157-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:40 Сполучені Штати Америки підтверджують, що перебувають у процесі замовлення системи NASAMS для України. Про це повідомив посадовець Пентагону на брифінґу у Вашінґтоні. "Я не маю детальної інформації про особливості укладання контрактів, але ми вже перебуваємо в процесі закупівлі", – сказав чиновник. Відповідаючи на інше запитання, представник Пентагону додав: "Я не маю інформації про дату доставки".

 

21:40 Президентка Молдови Майя Санду засудила вбивство українських військовополонених в Оленівці і звнуватила в масакрі Росію. "Приголомшена і нажахана вбивством Росією українських військовополонених в Оленівській виправній колонії. Ця безпричинна війна проти України є грубим порушенням міжнародного права та прав людини. Ми рішуче засуджуємо такі дії і закликаємо до міжнародного розслідування та санкцій", - написала Санду у twitter.

 

21:15 Уряд України оголосив обов’язкову евакуацію мешканців Донецької області перед початком опалювального сезону, заявила міністр з реінтеграції Ірина Верещук. "У Донецькій області абсолютно відсутнє газопостачання. Всі газопроводи, які можна було відремонтувати, відремонтували, але, на жаль, ворог знову і знову знищує все, що б допомогло взимку обігріти людей. Словом, тепла на Донеччині у зимовий період не буде. 33-тя стаття Кодексу про цивільний захист населення говорить про таку форму евакуації як обов’язкова. Я вважаю, що це обов’язок кожного дорослого члена сім'ї", - заявила Верещук в етері національного телемаратону.

 

20:26 Поблизу Сватового луганські партизани спалили розподільчу коробку керування залізницею. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. "Луганські партизани працюють: Цієї ночі «добрі люди» знищили «шафку» керування залізничною дорогою біля окупованого Сватового. Невідомі патріоти спалили розподільчу коробку, яка керує світлофорами, переїздами, також від неї залежить і саме живлення залізниці", – прокоментував очільник ОВА. Він додав, що раніше російські загарбники використовували Луганську залізницю для підвезення боєприпасів на фронт, тепер це робити буде значно складніше.

 

20:09 Полк "Азов" повідомив, що з'ясовує імена виконавців та організаторів військового злочину РФ в Оленівці й уже має попередню інформацію, заявив т.в.о. командира "Азова" Микита Надточій:

"Росія вчинила його через безкарність. Вони звикли, що їх ніхто не притягне до відповідальності навіть за відкрите порушення законів та звичаїв війни. Україна як держава забезпечить справедливе покарання.

Добу вони брехали про українську армію, а сьогодні підтвердили свій злочин заявою посольства. Я хочу нагадати Путіну, який особисто несе відповідальність за цей воєнний злочин, що в будинку повішеного про мотузку не говорять. Ви самі будете страчені разом зі своїми шакалами та посольствами. Усе, як ви любите, з усіма довідками та печатками щодо рішення міжнародного трибуналу. Варварську недоімперію буде зруйновано".

 

20:01 Перші вісім самохідних гаубиць AHS Krab, вироблені Польщею в рамках міжурядової угоди з Україною щодо постачання зброї, готові до відправлення Києву, повідомляє polskieradio24. Очікується на завершення останніх формальностей для перевезення в Україну.

 

19:14 Україна зібрала всю необхідну інформацію про російського окупанта, який завдав каліцтв українському військовополоненому, а також про його родичів, повідомив в ефірі національного телемарафону Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.


18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Бойовий, чисельний склад та характер дій угруповання противника залишається без суттєвих змін.

Російські окупанти на припиняють завдавати авіаційних та ракетних ударів по військових та цивільних об’єктах на території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ситуація змін не зазнала. На останньому, у прикордонних районах, триває інженерне обладнання позицій та ведення повітряної розвідки БпЛА.

На Харківському напрямку противник здійснював обстріли позицій наших військ та цивільних об’єктів із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Світличне, Руські Тишки, Дуванка, Піщане, Верхній Салтів, Коробочкине, Леб’яже, Петрівське, Норцівка та Залиман. Завдав авіаційного удару в районі Мосьпанового.

На Слов’янському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли в районах Долини, Краснопілля та Мазанівки. Ворог намагався вести штурмові дії біля Бражківки, успіху не мав, відійшов.

На Донецькому напрямку противник зосереджує зусилля на ураженні військових об’єктів та елементів інфраструктури, намагається створити умови для проведення наступу на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках з метою покращення тактичного положення.

Здійснює систематичні обстріли позицій наших військ вздовж лінії зіткнення для сковування дій та запобігання перекиданню резервів на інші напрямки. Авіаційне угруповання противника веде систематичні бойові дії з метою підтримки дій наземних угруповань.

На Краматорському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли в районах Краматорська, Верхньокам’янського, Івано-Дар’ївки та Переїзного. Завдав авіаційного удару поблизу Івано-Дар’ївки.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли наших військ із усіх наявних вогневих засобів вздовж лінії зіткнення в районах населених пунктів Берестове, Білогорівка, Соледар, Бахмут, Кодема, Травневе, Зайцеве та Нью-Йорк. Завдав авіаційних ударів неподалік Яковлівки та Зайцевого. Вів штурмові дії у напрямках Пилипчатине – Покровське та Доломітне – Травневе, успіху не мав, відійшов.

Штурмовими діями з трьох напрямків намагався встановити контроль над населеним пунктом Семигір’я, має частковий успіх, закріплюється на околиці населеного пункту.

На Авдіївському напрямку противник обстрілював позиції наших військ із танків, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню вздовж лінії зіткнення та в районах населених пунктів Новобахмутівка, Яснобродівка, Авдіївка, Невельське, Первомайське і Красногорівка. Завдав авіаудару біля Авдіївки.

З метою покращення тактичного положення вів штурмові дії у напрямках Новоселівка Друга – Красногорівка, Спартак – Авдіївка, успіху не мав, відійшов. Вів повітряну розвідку позицій наших військ БпЛА.

На Новопавлівському напрямку відзначено обстріли біля Новосілки, Мар’їнки, Микільського, Вугледара, Пречистівки, Великої Новосілки та авіаудар неподалік Мар’їнки. Ворог вів штурмові дії у напрямку Єгорівка – Павлівка, успіху не мав, відійшов.

На Запорізькому напрямку противник активних бойових дій не вів, здійснював обстріли позицій наших військ із застосуванням ствольної артилерії, РСЗВ та озброєння танків в районах населених пунктів Залізничне, Новомихайлівка, Білогір’я, Новоандріївка. Вів повітряну розвідку положення наших військ БпЛА.

На Південнобузькому напрямку ворог вів повітряну розвідку, здійснював обстріли позицій наших військ із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Трудолюбівка, Потьомкине, Кам’яне, Кар’єрне, Новогригорівка, Велике Артакове, Лозове, Кобзарці, Широке, Киселівка, Зоря, Посад-Покровське, Степова Долина, Таврійське, Миколаїв та Солончаки.

Намагався створити сприятливі умови для наступу в напрямку Брускінське – Білогірка. В результаті вогневого ураження, завданого нашими підрозділами, відмовився від виконання завдання.

В Чорноморській та Азовській морських зонах корабельне угруповання противника основні зусилля зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.

В готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування.

 

17:01 Маріупольські сили спротиву підпалили поля зі зерном, щоб його не викрали окупанти. Про це повідомила Маріупольська міська рада. "Розпочалася пожежа, яку окупанти не можуть ліквідувати. Поруч із місцем пожежі є фортифікації, склади техніки з боєкомплектом та мінні поля окупантів. Маріуполь не здолати!" – заявили у міській раді.

 

 

16:20 Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих українських військовополонених у Оленівці. Про це "Суспільному" повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Офіційний Київ також надіслав запит про списки загиблих і поранених. “Поки що ми не отримали списки. А я знаю, що у російської сторони вони є”, – сказав омбудсман. Лубінець звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста, Моніторингової місії ООН із закликом надати йому доступ до місця злочину. Він нагадав, що ООН і МКЧХ були ґарантами безпеки, коли бійці виходили з “Азовсталі”. "Вони ґарантували їхню безпеку і повернення додому через процедуру обміну. І ми вимагаємо, щоб вони цього дотримувалися. І так само надали мені особисто можливість, щоб я туди прибув”, – сказав омбудсмен. Лубінець також запропонував російській колезі Татьяні Москальковій спільно прибути до Оленівки. “Обов’язковим є відвідування поранених. Свідчення поранених слугуватимуть додатковим доказом того, що насправді там відбулося: як відбувався процес переведення, що казали хлопцям, чому їх переводять і саме в цей барак. Наскільки ми знаємо, позитивних змін в умовах тримання там не було”, – наголосив Лубінець.

 

16:06 Україна переможе, переконує західного читача екскерівник ЦРУ та колишній голова Центрального командування збройних сил США Девід Петреус в інтерв'ю німецькій газеті Bild: "Здається дедалі ймовірнішим, що українські сили зможуть відвоювати більшу частину, якщо не всю територію, захоплену російськими військами в останні місяці. Якщо НАТО та західні країни продовжать надавати ресурси в нинішньому темпі, гадаю, українські сили зможуть зупинити подальший наступ Росії та почати відвойовувати території, захоплені росіянами з 24 лютого. Мене надзвичайно вразила не лише рішучість, цілеспрямованість і воля українців, але і їхня надзвичайна винахідливість, креативність, майстерність та постійно зростаюча професійна компетентність".

Російський наступ, бачить він, дедалі більше гальмується: у травні Росія все ще випускала 20 тисяч артилерійських снарядів на день, а нині це «лише» біля 5 тисяч. Потроху дають про себе знати поставки сучасної реактивної артилерії типу HIMARS і високомобільних артилерійських систем, таких як німецька Panzerhaubitze 2000 і французька CAESAR. Українські військові все краще захоплюють ключові позиції, знищуючи склади боєприпасів і транспортні вузли.

Водночас Петреус попереджає: «Військовий успіх Росії в Україні, який я вважаю дуже малоймовірним, був би катастрофічним для європейської безпеки. Я думаю, що лідери держав – і учасників НАТО, і тих західних країн, що не входять до НАТО – це зрозуміли".

 

15:15 Немає жодної різниці між російськими дипломатами, які закликають стратити українських військовополонених, і російськими військами, які роблять це в колонії Оленівки, – вони всі співучасники військових злочинів і повинні відповідати, прокоментував речник МЗС України Олег Ніколенко заяву посольства РФ у Великій Британії у твіттері, що "бойовики Азова" "заслуговують на страту, але смерть не через розстріл, а через повішення, тому що вони – несправжні солдати. Вони заслуговують на принизливу смерть".

 

14:27 The New York Times пише, що державний секретар США Ентоні Блінкен вагається з приводу визнання Росії державою – спонсором тероризму. Блінкен зважає на те, що визнання РФ терористом змусило б Штати запроваджувати санкції проти партнерів, котрі досі підтримують з нею економічні стосунки, і знищило б залишки контактів між Вашінґтоном і Москвою.

 

13:43 МЗС України відреагувало на заклик американської конгресвумен Республіканської партії Вікторії Спартц призупинити "зернову угоду":

"Україна не брала б участі у жодних домовленостях, якби не була впевнена у здатності захистити південний регіон від атак з Чорного моря.

Відповідно до «зернової» домовленості, ООН та Туреччина взяли на себе зобов’язання забезпечити виконання домовленості з боку Росії. Україна завершила необхідну підготовку для відновлення безпечного експорту зернових і очікує на відповідні кроки інших сторін. Безпекову ситуацію контролюють ЗСУ. 

У нинішніх умовах не існує простих рішень, але спроба конгресвумен Вікторії Спартц підірвати зернову домовленість своєю черговою заявою саме зараз – це завдавати нищівного удару по українських фермерах і економіці, які потребують експорту та доходів, а також підривати глобальну продовольчу безпеку.

Закликаємо українські ЗМІ та користувачів соцмереж критично ставитися до спроб вкидати в український інформаційний простір чергові «зради», які переслідують лише дві цілі: сіяти розбрат в Україні та завдавати шкоди відносинам України з її найближчими міжнародними партнерами".

 

12:50 За вчора на Сумщині зафіксували два інциденти, коли сільськогосподарська техніка підривалася на мінах. Загинула одна людина, а четверо зазнали поранень. Про це повідомив голова Сумської обласної адміністрації Дмитро Живицький. "У першому випадку здетонували 11 мін, коли на них наїхала вантажівка. Водій загинув на місці. Травмовані двоє людей: пасажирка і водій легкової автівки, що їхала зустрічною смугою дороги під час вибуху. У другому випадку комбайн виїхав на поле збирати врожай. Двоє аграріїв травмовані. Техніка розбита", – повідомив Живицький.

 

 

12:21 Вояки 25-ої окремої повітряно-десантної Січеславської бригади повідомили про збиття на Донеччині російського штурмовика Су-25 із ПЗРК "Ігла". Літак було збито вчора.

 

11:45 Росіяни обстріляли житловий квартал Миколаєва із реактивних систем залпового вогню "Торнадо-С". Одна людина загинула, шестеро зазнали поранень, поінформував миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич. Постраждали будинки у двох районах міста – вибито вікна, двері, зруйновано балкони.

 

 

11:19 ЗСУ завдали удару по готелю в місті Енергодар, у котрому дислокувалися російські війська. Про це повідомив енергодарський міський голова Дмитро Орлов. "Вночі на 30 липня в Енергодарі було дуже гаряче в буквальному сенсі цього слова. В першому мікрорайоні, прямо перед готелем "ВП ЗАЕС", пролунало кілька вибухів, після чого здійнялася пожежа. Гасили її із залученням спеціальної рятувальної техніки. Наразі відомо, що у повітря злетіло три одиниці військової техніки РФ, яка перегороджувала під’їзд до готелю", – повідомив Орлов.

 

 

10:55 Після ранкового обстрілу Слобідського району в Харкові виникла потужна пожежа, котру долає сто рятувальників. Про це повідомило вранці обласне управління ДСНС. Голова Харківської обласної адміністрації Олег Синєгубов уточнив, що росіяни влучили в училище. За попередніми даними правоохоронців, вночі та зранку по місту випустили щонайменше п'ять ракет РЗК С-300.

 

10:29 Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель засудив масове вбивство українських військовослужбовців на території колишньої колонії в окупованій Оленівці. Він додав, що 29 липня прокремлівські пропагандисти поширили "жахливі відеозаписи", на яких російські солдати "чинять гидкі звірства" над українським військовослужбовцем. "Європейський Союз рішуче засуджує звірства, здійснені російськими збройними силами та їхніми маріонетками. Ці нелюдські, варварські акти є серйозними порушеннями Женевських конвенцій і прирівнюються до воєнних злочинів", – підкреслив Боррель. Голова європейської дипломатії пообіцяв, що всі причетні до воєнних злочинів та інших серйозних порушень, а також відповідальні посадовці будуть притягнуть до відповідальності.

 

10:16 Дефіцит зведеного платіжного балансу України у червні 2022 року становив $2,1 млрд, повідомив Національний банк України. Натомість профіцит поточного рахунку платіжного балансу у червні-2022 становив $218 млн.

Експорт та імпорт товарів за рік скоротилися на 39,8% та 8,6% відповідно, а за місяць їхній експорт зріс на 10,8%, а імпорт – на 28%.

Основним чинником падіння обсягів експорту до $2,9 млрд було скорочення експорту чорних і кольорових металів – на 64,2%. Також спостерігалося скорочення експорту продовольчих товарів на 6,1%, продукції хімічної промисловості – на 52,4%, деревини та виробів із неї – на 13,2%, мінеральних продуктів (зокрема руд) – на 62,4% та продукції машинобудування – на 47,5%.

Обсяги імпорту товарів за цей період скоротилися до $4,8 млрд, зокрема неенергетичний імпорт скоротився на 16,9%, а енергетичний зріс на 35,4%.

Експорт послуг скоротився на 17%, а імпорт зріс у 2 рази.

Чисте кредитування зовнішнього світу (сумарне сальдо поточного рахунку та рахунки операцій з капіталом) у червні поточного року становило $220 млн проти $109 млн у червні попереднього року. Чистий відтік за фінансовим рахунком становив $2,3 млрд (у червні 2021-го – $800 млн).

Станом на 1 липня 2022 року обсяг міжнародних резервів становив $22,8 млрд, що забезпечує фінансування імпорту упродовж 3,3 місяця.

 

10:09 Лідер сепаратистів утворення "Придністровська молдавська республіка" Вадим Красносельський заявив, що єдиним варіантом урегулювання ситуації понад Дністром є визнання незалежності ПМР. "Що непокоїть Придністров'я? До чого ми прагнемо? Незалежність та прагнення до міжнародного визнання Придністровської Молдавської Республіки. Інших варіантів урегулювання конфлікту я не бачу, не бачить ніхто, хто хоч щось розуміє в цьому конфлікті, знає історію цієї землі, наших відносин із Молдовою. Це факт", – заявив Красносельський у п'ятницю на урочистих зборах з нагоди 30-річчя "миротворчої операції" на Дністрі, повідомляє "Інтерфакс-Україна" (21 липня 1992 року у Москві президенти Росії та Молдови підписали угоду).

 

09:54 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 40 670 (+170) осіб,

танків – 1759 (+10) од.,

бойових броньованих машин – 3995 (+8) од.,

артилерійських систем – 906 (+6) од.,

РСЗВ – 258 (+0) од.,

засобів ППО – 117 (+0) од.,

літаків – 222 (+0) од.,

гелікоптерів – 190 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 733 (+2) од.,

автомобільної техніки – 2889 (+19) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 78 (+1) од.,

крилатих ракет – 174 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Донецькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

51,5% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

23,0% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

48,2% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

29,4% артилерійських систем (з них 1,2% за минулий тиждень),

23,2% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

17,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

21,3% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

8,3% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії у ймовірнісній стилістиці:

Україна успішно відбила невеликі російські атаки з давно усталеної лінії фронту в районі Донецька. У районі Херсона російські сили встановили два понтонні мости та поромну систему, щоб компенсувати пошкодження внаслідок нещодавніх ударів мостів поблизу.

На нещодавно окупованих територіях на півдні України російська влада перебуває під тиском з боку Москви, щоби зміцнити контроль над регіоном і підготуватися до референдуму про приєднання до Росії ще цього року. В даний час Росія класифікує окуповані території як такі, що перебуваюся під тимчасовою "військово-цивільною адміністрацією". Місцева влада змушує населення розкривати особисті дані для складання списків голосування.

 

09:08 Вночі російські окупанти двічі обстріляли Харків, у Слобідському районі горить навчальний заклад, повідомив мер Ігор Терехов.

 

09:02 Вночі російські окупанти знову з "Градів" кілька разів обстріляли Нікополь, жертв немає, але пошкоджено понад тридцять будівель, виведено з ладу електромережу, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Бойовий, чисельний склад та характер дій угруповання противника залишається без суттєвих змін. Окупанти продовжують завдавати авіаційних та ракетних ударів по військових і цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація без змін. Ознак формування наступальних угруповань збройних сил республіки білорусь та збройних сил російської федерації на зазначених напрямках не відзначається.

На Сіверському напрямку ворог продовжив вести повітряну розвідку та завдавати ударів по об’єктах інфраструктури із ствольної та реактивної артилерії в районах прикордонних населених пунктів Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку ворог здійснював артилерійське вогневе ураження в районах Харкова, Прудянки, Черкаських Тишків, Борщової, Лісного, Коробочкиного, Мосьпанового та Старого Салтова.

На Слов’янському напрямку противник здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків неподалік Асіївки, Протопопівки, Гусарівки, Грушувахи, Карнаухівки, Долини та Адамівки. Вів штурмові дії в районах Бражівки та Дмитрівки, успіху не мав, відійшов.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Краматорська, Сіверська, Спірного та інших населених пунктів. Завдав авіаударів біля Серебрянки та Спірного. Противник продовжив ведення повітряної розвідки БпЛА.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Яковлівка, Соледар, Бахмут, Весела Долина, Кодема, Семигір’я, Травневе, Зайцеве, Костянтинівка та Нью-Йорк. Завдав авіаудару біля Соледару. Вів штурмові дії в районах Вершини і Травневого, успіху не мав. Біля Семигір’я, Зайцевого та Вершини тривають бойові дії.

На Авдіївському напрямку окупанти обстрілювали із танків, ствольної та реактивної артилерії райони Новобахмутівки, Авдіївки, Опитного, Водяного, Пісків та Красногорівки. Завдали авіаударів неподалік Селидового, Авдіївки та Первомайського. Ворог вів штурмові дії в районах Пісків та Авдіївки, успіху не мав. Біля Красногорівки бойові дії тривають.

На Новопавлівському напрямку противник здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Мар’їнка, Вугледар, Микільське, Павлівка, Времівка, Новосілка та Новопіль. Вів штурмові дії в районі Мар’їнки, успіху не мав, відійшов. Поблизу Павлівки бойові дії тривають.

На Запорізькому напрямку ворог здійснює обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Залізничне, Чарівне, Білогір’я, Оріхів, Новоандріївка та Кам’янське. Завдав авіаудару біля Новомихайлівки та Малих Щербаків.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ. Підтримує високу інтенсивність ведення повітряної розвідки БпЛА.

Здійснював систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Трудолюбівка, Осокорівка, Токареве, Кар’єрне, Іванівка, Лозове, Велике Артакове, Кобзарці, Шевченкове, Широке, Посад-Покровське, Українка, Партизанське, Миколаїв та Дніпровське. Завдав авіаударів поблизу Новогригорівки та Андріївки.

Проводить активні заходи відновлення шляхів логістичного забезпечення.

В акваторії Чорного моря корабельне угруповання ворога продовжує вести розвідку та ізолювати район ведення бойових дій. Триває чергування носіїв крилатих ракет морського базування типу “Калібр” в акваторії Чорного моря з метою нанесення ракетних ударів по об’єктах інфраструктури на території України.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Внаслідок вибуху 28 липня в окупованій Росією Донецькій області загинули та були поранені десятки українських військовополонених. Україна та Росія звинувачують один одного в нападі. Наявні візуальні докази, очевидно, більшою мірою підтверджують повідомлення України, ніж Росії, але на нині нема можливості провести незалежну оцінку характеру нападу чи сторони, відповідальної за нього.

• Сухопутні бої тривали на північ від Харкова без істотних змін контролю над місцевістю.

• Російські сили зробили спробу обмеженого наземного штурму в Херсонській області та продовжували вести бойові дії без створення ударних груп уздовж зайнятих ліній.

• Російські регіональні видання повідомили про набір та створення додаткового добровольчого батальйону в Республіці Бурятія та формування резервного батальйону в Новосибірську.

• Члени партії президента Росії Путіна "Єдина Росія" вирушили на окуповані українські території для просування організації під назвою "Ми разом із Росією", ймовірно, для створення фасаду "низового" заклику до російської анексії окупованої України та підготовки до фальсифікованих референдуму про анексію.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій наявними силами на зайнятих рубежах оборони.

З виявленням підготовки противника до проведення контратаки в напрямку Брускінське – Білозірка нашими силами нанесено вогневе ураження. Противник відмовився від виконання завдання.

Однак практика авіаційних атак триває. Чотири рази ворог парами гелікоптерів атакував наші позиції та відбиті населені пункти. Наших втрат не допущено.

Натомість нашою авіацією нанесено сім ударів по ворогу.

Парами штурмовиків і винищувачем атаковано 2 скупчення ворожої сили та техніки в Херсонському і Снігурівському районах, також на Миколаївщині влучено у склад ворожих боєприпасів.

Чотирма парами гелікоптерів атаковано скупчення ворожої сили та техніки в Снігурівському й Бериславському районах.

Уражено опорний пункт на Херсонщині та укріплені підземні укриття ворожих підрозділів на Миколаївщині.

За результатами роботи наших ракетно-артилерійських підрозділів, підтверджено вогневе ураження пункту управління батальйонної тактичної групи 34-ої окремої мотострілецької бригади рашистів в Брускінському.

Результати вогневого контролю основних транспортних шляхів на окупованих територіях свідчать, що рух залізничним мостом через річку Дніпро неможливий.

Загальні втрати ворога складають: 105 рашистів, 7 танків Т-62 та 72, гаубиця «Мста-Б» й 2 самохідні артустановки, самохідна артилерійсько-мінометна установка «Нона-С», 17  одиниць броньованої та автомобільної техніки, також знищено 2 польових склади боєприпасів в Бериславському і Херсонському районах.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

Корабельне угруповання ворожого флоту, що маневрує вздовж кримського узбережжя в ракетно безпечних районах зменшилось до 6 одиниць – частина переміщена до Новоросійська, а напоготові до дій перебувають 2 ракетних та 2 великих десантних кораблі.

 

00:26 Президент України Володимир Зеленський закликав світову спільноту визнати Росією країною-терористом. Про це він сказав у своєму вечірньому відеозверненні, коментуючи масове вбивство українських військовополонених у таборі в Оленівці. "Додам від себе: має бути чітке юридичне визнання Росії державою – спонсором тероризму. Особливо я звертаюся до Сполучених Штатів Америки – рішення потрібне, потрібне зараз. Росія довела численними терактами, що є найбільшим джерелом тероризму у світі сьогодні. Це – факт", – сказав Зеленський. Президент повідомив, що українська дипломатія винесла інформацію про російський удар по Оленівці на найвищий міжнародний рівень. "Усі учасники міжнародних відносин знатимуть, що відбулося насправді. Росії нікого не вдасться обманути", – запевнив голова держави.

 

30.07.2022