162-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:18 Голова окупаційної адміністрації росіян у Херсонській області Володимир Сальдо заявив про те, що тимчасово складає повноваження через госпіталізацію. Сальдо стверджує, що на цьому наполягали медики.

 

22:40 Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні гостро розкритикував доповідь Amnesty International.

 

#цитата

 

Сьогодні російські терористи завдали чергового удару по Торецьку Донецької області – по зупинці громадського транспорту. Вісім людей загинули, серед поранених – троє дітей. Уламками снарядів та вибуховою хвилею пошкоджені житлові будинки – це звичайні багатоповерхівки. Також пошкоджена церква – Свято-Пантелеймонівський храм, священник поранений.

Це був свідомий удар окупантів, черговий акт терору – цинічний і прорахований. Вони знали, куди бʼють, і вочевидь хотіли, щоб люди постраждали.

Проте щодо цього й тисяч інших злочинів російських терористів ми не бачимо чітких і вчасних звітів від деяких міжнародних організацій. Ми побачили сьогодні зовсім інший звіт від Amnesty International, який, на жаль, пробує амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву.

Немає й не може бути – навіть гіпотетично – жодної умови, за якої будь-який російський удар по Україні стає виправданим. Агресія проти нашої держави є нічим не спровокованою, загарбницькою й відверто терористичною. І якщо хтось робить звіт, у якому жертва й агресор нібито в чомусь однакові, якщо аналізуються якісь дані про жертву, а що робив агресор у цей час – ігнорується, то з цим не можна миритися.

Майже 200 одних лише релігійних споруд – храмів і молитовних будинків різних конфесій – пошкоджено або зруйновано російськими ударами. Майже 900 медичних закладів. Понад 2200 освітніх закладів. Десятки університетів, сотні шкіл і дитячих садочків. Окупанти неодноразово свідомо били з артилерії та мінометів по чергах людей по воду, по евакуаційних автобусах, неодноразово били по зупинках громадського транспорту. Російська армія не зупинилася перед ударами навіть по меморіалах жертвам Голокосту, по кладовищах... По табору з військовополоненими в Оленівці. І звітів про це чомусь немає. Ось така аморальна вибірковість.

Кожен, хто амністує Росію і хто штучно створює такий інформаційний контекст, що якісь удари терористів є нібито виправданими або нібито зрозумілими, не може не усвідомлювати, що цим допомагає терористам. А якщо такі маніпулятивні звіти, то й відповідальність за загибель людей розділяєте з ними.

 

Володимир Зеленський

 

21:25 У п'ятницю планується вихід трьох суховантажів із зерном та продовольством із українських портів у керунку Туреччини, повідомляє Anadolu з покликом на міністра національної оборони Хулусі Акара.

 

20:33 Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що уряд Естонії на засіданні в четвер прийняв рішення про усунення радянських пам'яток з публічного простору. Про це повідомляє ERR. "Ми зробимо це якнайшвидше", – прокоментувала Каллас. Загалом в Естонії налічується дві-чотири сотні таких пам'ятників. "Зрозуміло, що російська агресія в Україні розтяла рани в нашому суспільстві, про які нагадують радянські пам'ятники, тому їх видалення з публічного простору необхідне, щоб уникнути додаткової напруги", – додала Каллас.

 

20:17 Північна Македонія передала Україні чотири штурмовики Су-25. Про це повідомляє видання MKD.mk. Згідно з даними порталу Defence Express, ці літаки Македонія купила в України у 2001 році – у ході конфлікту у Республіці Македонія ці Су-25 здійснили декілька бойових вильотів на підтримку наземних дій сил безпеки країни. Їх вивели з експлуатації 2004 року.

 

19:50 Президент України Володимир Зеленський назвав війну Росії проти України "колоніальною" у своєму інтерв'ю для африканських медій. "Росія – колонізатор, який хоче знищити нашу державу", – сказав Зеленський, як інформує "Інтерфакс-Україна". Він закликав журналістів "донести до кожної сім'ї на африканському континенті, що ми – миролюбні люди". Голова держави звернув увагу на те, що Росія інвестує в африканський континент менш ніж 1% від усіх інвестицій в Африку. "Росія не інвестує у вас. Вона інвестує політично. Вони розповідають, що вони – спадкоємці СРСР", – сказав Володимир Зеленський. Президент наголосив, що Україна готова ґарантувати харчову безпеку африканського континенту. 

 

#питання

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не вірить у діалог із Росією.

"Вони не пропонують нам діалог. Вони пропонують нам здатися", – сказав він.

"Три роки я – президент. Ви не знайдете жодного президента країн ЄС, який не отримував би від мене сигналів протягом трьох років, що я хочу прямих переговорів із президентом Росії, що ми не можемо допустити повномасштабної війни, що будуть десятки і сотні тисяч убитих та мільйони біженців", – сказав він.

"Я телефонував йому багато разів", – сказав Зеленський, зазначивши, що "вони завжди знаходили причини, щоб не давати можливість діалогу".

"Коли вони зайшли окупувати нас тут, що я маю робити? Зателефонувати ще раз? Це не діалог і не примирення. Це ультиматум. Він звучить так: "Якщо ви не зробите так, як ми хочемо, ми вас вбиватимемо", – сказав Зеленський, додавши: "Вони нам зав'язують руки, відрізають язик, а потім кажуть, що готові до діалогу".

 

19:19 Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець прокоментував скандальний звіт організації Amnesty International і наголосив, що цивільне населення України потрапило під загрозу лише через необґрунтовану збройну агресію РФ. "Почну з основного: під загрозу цивільне населення потрапило виключно через необґрунтовану збройну агресію Російської Федерації, і припиниться ця загроза одразу, як тільки російські військовослужбовці покинуть межі України, а російське військове командування перестане віддавати злочинні накази про обстріл українських міст і селищ", – написав Лубінець у Facebook. На думку омбудсмена, звіт Amnesty International є маніпулятивним і створює перевагу діям країни-агресора. "Саме захист населених пунктів від окупації російськими військами дає можливість здійснювати евакуацію, надавати допомогу цивільному населенню та захищати від воєнних злочинів", – підкреслив уповноважений.

 

18:44 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник зосереджує основні зусилля на Сході України з метою встановлення повного контролю над Донецькою та Луганською областями в межах їх адміністративних кордонів. Продовжує бойові дії для утримання тимчасово захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької і Миколаївської областей. Зберігається подальша загроза авіаційних та ракетних ударів по об’єктах військової та критичної інфраструктури на всій території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. Ознак створення наступальних угруповань збройних сил російської федерації та республіки білорусь не виявлено.

З метою демонстрації присутності та сковування Сил оборони ворог задіяв ствольну та реактивну артилерію для обстрілів цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Медведівка, Миколаївка Чернігівської області та Краснопілля, Миропілля, Михайлівка, Велика Рибиця Сумської області. Вів повітряну розвідку.

На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Лебʼяже, Борщова, Дементіївка, Коробочкине, Великі Проходи, Руські Тишки, Старий Салтів, Пришиб, Циркуни, Мосьпанове, Безруки, Карасівка. Намагається прорвати оборону наших військ біля Гусарівки, бойові дії тривають.

На Слов’янському напрямку противник застосовує танки, ствольну та реактивну артилерію для обстрілів районів населених пунктів Богородичне, Мазанівка, Гусарівка, Адамівка, Курулька, Хрестище, Сулигівка, Довгеньке та Велика Комишуваха.

Спроби наступу ворога в районах Долини та Богородичного, завдяки умілим діям наших військових, завершились крахом та втечею.

На Донецькому напрямку застосуванням танків, ствольної та реактивної артилерії противник намагається витіснити підрозділи Сил оборони із зайнятих позицій. З метою розвідки маршрутів логістичного забезпечення та об’єктів критичної інфраструктури вів повітряну розвідку БпЛА.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли поблизу Сіверська, Миколаївки, Стародубівки, Спірного, Кривої Луки, Верхньокам’янського, Григорівки, Серебрянки, Райгородка та Калеників.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури неподалік Покровського, Роздолівки, Вершини, Яковлівки, Бахмута, Кодеми та Соледара. Біля чотирьох останніх населених пунктів для ударів задіяв авіацію.

Штурмовими діями окупанти намагалися покращити тактичне положення в районах Бахмута, Соледара, Яковлівки та Вершини, успіху не мали та відійшли. Поблизу Травневого та Кодеми бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку противник здійснював обстріли із танків та різних типів артилерії в районах населених пунктів Піски, Пречистівка, Шевченко, Володимирівка, Новобахмутівка, Невельське, Нетайлове та Красногорівка.

Ворог здійснив чергову спробу наступальних дій в районі населеного пункту Піски, успіху не має, бойові дії тривають.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних наступальних дій не вів, здійснює обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж всієї лінії зіткнення. Завдав авіаційних ударів поблизу Новополя. Безуспішно намагався прорвати оборону неподалік Марʼїнки, зазнав втрат та відійшов.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує зусилля на недопущенні просування підрозділів Сил оборони України вглиб тимчасово зайнятої ним території.

Залишається високою інтенсивність обстрілів із озброєння танків та артилерії позицій наших військ вздовж лінії зіткнення. Не припиняється повітряна розвідка БпЛА.

Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Миколаїв, Луч, Лимани, Нова Зоря, Новомиколаївка, Кобзарці, Любомирівка, Киселівка, Андріївка, Лозове, Білогірка, Осокорівка, Потьомкине, Зелений Гай, Біла Криниця, Балка Хутірська та Іванівка.

Ворожі наступальні дії у районах Білогірки та Лозового наші воїни зупинили та відігнали окупантів назад.

 

 

18:08 Завданням Північноатлантичного альянсу є підтримка України, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберґ під час виступу на норвезькому острові Утея. "У цьому конфлікті НАТО має два завдання. Підтримувати Україну. І не допустити переростання конфлікту в повномасштабну війну між НАТО і росією. Ми підтримуємо право України на самооборону. Це право закріплене міжнародним правом. Український народ проявив велику мужність протягом всієї війни", – цитує "Укрінформ".

 

17:49 Міністр оборони України Олексій Резніков назвав "збоченням" твердження про те, начебто захист українців Збройними Силами ставить наших громадян під загрозу.   

 

#цитата 

 

Єдина причина, чому сотні тисяч наших громадян ще живі, хоча вже могли б загинути, і що мільйони мають дім, хоча могли його втратити, – це самовіддані героїчні дії Сил Оборони України.

Це доводять факти просто звірячого поводження російських окупантів:

- росіяни вже застосували проти мирного населення усі типи зброї, крім ядерної.

- росіяни вчиняють масові вбивства військовополонених.

- росіяни масово ґвалтують жінок та дітей, калічать, грабують, нищать все живе.

- росіяни чинять злочин геноциду проти українського народу.

Будь-які спроби поставити під сумнів право українців опиратися геноциду, захищати свої родини й домівки, захищати свої життя і життя своїх дітей, опиратися діям росії як держави-терориста – це збочення, у які б правові конструкції його б не маскували.

Будь-які спроби навіть побіжно урівняти неспровоковану російську агресію і Український самозахист, як це зроблено в матеріалі Amnesty International, – це свідчення втрати адекватності і спосіб знищити свій авторитет.

Україна – правова держава. Ми всебічно аналізуємо і даємо оцінку, у тому числі – юридичну, подіям на війні, як того вимагають наші зобов’язання.

Але ми не дозволимо паплюжити нашу армію, наших ЗАХИСНИКІВ. Це я як юрист говорю.

Віримо в ЗСУ, в увесь сектор безпеки та оборони, волонтерів та лікарів, рятівників та залізничників, аграріїв та IT-спеціалістів, віримо в Українців і в Україну! Разом до перемоги!

 

 Олексій Резніков

 

17:35 ЗСУ протягом останнього тижня звільнили два села в Донецькій області, повідомив заступник начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов: "Протягом тижня наші війська покращили тактичне положення та просунулись в глибину оборони противника в районах населених пунктів Мазанівка, Брашків, Сулугунівка та Дмитрівка. Звільнили два населені пункти – Мазанівка та Дмитрівка".

 

16:56 В окупованому росіянами Біловодську обстріляли автомобіль із місцевими колаборантами. Як повідомив голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, в машині перебували так звані "мер" і його "заступник"; обох поранено.

 

16:27 У районі Ґруневальд на заході Берліна у четвер, 4 серпня, стався вибух на складі, де, зокрема, зберігаються боєприпаси та піротехніка. Почалася сильна пожежа. Вогнем охопило площу в півтора гектара, повідомляє "Німецька хвиля". Найближчі житлові будинки розташовані за два кілометри. Рух регіональних поїздів про всяк випадок припинили.

 

16:05 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив обурення доповіддю Amnesty International, у котрій правозахисна організація звинувачує українську армію в розміщенні військ посеред цивільної інфраструктури. "Давайте чітко домовимося про розуміння простих речей: така поведінка Amnesty International – це не про пошук і донесення світові правди. Це про створення фальшивого балансу між злочинцем і жертвою, між країною, яка сотнями і тисячами знищує цивільне населення, міста, цілі території, і країною, яка відчайдушно захищається, рятуючи свій народ і континент від цієї навали", – сказав Кулеба у відеозверненні. Він закликав Amnesty International не створювати "фальшивої реальності", де "всі у чомусь трохи винні". Кулеба закликав правозахисників доносити правду про те, "чим є сьогоднішня Росія", і згадав про ранковий кривавий обстріл Торецька.

 

15:36 Спеціальне видання нового подвійного альбому Оззі Осборна "Patient Number 9" має вінілові диски у барвах українського прапора. Про це Осборн (старше покоління меломанів має пам'ятати його ще як вокаліста "Black Sabbath") повідомив у своєму твіттері. Кошти від продажу альбому, що випускається разом із Spotify, підуть на допомогу в евакуації з України дітей-сиріт із особливими потребами.

 

 

15:20 Міжнародна правозахисна організація Amnesty International опублікувала доповідь, у якій, зокрема, закидає Збройним Силам України те, що вони порушують гуманітарне право і створюють небезпеку для мирних жителів через розміщення військових баз посеред цивільної інфраструктури – у житлових районах, школах і лікарнях. "Уряд України має негайно забезпечити розміщення своїх сил подалі від населених пунктів або евакуювати цивільне населення з районів, де діють військові", – йдеться у доповіді.

 

14:59 Міністерство освіти та науки України планує залишити у шкільній програмі лише тих російськомовних письменників, творчість яких тісно пов’язана з Україною. Про це в етері телемаратону заявив керівник Управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко. “Якщо говорити концептуально, прийнято рішення, що письменники, які писали російською мовою, але творчість яких була тісно пов’язана з Україною (тобто або вони народилися в Україні, або довгий час жили в Україні, або відображали в своїх творах українську тематику), – їхня творчість буде залишатися в навчальних програмах. Це, наприклад, Микола Гоголь – це фактично наш український письменник, який дуже багато зробив для української культури. Або Володимир Короленко. Так само буде вивчатися твір Михайла Булгакова “Собаче серце” . В програмі залишиться вивчення твору Анатолія Кузнецова “Бабин Яр”, тому що це знаковий твір, документальний, який пов’язаний тісно з трагічною подією, яка була на території України. Такий твір, як "12 стільців" Ільфа та Петрова, – він також вивчатиметься в шкільній програмі", – сказав Кононенко, котрого цитує "Укрінформ".

 

14:23 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль планує за місяць розпочати в Україні приватизацію. "Президент України поставив завдання запустити приватизацію з вересня. Для цього Верховна Рада ухвалила відповідне законодавство, уряд розробив усі підзаконні нормативні акти. Маємо зробити цей процес максимально швидким", – цитує Шмигаля пресова служба уряду. Прем'єр, зокрема, виступив за продаж дрібних об'єктів. "Мала приватизація, особливо в регіонах, де люди в селах і містечках знають об’єкти, які роками стоять і неефективно використовуються, покликана дати можливість викупити ці приміщення за справедливу ціну та розпочати роботу", – додав він.

 

14:09 Ексначальник СБУ у Криму Олег Кулініч, якого затримали за підозрою в державній зраді, напередодні вторгнення РФ близько першої години ночі 24 лютого отримав інформацію про плани нападу з Криму – і змовчав. Про це пише видання МІСТ з посиланням на ухвалу суду. Кулініч мав відправити підготовлене шифроване повідомлення до центрального апарату для прийняття рішень, але не зробив цього. Таким чином він позбавив можливості ЗСУ та інші військові формування вчасно вжити відповідних заходів реагування щодо протидії збройній агресії, що також стало підставою для окупації значної частини території. Після вторгнення РФ Кулініч намагався втекти до Криму.

 

13:48 Нині відбулося засідання Ставки верховного головнокомандувача під головуванням Президента України – верховного головнокомандувача Збройних Сил України Володимира Зеленського, повідомляє пресслужба Ради національної безпеки і оборони.

Першим обговорювалося питання щодо стану забезпечення Сил оборони необхідним озброєнням та військовою технікою. Також було заслухано інформацію про стан виконання рішень Ставки верховного головнокомандувача, ухвалених на попередніх засіданнях, та відзначено персональну відповідальність керівників сектору безпеки та оборони за виконання наказів та директив верховного головнокомандувача України. Крім того, було заслухано доповідь про продовження дії Зведеного плану територіальної оборони та звіт про перебіг загальної мобілізації.

Щодо всіх розглянутих питань було ухвалено відповідні рішення.

 

13:16 Радник із Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що найсильнішою переговорною позицією для України є зброя. "Щоб говорити з Росією, потрібно мати правильну переговорну позицію. Вона містить чотири прості складові: 1. Далекобійна артилерія, РСЗВ та ATAСMS, аби знищити російську логістику. 2. ППО/ПРО, щоб захистити міста. 3. Ударні безпілотники – найкращі мисливці. 4. Бронетехніка для контрнаступів", – написав він у твіттері.

 

12:55 Російські окупанти нині біля 11-ої години обстріляли Торецьк із артилерії, влучили у зупинку громадського транспорту, де на той момент було скупчення людей, внаслідок чого восьмеро людей загинули, четверо поранені, зокрема троє дітей, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Крім того, росіяни пошкодили церкву та поранили тамтешнього священника, пошкодили навколишні багатоповерхівки.

 

11:40 За чотири тижні до нового навчального року за кордоном перебуває 641 тисяча українських школярів. Про це повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет в етері телемаратону. "Є певна тенденція, адже на початку травня була 671 тисяча дітей, на сьогодні – 641 тисяча. Тобто 30 тисяч дітей вже повернулися", – сказав голова МОН.

 

11:26 Суд у Лівані постановив зняти арешт із сирійського судна Laodecia, яке перевозить викрадену Росією українську сільськогосподарську продукцію. Міністерство закордонних справ України висловило обурення цією децизією. "Зазначене рішення фактично заохочує Росію до продовження крадіжок на тимчасово окупованому півдні України з почуттям безкарності. Крім того, таким рішенням Ліван фактично підриває власну продовольчу безпеку, відштовхуючи Україну як свого надійного партнера", – заявили у відомстві. МЗС закликало ліванську сторону скасувати рішення щодо зняття арешту із судна. У заяві зазначається, що Україна завжди докладала зусиль задля підтримки продовольчої безпеки Лівану і мала перше місце серед експортерів аграрної продукції до цієї країни за підсумками 2021 року. "Ба більше, враховуючи складну продовольчу ситуацію в Лівані, в координації з українськими власниками незаконно вивезеного вантажу ліванській стороні було запропоновано реалізувати українське борошно та ячмінь за пільговою ціною", – нагадали в МЗС.

 

10:27 Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю гонконзькій газеті South China Morning Post закликав Китай використати свою економічну та політичну силу й натиснути на Москву, щоб вона дотримувалася міжнародних норм, і висловив надію, що Китай та інші країни «об’єднаються», щоб підтримати відбудову України. За його словами, з 24 лютого МЗС України неодноразово робило запит на розмову з китайським лідером Сі Цзіньпіном, але безрезультатно.

 

10:09 "Газпром" почав у промислових масштабах спалювати надлишки газу, гігантський смолоскип уже півтора місяця горить на російсько-фінському кордоні поблизу компресорної станції "Портова", де встановлені турбіни "Північного потоку". Полум'я видно навіть у Фінляндії, повідомляє національна телерадіомовна компанія Фінляндії. Дані моніторингу NASA вказують, що смолоскип з’явився 17 червня – через три дні після того, як прокачування трубопроводом було знижено спочатку на 40%, а потім ще на третину. В даний момент "Газпром" качає "Північним потоком" мінімальні обсяги газу майже за всю історію – лише 20% граничної потужності, і смолоскип біля Фінської затоки горить щодня.

Експорт "Газпрому" у липні зменшився на 58%, а видобуток – на третину.

 

09:43 Близько 03:30 під час повітряної тривоги російські військові вдарили по околицях одного із районів Запоріжжя. Зафіксовано два "прильоти". Жертв немає, руйнування зазнала багатоповерхівка та кілька приватних будинків, – написав секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв.

Близько 01:30 ворог випустив ракети з російського Бєлгорода, попередньо – із ЗРК С-300. В Немишлянському районі ракети вдарили по об'єкту інфраструктури, в Харківському районі – два удари по відкритій території. Постраждалих немає, повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Вночі російські війська обстріляли Нікопольський та Криворізький райони Дніпропетровщини, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко: "Російські війська двічі обстріляли Нікополь. На житлові квартали прилетіли 60 снарядів з «Градів». Попередньо, люди не постраждали. Один будинок знищено, майже 50 пошкоджено, зачепило й зо три десятки господарських споруд. На двох приватних подвір’ях сталися займання".

Близько четвертої ранку у Миколаєві прогриміли потужні вибухи, під обстріли потрапили два райони міста. Пошкоджені житлові будинки, повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич,

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Ракетні та артилерійські підрозділи України продовжують завдавати ударів по опорних пунктах російських військ, скупченнях особового складу, базах матеріально-технічного забезпечення та складах боєприпасів. Це, швидше за все, вплине на матеріально-технічне постачання російських військ і чинитиме тиск на елементи бойового забезпечення російських збройних сил.

3 серпня 2022 року перше судно з українським зерном прибуло у протоку Босфор, пройшовши транзитом через Чорне море з Одеси. Майже напевно успіх цього транзиту призведе до частіших транзитів в обох напрямках. Усунення відставання, спричиненого блокадою, що діє з лютого 2022 року, залишиться логістичним викликом.

Російські сили майже напевно встановили пірамідальні радарні відбивачі на плаву біля нещодавно пошкодженого Антонівського мосту та біля нещодавно пошкодженого залізничного мосту, які обидва перетинають річку Дніпро у Херсоні. Радарні відбивачі, ймовірно, використовуються для того, щоб приховати міст від відображень на радарах із синтезованою апертурою та можливої апаратури для наведення ракет. Це наголошує загрозу, яку Росія відчуває від збільшення дальності та точності систем, що постачаються Заходом.

 

09:11 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 41 500 (+150) осіб,

танків – 1789 (+15) од.,

бойових броньованих машин – 4026 (+4) од.,

артилерійських систем – 946 (+7) од.,

РСЗВ – 260 (+1) од.,

засобів ППО – 118 (+0) од.,

літаків – 223 (+0) од.,

гелікоптерів – 191 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 742 (+2) од.,

автомобільної техніки – 2960 (+38) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 83 (+0) од.,

крилатих ракет – 182 (+2) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

52,4% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

23,2% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

49,3% автомобільної техніки (з них 1,5% за минулий тиждень),

30,7% артилерійських систем (з них 1,5% за минулий тиждень),

23,2% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

21,4% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

8,4% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

08:26 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські сили, ймовірно, використовують українську Запорізьку атомну електростанцію (АЕС) в Енергодарі, щоб зіграти на страхах Заходу перед ядерною катастрофою в Україні, намагаючись таким чином послабити бажання західних держав надати військову підтримку українському контрнаступу.

• Російські сили, ймовірно, підпалили тюремний комплекс, у якому утримувалися українські військовополонені в окупованій Донецькій області, але звинуватили Україну в нібито завданому високоточному ударі з використанням військового обладнання, поставленого Заходом, що, ймовірно, має посилити нерішучість США щодо продовження постачання HIMARS Україні.

• Москва, ймовірно, продовжує спроби використати свої відносини з Тегераном, щоб отримати безпілотники для використання в Україні.

• Російські сили провели обмежену наземну атаку на північний захід від Слов'янська і продовжили наступ на Бахмут із північного сходу, сходу та південного сходу.

• Російські сили приділяють пріоритетну увагу фронтальним атакам на Авдіївку та не змогли закріпитися у Пісках.

• За повідомленнями, російські сили формують ударну групу для запобігання українським контрнаступам на півночі Херсонської області або для контратаки проти них.

• Російська окупаційна влада може дозволити як особисте, так і онлайн-голосування на майбутніх псевдореферендумах щодо приєднання окупованих українських територій до Росії, що дозволить Росії відвертіше фальсифікувати вибори.

 

08:11 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.

В частинах сил спеціальних операцій збройних сил республіки білорусь відзначено проведення перевірки бойової готовності.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв із ствольної артилерії райони Медведівки Чернігівської області та Краснопілля і Миропілля Сумської області.

На Харківському напрямку противник здійснив вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Лебʼяже, Борщова, Дементіївка, Коробочкине, Великі Проходи, Руські Тишки, Старий Салтів, Прудянка, Питомник, Цупівка.

Здійснив спробу наступу у напрямку Байрак – Гусарівка, бойові дії тривають.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Богородичного, Дібрівного, Мазанівки, Карнаухівки, Чепіля та Гусарівки. Окупанти намагалися просунутися у напрямку Довгеньке – Богородичне. Отримали відсіч та відійшли.

На Краматорському напрямку ворог здійснював обстріли біля Сіверська, Миколаївки, Стародубівки, Спірного, Кривої Луки, Верхньокам’янського, Григорівки, Серебрянки, Райгородка та Калеників. Завдав авіаційного удару неподалік Спірного.

Вів наступальний бій у напрямку Яремівка – Долина, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку противник задіяв ствольну та реактивну артилерію в районах населених пунктів Яковлівка, Травневе, Кодема, Покровське, Роздолівка, Курдюмівка, Зайцеве, Бахмут та Соледар. Завдав авіаударів поблизу Яковлівки, Соледара та Кодеми.

Окупанти намагалися покращити тактичне положення на напрямках Стряпівка – Соледар, Доломітне – Травневе, Відродження – Вершина, Покровське – Бахмут, Василівка – Яковлівка, Семигірʼя – Вершина. На всіх вказаних напрямках ворог успіху не мав та відійшов. Веде наступальні дії в напрямку Новолуганське – Кодема, бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку противник обстріляв райони Пісків, Пречистівки, Шевченко, Володимирівки, Невельського, Нетайлового та Красногорівки. Вів штурмові дії в напрямках Лозове – Піски та Веселе – Піски, успіху не мав, відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках зафіксовано обстріли із артилерії та танків біля Залізничного, Варварівки, Мар’їнки, Гуляйполя, Новосілки, Гуляйпільського і Темирівки. Ворог завдав авіаудару неподалік Новополя. Тривають бойові дії в напрямку Олександрівка – Мар’їнка.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах Миколаєва, Прибузького та ще 25 населених пунктів. Ворог продовжує ведення повітряної розвідки БпЛА.

В акваторії Чорного та Азовського морів в готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування.

Російські окупанти зазнають втрат, деморалізовані та вишукують будь-яку можливість отримати легке поранення. Аби потрапити назад, на територію рф, вдаються до самоскалічень та різноманітних симуляцій поганого здоров’я.

Наша винищувальна авіація продовжує патрулювання повітряного простору України, а ударна небезуспішно надає вогневу підтримку підрозділам у визначених операційних районах.

 

07:53 Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив про те, що він не ґарантував безпеки українських вояків із "Азовсталі", які потрапили в російський полон. Про це йдеться у заяві МКЧХ. "Ми не ґарантували безпеки військовополонених в руках ворога, адже це не в наших силах. Ми заздалегідь прояснили це сторонам. Сторони конфлікту зобов’язані забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та цікавості публіки, а також наслідків військових дій. Лише сторони конфлікту можуть забезпечити безпеку військовополонених", – ідеться у заяві.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій на займаному рубежі оборони. З метою недопущення наступу наших військ та відновлення втраченого положення нарощує склад угруповання на Криворізькому напрямку за рахунок перекидання підрозділів 35-ої армії Східного військового округу.

Мобілізувавши сили до роти із застосуванням броньованої техніки, намагався вести штурмові дії за двома напрямками: Білогірка  Андріївка та Сухий Ставок  Біла Криниця. У спробі відновити втрачене положення успіху не мав, ретирувався.

Натомість активізувалася ворожа авіація. Двічі парами літаків штурмової авіації Су-25 атаковано населені пункти Бериславського району. Гелікоптерними парами ворог п’ять разів атакував наші позиції. Втрат немає.

Серед дня південну околицю Костромки було обстріляно реактивною системою залпового вогню “Град”. Одна особа загинула, одна поранена, пошкоджено 3 приватних будинки та лінії електропередач.

Нашою армійською авіацією нанесено два удари по опорним пунктам ворога в районах Благодатногог і Правдиного.

За результатами виконання вогневих завдань ракетно-артилерійськими підрозділами забезпечено втрати ворога у розмірі: 31 рашист, танк Т-72, гаубиці «Гвоздика» і «Мста-Б», 2 міномети, 3 одиниці броньованої та автомобільної техніки і 1 безпілотник-розвідник.

Підтверджено, що в Чорнобаївці знищений пункт управління 22-го армійського корпусу берегових військ чорноморського флоту рашистів.

Повний обсяг ворожих втрат дорозвідується.

В Чорному морі корабельне угруповання ворожого флоту змін не зазнало. Продовжує укриватися в ракетно безпечних районах та тримати напоготові 2 ракетоносці із 16 ракетами і 3 вдк.

В рамках контрдиверсійних заходів правоохоронці затримали учасників міжрегіональної російської агентурної мережі, яка забезпечувала ворога інформацією про військові і стратегічні об’єкти. Керував мережею мешканець Одещини. Ступінь провини та обсяги відповідальності по кожному учаснику мережі встановлюватиме слідство.

 

04.08.2022