170-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:40 Президент України Володимир Зеленський розкритикував політику ЄС щодо видачі віз росіянам. "Не можна руйнувати саму ідею Європи, наші спільні європейські цінності, тобто не можна перетворювати Європу на супермаркет, у якому неважливо, хто заходить – головне, щоб людина просто розплатилася за товари. Тому візові обмеження для громадян Російської Федерації справедливі, й всі захисники європейських цінностей мають на них наполягати", - заявив Зеленський у вечірньому зверненні.

 

21:36 У Мелітополі підірвали колаборанта, який брав участь в організації акції "референдум". Про це повідомив Центр національного спротиву. Вибух пролунав вранці на вулиці Гоголя,132 неподалік від спортивного клубу "Атлетичний цех". Внаслідок вибуху один із керівників місцевого штабу від партії “Єдіная Россія” Олег Шостак потрапив до реанімації. В окуаційних структурах він відповідає за пропаганду. "Акція відбулась в межах полювання на колаборантів, які допомагають росіянам влаштовувати фейкове волевиявлення та “легалізовувати” окупацію. Відтак маємо чергову історію зрадника, який вирішив обслуговувати окупанта й сподівався лишитись непокараним, та врешті-решт його вчинок оцінили місцеві", - прокоментували у Центрі національного спротиву.

 

20:41 Росіяни завдали ракетного удару по Запоріжжю. Загалом випущено п'ять ракет. Вибухи завдали руйнувань об’єктам інфраструктури у Шевченківському районі. Виникла пожежа. Наразі відомо про одну поранену жінку, повідомив голова Запорізької обласної адміністрації Олександр Старух.

 

20:17 Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен погодилася з думкою, що між нацистським режимом Третього Рейху і путінською Росією можна провести паралелі. "Історичні аналогії не завжди правильні, і Німеччина має особливу позицію, що нашу вину в Другій світовій війні не можна перевершити. Але, як і дуже багато німців, я кожного дня думаю про паралелі – вони просто очевидні, зокрема, і в масштабі того, що Путін хоче якусь імперію, і ми не знаємо, який її простір. Я справді дуже багато про це думаю", – сказала Фельдгузен у інтерв'ю "Укрінформу".  

 

19:20 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з Папою Римським Франціском. "Поінформував про агресію, яку рф здійснює проти України, про страшні злочини росії. Ми вдячні понтифіку за молитви за Україну. Наш народ потребує підтримки світових духовних лідерів, які мають доносити до світу правду про жахіття, які агресор коїть в Україні", – написав Зеленський у twitter.

 

18:59 На Чернігівщині жінка підірвалася на "розтяжці" під час походу в ліс по гриби. Як повідомила пресова служба МВС, поранену жінку виявили поліцейські групи реагування. Вона не могла самостійно рухатись, а одяг був просочений кров’ю. Правоохоронці нагадують, що на Чернігівщині діє категорична заборона відвідувати ліси.

 

18:39 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. За наявною інформацією, 11 серпня поточного року було проведено перевірку готовності системи бойового управління та оповіщення збройних сил республіки білорусь до застосування.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати підрозділи в прикордонних районах Брянської та Курської областей з метою сковування дій підрозділів Сил оборони. Ворог обстріляв із артилерії райони Олександрівки Чернігівської області та Юр’євого, Білопілля, Атинського і Яструбиного на Сумщині.

Триває ротація підрозділів збройних сил російської федерації, що виконують завдання у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей.

На Харківському напрямку ворог здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Уди, Одноробівка, Прудянка, Слатине, Дементіївка, Нове, Питомник, Руська Лозова, Руські та Черкаські Тишки, Циркуни, Черняки, Петрівка, Шестакове, Старий Салтів, Мосьпанове, Кутузівка, Лісне, Іванівка, Гусарівка, Леб’яже, Коробочкине, Слобожанське та Чепіль.

Противник задіяв штурмову та армійську авіацію для ударів поблизу Верхнього Салтова, Ртищівки, Українки та Байрака.

На Слов’янському напрямку окупанти здійснювали вогневий вплив на позиції Сил оборони біля Великої Комишувахи, Дмитрівки, Дібрівного, Вірнопілля, Рідного, Протопопівки, Мазанівки, Богородичного, Норцівки, Краснопілля та Долини. Завдали авіаційних ударів неподалік Залимана.

Ворог намагався вести наступальні бої у напрямках Пасіка – Богородичне і Тихоцьке – Долина. Отримав відсіч та втік.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли поблизу Сіверська, Званівки, Верхньокам’янського, Григорівки та Райгородка.

Зазнала невдачі спроба противника провести розвідку боєм в напрямку Білогорівка – Григорівка.

На Бахмутському напрямку окупанти задіяли танки та різнокаліберну артилерію для вогневого впливу в районах населених пунктів Бахмут, Соледар, Івано-Дар’ївка, Виїмка, Спірне, Яковлівка, Кодема, Вершина, Зайцеве та Васюківка. Авіаудари зафіксовано біля Виїмки, Івано-Дар’ївки, Спірного, Яковлівки, Соледара та Бахмутського.

Загарбники намагалися вести розвідку біля Спірного. Українські воїни завдали вогневого ураження та знешкодили ворога.

Наступальними та штурмовими діями російські окупанти безуспішно намагалися прорвати оборону наших підрозділів та просунутися в напрямках населених пунктів Спірне, Івано-Дарʼївка, Виїмка, Яковлівка, Кодема, Вершина та Зайцеве. Зазнали втрат та хаотично відійшли. В окремих районах тривають бойові дії.

На напрямку Покровське – Бахмут ворог мав частковий успіх, намагається закріпитися.

На Авдіївському напрямку тривали артилерійські обстріли поблизу Мар’їнки, Водяного, Нетайлового, Авдіївки, Пісків, Красногорівки та Новобахмутівки. Противник завдав авіаударів неподалік Красногорівки, Мар’їнки, Водяного та Авдіївка.

Усі ворожі спроби штурму у районах Спартака, Пісків та Мар’їнки наші захисники придушили та відкинули окупантів на попередні позиції.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках вогневий вплив противника фіксувався поблизу Новомихайлівки, Шевченко, Новояковлівки, Великої Новосілки, Володимирівки, Вугледара, Новополя, Преображенки, Времівки, Новосілки, Зеленого Поля, Новоданилівки, Кам’янського, Новоандріївки, Гуляйполя і Білогір’я. Авіація ворога діяла біля Вугледара та Новомихайлівки.

Окупанти наступали у напрямку Єгорівка – Павлівка. Ворога зупинено та відкинуто назад.

На Південнобузькому напрямку загарбники здійснювали обстріли позицій наших військ із танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. Завдали авіаційних ударів в районах Осокорівки, Андріївки, Благодатного, Новогригорівки, Лозового, Мирного, Брускинського та Великого Артакового.

Противник намагається відновити боєздатність підрозділів, що зазнали втрат під час бойових дій на зазначеному напрямку.

В акваторіях Чорного та Азовського морів в готовності до застосування перебувають два носії крилатих ракет морського базування.

Зростають втрати російських окупаційних військ у живій силі. У зв’язку з цим командування загарбників розширює практику перенесення строків ротацій передових підрозділів на невизначені терміни без їх доукомплектування особовим складом. Все це суттєво впливає на морально-психологічний стан російських військовослужбовців і так званих добровольців та погіршує їх мотивацію до участі у бойових діях.

 

17:41 Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради два законопроєкти – про продовження строку дії воєнного стану та про продовження проведення загальної мобілізації на 90 діб із 23 серпня.

 

16:10 У Новій Каховці пролунали вибухи. Місцеві телеґрам-канали пишуть про те, що удари було чутно з боку місцевої ГЕС; раніше українська армія обстрілювала там переправу через Дніпро.

 

15:38 На Соборній площі у Чернівцях демонтували пам‘ятник червоноармійцю. Про це повідомила пресова служба міської ради. "У жодному разі нищити його не будемо. Натомість перемістимо туди, де йому місце", – зазначили у муніципалітеті. Раніше влада міста провела публічні консультації щодо долі монумента, і значна частина містян висловилася за створення умовного "парку тоталітаризму" або "парку нацизму".

 

 

15:12 Україна закликала світову спільноту не допустити судилища у Маріуполі над українськими військовиками. Про це йдеться у спільній заяві сил безпеки та оборони, оприлюдненій Службою безпеки України. "Ми закликаємо увесь цивілізований світ не допустити анонсованого катами судилища у Маріуполі над українськими Захисниками та Захисницями", – йдеться у заяві. Українська сторона вимагає негайно направити представників ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць, в яких утримують українських військовополонених, передусім Оленівки. У зверненні зазначається, що операція з порятунку 2,5 тисячі захисників Маріуполя була єдиним можливим варіантом, щоби зберегти життя нашим героям. Альтернативи на кшталт екстракшн не було, стояв вибір: операція з порятунку чи загибель на "Азовсталі", насамперед тяжкопоранених. "Усі державні інституції працюють над тим, щоб повернути Героїв Маріуполя та усіх українців, які перебувають у полоні ворога... Тим часом російська федерація не дотримується зобов’язань, нехтує домовленостями, не визнає міжнародних норм і правил ведення війни. З огляду на це питання обміну полоненими є складним і чутливим", – ідеться у заяві.

 

14:39 Генеральна прокуратура Литви розпочала розслідування фінансової діяльності проросійського блогера Анатолія Шарія. Його звинувачують у відмиванні грошей, пише литовське видання 15min. У прокуратурі Литви, зокрема, повідомили, що проти Шарія було розпочато досудове розслідування за статтею 216 Кримінального кодексу – легалізація майна, отриманого злочинним шляхом. Наразі Шарій очікує на рішення іспанського суду про екстрадицію в Україну.

 

14:09 Служба безпеки України повідомила про підозру командиру мобільного загону особливого призначення росгвардії у Чеченській республіці Анзону Бісаєву. Як повідомили у СБУ, загарбник разом зі своїми підлеглими у селищі Бабинці Бучанського району вдерся в один із приватних місцевих будинків і викрав неповнолітнього. Загарбники націлювали на хлопця пістолет,  приставляли ніж до голови і вимагали від нього інформацію про розташування українських військ. Коли тортури не дали очікуваного результату, хлопця посадили у броньований автомобіль і продовжували знущання, застосовуючи насильство та погрози фізичної розправи. Кадирівцю повідомили про підозру за ч.1 ст.438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

 

13:41 Міністерство внутрішніх справ і Державна служба України з надзвичайних ситуацій не виключають евакуації населення із прилеглих до Запорізької АЕС населених пунктів. Про це заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час робочої поїздки до Сумської області. "Всі ми бачили обстріли, які робили російські війська по енергоблоку. Це жахливо. Після останніх обстрілів станції ми переконалися, що для них немає жодних стримувальних факторів", – зазначив міністр. З його слів, станція перебуває "не просто в руках ворога, а й у руках недосвідчених фахівців, які справді можуть допустити трагедію". "Сьогодні ми в ДСНС спільно з МВС та Мінрегіоном обговорюємо різні сценарії розвитку подій, зокрема й питання евакуації", – наголосив голова МВС.

 

13:00 Порти "Чорноморськ" і "Південний" відправили п'ятий караван з українським продовольством – судно Sormovskiy 121 і балкер Star Laura сумарним тоннажем каравану понад 63 тис. тонн. "Star Laura стало першим судном класу Panamax, яке вийшло з порту "Південний" з початку реалізації "зернової ініціативи", та третім у загальному переліку суден-гігантів, які прямують "зерновим" коридором", – зазначили в Міністерстві інфраструктури. "Чорноморськ" і "Південний" приймуть ще два судна під завантаження – Brave Commander і Petrel S, на які буде завантажено понад 40 тис. тонн зерна.

 

12:24 Україна повернула тіла 522 загиблих захисників, які числилися у списках зниклих безвісти. Про це повідомив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко в етері національного телемаратону в п'ятницю.

 

12:15 Росія прогнозовано не підтримала пропозицію генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша щодо створення демілітаризованої зони навколо Запорізької атомної станції. За словами постійного представника РФ при ООН Василія Небензі, "Росія захищає АЕС, зокрема від можливих терактів".

 

11:59 В Україну прибула нова партія РСЗВ М270 від Великої Британії. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков. "Велика Британія обіцяла, Велика Британія виконала! В Україну прибули нові РСЗВ М270", – написав Резніков у твіттері, додавши, що незабаром надійде "більше подарунків".

 

11:41 Росія захопила українські родовища корисних копалин загальною вартістю не менш як 12,4 трильйона доларів, згідно з аналізом канадської компанії SecDev. За підрахунками експертів, Україна наразі не контролює 63% вугільних родовищ, 11% – нафти, 20% – природного газу, 42% – металів та 33% – рідкісноземельних корисних копалин (стронцію, літію, урану, золота).

 

10:28 Тривають репресивні заходи стосовно вищого та старшого офіцерського складу збройних сил Росії через провали стратегічних планів на українському напрямку. Близько 30–40% генералів і офіцерів, які брали участь у плануванні "спеціальної військової операції", усунуті від виконання своїх обов'язків і перебувають під слідством, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

 

10:18 Вночі о другій годині Краматорськ зазнав 11 ракетних ударів, повідомив мер міста Олександр Гончаренко. Жертв немає, є руйнування приватних житлових будинків.

Минулої ночі росіяни з Бєлгорода завдали 4 ракетні удари з С-300 по Харкову, у Слобідському районі потрапили в заклад освіти, в Новобаварському районі – в полотно дороги поруч із адміністративною будівлею, ще одна ракета впала у Київському районі, жертв нема, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Цієї ночі удари росіян зафіксували також у селі Циркуни та між Циркунами та Черкаськими Тишками в Харківському районі, в Золочівській громаді через обстріли загинула 51-річна жінка.

На Дніпропетровщині російська армія знову накрила вогнем два райони області, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

По Нікопольському району росіяни вдарили з "Градів" та ствольної артилерії,

У Марганець прилетіло до 40 реактивних снарядів, постраждали троє людей, пошкоджено 4 багатоповерхові будинки та кілька приватних, обстріл зачепив місцевий завод, друкарню, магазин та кафе.

По Нікополю росіяни 10 разів стріляли зі ствольної артилерії, понівечені 4 приватні будинки та автівки. Попередньо, люди не постраждали.

У Криворізькому районі росіяни обстріли з "Ураганів" Зеленодольську громаду, є руйнування житла.

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

9 серпня 2022 року на військовому аеродромі "Саки" на заході Криму спостерігалися вибухи. Початкова причина вибухів незрозуміла, але великі грибоподібні хмари, які видно на відеозаписах очевидців, майже напевно були викликані детонацією до чотирьох незакритих складів боєприпасів.

Можна впевнено сказати, що в результаті вибухів було знищено або серйозно пошкоджено щонайменше п'ять винищувачів-бомбардувальників Су-24 і три багатоцільовики Су-30 майже напевно. Центральна злітна смуга аеродрому зазнала серйозних пошкоджень, але в цілому аеродром, мабуть, залишається придатним до експлуатації.

Втрата восьми бойових літаків становить незначну частку від загального парку літаків, доступних Росії для підтримки війни. Проте "Саки" переважно використовувалися як база для літаків Чорноморського флоту ВМФ Росії. Нині можливості морської авіації флоту значно ослаблені. Цей інцидент, певно, змусить російських військових переглянути своє сприйняття загрози. Крим, мабуть, розглядався ними як надійний тиловий район.

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 43 200 (+200) осіб,

танків – 1849 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 4108 (+8) од.,

артилерійських систем – 975 (+1) од.,

РСЗВ – 261 (+0) од.,

засобів ППО – 136 (+2) од.,

літаків – 233 (+1) од.,

гелікоптерів – 193 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 778 (+6) од.,

автомобільної техніки – 3021 (+3) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 90 (+0) од.,

крилатих ракет – 185 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

54,1% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

23,7% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

50,3% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

31,6% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

23,4% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

18,7% літаків (з них 0,8% за минулий тиждень),

21,7% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

9,7% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

08:02 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує завдавати авіаційних та ракетних ударів по військових та цивільних об’єктах на території України. Авіаційне угруповання ворога підтримує дії наземних угруповань із зосередженням основних зусиль на Донецькому напрямку.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без суттєвих змін.

Тривають демонстраційні дії з метою сковування наших підрозділів. Відзначається проведення додаткових заходів з посилення охорони ділянки українсько-російського кордону в Брянській області.

На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із застосуванням ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Леб’яже, Соснівка, Українка, Дементіївка, Питомник, Руські та Черкаські Тишки, Шевелівка, Протопопівка, Верхній Салтів, Циркуни, Стара Гнилиця, Гусарівка, Коробочкине. Завдав авіаційних ударів біля Ртищівки і Верхнього Салтова.

На Слов’янському напрямку обстріли зафіксовано поблизу Вірнопілля, Богородичного, Шнурків, Курульки, Краснопілля, Долини та Залимана. Біля останнього ворог завдав ще й авіаудару. Противник намагається поповнити втрати особового складу та техніки.

На Краматорському напрямку ворог обстріляв із ствольної та реактивної артилерії райони Сіверська, Григорівки, Серебрянки та Верхньокам’янського.

Вів наступ в напрямках населених пунктів Верхньокам’янське та Івано-Дар’ївка, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли із танків та артилерії неподалік Переїзного, Веселого, Бахмутського, Соледара, Вершини та Курдюмівки. Задіяв авіацію біля Виїмки, Івано-Дар’ївки, Спірного, Яковлівки, Соледара та Бахмутського.

В результаті наступу в напрямку Горлівка – Зайцеве противник частково мав успіх.

Ворог вів наступальні бої в напрямках населених пунктів Івано-Дар’ївка, Виїмка, Бахмут, Весела Долина та Кодема, успіху не мав, відійшов. Після проведення перегрупування поновив наступ на Кодему, бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли біля Водяного, Олександрополя, Авдіївки та Пісків. Противник завдав авіаційних ударів біля Мар’їнки та Водяного.

Окупанти намагалися вести наступальні бої в районах Спартака і Мар’їнки, успіху не мали, відійшли. Тривають бойові дії біля селища Піски.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстріляно райони населених пунктів Мала Токмачка, Малинівка, Лук’янівське, Гуляйполе, Щербаки, Володимирівка, Богоявленка, Новоданилівка, Оріхів, Новопіль, Новосілка та Залізничне. Ворог завдав авіаударів неподалік Вугледара, Малих Щербаків та Новомихайлівки.

На Південнобузькому напрямку, з метою сковування дій наших підрозділів, ворог обстрілював позиції Сил оборони та обʼєкти цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Українка, Посад-Покровське, Лупареве, Степова Долина, Новогригорівка, Веселий Кут, Широке, Кобзарці, Кавказ, Біла Криниця, Лепетиха, Тополине, Іванівка, Потьомкине та Трудолюбівка.

Завдав авіаційних ударів поблизу Осокорівки, Андріївки, Благодатного, Новогригорівки та Мирного. Вів повітряну розвідку БпЛА.

Корабельне угруповання противника основні зусилля зосереджує на веденні розвідки, блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.

В готовності до застосування крилатих ракет морського базування перебувають два їх носії.

Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках, де тривають активні бойові дії.

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Державний департамент США закликав російські сили припинити всі військові дії навколо Запорізької АЕС на тлі нових повідомлень про обстріли цієї АЕС. Російські офіційні особи раніше звинувачували Україну в завданні ударів по позиціях, які мають вирішальне значення для українців, – наприклад, у неправдивому ударі HIMARS по Оленівській колонії в окупованій Донецькій області, на що розслідування CNN дійшло висновку, що «майже немає шансів, що ракета HIMARS завдала шкоди складу, де утримувалися в’язні». Росіяни, можливо, продовжують подібні наративи навколо ЗАЕС, щоб перешкодити подальшій підтримці Заходом України.

• Російські війська вели наземні атаки на схід від Сіверська та на північний схід і південний схід від Бахмута.

• Російські війська продовжували наземні обстріли північної та південно-західної околиць Донецька.

• Українські посадовці підтвердили додаткові українські удари по російських командних пунктах і складах боєприпасів на південному напрямку.

• У Хабаровському краї Росії формують два нові добровольчі батальйони.

• Російська 64-та окрема гвардійська мотострілецька бригада очевидно була знищена в бою – ймовірно, у рамках навмисних спроб Кремля приховати військові злочини, скоєні нею в Київській області. Журналіст-розслідувач RFERL Марк Крутов, що відстежив долю бригади після її участі в звірствах у Бучі, дійшов висновку, що після важких боїв на Ізюмському та Слов’янському напрямках бригада здебільшого припинила своє існування. Із 1500 солдатів, які були в бригаді до війни, 200–300, ймовірно, загинули, а ще 700–1000 отримали поранення.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій по займаному рубежу оборони без суттєвих змін у складі та положенні.

Обмежений в просуванні суходолом, ворог застосовує армійську авіацію та ракетно-артилерійське озброєння для демонстрації сили вздовж лінії зіткнення.

В напрямку наших позицій та вивільнених населених пунктів нанесено 8 ударів гелікоптерами, 4 удари штурмовою авіацією. Наших втрат немає.

Внаслідок удару РСЗВ “Смерч” по Березнегуватому поранення отримав місцевий мешканець.

Нашою авіацією нанесено 2 удари. По опорному пункту ворога, неподалік Андріївки, та по скупченню ворожої сил і техніки біля Брускинського.

Ракетно-артилерійськими підрозділами в рамках виконання вогневих завдань за добу забезпечено втрати ворога в кількості 29 рашистів, 4 одиниць броньованої та автомобільної техніки і ще 2 складу боєприпасів в Бериславському районі Херсонщини.

Корабельне угруповання в штормовому морі змін не зазнало. Загроза ракетного удару 16 «Калібрами» зберігається на високому рівні вірогідності. Як і атаки з повітря, й тимчасово окупованого суходолу.

 

00:47 Представник України при ООН Сергій Кислиця заявив на засіданні Ради Безпеки ООН, що Росія має голосно заявити, що негайно і беззастережно допускає місію під керівництвом МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Він також закликав Москву розмінувати об’єкти ЗАЕС і відвести військовиків та озброєння зі станції, повідомляє "Укрінформ". Кислиця пояснив, що скликання Радбезу "терористичною Росією" для розгляду обстрілів Запорізької АЕС означає, що РФ "вирішила піти ва-банк", оскільки її намір звинуватити Україну в атаках, які інсценувала Москва, провалився. Він нагадав, що в четвер обстріл ЗАЕС "поставив під пряму загрозу як об'єкти станції, так і персонал".  Кислиця наголосив, що Росія повинна негайно припинити всі дії проти ядерних об'єктів в Україні й повернути українській стороні контроль над усіма захопленими ядерними об'єктами.

 

12.08.2022