169-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:23 Amnesty International спростувала звинувачення Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки про те, що для звіту про українську армію правозахисники взяли свідчення людей з окупованих Росією територій:

"Ці звинувачення не мають жодних підстав і є абсолютно неправдивими. Жоден із опитаних нами людей для отримання додаткових доказів, окрім того, що безпосередньо бачили дослідники, не перебував у російських в’язницях чи «фільтраційних таборах» або на контрольованих Росією територіях, до яких Amnesty International не має доступу. Наші дослідники опитали всіх свідків, чиїми свідченнями ми самі користувалися, на підконтрольних Україні територіях. Усі свідчення були надані нам добровільно та в безпечних умовах.

Розслідування, опубліковане 4 серпня, проводили ті самі експерти Amnesty International, які з початку вторгнення Росії систематично документували порушення Росією міжнародного гуманітарного права.

Amnesty International задокументувала та повідомила про численні порушення з боку російських військ, включаючи невибіркові напади, використання заборонених касетних боєприпасів і позасудові страти. Багато порушень, які ми задокументували, є військовими злочинами, і ми продовжуємо закликати притягнути винних до відповідальності. Amnesty International однозначно засуджує вторгнення Росії як акт агресії та злочин за міжнародним правом."

 

22:03 Україна відновила транспортування російської нафти українською ділянкою магістрального нафтопроводу "Дружба" у напрямку Словаччини та Угорщини. "Укртранснафта" зазначає у повідомленні, що компанія вимушено зупинила транзит у зв’язку з несплатою авансового платежу компанією "Транснєфть". "Оскільки від ПАТ «Транснєфть» не надійшли кошти, угорська нафтова компанія MOL, яка є основним споживачем нафти, що транспортується південною гілкою магістрального нафтопроводу «Дружба», виступила з ініціативою взяти на себе зобов’язання з оплати транзиту російської нафти", – прокоментували у компанії.

 

21:19 Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш висловив "надзвичайне занепокоєння" через ескалацію навколо Запорізької атомної електростанції і закликав "сторони" не вживати дій, які би могли наразити на небезпеку станцію. "Замість деескалації у минулі декілька днів надходять повідомлення про інциденти, які викликають значне занепокоєння; якщо вони триватимуть, то призведуть до катастрофи", – сказав Ґутерріш.

 

20:52 Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес оголосив, що британці передадуть Україні додаткові реактивні системи залпового вогню, а також надішлють значну кількість високоточних ракет, котрі можуть вражати цілі на відстані до 80 кілометрів. Таке рішення Лондон прийняв після успішного використання Збройними Силами України РСЗВ, подарованих Великою Британією на початку цього року. "Цей останній транш військової підтримки дозволить Збройним Силам України продовжити захист від російської агресії та невибіркового застосування далекобійної артилерії. Наша постійна підтримка надсилає дуже чіткий сигнал: Британія та міжнародна спільнота продовжують виступати проти цієї незаконної війни та стоятимуть пліч-о-пліч, надаючи оборонну військову допомогу Україні, щоб вона могла захиститися від вторгнення Путіна", – прокоментував Воллес. Також Сполучене Королівство взяло на себе зобов'язання провести курси із навичок ведення піхотного бою для 10 тисяч українських військовиків. Канада, Данія, Швеція, Фінляндія та Нідерланди оголосили про підтримку програми.

 

20:20 Міністерство закордонних справ України закликало арабські країни приєднатися до ембарго на російську нафту. Про це заявив спецпредставник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх під час надзвичайної сесії Ради Ліги арабських держав, передає пресслужба МЗС. Дипломат наголосив, що Україна сподівається на подальшу підтримку з боку арабського світу, зокрема в рамках міжнародних організацій. "Закликаємо арабські країни приєднатися до санкційних заходів проти РФ, в тому числі в питанні введення ембарго на поставки російської нафти", – сказав Максим Субх.

 

19:53 На міжнародній конференції в Копенгагені донори домовилися виділити понад 1,5 мільярда євро на підтримку України. Про це повідомив міністр оборони Данії Мортен Бьодсков, передає "Радіо Свобода". З його слів, ці кошти призначені для використання в поточному та наступному роках. Польща, Словаччина та Чехія також погодилися розширити виробництво артилерійських систем, боєприпасів та іншого обладнання. Британія натомість пообіцяла надіслати в Україну більше реактивних систем залпового вогню. У спільній заяві країни – учасниці конференції пообіцяли продовжувати військову підтримку України та домовилися провести наступну віртуальну зустріч у вересні. В роботі Копенгагенської конференції взяли участь делегації 26 країн, вона проводилася для доповнення співпраці в рамках Контактної групи з питань оборони України.

 

 

19:34 Нині вночі на російській військовій базі на білоруському аеродромі «Зябровка» під Гомелем (за 25 км від українського кордону) вибухнув російський радіолокатор підсвічування та наведення (РПН) 92Н6Е, тобто виведено з ладу частину дивізіону зенітно-ракетних комплексів С-400 «Тріумф», які знаходяться на аеродромі, – з посиланням на джерело у розвідці повідомляє американський оглядач порталу Defence Blog Ділан Малясов,

 

18:40 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ: 

 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. На Сумщині ворог із ствольної артилерії обстріляв цивільну та військову інфраструктуру в районах населених пунктів Ворожба, Мезенівка, Павлівка та Білопілля, а на Чернігівщині – неподалік села Логи. Значну увагу окупанти приділяють повітряній розвідці БпЛА.

На Харківському напрямку ворог здійснив вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Уди, Рідне, Прудянка, Слатине, Нове, Руська Лозова, Петрівка, Українка, Перемога, Баранівка, Чепіль, Одноробівка, Печеніги та Слобожанське. Завдав авіаційних ударів біля Ртищівки та Старого Салтова.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли біля Карнаухівки, Мазанівки, Великої Комишувахи, Довгенького, Нової Дмитрівки, Грушувахи і Норцівки, а авіаудар - неподалік Залиману.

На Донецькому напрямку противник намагається прорвати оборону наших військ і зайняти вигідні рубежі для подальшого відновлення наступу у напрямках міст Краматорськ та Бахмут. З метою сковування дій та недопущення перекидання наших підрозділів на інші напрямки здійснює вогневе ураження підрозділів Сил оборони вздовж лінії зіткнення.

На Краматорському напрямку обстріляно райони Пришиба, Сіверська, Григорівки та Верхньокам’янського.

Окупанти безуспішно намагалися покращити тактичне положення неподалік Григорівки, Верхньокам’янського та Івано-Дар’ївки. Ворога відкинуто назад.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював із танків, ствольної та реактивної артилерії території в районах населених пунктів Бахмут, Костянтинівка, Білогорівка, Весела Долина, Зайцеве, Яковлівка, Кодема та Курдюмівка. Задіяв авіацію для завдання ударів неподалік Виїмки, Спірного, Бахмута, Соледара і Зайцевого.

Ворог, штурмовими діями, намагався прорвати оборону наших військ та просунутися у напрямках Яковлівки, Бахмутського, Зайцевого, Вершини та Дачі. Українські воїни завдали окупантам втрат та змусили до втечі.

На Авдіївському напрямку артилерійські обстріли ворога були націлені в райони населених пунктів Мар’їнка, Нетайлове, Авдіївка, Опитне та Красногорівка. Окупанти також завдали авіаційних ударів поблизу Авдіївки та Мар’їнки.

Ворог намагався вести штурмові дії в напрямках Мар’їнки та Пісків, успіху не мав, зазнав втрат та відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстріли фіксувалися біля Новомихайлівки, Токмачки, Шевченко, Новояковлівки, Гуляйпільського, Великої Новосілки, Вугледара, Золотої Ниви, Оріхова, Времівки, Бурлацького, Ольгівського і Кушугума. Авіація ворога діяла поблизу Новомихайлівки, Пречистівки, Золотої Ниви, Щербаків та Полтавки.

Окупанти зазнали втрат та відійшли при спробі штурму в напрямку Павлівки.

На Південнобузькому напрямку ворог основні зусилля зосереджує на недопущенні просування підрозділів Сил оборони вглиб тимчасово зайнятої ним території.

Обстріляв із танків та артилерії різних калібрів райони населених пунктів Миколаїв, Прибузьке, Лимани, Галицинове, Зоря, Олександрівка, Шевченкове, Новомиколаївка, Киселівка, Любомирівка, Поляна, Андріївка, Зелений Гай, Березнегувате, Лепетиха, Іванівка, Князівка, Твердомедове, Осокорівка та Нікополь. Противник завдав авіаударів неподалік Андріївки, Новогригорівки, Лозового та Білої Криниці. Активно веде повітряну розвідку БпЛА.

В Акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання противника продовжує підтримувати дії наземного угруповання військ, виконувати завдання з блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураження військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.

В готовності до застосування перебувають два носії крилатих ракет морського базування “Калібр”.

Особовий склад противника деморалізований. У зв’язку з великими санітарними і безповоротними втратами продовжуються заходи з примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях Луганської області.

 

18:11 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив про успішне завершення переговорів із McDonalds про відновлення роботи мережі в Україні. Ресторани відкриватимуться поступово, спочатку покупців чекатимуть у Києві та на Заході України. "Справа далеко не лише у бігмаках, за якими так скучили мільйони українців. Повернення великої американської компанії – це насамперед сигнал для міжнародного бізнесу про можливість працювати в Україні, навіть попри умови війни. Це робочі місця та податки до українського бюджету, виживання нашої економіки в часи російської агресії. Це, зрештою, частина відновлення України", – прокоментував Кулеба.

 

18:01 В інтерв'ю військового з високим званням відомому виданню містилася інформація, яка за окремими показниками розкриває відомості щодо змісту стратегічних (оперативних) планів застосування Збройних Сил України, питань підготовки, організації ведення бойових дій, – виявила СБУ. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що за цим фактом розпочали слідство.

 

17:50 До 13 тисяч білоруських військовослужбовців погодилисі брати участь у війні проти України, повідомив на брифінґу заступник начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов. "За наявними даними, Росія продовжує втягувати білорусь у повномасштабну війну проти України. За попередніми даними, до 13 тисяч осіб з числа діючих та колишніх військовослужбовців підрозділів Білорусі підписали згоду на участь у війні проти України. Основний мотив – матеріально-фінансовий. Ніякої ідеологічної складової немає", – сказав Громов, згідно з повідомленням "Укрінформу". Також Росія кличе на полігони Білорусі й іноземних представників – на аеродром Мочулище прибули команди із В'єтнаму, Узбекистану, Камеруну, Таджикистану, Сирії, Лаосу та Малі.

 

17:33 На Харківщині близько 13:30 зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил Збройних Сил України знищили дві російські крилаті ракети "Калібр", випущені з акваторії Чорного моря, повідомляє Командування ПС ЗСУ.

 

16:49 Росіяни обстріляли Запорізьку АЕС і територію поблизу атомного об'єкта. Як повідомив "Енергоатом", зафіксовано п’ять "прильотів" у районі комендатури станції – безпосередньо поруч із дільницею зварки та сховищем джерел випромінювання. На невеличкій ділянці зайнялася трава, ніхто не постраждав. Ще п’ять "прильотів" було в районі пожежної частини, яка розташована неподалік від ЗАЕС. Внаслідок обстрілів на станції не вдалося вчасно провести "перезмінку" – автобуси з персоналом розвернули назад у Енергодар. "Ситуація на станції наразі є контрольованою", – заявили в "Енергоатомі".

 

16:31 Речник командування Військово-Повітряних сил України Юрій Ігнат не підтверджує причетність українських сил до вибухів на аеродромі Зябровка. Про це він сказав у етері БЕЛСАТ NEWS. "Чи можна вірити заявам про загоряння в аеродромі Зябровка? Ну а який у нас є вибір? Ми мусимо вірити цим заявам і розраховувати на підтримку білоруського руху партизанів. Ми знаємо, що вони надзвичайно добрі, розумні та кмітливі люди, які вже надзвичайно добре допомагають нашій державі, Збройним Силам України. І ми лише дякуємо братському білоруському народу, який допоможе Україні перемогти окупантів і вигнати їх з нашої землі. І з вашої, зокрема, теж", – сказав Юрій Ігнат.

 

16:18 Oryx, сайт дослідницької групи з аналізу оборонної розвідки на основі відкритих джерел, опублікував локацію 11 літаків, втрачених Росією вчора на аеродромі Саки в Новофедорівці:

1 Су-24МР (фронтовий літак-розвідник):

 

 

6 Су-25М (бомбардувальник) або Су-24МР (розвідник):

 

 

4 Су-30СМ (багатоцільовий винищувач четвертого покоління):

 

 

Дослідницька група Oryx заснована колишніми працівниками Bellingcat, вона вважається найнадійнішим джерелом візуально підтверджених (а отже з мінімальною оцінкою) втрат.

 

15:49 Президент України Володимир Зеленський заявив, що можливу катастрофу на Запорізькій атомній електростанції можна буде прирівняти із використанням Росією ядерної зброї. Про це Зеленський сказав у виступі на Донорській конференції союзників України з країн Північної Європи. "У серпні – тобто це було зараз – вони пошкодили лінії зв’язку станції з нашою енергосистемою, а також датчики радіаційного моніторингу, азотно-кисневу станцію, трубопроводи для водню й відповідну інфраструктуру. Вже тоді Європа опинилася за кілька кроків від ядерної катастрофи. І зараз ми всі в цій складній ситуації", – заявив Зеленський. "Певен, кожен із вас уже задумувався, як діяти, якщо Росія застосує так звану тактичну ядерну зброю. Подумайте ще про ось це. Росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на Запорізькій атомній станції, і за фактичними наслідками це може бути ще катастрофічніше, ніж Чорнобиль, а по суті – тим же, що й застосування Росією ядерної зброї, але без ядерного удару", – додав Президент. Зеленський наголосив на тому, що "ніхто з нас не зможе зупинити вітер, якщо він нестиме радіацію, але ми всі з вами разом здатні зупинити державу-терориста".

 

15:21 Сейм Латвії прийняв заяву, котрою задекларував, що насильство Росії, спрямоване проти мирних мешканців і націлене на досягнення політичних цілей, є тероризмом, а сама Росія – державою, котра підтримує тероризм, повідомляє Delfi.

 

14:59 У Херсонській області впала опора ліній електропередач, котра веде від Запорізької АЕС до окупованого росіянами Криму. Про це повідомляє видання "МІСТ", покликаючись на інформацію із місцевих telegram-каналів. Опора впала у районі траси на Чаплинку, біля Нової Кам'янки. 

 

14:33 Канцлер Німеччини Олаф Шольц скептично ставиться до ідеї блокування шенгенських віз росіянам, бо вважає винуватцем війни самого Владіміра Путіна. Про це Шольц сказав під час пресової конференції, пише Tagesschau. "Це війна Путіна. Мені важко з цією ідеєю", – заявив Шольц.

 

14:07 МЗС Росії устами заступника директора департаменту Івана Нечаєва спростувало інформацію про можливість відправлення на війну в Донбас 100 тисяч добровольців із КНДР і підтвердило наявність чуток, що така пропозиція надійшла по дипломатичних каналах із Пхеньяна: "Дані повідомлення від початку і до кінця є фейками. Подібні переговори не ведуться, і відправлення північнокорейських добровольців до ДНР та ЛНР не планується".

 

13:53 Росія заявила, що Швейцарія не може представляти інтереси України в Росії, "оскільки втратила нейтральний статус". Вчора офіційний представник швейцарського МЗС П'єр Ален Ельчінгер та речник МЗС України Олег Ніколенко повідомили, що Швейцарія на прохання України готова взяти на себе функції заступницької держави, але щоб мандат набув чинності, Росія мала дати свою згоду. Росія відмовила, мотивуючи, що Швейцарія після початку російського вторгнення в Україну підтримала низку санкцій, запроваджених щодо РФ.

 

12:18 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що цивільна влада не могла мати жодного стосунку до розмінування Чонгару. А щодо військовійськовиків, то міру їхньої відповідальності визначить слідство. "Після перемоги буде проведено відповідне розслідування. І в разі встановлення фактів, що кимось із військових або представників інших сил сектору безпеки й оборони був скоєний злочин, то вони точно будуть притягнуті до відповідальності", – сказав Резніков у інтерв'ю Українській правді, додавши, що в Україні наразі триває війна, і першочергове завдання – перемогти у цій війні. Водночас він зазначив, що "ще 10 проходів є з Криму по суходолу, а не по мостах", і тому підрив мосту не вплинув би на можливість росіян просунутися з Криму в Херсонській області. "Чи мала місце диверсія, чи мало місце шпигунство, чи мала місце провокація, чи безглузда недбалість когось – але це точно не до цивільної частини влади, це питання до управління сектору безпеки і оборони", – резюмував Резніков.

 

11:49 У Копенгагені стартує Конференція північноєвропейських союзників з підтримки України. У заході беруть участь на рівні міністрів оборони, повідомляє Укрінформ. "Ми очікуємо на дуже хорошу конференцію сьогодні. Я радий вітати двох своїх колег і добрих друзів – секретаря з питань оборони Бена Воллеса та міністра Олексія Резнікова. Ми разом з 23 нашими колегами подивимося на те, які ми можемо знайти шляхи для посилення нашої допомоги Україні", – заявив перед початком конференції її господар, міністр оборони Данії Мортен Бодсков.

 

11:23 Розслідувальна аґенція Janes спростовує, що колонія в Оленівці була уражена системою HIMARS: на внутрішніх стінах і даху немає слідів ушкоджень від осколків. "Є ознаки надзвичайно високої температури всередині будівлі. Але, крім частини даху, жодних пошкоджень у структурі немає", – йдеться в оцінці Janes, котру наводить CNN.

 

10:50 Вночі в районі російської військової бази на білоруському аеродромі «Зябровка» під Гомелем (за 25 км від українського кордону) пролунали, за свідченням очевидців, 4–8 вибухів. Пояснення міноборони Білорусі, що "під час контрольного пробігу однієї з одиниць техніки після проведеної заміни двигуна сталося її загоряння", виглядає непереконливим.

 

10:27 По Нікополю вночі випустили близько 120 снарядів з РСЗВ «Град», троє людей загинуло, 9 поранено, пошкоджено понад 40 багатоповерхових будинків.

 

09:46 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Малоймовірно, що Росія зможе виконати якісь експортні замовлення на бойові броньовані машини через винятковий попит на машини для власних сил в Україні та посилення впливу західних санкцій.

Білорусь нещодавно оприлюднила деталі свого нового модернізованого основного бойового танка (ОБТ) Т-72Б. Ймовірно, Білорусь розробила це альтернативне рішення замість програми модифікації Т-72Б, раніше замовленої російською державною компанією "Уралвагонзавод".

Росія тривалий час вважала оборонну промисловість одним зі своїх найважливіших експортних успіхів. Проте тепер її військово-промисловий потенціал переживає значну напругу, а довіра до багатьох її систем озброєння підірвана тим, що вони асоціюються з невдачами російських військ у війні в Україні.

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 43 000 (+200) осіб,

танків – 1846 (+14) од.,

бойових броньованих машин – 4100 (+14) од.,

артилерійських систем – 974 (+3) од.,

РСЗВ – 261 (+0) од.,

засобів ППО – 134 (+1) од.,

літаків – 232 (+0) од.,

гелікоптерів – 193 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 772 (+6) од.,

автомобільної техніки – 3018 (+13) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 90 (+1) од.,

крилатих ракет – 185 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

54,0% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

23,6% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

50,3% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

31,6% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

23,4% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

18,6% літаків (з них 0,7% за минулий тиждень),

21,7% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

9,5% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень).

 

 

07:29 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник зосереджує зусилля на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей, утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, створенні сприятливих умов для відновлення наступу на окремих напрямках, а також блокуванні морських комунікацій України у Чорному морі.

Ворог продовжує завдавати авіаційних та ракетних ударів по військових та цивільних об’єктах на території нашої Держави.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація змін не зазнала. Підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.

На Сіверському напрямку противник із ствольної артилерії обстріляв цивільну та військову інфраструктуру в районах населених пунктів Логи Чернігівської області та Ворожба, Мезенівка, Грабовське і Славгород Сумської області.

На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження неподалік Удів, Петрівки, Протопопівки, Коробочкиного та Шевелівки.

На Слов’янському напрямку противник продовжував обстріли з артилерії та танків поблизу Карнаухівки, Вірнопілля, Богородичного, Мазанівки та інших.

На Краматорському напрямку задіяв для вогневого ураження реактивну артилерію і танки біля Сіверська, Верхньокам’янського, Серебрянки та Григорівки. Вів наступальні дії поблизу Григорівки та Верхньокам’янського, успіху не мав, відійшов. Бойові дії тривають в районі Івано-Дар’ївки.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли наших військ із танків та артилерії неподалік Бахмута, Костянтинівки, Переїзного, Веселого, Бахмутського, Веселої Долини, Яковлівки, Вершини і Зайцевого. Завдав авіаційних ударів біля Виїмки, Спірного, Соледара, Бахмута і Зайцевого.

Окупанти провели розвідку боєм поблизу Яковлівки. Наші воїни відігнали загарбників назад. Ворог безуспішно вів наступальні та штурмові дії неподалік Бахмутського та Зайцевого. З втратами відступив. В районах населених пунктів Вершина та Дача бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку противник здійснював артилерійські обстріли біля Мар’їнки, Водяного, Нетайлового, Авдіївки, Пісків, Опитного та Красногорівки. Завдав авіаудару поблизу Авдіївки. Веде наступальні дії у напрямках Мар’їнки та Пісків, бойові дії тривають.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках зафіксовано обстріли із ствольної та реактивної артилерії, танків в районах населених пунктів Новомихайлівка, Мала Токмачка, Малинівка, Лук’янівське, Вугледар, Новоданилівка, Времівка, Білогір’я, Бурлацьке та Кушугум. Окупанти задіяли авіацію поблизу Новомихайлівки, Пречистівки і Золотої Ниви. Намагалися наступати біля Павлівки. Українські воїни рішуче придушили ці спроби.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій і недопущенні просування наших військ. Підтримує високу інтенсивність ведення розвідки БпЛА.

Ворог здійснював обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Миколаїв, Українка, Прибузьке, Лимани, Степова Долина, Благодатне, Веселий Кут, Кобзарці, Біла Криниця, Твердомедове та Осокорівка. Завдав авіаударів неподалік Андріївки, Новогригорівки, Білої Криниці, Мирного, Великого Артакового та Лозового.

Зберігається загроза завдання ракетних ударів по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури на території України. Закликаємо не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Зміна планів Кремля суґерують, що окупаційні сили, очевидно, перенесуть дату референдумів з анексії в окупованій Україні. Через анексію важче уявити якесь врегулювання війни шляхом переговорів на будь-яких умовах, які могли б прийняти Україна чи Захід, демонструючи, що Кремль принципово не сприймає на серіо припинення війни на жодних умовах, окрім капітуляції України.

• Є повідомлення, що в останні тижні Іран розпочав навчання російських військ іранським системам БПЛА, що свідчить про поглиблення військової співпраці між Іраном та Росією.

• Російські війська провели наземні атаки на захід від Ізюму.

• Російські війська продовжували обмежені наземні атаки на північний схід і захід від Бахмута і, ймовірно, досягли незначних успіхів у цих районах.

• Російські війська досягли незначних успіхів на північний захід від Донецька і продовжують спроби просунутися на північний захід із нинішніх плацдармів на околицях Донецька.

• Російські сили провели численні безуспішні наступальних операцій на північ та північний схід від Харкова.

• Російські сили провели безуспішну операцію розвідки боєм на північному заході Херсонської області.

• Повідомляється, що у Орловській області Росії формується добровольчий батальйон.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій по займаному рубежу оборони, його склад та положення без змін.

Протягом дня ворогом нанесено вісім авіаційних ударів гелікоптерами і штурмовою авіацією вздовж лінії зіткнення на випробування наших позицій. Міцно. Без втрат.

Важкою ствольною артилерією 152-го калібру обстріляно Галіцинове. Без втрат і суттєвих руйнувань – влучання поза межами села.

Нами протягом бойового дня нанесено 6 авіаційних ударів.

Двічі забезпечено роботу штурмової авіації по опорному пункту і осередку живої сили, озброєння та техніки ворога в Бериславському районі.

Двічі бомбардувальники атакували 2 склади боєприпасів і ще один осередок техніки в Баштанському районі.

Двічі гелікоптерами уражено опорний пункт та скупчення живої сили, озброєння та техніки ворожого війська.

При намаганні ворога проводити повітряну розвідку в Миколаївському районі, безпілотний літальний апарат «Елерон-3» був збитий зенітно-ракетним підрозділом.

За результатами відпрацювання нашими ракетно-артилерійськими підрозділами вогневих завдань, втрати ворога складають 41 рашист, 3 гаубиці «Мста-Б», 7 одиниць броньованої та автомобільної техніки. Остаточні результати дорозвідуються.

В районі Новокам’янки нами нанесено вогневий удар по командному пункту 126 окремої бригади берегової охорони берегових військ вмф рф, а біля Червоного Маяка нашими зусиллями 49 ворожа армія лишилася без свого пункту управління. В Іщенці уражено командно-спостережний пункт батальйонної тактичної групи 76-ої десантно-штурмової дивізії, а в районі Барвінку – склад боєприпасів.

Вороже корабельне угруповання з 10 кораблів укривається від шторму в Чорному морі неподалік узбережжя Криму. 2 ракетних носії та 2 вдк – на бойовому чергуванні. Напоготові до застосування 16 «Калібрів».

 

 

00:15 Президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні, що Росія втратила у Новофедорівці дев'ять літаків. Він запевнив, що українська армія визволить усі території, а в окупантів залишився єдиний вихід – утеча. "Ми вигнали російську армію з північних областей. Ми вигнали окупантів з нашого Зміїного. Вони вже відчувають, що настав час тікати з Херсона і загалом із півдня нашої держави. Буде час, коли вони втечуть із Харківщини, з Донбасу, з Криму", – сказав Зеленський.

 

11.08.2022