155-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:43 Посли країн G7 привітали призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. "Це величезний стрибок вперед на шляху до створення антикорупційної архітектури України, придатної для досягнення цілей. Тепер Україні слід переконатися, що САП забезпечена усіма ресурсами та інституційною незалежністю, необхідними для боротьбі з корупцією у вищих ешелонах влади", – ідеться у коментарі "Сімки".

 

22:19 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що заяви Москви про готовність до переговорів – то неправда. А насправді Росія "хоче й надалі воювати". "Ми щодня отримуємо ці "знаки" у вигляді ракетних обстрілів, у вигляді заяв керівництва Росії та вищих посадових осіб про те, що треба повалити Зеленського. Немає насправді ніяких сигналів (ніби РФ хоче переговорів, – ред.)", – заявив міністр у ході національного телемаратону.

 

21:27 Росіяни обстріляли у Миколаєві пункт видачі гуманітарної допомоги. Про це повідомив голова обласної адміністрації Віталій Кім, додавши, що для русскіх то вже звикла справа.

 

20:50 Посол України в Лівані Ігор Осташ зустрівся з президентом Лівану Мішелем Ауном, аби звернути увагу на торгівлю росіянами краденим зерном. "Посол звернув увагу президента на факт заходження 27.07.2022 у морський порт Тріполі сирійського  судна, яке було завантажено у порту Феодосія ячменем, вивезеним з окупованих територій. Висловлено прохання вжити заходів для з’ясування обставин його перебування в ліванських територіальних водах", – йдеться в повідомленні нашої амбасади.

 

20:20 Лідер Китаю Сі Цзіньпін у розмові з Джо Байденом назвав "грою з вогнем" можливу поїздку спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі в Тайвань. Про це повідомляє "Голос Америки", покликаючись на пресреліз китайської сторони. "Китай рішуче виступає проти сепаратистських кроків до «незалежності Тайваню» та втручання зовнішніх сил і ніколи не дозволяє силам, що виступають за «незалежність Тайваню», проявлятися у будь-якій формі... Ті, хто грається з вогнем, загинуть від нього", – заявив Пекін. Переговори тривали понад дві години. Білий дім поінформував, що президент Байден підкреслив: політика Сполучених Штатів не змінилася і Сполучені Штати рішуче виступають проти односторонніх зусиль зі зміни статус-кво або підриву миру і стабільності в Тайванській протоці. Спілкуючись із журналістами, високопосадовець Білого дому, що був присутній під час розмови президентів, підтвердив, що лідери обмінялися своїми позиціями та прогнозами щодо війни Росії проти України, але не став повідомляти деталі.

 

20:03 Литва передає Україні десять бронемашин і боєприпаси. Про це повідомив президент Гітанас Наусєда на спільній пресконференції із Володимиром Зеленським. "Я так само не з пустими руками приїхав. Сьогодні новий пакет – це амуніція і десять бронемашин. Скоро покажемо антидрони, які виготовляються у Литві. Ми знаємо, що вам надзвичайно потрібні ці системи", – сказав Науседа, згідно з повідомленням УНІАН.

 

19:46 У курортному селі Коблеве на Миколаївщині двоє людей підірвалося на міні. Про це повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім. Адміністрація нагадує, що відвідувати пляжі та купатися в морі заборонено.

 

19:20 Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради проєкт закону про умови набуття громадянства України. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Для отримання українського громадянства охочі муситимуть скласти комплексний іспит зі знання основ Конституції України, історії України та української мови. "Ті ж, хто отримає громадянство за визначні заслуги перед Україною, або ті, хто проходять службу в Збройних Силах України й отримали громадянство, мають скласти три відповідні іспити протягом двох років із часу його отримання", – прокоментував Шмигаль.

 

18:54 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала, за винятком використання підрозділами ворога зенітних ракетних комплексів для ударів з території республіки білорусь по об’єктах у Чернігівській області.

На Харківському напрямку противник не припиняє обстріли зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Уди, Шаповалівка, Питомник, Прудянка, Руська Лозова, Руські Тишки, Петрівка, Шестакове, Верхній Салтів, Старий Салтів, Печеніги, Базаліївка, Леб’яже, Коробочкине, Мосьпанове і Чепіль. Російські окупанти завдали ракетних ударів по місту Харкову та селищу Кочеток. Також ворог задіяв авіацію поблизу Руських Тишків, а безпілотними літальними апаратами вів повітряну розвідку в районах Липців, Руської Лозової, Питомника, Малинівки, Чугуєва і Печенігів.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Пришиб, Гусарівка, Заліман, Петрівське, Карнаухівка, Курулька, Долина, Адамівка. Здійснив безуспішну спробу розвідки боєм і зазнав втрат біля Бражківки.

На Краматорському напрямку активних наступальних дій підрозділи противника не проводили. Ствольною, реактивною артилерією та танками обстрілювали райони населених пунктів Слов’янськ, Райгородок, Стародубівка, Пискунівка, Крива Лука, Серебрянка, Григорівка, Верхньокам’янське та Спірне. Авіаудари зафіксовано біля Серебрянки.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли в районах Берестового, Покровського, Соледара, Бахмута, Веселої Долини, Травневого, Костянтинівки, Семигір’я, Зайцевого, Торецька, Нелипівки та Нью-Йорка.

Завдав авіаційних ударів біля Яковлівки, Покровського та Веселої Долини.

В районах Берестового та Нагірного, силами розвідувальних груп, окупанти безуспішно намагалися уточнити позиції наших військ.

Штурмом ворог частково покращив тактичне положення в напрямках населених пунктів Соледар та Вершина. Зазнали невдачі спроби противника провести штурмові дії в напрямках населених пунктів Яковлівка, Бахмут та Семигір’я. Тут підрозділи ворога з втратами відійшли.

На Авдіївському напрямку, за підтримки танків, вогню ствольної та реактивної артилерії, противник відновив штурмові дії в напрямку Авдіївки та Пісків, успіху не мав, відійшов.

Порушуючи звичаї війни та з метою введення в оману, при штурмі в районі населеного пункту Піски російські окупанти використовували польову форму Збройних Сил України з білими пов’язками на руках та ногах.

Також ворог обстрілював позиції наших військ в районах Олександрополя, Новобахмутівки, Веселого, Авдіївки, Опитного, Мемрика, Карлівки, Нетайлового, Пісків, Невельського та Красногорівки. Завдав авіаційного удару біля Авдіївки.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій з боку противника не відзначається. Ворог здійснював обстріли біля Мар’їнки, Катеринівки, Новомихайлівки, Павлівка та ще двадцяти населених пунктів. Завдав авіаударів неподалік Вугледара та Кам’янського. Над Оріховом, Малинівкою та Ольгівським відзначено проведення повітряної розвідки безпілотним літальним апаратом типу “Елерон”.

На Південнобузькому напрямку тривають обопільні обстріли у районах Нововознесенського, Потьомкиного, Високопілля та великої низки інших населених пунктів. Ворог завдав авіаційного удару біля Новопетрівки.

В акваторії Чорного та Азовського морів в готовності до застосування високоточної зброї перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Російські окупанти, щоб хоч якось виправдати руйнування ними цивільних об’єктів на території України, продовжують брехати про нібито розташування військових підрозділів в школах, лікарнях та церквах.

Закликаємо довіряти інформації тільки з перевірених джерел та не розповсюджувати російські фейки і дезінформацію.

 

18:16 Аґенція Reuters опублікувала розслідування про обставини захоплення Чорнобильської атомної електростанції росіянами. Автори розслідування висловлюють подив, що 168 озброєних бійців Національної гвардії так швидко склали зброю і уможливили окупацію надважливого об'єкта за якісь дві години. Вони дійшли висновку, що ЧАЕС захопили завдяки російським аґентам. Reuters вважає, що саме завдяки через мережу аґентури Москва планувала швидко і без спротиву взяти Україну. Автори згадують про сумнівні дії начальника служби безпеки станції Валентина Вітера; він перебуває під арештом.

 

17:58 НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому народному депутату, ексголові комітету парламенту з питань ТЕК, ядерної політики та ядерної безпеки в одержанні хабаря та відмиванні коштів. Ім’я не називається, хоча з контексту очевидно, що йдеться про Миколу Мартиненка. "Посадовець одержав від керівництва чеської компанії "Skoda JS a.s." (входить до холдингу "Об’єднані машинобудівні заводи", який належить російському "Газпромбанку") неправомірну вигоду у 311,6 тис. євро за сприяння в просуванні їхніх інтересів в Україні. Неправомірну вигоду перерахували під виглядом оплати агентських послуг за угодою про співпрацю, а в подальшому – легалізували", – зазначили в бюро.

 

17:11 Верховна Рада підтримала законопроєкт №7550, котрий передбачає встановлення спеціальних правових і соціальних привілеїв для громадян Польщі, які перебувають на території України. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк. "За" проголосувало 283 народні депутати. Закон, зокрема, передбачає право на працевлаштування без спеціального дозволу на застосування праці іноземців, право на отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків, здобуття освіти, соціальні виплати, медичне обслуговування на умовах громадян України тощо.

 

16:57 Росіяни почали зводити у Херсоні понтонну переправу поруч із побитим Антонівським мостом. Про це повідомив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський. Він додав, що це не врятує росіян. "Чотири буксири, які тягнуть за собою понтони з автомобілями, не вирішать проблеми з постачанням військового угруповання орків у Херсоні. Не сильно вони допоможуть і при відступі окупаційних військ", – прокоментував Соболевський.

 

 

16:35 Президент Литви Гітанас Наусєда у День української державності виступив на засіданні Верховної Ради. Литовський лідер сказав, що слава про подвиги українського народу шириться цілим світом. Наусєда подякував українцям за те, що вони рішуче боронять свою незалежність і подають яскравий приклад іншим. "Ваша боротьба – це також і наша боротьба, литовців. Це нагадує нам часи, коли ми разом боролися проти спільного ворога", – заявив він. Президент Литви поділився: коли 40-ва окрема артилерійська бригада імені Великого князя Вітовта мужньо йде в бій, литовці пишаються цим, як здобутками своїх кревних родичів. "Литва давно вибрала своїх друзів і ніколи їх не зрадить!" – запевнив Наусєда. Гість України вручив Президентові Зеленському найвищу державну нагороду Литовської Республіки – орден Вітаутаса Великого із золотим ланцюгом. "Можливо, ніхто з нас не сподівається бути президентом під час війни, окрім тих, хто сам планує війну. Але сьогодні весь світ захоплюється боротьбою Президента Зеленського та кожного українця, які борються за свою родину, свій дім, свою Батьківщину. Таку сильну націю ніколи не здолати", – сказав Наусєда.

 

 

16:11 Воїни протитанкового підрозділу 80-ої окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ вразили російську техніку з ПТРК "Стугна" з дистанції, котра перевищує нормативну максимальну дальність стрільби, – 5300 метрів (ефективна стрільба комплексу – 100-5000 м). Про це йдеться у сюжеті, опублікованому командуванням Десантно-штурмових військ ЗСУ. “На рахунку нашого підрозділу 29 одиниць підбитої російської бронетехніки, з них 17 танків, решта – БМП, БМД та БТРи”, – розповів командир протитанкового підрозділу 80-ої бригади.

 

15:49 У тимчасово захопленому російськими військовими Маріуполі дівчина вийшла на вулиці міста у футболці з написом Ukraine. "Маріуполь – місто незламних людей! У місті, де все українське заборонено, дівчина не побоялася вийти у футболці з написом «Ukraine». Це маріупольський спротив. Бо Маріуполь – це Україна. Так було, є і буде", –прокоментували у міській раді.

 

 

 

15:24 Нова очільниця Міністерства закордонних справ Бельгії Аджі Лябіб написала листа Кулебі на честь Дня української державності, в котрому наголосила на визнанні територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах. Минулого року Лябіб нелегально відвідала окупований Росією Крим і відмовлялася визнати українську юрисдикцію над півостровом. "Україна є незалежною та суверенною державою, а також поважним і надійним членом міжнародної спільноти. Український народ має незаперечне право визначати свою долю. Територіальна цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів має цілковито поважатися. Ці кордони охоплюють усі території України, включно з Кримом і Донбасом, котрі зараз перебувають під незаконною окупацією Російської Федерації прямо або через маріонеткові режими", – йдеться у вітальному листі. Лябіб додала, що Бельгія бачить Україну членом європейської родини. 

 

15:10 Унаслідок ракетного обстрілу Кропивницького загинуло п'ятеро людей, а ще 25 осіб зазнали поранень. Таку інформацію оприлюднив голова обласної військово-цивільної адміністрації Андрій Райкович на брифінґу. Ракети вдарили в ангари Льотної академії та компанії "Урга". Серед поранених – 12 військовослужбовців. Постраждала авіаційна техніка й довколишні будівлі. Пошкоджено цивільний літак АН-26, а також навчальні літаки, повідомляє видання "Гречка".

 

14:51 Служба безпеки України почала розслідування факту протиправного вивезення з України 28 млн доларів США та 1,3 млн євро. Як повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко, до схеми було залучено працівників митної служби. "За наявною інформацією, ці готівкові кошти були запаковані у валізи та переміщені за один раз через "зелений коридор" пункту пропуску Закарпатської митниці. Такий спосіб вивезення коштів суперечить українському законодавству, тому що через "зелений коридор" (без декларування) можна вивозити не більше 10 тис. доларів США за раз. Більше того, співробітники митниці не мають права пропустити автомобіль без його попереднього огляду. Тому, виявивши гроші, повинні були конфіскувати їх, як це передбачено законодавством. Співробітники СБУ провели серію обшуків у митному посту "Лужанка" Закарпатської митниці та в місцях проживання фігурантів справи", – поінформував він. Згідно з інформацією "Української правди", йдеться про мільйони, вивезені дружиною колишнього нардепа від "Народного фронту" Ігоря Котвіцького.

 

14:43 Сенат Конгресу США закликав Державний департамент визнати Росію країною – спонсором тероризму за дії в Чечні, Грузії, Сирії й Україні, що призвели до загибелі «незліченної кількості безневинних чоловіків, дітей і жінок». Аналогічна резолюція внесена на розгляд Палати представників Конгресу. Резолюція має необов’язковий характер, рішення повинен винести Держдепартамент. Наразі в американському списку країн – спонсорів тероризму чотири держави: Сирія, Іран, Куба і Північна Корея. Внесення до списку означає практично повне припинення дипломатичного спілкування між країнами і запровадження жорстких санкцій проти них.

 

14:05  Прессекретар президента Росії Дмітрій Пєсков фактично солідаризувався зі словами ватажка екстремістської організації "ДНР" Дениса Пушиліна, котрий закликав захопити всі "засновані русскіми міста" і згадав у цьому переліку Луцьк, Київ, Полтаву, Одесу. "У Кремлі підтримують налаштування на те, що треба в цілому звільняти Україну від усеможливих проявів неонацистських настроїв... І треба вжити заходів, котрі, власне, і приймаються в руслі спеціальної воєнної операції, щоб захистити людей у "ЛНР" і "ДНР", – сказав Пєсков.

 

13:56 Україна, Литва та Польща закликали повністю заблокувати купівлю енергоносіїв у Росії. Про це йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ трьох країн з оказії річниці створення "Люблінського трикутника". "Закликаємо міжнародну спільноту до запровадження повного нафтового та газового ембарго, розширення індивідуальних обмежень проти російських еліт та державних підприємств, а також до повного відключення Росії від західної банківської системи. Відзначаємо важливість протидії спробам російської сторони обійти санкції та необхідність запровадження обмежувальних заходів до країн, які допомагають Російській Федерації їх обходити. Констатуємо важливість передачі Україні заморожених активів російської сторони за кордоном", – ідеться у заяві.

 

13:41 Володимир Зеленський повідомив про дзвінок до Патріарха Варфоломія:

У День хрещення Київської Русі–України та День української державності провів розмову зі Вселенським Патріархом Варфоломієм. Подякував за молитви за Україну, побажання перемоги й миру. Доніс правду про страшні злочини агресора, зокрема знищення майже двохсот храмів.

 

13:17 Російська армія влучила по військовій частині у селі Лютіж під Києвом під час ракетної атаки на Київщину вранці. Про це повідомив заступник начальника головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов на брифінґу. "Наразі є інформація, що одна будівля зруйнована і дві будівлі пошкоджено. Крім того, одна крилата ракета була збита у повітрі над Бучанським кар’єром", – поінформував Громов. З його слів, у Чернігівській області постраждав населений пункт Гончарівське. "По позиціях українських військ було випущено близько 20 снарядів... Є втрати у нашому особовому складі. Втрати уточнюються", – додав представник Генштабу ЗСУ.

 

12:58 Турецька компанія Baykar безкоштовно передасть Польщі безпілотний літальний апарат, на котрий збиралося кошти у ході фандрайзингової компанії, ініційованої журналістом Славоміром Сєраковським. Про це повідомив сам Сєраковський, опублікувавши копію листа від виробника "Бакрактарів". Зібрані кошти за погодженням із українською та турецькою сторонами будуть спрямовані на гуманітарну допомогу українському народові, котрий потерпає від війни.

 

12:44 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль передав до Верховної Ради законопроєкт про внесення змін до законів "Про громадянство України" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо умов прийняття до українського громадянства. Відповідний законопроєкт №7606 зареєстровано в українському парламенті у четвер, повідомляє сайт Верховної Ради. Тексту законопроєкту наразі не оприлюднено.

 

11:37 Президент України Володимир Зеленський привітав українців із Днем державності. У своєму зверненні він нагадав, що Україна – це держава, в котрій якій почалась історія християнства Східної Європи та "історія незламності, якою захоплюється зараз уся Європа й цілий світ". "Це наша держава. Наша країна. Це Україна", – додав Зеленський. "Кожен день ми б’ємося, щоб кожен на планеті нарешті зрозумів: ми не колонія, не анклав, не протекторат. Не губернія, еялет чи коронний край, не частина чужих імперій, не "землі у складі", не союзна республіка. Не автономія, не провінція, а вільна, самостійна, суверенна, неподільна й незалежна держава", – заявив Президент. Зеленський назвав Україну спадкоємицею Київської Русі, Козацької держави, правонаступницею Української Народної Республіки та Української держави гетьмана Павла Скоропадського. "Для нас жити в неволі – це не жити. Бути залежними – це не бути. Бо несамостійна й невільна Україна – це не Україна", – заявив Зеленський. "Ми не здамося, допоки не проженемо зі свого дому останнього окупанта. Ми не зупинимось, допоки не звільнимо останній метр української землі. Ми не заспокоїмося, допоки не визволимо останнє наше село, нашу останню хату, останню криницю, нашу останню вишню, нашу останню вербу!" – сказав голова держави.

 

11:19 Новий генпрокурор Андрій Костін затвердив керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури детектива Національного антикорупційного бюро Олександра Клименка, який конкурсною комісією раніше був оголошений переможцем конкурсу.

 

10:39 До України прибув президент Литви Гітанас Наусєда. Він повідомив, що має намір узяти участь в урочистостях з нагоди офіційного Дня української державності, зустрітися з Президентом Володимиром Зеленським і виступити у Верховній Раді.

 

 

10:18 Президент України Володимир Зеленський ушанував словом пам'ять українського аса Олександра Кукурби у своєму зверненні. "За час повномасштабної війни 160 українським воїнам я присвоїв звання Героя України. І серед них – одному з найефективніших українських льотчиків, майору Олександру Кукурбі. У квітні в Маріїнському палаці, у Білій залі Героїв України, я вручив йому орден «Золота Зірка». 26 липня майор Кукурба загинув у бою. Це був його сотий бойовий виліт. Справжній український герой, якого ми будемо завжди памʼятати", – сказав Зеленський.

 

10:07 За оцінкою Пентагону, Росія втратила – вбитими чи пораненими – на війні в Україні 75 тисяч військових, повідомили законодавцям Палати представників США на секретному брифінгу стосовно України в середу. Зазначалося, що російські військові втомлені, понад 80% їхніх сухопутних сил загрузли, а українці шукають додаткові підкріплення, оскільки мають намір почати контрнаступ на півдні до зими.

 

09:40 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Контрнаступ України на Херсонщині набирає обертів. Її сили, ймовірно, створили плацдарм на південь від річки Інгулець, яка утворює північну межу окупованого Росією Херсона.

Україна використала свою нову далекобійну артилерію, щоб пошкодити щонайменше три мости через Дніпро, якими Росія забезпечує підконтрольні їй території. Один із них, 1000-метровий Антонівський міст поблизу Херсона, був пошкоджений минулого тижня. 27 липня 2022 року Україна знову вдарила по ньому, і дуже ймовірно, що зараз переправа непридатна.

49-та армія Росії дислокується на західному березі Дніпра і зараз виглядає дуже вразливою. Так само Херсон, найбільш політично значуще місто, окуповане Росією, зараз практично відрізаний від інших окупованих територій. Його втрата серйозно підірвала би спроби Росії подати окупацію як успіх.

 

09:36 Вранці ворог завдав ракетного удару по одній із громад у Вишгородському районі на Київщині. Обстріляно об’єкт інфраструктури; інформація щодо жертв уточнюється, повідомив голова Київської військово-цивільної адміністрації Олексій Кулеба.

 

09:19 Нині зранку між 05:20 і 06:30 Оперативне командування "Північ" зафіксувало запуск понад 20 ракет із території Білорусі. "Наразі відомо про прильоти 9 ракет по території Гончарівської громади Чернігівської області, які впали в лісовий масив. Також працювала наша система протиповітряної оборони", – повідомили у командуванні. Група "Беларускі Гаюн", що провадить моніторинг військової активності на території Білорусі. повідомила, що з аеродрому в Зябровці з 05:23 до 06:29 було запущено близько 25 ракет.

 

 

09:05 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 40 230 (+160) осіб,

танків – 1742 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 3979 (+8) од.,

артилерійських систем – 894 (+11) од.,

РСЗВ – 258 (+0) од.,

засобів ППО – 117 (+0) од.,

літаків – 222 (+0) од.,

гелікоптерів – 190 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 729 (+3) од.,

автомобільної техніки – 2854 (+7) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 75 (+0) од.,

крилатих ракет – 174 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Криворізькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

51,0% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

22,9% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

47,6% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

29,0% артилерійських систем (з них 1,0% за минулий тиждень),

23,2% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

17,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

21,3% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

8,3% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Основні зусилля противник зосереджує на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей, утриманні захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, створенні сприятливих умов для відновлення наступу на окремих напрямках, а також блокуванні морських комунікацій України у Чорному морі.

Бойовий, чисельний склад та характер дій угруповання ворога залишається без суттєвих змін.

Противник продовжує завдавати авіаційних та ракетних ударів, зокрема і з території республіки білорусь.

На Волинському та Поліському напрямках фіксується проведення інженерного обладнання позицій підрозділів, які прибули на ротацію. З метою уточнення позицій наших військ, викриття системи протиповітряної оборони та контролю проведення маскування своїх підрозділів відзначається ведення повітряної розвідки БпЛА.

На Сіверському напрямку, за наявною інформацією, федеральна служба безпеки російської федерації посилює контррозвідувальні заходи у прикордонних з Україною районах. Ворог здійснив артилерійські обстріли неподалік Миколаївки Чернігівської області та Товстодубового і Рясного на Сумщині.

На Харківському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли в районах населених пунктів Харків, Дементіївка, Мосьпанове, Соснівка, Уди, Черкаські Тишки, Старий Салтів, Циркуни, Протопівка, Злочів, Руські Тишки, Петрівка, Пришиб, Прудянка та Калинове. Ворог завдав авіаудару неподалік Руських Тишків. Для уточнення положення наших військ і корегування вогню вів повітряну розвідку БпЛА.

На Слов’янському напрямку, з метою пошуку слабких місць в обороні наших підрозділів, окупанти вели штурмові дії у напрямках Довгеньке – Мазанівка та Пасіка – Долина, успіху не мали. Артилерійські обстріли відзначено в районах населених пунктів Андріївка, Норцівка, Богородичне, Чепіль, Велика Комишуваха, Петрівське та Гусарівка.

На Краматорському напрямку противник активних дій не вів. Обстріляв з артилерії райони Закітного, Верхньокам’янського та Тетянівки. Завдав авіаудару біля Серебрянки.

На Бахмутському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення, але штурмові дії на напрямках Клинове – Бахмут та Миронівський – Семигір’я наші воїни відбили та змусили окупантів відступити. На напрямку Відродження – Вершина противник має частковий успіх, закріплюється південно-східніше населеного пункту Вершина. Спроба просунутися у напрямках Володимирівка – Соледар та Стряпівка – Соледар завершилась для окупантів провалом.

Противник здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Білогорівка, Миколаївка, Нова Кам’янка, Весела Долина, Кодема, Семигір’я та Нью-Йорк. Завдав авіаційних ударів неподалік Яковлівки, Покровського та Соледара.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій ворог не вів. З метою посилення угруповання військ на Запорізькому напрямку проводить перекидання додаткових підрозділів.

Артилерійські обстріли зафіксовано в районах населених пунктів Времівка, Красногорівка, Мар’їнка, Новокалинове, Опитне, Степногірськ, Білогір’я, Володимирівка, Велика Новосілка, Микільське, Малинівка та Первомайське. Авіацію окупанти задіяли біля Авдіївки, Мар’їнки, Павлівки, Камʼянського та Малих Щербаків.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та поверненні втрачених позицій на Криворізькому напрямку.

В акваторії Чорного моря, поза пунктами базування, перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

З метою сковування наших дій ворог веде обстріли із ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та танків в районах Трудолюбівки, Потьомкиного, Посад-Покровського, Андріївки, Благодатного, Тернівки, Червоної Долини, Прибузького та Лупаревого. Завдав авіаудару біля Новопетрівки.

Українські воїни відбили штурм у напрямку Брускинське – Білогірка. Окупанти зазнали втрат та відійшли.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Наразі російські сили, схоже, здатні провести лише дві значні наступальні операції в Україні, обидві на Донеччині, і російський наступ, найімовірніше, досягне кульмінації ще перед захопленням наступних значних населених пунктів.

• Українські сили, можливо, розпочали локальну контратаку на південний захід від Ізюму.

• Російські війська атакували населені пункти на схід від Сіверська та на північний схід і південний схід від Бахмута.

• Тривають наземні бої на північ від міста Харкова.

• 27 липня українські війська втретє за десять днів завдали удару по Антонівському мосту, зробивши його, ймовірно, непридатним.

• Республіка Марій Ел на північ від Казані направила два добровольчі батальйони на навчання і формує третій батальйон для відправки в Україну.

• Російська окупаційна влада через нестачу українських колабораціоністів ввозить росіян для роботи на окупованих територіях.

• Окупаційна влада Маріуполя продовжує затримувати гуманітарну допомогу, щоби змусити мешканців співпрацювати з окупаційною адміністрацією та працювати на неї.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Обстановка в зоні відповідальності складна, у розвитку динамічна, але контролюється силами оборони України.

Ворог, переважно тримаючись рубежів оборони, наважився на контрудари на двох напрямках: з Брускінського на Білогірку та з Новогреднєвого на Андріївку. Успіхів не мав. З втратами відійшов.

Надвечір ворог знов атакував Миколаїв реактивними системами залпового вогню “Смерч”. Влучання у відкриті поверхні одного з районів міста без втрат та руйнувань, лише підкреслює сутність психологічного тиску таких атак.

Нашою авіацією нанесено 5 ударів по ворогу. Парами штурмовиків та бомбардувальником уражено 3 ворожих опорних пункти, гелікоптерними парами – ще 2 навколо сіл Бериславського та Херсонського районів.

Ракетно-артилерійськими підрозділами за бойовий день виконано 271 вогневе завдання:

При спробі проведення розвідки із подальшою атакою, на Миколаївщині, вогнем зенітно-ракетного підрозділу знищено БПЛА типу «Форпост».

Загальні ж підтверджені втрати ворога складають: 66 рашистів, 3 танки Т-72, 3 гусеничних мінних загороджувачі, 2 гаубиці «Мста-С», самохідна гаубиця «Гвоздика», мінометний комплекс «Сані», 3 одиниці автотехніки. В Чорнобаївці та Білогірці знищено звичайний і польовий склад боєприпасів.

Корабельне угруповання ворожих сил в основній своїй масі продовжує переховуватися у ракетно недосяжних районах Чорного моря вздовж південного й південно-східного узбережжя Кримського півострова, а напоготові до нанесення ракетних ударів – 2 надводних і 1 підводний носій ракет типу «Калібр», яких заготовлено 20.

 

28.07.2022