154-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:28 Державний секретар Сполучеих Штатів Америки Ентоні Блінкен повідомив про намір провести переговори із Сєрґєєм Лавровим - уперше від часу широкомасштабного вторгнення РФ в Україну. Він поінформував, що планує порушити проблему звільнення американців Пола Вілана та Бріттні Грайнер із РФ. При тім Блінкен наголосив, що то "не будуть переговори про Україну", повідомляє ABC.

 

22:44 Росіяни зводять понтонну переправу через річку Інгулець неподалік від побитого обстрілами моста в окупованій Дар’ївці на Херсонщині. На фотографії, поширеній у Twitter на сторінці Special Kherson Cat, видно, що окупанти намагаються замаскувати конструкцію гілками дерев.

 

 

22:19 Священний синод Православної Церкви України звернувся листом до Вселенського патріарха Варфоломія із закликом позбавити пестолу московського патріарха Кіріла, котрий проповідує єретичне вчення про "русскій мір". Архієреї ПЦУ схвалили звернення на засіданні Синоду 27 липня. ПЦУ зазначає, що "русскій мір" - це неправославна, єретична доктрина, близька до вчення етнофілетизму, що було засуджене на Константинопольському соборі 1872 року. "Заперечення свободи цілих народів поєднується у світогляді патріарха Кирила та його однодумців з расистською за своїм духом теорією, відповідно до якої Росія та "русскій мір" є чимось принципово кращим та вищим за інші народи, а історичні сусіди Росії - українці та білоруси - мають право на існування та майбутнє винятково як частина російської дійсності", - йдеться у зверненні. Синод звертається до Варфоломія з проханням засудити доктрину "русского міра" та визнати її єретичною; кваліфікувати дії патріарха Кирила як схизматичні та позбавити його права посідати престол.

 

21:50 Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що Україна не виключає удару по локаціях, звідки запускаються ракети, зокрема в Росії. Про це Данілов сказав в етері національного телемаратону. “Якщо буде необхідно, повірте, не здригнеться ні в кого рука підписати те, що потрібно підписати для того, щоб ті об'єкти були знищені. Більше того, заява нашого Президента, що ми даватимемо відповідь саме по тих територіях, звідки це йде", – заявив Данілов.

 

21:18 Радник із Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Росія вмисне відправляє на смерть бурятів, тувинців та представників інших національностей. "Вбивча статистика. У середньому москвичі гинуть на фронті рідше у 87,5 разу за дагестанців, у 275 разів – за бурятів і в 350 – за тувинців. Московський режим використовує війну не лише як інструмент масового знищення українців, а й як спосіб умисного етноциду, зокрема народів Росії", – написав Подоляк у telegram.

 

20:39 Служба безпеки України оприлюднила відео знищення трьох російських танків Т-72 ударними дронами. У спецслужбі поінформували, що саме під час цієї спецоперації українці знищили танк, на борту котрого російські вояки переглядали кінофільм.

 

 

20:11 Головне управління розвідки Міністерства оборони підтвердило, що українські сили спротиву підірвали в Херсоні колаборантів на російській міліцейській машині. Для цього атентату використали радіокерований фугас. Згідно з інформацією розвідників, один силовик загинув, а інший потрапив до лікарні.

 

19:58 Співробітники контррозвідки СБУ та детективи НАБУ затримали керівника особистої охорони одного з народних депутатів України. Його підозрюють у незаконному зберіганні боєприпасів. Згідно з даними видання "Українська правда", йдеться про бодіґарда проросійського політика Андрія Деркача, котрому інкримінують роботу на спецслужби РФ. Українські правоохоронці встановили, що цей нардеп курував створення низки приватних охоронних підприємств у різних областях, щоб використати ці структури для швидкого захоплення України. "У керівника особистої охорони правоохоронці виявили та вилучили матеріали, які свідчать про тривалу підривну діяльність із боку чинного нардепа проти України, його сталі зв’язки з представниками держави-агресора та колаборантами", – йдеться у повідомленні.

 

19:22 У Херсоні на проспекті Адмірала Сенявіна в районі Вищого професійного комерційного училища у середу підірвали автомобіль. Про це повідомляє видання "Міст". В одному з херсонських Telegram-каналів оприлюднили інформацію, що машина використовувалася окупаційною організацією "ДПС". Пораненого колаборанта шпиталізували.

 

19:09 На війні з Росією загинув військовий льотчик, начальник розвідки штабу 299-ої бригади тактичної авіації ЗСУ, Герой України майор Олександр Кукурба. Про це повідомила сільська рада Нижнього Вербіжа, рідного села Кукурби. За п'ять місяців війни із Росією Олександр удостоївся низки державних відзнак: 22 березня – орден Богдана Хмельницького III ступеня, 14 квітня – звання Героя України з врученням ордена "Золота Зірка", 6 липня – орден Хмельницького II ступеня. Згідно з офіційною інформацією, Кукурба загинув 26 липня. Молодому майорові було 28 років.

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках ситуація залишається без суттєвих змін.

На Сіверському напрямку підрозділи ворога обстріляли з артилерії Сеньківку і Хрінівка Чернігівської області та Прогрес і Бачівськ Сумської області. Противник задіяв для повітряної розвідки розвідувальну авіацію та БпЛА.

На Слобожанському напрямку ворог веде бойові дії з метою утримання зайнятих рубежів та недопущення просування українських підрозділів. Значну увагу противник приділяє розвідці з метою викриття системи нашої оборони та виявлення вогневих позицій артилерії.

На Харківському напрямку противник здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Харків, Рубіжне, Чугуїв, Цупівка, Борщова, Зрубанка, Іванівка, Руська Лозова, Коробочкине, Базаліївка, Питомник.

На Слов’янському напрямку задіяв артилерію для обстрілів поблизу Адамівки, Пашкового, Долини, Грушувахи, Шевелівки, Вірнопілля, Краснопілля, Мазанівки, Нової Дмитрівки та Бражківки.

В районі населеного пункту Пасіка, силами розвідувальної групи, намагався викрити позиції наших військ. Безуспішно. Група знешкоджена.

На Донецькому напрямку противник штурмовими діями продовжує спроби покращення тактичного положення в напрямках міст Краматорськ та Бахмут.

На Краматорському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли біля Кривої Луки, Спірного, Григорівки, Виїмки, Сіверська та Дронівки. Завдав авіаційного удару неподалік Серебрянки. Вів штурмові дії у напрямку Білогорівка – Верхньокам’янське, зазнав втрат та відійшов.

На Бахмутському напрямку обстріляв з артилерії райони Бахмута, Соледара, Яковлівки, Федорівки, Бахмутського, Покровського, Вершини, Зайцевого, Сухої Балки та Веселого. Завдав авіаударів поблизу Яковлівки та Покровського.

Ворожі штурми у населеному пункті Берестове та на напрямках Володимирівка – Соледар і Роти – Семигір’я українські воїни успішно відбили. Ворог, з втратами, відійшов.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних наступальних дій не вів. Зафіксовано обстріли, зокрема, районів Пісків, Костянтинівки, Авдіївки та Гуляйполя. Окупанти завдали авіаційних ударів біля Новоандріївки, Кам’янського та Ольгівського.

На Південнобузькому напрямку ворог обороняється та намагається не допустити просування підрозділів Сил оборони вглиб тимчасово захопленої території. Противник обстріляв з артилерії та танків райони населених пунктів Осокорівка, Токареве, Іванівка, Андріївка, Киселівка, Партизанське, Кавказ, Степова Долина, Котляреве та Поляна. Завдав авіаударів неподалік Любомирівки та Новомиколаївки.

В акваторії Чорного моря корабельне угруповання ворога продовжує виконувати визначені завдання з прикриття сухопутного угруповання та ізоляції району ведення бойових дій. На даний час, поза пунктами базування перебувають два носія крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Російські окупанти продовжують активно застосовувати заборонені види озброєнь – фосфорні і касетні боєприпаси. Такі та інші порушення законів і звичаїв війни системно фіксуються та документуються для міжнародних кримінальних інституцій. Відповідальність окупантів, які залишаться живі, неминуча.

А поки що, наші підрозділи продовжують успішні виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань на визначених напрямках. Противнику все важче поповнювати втрати, особливо у живій силі.

 

18:33 Білоруська влада пустила на свою територію ватажка екстремістської організації "ДНР" Дениса Пушиліна. Російська маріонетка відвідав Брест. Там він заявив, що "настав час знову звільняти русскіє міста, засновані русскіми людьми", згадавши серед них Київ, Чернігів, Полтаву, Одесу, Дніпро, Харків, Запоріжжя і Луцьк.

 

18:01 На кордоні України та Білорусі у Волинській області облаштували фортифікаційні споруди і систему загороджень. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, котрий їздив оглядати фортифікації. "Військовослужбовці облаштували справді серйозні загородження, а місцева влада допомогла з камерами стеження. Застосували і тепловізійні камери", – прокоментував Тимошенко.

 

 

17:49 Уряд Німеччини схвалив продаж Україні 100 самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000, пише Spiegel.

 

17:28 На Херсонщині українське підпілля ліквідувало групу окупантів та захопило їхню документацію. Про це повідомляє Центр національного спротиву, котрий координується ССО. “Маємо гарні новини з Херсонщини, і йдеться не лише про Антонівський міст. Представники групи опору ліквідували групу ворога й отримали цікаву документацію. Що ж, в росіян за прогнозами попереду одні дощі з градом, адже матеріали передані іншим підрозділам ЗСУ”, – йдеться у повідомленні

 

 

16:55 Литва заборонила в'їзд патріарху Російської православної церкви Кіріллу через підтримку ним російського вторгнення в Україну.

 

16:32 Президент України Володимир Зеленський заявив, що далекобійне озброєння, надане Заходом, починає змінювати становище на фронті на українську користь. "Наші захисники день за днем ефективно вражають ворожі позиції, руйнуючи плани окупантів. HIMARS та інша точна зброя змінює перебіг війни на нашу користь. І хоч вогневої потужності в української армії менше, ніж у ворога, та все ж наші військові б'ють вправніше й точніше", – написав Зеленський у Facebook.

 

16:06 У Стамбулі офіційно відкрили Спільний координаційний центр, який опікуватиметься вивезенням зерна й іншого продовольства з портів України Чорним морем. Про це повідомляє TRT Haber. "Неможливість вивезення зерна з України створила серйозний ризик для безпеки через голод і нелегальну міграцію в усьому світі, особливо на Близькому Сході та в Африці. Тому виникла необхідність створити коридор на морі для безпечної доставки у стислі терміни понад 25 млн тонн зерна, яке очікує в українських портах, до країн, які цього потребують", – сказав на відкритті міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар. У центрі постійно працюватимуть представники від України, ООН, Туреччини та Росії. "Важливим і відкритим показником рішучості було те, що всі сторони негайно направили своїх представників до Стамбула наступного дня після підписання угоди", – сказав Акар, котрого цитує "Укрінформ".

 

15:53 У мешканців Полтавщини за січень-травень цього року вилучено через незаконне зберігання одинадцять трофейних танків та дві бойові броньовані машини, звітує Полтавська обласна прокуратура:

«Розпочато 92 кримінальні провадження за фактами незаконного придбання та зберігання зброї, до суду передано 47 обвинувальних актів. З незаконного обігу вилучено 158 одиниць вогнепальної зброї, у тому числі 64 пістолети, 20 карабінів та гвинтівок, 46 одиниць автоматичної зброї, 8 кулеметів, 3 обрізи мисливських рушниць, 4 ручні гранатомети, 11 танків, 2 бойові броньовані машини, 222 одиниці боєприпасів, 54 гранати та майже 7 тис. патронів».

 

15:39 Верховна Рада призначила народну депутатку від "Слуги народу" Ольгу Совгирю на посаду судді Конституційного суду. "За" проголосували 293 депутати, повідомив нардеп "Голосу" Ярослав Железняк. Рішення підтримали фракція "СН", уламки "ОПЗЖ", частина мажоритарників. "Європейська солідарність", "Батьківщина" і "Голос" не дали ані голосу.

 

15:09 Херсонська обласна адміністрація підтвердила, що Антонівським мостом пересуватися неможливо. "Міст не зруйновано, але через завдані руйнування ним пересуватися неможливо. Цим самим ЗСУ зруйнували логістичні й транспортні шляхи окупантів", – прокоментував виконувач обов'язків голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій. Він запевнив, що після перемоги України транспортне сполучення мостом відновлять. Чиновник закликав окупантів покинути Херсон, адже "скоро такої можливості не буде". 

 

14:22 Частка українців, котрі виступають проти територіальних поступок Росії як умови для досягнення миру, за два місяці зросла до 84%. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 6–20 липня. Лише 10% опитаних заявили, що допускають відмову від якихось територій. Для порівняння, у травні про неприпустимість територіальних поступок говорило 82%. Серед респондентів, котрі до 24 лютого проживали на територіях, що були згодом окуповані, і виїхали на вільні від окупації землі, 82% виступають проти територіальних поступок, а 17% вважають їх допустимими.

 

 

14:02 Військово-морські сили ЗСУ повідомили про відновлення роботи трьох портів у Чорному морі для експорту зерна – Одеса, Чорноморськ і Південний. Як ідеться у повідомленні, вихід і захід суден до морських портів здійснюватиметься шляхом формування каравану, який супроводжуватиме корабель лідирування. Спеціалісти проводять пошук підводних об’єктів, встановлюють спеціальні засоби навігаційного обладнання, які допоможуть безпеці судноплавства. Також тривають гідрографічні промірні роботи – визначення глибини, підхідних каналів та рекомендованих шляхів.

 

13:33 Верховна Рада дала згоду на призначення народного депутата від "Слуги народу" Андрія Костіна новим генеральним прокурором України, "за" проголосувало 299 народних депутатів.

Андрій Євгенович Костін, 49 років, одесит, 1995 року закінчив Одеський державний університет ім. І.І. Мечникова за спеціальністю «правознавство». Працював у різних адвокатських компаніях, зокрема директором адвокатської компанії «Право». В 2010–2015 роках – депутат Одеської міськради від партії «Фронт змін».  До виборів у Верховну Раду був заступником голови Ради адвокатів Одеської області. У Верховній Раді займав посаду голови комітету з питань правової політики. У 2021 році брав участь у конкурсі на посаду голови САП, та не пройшов співбесіду.

 

13:08 Генерал-майор Збройних Сил України Дмитро Марченко, який до квітня керував обороною Миколаєва, повернувся в місто. Про це повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім. З його слів, Марченко повертається "для посилення взаємодії військової адміністрації та Збройних Сил". "Він відряджений саме для посилення роботи з партизанами, в тому числі на тимчасово окупованих територіях Херсонської області”, – додав Кім.

 

12:57 Компанія "Нафтогаз України", котра напередодні допустила дефолт за двома з трьох випусків єврооблігацій, запропонує власникам єврооблігацій угоду на відтермінування виплат. "Цей процес має бути частиною спільних дій уряду та інших державних компаній щодо пропозиції аналогічних умов відтермінування виплат за єврооблігаціями", – йдеться у пресрелізі НАК.

 

12:33 За оцінками опитування "Рейтингу" (23–24 липня 2022, 1000 респондентів в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок), в Україні надалі близько 20% тих, хто змінив місце свого проживання після 24 лютого 2022 року. Найбільше їх серед мешканців Сходу (58%). Лише 10% не мають наміру повертатися у рідні домівки (у квітні – 3%, у червні – 8%). 16% зазначили, що повернуться найближчим часом, 18% – повернуться, але ще трохи почекають. 50% зазначили, що мають намір повернутися, але лише за умови закінчення війни, і їх кількість поступово зростає.

 

 

11:55 У Рівненській області викрили зловмисника, який передавав інформацію білоруським силовикам про розташування блокпостів, дислокацію і переміщення військовиків і техніки ЗСУ, повідомила СБУ.

 

11:38 США поставлять на ринок ще 20 мільйонів барелів нафти зі стратегічного резерву, оголосив Білий дім. Таким чином загальний обсяг зменшення державних запасів сягне їхньої третини: 180 млн барелів. З початку квітня вилучено 125 млн барелів, з яких 70 млн уже продали. Темпи розпродажу прискорюються: у квітні нафту вилучали з резерву по 500 тисяч барелів на день,  тепер – по 710 млн барелів. За словами спецпредставника адміністрації з питань енергетики Амоса Гохштайна, реалізація стратегічних барелів завершиться восени, державну нафту на ринку замінить приватна, американські нафтовики погодилися збільшити видобуток на 0,8–1 млн барелів на добу до кінця року. Нині США добувають 11,9 млн барелів на добу — на 600 тисяч більше, ніж торік, але майже на 1 млн нижче пікового рівня до пандемії.

Стратегічний резерв нафти було офіційно створено у США 1973 року із заявленою метою забезпечити 90 днів автономного існування за умов повної зупинки імпорту. Нині США стали нетто експортером нафти: експорт перевищує імпорт.

Закупівлі нафти в резерв почалися 1977 року, до 1986-го було нагромаджено 511 млн барелів. У 2000-х роках резерви поповнили ще на понад 140 млн барелів.


10:59 У соцмережах опублікували перше відео пошкоджень на Антонівському мосту біля Херсона. Несучі конструкції переправи вціліли, втім дорожнє полотно перебите на решето – на мості зяють великі діри.

 

 

10:35 Радник із Офісу президента Михайло Подоляк закликав РФ добровільно покинути Херсон після втрати доступу до Антонівського моста. "Окупантам варто вчитися вплав перетинати Дніпро. Або залишити Херсон, поки є змога. Третього попередження може не бути", – закликав Подоляк.

 

10:19 Російські пропагандистські ресурси поширюють відео "вагнерівців" із території Вуглегірської теплоелектростанції біля міста Світлодарськ на Донеччині. Окупанти заявляють про повний контроль над ТЕС. На відео фіґурує російський солдат в українському камуфляжі-пікселі (заборонено міжнародним правом).

 

 

10:08 Голова окупаційної адміністрації Херсонщини Кирило Стремоусов заявив про те, що рух через Антонівський міст неможливий. Він також повідомив, що ЗСУ завдали удару по залізничному мосту, котрий стоїть поруч.  

 

09:46 Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт постанови про призначення нардепа від "Слуги народу" одеського юриста Андрія Костіна на посаду генерального прокурора. 

 

09:40 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 40 070 (+200) осіб,

танків – 1738 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 3971 (+12) од.,

артилерійських систем – 883 (+3) од.,

РСЗВ – 258 (+0) од.,

засобів ППО – 117 (+0) од.,

літаків – 222 (+0) од.,

гелікоптерів – 190 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 726 (+4) од.,

автомобільної техніки – 2847 (+12) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 75 (+0) од.,

крилатих ракет – 174 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Криворізькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

50,9% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

22,9% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

47,5% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

28,7% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

23,2% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

17,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

21,3% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

8,3% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російській приватній військовій компанії «Вагнер», ймовірно, вдалося здійснити тактичний наступ на Донбасі в районі Вуглегірської ТЕЦ і сусіднього селища Новолуганське. Певні українські сили, ймовірно, вийшли з цього району.

Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров на даний час здійснює візит до Єгипту, Ефіопії, Уганди та Республіки Конго. Росія, найімовірніше, намагатиметься використати візити, щоби звинуватити Захід у міжнародній продовольчій кризі та заручитися підтримкою африканських держав, які в іншому разі залишалися нейтральними щодо російського вторгнення в Україну.

З 2014 року Росія докладає значних зусиль, щоб забезпечити вплив на всю Африку, часто використовуючи "Вагнер" як один із своїх улюблених інструментів впливу в регіоні. Росія, мабуть, насамперед співпрацює з Африкою, оскільки вірить, що це посилить ідентичність "великої держави", до якої прагне Москва. Її вторинні цілі, ймовірно, – отримати сировинні концесії і переконати африканські держави голосувати відповідно до інтересів Росії на міжнародних форумах.

 

09:16 Речниця Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк прокоментувала удар по Антонівському мосту в Херсоні: "Робота нашої артилерії настільки делікатна та ювелірна, що більше спрямована на деморалізацію війська противника. Тому удари по Антонівському мосту були. Але вони були філігранні".

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російські окупанти продовжують завдавати авіаційних та ракетних ударів по військових та цивільних об’єктах на території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Ворог обстріляв райони Миколаївки, Товстодубового, Волфиного, Сеньківки та низки інших населених пунктів. Крім того, періодично здійснює повітряну розвідку позицій сил оборони в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із застосуванням ствольної та реактивної артилерії зокрема в районах населених пунктів Харків, Чугуїв, Шевелівка, Краснопілля та багатьох інших. За допомогою наведених через водні перешкоди понтонних переправ намагається покращити логістичне забезпечення своїх підрозділів.

На Слов’янському напрямку противник здійснював вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії у районах населених пунктів Норцівка, Богородичне, Долина, Чепіль, Велика Комишуваха, Адамівка, Мазанівка, Гусарівка та інших.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Кривої Луки, Закітного, Спірного, Григорівки, Тетянівки та інших населених пунктів. Ворог завдав авіаудару біля Серебрянки. Активно задіював БпЛА. Вів штурмові дії в районі населеного пункту Верхньокам’янське, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв цивільну інфраструктуру зокрема в районах Бахмута, Білогорівки, Яковлівки, Соледара, Бахмутського, Покровського та Нью-Йорка. Вів стрілецькі бої в районі населеного пункту Соледар, успіху не мав. Провів розвідку боєм біля Семигір’я. Зазнав вогневого ураження та втрат і відійшов. Наразі в районах Семигір’я та Кодеми тривають бойові дії.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог систематично обстрілює цивільну та військову інфраструктуру в районах населених пунктів Піски, Времівка, Красногорівка, Мар’їнка, Карлівка, Опитне, Вугледар, Гуляйполе, Кам’янське та низки інших. В районі Павлограда зафіксовано ворожий БпЛА.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування наших військ. Ворог, для ведення повітряної розвідки, активно використовує БпЛА.

Здійснив систематичні обстріли біля Осокорівки, Трудолюбівки, Токаревого, Киселівки, Партизанського, Кавказа, Лозового, Прибузького, Поляни та Лупаревого. Завдав авіаударів біля Любомирівки та Новомиколаївки.

Противник вів штурмові дії в районі Білогірки, успіху не мав, відійшов.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання противника продовжує виконувати завдання з ведення розвідки, ракетних ударів по обʼєктах на території України, а також блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

Російське маріонеткове та окупаційне керівництво оголошує прискорені терміни захоплення української території, орієнтуючись на зусилля Кремля щодо підготовки до анексії окупованих територій до складу Російської Федерації.

• Російські війська завоювали маргінальні території на північний схід від Бахмута та продовжують бої на схід і південь від Бахмута.

• Російські сили провели обмежену атаку на північний захід від Ізюму – ймовірно, щоб убезпечити свої тилові райони на лінії Ізюм–Слов’янськ.

• Російські сили провели обмежені обстріли на південний захід від Донецька поблизу кордону Запорізької області.

• Російські війська зосередилися на обороні окупованих рубежів і провели обмежений наземний штурм на північному заході Херсонської області.

• Українські війська продовжували завдавати ударів по російських матеріально-технічних вузлах у Херсонській області.

• Кремль продовжує формування регіональних добровольчих батальйонів для введення в Україну.

• Українська розвідка продовжує розкривати плани Кремля щодо анексії окупованої України шляхом фальсифікованих референдумів.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Протягом попередньої ночі в нашій зоні відповідальності нанесено масований ракетний удар по Одещині і Миколаївщині. Задіяно тактичну і стратегічну авіацію. Випущено 5 ракет Х-59, зафіксовано влучання в рекреаційну інфраструктуру курортного селища Затока та у приватну садибу. 2 дачних будинки зруйновано й вигоріло, на 2 базах відпочинку і в 2 кафе суттєві руйнування та наслідки пожеж. Постраждало двоє цивільних мешканців.

На Миколаївщині одночасно з ракетним ударом стратегічною авіацією із застосуванням ракет типу Х-22 і атакою на портову інфраструктуру в обласному центрі, ворог атакував Миколаївський район модифікованими снарядами до ЗРК С-300. Уражено об’єкт критичної інфраструктури, автомайданчик, а в Ольшанській громаді – об’єкт транспортної інфраструктури. Жертв та постраждалих нема.

Протягом дня ворог здійснив спробу відновити втрачене положення шляхом проведення контратаки в напрямку Брускінське – Білогірка. Успіху не мав.

На Миколаївщині проводив повітряну розвідку і позбавився летючого шпіона «Елерон-3», а при спробі застосувати дрон-камікадзе типу “Лансет”, яким намагався атакувати радіолокаційну станцію, летючого агресора було знищено стрілецькою зброєю.

Чотири удари нанесено ворожою авіацією по наших позиціях.

Ранком – двічі парою ударних Ка-52. Без наших втрат.

Опівдні трійка Ка-52 в районі Ольгіного, маючи намір атакувати наші підрозділи, нанесла ураження по своїх. За що на зворотному шляху була атакована засобами протиповітряної оборони рашистських військ. Таким чином, ворог черговим жестом доброї волі позбавив себе одного ударного Ка-52. Наших втрат не допущено.

Під час ракетної атаки парою ворожих Су-34 ракетами типу Х-31 в напрямок Баштанки, обидві ракети були знищені силами нашої протиповітряної оборони.

Надвечір важкою артилерією 152-го калібру було обстріляно Велику Костромку. Влучання по відкритих місцевостях. Без втрат.

Нашою авіацією нанесено 4 удари по ворогу із застосуванням літаків штурмової авіації, бомбардувальників та гелікоптерів. Уражено 4 опорних пункти ворога в районі Андріївки, Білогірки і Благодатного.

Таким чином, Андріївку звільнено і остаточно зачищено від російських окупаційних військ. Як і Лозове, де наші війська кількома днями раніше надійно закріпили свої позиції!

Протягом доби нашими ракетно-артилерійськими підрозділами підтримувався вогневий контроль основних транспортних артерій тимчасово окупованих територій Херсонщини. В загальній сумі виконано 300 вогневих завдань.

Підтверджені втрати ворога складають: 89 рашистів, танк Т-62, самохідна гаубиця «Мста-С» та «Мста-Б», мінометний комплекс «Сані», 2 одиниці броньованої та 6 – автомобільної техніки, а в Білогірці знищено склад ворожих боєприпасів.

Корабельне угруповання флоту рашистів у кількості 11 одиниць продовжує маневри й укриття в ракетно безпечних районах Чорного моря, вздовж кримського узбережжя. Тим часом 2 ракетних та 1 великий десантний корабель – в готовності до застосування за призначенням.

Тож загроза ракетних ударів залишається актуальною, висадка морського десанту не виключена.

 

00:40 Збройні Сили України завдали удару по Антонівському мосту, котрий поєднує окупований росіянами Херсон із лівим берегом Дніпра.

 

27.07.2022