.

Напрям СіверськЛисичанськ: частини Центрального військового округу Росії, доповнені деякими частинами бойовиків самопроголошених "республік" під загальним командуванням командувача військ ЦВО генерал-полковника Олександра Лапіна. Тут оголошена російським командуванням "оперативна пауза" закінчилася, війська відновили спроби наступу.

Бахмутський напрям: "ЧВК Вагнера" й окремі частини Західного військового округу та бойовиків "ЛНР". Бійці "Вагнера" ​​брали участь у більшості недавніх захоплень на цій ділянці.

Напрям АвдіївкаДонецьк: частини бойовиків "ДНР".

Південний напрям: основу російських військ у Запорізькій та Херсонській областях спочатку становили частини Південного військового округу. Але в очікуванні українського контрнаступу сюди перекинули частини Східного військового округу, повітряно-десантних військ та Росгвардії. Ця неоднорідність може становити додаткову складність для російського командування.

• Російські війська провели наземні атаки на північ від Харкова, на північний захід від Слов'янська, на схід від Сіверська і досягли невстановлених успіхів у районі Бахмута.

• Повідомляється, що українські сили завдали удару по скупченню сил Вагнера в Попасній Луганської області, завдавши втрат.

• Сорок дві держави закликали Росію вивести війська із Запорізької АЕС в Енергодарі лише за дві-чотири години до наступного удару по Енергодару.

• Українські війська завдали удару по Антонівському автодорожньому мосту, утримуючи, ймовірно, всі три автомобільні мости на правий берег Дніпра непрацездатними для важкої техніки.

• Російські військкомати продовжують стикатися із труднощами у стимулюванні росіян до підписання контрактів на військову службу.

• Російська окупаційна влада продовжувала вживати заходів щодо рублевизації та збору даних про цивільне населення на окупованих територіях, щоби створити умови для проведення референдумів з анексії.

 

00:25 Президент України Володимир Зеленський у недільному зверненні розкритикував сили, котрі відмовляються від боротьби та покарання Росії. "Ми маємо пам’ятати, що коли зло набуває таких масштабів, мовчання людей наближається до рівня співучасті. А відмова від реальної боротьби зі злом стає допомогою саме йому... Що сильнішою буде Україна, то слабшою буде Росія, а отже менше часу триватиме ця війна. І кожен в Україні, кожен у вільному світі має робити все від них залежне і все можливе, щоб Росія й ті, хто підтримує війну, платили дедалі більшу ціну за російський державний терор", – сказав Зеленський.

 

15.08.2022