166-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:42 Колишній спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер вважає, що Україна та Грузія можуть стати членами НАТО попри те, що частина їх територій окупована Росією, на запропонованих два роки тому колишнім генсеком НАТО Андерсом фог Расмуссеном Грузії: "Тобто Грузія і НАТО оголошують, що вони не підтримують силове повернення Абхазії та Південної Осетії, але натомість підтримують їхню мирну реінтеграцію у Грузію. Відповідно, стаття 5 діє тільки на підконтрольну уряду територію. Якщо у якийсь момент Україною буде досягнутий мир, то формула Расмуссена щодо дії статті 5 може бути застосована і тут".

 

20:54 Ліванський покупець відмовився приймати українську кукурудзу з судна Razoni. Як повідомило українське посольство, клієнта не влаштувала затримка вантажу – п'ять місяців. Наразі вантажовідправник шукає іншого отримувача.

 

20:21 Росія заявила Сполученим Штатам Америки, що відмовляється від інспекцій своєї ядерної зброї в рамках двостороннього Договору про скорочення стратегічного ядерного озброєння. МЗС РФ стверджує, що "змушене вдатися" до такого кроку через те, що США позбавили росіян змоги інспектувати свою інфраструктуру – заборонили авіасполучення.

 

19:40 Радник із Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що перемога України у війні з Росією є умовою виживання української нації. "Путін не раз говорив, що його метою є не просто захоплення певної території, а повне захоплення України зі знищенням нинішньої сутності Української держави... Я також кажу нашим партнерам: якщо Росія переможе, то вона залишиться непокараною за свої жахливі воєнні злочини, які зараз побачив увесь світ", – сказав Подоляк у інтерв'ю Le Figaro. Він підкреслив, що перемога над Росією забезпечить спокійне майбутнє Європі та країнам в інших частинах світу – без енергетичного, міграційного чи продовольчого шантажу та без загрози нового збройного конфлікту. "Ми готові віддати свою кров, щоб люди залишалися вільними, щоб Європейський Союз залишався вільним. Сьогодні визначається історична конфігурація європейської спільноти на наступні п'ятдесят-сто років", – резюмував Подоляк.

 

19:09 Міський голова Мелітополя Іван Федоров заявив, що публіка, котру росіяни використали для анонсу акції "референдум" на окупованих територіях Запорізької області, не репрезентує думки місцевих мешканців і була звезена окупантами як масовка. "Щоб хоч якось вислужитись перед кремлівським старшим братом, колаборанти вирішили зняти чергову пропагандистську картинку для росЗМІ. Завезли до Мелітополя масовку з інших тимчасово окупованих територій Запорізької області – 700 людей, адже навіть стільки не можуть набрати серед місцевого населення. І провели форум у міському Палаці культури", – прокоментував Федоров. Він нагадав, що колаборант Євген Балицький, який оголосив проведення акції-"референдуму", раніше набрав на виборах 10% голосів громади. "В будь-якому випадку, його накази не мають юридичного значення. А всіх пацієнтів палати 6, які стали на бік росіян, обов’язково вилікують спецслужби України", – прокоментував Федоров.

 

18:48 Журнал The Economist склав оцінку, як впаде світова економіка через російське вторгнення до України і як зміниться ВВП конкретних держав. Резюме авторів: війна здійснила тиск на світові ціни, перебила ланцюжки постачання, посприяла стрімкому зростанню інфляції.

 

 

18:35 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ: 

 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. На останньому ворог здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Грем’яч і Сеньківка Чернігівської області та Суходіл, Манухівка, Нові Вирки і Павлівка Сумської області. Провів повітряну розвідку прикордонних районів безпілотними літальними апаратами.

На Харківському напрямку підрозділи ворога застосуванням танків, ствольної та реактивної артилерії намагаються стримати Сили оборони від просування вглиб тимчасово захопленої противником території. Обстріли зафіксовано в районах населених пунктів Уди, Світличне, Золочів, Слатине, Нове, Борщова, Руські Тишки, Циркуни, Перемога, Слобожанське, Червоне, Гусарівка та Асіївка. Окупанти завдали авіаударів біля Гусарівки, Верхнього Салтова та Байрака, а також задіяли БПЛА для розвідки неподалік Цупівки та Руських Тишків.

На Слов’янському напрямку противник здійснював вогневе ураження із артилерії поблизу Великої Комишувахи, Дмитрівки, Вірнопілля, Рідного, Дібрівного, Грушувахи, Богородичного, Норцівки, Краснопілля та Микільського. Завдав авіаційного удару біля Залимана.

Окупанти безуспішно спробували покращити тактичне положення неподалік Богородичного.

На Донецькому напрямку ворог, застосуванням наявних засобів вогневого ураження по лінії зіткнення, намагається завдати максимальних втрат нашим підрозділам та не допустити їх перекидання на інші напрямки.

На Краматорському напрямку противник обстрілював із танків, ствольної та реактивної артилерії райони Краматорська, Сіверська, Григорівки, Верхньокам’янського та Стародубівки. Завдав авіаударів біля Григорівки та Івано-Дар’ївки.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли наших військ поблизу Бахмута, Зайцевого, Яковлівки, Краснополівки, Покровського і Вершини. Завдав авіаційних ударів в районах Бахмута, Соледара і Кодеми.

Ворожі штурми в напрямках населених пунктів Бахмут, Зайцеве, Вершина і Кодема наші воїни відбили.

На Авдіївському напрямку артилерійські та танкові обстріли зафіксовано біля Авдіївки, Опитного, Новобахмутівки, Карлівки, Кераміка і Курахового. Ворожа авіація діяла неподалік Нью-Йорка, Красногорівки і Мар’їнки.

Спробу наступу окупантів в напрямках Авдіївки та Пісків під вогнем українських воїнів захлинулася. Ворог відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник задіяв танки, ствольну та реактивну артилерію для обстрілів обʼєктів цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар Шевченко, Гуляйпільське, Темирівка, Времівка, Гуляйполе, Малинівка та Новопіль. Завдав авіаційних ударів поблизу Пречистівки, Володимирівки та Полтавки.

Ворог намагався прорвати оборону наших військ у напрямках населених пунктів Мар’їнка та Шевченко, успіху не мав, відійшов. Вів повітряну розвідку районів міст Запоріжжя та Павлоград.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із танків та артилерії різних типів в районах населених пунктах Миколаїв, Таврійське, Лимани, Олександрівка, Котляреве, Новомиколаївка, Новогреднєве, Киселівка, Кобзарці, Квітневе, Зелений Гай, Андріївка, Іванівка, Новоолександрівка, Тополине та Потьомкине. Завдав авіаційних ударів неподалік Лозового, Ольгиного, Андріївки і Таврійського. Значну увагу зосереджує на повітряній розвідці безпілотними літальними апаратами.

В акваторії Чорного моря корабельне угруповання противника зосереджує основні зусилля на підтриманні дій сухопутного угруповання військ та ураженні об’єктів в глибині території України.

В готовності до застосування високоточної зброї перебувають чотири носії крилатих ракет морського базування.

Сьогодні, близько 10-ї години, зенітними ракетними підрозділами Повітряних Сил знищено чотири крилаті ракети морського базування типу “Калібр”, випущених противником з акваторії Чорного моря. Одну ракету знищено на Одещині воїнами повітряного командування “Південь”, ще три – збили зенітні ракетні підрозділи повітряного командування “Центр”.

 

18:19 Більш як у 20 реґіонах Росії представники місцевої влади займаються формуванням підрозділів найманців для участі у війні в Україні. Про це повідомила російська газета "Коммєрсант". За підрахунками видання, з весни 2022 року влада Росії створила понад 40 таких підрозділів, головним чином – батальйонів. У деяких реґіонах формують один підрозділ, в інших – по два-три та більше. В одних випадках це мотострілкові, танкові чи артилерійські батальйони та роти, в інших – підрозділи підтримки. Найчастіше їх формують виключно із мешканців одного реґіону.

 

18:02 Росіяни підтверджують інформацію про мінування Запорізької АЕС і заявляють про готовність її підірвати. Про це повідомила Національна компанія "Енергоатом", частина персоналу котрої перебуває в Енергодарі. "У своїй заяві начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ генерал-майор Валєрій Васільєв, котрий зараз командує гарнізоном ЗАЕС, сказав, що "тут буде або російська земля, або випалена пустеля", – поінформували в "Енергоатомі". Компанія цитує слова самого Васільєва: "Як ви знаєте, ми замінували всі важливі об'єкти Запорізької атомної станції. І ми не приховуємо цього від ворога. Ми їх попередили. Ворог знає, що станція буде або російською, або нічиєю. Ми готові до наслідків цього кроку. І ви, воїни-освободітєлі, повинні розуміти, що іншого шляху ми не маємо. І якщо буде найжорсткіший наказ – ми маємо виконати його з честю", – сказав Васільєв. Раніше представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявляв, що відомство має підтверджену інформацію про мінування енергоблоків ЗАЕС російськими військами.

 

17:41 На одній із російських позицій виявили залишки американської протирадіолокаційної ракети AGM-88 HARM. Про це повідомляє портал "Мілітарний", покликаючись на кілька сторінок у соцмережах, котрі поширювали фото з залишками ракети. Ймовірно, українські Повітряні сили застосували їх проти російських систем протиповітряної оборони. Офіційної інформації про те, що США або інші партнери надали Україні AGM-88 HARM, не було. Втім міністр оборони України Олексій Резніков неодноразово заявляв, що очікує постачання таких ракет. 6 серпня українське командування "Південь" повідомило, що на півдні підтверджено знищення чотирьох зенітно-ракетних систем С-300 і зенітно-ракетного гарматного комплексу "Панцирь-С1".

 

17:15 Служба безпеки України затримала кілерів спецслужб Росії, які планували вбивства українських високопосадовців, зокрема міністра оборони та керівника Головного управління розвідки, а також відомого громадського активіста. За одне вбивство російські куратори обіцяли винагороду розміром 100–150 тис. дол. США. До групи, сформованої російською розвідкою, увійшов мешканець тимчасово окупованого Луганська; він підшукав кілера серед кримінальних кіл. "Тестовим завданням" для кілера було вбивство українського військовика, нібито причетного до фізичної розправи над російськими військовополоненими. Контррозвідники СБУ із бійцями "Альфа" затримали зловмисників у Ковелі невдовзі після приїзду з Білорусі.

 

17:00 Amnesty International використали для підготовки скандального звіту свідчення осіб, які перебували у фільтраційних таборах та тюрмах на тимчасово окупованих територіях – а отже інтервʼю відібрані під очевидним тиском, з'ясував Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики. Опитування проводилось серед «бажаючих» надати подібного роду інформацію. Інколи подібного роду «правильне» інтервʼю було єдиним шансом пройти фільтрацію та виїхати за межі окупованих територій. Крім цього, зібрані журналістами та найманими волонтерами матеріали також проходили перевірку адміністрацією закладів та, в окремих випадках, співробітниками ФСБ РФ.

Така інформація, зібрана на території таборів, не мала взагалі використовуватись під час складання звіту.

 

16:51 Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім підбив підсумки довгої комендантської години: "Перепрошую за незручності, які були на вихідних, проте це було того варте. Близько 20 зареєстрованих проваджень. Впіймали п’ять осіб, які були в розшуку. Знайшли обладнання, яке реєструвало фейкові облікові записи тощо. Розібралися з однією групою, яка тепер нам не заважатиме. Як бачите, ніхто нікого не розстріляв. Ніхто не напав на Баштанку чи Миколаїв".

 

16:43  Колишньому міністру оборони України Михайлу Єжелю повідомлено про підозру у державній зраді за погодження підписання "Харківських угод", що сприяло РФ в окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, повідомляється на сайті Державного бюро розслідувань: "Адмірал, який свого часу був головнокомандувачем Військово-Морських сил України й розумів всі ризики продовження перебування російського флоту на території України, погодив весь пакет документів, необхідних для імплементації угоди між Україною та РФ із питань перебування чорноморського флоту Російської Федерації на території України від 21 квітня 2010 року, так званих Харківських угод. Через це були створені умови для продовження перебування чорноморського флоту РФ на території України на 25 років, що сприяло нарощуванню військової техніки та особового складу збройних сил РФ, які надалі були використані під час анексії АР Крим та міста Севастополя у 2014 році замість їх зменшення та виведення з території України відповідно до умов базових угод". Проєкти документів міністр погодив без проведення обов'язкової правової експертизи щодо відповідності проєкту угоди Конституції та законам України.

Підозра Єжелю висунута у вчиненні державної зради за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст.28, ч.1 ст.111 Кримінального кодексу України).

 

15:34 Американська телерадіомережа CBS видалила твіт із рекламою свого нового документального фільму «Озброєння України», у якій була цитата із стрічки зі словами Йонаса Охмана, що лиш близько 30% західної військової допомоги надходить на лінію фронту в Україні. CBS відзначила, що зміни будуть внесені й у сам фільм. Редакція повідомила, що "Йонас Охман каже, що після зйомок із CBS наприкінці квітня якість постачання значно покращилася. У серпні 2022 року для контролю та моніторингу озброєнь Київ відвідав аташе з питань оборони США бригадний генерал Гаррік М. Гармон". Сам фільм зник із сайту CBS.

Глава МЗС Дмитро Кулеба привітав крок редакції, але зазначив, що його недостатньо: "Ви ввели в оману величезну аудиторію, поширюючи необґрунтовані заяви та підриваючи довіру до поставок життєво необхідної військової допомоги нації, яка протистоїть агресії та геноциду. Має бути проведене внутрішнє розслідування, хто це уможливив і навіщо".

 

14:44 Перше судно з українською агропродукцією прибуло в кінцевий пункт призначення. Про це повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури України. "Судно POLARNET, яке одним з перших взяло участь в реалізації ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, успішно пройшло перевірку інспекційною групою в Стамбулі та прибуло в кінцевий пункт призначення в Туреччині", – йдеться в повідомленні.

 

14:16 Окупаційна адміністрація Запорізької області оголосила "розпорядження" про підготовку акції "референдум" для анексії територій Росією. Про це повідомив лідер тамтешніх колаборантів, колишній депутат від Партії регіонів Євген Балицький.

 

13:59 10 років позбавлення волі та стягнення процесуальних витрат у сумі 26 600 гривень — такий вирок сьогодні, 8 серпня, виніс Деснянський суд Києва російському танкісту Михайлу Кулікову, який у лютому поцілив у багатоповерхівку на околиці Чернігова. Про це повідомляє Суспільне. Російських танкістів Кулікова та Щоткіна взяли в полон 26 лютого. У підозрі йдеться про те, що перед цим Щоткін їхав на танку вулицею Кільцевою у Чернігові в напрямку Олександрівки. Він віддав наказ Кулікову розвернути башту та вистрілити по житловому багатоповерховому будинку. Пострілом з танка Куліков влучив у квартиру на десятому поверсі.

 

13:49 Для вчорашнього удару по військових об’єктах у Вінницькій області російські окупанти застосували кілька гіперзвукових ракет повітряного базування Х-47М "Кинджал", повідомила пресслужба командування Повітряних сил ЗСУ. Ця ракета належить до найновіших – вона була прийнята на озброєння РФ у 2018 році; за наявною інформацією, існує лиш кілька десятків таких ракет; єдиним носієм цієї ракети є модернізовані МиГ-31К, що фактично використовується для первинного розгону на висоті понад 10 км балістичної ракети "Искандер" до надзвукової швидкості.

Через те, що ракета досягає швидкості до 12 тис. км/год, перехопити її на маршовій ділянці неможливо навіть спеціалізованими протиракетними комплексами. Водночас при ударі, на термінальній ділянці, її швидкість все одно становить до 3,4 Маха, а кут падіння – 80–90 градусів, що також потребує відсутніх у ППО ЗСУ спеціалізованих протиракетних комплексів для її ефективного перехоплювання.

 

12:56 Голова МЗС Естонії Урмас Рейнсалу назвав "геноцидом" дії Росії в Україні і заявив, що людству потрібен "новий Нюрнберг" для покарання злочинців.

 

12:53 На Уманщині сили ППО збили ворожу ракету. Внаслідок падіння залишків пошкоджено об’єкт цивільної інфраструктури. Двоє людей поранені, їх госпіталізували, повідомив голова Черкаської ОВА Ігор Табурець. Загалом зенітними ракетними підрозділами повітряного командування "Центр" збито три ракети, повідомляє командування Повітряних сил. Ще одну крилату ракету морського базування типу "Калібр", випущену з підводного човна у Чорному морі, знищено над Одещиною, відзвітувало командування ППО "Південь".

 

12:02 Турецька компанія Baykar збудує в Україні завод із виробництва ударних безпілотників Bayraktar, розповів посол України в Туреччині Василь Боднар, зазначивши, що "зробити виробництво в Україні було майже особистим зобов'язанням власників компанії". Baykar вже створила в Україні компанію та придбала земельну ділянку під будівництво, а тиждень тому уряд затвердив двосторонню угоду та направив її до парламенту на ратифікацію. До виробництва Bayraktar в Україні будуть залучені українські компанії, що виробляють двигуни, колеса та запчастини.


11:17 У Гельсінкі демонтували пам’ятник "Мир у всьому світі", який Фінляндії подарував Радянський Союз у 1989 році, повідомляє національна телерадіомовна компанія Фінляндії Yle. Вже при відкритті пам’ятник викликав багато дискусій – вважалося, що він не пасує Гельсінкі.

 

10:15 Відправлено перше судно з продовольством з порту "Південний", повідомило Міністерство інфраструктури України. Балкер SACURA прямує до Італії, об’єднавшись в караван із балкером ARIZONA, який відправився з порту "Чорноморськ" у Туреччину. На борту обох суден 60 тис. тонн агропродукції. Таким чином усі порти Великої Одеси задіяні для експорту агропродукції. Протягом двох тижнів планується вийти на обсяг перевалки 3–5 суден на добу.

 

10:01 У ніч на понеділок ракетами HIMARS було завдано удару по пунктах тимчасової дислокації ворожих військ на промислових майданчиках у Мелітополі, повідомив мер Іван Федоров. За попередньою оцінкою, було знищено значну кількість ворожої військової техніки та понад сотню окупантів: "Минулого тижня значну частину ППО окупанти передислокували з Мелітополя до Херсона. Сьогоднішня ніч найбільш результативна та свідчить, що наявні ворожі підрозділи ППО вже не спроможні чинити опір HIMARS. Послаблення системи ППО створює необхідні передумови для успішного контрнаступу на мелітопольському напрямку".

 

09:58 Близько 04:30 ворог обстріляв околиці Миколаєва, жертв нема, повідомив голова ОВА Віталій Кім. Вчора важкою ствольною артилерією 152-го калібру росіяни обстріляли Корабельний район міста, жертв немає.

 

09:55 Вночі ракетами та «Градами» російська армія обстріляла Нікопольський та Криворізький райони, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

По Марганецькій громаді стріляли з «Градів» – 20 реактивних снарядів, без постраждалих. По Червоногригорівській громаді ворог поцілив двома ракетами Х-59.

У селі Кам’янське вибухи знищили 9 житлових будинків, два приміщення аграрної компанії, пошкодили чотири її склади, обладнання та транспорт.

 

09:53 Українські військові вночі завдали ударів по Антонівському та Каховському мостах через Дніпро біля Херсона, повідомила в ефірі телемарафону керівниця об'єднаного пресцентру Сил оборони ОК "Південь" Наталія Гуменюк: "Відпрацьовано той самий вогневий контроль, який ми тримали вже кілька діб на цьому напрямку. В нього є свої результати, є влучення досить серйозні, і по Антонівському, і по Каховському мостах".

Вона також зазначила, що українські військові та партизани минулої ночі знищили кілька військових баз російських окупантів, на яких зберігалися боєприпаси: "Ми розуміємо, що рух опору на окупованих територіях потужний, і це суттєво впливає на моральний стан російських військ та на їх боєздатність".

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Цілком імовірно, що Росія встановлює протипіхотні міни для захисту та стримування свободи пересування вздовж своїх оборонних ліній на Донбасі. Ці міни можуть потенційно призвести до численних жертв як серед військових, так і серед місцевого цивільного населення.

У Донецьку та Краматорську Росія, очевидно, розкидає протипіхотні міни ПФМ-1 та ПФМ-1С. Серія ПФМ-1 [протипіхотна фугасна міна], яку зазвичай називають "міною-метеликом" ["лепесток"], є дуже контроверсійною зброєю невибіркового типу.

ПФМ-1 використовувалися з жахливими наслідками під час радянсько-афганської війни, де вони, як стверджувалося, покалічили багато дітей, які сприймали їх як іграшки. Цілком імовірно, що використовувані Росією запаси з радянських часів із часом деградували і тепер є вкрай ненадійними та непередбачуваними. Це становить загрозу як для місцевого населення, так і для гуманітарних операцій із розмінування.

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 42 340 (+140) осіб,

танків – 1811 (+6) од.,

бойових броньованих машин – 4070 (+15) од.,

артилерійських систем – 960 (+2) од.,

РСЗВ – 261 (+1) од.,

засобів ППО – 132 (+0) од.,

літаків – 223 (+0) од.,

гелікоптерів – 192 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 754 (+4) од.,

автомобільної техніки – 2993 (+15) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 86 (+0) од.,

крилатих ракет – 182 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

53,0% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

23,5% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

49,9% автомобільної техніки (з них 1,3% за минулий тиждень),

31,2% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

23,4% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

17,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

21,5% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

9,4% засобів ППО (з них 1,1% за минулий тиждень).

 

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російське військове керівництво продовжує зазнавати значних змін, що, ймовірно, ускладнить зусилля російського командування та контролю в Україні.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на південний захід і південний схід від Ізюму, на схід від Сіверська та на схід і південь від Бахмута.

• Російські війська, ймовірно, досягають покрокових успіхів у населених пунктах на північно-західній та південно-західній околицях Донецька та продовжують зусилля з прориву українських оборонних рубежів уздовж лінії зіткнення Авдіївка–Донецьк.

• 7 серпня російські війська безуспішно намагалися просунутися на схід від Миколаєва.

• Російські війська формують нову 72-гу окрему мотострілецьку бригаду в Оренбурзькій області у складі 3-го армійського корпусу.

 

07:51 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках у положенні та діях противника без суттєвих змін. Відзначається нарощування системи протиповітряної оборони.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати в прикордонних районах Брянської та Курської областей окремі підрозділи військ Західного військового округу.

На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Золочів, Прудянка, Дементіївка, Питомник, Руська Лозова, Руські та Черкаські Тишки, Кутузівка, Старий Салтів, Чугуїв та Асіївка.

Завдав авіаційних ударів неподалік Гусарівки та Верхнього Салтова. Активно вів повітряну розвідку БпЛА оперативно-тактичного рівня.

На Слов’янському напрямку противник обстрілював райони Великої Комишувахи, Вірнопілля, Сулигівки, Рідного, Дібрівного, Грушувахи, Богородичного, Норцівки та Долини. Завдав авіаударів біля Залиману.

На Краматорському напрямку зафіксовано ворожі обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії поблизу Краматорська, Сіверська, Серебрянки, Григорівки та Спірного. Окупанти завдали авіаційних ударів біля Григорівки та Івано-Дар’ївки.

З метою покращення тактичного положення противник вів наступальний бій в районі Верхньокам’янського. Вже традиційно зазнав втрат та відійшов.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Бахмут, Часів Яр, Соледар, Зайцеве, Яковлівка, Білогорівка та Бахмутське. Задіяв авіацію неподалік Бахмута, Яковлівки та Зайцевого.

Ворог продовжує ведення розвідки, не жаліючи особового складу. Розвідувальні групи противника були виявлені та знешкоджені в районах населених пунктів Бахмутське, Бахмут та Яковлівка.

Противник намагався вести штурмові дії неподалік Бахмута, Зайцевого, Яковлівки та Вершини, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли поблизу Авдіївки, Пісків, Невельського, Красногорівки та Курахового. Окупанти завдали авіаударів біля Нью-Йорка, Красногорівки, Мар’їнки та Юр’ївки.

Ворог вів наступальні дії у напрямках Пісків, Невельського та Авдіївки, успіху не мав, відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник продовжує обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Новомихайлівка, Костянтинівка, Шевченко, Оріхів, Мала Токмачка, Новоданилівка, Времівка, Новосілка, Білогір’я, Степове і Полтавка. Задіяв авіацію для ударів поблизу Новомихайлівки, Пречистівки, Володимирівки та Новосілки. Вів наступальні дії у напрямках Мар’їнки та Шевченко. Українські воїни зустріли окупантів точним вогнем та відкинули назад.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противника продовжують зосереджуватися на утриманні займаних позицій і недопущенні просування наших військ. Ворог активно веде розвідку БпЛА.

Здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків вздовж всієї лінії зіткнення. Завдав авіаційних ударів в районах Ольгиного, Новогригорівки та Андріївки.

В акваторії Чорного моря корабельне угруповання противника продовжує виконувати визначені завдання. Зберігається загроза завдання ракетних ударів по військових об’єктах і елементах інфраструктури на всій території України.

Українські воїни стійко тримають оборону, завдають ворогу втрат та готові до будь-яких змін у оперативній обстановці.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог основні зусилля зосереджує на недопущенні просування наших військ та утриманні власних рубежів оборони. Намагається проводити розвідку за допомогою БпЛА, продовжує обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків вздовж всієї лінії зіткнення.

Протягом бойового дня здійснював авіаційні атаки штурмовою та армійською авіацією по наших позиціях. Наших втрат не допущено.

Важкою ствольною артилерією 152-го калібру обстріляно Миколаїв. Снаряди впали в Корабельному районі. Людських втрат нема.

Знов «Градами» з лівого берега обстріляно Нікопольський район. Пошкоджено насосну станцію та десять дачних будинків. Без людських втрат.

Нашою штурмовою авіацією та гелікоптерною парою нанесено три удари по скупченню ворожого озброєння та техніки і опорному пункту в Херсонському районі, та ще одному опорному пункту в Бериславському.

За їх результатами та роботою ракетно-артилерійських підрозділів з виконання вогневих завдань, підтверджені втрати ворога в кількості 24 рашистів, 1 танка Т-62 та ще 5 одиниць іншої броньованої і автомобільної техніки. В районі Чарівного, в Бериславському районі Херсонщини знищено склад боєприпасів. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

Незважаючи на штормову погоду, в Чорному морі продовжують маневрувати близько десятка бойових кораблів ворожого флоту, серед них напоготові 4 носії ракет типу «Калібр» та 1 вдк.

 

01:20 Президент України Володимир Зеленський закликав дати принципову відповідь на обстріли довкола Запорізької АЕС. "Немає такого народу у світі, який може почуватися безпечно, коли держава-терорист обстрілює атомну станцію. Не дай Боже, станеться щось непоправне – і ніхто не зупинить вітер, який розноситиме радіоактивне забруднення. Тому вже зараз потрібна принципова відповідь міжнародної спільноти на ці російські удари по Запорізькій АЕС – найбільшій у Європі", – заявив він у зверненні.

 

00:11 Росіяни із ЗРК С-300 обстріляли Харків. Зі слів міського голови Ігоря Терехова, пролунало сім вибухів; пошкоджено інфраструктурний об'єкт. Частина ракет здетонували раніше пункту призначення, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

 

 

08.08.2022