163-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:11 Росіяни обстріляли Запорізьку атомну електростанцію із реактивних систем залпового вогню; влучили снарядами поруч із енергоблоком, де є ядерний реактор. Про це повідомив Енергоатом. "Ввечері 5 серпня російські терористи вдруге обстріляли Запорізьку атомну електростанцію з РСЗВ. Три "прильоти" зафіксовані прямо на майданчику станції, біля одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор. Рашисти серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин. Високою є пожежна небезпека. Наразі постраждалих немає", – йдеться у повідомленні. Перед обстрілами представники "Росатома" поспіхом покинули станцію, бо, ймовірно, знали, що готується атака. Український персонал ЗАЕС перебуває на місці і виконує усі заходи задля збереження ядерної й радіаційної безпеки.

 

19:58 Розслідувальна аґенція Bellingcat змогла ідентифікувати російського солдата, який катував потім страченого українського військовополоненого – то колишній співробітник МНС із Туви Очур-Суге Монгуш, 1993 року народження. Мерзотник приєднався як найманець до так званого батальйону "АХМАТ". Катування відбувалось на території санаторію "Прівольє" у Луганській області.

 

 

19:20 Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п'ятницю відбув переговори із російським президентом Владіміром Путіним. Російські медії хваляться, що розмова тривала чотири години.

 

18:38 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках без змін.

На Сіверському напрямку противник утримує в прикордонних районах Брянської та Курської областей окремі підрозділи військ Західного військового округу. Проводить інженерне обладнання позицій та встановлення систем відеоспостереження.

Із артилерії обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Залізний Міст і Грем’яч на Чернігівщині та Старікове Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник продовжує зосереджувати зусилля на недопущенні створення Силами оборони сприятливих умов для відновлення наступу.

На Харківському напрямку ворог задіяв ствольну та реактивну артилерію для обстрілів районів населених пунктів Харків, Руська Лозова, Коробочкине, Черкаські Тишки, Старий Салтів, Верхній Салтів. Безпілотними літальними апаратами провів повітряну розвідку біля Руської Лозової, Малих Проходів, Гусарівки та Чепіля.

На Слов’янському напрямку противник активних наступальних дій не вів, здійснював вогневе ураження із артилерії різних типів поблизу Богородичного, Долини, Дібрівного, Великої Комишувахи та Рідного.

На Донецькому напрямку ворог зосереджує зусилля в районах Бахмута та Авдіївки. Намагається створити сприятливі умови для встановлення контролю над містами Соледар і Бахмут та відтіснити наші війська від західної околиці міста Донецьк.

На Краматорському та Бахмутському напрямках ворог задіяв танки, ствольну та реактивну артилерію для обстрілів неподалік Сіверська, Григорівки, Верхньокам’янського, Бахмута, Зайцевого, Соледара, Яковлівки та Кодеми. Завдав авіаційного удару біля Вершини.

Наступальними діями окупанти намагалися захопити вигідні рубежі та покращити тактичне положення в районах Бахмута, Зайцевого та Вершини, успіху не мали, відійшли.

На Авдіївському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли біля Авдіївки, Новобахмутівки, Невельського, Нетайлового та Красногорівки. Ворог безуспішно намагався просунутися в напрямках населених пунктів Красногорівка, Авдіївка та Піски.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстрілював із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Мар’їнка, Володимирівка, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Новоандріївка, Кам’янське, Новосілка, Чарівне, Новопіль, Гуляйполе та Нескучне.

Українські воїни успішно відбили черговий ворожий штурм в напрямку Мар’їнки та змусили ворога тікати.

Окупанти провели розвідку безпілотними літальними апаратами в районах Запоріжжя та Новоселівки Другої.

На Південнобузькому напрямку противник наявними засобами вогневого ураження намагається утримати зайняті позиції та не допустити створення нашими підрозділами сприятливих умов для контрнаступу.

Ворог обстрілював райони населених пунктів Посад-Покровське, Степова Долина, Лупареве, Новомиколаївка, Новогригорівка, Червона Долина, Зелений Гай, Андріївка, Трудолюбівка, Нововоронцовка, Тополине, Потьомкине, Ольгине, Нікополь. Задіяв авіацію для ударів неподалік Лозового, Великого Артакового та Андріївки.

Противник здійснив спробу наступу в напрямку на Лозове. Отримав рішучу відсіч від українських воїнів та відійшов.

Для виявлення позицій наших підрозділів і корегування вогню артилерії активно застосовує безпілотні літальні апарати.

В Акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання противника основні зусилля зосереджує на підтриманні сухопутного угруповання, блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.

В готовності до застосування високоточної зброї перебувають чотири носії крилатих ракет морського базування.

Наші підрозділи продовжують успішні виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань на визначених напрямках. Противник відчуває гострий дефіцит навченого та хоч якось мотивованого поповнення для підрозділів, що зазнають втрат внаслідок ведення війни в Україні.

 

18:06 Командування Повітряних сил ЗСУ не підтвердило інформації про передачу Україні від Македонії чотирьох штурмовиків Су-25. Про це заявив речник командування Юрій Ігнат в етері національного телемаратону. Водночас він додав, що дуже важливим є постачання радянських техніки, озброєння та боєприпасів від країн, які мають таке устаткування.

 

17:48 Україна та Росія готуються до початку надзвичайно активної фази бойових дій на півдні. Про це в етері національного телемаратону повідомила начальниця об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталя Гуменюк. "Погрози та попередження про настання надзвичайно активної стадії війни мають місце, ми маємо розуміти, що такі дії не виключаються. Але ми не маємо панікувати. З різних джерел чуємо різні сакральні дати, і всі говорять про те, що необхідно евакуювати мирне населення. Ми це підтримуємо і закликаємо допомогти нашим військовим. Ми готуємось до активних бойових дій, ворог це бачить і теж готується", – заявила Гуменюк, згідно з повідомленням УНІАН.

 

17:25 Латвія припинила видачу віз росіянам, повідомляє Delfi.

 

17:07 Більш ніж половина українців стали співвідносити себе з Православною церквою України (ПЦУ), йдеться у результатах дослідження "Динаміка релігійної самоідентифікації населення України", проведеного 6–20 липня Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Якщо у червні 2020 року з ПЦУ себе асоціювали 34% опитаних, у червні 2021 року – 42%, то у липні 2022 року цей показник досяг 54%.

Якщо до початку війни збільшення цієї частки відбувалося за рахунок православних без конкретизації Церкви (22% у 2020 році, 12% у 2021 та 14% у 2022 році), то за останній рік – за рахунок вірних Української православної церкви (Московського патріархату) – у 2020 році їх було 15%, у 2021 – 18%, у 2022 – лише 4%.

Частка греко-католиків за цей час майже не змінилася (8% у 2020, 9% у 2021, 8% у 2022 році), як і частка римо-католиків, протестантів та інших християнських Церков (по 1–2% у кожної за кожного опитування). Дещо зріс відсоток атеїстів (8% у 2020, 7% у 2021, 10% у 2022 році).

Серед російськомовних етнічних росіян 36% з них відносять себе до ПЦУ, а до УПЦ (МП) – 13%. Серед україномовних українців прихильників ПЦУ та УПЦ (МП) 58% та 3% відповідно. Найбільше атеїстів серед російськомовних етнічних українців (17%).

У віковому розрізі найбільше атеїстів серед молоді молодшої 30 років (22%), найменше у категорії 60–69 років (5%). Прихильників ПЦУ найменше у першій категорії (43%), найбільше в останній (64%).

З УГКЦ навпаки найбільше себе співвідносить молодь (10%), з УПЦ (МП) та протестантизмом – люди віком 50–59 років (7% та 4% відповідно). Православними без конфесії себе частіше називали люди віком 40–49 років (17%).

Опитування проведено методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) серед 2000 респондентів у всіх регіонах, контрольованих до 24 лютого.

 

17:01 Нині зранку, квадранс по 9-й, у Севастопольську бухту в окупованому Криму зайшов патрульний корабель проєкту 22160 типу «Василий Быков» Чорноморського флоту РФ з обгорілим правим бортом біля корми, повідомляє Радіо Свобода.

4 серпня військово-морський експерт HI Sutton із проєкту OSINT повідомив у твіттері, оприлюднивши відповідні фото, що російський військовий корабель – за даними експерта, це власне «Василий Быков» – поблизу окупованого Севастополя раптом почав випускати димову завісу, після чого був оповитий клубами чорного диму. Експерт припустив, що маскування російського корабля за допомогою димових приманок не допомогло йому врятуватися від влучання української ракети, і саме тому його огорнули клуби чорного диму.

 

16:40 Росіяни влаштували провокацію з обстрілом Запорізької атомної електростанції в Енергодарі  Як повідомляє телеґрам-канал "Оперативний ЗСУ", росіяни здійснюють артобстріл зі ствольної та реактивної артилерії. При тім українських співробітників станції не випускають з території.

 

16:01 Російські медії пишуть, що очільника російської окупаційної адміністрації на Херсонщині Володимира Сальдо ввели у медикаментозну кому. Зрадника, ймовірно, отруїли.

 

15:20 Слідчі Служби безпеки України склали підозру колишньому заступнику керівника Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Згідно з повідомленням спецслужби, генерал-майор підозрюється у державній зраді, а також у посяганні на життя працівника правоохоронного органу та незаконному зберіганні зброї. Колишнього посадовця затримали на початку повномасштабного вторгнення РФ; наразі він перебуває під арештом. Згідно з даними слідства, експосадовець передавав російським спецслужбам таємну і цілком таємну інформацію щодо актуальної військово-політичної ситуації в нашій державі. Під час обшуку за місцем роботи чоловік намагався застрелити представників слідчо-оперативної групи з пістолета Макарова. "Затриманий був заступником голови ГУР Міноборони з 2008 до 2010 років. Потім працював на різних посадах державної служби цього відомства, а також у лавах керівного складу Державного космічного агентства України. У поле зору російських спецслужб потрапив через свої прокремлівські погляди, які були сформовані в ході навчання за часів СРСР у Московському вищому загальновійськовому командному училищі та академії ім. Фрунзе. За завданням окупантів він збирав секретну інформацію, яка циркулює в Міноборони, у тому числі Головному управлінні розвідки, а також в Національній академії Сухопутних військ імені Сагайдачного", – йдеться у повідомленні.

 

15:01 На залізничному вокзалі в Донецьку пролунав вибух – там палає пожежа.

 

14:47 Під час спецоперації на півдні України загинув Герой України, офіцер Головного управління розвідки Міністерства оборони України Руслан Попов. “На момент повномасштабного вторгнення Руслан Попов перебував у Маріуполі. Наприкінці березня йому вдалося вийти з оточення, але все ж повертався туди у складі евакуаційних рейсів вивозити поранених з “Азовсталі”, – повідомила пресова служба ГУР. “У розмові зі своїми побратимами він говорив: “Ми зібралися за одним принципом: “Батьківщина. Захищати. Треба”. Таким він і був – вірним побратимом, відважним до останнього подиху… Воєнна розвідка України висловлює свої співчуття родині Героя України, який віддав своє життя, захищаючи Україну від окупанта”, – йдеться у кондоленціях.

 

14:14 Колишньому українському телеведучому Юрію Коту повідомили про підозру в державній зраді. Про це інформує пресова служба Офісу генерального прокурора. У повідомленні про підозру йдеться, що з квітня по травень Кот розміщував у своєму телеграм-каналі викривлену інформацію щодо історичних та політичних фактів та розповсюджував прокремлівські наративи, дискредитуючи українців. Кот під час Революції гідності був ведучим "Антимайдану", а у 2014 році переїхав до РФ і почав працювати на пропаґандистів Russia Today та News Front. “Встановлено, що Кот Ю.В. підтримує керівництво РФ щодо початку військових дій в Україні. Зокрема, у своїх виступах на відеозаписах у мережі інтернет, ЗМІ підтримував політику Росії та має проросійські погляди. Його виступи переважно підготовлені на замовлення посадовців РФ та установ і російських медійних центрів”, – йдеться у повідомленні про підозру.

 

13:48 На Київщині у технічному колодязі знайшли тіло чоловіка, загиблого під час окупації. Про це повідомив начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов. "4 серпня працівник дорожньої служби повідомив нам, що на Житомирській трасі поблизу села Березівка знайшов труп чоловіка. Тіло було у заповненому водою люку на узбіччі Житомирської траси", – поінформував Нєбитов.

 

13:11 Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс відреагувала на звіт міжнародної правозахисної організації Amnesty International, в якому українських військових звинуватили наражанні на небезпеку мирного населення через розташування баз у житлових районах: "Єдине, що загрожує українським цивільним жителям, це російські ракети, зброя і мародерство російських військ. Крапка. Якби Росія припинила вторгнення в Україну, небезпеки не було б".

 

12:50 Голова Миколаївської військово-цивільної адміністрації Віталій Кім оголосив у місті "довгу" комендантську годину із 23:00 п'ятниці до 05:00 понеділка. "Всіх прошу поставитись із розумінням, спланувати вихідні та зробити закупи на ці два дні", – закликав чиновник. Кім запевнив: чесним людям хвилюватися нічого. Якщо потрібно вигуляти собаку, належить брати зі собою документи.

 

12:18 Служба безпеки України оголосила про підозру в пропаганді війни двом прихильникам Росії. Один із них закликав бойовиків ударити по пам'ятнику Степану Бандері у Львові і надавав бойовикам координати для ракетного удару по монументу. "Служба безпеки України оголосила про підозру двом прихильникам путінізму, які закликали до війни. В соцмережах вони активно підтримували агресію проти нашої держави та закликали українців приєднуватись до окупаційної влади країни-агресорки. Спецслужба затримала зрадників, які відкрито здійснювали колабораційні спрямування. А під час зібрання доказової бази оперативники встановили, що окрім поширення деструктивної пропаганди, один зі зловмисників здійснював листування з чинним бойовиком т.зв. "ДНР", – повідомило управління СБУ Львівщини.

 

11:34 Канада відновлює операцію Unifier – 225 канадських військовослужбовців направлено до Великої Британії для навчання українських воїнів, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

 

11:17 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що альянс надає Україні значну підтримку, але потрібно зробити ще більше. "Ми тісно співпрацюємо з оборонною промисловістю, щоб виробляти та постачати більше різних боєприпасів, озброєнь", – сказав Столтенберґ Reuters. Генсек НАТО додав, що більшість воєн закінчуються за столом переговорів. Але результат переговорів залежатиме від становища на полі бою. "Не я вказую Україні, якими мають бути ці умови. Ми повинні підтримати їх, щоб вони стали сильніші", – каже Столтенберґ.

 

10:57 З початку війни держбюджет щомісяця отримує близько 2,8 млрд дол. зовнішніх надходжень, які перевищили половину фінансування Державного бюджету, повідомив голова податкового комітету Верховної Ради, народний депутат Данило Гетманцев.

На 4 серпня фінансування держбюджету з початку війни становило 805,3 млрд грн, або 26,95 млрд дол.

З цієї суми:

11% – пільгові кредити МФО (МВФ, Світового банку, ЄІБ)

17% – ОВДП, розміщені на ринкових умовах

32% – монетизація дефіциту держбюджету НБУ

40% – двосторонні офіційні пільгові кредити та гранти (топ-5 найбільших кредиторів/донорів – США, ЄС, Німеччина, Канада, Японія)

Загалом зовнішні надходження склали трохи більше половини (51%) від загального фінансування. В грошовому вираженні це 13,9 млрд дол. або близько 2,8 млрд дол. місячно за п'ять повних місяців війни. При цьому Гетманцев нагадав, що до кінця року Україна щомісячно потребує близько 5 млрд дол. зовнішнього фінансування для збереження макроекономічної стабільності та фінансування невійськових виплат.

 

10:31 Росія спробує звинуватити Збройні Сили України в ударі по колонії в Оленівці, заявив радник зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі. "Російські офіційні особи спробують підставити українські Збройні Сили", – сказав Кірбі. У Білому домі не виключають, що окупанти можуть підкинути на місце вибуху фрагменти боєприпасів, котрі використовуються у ракетних системах HIMARS. "Це ще один приклад звичної для Росії методички: звинувачувати інших у тому, що зробили вони самі", – додав Кірбі.

 

10:24 Росія збирається 9 серпня відправити на орбіту розвідувальний супутник, зроблений на замовлення Ірану для стеження військових цілей на Близькому Сході, повідомляє The Washington Post з посиланням на джерела в західних розвідувальних службах. Однак доступ до супутника Іран отримає не одразу. Перші кілька місяців або навіть довше Росія використовуватиме його для спостереження за військовими цілями в Україні.

Переговори про купівлю Тегераном космічного апарата серії "Канопус-5" тривали чотири роки. Апарат, який отримав назву "Хайям", буде оснащений камерою з 1,2-метровою роздільною здатністю, що далеко не так точно, як на американських розвідувальних супутниках, але все одно дасть іранцям безпрецедентні можливості, серед яких ведення майже постійного моніторингу об'єктів в Ізраїлі та Перській затоці.

 

10:09 Караван із трьох суден із кукурудзою вийшов із портів Великої Одеси, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. З Одеси вирушило судно «Навістар», з Чорноморська – «Поларнет» та «Роєн». Загалом на борту цих суден понад 58 тисяч тонн кукурудзи, яка прямує до Туреччини, Великої Британії та Ірландію.

 

10:01 Вночі росіяни з систем залпового вогню здійснили масований обстріл Шевченківського, Індустріального та Салтівського районів Харкова та Чугуїв, повідомив керівник Харківської ОВА Олег Синєгубов. Шпиталізовано трьох людей, що перебували на вулиці, постраждали житлові будинки, магазини, ринок, приміщення закладу освіти та дитячі майданчики.

Селище Слатине Дергачівської територіальної громади загарбники обстріляли фосфорними снарядами, внаслідок обстрілу в селищі згоріло щонайменше шість приватних будинків.

 

09:59 Вночі російські окупанти з РСЗВ, випустивши біля 40 реактивних снарядів, обстріляли Нікополь, спричинивши дві пожежі, згорів пасажирський автобус, Пошкоджено 5 житлових будинків, кілька господарських будівель та легковий автомобіль, жертв немає, повідомив голова облради Микола Лукашук.

У Мирівській громаді вибуховою хвилею від крилатої ракети у школі та сусідніх будинках вибило шибки, двері, пошкоджено газопровід, постраждалих нема.

У Криворізькому районі окупаційні війська РФ обстріляли території Зеленодольської та Карпівської громад, без постраждалих і руйнувань.

 

09:47 Росіяни вранці обстріляли Корабельний район Миколаєва касетними боєприпасами з РСЗВ, вранці – з далекобійної артилерії "Піон", влучили у приватний будинок, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

 

09:38 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Після п’яти місяців окупації наміри Росії щодо Запорізької АЕС залишаються незрозумілими. Проте дії, які вони здійснили на об'єкті, ймовірно, підірвали безпеку та надійність нормальної роботи станції.

Російські сили, ймовірно, діють у районах, прилеглих до електростанції, та використовують артилерійські підрозділи, що базуються у цих районах, для обстрілу української території на західному березі Дніпра.

Російські сили, ймовірно, використали ширшу територію об'єкта, зокрема прилегле місто Енергодар, для відпочинку своїх сил, використовуючи захищений статус атомної електростанції для зниження ризику для своєї техніки та персоналу від нічних українських атак.

 

09:22 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 41 650 (+150) осіб,

танків – 1792 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 4032 (+6) од.,

артилерійських систем – 950 (+4) од.,

РСЗВ – 260 (+0) од.,

засобів ППО – 123 (+5) од.,

літаків – 223 (+0) од.,

гелікоптерів – 191 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 742 (+0) од.,

автомобільної техніки – 2964 (+4) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 83 (+0) од.,

крилатих ракет – 182 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

52,4% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

23,2% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

49,4% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

30,8% артилерійських систем (з них 1,4% за минулий тиждень),

23,2% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

17,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

21,4% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

8,7% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

08:36 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Україна, ймовірно, перехопить стратегічну ініціативу та змусить Росію перерозподілити сили та змінити пріоритети зусиль у відповідь на українські контрнаступальні операції. Російські війська все більше перекидають особовий склад і техніку до Херсонської та Запорізької областей на шкоду своїм можливостям захопити Слов’янськ та Сіверськ, від яких вони, виглядає, відмовилися. Російські війська також передислокують до Криму з інших регіонів України військову техніку, зокрема артилерію та авіацію. Раніше російські війська відходили або призупиняли наступальні операції на місто Харків у південному напрямку, щоб пріоритетно захопити Луганську область, але вони робили це за власною ініціативою на основі зміни пріоритетів своїх командувань. В теперішньому випадку російські сили, схоже, відповідають на загрозу контрнаступу України в Херсонській області, а не свідомо обирають цілі, на яких зосередити свої зусилля. Навіть після того, як українські війська відбили спробу росіян захопити Київ на початку війни, росіяни мали змогу вільно зосередити свої операції на сході. Підготовка України до контрнаступу в Херсоні та початкові операції в цьому контрнаступі в поєднанні із загалом різким ослабленням російських сил дають змогу Україні вперше почати активно формувати хід війни.

• Російські війська намагалися просунутися на північний захід від Ізюму.

Українські сили провели серію локалізованих контратак між Ізюмом і Слов'янськом і відбили позиції в низці населених пунктів.

Серйозність дилеми, яка стоїть перед російським вищим командуванням, ймовірно, залежить від здатності України вести значні контрнаступальні операції на кількох напрямках одночасно.  Якщо Україна зможе тиснути навколо Ізюму, продовжуючи контрнаступ на Херсон, тоді російські війська постануть перед дуже складним вибором. Їм, ймовірно, доведеться вирішити одне з двох: або залишити свої позиції на заході навколо Ізюму на користь оборони своїх наземних ліній комунікацій далі на північ і схід, або залучити більше особового складу та техніки, щоб спробувати утримати поточну лінію фронту. Однак такі сили мали б прийти з іншого напрямку, що поставило б під загрозу інші досягнення Росії.

• Російські війська продовжували наземні атаки на північний схід і південь від Бахмута, діючи п’ятьма-сімома ударними групами невідомого розміру.

• Російські війська продовжували спроби наступу на Піски та здійснили обмежений наземний удар на південний захід від Донецька.

 

08:19 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях. В частинах сил спеціальних операцій цієї країни відзначено проведення перевірки бойової готовності.

На Сіверському напрямку противник, із ствольної та реактивної артилерії, обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Залізний Міст, Гай, Грем’яч і Михальчина Слобода Чернігівської області та Старикове на Сумщині.

На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із артилерії різних типів в районах населених пунктів Харків, Борщова, Коробочкине, Великі Проходи, Руські Тишки, Старий Салтів, Пришиб, Циркуни, Мосьпанове, Безруки.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли біля Богородичного, Мазанівки, Гусарівки, Адамівки, Курульки, Хрестища, Сулигівки, Довгенького та Великої Комишувахи.

На Донецькому напрямку ворог проводить наступальну операцію на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Намагається створити сприятливі умови для оволодіння Соледаром та Бахмутом, розширити контрольовану територію на західній околиці міста Донецьк.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли із ствольної та реактивної артилерії, танків в районах населених пунктів Сіверськ, Миколаївка, Стародубівка, Спірне, Крива Лука, Верхньокам’янське, Григорівка, Серебрянка, Райгородок та Каленики. Йшли стрілецькі бої.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури неподалік Яковлівки, Кодеми, Покровського, Роздолівки, Вершини, Бахмута та Соледара. Вів наступальні та штурмові дії з метою покращення тактичного положення, успіху не мав.

На Авдіївському напрямку противник здійснював обстріли із артилерії та танків поблизу Пісків, Пречистівки, Шевченко, Володимирівки, Новобахмутівки, Невельського, Нетайлового та Красногорівки. Вів наступальні дії, бої тривають.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій окупантів не зафіксовано. Ворог здійснював систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури поблизу Константинополя, Залізничного, Варварівки, Времівки, Мар’їнки, Гуляйполя, Гуляйпільського, Малих Щербаків, Темирівки та Білогір’я.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування наших військ. Підтримує високу інтенсивність ведення розвідки БпЛА.

Зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Миколаїв, Луч, Лимани, Нова Зоря, Новомиколаївка, Кобзарці, Любомирівка, Киселівка, Андріївка, Лозове, Білогірка, Осокорівка, Потьомкине, Зелений Гай.

Окупанти завдали ракетного удару по інфраструктурному об’єкту у районі населеного пункту Миколаївка Одеської області.

 

07:59 Росіяни здійснили обстріл одного з об‘єктів інфраструктури у передмісті Запоріжжя. У результаті ворожої атаки пошкоджено виробниче обладнання. Постраждалих немає.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій по займаному рубежу оборони. Не має змін ані у складі, ані у положенні. В напрямку Сухий Ставок – Лозове відбулась спроба ведення штурмових дій силами спецвзводу за підтримки БТР-82А та танкового взводу. Успіху не мав. З втратами відійшов.

Скований нашими діями, без можливості просування суходолом, ворог активізував артилерійські та авіаційні атаки.

Авіаудари нанесено ворожою штурмовою авіацією вздовж лінії зіткнення по наших позиціях та нещодавно звільнених населених пунктах. Без втрат.

Тоді ворог важкою ствольною артилерією 152-го калібру обстріляв Іванівку. Загинула одна людина, масштаби руйнувань уточнюються.

Нашими штурмовиками атаковано 2 осередки ворожого озброєння та техніки в Херсонському і Каховському районах. Гелікоптерною парою розбито ворожий опорний пункт на окупованій Миколаївщині.

Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами під час виконання вогневих завдань щільно атаковано ворожу систему протиповітряної оборони та логістичні пункти, в тому числі й з боєприпасами в Херсонському районі.

Достеменно встановлено, що з ворожих лав викреслено 39 рашистів, 4 зенітно-ракетні системи С-300, радіолокаційну станціюІмбир”, автоматичний міномет 82-го калібру "Волошка", 9 одиниць броньованої та автомобільної техніки.

Знищено 3 склади з боєприпасами в Придніпровському, Херсоні та Токарівці.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

В Чорному морі в ракетно-безпечному районі маневрують 9 бойових кораблів та катерів. 2 надводних і 1 підводний носії ракет типу "Калібр" напоготові до застосування двох десятків снарядів високоточного спрямування. 2 вдк продовжують тримати тонус загрози висадки морського десанту.

 

 

05.08.2022