161-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:01 Президент України Володимир Зеленський уперше прокоментував ескалацію конфліктів у Тайвані та на Балканах – у своєму зверненні в середу. "Цими днями в нашому інформаційному просторі та в соцмережах дуже багато повідомлень про конфліктні ситуації та загрози, які є в інших географіях. Спочатку – Балкани, потім – Тайвань, тепер може бути Кавказ... Усі ці ситуації здаються різними, хоча їх об’єднує один чинник, а саме: глобальна архітектура безпеки не спрацювала. Якби спрацювала, не було б усієї цієї конфліктності. І це те насправді, на що Україна звертає увагу не тільки 161 день від початку повномасштабної війни, а вже роками. З того часу, як Росія проігнорувала міжнародне право повністю, інтереси людяності як такої повністю", – сказав Зеленський. Він наголосив, що 2014 рік "став поворотним моментом". Але тоді "в цілком очевидних ситуаціях" (анексія Криму, окупація Донбасу, збиття "Боїнга") Росія змогла уникнути відповідальності. "Цю крихкість можна захистити лише спільними діями, і щоб це працювало в довгостроковій перспективі, має бути ефективна архітектура глобальної безпеки, яка гарантує, що жодна держава більше ніколи не зможе вдаватися до терору проти іншої держави", – запропонував Зеленський.

 

22:25 Компанія "Газпром" заявила, що турбіну виробництва Siemens неможливо повернути після ремонту на компресорну станцію у відправній точці газопроводу "Північний потік – 1" через санкції. Таку заяву російський газовий монополіст поширив у середу невдовзі після того, як канцлер Німеччини Олаф Шольц відвідав завод Siemens Energy в німецькому місті Мюльхайм-ан-дер-Рур і оглянув турбіну, котру Канада на прохання Німеччини погодилася повернути до РФ після ремонту, попри санкції.

 

 

21:59 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив: наступні кораблі зі зерном уже готові до відправлення. "Сподіваємося, що все працюватиме і російська федерація не зробить ніяких кроків, які б зруйнували ці домовленості, що були так важко досягнуті за посередництва ООН і Туреччини", – сказав Дмитро Кулеба на брифінґу. "Ми неухильно і надалі виконуватимемо цю домовленість. Вона вигідна українським фермерам, вона вигідна українській економіці – і вона вигідна світу. Саме Україна зараз у буквальному сенсі є рятівником світу від подальшого зростання цін на продукти харчування і від голоду в окремих країнах", – додав Кулеба.

 

21:31 Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що найбільша в Європі атомна електростанція – українська Запорізька АЕС – "повністю вийшла з-під контролю", і звернувся до Росії та України з закликом негайно дозволити експертам відвідати комплекс для стабілізації ситуації та уникнення ядерної аварії. Згідно з його оцінкою, ситуація з кожним днем стає все небезпечнішою, адже "порушено всі принципи ядерної безпеки". Гроссі вказав на численні порушення безпеки станції, додавши, що вона розташована "в місці, де триває активна війна". "Те, що поставлено на карту, надзвичайно серйозно, надзвичайно серйозно та небезпечно”, – констатував він, як передає "Голос Америки".

 

20:44 Приморський суд Одеси постановив заарештувати російського моряка, котрий, перебуваючи на території Одеського порту, виправдовував агресію Росії й закликав убивати полонених українців. Про це повідомляє "Укрінформ", покликаючись на ухвалу суду. Згідно з даними слідства, уродженець Горьковської області РФ працював старшим помічником капітана на судні Bulk Carrier (Ліберія), що перебуває на території Одеського порту. Упродовж 15–24 писав антиукраїнські коментарі у соцмережах, "використовуючи нікнейм, у telegram-каналі підозрюваний здійснював публічні заклики та розповсюдження матеріалів із закликами до умисних дій, вчинених з метою зміни меж території України та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України".

 

20:20 Естонія продовжить надавати наступні транші військової техніки та військової допомоги Україні та всіляко підтримуватиме нашу державу на шляху до отримання повноправного членства в НАТО, заявив міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу на брифінгу під час візиту до Києва. Очільник естонського МЗС наголосив на необхідності посилити тиск на агресора, що означатиме необхідність посилення санкцій, забезпечення сильнішої ізоляції РФ як країни-агресора, котра здійснює геноцид проти українського народу і здійснює системні намагання знищити українську державність, передає "Укрінформ". "Також ми будемо всіляко підтримувати Україну на шляху до отримання повноправного членства в НАТО. Ваша держава, ваші вояки довели, що вони є наймужнішими, найхоробрішими, що вони спроможні використовувати зброю у боротьбі за свободу", – додав Рейнсалу.

 

19:57 Благодійний фонд “Повернись живим” і турецька компанія Baykar підписали меморандум про подальше партнерство. Угоду в Стамбулі підписали директори Халук Байрактар і Тарас Чмут. "Віднині не лише держава є гравцем на міжнародному рівні озброєння країни, але й такі фонди, як наш. І ми готові до цього долучатися та надавати плече підтримки державі – у тому числі виробами військового призначення“, – прокоментував Чмут.

 

19:11 Збройні Сили України ліквідували колишню підполковницю МВС, зрадницю Ольгу Качуру, котра воювала у лавах екстремістської організації "ЛНР" із 2014 року. Про це повідомив Стратком ЗСУ. "Ліквідовано зрадницю народу України. Та сама «корса» (Качура Ольга Сергіївна) – псевдополковник армії линири, командир реактивного артилерійського дивізіону. Та сама, яка в 2014 році камуфлювалась під ЗСУ і наносила удари по мирному населенню", – ідеться у повідомленні.

 

18:37 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без особливих змін. На останньому ворог обстріляв із ствольної артилерії райони населених пунктів Середина Буда, Рижівка та Журавка Сумської області.

На Харківському напрямку противник здійснював вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Дуванка, Дементіївка, Золочів, Прудянка, Світличне, Питомник, Руська Лозова, Лісне, Руські Тишки, Черкаські Тишки, Петрівка, Михайлівка, Коробочкине, Стара Гнилиця, Мосьпанове, Пришиб, Перемога, Українка, Рубіжне, Верхній Салтів, Старий Салтів, Молодова та Велика Бабка. Завдав авіаудару неподалік Прудянки.

Вів повітряну розвідку БпЛА біля Петрівки, Федорівки та Дементіївки.

Задіяв засоби радіоелектронної боротьби у районах Іванівки, Студенка, Василенкового та Гетьманівки.

На Слов’янському напрямку противник здійснював обстріли із артилерії різних калібрів у районах населених пунктів Протопопівка, Велика Комишуваха, Мечебилове, Гусарівка, Чепіль, Норцівка, Долина, Мазанівка, Краснопілля. Новопавлівка, Довгеньке, Дібрівне, Бражківка, Вірнопілля, Червоне, Карнаухівка, Рідне, Адамівка, Богородичне та Маяк.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли біля Званівки, Стародубівки, Спірного, Сіверська, Верхньокам’янського, Пискунівки та Григорівки.

На Бахмутському напрямку окупанти здійснювали обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Бахмут, Бахмутське, Берестове, Соледар, Яковлівка, Зайцеве, Травневе, Кодема, Майорськ, Підгородне, Весела Долина, Покровське, Краснополівка, Білогорівка та Веселе. Також ворог завдав авіаційних ударів поблизу Бахмутського, Соледара, Берестового, Яковлівки та Клинового.

Російські загарбники вели штурмові дії в районі Берестового та в напрямках Володимирівка – Яковлівка, Покровське – Бахмут, Володимирівка – Соледар, Відродження – Кодема, Відродження – Зайцеве, Семигір’я – Кодема та Доломітне – Семигір’я. Всі ворожі спроби штурму українські воїни відбили, завдали окупантам втрат та відкинули назад.

На Авдіївському напрямку противник обстрілював із танків та артилерії райони Нью-Йорка, Красногорівки, Авдіївки, Пісків, Нетайлового та Кам’янки.

Ворог намагався вести наступ в напрямках Новоселівка Друга –Красногорівка, Спартак – Авдіївка, Василівка – Красногорівка, Мінеральне – Авдіївка та на напрямку Донецьк – Піски, успіху не мав, відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Мар’їнка, Новомихайлівка, Богоявленка, Шевченко, Володимирівка, Павлівка, Велика Новосілка, Вугледар, Пречистівка, Новопіль, Зелене Поле, Новосілка, Залізничне, Малі Щербаки, Кам’янське, Мала Токмачка, Лук’янівське, Нескучне, Полтавка, Могила Сторожова, Ольгівське, Новоандріївка, Новоданилівка, Червоне, Білогір’я та Времівка. Ворог завдав авіаударів біля Новосілки, Новополя і Полтавки.

Всі намагання окупантів просунутися в напрямках Мар’їнки та Білогірки наші захисники звели нанівець.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із озброєння танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Миколаїв, Прибузьке, Зоря, Луч, Посад-Покровське, Лимани, Лупареве, Партизанське, Кобзарці, Нова Зоря, Андріївка, Біла Криниця, Червоний Яр, Лепетиха, Галіцинове, Любомирівка та Червона Долина.

Завдав авіаційного удару біля урочища Андріївка.

Вів наступальний бій в напрямку Білогірки, успіху не мав, відійшов.

Ворог не припиняє ведення повітряної розвідки БпЛА.

В акваторії Чорного моря в готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування “Калібр”.

Зберігається загроза завдання ракетних ударів по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури на території України.

Окупанти деморалізовані тотальним спротивом українського народу. Російському командуванню все важче поповнювати підрозділи, що зазнають втрат у розв’язаній ним безглуздій війні.

Російська пропаганда продовжує брехати, вигадуючи неіснуючі перемоги та покриваючи злочини своєї армії та найманців. Тому закликаємо довіряти інформації тільки з перевірених джерел та не розповсюджувати російські фейки і дезінформацію.

 

18:18 Швейцарія, котра перед вторгненням Росії в Україну була одним із основних покупців російського золота, приєдналася до сьомого пакета санкцій Європейського Союзу проти РФ, заборонивши імпорт золота та золотих виробів.

 

17:59 Державний секретар США Ентоні Блінкен привітав безпечний вихід першого судна із українським зерном. "Це лише перший крок... Росія має виконувати свої зобов'язання, в тому числі сприяти безперешкодному експорту сільськогосподарської продукції з чорноморських портів", – ідеться у заяві Блінкена. Голова американської дипломатії також наголосив, що РФ має припинити атаки на сільськогосподарську інфраструктуру та поля.

 

17:20 Головне управління розвідки звинуватило "Приватну військову компанію Вагнера" у вбивстві військовополонених в Оленівці. "Російська сторона не мала наміру здійснювати обмін військовополоненими та з метою приховування неналежних умов та форм допиту українських військовослужбовців (що могли б служити доказовою базою у Гаазькому суді) умисно знищила полонених. За наявними даними, мінування місця утримання українських бійців було здійснено бойовиками ПВК "Вагнер" з використанням легкозаймистої речовини, що призвело до швидкого поширення пожежі у приміщенні", – йдеться у повідомленні ГУР Міноборони. Згідно з інформацією української сторони, "вагнерівці" брали участь у допитах поневолених. Під час цих допитів окупанти використовували фізичні тортури та побої.

 

16:34 Ворог створює ударне угруповання на Криворізькому напрямку для того, щоб зупинити прорив українських військ, а навіть "планує контрнаступальні дії для виходу на адміністративний кордон Херсонщини", – заявив речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

 

15:19 Російські окупанти викрали голову Горностаївської селищної ради Дмитра Ляхна та волонтера Олександра Слісаренка. За словами місцевих жителів, місце їхнього перебування невідоме, інформує "Суспільне".

 

14:57 Росіяни почали експлуатувати окрему поромну переправу для переміщення техніки через Дніпро в окупованому Херсоні. Про це свідчать знимки супутника Planet Labs, котрі оприлюднив проєкт журналістських розслідувань "Схеми". Це щонайменше друга переправа, яку побудували окупанти після точних ударів ЗСУ по Антонівському автомобільному та залізничному мостах. Поромна переправа для військової техніки вперше з’явилася на супутникових знімках Planet Labs 1 серпня в районі селища Придніпровське Херсонської області. На момент фіксації супутником на переправі можна побачити 6 одиниць техніки, ще 4 – на березі.

 

 

14:21 В Україну у рамках проєкту "Армія дронів" надійшли перші безпілотні комплекси. Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. “Серед них – одні з найкращих дронів, FLyEye. Їхня дальність польоту – 160 км, радіус – 50 км, максимальна повітряна швидкість – 120 км/год. Це дозволить розвідникам проникати в тил ворога та отримувати важливу інформацію”, – розповів міністр Федоров. Також армія посилиться мультикоптерами DJI Matrice 300.

 

14:00 Літак з делегацією американських конгресменів на чолі зі спікеркою Палати представників США Ненсі Пелосі вилетів з аеропорту Тайбею Суншань і взяв курс на Сеул.

Китай у відповідь на візит завтра розпочинає 4-денні безпрецедентні військові навчання навколо Тайваню: три з шести зон зачіпають 12-мильну межу Тайваню, а одна – морський кордон Китайської республіки.

 

 

13:47 Група турецьких інспекторів піднялася на борт судна Razoni – першого, котре вийшло з українського порту у воєнний час. Про це повідомляє Reuters. Зерновоз оточили два катери берегової охорони, навколо літає вертоліт. Після огляду Razoni покине Босфор і попрямує в ліванський порт Тріполі.

 

13:13 СБУ затримала помічника народного депутата, який хотів стати намісником окупаційної адміністрації Черкаської області. Про це повідомляє СБУ. "Чоловік не лише виправдовував агресію РФ проти нашої держави, а й планував очолити окупаційну адміністрацію на Черкащині, якби ворогу вдалося захопити регіон. З однією з поплічниць вони проводили інформаційно-підривну діяльність на користь РФ, стверджуючи, що війна в Україні – це виключно внутрішній громадянський конфлікт", – прокоментував речник СБУ Артем Дехтяренко. За даними джерела Української правди, йдеться про помічника народного депутата від колишньої "Опозиційної платформи – За життя" Василя Німченка – Олександра Замирайла.

 

12:28 Вночі українські військові знищили ще два ворожі склади з боєприпасами на Херсонщині: біля Берислава та Чорнобаївки, – повідомив депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань.

 

12:02 В окупованій Макіївці вибухнула нафтобаза окупантів. 

 

11:45 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підписав подання на призначення Ірини Венедіктової послом у Швейцарії. Про це він повідомив у інтерв’ю Укрінформ. Міністр прокоментував: "Робота з міжнародними партнерами в останні місяці якраз показала, що вона може себе проявити на міжнародному треку".

 

11:16 Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі у своєму виступі у Тайвані згадала про Україну. Вона висловила захоплення "тим, як народ захищає демократію для України та для всього світу". Вона також похвалила Президента Зеленського, передає WP.

 

10:01 У Пентагоні спростували заяви російського міністра оборони Шойгу про те, нібито війська РФ знищили в Україні шість ракетних комплексів HIMARS. «Ми знаємо про ці останні заяви міністра Шойгу, і вони знову є відверто брехливими», – сказав речник Пентагону Тодд Брессіл.

 

09:50 Російські окупаційні війська вранці завдали два ракетні удари, попередньо – із ЗРК С-300, по Харкову з Білгорода, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

У Холодногірському районі ворожа ракета влучила в землю, а в Новобаварському вдарила по території цивільного промислового об'єкта (будівля пошкоджена, попередньо постраждалих немає).

Крім того, минулої доби окупанти обстрілювали Богодухівський, Чугуївський, Харківський та Ізюмський райони області. Пошкоджено житлові будинки та господарські споруди. В Чугуєві пошкоджено складські приміщення навчального закладу, сталася пожежа. У Золочівській громаді через обстріл горів приватний будинок.

 

09:43 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Внаслідок українського удару по російському ешелону з боєприпасами в Херсонській області, на півдні України, дуже малоймовірно, що залізнична гілка, яка сполучає Херсон із Кримом, залишиться діючою. Російські війська, найімовірніше, відновлять залізничну лінію протягом кількох днів, хоча вона залишиться вразливим місцем для російських військ та їхнього маршруту матеріально-технічного постачання з Криму до Херсона.

Росія рекламує для цивільного використання поромну переправу, нещодавно створену замість пошкодженого Антонівського мосту через Дніпро у Херсоні. Однак російські збройні сили майже напевно використовуватимуть її для перекидання військ та матеріально-технічного постачання.

Цілком імовірно, що ми побачимо збільшення кількості цивільних осіб, які намагаються покинути Херсон та околиці, оскільки бойові дії тривають, а дефіцит продовольства загострюється. Це створить тиск на транспортні вузли та маршрути, що, ймовірно, призведе до впровадження заходів контролю руху.

 

09:18 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 41 350 (+180) осіб,

танків – 1774 (+6) од.,

бойових броньованих машин – 4022 (+8) од.,

артилерійських систем – 939 (+3) од.,

РСЗВ – 259 (+0) од.,

засобів ППО – 118 (+1) од.,

літаків – 223 (+0) од.,

гелікоптерів – 191 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 740 (+1) од.,

автомобільної техніки – 2922 (+8) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 83 (+1) од.,

крилатих ракет – 180 (+6) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

51,9% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

23,2% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

48,7% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

30,5% артилерійських систем (з них 1,5% за минулий тиждень),

23,2% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

21,4% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

8,4% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

09:01 Вночі росіяни завдали ударів по Дніпропетровщині, поцілили по дитячому садку та церкві. 'Ворог вгатив з артилерії по двох громадах – Зеленодольській та Апостолівській. У Апостолівській без жертв та руйнувань. У Зеленодольській поцілили прямо по селу Велика Костромка. Там зачепило дитячий садок та церкву. Пошкоджена лінія електропередач. Село без світла. Працюють аварійні бригади", – повідомив голова Дніпропетровської обласної військово-цивільної адміністрації Валентин Резніченко.

 

08:24 Посольство України передало уряду Лівану пропозицію про закупівлю пшеничного борошна та ячменю, котрі викрали росіяни. Про це повідомило посольство України в Лівані. "За погодженням із власниками продукції в Україні на борту Laodicea, а також з метою уникнення псування награбованого зерна та збереження його в Лівані посольство України направило урядові Лівану пропозицію про закупівлю зазначеної продукції за такими цінами: борошно пшеничне – $350 за тонну, ячмінь – $180 за тонну. Ціни вдвічі нижчі за ринкові", – йдеться в повідомленні.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• За непідтвердженими повідомленнями в соціальних мережах, Іран, можливо, відправив першу партію безпілотників до Росії і направив пілотів та обслуговуючий персонал для навчання на російських Су-35 – це потенційно вказує на те, що Іран може спробувати використати недавні авіаційні угоди для полегшення придбання російських бойових літаків.

• Російські сили провели безуспішні наступальні операції на північний схід та північний захід від Харкова.

• Російські сили провели обмежені наземні атаки на північний захід від Слов'янська та на схід від Сіверська.

• Російські війська досягли незначних успіхів на південний схід від Бахмута і продовжили наступальні операції на північний схід і південний схід від Бахмута.

• Російські сили домоглися поступового просування в районі Авдіївки та продовжують спроби просунутися на південний захід від неї.

• Російські війська здійснили два наступи на півночі Херсонської області і продовжують перекидання військ на південний напрямок.

• Суб'єкти Російської Федерації формують нові добровольчі батальйони в Новосибірській, Саратовській, Ульянівській та Курганській областях, а також змінюють терміни виплати грошової компенсацій за військову службу.

• У той час, як Кремль розглядає довгострокові методи контролю населення в окупованій Україні, українське цивільне населення продовжує чинити опір російській окупації актами громадянської непокори та партизанським саботажем.

 

07:17 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує завдавати авіаційних та ракетних ударів по цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках проведено тренування зі зв’язку генерального штабу збройних сил республіки білорусь. Окупанти продовжують використовувати територію республіки білорусь для перекидання диверсійно-розвідувальних груп на територію України.

На Сіверському напрямку противник здійснював обстріли позицій наших військ зі ствольної артилерії. Веде повітряну розвідку в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей. Відзначається робота ворожих засобів радіоелектронної боротьби.

На Слобожанському напрямку противник веде бойові дії з метою утримання зайнятих рубежів та недопущення наступу підрозділів Сил оборони.

На Харківському напрямку обстрілював райони населених пунктів Харків, Прудянка, Питомник, Руські Тишки, Нова Миколаївка, Рубіжне, Піщане, Борщова, Замулівка, Леб’яже, Коробочкине, Базаліївка та Басове.

Окупанти здійснили висування в напрямку Кочубеївка – Дементіївка, отримали відсіч та відійшли.

На Слов’янському напрямку обстріли із ствольної та реактивної артилерії зафіксовано біля Нової Дмитрівки, Богородичного, Чепіля, Карнаухівки, Довгенького, Барвінкового, Шнурків, Гусарівки та Дмитрівки.

Силами розвідувальної групи ворог намагався вести розвідку південніше Мазанівки, окупантів виявлено та знешкоджено.

На Донеччині ворог основні зусилля зосереджує на Бахмутському напрямку.

На напрямку Сіверська противник здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії, а також танків біля Сіверська, Серебрянки та Григорівки. Вів повітряну розвідку БпЛА неподалік Никифорівки та Тетянівки.

На Бахмутському напрямку, з метою витіснення наших підрозділів із зайнятих рубежів, вів обстріли артилерійські обстріли в районах населених пунктів Кодема, Семигір’я, Травневе, Виїмка, Берестове, Бахмутське та Опитне. Завдав авіаударів поблизу Семигір’я та Білогорівки.

Противник вів наступ в районі західної околиці Берестового, успіху не мав, відійшов. Така ж ситуація на напрямках Володимирівка – Яковлівка та Семигір’я – Кодема.

На напрямках Володимирівка – Соледар та Покровське – Бахмут бойові дії тривають.

На напрямку Відродження – Кодема та Доломітне – Семигір’я українські воїни завдали потужного вогневого ураження та змусили окупантів відійти.

На Авдіївському напрямку ворог обстрілював район Авдіївки. Намагався покращити тактичне положення, безуспішно, з втратами відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстріли зафіксовано неподалік Костянтинівки, Новосілки, Великої Новосілки, Чарівного, Малої Токмачки, Новополя, Юрківки та Гуляйполя.

Через низький рівень укомплектованості особовим складом танкового полку резерву, техніка військової частини, що була переміщена на Запорізький напрямок наприкінці травня поточного року, передана для доукомплектування танкових батальйонів, що входять до складу 58 загальновійськової армії Південного військового округу.

Для протидії технічним засобам розвідки противник розгортає засоби радіоелектронної боротьби.

На Південнобузькому напрямку ворог з метою сковування дій наших військ обстрілює позиції із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Потьомкине, Тополине, Князівка, Велика Костромка, Апостолове, Степова Долина, Посад Покровське, Новогригорівка, Лупареве, Лимани, Кобзарці, Широке, Квітневе та Білогірка. Задіяв авіацію для удару по району урочища Плотницьке.

Для уточнення положення наших військ, корегування вогню та контролю проведення маскування своїх підрозділів веде повітряну розвідку.

Продовжує вживати заходів із забезпечення захисту мостових переправ через річку Дніпро.

В акваторії Чорного моря в готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Авіаційне угруповання противника веде систематичні бойові дії з метою підтримки дій наземних угруповань. Зусилля зосереджує на ураженні військових об’єктів на Донецькому напрямку. У зв’язку з поганими погодними умовами інтенсивність польотів авіації знижена.

Ракетно-артилерійські підрозділи продовжують виконання вогневих завдань по опорних пунктах, скупченнях живої сили і базах логістичного забезпечення ворога.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій на укріпленому рубежі оборони. Суттєвих змін у складі та положенні ворога не виявлено.

Протягом ночі ворожими військами нанесено два ракетних та два авіаційні удари:

З зенітно-ракетних систем С-300 та реактивних систем залпового вогню «Ураган» знов обстріляно два райони Миколаєва. Внаслідок чого пошкоджено гуртожиток одного з університетів. З-під завалів деблоковано охоронця, який зазнав поранення. Інших жертв немає.

Також пошкоджено житлові будинки. Через потрапляння боєприпасів та їх уламків виникла пожежа продовольчого магазину, яку оперативно ліквідовано. Інформація про постраждалих уточнюється.

Ближче до ранку з РСЗВ «Град» обстріляно село Галіцинове, вражено об’єкт промислової інфраструктури, спалахнула пожежа. Деталі уточнюються.

Через нічний обстріл територій біля села Явкіно Баштанського району пошкоджено лінію електропередач. Інформація щодо інших пошкоджень та постраждалих уточнюється.

Із застосуванням авіації з напрямку Севастополя нанесено ракетний удар Х-59 по Миколаївському району. Влучання в поле між населеними пунктами. Людських втрат нема.

На криворізькому напрямку російська армія атакувала Синельниківський район з РСЗВ. У Покровській громаді є руйнування житла, пошкоджені автівки. Попередньо, люди не постраждали. Ствольною артилерією били по Широківській та Зеленодольській громаді. Людей не зачепило. У селі Кошове перебита лінія електропередач.

Ворожа авіація ударними гелікоптерами двічі атакувала наші позиції вздовж лінії зіткнення. Наших втрат не допущено.

Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами при виконанні вогневих завдань відтято від довгої ворожої армії ще 12 рашистів та самохідну гаубицю «Гвоздика».

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

В Чорному морі продовжують бойове чергування 2 рашистських ракетних кораблі із 15 «Калібрами» та 3 вдк. Загальне угруповання з 12  бойових кораблів та катерів маневрує в районах укриття від потенційного ураження, поблизу кримського узбережжя в напрямку Новоросійська. Через штормову погоду частина флоту укривається в пунктах базування, а в морі зберігається висока загроза зриву і дрейфу до узбережжя мін.

 

 

00:23 Президент України Володимир Зеленський підтвердив прибуття першого судна з українським зерном до Туреччини. "Босфору прийшло перше судно з українським зерном, здолавши шлях спеціальним коридором у Чорному морі, який був погоджений для розблокування наших портів. Наша мета зараз – щоб була регулярність: щоб коли один корабель виходить з порту, мають бути вже й інші судна – і ті, що завантажуються, і ті, що на підході до порту. Безперервність і регулярність – це потрібний принцип. Потрібний усім споживачам нашої агропродукції", – заявив Зеленський.

 

03.08.2022